فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1391)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1391)

  • 68 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزانه زرین کار، علی خامسی پور، اکرم میرامین محمدی، ابراهیم اسکندری، محمود ناطقی رستمی، اسماعیل فلاح صفحه 125
    زمینه و هدف
    لیشمانیزاسیون روشی موثر در پیشگیری از سالک می باشد. استانداردسازی لیشمانیا و شرایط نگه داری انگل از دشواری های این روش می باشد. در این مطالعه تاثیر استفاده از مواد نگه دارنده ی مختلف بر میزان عفونت زایی انگل بررسی شده است.
    روش اجرا: انگل Leishmania major در مراحل رشد لگاریتمی، شروع ایستا و انتهای مرحله ی ایستا، قبل از انجماد و بعد از انجماد با استفاده از مواد نگه دارنده ی مختلف با ترکیبات متنوع (ساکارز، گلیسرول، ترهالوز، گلوکز، سوربیتول و ([dimethyl sulfoxide [DMSO) به موش های BALB/c تلقیح و میزان عفونت زایی بررسی شد. از آزمون IFA به منظور تعیین میزان انگل های متاسیکلیک استفاده شد.
    یافته ها
    درصد انگل های زنده در ماده های نگه دارنده ی در مراحل مختلف رشد از 89% تا 2/98% بود. در گروهی که انگل مرحله ی رشد لگاریتمی در مواد نگه دارنده ی ساکارز+ گلیسرول و DMSO دریافت کرده بودند بروز ضایعات از هفته ی سوم شروع و در هفته ی پنجم به 100% رسید. درگروهی که انگل شروع مرحله ی ایستا و انتهای مرحله ی ایستا در مواد نگه دارنده های DMSO، ساکارز + گلوکز، ساکارز + گلیسرول و گلیسرول 15% دریافت کرده بودند بروز ضایعه بین هفته های 4 تا 5 شروع و در هفته ی 8 به 100% می رسید. میزان انگل های متاسیکلیک در مراحل مختلف رشد لگاریتمی، شروع مرحله ی ایستا و خاتمه ی ایستا به ترتیب افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    رابطه ی مستقیم بین درصد زنده بودن انگل و میزان بروز ضایعه مشاهده گردید. ماده ی نگه دارنده ی ساکارز 5/22% + گلیسرول 5/22% برای حفظ عفونت زایی انگل مناسب می باشد. رابطه ی مستقیمی بین میزان پروماستیگوت های متاسیکلیک عفونت زا و میزان بروز ضایعه در مراحل مختلف رشد در موش BALB/c وجود دارد.
    کلیدواژگان: لیشمانیا، لیشمانیا ماژور، عفونت زایی، موش BALB، c
  • زهرا حلاجی، مریم اخیانی، وحیده لاجوردی، مائده رعیتی دماوندی صفحه 134
    زمینه و هدف

    پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن پاپولواسکواموس با شیوع تقریبی 2% است. پسوریازیس در دوران کودکی نسبتا شایع است. بیش از 10% موارد این بیماری قبل از 10 سالگی شروع می شود. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه ی تفاوت های بالینی پسوریازیس با شروع در کودکی و بزرگسالی در بیماران ایرانی می باشد.
    روش اجرا: اطلاعات بالینی مربوط به بیماران مراجعه کننده با تشخیص پسوریازیس به بیمارستان تخصصی پوست رازی در سال های 85 و 86 جمع آوری شد. این بیماران به دو گروه تقسیم شدند: بیماران پسوریازیس با شروع در کودکی (سنین کمتر یا مساوی 16 سال) و بیماران پسوریازیس با شروع در بزرگسالی. متغیرهای بالینی شامل تعداد بیماران، سن شروع، سابقه ی خانوادگی، استرس روحی به عنوان عامل مستعدکننده، اولین مکان درگیری، نوع بالینی پسوریازیس و مکان های درگیری مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 162 بیمار مورد مطالعه، 50 بیمار (2/33%) کودک و بقیه در گروه بالغین بودند. 48% کودکان مبتلای مذکر در مقایسه با 9/58% در گروه بالغین بود. سابقه ی خانوادگی پسوریازیس در گروه کودکان 20% و در گروه بالغین 5/12% بود. استرس روحی به عنوان عامل مستعدکننده، تقریبا در هر دو گروه مشابه بود. شایع ترین تظاهر بالینی پسوریازیس در هر دو گروه نوع پلاکی و سر و گردن، شایع ترین مکان درگیری در هر دو گروه بود.

    نتیجه گیری

    یافته های ما مشابه مطالعات قبلی نشان داد درگیری جنس مونث، سابقه ی خانوادگی مثبت و شروع بیماری از پوست سر در پسوریازیس کودکان بیش از بالغین است.

    کلیدواژگان: پسوریازیس، پسوریازیس با شروع در کودکی، پسوریازیس با شروع در بزرگسالی، تظاهرات بالینی
  • رضوان طلایی، محمدرضا معیری، طاهره مازوچی، سید علیرضا مروجی، محدثه اردستانی صفحه 140
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی یک مفهوم تجربی گسترده است که منعکس کننده ی دیدگاه فرد در سطح رضایت از زندگی در یکی از موقعیت های مختلف از جمله مسکن، تفریح و سرگرمی، شرایط محیطی، سلامت و کار می باشد. براساس این تعریف، کیفیت زندگی یک معیار ذهنی است که تحت تاثیر عوامل بسیار فراتر از وضعیت سلامت قرار دارد. بیماری های پوستی اثرات مهمی بر حالت های روانی اجتماعی و فعالیت ها دارند. این مطالعه برای بررسی کیفیت زندگی در بیماران با اختلالات شایع پیگمانتاسیون پوست شامل ویتیلیگو، ملاسما و کک ومک مراجعه کننده به کلینیک های پوست شهرستان کاشان در سال های1390-1389 انجام شد.
    روش اجرا: در این مطالعه ی مقطعی، 142 بیمار بالای 18 سال مبتلا به اختلالات رنگدانه ای، پرسش نامه DLQI) Dermatology Life Quality Index) را کامل کردند. این پرسش نامه شامل 10 سوال در 6 بخش احساسات، فعالیت های روزانه، فراغت، کار و تحصیل، ارتباطات شخصی و درمان می باشد. امتیازدهی بر طبق راهنمای Finlay انجام شد و داده ها با استفاده آزمون های آماری t، ANOVA و بررسی ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. در این پرسش نامه هر فرد امتیاز بالاتری به دست آورد از کیفیت زندگی پایین تری برخوردار می باشد.
    یافته ها
    میانگین (±انحراف معیار) امتیاز کیفیت زندگی جمعیت مورد مطالعه ی ما (03/5±) 64/5 بود. میانگین امتیاز کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به ویتیلیگو بیش از دو بیماری دیگر بود. در این مطالعه امتیازات کیفیت زندگی در زنان، افراد زیر 25 سال، افراد مجرد و بیماران با درگیری پوستی در نواحی در معرض دید بالاتر از سایرین بود اما بین امتیاز کیفیت زندگی و طول مدت بیماری، شغل، تحصیلات، محل سکونت ارتباط قابل توجهی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که اختلالات پیگمانتاسیون پوست تاثیر بسزایی بر روی همه ی جنبه های کیفیت زندگی به خصوص جنبه ی روانی اجتماعی دارد که این امر توجه ویژه به بیماری های پوستی را برای یافتن روش های درمانی بهتر جهت کاهش بار روانی این بیماران نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اختلالات پیگمانتاسیون پوست، ویتیلیگو، ملاسما، کک و مک، کیفیت زندگی
  • امیرهوشنگ احسانی، محبوبه سادات حسینی، زهرا حلاجی، امیررضا حنیف نیا*، معصومه روحانی نسب صفحه 150
    زمینه و هدف

    پوستولوز کف دست و پا بیماری پوستی پوستولی مزمن و محدود به کف دست و پا می باشد که مشخصه ی آن مقاومت به درمان و میزان بالای عود است. درمان های مختلفی با اثربخشی متفاوت در درمان این بیماری به کار رفته است. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی bath PUVA به عنوان یک روش درمانی کم عارضه در کنترل پوستولوز کف دست و پا است.
    روش اجرا: در این مطالعه ی گذشته نگر، بیماران پوستولوز کف دست و پا مراجعه کننده به کلینیک اشعه ی بیمارستان رازی طی سال های 1384 تا 1388 که تحت درمان با bath PUVA local قرار گرفته بودند ازنظر میزان بهبودی بررسی شدند. یافته ها با آزمون های آماری مربع کای و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    95 بیمار با میانگین سنی 17/44 بررسی شدند. از کل بیماران 5/49% مرد و 5/50% زن بودند. میانگین تعداد جلسات درمان 9/20±5/42 جلسه و میانگین (±انحراف معیار) مقدار تجمعی اشعه J/cm2 251.8±203.4 بود که 8/16% پاسخ درمانی بسیارخوب، 8/35% پاسخ درمانی خوب، 5/29% پاسخ درمانی متوسط، 5/9% بیماران پاسخ به درمان ضعیف و در 4/8% بیماران شکست کامل درمان مشاهده شد. مقدار تجمعی اشعه در بیمارانی با پاسخ درمانی بسیار خوب به طور معنی داری بیش از سایر بیماران بود (016/0=P). تعداد جلسات درمانی نیز در این افراد به طور معنی داری بیش از سایر بیماران بود (05/0>P). بیست درصد بیماران به علت عوارض درمان از مطالعه خارج شدند که در همه موارد با قطع درمان عوارض بهبود یافتند و عارضه ی طولانی مدت مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد local bath PUVA در درمان پوستولوز کف دست و پا روش موثر و کم عارضه ای می باشد.

    کلیدواژگان: پوستولوز کف دست و پا، bath puva موضعی، درمان
  • ایمان احراری، لادن دستغیب، زهرا قاضی، مریم سادات ساداتی صفحه 155
    زمینه و هدف
    تینه آکاپیتیس یکی از شایع ترین عفونت های قارچی پوستی است. اگرچه پیشرفت در داروها و وضعیت بهداشتی از شیوع آن کاسته است، اما هم چنان در کشور ما به خصوص در نواحی روستایی شایع می باشد. هدف از این مطالعه توصیف فراوانی عوارض کریون بود.
    روش اجرا: 18 بیمار مبتلا به کریون بستری شده در بیمارستان طی یک دوره ی 10 ساله مجددا معاینه شدند و براساس پرونده ی پزشکی، اطلاعات مربوط به بیماران تکمیل شد.
    یافته ها
    1/61% از بیماران کمتر از 10 سال و 7/77% مذکر بودند. متوسط دوره ی بیماری تا شروع درمان 9/16 روز بود. میزان اسکار و آلوپسی در تمام گروه ها یکسان بود و همه ی بیماران دچار اسکار شده بودند. 2 بیمار دچار انزوای اجتماعی در اثر این عوارض شدند. داروهای مختلف اثری در بروز عوارض نداشت و اسکار در همه ی گروه ها روی داد.
    نتیجه گیری
    میزان عوارض به جامانده، رابطه ای با عوامل مختلف نظیر نوع دارو و زمان شروع بیماری تا درمان نداشت و آلوپسی در همه ی بیماران روی داد. نیاز به تحقیقات بیشتر در درمان بیماران برای جلوگیری از عوارض هم چنان احساس می شود.
    کلیدواژگان: تینه آکاپیتیس، کریون، آلوپسی
  • نرگس علیزاده، رسول حسن زاده، سینا خواجه جهرمی، محسن طاهرخانی * صفحه 164

    ازدست دادن موی سر می تواند از جنبه های مختلف از جمله به عنوان یک بیماری، جنبه ی زیبایی ظاهری و اثرات روانی آن مورد بررسی قرار گیرد. از این رو شناخت عارضه، نوع و علت آن می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. در این مقاله به روش های بررسی ریزش مو با نگاهی ویژه بر جنبه های بالینی آن پرداخته شده است. بر اساس یافته های حاصل از بررسی مقالات مرتبط اساسی ترین اقدام در بررسی ریزش مو شرح حال و ارزیابی مقدماتی و معاینه ی بالینی دقیق بیمار می باشد. اگرچه می توان از چند آزمون بالینی و آزمایشگاهی تهاجمی و غیرتهاجمی استفاده نمود ولی توصیه ی کلی، استفاده از روش های ارزیابی بالینی و معاینه ی فیزیکی است. در نهایت بررسی و تشخیص علت ریزش مو فرآیندی پیچیده و گاهی اوقات وقت گیر است. گاهی مواقع معاینه ی دقیق مو ممکن است شک به بیماری های سیستمیکی هم چون بیماری های غدد درون ریز را برانگیزد.

    کلیدواژگان: ریزش مو، آناژن، تریکوگرام، تشخیص
  • روح الله فدایی، علیرضا فیروز * صفحه 175

    راهنماهای بالینی درمان مهم ترین و معتبرترین دستورالعمل در درمان بیماری ها می باشند که بر اساس بالاترین سطح شواهد (مرور نظام مند، متاآنالیز یا کارآزمایی های بالینی تصادفی شده) و با اتفاق نظر خبرگان موضوع تهیه می شوند. در این مقاله، جدیدترین راهنمای بالینی درمان بیماری ویتیلیگو که توسط انجمن درماتولوژی اروپا ([European Dermatology Forum [EDF) تدوین شده است، به اختصار مرور می شود.

    کلیدواژگان: درمان، راهنمای بالینی، ویتیلیگو، خودایمنی، مرور نظام مند
|
  • Farzaneh Zarrinkar, Ali Khamesipour, Akram Miraminmohammadi, Seyyed Ebrahim Eskandari, Mahmoud Nateghi Rostami, Esmaeil Fallah Page 125
    Background And Aim
    Leishmanization (LZ) is an effective tool to prevent cutaneous leishmaniasis. Standardization of Leishmania is the main drawback of LZ. The aim of this study was to assess the effect of various preservatives on the infectivity of Leishmania.
    Methods
    L. major harvested at different stages of growth; logarithmic, early and late stationary phases were frozen using various preservatives of saccharose, glycerol, trehalose, glucose, sorbitol, and dimethyl sulfoxide (DMSO). The harvested parasites were inoculated into BALB/c mice before and after freezing. The infectivity of the parasites was checked. IFA test was used to assess the rate of metacyclic parasite.
    Results
    The ratio of live Leishmania in different growth stages and various preservatives were 89.0% to 98.2%. The lesion development in groups of mice which received Leishmania in sacarose + glycerol or DMSO was started from 3rd week and at 5th week all the mice showed lesion. The group of mice which were inoculated with early or late stationary phases in saccharose + glucose, saccharose + glycerol, glycerol 15% or DMSO showed lesion from 4th to 5th week and in 100% showed lesions at 8th week. The rate of metacyclic parasites increases from log phase to early and late stationary phases.
    Conclusion
    There was a correlation between percent of live parasite and the rate of lesion development in BALB/c mice. Saccharose 22.5% + Glyserol 22.5% were the most appropriate preservative to freeze L. major. IFA test is used to detect metacyclic Leishmania. A correlation was seen between the rate of lesion development in BALB/c mice and IFA positivity.
    Keywords: Leashmania, Leishmania major, virulence, BALB, c mouse
  • Zahra Hallaji, Maryam Akhyani, Vahide Lajevardi, Mayade Raeiati Damavandi Page 134
    Background And Aim

    Psoriasis is a chronic papulosquamous disorder, which affects about 2% of the population. Psoriasis is relatively common in childhood: more than 10% of cases start before the age of 10. Tha aim of this study was to compare the clinical characteristics between pediatric-onset and adult-onset psoriasis in Iranian patients.

    Methods

    In 2006 and 2007, clinical data were collected from all patients with psoriasis diagnosis referred to Razi Hospital. They were categorized into two groups: pediatric-onset psoriasis patients and adult-onset psoriasis patients. Clinical variables such as number of patients, gender, age of onset, family history, and stress as a precipitating factor, the first site of involvement, clinical type and involved sites were compared between the two group.

    Results

    From total of 162 patients, 50 patients (33.2%) were considered as pediatric-onset group. The percentage of males in the pediatric-onset group was 48% compared with 58.9% in the adult-onset group. In the pediatric-onset group positive family history was 20% and in the adult-onset group was 12.5%. Stress as a precipitating factor was nearly the same in both groups. Plaque type psoriasis was the most common clinical presentation and the head and neck was the most common site of involvement in both groups.

    Conclusion

    Our findings, similar to previous studies showed that the involvement of female gender, family history and the onset of psoriasis on the scalp in children were more than adults.

    Keywords: psoriasis, adult onset psoriasis, pediatric onset psoriasis, clinical features
  • Rezvan Talaee, Mohammadreza Moayeri, Tahereh Mazuchi, Seyed Alireza Moravveji, Mohaddese Ardestani Page 140
    Background And Aim
    Quality of life is a broad concept that reflects an individual’s perspective on the level of life satisfaction experienced in a variety of situations including housing, recreation, environmental conditions, health and job. In this way it is a subjective measure that is affected by factors well beyond health status. To evaluate quality of life in patients with common pigmentation disorders such as vitiligo, melasma, and freckles refer to dermatologic clinics of Kashan University of medical sciences during 2010 and 2011.
    Methods
    In this cross sectional study, 142 patients with pigmentation disorders, older than 18 years old filled out Dermatology Life Quality Index (DLQI) questionnaire. DLQI questionnaire includes 10 questions regarding feelings, daily activities, leisure, job and education, personal relationship and treatment. Scoring was performed according to Finlay's guidelines. The data were analyzed with t, ANOVA and Pearson correlation tests. The higher the score, the greater the impairment of quality of life.
    Results
    The mean DLQI score was 5.64 (±5.03). The mean DLQI score in vitiligo was higher than other diseases. In this study score of quality of life in women, patients younger than 25 years old, patients with lesions on exposed areas, and single patients was higher than others, but there was not any significant relationship between quality of life and duration of disease, job, education level and place of residence.
    Conclusion
    This study showed that skin pigmentation disorders had a significant impact on all aspects of the quality of life, especially on socio-psychological aspect. Therefore, dermatologists should pay attention to the psychological effects of those diseases and try to decrease their extensions and disfigurating effects by various treatment modalities.
    Keywords: skin pigmentation disorders, vitiligo, melasma, freckles, quality of life
  • Amirhoushang Ehsani, Mahboobe Sadathosseini, Zahra Hallaji, Amirreza Hanifnia, Masoume Rohaneinasab Page 150
    Background And Aim

    Palmoplantar pustulosis is a chronic dermatosis of palms and soles, which is associated with a high recurrence rate and resistance to treatment. Various treatments with different success rates have been used.The purpose of this study was to evaluate the efficacy of local bath PUVA in the treatment of palmoplantar pustulosis.

    Methods

    In this retrospective study, patients with palmoplantar pustulosis who were treated with local bath PUVA in Phototherapy clinic of Razi Hospital between 2005 and 2009 were evaluated for the therapeutic efficacy of local bath PUVA. Data were analyzed using t and chi-square tests.

    Results

    Ninety-five patients with a mean age of 44.17 years included in this study. 49.5% of patients were males and 50.5% were females. Mean treatment cessions of patients were 42.5 sessions and mean cumulative dose was 251.8 J/cm2. In 16.8% of cases have very good response was observed. Good, moderate and poor responses were observed in 35.8%, 29.5% and 9.5% of cases, respectively. Treatment failure was observed in 8.4% of patients. Mean cumulative dose in patients with very good response was significantly higher than other response groups, (P=0.016). Mean number of treatment sessions was also significantly higher in that group with comparison with other groups, (P<0.05). Twenty percent of patients withdrawed from the study because of complications. However all complications recovered completely and no long term complications was observed.

    Conclusion

    This study demonstrated that local bath PUVA is an effective safe treatment for the treatment of palmoplantar pustulosis.

    Keywords: palmoplantar pustulosis, local bath PUVA, treatment
  • Iman Ahrari, Ladan Dastgheyb, Zahra Ghazi, Maryam, Ol, Sadat Sadati Page 155
    Background And Aim
    Tinea capitis is one of the most common fungal infections in dermatology. Although the new medications and development in social health have reduced its incidence, it is still common in Iran, especially in rural areas. The aim of this study was to describe the frequency of complications of kerion.
    Methods
    Eighteen affected patients, who were hospitalized in dermatology ward because of kerion, in a 10-year period, were revisited and according to their medical documents, data collection forms were filled.
    Results
    61.1% of the patients were younger than 10 years of age and 77.7% were male. The mean disease duration from the onset of symptoms to the time of correct diagnosis and management was 16.9 days. The frequency of scar and alopecia was equal in all groups and occurred in 100% of patients. Two patients also suffered from isolation due to scarring alopecia. Various types of medications, made no difference in the prognosis and resultant scarring alopecia.
    Conclusion
    The frequency and types of sequela showed no relationship with age, type of medication and duration from the onset of disease and correct management. Scar and alopecia occurred in all patients. Further investigations on the new treatment modalities are required to reduce scar formation.
    Keywords: tinea capitis, kerion, alopecia
  • Narges Alizadeh, Rasool Hassanzadeh, Sina Khajeh Jahromi, Mohsen Taherkhani Page 164

    Hair loss can be viewed a problem from different perspectives: as a disease, a disorder which affects appearance of an individual, and its psychological effects. Therefore, it is crucial to determine the causes and types of hair loss. This review summarized hair loss evaluation methods with significant emphasis on their clinical aspects. According to relevant literature reviews, the major approaches to hair loss are taking medical history, primary investigations and detailed hair examination. Although several invasive and non-invasive, clinical and paraclinical examinations can be used for hair loss assessment, it is generally accepted that using clinical evaluation methods and physical examinations are more efficient. In conclusion, diagnosing hair loss is complex and sometimes time-consuming process. However, precise hair examination may lead to the suspicion of an endocrine disorder.

    Keywords: alopecia, anagen, trichogram, diagnosis
  • Rooho., Allah Fadaei, Alireza Firooz Page 175

    Clinical practice guidelines are the most important and valid guidelines for treatment of diseases, and are developed through experts consensus on a subject, considering the highest available evidence (systematic reviews, metaanalyses, and randomized controlled trials). We briefly review the latest evidence-based guideline for the treatment of vitiligo provided by European Dermatology Forum.

    Keywords: treatment, guideline, vitiligo, autoimmunity, systematic review