فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1392)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1392)

  • 66 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ابراهیمی، منصور رضایی، حبیب الله خزایی، حسین کاووسی، نوشین نانی صفحه 61
    زمینه و هدف
    درماتیت تماسی تحریکی دست ها، بیماری پوستی مزمن و عودکننده ی متعاقب تماس با مواد شیمیایی و پاک کننده ها می باشد. اختلال وسواسی جبری در بین بیماران پوست شیوع بالایی دارد و ممکن است با علایم درماتیت تحریکی دست ها مراجعه کنند. هدف از این مطالعه، تعیین فراوانی و ارتباط اختلال وسواسی جبری با درماتیت تماسی تحریکی دست ها در زنان مراجعه کننده به درمانگاه پوست حاجی دایی کرمانشاه است.
    روش کار
    در این مطالعه ی مورد شاهدی، 139 زن مبتلا به درماتیت تحریکی تماسی دست ها و 102 بیمار زن بدون درماتیت دست به عنوان گروه کنترل شیوع اختلال وسواسی جبری در آن ها با استفاده از معیار (DSM-IV-TR (SCID مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات در دو گروه با استفاده از آزمون مربع کای و z تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی در گروه مورد 8.4±28.2 و در گروه شاهد 6.3±28.4 سال بود. 58 نفر (41.7%) در گروه مورد و 5 نفر (4.9%) در گروه شاهد مبتلا به اختلال وسواسی جبری بودند (P<0.05). اختلال وسواسی جبری در بیماران مبتلا به درماتیت تحریکی تماسی متوسط و شدید دست ها به ترتیب در 29 و 14 نفر مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که اختلال وسواسی جبری در زنان مبتلا به درماتیت تحریکی تماسی دست شایع است، توصیه می شود تمام خانم های مبتلا به درماتیت تماسی تحریکی مزمن و راجعه، خصوصا فرم های متوسط و شدید از نظر روان پزشکی نیز تحت ارزیابی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: درماتیت تماسی تحریکی، اختلال وسواسی جبری، اگزمای دست
  • فرهاد هنجنی، مریم سادات ساداتی، علی فیروزآبادی، والا رضایی، سارا اکرم زاده صفحه 69
    زمینه و هدف
    آکنه یکی از شایع ترین بیماری های پوستی است. یکی از موثرترین درمان ها در آکنه، ایزوترتینوئین سیستمیک است. مطالعات زیادی بیانگر وجود رابطه ی بین مصرف این دارو و احتمال ایجاد افسردگی، اقدام یا بروز خودکشی انجام شده و وجود این ارتباط هم چنان مورد بحث است. تحقیق حاضر روی تعدادی از بیماران مبتلا به آکنه به منظور بررسی بیشتر احتمال وجود این رابطه انجام شد.
    روش اجرا: تعداد 59 بیمار مبتلا به آکنه بین سنین 30-16 سال مورد بررسی قرار گرفتند. این بیماران داروی ایزوترتینوئین را با مقدار 1-0.5 mg/kg/day به مدت 16 هفته دریافت کردند. قبل از آغاز و پس از اتمام درمان، بیماران پرسش نامه ی بک را برای بررسی میزان افسردگی تکمیل کردند و نتایج این پرسش نامه ها تحلیل و نتیجه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات پرسش نامه بک از 13.19 قبل از درمان به 14.80 پس از 4 ماه درمان با ایزوترتینوئین تغییر یافت که ارزش آماری آن P=0.0001 است.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق پیشنهادکننده ی آن است که مصرف ایزوترتینوئین سیستمیک احتمالا می تواند تغییر کم اما واقعی در میزان افسردگی بیمار ایجاد کند، هرچند توجه به این نکته ضرروی است که عوامل متعدد دیگری مثل حالت روانی فرد در هنگام تکمیل کردن پرسش نامه می تواند بر روی این نتیجه تاثیرگذار باشد. به همین دلیل مطالعاتی با بررسی بیمار در زمان بیشتر و هم چنین پرسش نامه های دیگر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آکنه، ایزوترتینوئین، افسردگی
  • احمد ساریخانی، حمیدرضا مهاجرانی، مولود گندمانی صفحه 76
    زمینه و هدف
    درماتیت سبورئیک یک درماتیت مزمن است که هم در نوزادان و هم در بالغین مشاهده می شود. به دنبال استرس، کاهش انرژی ذهنی و بدنی، خستگی، بی خوابی، تحریک پذیری و احساس افسردگی و... می تواند ایجاد شود. مجموع موارد ذکرشده تاثیرات نامطلوبی بر فعالیت فرد سالم گذاشته و باعث تضعیف بدن می شوند. هدف تحقیق حاضر بررسی شاخص های سلامت عمومی براساس مقیاس Goldberg در دانشجویان مبتلا به درماتیت سبورئیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک بود.
    روش اجرا: سیصد و هجده نفر دانشجو به طور تصادفی ساده انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. از این 318 نفر، 101 نفر که به درماتیت سبورئیک مبتلا بودند، به پرسش نامه ی سلامت عمومی به طور کامل پاسخ دادند که اطلاعات به دست آمده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    چهل ویک درصد افراد مبتلا به درماتیت سبورئیک دارای علایم جسمانی بودند. معیار اضطراب در 48%، نارسایی کنش اجتماعی در 65% و افسردگی در 31% افراد مبتلا به درماتیت سبورئیک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان گر ارتباط قوی درماتیت سبورئیک با شاخص کنش اجتماعی بود.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، درماتیت سبورئیک، اضطراب، افسردگی
  • نفیسه اسماعیلی، زهرا حلاجی، امیرهوشنگ احسانی، محبوبه اقبالیان، عباس کریمی * صفحه 84
    زمینه و هدف

    آلوپسی آره آتا بیماری التهابی مزمن است که با درگیری فولیکول های مو همراه است. هدف از این مطالعه بررسی پاسخ اثرات سولفاسالازین در درمان بیماران آلوپسی آره آتای مقاوم به درمان می باشد.

    روش کار

    بیماران آلوپسی آره آتای مقاوم به درمان دارای شرایط لازم جهت ورود به مطالعه، با اخذ رضایت نامه ی آگاهانه به مدت 6 ماه تحت درمان با سولفاسالازین قرار گرفتند. پس از اتمام دوره ی درمان، رشد مجدد موهای کرکی و انتهایی با معاینه و مقایسه با فوتوگرافی اولیه تعیین شد.

    یافته ها

    شانزده بیمار وارد مطالعه شدند که 5 بیمار مطالعه را تا آخر ادامه دادند. در 3 بیمار هیچ پاسخی به درمان مشاهده نشد. در 1 بیمار بعد از 4 ماه درمان، 60-55% پاسخ به درمان مشاهده شد که از اواخر ماه چهارم عود بیماری مجددا آغاز گردید. در یک بیمار پاسخ 15% رشد دوباره موها مشاهده شد که بر اثر عوارض دارویی، درمان بعد از ماه دوم قطع گردید. دو بیمار دچار عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو شدند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه چون بیماران مقاوم به درمان وارد مطالعه شده بودند، نتایج را به همه بیماران آلوپسی نمی توان تعمیم داد. در بیماران مقاوم به درمان های معمول به طور کلی پاسخ به درمان بسیار ناامید کننده است و پاسخ درمانی ضعیف یا شکست درمان در انواع مقاوم نمی تواند رد کننده تاثیر دارو در انواع خفیف بیماری باشد.

    کلیدواژگان: آلوپسی آره آتا، سولفاسالازین، بیماری های خود ایمنی
  • امیرهوشنگ احسانی، پدرام نورمحمدپور، آسیه شکیب، فاطمه غلامعلی * صفحه 92
    زمینه و هدف

    گزانتلاسما از ضایعات خوش خیم پلک می باشد که عمدتا از لحاظ زیبایی اهمیت دارد هرچند به ندرت می تواند با بالابودن سطح چربی خون همراه باشد. با توجه به احتمال پدیدآمدن اسکار و تغییر رنگ محل بعد از درمان های تخریبی مانند کرایوتراپی و الکتروکوتر، یافتن روشی غیرتهاجمی برای درمان این عارضه لازم به نظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر لیزر PDL در درمان گزانتلاسما است.
    روش اجرا: مبتلایان به گزانتلاسمای پلک دوطرفه که پروفایل چربی خون طبیعی داشتند در صورت تمایل به شرکت در این پژوهش و نداشتن سابقه بیماری های کلاژن واسکولار یا پدیده ی کوبنر وارد مطالعه شدند. برای تمام بیماران دو جلسه لیزر PDL به فاصله 4 هفته انجام شد. قبل و بعد از انجام لیزر از بیماران عکسبرداری شد. برای تعیین میزان بهبودی از دو نفر از اعضای هیات علمی که در این پژوهش شرکت نداشتند، درخواست شد تا به طور جداگانه با بررسی تصاویر نظر خود را در مورد میزان بهبودی اعلام دارند. میانگین میزان بهبودی اعلام شده به عنوان ملاک نهایی مد نظر قرار گرفت. برای سنجش میزان بهبودی از معیار (VAS (visual analogue scale استفاده شد.

    یافته ها

    نه بیمار با میانگین سنی (±انحراف معیار) (9.2±) 38.0 سال وارد مطالعه شدند. همه بیماران شرکت کننده زن بودند. شایع ترین محل ضایعات روی پلک فوقانی بود. میزان میانگین بهبودی نهایی در همه موارد کمتر یا مساوی 25% بود. تحلیل نمرات اختصاص یافته از سوی داوران به عکس ها تفاوت معنی داری میان نگرش دو داور نشان نداد. بیماران بعد از انجام لیزر هیچ گونه عوارض جانبی را نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    بر خلاف مطالعات قبلی، مطالعه ی حاضر نتوانست تاثیر لیزر PDL را در درمان گزانتلاسما نشان دهد. این امر احتمالا به محدودیت های آن مانند حجم نمونه ی کوچک و تعداد جلسات کم لیزر باز می گردد. انجام مطالعات تکمیلی با حجم نمونه ی بزرگتر و تعداد جلسات درمان بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: گزانتلاسمای پلک، لیزر PDL، درمان
  • زهره بختیاری*، محمدرضا رادان صفحه 98

    پوست یکی از قسمت های حساس بدن بوده و نگهداری از آن در زیبایی انسان موثر است. فرآورده های گیاهی نسبت به مواد شیمیایی عوارض کمی داشته و اثرات فارماکولوژیک موثری بر پوست دارند و از آنها در تهیه فرآورده های دارویی و آرایشی استفاده می شود.
    کتاب ها، مقالات و پایگاه های داده ای الکترونیکی ISI Web of Science، PubMed، Magiran و IranMedex برای تعیین گیاهان دارویی با اثرات مثبت بر پوست، بدون در نظر گرفتن اثرات ناسازگار و متقابل آنها، جستجو شدند.
    تعدادی از گیاهان که در درمان بیماری های پوستی نقش داشته و اثرات آنها اثبات شده بود،از جمله آووکادو، آویشن، آلوورا (صبر زرد)، بابونه، بادام، شیرین بیان، همیشه بهار، زیتون، هوفاریقون، دم اسب، اکالیپتوس، هاماملیس، برنجاسف، کتان، چای و به انتخاب و مرور شدند.
    گیاهان دارویی زیادی می توانند در پیشگیری و درمان بیماری های پوستی نقش داشته و استفاده از آنها چه به صورت سنتی و چه در تهیه فرآورده های دارویی و آرایشی مورد استفاده قرار گیرد. به دنبال تحقیقات مختلف روی گیاهان متعدد، اثرات تعداد زیادی از آنها از نظر علمی اثبات شده که می توان از این اطلاعات جهت تولید فرآورده های دارویی و آرایشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، پوست، آرایشی، مراقبت، درمان مکمل و جانشین
  • وحیده لاجوردی، فاطمه غلامعلی، کامبیز کامیاب، مائده رعیتی دماوندی، طاهره سوری، آزاده گودرزی، زینب آریانیان * صفحه 107

    ایکتیوزها گروهی از بیماری ها با اختلال کراتینیزاسیون و ضایعات پوسته دار گسترده با درجات متغیری از درگیری هستند. بر پایه دانسته های ما همزمانی ایکتیوز و درماتوفیتوز که هر دو اختلالات شایعی هستند بسیار نادر است. در این گزارش ما مرد جوانی با ایکتیوز مادرزادی معرفی می کنیم که در بررسی هیستوپاتولوژیک بیوپسی های متعدد پوستی و اسمیر مستقیم، قارچ درماتوفیت PAS مثبت یافت شد. این بیمار مدت ها به خاطر پچ و پلاک های اریتماتوی گسترده تحت درمان با استروئید موضعی نیز بوده است.

    کلیدواژگان: درماتوفیتوز، ایکتیوز مادرزادی، اریترودرمی
|
  • Ali Ebrahimi, Mansour Rezaei, Habibollah Khazaei, Hossein Kavoussi, Nooshin Nani Page 61
    Background And Aim
    Irritant contact dermatitis of hands is a chronic and recurrent cutaneous disorder following the contact with detergents and chemicals. Obsessive compulsive disorder is highly frequent among dermatologic patients, and may be presented with signs of irritant contact dermatitis of hands. The aim of this study was to assess the frequency and relationship between obsessive compulsive disorder and irritant contact dermatitis, among women with chronic and recurrent irritant contact of hands dermatitis in Haj Daie Dermatology Clinic in Kermanshah.
    Methods
    This case-control analytic study was carried out on 139 females with irritant contact dermatitis of hands and 102 female patients without any history of irritant contact dermatitis of hands. Obsessive compulsive disorder was determined based on the clinical interview using DSM-IV-TR (SCID) by a psychiatrist. Data analysis was performed using chi-square and z-test.
    Results
    The mean age in the case group was 28.2±8.4 and in the control group was 28.4±6.3 years. Fifty-eight (41.7%) of hand dermatitis patients and 5 (4.9%) of control group had obsessive compulsive disorder (P<0.05). Obsessive compulsive disorder was seen in 29 and 14 patients with moderate and severe irritant contact dermatitis, respectively.
    Conclusion
    Obsessive compulsive disorder is common in irritant contact dermatitis of hands. Psychiatric evaluation in female patients with chronic irritant contact dermatitis of hands especially moderate and severe forms is suggested.
    Keywords: irritant contact dermatitis, obsessive compulsive disorder, hand eczema
  • Farhad Handjani, Maryam Sadat Sadati, Ali Firoozabadi, Vala Rezaei. Sara Akramzadeh Page 69
    Background And Aim
    Acne is one of the most common skin diseases. One of the best treatments is systemic isotretinoin. Some studies link its use with depression, psychiatric problems and suicide, but it is still a matter of debate. So, this study was designed to determine the frequency of depression in acne patients, treated with isotretinoin.
    Methods
    Fifty-nine acne patients between 16 -30 years old were included. The patients received 0.5-1 mg/kg/day isotretinoin for 16 weeks. At the beginning and at the end of study, the Beck questionnaire was completed by the patients and the results were analyzed.
    Results
    The mean score of the Beck questionnaire was 13.19 at the beginning of the study and 14.80 after 4 months of treatment with isotretinoin (P=0.0001).
    Conclusion
    The results of this study showed that isotretinoin may have a small, but still noticeable increase in depression scores of acne patients. However, it is important to consider that various other parameters, such as individual’s psychological status at the time of completing the questionnaire, might influence the results. So, further studies with more patients and longer durations, and the use of other pertinent questionnaires, are recommended.
    Keywords: acne, isotretinoin, depression
  • Ahmad Sarikhani, Hamidreza Mohajerani, Mowlood Gandomani Page 76
    Background And Aim
    Seborrheic dermatitis is a chronic dermatitis that has been observed in both neonates and adults. It has been reported following stress, decreasing of mental and somatic energy, tiredness, insomnia, excitability, depression, etc. All of mentioned effects have adverse effects on health activity and result in body weakness. The aim of this study was evaluating general health indices of Arak Islamic Azad university students that suffered from seborrheic dermatitis using Goldberg scale.
    Methods
    Three hundred and eighteen students were randomly selected and examined, among them 101 students who suffered from seborrheic dermatitis completed the General Health Questionnaire and then the data were statistically described and analyzed.
    Results
    Forty-one percent of students with seborrheic dermatitis had body symptoms. Anxiety, communicative act failure and depression were observed in 48%, 65% and 31% of patients, respectively.
    Conclusion
    The findings of this study indicated the strong relationship between seborrheic dermatitis and communicative act failure.
    Keywords: general health, seborrheic dermatitis, anxiety, depression
  • Nafiseh Esmaeili, Zahra Halaji, Amirhooshang Ehsani, Mahboubeh Eghbalian, Abbas Karimi Page 84
    Background And Aim

    Alopecia Areata is a chronic inflammatory disease which involves hair follicles. The aim of this study was to assess the efficacy of oral sulfasalazine in the treatment of recalcitrant alopecia areata.

    Methods

    Patients with refractory alopecia areata who were eligible for the study, after providing informed consent were treated with oral sulfasalazine for 6 months. After completion of treatment, regrowth of vellus and terminal hairs were determined based on clinical examination and comparing the new photographs with the baseline ones.

    Results

    Sixteen patients were enrolled in the present study but only 5 patients completed it. No response was seen in 3 patients. After 4 months, 55-60% response to treatment was observed in 1 patient, but the disease relapsed at the end of fourth month. In 1 patient, 15% hair regrowth was observed but treatment was discontinued after the second month due to side effects. Side effects were observed in 2 patients.

    Conclusion

    Since only refractory alopecia areata patients had been enrolled to the study, the results could not be generalized to all patients with alopecia areata. Therapeutic response in the patients with alopecia areata is disappointing and any poor treatment response or failure of treatment in refractory cases of the disease cannot rule out the efficacy of the drug in the milder forms of the alopecia areata.

    Keywords: alopecia areata, sulfasalazine, autoimmune disease
  • Amiirhooshang Ehsani, Pedram Noormohammadpour, Asieh Shakib. Fatemeh Gholamali Page 92
    Background And Aim

    Xanthelasma is a benign condition considered which is mainly as a cosmetic problem. There are many destructive treatment options that may result in scar formation and dyspigmentation such as cryotherapy and electro-cauthery. According to these side effects finding a non-invasive solution could be important. At this study we aimed to evaluate the effect of PDL laser in the treatment xanthalasma.

    Methods

    Patients with bilateral palpebral xanthelasma having normal serum lipid profile were eligible for the study if they had no history of a collagen vascular disease or dermatologic disorders that were associated with Koebner phenomenon. All patients had two separate pulsed dye laser (PDL) treatment sessions, with a four-week gap in between and were photographed before every laser treatment session and four weeks after the second session. Visual analogue scale (VAS) scoring system was used to determine effect of treatment by two academic dermatologists blinded to the study as the referees. Mean healing score by the two referees considered as final score.

    Results

    Nine patients with a mean age (±standard deviation) of 38.0 (±9.2) years were included. All patients were female. The commonest site of lesions was upper lid, and final resolution score for all patients was less than 25%. There were no significant differences between viewpoints of the two referees. There were no major post operative complications. Patients followed for six months after the end of the treatment and there was no adverse effect.

    Conclusion

    The present study failed to demonstrate therapeutic efficacy of PDL in the treatment of xanthelasma. PDL with limited session numbers could not be considered as an alternative treatment for xanthelasma palpebrarum.

    Keywords: xanthelasma palpebrarum, PDL laser, treatment
  • Zohreh Bakhtiyari, Mohammadreza Radan Page 98

    Skin is one of the most sensitive parts of the body and is important to maintain the beauty of man. Herbal products have fewer side effects than chemicals and have pharmacological effects on the skin, so are used in cosmetic preparations.Books, articles and electronic databases including ISI Web of Science, PubMed, Magiran and IranMedex were searched to identify plants with positive effects on the skin, regardless of adverse effects and their interactions.A number of plants which were used in the treatment of skin diseases and their effects had been established, were chosen and reviewed. Avocado, thyme, aloe vera, chamomile, almond, licorice, calendula, olive and yarrow were included in this review.There are many herbs that have a role in the prevention and treatment of skin diseases, and are used in either traditional medicine or the preparation of cosmetics. The effects of a number of them have been scientifically proved and this information for the production of cosmetic and pharmaceutical products can be used.

    Keywords: medicinal plants, skin, cosmetics, health care, alternative, complementary medicine
  • Vahide Lajevardi, Fatemeh Gholamali, Kambiz Kamyab, Maede Rayati Damavandi, Tahereh Soori, Azadeh Goodarzi, Zeinab Aryanian Page 107

    Ichthyosis is defined as a group of diseases with keratinization disorder and diffuse scaling with highly variable degree of involvement. According to our knowledge, coincidence of ichthyosis and dermatophytosis, which both are very common disorders, is a very rare event. We report a young man with congenital ichthyosis that histological analysis of his skin biopsies and direct smear revealed PAS positive fungi. He had used topical steroids for generalized scaling erythematous patches and plaques for long time.

    Keywords: dermatophytosis, congenital ichthyosis, erythroderma