فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1393)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیمین شمسی میمندی، محمدباقر واصلی*، فرزاد آبرود صفحات 1-8
    مقدمه و هدف
    زگیل، بیماری ویروسی شایع بافت های اپی تلیال، توسط ویروس پاپیلومای انسانی (human papilloma virus [HPV]) ایجاد می شود. برای افزایش اثربخشی و کاهش عوارض درمان، روش های مختلف درمان را با هم استفاده می کنند که یکی از آن ها استفاده از کرایوتراپی به همراه کانتاریدین است. نظر به این که کانتاریدین درد و اسکار کمتری برجای می گذارد، بر آن شدیم تا در قالب یک کارآزمایی بالینی بین این روش درمانی و کرایوتراپی به همراه دارونما، ازنظر تعداد جلسات درمان و میزان عوارض مقایسه ای انجام دهیم.
    روش اجرا: در این کارآزمایی بالینی دوسو کور، 110 بیمار مبتلا به زگیل معمولی، به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. محلول کانتاریدین 7/0% (Canthacur) به عنوان دارو و محلول flexible collodion به عنوان دارونما در دو ظرف مشابه بعد از انجام کرایوتراپی به صورت موضعی به کار برده شدند. سپس بیماران ازنظر میزان بهبودی، تعداد جلسات درمان، فراوانی عوارض و عود ضایعات، پی گیری شدند.
    یافته ها
    میزان بهبودی در هر دو گروه 100% بود. در گروه کانتاریدین، میانگین تعداد جلسات درمان، 4/3 و در گروه شاهد 7/4 بود (001/0>P). بروز عارضه ی هیپرپیگمانتاسیون در گروه مطالعه بیشتر از گروه شاهد بود (1/29% در برابر 9/10% و 017/0=P). بروز عارضه ی اسکار آتروفیک در گروه مورد مطالعه کمتر از گروه شاهد بود (1/9% در برابر 1/29%). در مورد سایر عوارض و میزان عود پس از درمان، تفاوت معناداری در دو گروه یافت نشد.
    نتیجه گیری
    استفاده ی هم زمان از کانتاریدین و کرایوتراپی در کاهش تعداد جلسات درمان و عوارضی مثل اسکار آتروفیک موثر است ولی باعث افزایش عارضه ی هیپرپیگمانتاسیون می شود. هم چنین در بروز عوارض دیگر و کاهش میزان عود بیماری بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: زگیل معمولی، کرایوتراپی، کانتاریدین
  • پدرام نورمحمدپور، امیرهوشنگ احسانی، مصطفی میرشمس شهشهانی، فاطمه شاه محمدی، فاطمه غلامعلی* صفحات 9-15
    مقدمه
    ملانوم بدخیم از کشنده ترین تومورهای پوستی به شمار می رود. میزان بروز، نمای آسیب شناختی و مرگ ومیر این تومور در کشورهای غربی با کشورهای آسیایی و خاورمیانه تفاوت های بسیاری دارد. با توجه به اهمیت تشخیص زودرس در شناسایی و درمان تومور در مراحل اولیه ی اطلاع از یافته های دموگرافیک آن کمک کننده به شمار می رود. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی ویژگی های دموگرافیک بیماران مبتلا به ملانوم بدخیم مراجعه کننده به درمانگاه تومورهای پوستی بیمارستان رازی است.
    روش اجرا: در قالب مطالعه ای مقطعی، اطلاعات دموگرافیک مورد نیاز، مشخصات بالینی و یافته های آسیب شناسی کلیه ی بیماران با تشخیص ملانوم بدخیم وارد مطالعه شده، هم زمان با پرونده، در پرسش نامه های ویژه درج و در پایان مطالعه، توصیف و تحلیل آماری داده ها انجام شد.
    یافته ها
    در کل تعداد 2500 پرونده مورد بررسی قرار گرفت که از میان آن ها 166 مورد ملانوم مشتمل بر 89 زن (6/53%) و 77 مرد (4/46%) با نسبت جنسیتی 15/1 به 1 مورد شناسایی قرار گرفت (فراوانی نسبی برابر 5/6%). میانگین سنی افراد مورد مطالعه 5/60 سال بوده است. 65 نفر (2/39%) سابقه ی تماس مزمن با نور آفتاب را داشتند. متوسط زمان مراجعه از لحظه آگاهی بیمار از وجود ضایعه تا تشخیص در حدود 9 ماه بود. شایع ترین نوع آسیب شناختی تومور نوع آکرال لنتیگویی بود. شایع ترین مرحله ی کشف تومورها، مرحله ی Clark 3 بود (0/46%). شایع ترین محل تومورها، سر و گردن بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی ملانوم بدخیم درصد قابل ملاحظه ای از تومورهای پوستی را در ایران شامل می شود. با توجه به سابقه ی تماس طولانی با نورآفتاب، مرحله ی بالای تومور در هنگام مراجعه و متوسط 9 ماه تاخیر از زمان بروز ضایعه تا مراجعه به نظر می رسد انجام فعالیت غربال گری و افزایش آگاهی عموم مردم از اهمیت زیادی برخوردار باشد. برخی نتایج مطالعه مانند سابقه ی خانوادگی، شیوع خال های ملانوسیتیک و محل شایع بروز تومورها نیاز به مطالعات با حجم نمونه ی بزرگ تر دارند.
    کلیدواژگان: ملانوم بدخیم، تومورهای پوستی، ویژگی های دموگرافیک
  • علی ابراهیمی، حسین ارشادی نیا* صفحات 16-21
    ز و ف: رویش موهای ناخواسته از مشکلاتی است که از مدت ها قبل به علت احساس ناخوشایند مبتلایان به آن، تحقیقات بسیاری را به خود اختصاص داده است. میزان رضایت مندی بیماران از لیزرهای متعددی که برای از بین بردن موهای ناخواسته به کار می رود، متفاوت است.
    روش اا: از مجموع 50 بیمار این مطالعه که در درمانگاه پوست حاج دایی در استان کرمانشاه انجام گرفته است درصد رضایت بیماران در استفاده از لیزر دیود براساس ارزیابی دیداری شنیداری محاسبه شد.
    در این تحقیق بیماران همگی خانم و با میانگین سنی 2/95/32 سال و در 3 تیپ پوستی (روشن، گندمی و تیره) تقسیم بندی شدند. انرژی به کار رفته نیز بین 40-25 J/cm2 بوده و میزان رضایت مندی بیماران در استفاده از لیزر دیود نیز 9/76% بود. شایع ترین عارضه (3/28%) قرمزشدن گذرای چندساعته بلافاصله بعد از لیزر درمانی بود. بیشترین میزان رضایت مندی در بیمارانی مشاهده شد که هم زمان با انجام لیزر دارو مصرف می کردند (0/85%). کمترین میزان رضایت مندی در بیمارانی مشاهده شد که اختلال قاعدگی داشتند و هم زمان دارو مصرف نمی کردند (3/73%). بین تعداد جلسات مراجعه و میزان رضایت مندی بیماران از لیزر دیود ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (05/0>P و 51/0=r).
    ی: با توجه به نتایجی که به دست آمده می توان گفت که استفاده از لیزر دیود در ازبین بردن موهای زائد پوست یک روش مناسب و موثر می باشد.
    کلیدواژگان: لیزر دیود، موهای زائد، اختلال قاعدگی، رضایت مندی
  • عذرا محمدپناه اردکان*، جلیل باباپورخیرالدین، رحیم یوسفی صفحات 22-32
    زمینه و هدف
    هدف این پژوهش، بررسی شاخص های روان سنجی پرسش نامه ی نگرش های فرهنگی اجتماعی در مورد ظاهر بدن بود.
    روش اجرا: نمونه ی پژوهش حاضر، 250 نفر از دانش آموزان (173 دختر و 77 پسر) دبیرستان های شهرستان ابرکوه بود که به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و به پرسش نامه ی نگرش های فرهنگی اجتماعی در مورد ظاهر پاسخ دادند. اعتبار این پرسش نامه به دو شیوه ی همسانی درونی و دونیمه سازی بررسی گردید که به ترتیب ضرایب اعتبار 77/0 و 55/0 حاصل شد. برای مطالعه ی روایی پرسش نامه ی مزبور از روش روایی سازه (تحلیل عوامل) استفاده شد.
    یافته ها
    نتیجه ی تحلیل عوامل، با استفاده از روش چرخشی واریماکس و براساس آزمون Scree، بیانگر وجود چهار عامل درونی سازی کلی، درونی سازی ورزشکار، اطلاعاتی و فشارها در این پرسش نامه بود که در مجموع 61/37% از واریانس کل آزمون را تبیین می نمودند.
    نتیجه گیری
    درمجموع، نتایج پژوهش، اعتبار و روایی مطلوب فرم فارسی پرسش نامه ی نگرش های فرهنگی اجتماعی در مورد ظاهر را تایید می کند و بیانگر این مسئله است که به آسانی می توان از این ابزار در موقعیت های بالینی و پژوهشی برای بررسی نگرش فرد نسبت به ظاهر خود متاثر از عوامل فرهنگی و اجتماعی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرسش نامه ی نگرش های فرهنگی اجتماعی در مورد ظاهر، روایی، اعتبار
  • آمنه یزدانفر*، محمدرضا احمدپناه، زهره خردمند صفحات 33-40
    زمینه و هدف
    ویتیلیگو و آکنه از بیماری های مزمن پوستی شایع با تاثیرات زیبایی شناختی بوده که جنبه های مختلف کیفیت زندگی را متاثر می سازند. این مطالعه جهت ارزیابی کیفیت زندگی در مبتلایان به آکنه یا ویتیلیگو و بررسی متغیرهای موثر برآن طراحی شد.
    روش کار
    این مطالعه ی مقطعی بر روی 132 بیمار مبتلا به ویتیلیگو و 136 بیمار مبتلا به آکنه انجام گرفت. داده های بیماران با استفاده از پرسش نامه ای برای جمع آوری اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه ی کیفیت زندگی (Dermatology Life Quality Index [DLQI]) گردآوری شد. سپس داده ها با استفاده از نسخه ی 16 نرم افزار SPSS مورد توصیف و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی مبتلایان به ویتیلیگو و آکنه به ترتیب 7/5±8/22 و 5/11±9/28 سال بود. فراوانی نسبی زنان در مبتلایان ویتیلیگو و آکنه به ترتیب برابر 5/54% و 8/83% بود که بیماران ازنظر سن و جنس به روش طبقه بندی همسان شدند. بین نمره ی کیفیت زندگی با سن، تاهل، شغل، سکونت، تحصیلات و سن ابتلا در گروه بیماران ویتیلیگو ارتباط معنادار آماری پیدا نشد. بین نمره ی کیفیت زندگی با سن، تاهل، شغل، سکونت، تحصیلات و سن ابتلا در گروه بیماران آکنه نیز ارتباط معنادار آماری پیدا نشد. میانگین نمره ی کیفیت زندگی در گروه ویتیلیگو و آکنه به ترتیب 75/6 و 05/7 بود که ازنظر آماری معنادار نبود (08/0P=)، ولی در دو خرده مقیاس احساسات و علائم (002/0P=) و خرده مقیاس روابط شخصی (02/0P=) تفاوت معنادار وجود داشت. مبتلایان به ویتیلیگوی مزمن تر به طور قابل ملاحظه ای کیفیت زندگی پایین تری داشتند (008/0P=). بین کیفیت زندگی و شکل درگیری در ویتیلیگو رابطه ی معنادار آماری یافت شد و مبتلایان به فرم منتشر نسبت به فرم موضعی نمره ی کیفیت زندگی بالاتری کسب کردند (032/0P=). در مبتلایان به آکنه، در صورت ابتلا به فرم شدید آکنه کیفیت زندگی افت بیشتری کرده بود (002/0P=). میانگین نمره ی کیفیت زندگی برحسب جنس در هیچ یک از بیماری ها تفاوت معنی دار نداشت. اختلاف میانگین نمره ی کیفیت زندگی بین دو گروه ویتیلیگو و آکنه برحسب متغیرهای شغل، سکونت و تحصیلات ازطریق آزمون آنالیز واریانس دوطرفه نیز ازنظر آماری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه کیفیت زندگی مبتلایان به آکنه و ویتیلیگو تحت تاثیر ماهیت، شدت و وسعت بیماری و مدت ابتلا قرار دارد. این نتایج لزوم توجه پزشکان و روان شناسان را در اداره ی این بیماران به گروه های در معرض خطر ازنظر کیفیت زندگی جهت موثرتربودن درمان مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، آکنه، ویتیلیگو
  • محمد آزاد، سامان احمدنصرالهی*، علیرضا فیروز صفحات 41-48
    پرتوهای فرابنفش در حالی که قسمت کوچکی از نور خورشید را تشکیل می دهند، برای پوست مضر بوده و باعث آفتاب سوختگی، آسیب و حتی سرطان پوست می شوند. ضدآفتاب ها از پرمصرف ترین فرآورده های آرایشی بهداشتی می باشند که شخص را از ابتلا به سرطان پوست یا آسیب های ناشی از نور خورشید محافظت می کنند. این محصولات به دو گروه شیمیایی و فیزیکی تقسیم می شوند. ضدآفتاب های فیزیکی حاوی اکسید روی با دو مکانیسم انعکاس و پراکندن نور، پوست را از امواج فرابنفش محافظت می کنند. این نوع فرآورده ها بدون آلرژی و ایجاد حساسیت و آکنه می باشند. در حال حاضر، استفاده از نانوذرات اکسید روی در فرمولاسیون ضدآفتاب ها این قابلیت را ایجاد کرده است که محصولات فوق هر دو مزیت محافظت در برابر پرتوهای مضر خورشید و جذابیت آرایشی را داشته باشند.
    کلیدواژگان: پرتوهای فرابنفش، ضدآفتاب فیزیکی، اکسید روی، نانوذرات
  • نرگس علیزاده، سمیه حسین زاده* صفحات 49-52
    استئوماکوتیس بیماری نادر و خوش خیمی است که با پدیدآمدن ندول های استخوانی در ناحیه ی درم مشخص می شود. علت این بیماری هنوز شناخته نشده است و ممکن است به صورت اولیه یا ثانویه ایجاد شود. در این مقاله خانم 55 ساله ای با ضایعات استئوماکوتیس متعدد به شکل پاپول هایی به رنگ پوست در ناحیه ی صورت معرفی می شود.
    کلیدواژگان: استئوماکوتیس، استئوژنز، بیماری های پوست
|
  • Simin Shamsi Meymandi, Vaseli Mohammad Bagher *, Farzad Abroud Pages 1-8
    Background And Aim
    Common wart is a viral infection of epithelial tissues caused by human papiloma virus (HPV). In order to increase the efficacy and concurrent reduction of complications، different types of combination therapies have been recommended. One of them is the combination of cryotherapy with cantharidin. As cantharidin causes little pain and leaves small scars، we decided to design and conduct a randomized، controlled trial to investigate the efficacy of combined cryotherapy and topical cantharidin versus cryotherapy and a topical placebo. The mean number of the treatment sessions and complications of treatments were also compared between the two groups.
    Methods
    This study was a randomized، controlled double blind clinical trial in which 110 patients with verruca vulgaris were randomly allocated into two groups. After cryotherapy in both groups، topical lotion of cantharidin 0. 7% (Canthacur) and flexible collodion as placebo were applied topically in the intervention and control groups، respectively. Patients were followed for healing rates، complications and recurrence of the lesions.
    Results
    The healing rates of lesions in both groups were 100%. The mean number of treatment sessions in the intervention and control groups were 3. 4 and 4. 7، respectively (P<0. 001). The incidence of hyperpigmentation in the intervention and control group were 29. 1% and 10. 9%، respectively (P=0. 017). Atrophic scars in the case group were less common than the control group (9. 1% versus 29. 1%). Within 4 weeks of follow up after completion of the treatment protocol، the frequency of other complications and recurrence of the lesions showed no statistically significant difference between the two groups.
    Conclusions
    Combination of cryotherapy and cantharidin reduced the number of treatment sessions and atrophic scars، but increased the hyperpigmentation. Also، this combination therapy was ineffective in reducing other complications and the recurrence rate of the lesions.
    Keywords: verruca vulgaris, cryotherapy, cantharidin
  • Pedram Noormohammadpour, Amirhooshang Ehsani, Mostafa Mirshams Shashahani, Fatemeh Shahmohammadi, Fatemeh Gholamali * Pages 9-15
    Background And Aim
    Malignant melanoma is one of the most lethal skin tumors. Its prevalence and demographic specifications are different in European and western countries from those in the Middle East. This study was aimed to evaluate the demographic and clinical characteristics of malignant melanoma in Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study، the patients with the diagnosis of malignant melanoma who atteneded the tumor clinic of Razi Hospital، Tehran، Iran were included. Demographic and clinical data were registered in specific questionnaires. Histopathology findings were also recorded in the questionnaires.
    Results
    A total of 2500 patients attending tumor clinic of Razi Hospital were evaluated. Out of them، 166 cases had malignant melanoma including 89 (53. 6%) females and 77 males (46. 4%). The mean age of patients 60. 5 years. History of chronic sun exposure was found in 65 (39. 2%) cases. Mean delay time between commencement of lesion and diagnosis was 9 months. The most common histopathologic type was acral lentiginous and the most common observed stage of tumor was Clark 3. The most common frequent observed tumor site was head and neck which was followed by limbs.
    Conclusion
    Malignant melanoma is common in patients with skin tumors in Iran. Considering morbidity and mortality of malignant melanoma and the relatively high stages of tumors، at the fist time the patients sought medical care، screening programs seems to be necessary to find the patients in earlier stages، as well as the mass education. Some of our findings such as the most common location of the tumors، family history and relation with dysplastic naevies، remain to be confirmed in studies with larger sample sizes.
    Keywords: malignant melanoma, demography, skin tumors
  • Ali Ebrahimi, Hossein Ershadinia * Pages 16-21
    Background And Aim
    Unwanted hair growth (hirsutism) is a cosmetic problem، which has been resulted in a large number of researches regarding its treatment. Patient satisfaction after treatment using hair removal lasers has been different. The aim of this study was to investigate the satisfactaion rates of the patients with hirsutism after being treated with a diode laser.
    Methods
    In this study satisfaction rates of 50 women with hirsutism were evaluated based on an audio-visual evaluation in Haj Daii clinic in Kermanshah، Iran.
    Results
    Fifty patients with a maen±standard deviation age of 32. 5±9. 2 years were categorized in three groups in accordance with their skin phototypes. Patient satisfaction after using laser diode hair removal with 25-40 J/cm2 was 74. 6%. The most common side effect was transient post laser erythema (28. 3%). The highest satisfaction rate was obtained in patients who were taking hormone regulating drugs (85. 0%). The lowest satisfaction was obtained in patients with irregular menstrual cycle who were not taking any hormon drugs (73. 3%). There was a direct correlation between the number of laser sessions and patients satisfaction (r=0. 51، P<0. 05).
    Conclusion
    Findings of the present study showed that diode laser is an effective method in treatment of hirsute patients and patients satisfaction rates are good.
    Keywords: diode laser, hirsutism, irregular menstruation, patient satisfaction
  • Azra Mohammadpanah Ardakan *, Jalil Babapour Kheir-Ol-Din, Rahim Yousefi Pages 22-32
    Background And Aim
    The present research aimed to evaluate the psychometric properties of the Persian version of socio-cultural attitudes towards appearance questionnaire-3 (SATAQ-3).
    Methods
    The sample of this study cross-sectional was 250 highschool students (173 girls and 77 boys) in Abarkouh، who were selected through cluster random sampling، responded to Persian version of socio-cultural attitudes towards appearance questionnaire-3. The reliability coefficients of the SATAQ-3 were calculated using internal consistency and spilt-half methods، which were 0. 77 and 0. 55 respectively. The construct validity of the inventory was investigated using factor analysis.
    Results
    Factor analysis of the inventory using varimax rotation based on scree test، showed 4 factors labeled Internalization-General، Internalization-Athlete، Information and Pressures، which covered 37. 61% percent of the total variance.
    Conclusion
    In general، findings of the research confirmed appropriate validity and reliability of the Persian version of SATAQ-3 and showed that it can be simply applied in clinical and research situations for evaluation of individual’s attitude towards personal appearance affected by socio-cultural factors.
    Keywords: socio, cultural attitudes towards appearance questionnaire, validity, reliability
  • Ameneh Yazdanfar *, Mohammadreza Ahmadpanah, Zohre Kheradmand Pages 33-40
    Background And Aim
    Vitiligo and acne are common chronic skin diseases with cosmetic impacts affecting various aspects of quality of life. This research was done to study the quality of life in these patients and their related factors.
    Methods
    This cross-sectinal study was carried out on 132 patients with vitiligo and 136 patients with acne. The patients were asked to answer questionnaires including questions about their demographic and clinical information as well as questionnaire of Dermatology Life Quality Index (DLQI). SpSS version 16 was used to statistically describe and test the data.
    Results
    The mean±standard deviation (SD) ages of patients with vitiligo and acne، were 22. 8±5. 7 and 28. 9±11. 5 years، respectively. The proportions of female patients with vitiligo and acne were 54. 5% and 83. 8%، respectively. Patients were matched for age and gender. There was no statically significant differrence between the mean DLQI score and age، martial status، occupation، residence، education، age of onset of disease in neither group. Patients with more chronic vitiligo experienced significantly impaired quality of life (P=0. 008). A statistically differrence was found between mean DLQI scores and clinical forms of vitiligo. The mean scores of patients with generalized type was higher than those with localized forms (P=0. 032). Patients with severe acne experienced significantly impaired quality of life (P=0. 002). The mean DLQI scores in vitiligo and acne were 6. 75 and 7. 05، respectively، but this differrence was not statistically significant (P=0. 08). A statistically significant difference was found in two subgroup: in symptoms and feelings (P=0. 002) and interpersonal relationships (P=0. 02).
    Conclusion
    The quality of lifves of patients were affecteded by the type of disease، its severity and its duration in both groups.
    Keywords: quality of life, acne, vitiligo
  • Mohammad Azad, Saman Ahmad Nasrollahi *, Alireza Firooz Pages 41-48
    Although ultraviolet rays constitute a small portion of the sunlight، they are destructive on skin. Ultraviolet rays cause sunburn، skin damage and skin cancers. Sunscreens are one of the most widely used cosmetic products which protect skin from cancer or other damages. There are two categories of sunscreen agents: chemical and physical. Physical sunscreens containing zinc oxide work through two mechanisms of reflection and scattering. Physical sunscreens are non-allergenic، non-irritating and non-comedogenic. Currently، by using zinc oxide nanoparticles in sunscreen formulation، both prevention of harmful sun rays and receiving cosmetic benefits are achieved.
    Keywords: ultraviolet, physical sunscreens, zinc oxide, nanoparticles
  • Narges Alizadeh, Somaye Hoseinzadeh * Pages 49-52
    Osteoma cutis is a rare benign disease characterized by the presence of osseous nodules in the dermal layer of the skin. The cause of osseous depositions is unknown still. It may be primary or secondary. Herein، we reported a 55-year-old woman that presented with multiple skin color papules on her face.
    Keywords: osteoma cutis, osification, skin disease