فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1393)

نشریه حکمت اسرا
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عباس زاده جهرمی*، غلامرضا فیاضی صفحه 5
    امور عامه نقش مهمی در قبول یا رد نظریات مطرح در فلسفه ایفا می کند. از جمله مسائلی که ملاصدرا برخلاف حکمای مشاء، در امور عامه مطرح کرده «بساطت وجود» است. تفاوت نگرش به وجود در حکمت متعالیه و مشاء در چه بوده که یکی آن را به عنوان مقدمه مشترک ورود به فلسفه پذیرفته و دیگری آن را کنار نهاده است؟ هدف از طرح و پاسخ به این سوال، یافتن نگرش حکمت متعالیه به بنیادی ترین مساله فلسفه و تفاوت این نگاه با نگرش حکمت های پیش از آن است.
    نوشتار حاضر به روش تحلیلی مقایسه ای سعی دارد، به منظور پرداختن به تفاوت دو نگاه مشاء و متعالیه به مساله بساطت وجود، ضمن تفکیک بساطت مفهوم و حقیقت وجود، به برخی مبانی مورد نیاز برای طرح مساله بسیط بودن وجود و همچنین آثار و نتایج آن در فلسفه را اشاره نماید.
    مشائین حقیقت وجود را صرفا واقعیتی انتزاعی معرفی می کنند که عقل در تحلیل خود از اشیای جهان هستی بدان نائل می شود؛ در مقابل حکمت متعالیه برای حقیقت وجود، عینیت خارجی و واقعیتی برتر از انتزاعی صرف قائل است و با نگرش تشکیکی، عامل کثرات را در خود وجود و عامل وحدت بخش آن می یابد. لذا مشاء، بایستی مساله بساطت وجود را صرفا مربوط به عالم ذهن بداند، در حالی که حکمت متعالیه آن را به عالم عین هم سرایت می دهد. در تبیین نگاه متعالیه می توان از قاعده بسیط الحقیقه کمک گرفت.
    کلیدواژگان: امور عامه، حکمت مشاء، حکمت متعالیه، بساطت وجود، قاعده بسیط الحقیقه
  • بهاءالدین موحد ابطحی، لطف الله نبوی، سید محمدعلی حجتی صفحه 27
    اصل ترکیب در معناشناسی، یکی از اصول مهم و مسئله آفرین است. مطابق این اصل، معنای عبارت های مرکب، براساس معنای اجزا و چگونگی ترکیب آن ها به دست می آید. بنابر ادله پیشینی برای این اصل، هر نظام معناشناختی باید تابع این اصل باشد. اگرچه معمول است پیشینه این اصل را به فرگه بازگردانند، جایگاه مهم اندیشمندان مسلمان، فراموش شده است. در این مقاله برآنیم با بررسی چهارچوب مفهومی مناسب برای اصل ترکیب، آن را در آثار فارابی واکاوی کنیم. در میان آثار فارابی اشاراتی ضمنی به ترکیب معنا وجود دارد. براین اساس، با تمایز تقریر معرفت شناختی و معناشناختی از اصل ترکیب و براساس رویکرد عمل گرایانه، سخنان فارابی را بررسی کرده ایم. به نظر می رسد فارابی دست کم به برخی تقریرهای اصل ترکیب پایبند است.
    کلیدواژگان: ترکیب، معناشناسی، فارابی، معنا، جانشینی معنا
  • رضا ملایی صفحه 53
    مسئله این نوشتار، بررسی تبیین های مختلف از کاشفیت علم حصولی است. فیلسوفان مسلمان، علم را به حضوری و حصولی تقسیم کرده اند. حکایت گری و کاشفیت علم حصولی برای فیلسوفان مسلمان، مسلم بوده است. تببین فیلسوفان مسلمان از کاشفیت علم حصولی، مختلف است. آن ها کاشفیت علم حصولی را گاهی با عینیت ماهوی، گاهی با مفهوم ماهیت، گاهی با مطلق مفهوم و گاهی با وجود علم تبیین کرده اند. در این مقاله هریک از این تبیین ها را شرح و بسط داده، ضعف ها و قوت هایشان را بررسی می کنیم. اگرچه تبیین فیلسوفان مسلمان از کاشفیت علم حصولی قوت هایی دارد، ضعف هایشان باید رفع شده و تکمیل شوند.
    کلیدواژگان: علم حصولی، تبیین کاشفیت، عینیت ماهوی، مفهوم ماهیت، مطلق مفهوم، وجود علم
  • رضا قاسمیان مزار، هادی یساقی صفحه 73
    ابن سینا و پیروان او بر این باورند که نفس هنگام ادراک خارج مادی، با قوا و آلات خود با خارج ارتباط برقرار می کند و با این ارتباط و ملاقات، کیفیتی مشابه کیفیت شیء خارجی، ابتدا در آلت ادراکی و سپس در قوا و فضای نفس منطبع و مرتسم می شود. این صورت ازآن حیث که حاکی از خارج است، مناط علم نفس به عالم ماده می شود. این نظریه معرفتی هم در تطبیق با اصالت وجود مشکل دارد و هم در تبیین با اصالت ماهیت. رویکرد اصالت وجودی به این نظریه معرفتی، مستلزم محال بودن اتحاد ماهیت وجود خارجی و وجود ذهنی است؛ زیرا ماهیت وجود خارجی از حد همان وجود انتزاع شده و متناسب با مرتبه همان وجود است؛ پس اتحاد آن با مرتبه دیگری از هستی، ممکن نخواهد بود؛ رویکرد اصالت ماهوی نیز مستلزم انتقال امر اصیل (ماهیت) به ذهن است که محال است؛ زیرا امور اصیل متقوم مرتبه خاص خویش اند و انتقال پذیر نیستند؛ حتی درصورت انتقال، در فرض همراهی آثار خارجی با آن، مستلزم انقلاب ماهیت و در فرض عدم همراهی آثار خارجی، مستلزم انفکاک لوازم ذات از ذات خواهد بود.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ادراک، انطباع، اصالت وجود، اصالت ماهیت، تجرید
  • مینا مهدی زاده، مهدی امامی جمعه صفحه 91
    ملاصدرا برای عقل معانی بسیاری برشمرده است کهبرخی ناظر به عقل نظری و برخی ناظر به عقل عملی اند. ملاصدرا معتقد است عقل در وجود انسان، حقیقت پیوسته ای دارد و انسان با حرکت جوهری خویش و در پرتوی عنایت عقل فعال، آن را به فعلیت می رساند؛ تاجایی که انسان می تواند به موجودی مجرد از ماده تبدیل شود. دکارت معتقد است عقل ممیز انسان از سایر موجودات، قوه درست حکم کردن و تمییز نادرست از درست، و در همه انسان ها یکسان است. معنای عقل دکارتی را باید در کارکرد عقل در فلسفه او جست؛ کارکردی که از دل ریاضیات بیرون می آید. عقل و روش در فلسفه دکارت فقط تمایز مفهومی دارند. عقل دکارتی هم مرتبه عقل بالملکه در فلسفه ملاصدراست. البته ملاصدرا به آن بسنده نکرده، بلکه آن را توسعه داده و برای آن مراتبی درنظر گرفته است. هردو اندیشمند، تعقل را در پرتوی نور عقلی و شهود معنا می کنند. ملاصدرا عقیده دارد عقل انسان می تواند به مرتبه ای وجودی برسد که عقول را مشاهده و صور عقلی را ادراک کند. دکارت معتقد است نور عقلی، همان عقل فطری ذهن است که اشیا را واضح و متمایز ادراک می کند.
    کلیدواژگان: عقل، دکارت، ملاصدرا، تعقل، ادراک عقلی، شهود عقلی
  • لعیاسادات چاوشی صفحه 121
    «علم الاسماء تاریخی» نقطه تلاقی دو اندیشه متفاوت در دو دوران مختلف است؛ علم الاسما، که دیدگاه محوری ابن عربی درباره اسماء الهی در تدبیر عالم است و تاریخیت، که برگرفته از نگاه هایدگر به هستی است. هرچند ابن عربی در فصوص-الحکم درباره سیر تطور تاریخی اسماء الهی در بستر انبیا سخن می گوید و به نوعی، علم الاسماء تاریخی را بازگو می کند؛ رسالت فردید، که در نگرش او به زمان ریشه دارد، بیشتر هایدگری است. در این پژوهش، می خواهیم با منظم کردن افکار فردید، به ویژه باتوجه به نوشته های سیدعباس معارف، و فربه تر کردن آن با میراث عرفانی ابن عربی، نقش این آموزه را در شکل گیری علم دینی دریابیم. ازآنجاکه فردید به رساله های ابن عربی درباره زمان دسترسی نداشته است، کوشیده ایم این بخش گفتار او را پرمایه تر کنیم. در آخر، علم دینی را تببین خواهیم کرد که بنیاد علوم انسانی است و امیدواریم گامی در هموار کردن مسیر علوم انسانی بومی برداشته باشیم.
    کلیدواژگان: علم الاسماء، اسماء الهی، علم دینی، ابن عربی، هایدگر، فردید
  • سیدجابر موسوی راد صفحه 143
    فیلسوفان درباره اعتبار و عینیت تجربه های دینی، بحث های فراوانی کرده اند. در این مقاله پنج دیدگاه اصلی را از افرادی مانند استیس (حجیت اتفاق آراء، قابلیت تحقیق و انتظام)، سویین برن (راه زودباوری)، آلستون، جان هیک، کیث یندل (راه مشابهت تجارب دینی با تجارب حسی)، رودولف اتو (تبیین سه راه برای اثبات عینیت تجارب دینی)، ویلیام جیمز (تفصیل بین خود تجربه کننده و دیگران) را بررسی و نقد خواهیم کرد. سپس خواهیم گفت «ارجاع به علم حضوری» معیار و دلیل عینیت تجارب دینی است. البته توضیح خواهیم داد که فقط برخی از تجربه های دینی را می توان به علم حضوری ارجاع داد و فقط همین قسم از تجربه ها معتبرند؛ ازاین رو، تجربه هایی که با علم حضوری درک نشوند، همانند بسیاری از مکاشفه های عرفانی، بی اعتبارند و نمی توانند منبع معرفت یقینی باشند.
    کلیدواژگان: تجربه دینی، علم حضوری، تجربه های حسی، مکاشفه های عرفانی
  • چکیده های عربی
    صفحه 167
|
  • Mohammad Abbaszadeh Jahromi*, Golamreza Fayyazi Page 5
    The general principles have an important role in agreement or disagreement in philosophical theories. "The simplicity of existence" is one of the principles that Mulla Sadra projected in general principles against Peripatetic philosophy. So, the question can be posed: What is the main different view between Transcendent and Peripatetic philosophies that one accepted it as a common introduction to his philosophy and the other disallowed? The main aim of design and reply to this question is to find the Transcendent philosophy view toward the fundamental issue of philosophy and its difference from pervious philosophies. This article with comparatively analytical method tries to explain the viewpoint of Transcendent and Peripatetic philosophies toward the simplicity of existence, regard for the separation between the concept of simplicity of existence and of reality of existence, and to request the principles for the simplicity of existence and for its aims and subsequences. Peripatetic philosophy presents the truth of existence as only abstract fact which mind attains it in the analysis of objects of universe, but rather transcendent philosophy regards it as external objectivity, the premier fact than only abstract one. This viewpoint explores multiplicity in existence, i.e. the unified factor. So, Peripatetic philosophy should consider the simplicity of existence as something relating to mind, though Transcendent philosophy considers it in the middle of external universe. To explain Transcendent view, we can be supported by Basit al- Haqiqa principle.
    Keywords: general principles, Peripatetic philosophy, Transcendent philosophy, the simplicity of existence, Basit al Haqiqa principle
  • Baha Al Din Movahed Abtahi, Lotf Allah Nabavi, Sayyed Muhammad Ali Hojjati Page 27
    Compositionality is an important principle in new semantics. On this principle, the meanings of compound words are determined by the meaning of its parts and the way in which how to be composed. Every system of semantics must be compositional on a priory arguments of this principle. The history of the principle usually returned to Frege but the supreme status of Muslim thinkers has been forgotten. So al-Farabi as a great Muslim thinker is a good candidate. In the article, I tried to introduce a suitable conceptual framework in al-Farabi for research in compositionality. Then to separate epistemological compositionality from semantic one and based on pragmatic approach, we study al-Farabi's speaks. It seems that al-Farabi accepts at least some of explanations of compositionality.
    Keywords: compositionality, semantics, al, Farabi, substitution, meaning
  • Reza Mullaie Page 53
    The study of different explanations of unveiling of acquired knowledge (al-'Ilm al-Husuli) is the problem of this article. Islamic philosophers divided knowledge into acquired knowledge and knowledge by presence. Unveiling of acquired knowledge for Islamic philosophers was certain. They explain it through four ways: the objectivity of quiddity, the concept of quiddity, the absolute concept, the existence of knowledge. In this article, we detail every explanation in order to evaluate of strengths and weaknesses. Although the explanation of Islamic philosophers has some strength, the weaknesses should be removed.
    Keywords: acquired knowledge, the objectivity of quiddity, the concept of quiddity, the absolute concept, the existence of knowledge
  • Reza Qasemian Mazar, Hadi Yasaqi Page 73
    Avicenna and his followers believe that when the soul perceives the matter in the world, it communicates with external world through its faculties and its tools; so a similar quality of object quality is imprinted firstly on the tool of perception, then on faculties and finally on the atmosphere of soul in the light of this connection. This imprinted form in order to refer to the external world is the criterion for soul knowledge to sensuous world. The principality of existence to Avicenna's theory of knowledge entails the impossibility of unity of quiddity of external being with mental being because of mixing of two different levels of being. The principality of quiddity to Avicenna's theory of knowledge entails transmitting the principal object (quiddity) to mind. It is an absurdity because of impossibility of transmitting the principal object. Even accepting the transition, transition with external effects entails mutation in essence and transition without them entails disjoining adherents from essence.
    Keywords: Avicenna, perception, imprinting, principality of existence, principality of quiddity, detachment
  • Mina Mahdizade, Mahdi Imami Jome Page 91
    Mulla Sadra mentioned some meanings for intellect which some of them refer to practical wisdom and others to theoretical. Mulla Sadra believes that intellect is continuous reality in man who is capable of becoming incorporeal essence by Substantial Motion under the shadow of Active Intellect. Descartes believes that reason distinguishing right from wrong makes a distinction between man and other creatures and has the potentiality of right judgment. In his opinion, this is a similar faculty in all human beings. The meaning of reason in Descartes should be found by its function in philosophy that derives from Mathematics. Reason and method are different just conceptually. Reason in Descartes is the same level of Habitual Intellect (Aql bi al-Malaka) in Mulla Sadra's Philosophy but it is not enough for Mulla Sadra; so he expands it and considers some levels for it. Both philosophers meant reasoning under the shadow of intellect and intuition. Mulla Sadra believes that human's intellect can reach to ontological end to see Separated Intellects and to receive intellectual Forms but Descartes believes that the light of reasoning is the same innate reason that understands things clearly and distinctly.
    Keywords: Mulla Sadra, Descartes, intellect, reason, intellection, intellectual intuition
  • Laia Sadat Chawushi Page 121
    "Historical Knowledge of Divine Names" is the conjunction of two different thoughts in two different periods; Knowledge of Divine Names is the main viewpoint of Ibn 'Arabi in governance of universe and historicity derived from Heidegger's view to the world. Ibn 'Arabi of course speaks of historical evolution of Divine Names In the context of the Prophets in Fusus al-Hikam and he tells Knowledge of Divine Names in the historical context of Perfect Man. The conjunction shows itself in Fardid who interests in Sufism, though he has a Heideggerian mission. In this article, we want to regulate Fardid's thoughts, especially given to Sayyed Abbas Maarif's handwritings, to upgrade it with mystical heritage of Ibn 'Arabi in order to study the role of this doctrine in the formation of religious knowledge. Finally, we hope to take the first step in smoothing the way of Islamic human sciences by the explanation of religious knowledge as the base of humanities.
    Keywords: historical knowledge of Divine Names, Divine Names, religious knowledge, Ibn Arabi, Heidegger, Fardid
  • Sayyed Jaber Musavi Rad Page 143
    There are many discussions about the validity and the objectivity of religious experiences among philosophers. We will analyze five main viewpoints such as Stace (the authenticity of unanimity, the ability of investigation and discipline), Swinburne (the way of credulity), Alston, John Hick (the way of similarity between perceptual and religious experiences), Rudolf Otto (the explanation of three ways for demonstration of objectivity of religious experiences) William James (the separation between experiencer and others). We say then "referring to knowledge by presence (al-'Ilm al-Huduri)" is the criteria and the proof of objectivity of religious experiences. We can of course refer some of religious experiences to knowledge by presence and these kinds of experiences are just valid; so the experiences which are not understood by knowledge by presence like most of mystical revelations are not valid and so they can not the source of certain knowledge.
    Keywords: religious experience, objectivity, subjectivity, knowledge by presence, perceptual experience, mystical revelations