فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1394)

نشریه حکمت اسرا
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • کاوس روحی برندق*، نوروز امینی صفحات 5-26
    یکی از روایات پیچیده در منابع شیعه، روایت ابراهیم بن عمر از امام صادق درباره اسم مکنون الهی و نسبت آن با اسماء حسناست. محتوای این روایت، جنبه های مختلف معنا را برمی تابد؛ ازاین رو باعث گوناگونی دیدگاه ها درباره مدلول این روایت شده است. در این مقاله، دیدگاه های مختلف را درباره مفهوم اسم در این روایت می آوریم و تصریح می کنیم که اسم در اینجا، اسم لفظی نیست، بلکه اسم عینی و حقیقت خارجی است. آنگاه دیدگاه های محدثان و فلاسفه را درباره مصادیق اسم ظاهر بررسی می کنیم ونتیجه می گیریم اسماء ظاهر، سه اسم « الله »، «تبارک» و «تعالی» است. در پایان نیز به ماهیت اسم مکنون یادشده در روایت می پردازیم و پس از تحلیل دیدگاه های محدثان و فیلسوفان، نتیجه می گیریم منظور از اسم مکنون، مقام «احدیت» است که با اسماء ظاهر پوشیده شده.
    کلیدواژگان: اسم مکنون، اسم مخزون، اسم اعظم، اسماء حسنی، حدیث حدوث اسماء، روایت ابراهیم بن عمر، مقام احدیت
  • مهدی صدفی* صفحه 28
    آیت الله جوادی آملی به تبع استاد خود، علامه طباطبایی، با تحلیل عین ربط بودن معلول به علت، ماهیت را به مفهوم بازمی گرداند؛ ازاین رو خارجی بودن ماهیت را به عرض وجود، که در کلام ملاصدرا است، سخنی مقدماتی و تعلیمی می داند؛ پس آنچه متن خارج را پر کرده، فقط وجود است که با علم حضوری شهودی اتصالی در مشهد نفس عارف قرار می گیرد. این علم شهودی عرفانی، عبور از علم و رسیدن به نفس معلوم یا شهود عرفانی عوالم منفصل است؛ اما عارف باید در حیطه نظر و برای تبیین و مستدل کردن سخن خود، در عالم مفاهیم و علم حصولی سخن گوید؛ پس چاره ای نیست که منطق پا پیش نهد، این مفاهیم را بررسی کند، با آن ها معامله علم حصولی کند و شهودات بی واسطه را به رتبه یقین روان شناسانه تقلیل دهد؛ اما معامله منطق با عرفان این نیست که جداافتاده از عرفان شهودی با مفاهیمی در عرفان نظری کار کند، طوری که مفاهیم نظری را به بدیهی بازگرداند(شیوه منطق)، بلکه فقط وقتی مفاهیم نظری و بدیهی از پلیدی ها مصون اند که با عین خارجی پاک مرتبط باشند و بتوانند یافته های متصل خود را به حقایق منفصل برگرداند. مقاله درصدد است تفاوت های این دو شیوه عرفانی را مقایسه و امکان پیوند آن ها را بررسی کند.
    کلیدواژگان: عرفان نظری، عرفان شهودی، اصالت وجود، علم حضوری، یقین منطقی، یقین روان شناختی
  • محمدحسین زاده* صفحات 47-76
    حمل یکی از مباحث مهمی است که در تبیین مسائل منطقی، فلسفی و عرفانی کاربرد فراوانی دارد. این مبحث در طول زمان دچار دگرگونی های بسیاری شده است. این مقاله دیدگاه آیت الله جوادی آملی را دراین باره تبیین، آن را با دیدگاه ملاصدرا و علامه طباطبایی مقایسه می کند و نوآوری هایش را برمی شمرد. یکی از نوآوری ها این است که حمل ظاهر و مظهر، قسم مستقلی از اقسام حمل است که در تبیین منطق عرفان باید از آن استفاده کرد. تبیین آیت الله جوادی آملی از حمل ظاهر و مظهر در قاعده بسیط الحقیقه، با تبیین ملاصدرا تفاوت دارد. این تفاوت از تفاوت در مبانی این دو فیلسوف در تبیین حقیقت وجود رابط، تقریر وحدت شخصی وجود و تبیین حقیقت مظاهر نشات می گیرد.
    کلیدواژگان: حمل، اصالت وجود، حمل اولی، حمل شایع، حمل حقیقت و رقیقت، حمل ظاهر و مظهر، آیت الله جوادی آملی
  • رضا حسینی فر* صفحات 77-98
    ارتباط وثیق میان «لفظ» و «معنا» موجب می شود تا ذهن آدمی به سرعت از لفظ به معنا منتقل گردد و از این طریق انتقال معانی صورت گیرد. خاستگاه و ماهیت این ارتباط و گونه دلالت لفظ بر معنا، همواره مورد توجه بوده و اندیشمندان فراوانی را در هریک از حوزه های زبان شناسی، فلسفه زبان، روان شناسی، منطق، اصول و عرفان به خود مشغول داشته است.
    در عرفان اسلامی نیز، از جمله مباحث زیربنایی و مهم، مباحث مربوط به زبان عرفان و به طور خاص بحث الفاظ و معانی عرفانی و رابطه میان لفظ و معنا، به ویژه در «نمادهای تصویری» عرفانی است. این بحث، هم برای علاقه مندان به مباحث نظری عرفان، هم برای اهل راه و سلوک و هم برای عرفان پژوهان، دارای اهمیت و بر مباحث بسیاری، مستقیم یا غیر مستقیم، اثرگذار می باشد.
    ذکر این نکته ضروری است که تفاوت های ماهوی عرفان با سایر دانش های مبتنی بر حس و عقل موجب تفاوت های فراوانی در وضع و دلالت الفاظ و نیز بحث های پیرامونی آن، همچون حقیقت و مجاز و... شده است که عدم توجه به این تفاوت ها، ریشه بسیاری از بدفهمی ها و مخالفت ها با عرفان بوده است. این نوشته بر آن است تا با بهره گیری از مبانی و کلمات اهل معرفت، به ویژه با تاکید بر اندیشه های دو حکیم و عارف جامع نگر معاصر؛ حضرت امام خمینی و آیت الله جوادی آملی، به سهم خویش، تصویری منسجم و سامانمند به این بحث مهم عرفانی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، لفظ، معنا، ظاهر و باطن، توسعه معنایی، حقیقت و مجاز، آیت الله جوادی آملی
  • علی شیروانی* صفحه 97
    از گذشته تاحال، دیدگاه های گوناگونی درباره بعد عرفانی ابن سینا وجود داشته است. برخی او را فقط فیلسوف مشایی می دانند؛بدون هیچگرایش عرفانی در اندیشه و منش. برخی پا را فراتر می گذارند و او را فردی لذت گرا و درپی مقام می دانند که بویی از عرفان نبرده است؛ اما برخی مانند عین القضات همدانی معتقدند او مقام عرفانی والایی دارد. در این مقاله با بررسی شواهد و نقد دیدگاه های رقیب، از دیدگاه میانه ای جانب داری می کنیم:اگرچه ابن سینا به معنای مصطلح، عارف و صوفی نبوده، در اندیشه و منش،گرایش های عمیق عرفانی داشته است. او وحدت وجود را نفی می کرده؛ اما ذات فلسفه و عرفان را ناسازگارنمی دانسته، اهل مناجات و راز و نیاز بوده، قوه حدس قوی داشته، آثار عرفانی ارزشمندی پدید آورده، امکان کشف و کرامات عارفان را با مبانی فلسفی خویش به خوبی تبیین کرده و گام های موثری در آشتی دادن فلسفه و عرفان برداشته است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، عرفان، فلسفه، عرفان عقل گرا، فلسفه شهودی
  • علی فضلی* صفحه 117
    با توجه به آن که قلب موضوع انسان شناختی علم سلوک است؛ دریافت چیستی آن در شناخت علم سلوک حائز اهمیت است. ارباب سلوک و شهود از یک طرف آن را حقیقت انسانیه می خوانند و بر آن حقیقت قلبیه می نامند که همان صورت کمالی ممتدی که دارای احدیت جمعی برزخی تقلبی است و جامع حقایق کونیه و قابل تجلیات الهیه است، برای آن احکام، مراتب، وجوه، مقامات و اطوار و لطائف بیان می دارند و از دیگر سو آن را لطیفه قلبیه می خوانند و در رده لطائف هفت گانه یا هشت گانه حقیقت انسانیه برمی شمارند و آن را به قوه شهودی تفصیلی و لطیفه تقلبی تعریف می کنند و برای آن خصایص و فصول متمایز از دیگر لطائف بیان می دارند. بنابراین حقیقت قلبیه به تمام حقیقت انسانیه اشاره دارد و در موضوع علم سلوک اخذ می شود و لطیفه قلبیه به یکی از مراتب حقیقت انسانیه اشاره دارد که برخی از منازل سلوک در آن استقرار دارند.
    کلیدواژگان: حقیقت انسانیه، حقیقت قلبیه، لطیفه قلبیه
|
  • Kavos Roohi*, Nooruz Amini Pages 5-26
    One of the complex narratives in Shia references is the narrative of Ibrahim ibn Omar from Imam Sadiq about Hidden Name (al-Ism al-Maknun) of God and its relation to Most Beautiful Names (al-Asma al-Husna). The content of this narrative has several aspects; so it makes different viewpoints about its concept. In this article, different viewpoints about the concept of Name in this narrative will be studied and it will be specified that here the Name is not verbal but objective and has an external reality. Then the viewpoints of who report the Hadiths and philosophers about the extensions of Evident Name (al-Ism al-Zaher) will be studied. Then it will be proved that the Evident Names are Allah, Tabarak and Ta`ala. Finally, the concept of Hidden Name in the narrative will be studied and after analyzing the viewpoints of who report the Hadiths and philosophers, we will conclude that the purpose of Hidden Name is the stage of unity (Ahadiat) which is covered by Evident Names.
    Keywords: Hidden Name, Stored Name, Most Beautiful Names, Greatest Name, Ibrahim ibn Omar's narrative, stage of unity
  • Mahdi Sadafi * Page 28
    Ayatollah Javadi Amoli refers quiddity to concept by analyzing how to related firmly effect to cause, following his teacher, Allame Tabatabai. So, he considers the externality of quiddity in the shadow of existence, in Mulla Sadra's opinion, as teaching introductory words. Therefore, the externality is just existence located in the locus of intuition by presential direct knowledge. This intuitional mystical knowledge is to pass knowledge and to receive the object of knowledge in itself or the mystical intuition of separated worlds [from consciousness]. But the mystic should argue in the world of concepts and indirect knowledge for explaining his arguments. There is no choice to apply logic for analyzing these concepts and considers them as indirect data by putting direct knowledge into bracket of psychological certainty. But the treatment of logic with mysticism is not to work with some concepts of theoretical mysticism separated from intuitional one in order to refer theoretical concepts to self-evident ones (logical method) but both concepts can be protected from impurity of mind, when they are connected to the pure externality as well as to refer connected findings to separated facts. This article tries to analyze the differences of these mystical ways as well as the possibility of linking them.
    Keywords: theoretical mysticism, intuitional mysticism, the principality of existence, presential knowledge, logical certainty, psychological certainty
  • Mohammad Hosseinzadeh* Pages 47-76
    One of the important topics that is very applicable in defining the logical, philosophical and mystical issues is predication. This issue has been changed during the times. This article will define Ayatollah Javadi Amoli`s viewpoint about predication and in addition to comparison of his viewpoint with Mulla Sadra and Allameh Tabatabai's viewpoints, will consider his innovations. One of Ayatollah Javadi Amoli`s innovations is that the predication of manifestation and the locus of it is distinct section of prediction forms which should be applied in defining the logic of mysticism. Ayatollah Javadi Amoli`s explanation of this prediction in simplicity (Basit al-Haqiqa) principle is different from Mulla Sadra`s one and this difference derived from their different principles in explanation of reality of the relative existence, explanation of the personal unity of existence and explanation of the reality of loci of manifestation.
    Keywords: predication, the principality of existence, primary predication, common predication, the predication of reality, delicacy, the predication of manifestation, the locus of it, Ayatollah Javadi Amoli
  • Reza Hoseinifar* Pages 77-98
    One`s mind is quickly referred to the meaning from the word by the firm relationship between the word and meaning. The origin and nature of this relation and the form that the Word implies meaning always have engaged many scholars in different fields of study such as linguistics, philosophy of language, psychology, logic and principles.
    In Islamic mysticism, the issues such as the language of mysticism, mystical words and meanings and the relation between the word and meaning, especially "figurative symbols", are fundamental too. This research is important for who are interested in theoretical mysticism and also for who are Salek and mysticism researchers. It also influences directly or indirectly on many fields.
    It should be mentioned that the intrinsic differences between mysticism and other logical and concrete sciences, makes many differences in form and usage of words and also its related debates such as reality and virtuality. Negligence about these differences is the root of many misunderstandings and oppositions against Mysticism. Based upon the principles and lectures of mystics, especially Imam Khomeini and Ayatollah Javadi Amoli, this research tries to make a coherent this important mystical debate.
    Keywords: Islamic mysticism, word, meaning, apparent, hidden, meaning extension, reality, virtuality
  • Ali Shiravani * Page 97
    From past until now, different viewpoints have been existed about mystical aspect of Avicenna. Some of scholars know him just as a Peripatetic philosopher without any tendency to mysticism in thought and character. Other scholars exaggerate the issue and believe that he was a hedonist and ambitious man who didn’t have any tendency to mysticism. But some scholars like 'Ain al-Qozat Hamedani believe that the Avicenna was in a very high-ranking position in mysticism. In this article, after studying the documents and criticism of opponent viewpoints, the moderate approach will be taken – although Avicenna was not a mystic and Sufi in the literally meaning, he have had a deep tendency to mysticism in character and thought. Avicenna rejected the Pantheism (wahdat al-wujud) but he believed that the nature of philosophy and mysticism are not in contradiction; he had the practice of piety; had a great sense of guess; created valuable mystical works; he truly described the possibility of revelation for mystics by his philosophy; and he took influential steps toward reconciling philosophy and mysticism.
    Keywords: Avicenna, mysticism, philosophy, rational mysticism, intuitional philosophy
  • Ali Fazli * Page 117
    Since heart is the subject of humanistic aspect of knowledge of Soluk (mystical path), it is important to know its nature. The great scholars of Soluk and intuition, on the one hand, describe it as a human reality and call it heart reality which is the continuous perfectible form, it has all-comprehensive, intermediary evolutionary unity, it has all existential realities which is capable of divine emanations and scholars describe rules, levels, aspects, ranks, forms and delicate points for it. On the other hand, they call it subtle substance of heart and mention it in septet or octet levels of human reality, describe it as detailed intuitional faculty and evolutionary subtle substance and mention different characteristics from other subtle substance for it. Therefore, the heart reality refers to all human reality and is derived from Soluk, but subtle substance of heart refers to one of levels of human reality which some levels of Soluk are there.
    Keywords: human reality, heart reality, subtle substance of heart