فهرست مطالب

Advances in Industrial Engineering - Volume:45 Issue: 2, 2012

Journal of Advances in Industrial Engineering
Volume:45 Issue: 2, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/07/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم امیدبخش، جعفر باقری نژاد، مهدی سیف برقی صفحه 117
    در این مقاله یک مفهوم جدید در حوزه مکان یابی، به نام «مسئله مکان یابی با بار کاری متوازن بر مبنای مدل جاذبه» معرفی شده است. متوازن سازی در جستجوی توزیع عادلانه تقاضا یا برقراری تعادل در ظرفیت تسهیلات هنگام پاسخگویی به تقاضای مشتریان است؛ به طوری که آنها تسهیلات را بر اساس معیار مناسب تری مانند قانون جاذبه انتخاب کنند. تابع هدف در صدد کمینه سازی حداکثر بار کاری موجود بین تسهیلات، هزینه استقرار آنها و هزینه جابه جایی تا مشتریان، با در نظر گرفتن مدل جاذبه است. در ادامه، بر اساس ساختار مسئله، یک رویکرد حل ابتکاری طراحی و روی مثال های عددی با ابعاد مناسب با روش دقیق، تحلیل مقایسه ای انجام شده است. نتایج محاسباتی نشان می دهد که رویکرد حل پیشنهادی، با میانگین اختلاف تقریبا 6درصد و زمان محاسباتی قابل قبول، روشی بسیار کارآ بوده و جواب های نزدیک به بهینه را برای مثال های تصادفی تولیدشده ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: متعادل سازی، مکان یابی تسهیلات، برنامه ریزی عدد صحیح، بار متوازن، الگوریتم ابتکاری، قانون جاذبه
  • محمد جعفر تارخ، نورالدین دبیری، وحید یدالله نژاد کلمی صفحه 131
    موضوع مسیریابی وسیله نقلیه، یکی از موضوعات مهم در برنامه ریزی حمل ونقل است. در اکثر پژوهش های پیشین، هدف این موضوعات حداقل کردن کل مسافت طی شده توسط وسایل نقلیه بوده است. ولی در صنعت، موارد متعددی یافت می شود که مقدار محصول بارگیری شده جزو مولفه های تابع هزینه است. در این مقاله ابتدا یک موضوع مسیریابی وسیله نقلیه ناهمگن، مدل سازی شده است که در آن هزینه پرداختی برای هر وسیله نقلیه، برابر حاصل ضرب نرخ هزینه در مقدار بارگیری است و نرخ هزینه نیز بر اساس تابع پله ای بر اساس مسافت طی شده توسط وسیله نقلیه محاسبه می شود. سپس به کمک تکنیک های تحلیلی، مدل غیرخطی ساخته شده با مدل خطی معادل سازی شده است. در ادامه، یک راه حل ابتکاری سازنده برای این موضوع پیشنهاد و کارآیی آن با حدود جواب بهینه حاصل از نرم افزار Cplex 12.2 سنجیده شده است. در انتها، کاربرد این موضوع در شرکت فرگاز مازندران، جمع بندی نتایج حاصل از این پژوهش و پیشنهادهایی برای تحقیقات بعدی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: روش ابتکاری، مقدار بارگیری، برنامه ریزی حمل و نقل، مسیریابی وسیله نقلیه ناهمگن، برنامه ریزی توزیع، تابع هدف پله ای
  • ایمان ربیعی، ایرج مهدوی، مرتضی باقرپور، رضا توکلی مقدم صفحه 145
    مدیریت ارزش حاصله، رویکردی برای یکپارچه سازی مدیریت زمان و هزینه در چارچوب مدیریت محدوده پروژه است. همچنین از کاربردهای دیگر این روش، تخمین هزینه باقیمانده تا تکمیل طرح با استفاده از عملکرد گذشته است. در این راستا چند فرمول ریاضی (شاخص عملکردی) توسط محققان مختلف توسعه داده شده است. اما همچنان بر استفاده از یک فرمول خاص برای پروژه اتفاق نظر وجود ندارد. همچنین تاکید همه تحقیقات گذشته بر تخمین هزینه نهایی پروژه بوده و توجهی به دیگر مقاطع زمانی پروژه نکردند. بر همین اساس هدف از این تحقیق، تکمیل و گسترش روش های پیش بینی هزینه تکمیل پروژه است. در این تحقیق، روش های پیش بینی هزینه تکمیل پروژه به دو دسته کلی: 1- روش های شاخص عملکردی 2- رگرسیونی و سری زمانی تقسیم شده اند. مدل های رگرسیونی و سری زمانی بر اساس رابطه خطی برخی از عوامل مدیریت ارزش حاصله، ایجاد شده اند. برای مقایسه مدل ها، از خطاهای پیش بینی همچون MAPE، MSE، MAD، روند صعودی یا نزولی مقادیر درصد خطا در دوره های مختلف، آنالیز واریانس مدل های ایجاد شده و آنالیز مقایسه ای استفاده شده است. برخی از مدل های رگرسیونی نتایج قابل اعتمادی را از خود نشان داده اند. برای تعیین بهترین روش پیش بینی هزینه، با استفاده از داده واقعی چهار پروژه با شرایط متفاوت، روش های مذکور مورد استفاده قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: رگرسیون، تخمین، شاخص عملکرد، ارزش حاصله، سری زمانی، هزینه تکمیل پروژه
  • جواد طاهری تل گری، فریبرز جولای صفحه 159
    مسائل برنامه ریزی برای کنترل تولید و موجودی از جمله موضوعاتی است که سازمان های مختلف با آن روبه رو هستند. در برخی از موارد، بی-توجهی به نبود قطعیت در این گونه مسائل، باعث افزایش هزینه های سیستم کنترل تولید و موجودی می شود. در این مقاله یک مدل کنترل موجودی در شرایط وجود افزایش معلوم قیمت کالا در مقاطع مشخص زمانی با رویکرد فازی ارایه شده است، به طوری که پارامترهای به کار رفته در مدل به صورت عدد فازی مثلثی در نظر گرفته شده است. برای محاسبه فاکتورهای بهینه مدل از سه رویکرد برش آلفا و روش ووجسویک (دیفازی سازی پارامترهای ورودی قبل از حل مدل و همچنین دیفازی سازی پارامترهای خروجی بعد از حل مدل) استفاده شده است. به طوری که رویکرد اول از ادغام روش برش آلفا و روش برنامه ریزی غیر خطی پارامتری برای محاسبه فاکتورهای بهینه مدل بهره می گیرد و مبنای دو رویکرد دیگر استفاده از روش گشتاورها در قطعی سازی پارامترها است. محاسبات عددی نشان می دهد که کارایی روش تلفیقی برش آلفا و برنامه ریزی غیر خطی پارامتری که رویکردی ابتکاری برای حل مدل است تا حد قابل ملاحظه ای از دو رویکرد دیگر بهتر است؛ چرا که این روش با تعیین تابع عضویت پارامترهای خروجی مدل، سیاست های بهینه مدل را با در نظر گرفتن سطوح مختلف برش آلفا در هر سطح برش تعیین می کند و اطلاعات بیشتری را برای گرفتن تصمیم واقع بینانه نسبت به سایر روش ها در اختیار تصمیم گیرنده قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کنترل موجودی، اصل گسترش زاده، برش آلفا، برنامه ریزی غیرخطی پارامتری، تئوری فازی
  • علی عبدی، ابراهیم اسدی، محمود صفارزاده، فریبرز جولای، نسیم نهاوندی صفحه 175
    در این تحقیق برای اولین بار از مدل ماشین های سری انعطاف پذیر(flexible flow shop)‎ برای در نظر گرفتن تخصیص همزمان باندها و برنامه ریزی عملیاتی استفاده شده است. یکی از مزایای توسعه این مدل، در نظر گرفتن مسیرهای هوایی داخل فضای هوایی فرودگاه ها است که سبب تشابه مدل با شرایط واقعی می شود. همچنین با توجه به ماهیت دو مرحله مسیرهای هوایی و باندها از حالت No-Wait بین دو مرحله استفاده شده است. با توجه به اینکه در ادبیات موضوع فرودگاهی توابع هدف متفاوتی وجود دارد، یک مدل دومعیاره برای این مسئله ارائه شده و برای حل این مدل از روش فراابتکاری SA استفاده شده است. از مزایای مدل پیشنهادی، در نظر گرفتن فاصله جدایی بین هواپیماها است. از این رویکرد می توان به عنوان یک سیستم کمک کننده در تصمیم گیری استفاده کرد که کاهش دهنده تاخیرات و بهبود دهنده توان عملیاتی فرودگاه ها است.
    کلیدواژگان: ماشین های سری انعطاف پذیر_ مدل ترکیبی، تابع هدف دومعیاره، توالی، Simulated annealing، تخصیص، برنامه ریزی عملیاتی
  • عباس کرامتی، نوید مجیر، وحید خطیبی صفحه 187
    بسیاری از پژوهش ها دلالت بر آن دارند که رابطه معنادار و مثبتی میان فناوری اطلاعات و عملکرد سازمان وجود ندارد که این پدیده به متناقض نمای فناوری اطلاعات موسوم است؛ به طوری که سرمایه گذاری روی فناوری اطلاعات به شرطی می تواند به بهبود عملکرد منجر شود که توجه زیادی به دارایی های مکمل سازمان همچون فرایندهای کسب وکار و زیرساخت های سازمانی انجام شده باشد. از سوی دیگر، نظر به محدودیت منابع سازمان ها، امکان سرمایه گذاری روی همه این دارایی ها وجود ندارد؛ از این رو باید اولویت های سرمایه گذاری در این زمینه مشخص شوند. در این مقاله، سیستم جدیدی برای ارزیابی عملکرد فناوری اطلاعات بر اساس رویکرد عوامل مکمل توسعه داده شده است که در آن از شبکه های عصبی برای رتبه بندی اولویت های سرمایه گذاری روی این عوامل بهره برده شده است. برای موردکاوی سیستم پیشنهادی، دادگان 102 شرکت قطعه ساز خودرو گردآوری شده است که از آن برای تعیین اولویت های سرمایه گذاری روی فناوری اطلاعات و مکمل های آن در شرکت های قطعه ساز خودرو استفاده شده است، به طوری که این عوامل بر اساس میزان اثرگذاری شان روی عملکرد سازمان رتبه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: قطعه سازان خودرو، ارزیابی عملکرد فناوری اطلاعات، شبکه های عصبی، دارایی های مکمل، سیستم پشتیبان تصمیم
  • یاسر موحدی، روح الله ذوالفقاری، فریبرز جولای صفحه 199
    یکی از مهم ترین مسایل در مدیریت زنجیره تامین، مقابله با پدیده ای به نام «اثر شلاقی» است. چنانچه در یک زنجیره تامین، تقاضای انتقال یافته از مشتری نهایی به تامین کننده اولیه با حرکت به ابتدای زنجیره، نوسان بیشتری داشته باشد، در اصطلاح به آن اثر شلاقی در زنجیره اطلاق می شود. تا کنون بررسی های گوناگونی برای دلایل بروز این اثر و همچنین ارائه راهکارهایی برای برطرف سازی آن انجام گرفته است. نتایج تحقیق حاضر نمایانگر آن است که یکی از دلایل تشدید اثرات شلاقی، عامل تغییرات ارزش پولی در طی زمان است. بررسی مطالعات انجام شده در این حوزه، نشان می دهد که این عامل با وجود اهمیت آن، خارج از محدوده پژوهش های قبلی قرار گرفته است. در این مقاله ابتدا فعالیت های انجام شده در زمینه بررسی این اثر در زنجیره تامین تحلیل شده و پس از آن، نقش عامل ارزش زمانی پول (TVM)‎1 و به صورت خاص، موضوع تورم در تشدید آن، مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش زمانی پول، زنجیره تامین دو رده ای، اثر شلاق چرمی
  • علیرضا مومیوند، آرش شاهین، امیرحسین نوارچیان صفحه 209
    سه روش تاگوچی، سنتی و شاینین به عنوان روش های طراحی آزمایش ها قابلیت ریشه یابی و حل مشکل های کیفی و ایجاد بهبود را دارند. بهره گیری از این روش ها مستلزم شناخت بیشتر نقاط قوت و ضعف آنها است. شناسایی زوایای این روش ها با مقایسه در قالب یک مطالعه موردی درک عمیق تری را به همراه دارد.
    در این مطالعه روش های مذکور در شرکت روز نوش کرمانشاه بعد از اجرا به کمک معیارهای کمی و ذهنی(معیارها با توجه به نظرهای کارشناسان این شرکت امتیازدهی شده است.) با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج نهایی مقایسه نشان دهنده امتیاز بیشتر روش سنتی از روش های تاگوچی و شاینین و امتیاز بیشتر روش تاگوچی از روش شاینین است. در این مطالعه، با توجه به شرایط شرکت، معیارها و وزن های اختصاصی به هر معیار مشخص شده است که به ترتیب روش های سنتی، تاگوچی و شاینین اولویت اجرا دارند.
    کلیدواژگان: طراحی آزمایش ها، روش شاینین، روش سنتی، روش تاگوچی، مقایسه روش ها
  • بهروز مینایی، محمد فتحیان، احمدرضا جعفریان مقدم، مهدی نصیری صفحه 221
    تکنیک خوشه بندی از مهم ترین تکنیک های داده کاوی و شاخه ای از تحلیل آماری چند متغیره بوده و روشی برای گروه بندی داده های مشابه در خوشه های یکسان است. با بزرگ تر شدن بانک های داده ای، تلاش محققان برای یافتن روش های خوشه بندی کارا و موثر متمرکز شده است تا از این راه بتوانند زمینه تصمیم گیری سریع و منطبق با واقعیت را فراهم آورند. بدین منظور، در این مقاله تکنیک خوشه بندی بهبود یافته سیستم کلونی مورچگان (1IASC)‎ با هدف ارائه یک الگوریتم خوشه بندی سریع و با دقت بالا پیشنهاد شده است. نتایج حاصل از اجرای الگوریتم روی داده های زلزله ایران، نشان از دقت و سرعت الگوریتم و کاهش زمان اجرا دارد. همچنین الگوریتم پیشنهادی قادر است داده های پرت را شناسایی کند.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه بندی، سیستم کلونی مورچگان، زلزله، الگوریتم های فراابتکاری
  • مسعود نارنجی، علی فرقانی، علی پورابراهیم گیل کلایه صفحه 229
    یکی از راه های اولویت بندی طرح های سرمایه گذاری، استفاده از روش های تصمیم گیری است. مدل های تصمیم گیری اغلب در شرایط قطعی توسعه یافته اند؛ در حالی که در دنیای واقعی اغلب با شرایط عدم قطعیت مواجه هستیم. در تصمیم گیری سلسله مراتبی، یکی از گام های اصلی تعیین وزن معیارها و پس از آن، محاسبه وزن گزینه ها با توجه به معیارهای تعیین شده است. یکی از ساده ترین و متداول ترین راه های تعیین وزن معیارها و گزینه ها، استفاده از ماتریس مقایسه های زوجی است. رویکرد اصلی در این مقاله، استفاده از ماتریس مقایسه های زوجی بازه ای است که نسبت به روش های کلاسیک واقعی تر است. در این مقاله دو مدل تصمیم گیری با عنوان های برنامه ریزی آرمانی لکسیکوگرافی (LGP)‎ و برنامه ریزی آرمانی لگاریتمی دو مرحله ای (TLGP)‎ برای وزن دهی و اولویت بندی گزینه ها ارائه شده است. این دو مدل از نوع روش های تصمیم گیری سلسله مراتبی در شرایط عدم قطعیت است. سپس هر یک از این روش ها با استفاده از یک مثال واقعی (اولویت بندی طرح های سرمایه گذاری در احداث کارخانه) حل شده و نتایح آن با روش فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی در شرایط قطعی مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: لکسیکوگرافی، تصمیم گیری چند معیاره، برنامه ریزی آرمانی، برنامه ریزی آرمانی لگاریتمی، تصمیم گیری سلسله مراتبی
|
  • M. Omidbakhsh, J. Bagherinejad, M. Seifbarghy Page 117
    This paper introduces a new concept in location problems, called "Gravity-Based Equitable Location Problem". Equity is seeking for a fair distribution of demands or balancing the facility capacity to meet demands, so that the customers select them by appropriate criteria like the gravity law. The objective function defined as minimizing the maximum of facilities workload and deployment and movement costs regarding to the gravity model. Then, a heuristic algorithm designed by a problem structure and comparative analysis accomplished with the exact method on appropriate numerical examples. The proposed algorithm yields near optimal solutions for randomly generated examples. Results show that it is very efficient, with the mean difference of approximately 6 percent and acceptable computational time
    Keywords: Gravity model, Equitable load, Balancing, Integer programming, Facility location
  • Author: M. J. Tarokh, N. Dabiri, V. Yadollahnejad Kelmi Page 131
    Vehicle Routing Problem (VRP) is one of the major problems in the transportation and distribution planning. In the most previous studies, the objective of VRP models was distance and vehicle related costs. However in many industrial cases along with routing distance, vehicle loading amount is a factor of cost function. In this paper, we formulate a mixed integer non-linear programming (MINLP) model for heterogeneous vehicle routing problem in which problem objective has nonlinear relation with routing distance. Then by analytical methods we reformulate the model as a mixed integer programming (MIP). In this model, at the first transportation cost rate is determined by step function. Then cost of each vehicle calculated by multiplying the transportation cost rate to its loading amount. Similar to other VRP problems proposed model is also NP-hard. We develop constructive heuristic algorithm to obtain an approximate solution for this problem. This algorithm is developed based on creating a traveling salesman problem (TSP) tour and partitioning it into vehicle routs by heuristic methods. We name proposed algorithm as Salesman Rout Partitioning for Vehicles (SRPV). In order to evaluation the effectiveness of SRPV algorithm we design 54 experiments in four scenarios. In one hand, lower and upper bounds for these experiments have been obtained by commercial optimization software Cplex 12.2. Besides, proposed heuristic are programmed and compiled using Matlab 2010. Furthermore effectiveness of SRPV algorithm is investigated by two measures, difference percentage and complexity percentage. Our findings indicate that SRPV algorithm sufficiently effective as constructive heuristic for considered type of vehicle routing problem. Moreover, to demonstrate the practicality of proposed model and solution heuristic, we study an industrial case at FERGAZ Company. This company charges gas cylinders and distributes them among geographically dispersed customers. By using Cplex 12.2 we couldn’t find any feasible solution for FERGAZ’s problem, but approximate solution could be found by heuristic algorithm.
    Keywords: Step function, Loading amount, Distribution planning, Heterogeneous vehicle routing with loading, Transportation planning, Heuristic algorithm
  • I. Rabiee, I. Mahdavi, M. Bagherpour, R. Tavakkoli, Moghaddam Page 145
    Earned Value Management (EVM) is the process of integrating the time and cost management within the framework of project scope management. The earned value has provided methods for predicting the cost for projects. In large part, these methods have not been improved upon since their beginnings and remain unsubstantiated as to accuracy. In this direction, several mathematics formulas have been developed by a number of researchers. However, there is no agreement on the usage of the particular formula for all the projects. In addition, the estimation of the final cost of project has been emphasized by all previous studies and it was no attention made to the time frames of the project. On this base, the aim of this research is to complete and expand the completion cost forecasting methods of a project and improve the capability of project managers for making informed decisions by providing a reliable forecasting method of the costs. In this paper, the cost completion forecasting methods are divided into two general categories, namely Performance Index Methods and Regression and Time Series Methods. Regression models are established on the basis of linear relationship between some EV parameters. For models comparison, forecasting errors (e.g., MAPE, MSE, MA, increasing and decreasing trends of error percentage value in different periods, R2, analysis of variance and comparative analysis) are used. Some of regression models have shown the reliable results. In order to determine the best cost forecasting method by utilizing the real data from four different projects with different criteria, the fore-mentioned methods are employed.
    Keywords: Regression, Earned value, Forecasting, Performance factor, Completion cost
  • J. Taheri, Tolgari, F. Jolai Page 159
    The planning of production and control of inventory problem is one of most important problems that companies are face with them. Some times inattention to uncertainty in these problems causes to increase of costs of inventory control systems. One of the important ways encountering to uncertainty is the widespread of fuzzy sets instead of crisp numbers because in this approach, we can determine model parameters as interval numbers. In this paper, we develop an economic order quantity (EOQ) model under a one-time-only price increasing that all variable and parameters are triangular fuzzy numbers, to find out the optimal solution of above model, we use three different methods such as α-cuts method, Vujosevic method (defuzzification of internal parameters before solving model and difuzzification of external parameter after solving model). Under first policy, we integrate α-cuts method and non-linear programming problems method to reach to optimal solution. In first methodology, we use α-cuts approach and parametric non-linear programming technique simultaneously to attain the membership function of external parameters in primary model. These parameters are reached from internal parameters in two phases maximum and minimum non-linear programming problems and this methodology represents the external parameters as an approximated fuzzy number. Under another two policies, we use defuzzification technique via centroid method to attain the crisp numbers. The optimal order policies association with three methods is compared as a benchmark approach and numerical computations shows that efficiency of first method is better than two another methods considerably. In fact the first method chooses the optimal and attractive strategies by membership function allocating to different α-cuts and gives great information to DMs to decide and select the best strategies. There methods have been validated with illustrating numerical example. The important target of this model solution is determination of special ordering range, net costs saving quantity (involving ordering, holding and purchasing cost) and finally we will calculate the time of ordering if net costs saving are positive.
    Keywords: Inventory control, Fuzzy theory, Zadeh extension principle, Parametric nonlinear programming, α cuts
  • A. Abdi, E. Asadi Gangraj, M. Saffarzadeh, F. Jolai, N. Nahavandi Page 175
    This research, for the first time presents the Flexible Flow Shop model of scheduling method for considering runway assignment and operations planning together. One of the advantages of the developed model is considering the procedures of air routes in terminal airspace and separation between consecutive aircraft which is very similar to the real world condition. There are different objective functions in airport literature, then a dual criteria model offers for this problem and solve with meta-heuristics SA (simulated annealing) algorithm. This approach can be used as a decision aiding tool, delay reduction, and improving the available runway throughput.
    Keywords: Scheduling, Sequencing, Assignment, Operations planning, Integrated model, Simulated annealing, FFS
  • A. Keramati, N. Mojir, V. Khatibi Page 187
    Many researches have depicted there is no significant and positive correlation between IT and firm level performance, called productivity paradox, so as successful investment on IT depends on taking into account the role of complementary assets such as business processes and organizational infrastructures. On the other hand, since there are not enough resources to invest on all these assets, the investment priorities of this context should be determined. In this paper, a novel system for performance assessment of information technology is proposed which uses neural networks to determine the investment priorities of complementary assets. To study the proposed system in practice, it is used as a decision support system to determine the investment priorities on information technology and its complementary assets for 102 Iranian car part manufacturers, so as complementary assets are ranked based on their contributions on firm performance.
    Keywords: Neural networks, IT Performance assessment, Decision support system, Complementary assets, Car part manufacturers
  • Y. Movahedi, R. Zolfaghari, F. Jolai Page 199
    One of the most important issues in the supply chain management is reducing the Bullwhip effect. The bullwhip effect is the increasing of the fluctuation of demands from customer toward supplier in a supply chain. The reasons for this effect and the solution for its elimination are studied by many researchers up to now. One of the main known reasons is variation of the time value of money that has not been studied in the previous researches. In this paper, at first we analysis the previous works about Bullwhip effect, and then we investigate the role of time value of money an inflation on this effect.
    Keywords: Bullwhip effect, Financial factors, Two, stage supply chain
  • A. Momiwand, A. Shahin, A. H. Navarchian Page 209
    The three methods of Design of Experiment: Taguchi, Classic and Shainin can solve quality problem, diagnosis the roots of quality problem and make improvement. To use of these methods, we should recognize the strengths and weakness of them. Recognizing notes of these methods by comparison with a case study, we will understand them deeper. In this study three mentioned methods were compared after implementing, by quantitative and conceptual criteria (those criteria were scored by experts. ) The overall results showed that Classic method has priority for implementation. Although Shainin DOE had more flexibility and less complexity than taguchi method, Taguchi method scored more because it made more improvement and needed fewer experiment so it scored more than Shainin DOE.
    Keywords: Design of experiment, Comparing methods, Taguchi method, Shainin DOE
  • B. Minaei, M. Fathian, A. R. Jafarian, Moghaddam, M. Nasiri Page 221
    Clustering technique is one of the most important techniques of data mining and is the branch of multivariate statistical analysis and a method for grouping similar data in to same clusters. With the databases getting bigger, the researchers try to find efficient and effective clustering methods so that they can make fast and real decisions. Thus, in this paper, we proposed an improved ant system-based clustering algorithm (IASC) in order to providing the fast clusters with high accuracy. The goal of clustering analysis is to group similar objects together. There are many methods being applied in clustering analysis, like hierarchical clustering, partition-based clustering, density-based clustering, and artificial intelligence-based clustering. The ant colony system (ACS) is one of the newest meta-heuristics for combinatorial optimization problems, and this study uses the ant colony system to find the clusters effectively. The IASC algorithm is including four sub-procedures, that is Divide, Agglomerate_obj, Agglomerate, and Remove. First, initialize the parameters and group all the objects as a cluster. And then the sub-procedure Divide will divide the cluster into several sub-clusters and some object which does not belong to any sub-clusters through the consistency of the pheromone and some criterion. After Divide, the Agglomerate_obj is the next step at this algorithm in order to agglomerate the objects into the suitable sub-cluster. Fourth, Agglomerate is the sub-procedure to merge the similar two sub-clusters into a cluster. And then run Agglomerate_obj again. Sixth, after agglomerating the similar object into the suitable sub-cluster, the Remove sub-procedure tries to remove the un-similar from sub-cluster. Calculate the total within cluster variance (TWCV). If TWCV is not changed, stop the procedure. Otherwise, repeat the sub-procedure Divide, Agglomerate_obj, Agglomerate, Agglomerate_obj, Remove until TWCV is not changed. The implementation results on the Iran earthquake data show that the proposed method is able to provide more accurate and fast clusters and to determine the outliers. The computational time is also reduced.
    Keywords: Clustering analysis, Ant colony system, Meta, heuristic algorithms, Earthquake
  • M. Narenji, A. Forghani, A. Pourebrahim Page 229
    According to the limit of resources in the subject of prioritization, one of the alternative methods is MCDM method. Generally, MCDM models have been developed under certainty while we confront with under uncertainty in real world. In hierarchical MCDM methods, one of the main steps is to weigh criteria and computes each alternative weight using defined criteria in the next steps. One of the easiest and most common weighting criteria methods is to apply the comparison matrices. The main approach in this paper is use of interval comparison matrices which is more realistic than classic methods. In this paper, two MCDM models are provided respectively lexicographic goal programming (LGP) and two-stage logarithmic goal programming methods (TLGP) and used to prioritize investment plans. Such models are hierarchical methods developed in under uncertainty. At the end of this paper, a numerical example solved for each method and the results are compared with analytical hierarchy process (AHP) under certainty.
    Keywords: Lexicography, Goal programming, AHP, MCDM, Logarithmic goal programming