فهرست مطالب

Teaching English as a Second Language Quarterly - Volume:6 Issue: 1, Spring 2014

Teaching English as a Second Language Quarterly
Volume:6 Issue: 1, Spring 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ژاله حساس خواه*، بهزاد برکت، ناهید فرهنگ آسا صفحات 1-21
    وابستگی به کامپیوتر و اینترنت منجر به تولد نوع جدیدی از سواد به نام سواد خواندن از روی صفحه نمایش شده است. اما، تحقیق در ارتباط با تاثیر این روش هنوز در مراحل ابتدایی است. به این منظور، پژوهش حاضر در صدد است تا دریابد نوع متن (چاپی در برابر دیجیتال) چه تاثیری بر گرایش و درک متن در میان دانشجویان زن و مرد دارد. به این منظور، 30 دانشجوی ارشد زبان انگلیسی از طریق نمونه گیری گلوله برفی برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند تا درک متن آنها در دو نوع خواندن دیجیتالی و چاپی بررسی شود. بعلاوه اولویت آنها نسبت به هر متن با استفاده از یک چک لیست درجه بندی شد. نتایج حاصل از تحلیل آماری واریانس بیانگر آن است که اکثر شرکت کنندگان، متون چاپی را به متون دیجیتال ترجیح داده اند و بعلاوه برای خواندن هردو نوع متن شیوه مشابهی را بکارگرفته اند. در نتیجه نمرات درک متن متون چاپی بالاتر و شرکت کنندگان مرد نسبت به همتایان زن خود از نظر درک متن از عملکرد بهتری برخوردار بوده اند. نتایج بدست آمده ضمن تایید نظریه فعالیت که بر اهمیت ابزار واسطه ای در عملکرد فراگیران تاکید دارد، نشان می دهد که خواندن و درک متن دیجیتال شده، نه تنها بر رفتار خارجی، بلکه بر عملکرد ذهنی فراگیران نیز تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: نظریه فعالیت، نظریه تعاملی، متون دیجیتال، متون چاپی، درک متن
  • علیرضا جلیلی فر*، محمد جواد محمدی صفحات 23-47
    گرچه معمولا بخش قدردانی در قیاس با بخشهای مهم نوشتار علمی در حاشیه قرار می گیرد، اما به عنوان یک ژانر در گفتمان دانشگاهی به طور گسترده ای به منظور ابراز تشکر نسبت به فرد یا نهادی در قبال کمک آنها و نیز برای نیل به جایگاه علمی و اجتماعی دلخواه به کار گرفته می شود. از این رو، با توجه به اهمیت بخش قدردانی در نوشتار علمی و نظر به اینکه مطالعات اندکی به بررسی این بخش در محیط دانشگاهی ایران پرداخته است، پژوهش حاضر بخش قدردانی هفتاد پایان نامه دکتری نوشته شده توسط گویشوران فارسی و هفتاد پایان نامه دکتری نوشته شده توسط گویشوران انگلیسی در هفت رشته علوم اجتماعی را از نظر ساختار ژانر با اتخاذ نظریه ی ژانر سویلز (1990) و نیز راهبردهای ادب با اتخاذ نظریه ی آروندیل (2006) با هدف شناسایی اجزای ژانر و به منظور بیان اهداف ارتباطی نویسندگان آنها مورد بررسی قرار داد. نتایج مرحله اول تحقیق وجود چهار حرکت ((Move و تعدادی گام(Step) را نشان داد. بررسی دقیق قدردانی ها بر اساس چارچوب استخراج شده موید آن بود که سپاسگذاری(Acknowledging) حرکتی الزامی میباشد که سه حرکت اختیاری طنین ((Resonating، سلب مسئولیت (Disclaimer) و تقدیم ((Dedication آن را همراهی می کنند. نتایج بدست آمده از مرحله دوم پژوهش حاکی از آن بود که تقریبا اکثر حرکات و گامهای استفاده شده در این قدردانی ها بعنوان وجه اتصال (Connection face) عمل کرده و تنها مورد موجود مربوط به حرکت سلب مسئولیت می باشد که بعنوان وجه انفصال (Separation face (عمل می کرد. البته شایان ذکر است که نویسندگان فارسی زبان به اقتضای پیشینه فرهنگی، بیشتر از همتایان انگلیسی زبان خود از این حرکت استفاده کرده اند. روی هم رفته، پژوهش حاضر حاوی اطلاعات با ارزشی در مورد ارزش های علمی، آموزه های فرهنگی و اجتماعی، و هویت شخصی نویسندگان می باشد که در اجزای گفتاری و ساختاری این ژانر نهفته است.
    کلیدواژگان: قدردانی، حرکت، گام، ژانر، وجه انفصال، وجه اتصال، سلب مسئولیت
  • محمد نبی کریمی، فاطمه اسدنیا* صفحات 49-72
    این مقاله ابعاد بلاغی هویت نویسنده را در غالب راهبردهای فراگفتمانی راهنمایی/ تعاملی و الگوهای نقل قول پیوندی/غیر پیوندی در مقالات انگلیسی ایرانی و بین المللی بررسی کرده است. علاوه بر این، تغییر عناصر فراگفتمانی و نقل قولی در بخش «بحث» مقالات پژوهشی بین المللی در زیرمجموعه رشته های آزمون سازی، تدریس زبان انگلیسی و تحلیل گفتمان مورد مطالعه قرار گرفت. به همین منظور، نمونه ای متشکل از بخش «بحث» 60 مقاله معتبر داخلی و بین المللی جمع آوری شد. مقایسه این متن ها نشان داد که مقالات داخلی از راهبردهای فراگفتمانی راهنمایی استفاده می کنند، حال آنکه نویسندگان مقالات بین المللی تمایل بیشتری برای به کارگیری نشانه های فراگفتمانی تعاملی دارند. در زمینه رابطه میان هویت نویسنده و الگوهای نقل قولی، مشخص شد که نویسندگان ایرانی از الگوهای نقل قولی پیوندی و نویسندگان مقالات بین المللی از الگوهای نقل قولی غیرپیوندی استفاده می کنند. این تفاوت ها شاید به علت کم توجهی نویسندگان ایرانی به استانداردهای متداول نگارش علمی، کمبود آموزش یا ارتقا آگاهی متناسب در این زمینه، عدم پذیرش آشکارسازی هویت نویسنده در متن و نفوذ هنجارهای اجتماعی-فرهنگی داخلی است. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که تغییرات زیرمجموعه ای نیز در راستای عناصر فراگفتمانی تعاملی و الگوهای نقل قولی غیرپیوندی بوده است. این امر شاید به علت وجود اهداف ارتباطی معین، مخاطبان متن های علمی، محدوده پژوهش و دستاوردهای نهایی آن باشد. نتیجه این پژوهش با کاربردهایی برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی همراه است به نحوی که با ابعاد کلان ژانر و خرد گفتمانی برای نگارش بخش «بحث» مقالات آشنا شوند و دریابند که نمایش هویت نویسنده در متن امری ضروری است.
    کلیدواژگان: هویت نویسنده، فراگفتمان راهنمایی، فراگفتمان تعاملی، نقل قول پیوندی، نقل قول غیرپیوندی
  • ضیاء تاج الدین*، رسول حسین پور صفحات 73-92
    اهمیت و ضرورت تدریس منظورشناسی زبان توسط بسیاری از محققان (مانند رز و کسپر، 2001) تاکید شده است. با توجه به اتفاق نظر موجود در مورد ضرورت تدریس توانش منظورشناختی زبان، اکنون مسئله حائز اهمیت نحوه تدریس موثر این توانش است. با توجه به این مسئله، پژوهش حاضر تاثیر فعالیت های آموزشی آگاهی برانگیز قیاسی، استقرایی، و زبان-اول محور را بر فراگیری کنش کلامی درخواست زبان آموزان در طول یک دوره هفت جلسه ای آموزش بررسی می کند. نتایج به دست آمده از طریق آزمون کتبی تکمیل گفتمان و از میان 140 زبان آموز نشان داد که آموزش تاثیر مهمی بر روی فراگیری کنش کلامی درخواست زبان آموزان داشته است. مقایسه فعالیت های آموزشی آگاهی برانگیز مختلف نشان داد که در مجموع فعالیت های آموزشی قیاسی موثرترین فعالیت آموزشی بوده است. علاوه بر این، بررسی نتایج به دست آمده بیانگر این موضوع است که زبان آموزان به طور کلی از فعالیت های آگاهی برانگیز زبان اول تاثیرپذیر بودند و این فعالیت ها تاثیر بهتری نسبت به فعالیت های استقرایی در ارتقای دانش منظورشناختی زبان آموزان داشتند. نتایج این پژوهش دال بر آن است که فعالیت های آموزشی آگاهی برانگیز را می توان برای افزایش آگاهی منظورشناختی اجتماعی زبان آموزان به کار گرفت و به آنان کمک کرد تا توانش منظورشناختی خود را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: آگاهی بخشی، فعالیت قیاسی، فعالیت استقرایی، فعالیت زبان اول محور، کنش کلامی درخواست
  • عباس زارعی*، نواب همتیان، سجاد عسکری متین صفحات 93-111
    نگارش متن علمی به شیوه استدلالی و همراه با جهت گیری مناسب یکی از دشوارترین فعالیت های زبانی برای فراگیران زبان خارجی به شمار می آید. در این نوشتار رابطه بین میزان حضور یا صدای نویسندگان فراگیرزبان انگلیسی در متون علمی تولید شده توسط آنان از یک سو و کیفیت متون انان از سوی دیگر بررسی شد. به این منظور، 42 نفر دانشجوی دوره کارشناسی زبان انگلیسی انتخاب شده و هر کدام به مدت سه هفته در کلاسهای نگارش علمی به زبان انگلیسی اطلاعات لازم برای تحقیق را ارایه کردند. گروه نمونه در هر جلسه هفتگی 45 دقیقه فرصت یافتند تا متن کوتاهی به شیوه استدلالی پیرامون موضوعات مطرح شده توسط محققین بنویسند. کیفیت متون نگاشته شده با استفاده از شیوه ارزیابی جامع نگارش سنجیده شد و میزان حضور یا صدای نویسنده در متن یا سطح ابراز نظر شخص نیز با استفاده از مقیاس سنجش میزان حضور یا صدای نویسنده (VIRS) بررسی شد. در بررسی روابط این متغیر ها، نتایج کمی نشان داد که تنها مولفه ی «ابراز وجود» رابطه ای مثبت و معنی دار با کیفیت نگارش متون استدلالی کوتاه دارد (r=0.45). نتایج کیفی مبتنی بر مصاحبه با افراد نیز نشان داد که فراگیرانی که حضورشان در متن پررنگتر است، به طور کلی از سیاست های گفتمانی موثرتر در مقایسه با دیگران استفاده می کنند. نتایج این تحقیق حاکی از ان است که برای تمام فراگیران، موضوع نگارش بر میزان حضور یا صدای نویسنده در متن تاثیر بسزایی دارد. بر اساس نتایج به دست آمده، توجه به میزان ابراز نظریا میزان حضور یا صدای نویسنده یا به عبارت دیگر میزان مالکیت و کنترل شخص بر متن تهیه شده در آموزش نگارش زبان خارجی تاثیر مثبتی بر پیشرفت کیفیت نگارش فراگیران خواهد داشت و این موضوع می تواند در روش شناسی آموزش نگارش به فراگیران زبان خارجی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نگارش زبان انگلیسی، زبان خارجی، صدای نویسنده، ابراز نظر، نگارش علمی
  • غلامرضا زارعی، احمد علی بابایی* صفحات 113-133
    به منظور برسی مباحث مربوط به انتقال انطباقی در نوشتار زبان دوم و از آنجاییکه انتقال در این مفهوم جدید مورد توجه نبوده است، تحقیق حاضر تلاش نموده است تا موضوع فوق الذکر در کلاس زبان انگلیسی برای اهداف عمومی را واکاوی نماید. اطلااعات لازم از طریق مصاحبه و نگارشهای انجام شده جمع آوری و بررسی گردید. نتایج به تقسیم بندی انتقال انطباقی به پنج مورد انجامید: 1- سازماندهی، 2- اصلاح ساختار، 3- بازنویس مجدد، 4- استعاره سازی و 5- استفاده از منابع. در مرحله ای دیگر تحلیل اطلاعات نشان داد که در حصول موارد بالا نویسندگان زبان خارجی از فرآیندهای متفاوتی بهره می گیرند که همگی دلالت بر چند وجهی بودن این توان بالقوه دارد. از منظر رشته های تحصیلی نویسندگان مورد بحث، رشته زبان انگلیسی بیشترین و رشته مهندسی برق کمترین استفاده را از انتقالهای انطباقی داشتند. به هر حال نتایج بدست آمده تاکیدی بر شرایط مطلوب چنین کلاسهایی برای گسترش انتقال انطباقی می باشد.
    کلیدواژگان: انتقال انطباقی، انگلیسی برای اهداف عمومی، انتقال یادگیری، نوشتار زبان دوم، فرآیند انتقال، نوع انتقال
|
  • J. Hassaskhah*, B. Barekat, N. Farhang Asa Pages 1-21
    Dependence on computer and internet has given birth to digital literacy. However, research into its influences on the reading process is still in its infancy. To fill the gap, this study was designed to investigate the ways in which text presentation mode (paper vs. digital) affects reading comprehension, as well as reading attitudes. To this end, a sample of 30 male and female English major students doing their Master’s (MA) participated in this study. Their reading comprehension was investigated by reference to the mode of text presentation, and their attitude towards either text type was examined through a self-assessment checklist. Results of the statistical Analysis of Variance (ANOVA) revealed a stronger preference for the paper-based texts, and an undifferentiated application of the same traditional method to all reading tasks. In addition, higher reading comprehension scores were obtained for paperbased texts, with male participants outperforming their female counterparts. The findings, providing further support for the significance of the mediating tools in the activity theory, imply that the digitalization of texts influences not only the nature of external behavior, but also of the mental functioning of individuals.
    Keywords: activity theory, interactive theory, digital texts, paper, based texts, reading comprehension
  • A. Jalilifar*, M. J. Mohammadi Pages 23-47
    This contrastive study, in the first place, examined the generic structure and, in the second place, explored the face theory proposed by Arundale (2006) in 140 doctoral dissertation acknowledgments written by native speakers of Persian (NSP) and native speakers of English (NSE) in 7 disciplines representing soft sciences to find out what discourse genre components writers employ to articulate the communicative purpose of these acknowledgments. The results of the first phase of the study revealed four moves and a number of constituting steps. Careful surveillance uncovered an obligatory acknowledging move framed by three optional resonating, disclaimer and declaration moves. The findings related to the second phase of the study discovered that, approximately, majority of the moves and steps exploited by the two groups function as connection face except for the disclaimer move voiced as separation face. Persian writers, guided by their different cultural and literacy practices, utilized this move more than English writers. The study provided valuable information about the academic values, socio-cultural practices, and personal identity of the writer encoded in the rhetorical and organizational components of this genre.
    Keywords: acknowledgments, genre, generic structure, politeness, face
  • M. N. Karimi, F. Asadnia * Pages 49-72
    The present study explored the rhetorical representation of authorial identity signaled by interactive/interactional metadiscourse strategies and integral/non-integral citation patterns in international and Iranian local research article discussion sections. The study also examined variation in meta-discourse and citation resources across three sub-disciplines of Language Testing, English Language Teaching, and Discourse Analysis. To this end, a representative sample of 60 discussion sections of articles published in three prestigious international journals and three well-accredited Iranian local journals was collected. The comparisons revealed that Iranian local articles used a greater number of interactive meta-discourse strategies, whereas international articles tended to employ more interactional meta-discourse markers. In the interaction between authorial identity and citation perspectives, it was demonstrated that Iranian local articles employed more integral citation resources, while their international counterparts utilized more non-integral citation patterns. These differences can be attributed to some other factors elaborated on in the paper Furthermore, the findings showed sub-disciplinary variation in the use of interactional metadiscourse strategies and non-integral citation patterns in international RAs. This can be attributed to their distinctive communicative purposes, target readership, scope of investigation, and final research products. The study concludes with some implications for post-graduate students to equip themselves with both macro-level generic and micro-level discoursal properties required for writing research article discussion sections, and, accordingly manifesting their authorial identity.
    Keywords: authorial identity, interactive meta, discourse, interactional meta, discourse, integral citation, non, integral citation
  • Z. Tajeddin *, R. Hosseinpur Pages 73-92
    The necessity and importance of teaching pragmatics has been highlighted by many researchers (e.g. Rose & Kasper, 2001). Due to the consensus over the need to teach pragmatic competence, the main issue now centers on the question of how we should teach this competence in the most effective way. Consistent with this line of research, the present study aimed to investigate the effectiveness of deductive, inductive, and L1- based consciousness-raising instructional tasks on EFL learner's acquisition of the request speech act during a sevenweek instruction period. The results obtained through a written DCT administered to 140 EFL learners indicated that instruction had a significantly positive effect on learner's acquisition of the request speech act. The comparison of the task types demonstrated that, all in all, the deductive task was the most effective one. Furthermore, the results showed that the learners were generally receptive to L1-based awarenessraising tasks and that these tasks were more effective than inductive tasks. This study suggests that consciousness-raising instructional tasks could be utilized in raising students’ sociopragmatic awareness and be applied in helping them develop their interlanguage pragmatics.
    Keywords: consciousness, raising (C, R), deductive C, R task, inductive C, R task, L1, based C, R task, request speech act
  • A. Zare, Ee*, N. Hematiyan, S. Askari Matin Pages 93-111
    The present study explored the intensity level of authorial voice in relation to the quality of argumentative writing. 42 undergraduate learners of English as a foreign language (36 girls and 6 boys) spent 45 minutes to individually complete inclass position-taking writing tasks for three weeks. Their overall academic writing quality scores assigned based on portfolio assessment were studied in relation to their voice expression quantified using a voice intensity rating scale(VIRS). Findings indicated that, among the components of authorial voice, only “assertiveness” showed a positive moderate relationship with academic writing quality (r=0.45, p≤ 0.05). In the follow-up qualitative analyses of voiceexpression strategies, interviews with participants whose voice intensity had been rated either as the strongest or as the weakest showed nine strategies for voice expression. At the sentence-level, high-voice participants most frequently used intensifiers to express assertiveness, while low-voice writers tried to use other lexico-grammatical tools. At the text-level, both high-voice and low-voice participants were concerned about the effect of the topic on their voice expression. The findings imply that undergraduate English as a foreign language writers do try to express voice and that the required strategies can be one of the targets of EFL writing research and instruction.
    Keywords: EFL writing_English as a foreign language_authorial voice_second language writing_academic writing
  • G. R. Zarei, A. Alibabaee* Pages 113-133
    In an effort to expand the disciplinary discussions on transfer in L2 writing and because most studies have focused on transfer as reuse and not as an adequate adaptation of writing knowledge in new contexts, the present study as the first of its kind aimed to explore the issue of adaptive transfer in English for General Academic Purposes (EGAP) writing course. The study thus focused on types of adaptive transfer across disciplines and the processes involved in achieving them. The data were collected through interviews conducted on writing samples both from the participant's EGAP class and their other courses in the university (non EGAP). The results showed five categories of adaptive transfer including 'organizing, grammar refining, rephrasing, metaphorizing, and resource using'. Also, the analysis of the data demonstrated a variety of processes involved in the accomplishment of adaptive transfer, which all pointed to the multidimensionality of evaluation and re-evaluation that the writers conducted to achieve their composing potential. Additionally, the results revealed slight disciplinary inconsistency for the categories of adaptive transfer detected, with the English Language enjoying the highest and Electrical Engineering the lowest frequency of such transfer. The results imply that EGAP classes can create a directive condition for the enhancement of learning transfer.
    Keywords: adaptive transfer, EAGP, learning transfer, L2 writing, transfer process, transfer type