فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال پنجم شماره 17 (تابستان 1396)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال پنجم شماره 17 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه نصیری، فرزانه میکائیلی منیع، علی عیسی زادگان صفحات 9-22
    این پژوهش با هدف بررسی روابط ساختاری دشواری ادراک شده، مقایسه اجتماعی و خودپنداره تحصیلی با سازگاری تحصیلی دانشجویان کارشناسی دانشگاه ارومیه انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (الگویابی علی) است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه ارومیه (7411N=) در سال تحصیلی 95-94 بودند. روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی بود. تعداد 194 نفر دختر و 166 نفر پسر بررسی و مطالعه شدند (360n=). برای جمع آوری داده ها از مقیاس دشواری ادراک شده ویلسون، مقیاس مقایسه اجتماعی گیبونز و بونک، مقیاس خودپنداره تحصیلی دلاور و پرسش نامه سازگاری تحصیلی بیکر و سیریاک استفاده شد. داده ها با روش الگویابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد، مدل ساختاری سازگاری تحصیلی دانشجویان، مدلی روا در جامعه پژوهش شده است و داده ها برازش مناسبی با مدل نظری دارند. ضرایب مسیر نشان دادند، همه مسیرها بجز مسیر مقایسه اجتماعی، روی سازگاری تحصیلی معنادار هستند. از این رو، عوامل یاد شده می توانند به طور مناسبی، سازگاری تحصیلی دانشجویان را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: دشواری ادراک شده، مقایسه اجتماعی، خودپنداره تحصیلی، سازگاری تحصیلی
  • سحر بارانیان، علیرضا حاجی یخچالی، عسکر آتش افروز صفحات 23-34
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر پنج عامل بزرگ شخصیت (برون گرایی، توافق پذیری، وجدانی بودن، روان نژندی و گشودگی به تجربه) بر بی صداقتی تحصیلی با میانجی گری باورهای خودکارآمدی تحصیلی و حرمت خودتحصیلی انجام شده است. شرکت کنندگان در این پژوهش 400 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال تحصیلی 1395-1394 هستند که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیت گلدبرگ، باورهای خودکارآمدی تحصیلی پاتریک و همکاران، حرمت خودتحصیلی با الگوگیری از روزنبرگ و بی صداقتی تحصیلی خامسان و امیری بود. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از الگوی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج نشان داد که بعضی از مسیرهای مستقیم (روان نژندی با باورهای خودکارآمدی تحصیلی و همچنین وجدانی بودن، روان نژندی و گشودگی به تجربه با حرمت خودتحصیلی) معنادار هستند. همچنین نتایج نشان داد که مسیرهای غیر مستقیم وجدانی بودن، روان نژندی و گشودگی به تجربه از طریق باورهای خودکارآمدی تحصیلی و حرمت خودتحصیلی بر بی صداقتی تحصیلی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، باورهای خودکارآمدی تحصیلی، حرمت خودتحصیلی، بی صداقتی تحصیلی
  • خدایار ابیلی، فاطمه نارنجی ثانی، زینب سادات مصطفوی صفحات 35-50
    پژوهش حاضر با هدف تبیین یادگیری خودراهبر براساس میزان سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشجویان گروه علوم مهندسی دوره های یادگیری الکترونیکی موسسه آموزش عالی مهرالبرز انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل همه دانشجویان، 148 نفر و حجم نمونه 108 نفر است که گزینش آنها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه یادگیری خودراهبر و سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات است که روایی آن به وسیله استادان و ضریب پایایی آن به وسیله آلفای کرانباخ به میزان 84.38 تایید شده است. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی T تک نمونه، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج مربوط به بررسی سوالات پژوهش نشان داد که: 1. بین تمامی مولفه ها ی یادگیری خودراهبر و سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات همبستگی مثبت و معناداری در سطح 05/0 وجود دارد 2. میان وضعیت یادگیری خودراهبر با ویژگی هایی نظیر جنسیت، سن، معدل و اشتغال دانشجویان تفاوت معناداری وجود ندارد 3. نتایج رگرسیون گام به گام بیان گر این است که از بین مولفه های سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات، مولفه ترکیب کردن، بیش ترین توان پیش بینی عوامل مولفه خودراهبری را دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات، یادگیری الکترونیکی، دانشجویان، آموزش عالی
  • سیمین نقش، نازیلا خطیب زنجانی صفحات 51-62
    هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل موثر بر توسعه جذابیت کتاب های الکترونیکی به منظور ارائه یک مدل مناسب است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری آن را دبیران مدارس دوره اول متوسطه شهر اصفهان به تعداد 1876 نفر زن و مرد تشکیل دادند. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بوده که به طور تصادفی از بین نواحی 2، 3 و 5 آموزش و پرورش شهر اصفهان با استفاده از جدول مورگان تعداد 320 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه عوامل چهارگانه جذابیت کتاب های الکترونیک (دسترس پذیری، قابلیت تعامل با کتاب ، انعطاف پذیری کتاب و چند رسانه ای بودن کتاب)، انگیزه یادگیری و توسعه جذابیت کتاب های الکترونیک می باشد. برای تامین روایی پرسش نامه ها به لحاظ محتوا، از دیدگاه های ده تن از استادان و متخصصان تولید کتاب های الکترونیکی استفاده و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ 93/0=α محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSSv.20 به صورت آمار توصیفی (شامل جدول توزیع فراوانی، میانگین، درصد، انحراف معیار) و آمار استنباطی (روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه گام به گام) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد، بین ابعاد چهار گانه دسترس پذیری، قابلیت تعامل با کتاب و انعطاف پذیری کتاب و چند رسانه ای بودن کتاب با توسعه جذابیت کتاب های الکترونیکی، در سطح 05/0>P رابطه معناداری وجود دارد. انگیزه یادگیری، رابطه بین ابعاد چهارگانه (دسترس پذیری، قابلیت تعامل با کتاب و انعطاف پذیری کتاب، چند رسانه ای بودن کتاب) با توسعه جذابیت کتاب های الکترونیکی را میانجی گری می کند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد، مدل تجربی پژوهش از برازش نسبتا مطلوبی برخودار بوده است.
    کلیدواژگان: کتاب های الکترونیکی، دسترس پذیری، قابلیت تعامل با کتاب، انعطاف پذیری کتاب
  • شهناز علیزاده، کیوان صالحی، علی مقدم زاده صفحات 63-84
    کیفیت نظام سنجش آموخته ها به عنوان یکی از مهم ترین فرایندهای تحول آفرین در نظام آموزشی، نحوه و میزان یادگیری و توسعه مهارت های زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. تحولات در حوزه سنجش کلاسی، سه رویکرد «سنجش از، برای و به مثابه یادگیری» (AOL، AFL، AAL)را پشت سر گذاشته است؛ رویکرد سنجش به مثابه یادگیری به عنوان جدیدترین رویکرد، با هدف گیری و فراهم سازی شرایط مناسب، زمینه شکل گیری و تقویت شایستگی های دانش آموزان به عنوان شهروندان مستقل، انعطاف پذیرو منتقد را فراهم می کند. در این مطالعه، بهمنظور واکاوی میزان آگاهی و نحوه به کارگیری رویکردهای سه گانه سنجشی به وسیله معلمان، سه مرحله متوالی الف) مرور پیشینه پژوهش و مصاحبه با متخصصان برای شناسایی نشانگرها به تفکیک رویکردهای سه گانه سنجش؛ ب) اجرای پرسش نامه برای اندازه گیری میزان آشنایی معلمان با رویکردهای سه گانه و ج) تدوین سیاهه رفتار و مشاهده عملکرد سنجشی 11 معلم در فرایند کلاس، طی شد. انتخاب نمونه، به شیوه هدفمند و در دسترس بوده است. داده های مرحله دوم، با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته و با بررسی دیدگاه 34 نفر از معلمان گردآوری شد. برای افزایش اعتبار نتایج پرسش نامه و مبتنی بر راهبرد چندسویه سازی، سیاهه رفتاریتهیه و عملکرد 11 معلم نیز مشاهده شد. مقایسه میانگین رتبه ها با استفاده از آزمون فریدمن نشان داد که تفاوت معناداری بین رعایت مصادیق سه رویکرد وجود دارد؛این تفاوت به گونه ای است که رویکرد سنجش از یادگیری (AOL)با 96 درصد، بیش ترین میزان رعایت مصادیق در کلاس ها را به خود اختصاص داده است و رعایت مصادیق مربوط به رویکردAAL ، با 40 درصد، کمترین میزان را در کلاس ها داشته است. رعایت نکردن 59 درصد از مصادیق مربوط به رویکرد AAL در کلاس های مشاهده شده، ضرورت توجه و آموزش دوچندان این مهم را مورد تاکید کرد. به طور کلی، نتایج از آگاهی ناچیز و توجه حداقلی به مصادیق رویکرد AALبه عنوان رویکرد زمینه ساز در تربیت شهروندی، حکایت دارد. در حالی که رویکرد AOLکه تناسب ناچیزی با دیدگاه های سازاگرایانه، پرورش شهروندان خلاق و کارآفرین دارد، همچنان تسلط داشته و محور آگاهی و اقدامات سنجشی معلمان را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: سنجش کلاسی، سنجش از، برای و به مثابه یادگیری، معلمان، روش پژوهش آمیخته
  • خدیجه نورانی، بهمن زندی، محمدرضا سرمدی، فرهاد سراجی صفحات 85-98
    هدف این مقاله شناسایی ویژگی های فرهنگی یادگیرنده ایرانی در نظام آموزش الکترونیکی است. بر همین اساس، با استفاده از روش تحلیل موضوعی، تکنیک مصاحبه نیم ساختاریافته و روش نمونه گیری هدفمند - گلوله برفی، نظرهای بیست نفر از خبرگان آگاهی دهنده در خصوص ابعاد فرهنگی یادگیرنده ایرانی از قبیل: نگرش به تحصیل در نظام آموزش الکترونیکی، منزلت استاد، روش های یاددهی - یادگیری ترجیحی یادگیرنده ایرانی و روش های ارزشیابی ترجیحی یادگیرنده ایرانی مورد کنکاش قرار گرفت. براساس مطالعات فرهنگی هافستد، ابعاد یادگیری با بافت مداری بالا و پایین مورس، چارچوب فرهنگی پاریش و همکاران و ترومپنارس نتایج نشان داد: ویژگی های فرهنگی یادگیرنده ایرانی در بعد نگرش به تحصیل در نظام آموزش الکترونیکی نشانگر فرهنگ انتسابی، ابهام گریزی زیاد، جمع گرایی و قدرت بالا، در بعد منزلت استاد گویای قدرت بالا و جمع گرایی، در بعد روش های یاددهی - یادگیری ترجیحی همسو با ابهام گریزی بالا و جمع گرایی و در بعد روش های ارزشیابی ترجیحی نیز همبسته با فرهنگ هایی با بافت مداری بالا است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، یادگیرنده ایرانی، نظام آموزش الکترونیکی
  • بررسی تطبیقی آموزش الکترونیکی رشته روان شناسی در دانشگاه های باز جهان
    زهرا کرمی باغطیفونی صفحات 99-116
    در سال های اخیر با توجه به رشد روزافزون و وسعت تغییر روش های آموزشی، سازگار کردن بستر یادگیری با تمامی جنبه های نیاز یادگیرنده، در کانون توجه متخصصان آموزش قرار گرفته است، چرا که محیط مجازی به سبب ساختار خود می تواند تعاملات و در پی آن فرآیند یادگیری را تقویت و یا تضعیف کند. با توجه به اهمیت این موضوع بر آن شدیم به بررسی تطبیقی و تحلیلی ویژگی های موسسات آموزش عالی از راه دور در کشورهای انگلستان (Open University in UK) ، هند (The India Gandhi National Open University)، ژاپن (The Open Uuniversity in Japan) و ایران (دانشگاه پیام نور) در رشته روان شناسی، به منظور یافتن نقاط اشتراک و افتراق و استفاده از تجارب موثر با مطابقت سازی با شرایط موجود که به پیشرفت آموزش از راه دور منتهی شود بپردازیم.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، رشته روان شناسی، دانشگاه های باز جهان، بررسی تطبیقی
|
  • Marziyeh Nasiri, Farzaneh Micaeli Manee, Ali Issazadegan Pages 9-22
    The aim of this study was to investigate the structural relationship between perceived difficulty, social comparison and academic self-concept with academic adjustment of BA students urmia. The type of descriptive design was correlational (causal modeling) is used. The target population includes all the BA Students of Urmia studying during 2016-2017 academic year (N=7411). cluster random sampling method was used. 194 girls and 166 boys were studied (n=360). Wilson’s Perceived difficulty scale, Gibbon’s and Buunk social comparison scale, Delawar’s academic self-concept scale and academic adjustment by Baker and Siryk was used for data collection. Data were analyzed by using structural equation modeling. Results suggest that structural model of students’ academic adjustment is a valid model in the population studied and that data is well-fitted to the theoretical model. Path coefficients display that all the paths are significant except the path of social comparison on academic adjustment. Hence, mentioned factors can properly explain students’ academic adjustment.
    Student's satisfaction determined by using a standard questionnaire. SPSS software used to analyze the data. Results of the research showed that blended electronic practical training of molecular and cellular laboratories can transfer knowledge and improve the quality of learning, as well as student satisfaction. We suggest that use the blended training model in the cell and molecular laboratories. It also suggested the content of the electronic material which combination with laboratory operations in the semester to use by other teachers. If further studies confirm that there are more points in combining instruction in this lesson, then using this superior model in other practical lessons.
    Keywords: Perceived Difficulty, Social Comparison, Academic Self–Concept, Academic Adjustment
  • Sahar Baranian, Alireza Hajiyakhchali, Askar Atashafrouz Pages 23-34
    The aim of the present study is to examine the effect of the big five personality factors (extraversion, agreeableness, conscientiousness, neuroticism and openness to experience) on academic dishonesty with the mediating role of academic self-efficacy beliefs and academic self-esteem. The participants of this study are Including 400 students of the Shahid Chamran University of Ahvaz who were selected of them by a multi-stage random sampling method. The instruments were the big five personality Inventory of Goldberg, Patrik academic self-efficacy beliefs scale, Rosenberg academic self-esteem scale redeploying and Khamesan & Amiri academic dishonesty scale. The proposed model of the relationship between variables was tested using structural equations models. the results showed that some of the direct paths) neuroticism with self-efficacy beliefs and also conscientiousness, neuroticism and openness to experience with academic self-esteem) were significant. Also results showed that indirect paths of conscientiousness, neuroticism and openness to experience on academic dishonesty paths through academic self-efficacy beliefs and academic self-esteem was significant.
    Keywords: Big Five Factor Personality, Academic Self-Efficacy Beliefs, Academic Self-Esteem, Academic Dishonesty
  • Khodayar Abili, Fatemeh Narenji Sani, Zeynab Sadat Mostafavi Pages 35-50
    This study aims to explain the self-directed learning based on ICT literacy in science and engineering students MehrAlborz e-learning courses have been conducted. The samples include all students Department of Engineering Sciences and sampling is simple random sampling. Data collection tool is self-learning and ICT literacy, its validity by Cronbach alpha reliability coefficient by teachers and approved. For data analysis, descriptive and inferential statistics T, Pearson correlation and stepwise regression were used.Results of the survey questions showed that: 1. Students of Engineering MehrAlborz relatively favorable in terms of self-directed learning and ICT literacy levels are desirable2. between all the components of SDL and additional information technology literacy and positive and significant correlation was found at 05/0(3) between the self-directed learning by gender, age, grade point average and employment There is no significant difference in step 4. The regression results indicate that the component was predicted by self-directed factors combine component (interpretation and presentation of data, using digital tools to combine, summarize, compare, showing the differences between the various sources of information) in the information and communication technology literacy variable.
    Keywords: Self- Directed Learning, ICT Literacy, E- Higher Education
  • Simin Naghsh, Nazila Khatibzanjani Pages 51-62
    The aim of this study was to determine the factors affecting on the development of electronic-book in order to provide an appropriate model. Population of this study is secondary school teachers of Esfahan city the number of 1876 men and women formed. 320 person were selected with multi-stage cluster sampling from areas 2, 3 and 5 of Esfahan education. For data collection, the library and field methods were used. The instruments were questionnaire on four factors for the attractiveness of electronic books(availability, the ability to interact with books, multimedia books and flexibility of the book), motivation to learn and develop attractive electronic books. The validity content and its reliabilitybyAlphaKronbakh 93/0=α was calculated. For data analysis, descriptive statistics (including table frequency, percentage, mean, standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and stepwise multiple regression) were used. The results showed, among four aspects of availability, The ability to interact with books and flexibility, Multimedia of the book has significant relationship with the development of attractive of e-books, at 05/0>P. Learning motivation, was the mediating variable between the four dimensions(availability, reliability and flexibility of interacting with books, multimedia books being) with the development of the attractiveness of electronic books in the 05/0> P, respectively. The results showed that experimental research has been fitted relatively good.
    Keywords: E-book, Availability, The Ability to Interact with Book, Flexibility
  • Shahnaz Alizadeh, Keyvan Salehi, Ali Moghadamzadeh Pages 63-84
    The quality of measurement learning system is one of the most important transformational processes in educational system and it effects method, the extent of learning and develop life skills. Development in the field of classroom assessments have passed three approaches of measuring (AAL, AFL, AOL). The approach to measuring is the newest approach, by targeting and providing suitable conditions, provide the context of formation and enhancement of student’s competencies as independent, flexible and critical citizens. In this study in order to examine the level of awareness and using three dimensional approaches by teachers in a sequential three steps process has been passed. reviewing the history of the research and interviewing experts to identify the markers by distinguishing three-dimensional approaches; b) implementing a questionnaire to measure the level of familiarity of teachers with approaches Triple, and (c) Compilation of the log of behavior and observation performance of 11 teachers in the class process. Sample selection has been targeted and available. The data of the second stage were collected by using a questionnaire developed and reviewed by 34 teachers. To increase the validity of the questionnaire and based on the multisession strategy, the behavioral checklist was prepared and the performance of 11 teachers was also observed. The comparison of the average rankings with the Friedman test showed that there is a significant difference between observing the examples of the three approaches the difference is that the AOL approach with 96% has the highest level of observance of the examples in the classes and the observance of the examples The AAL approach, with 40%, had the lowest rates in the classroom. Failure to observe 59 percent of the AAL approach in the observed classes emphasized the need for attention and training on this important issue. In general, the results show a low level of awareness and minimal attention to the examples of the AAL approach as an underlying approach to citizenship education. While the AOL approach, which has little to do with constructivist perspectives, the fostering of creative and entrepreneurial citizens, continues to dominate, focusing on awareness and teacher-centered actions.
    In the second step, two Likert - scale questionnaires were prepared by the researcher for the students and teachers. The questionnaires were spread among the sample population after validity (content and construct) and reliability was approved bigger than 70.0. Results of the study showed that variables of strategies, policies, and general goals and support infrastructure has an average quality, while the quality of infrastructure technology management and human factors is higher than average. Also, it can be stated that totally, the quality of E-learning department of university is higher than average.
    Keywords: Classroom Assessment, Assessment of, For, as Learning (AOL, AFL, AAL), Teachers, Mixed Methods Research
  • Khadijeh Noorani, Bahman Zandi, Mohammadreza Sarmadi, Farhad Seraji Pages 85-98
    This article aims at discovering the cultural features of Iranian learners in the e-learning System. Conducting by using the thematic analysis, semi - structured interview, purposive snowball - sampling, the viewpoint of 20 expertises on Iranian cultural dimensions such as attitude toward Study in elearning Systems, teacher authority, and learning - Teaching methods - preferred Iranian learner and Evaluation assessing preferred methods Iranian learner were investigated. According to the cultural studies of Hoftstede, Morse learning dimension of high and low context, Parish et al, Trompeniaar (The results) indicated that: in case of Iranian attitude toward Study in e-learning System they were Ascription Culture assigned and highly uncertainty avoidance, collectivism, highly power distance, for teacher''s authority it showed the empowering of culture in education and collectivism, in case of learning - (Teaching) method preferred learner learning - (Teaching) method they were in line with high uncertainty avoidance and Cultural collectivism and for Evaluation assessing the preferred method, method preferred correlated with high cultural context.
    Keywords: culture, Iranian Learner, E-Learning System
  • The Comparative Study of E-Training of Psychology in the Open Universities of World
    Zahra Karami Baghtifoni Pages 99-116
    In recent years, with increasing growth and volume of changes in didactic methods, adapting learning grounds to all facets of the learner's needs are focused attention by education experts. Because the virtual world can, due to its own structure, strengthen or weaken interactions followed by learning process. Regard to the importance of this subject, we decided to comparatively and analytically examine the properties of Distance Higher Education institutions in countries of England (Open University in UK), India (National Open University if Gandhi), Japan (The Open University in Japan) and Iran (Payame Noor University) in the major of Psychology in order to find similar and different points, and to use effective experiences via adapting with existing conditions which lead to advancement of distance learning.
    Keywords: Electronic Training, Psychology, Open Universities in the World, Comparative Examination