فهرست مطالب

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال ششم شماره 21 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین صالحی نژاد، فریبرز درتاج*، علی اکبر سیف، نورعلی فرخی صفحات 9-22

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر نرم افزار چندرسانه ای ساخت نقشه ذهنی بر سرعت پردازش اطلاعات در دانش آموزان دختر پایه هشتم انجام شده است. روش پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی بود. در این پژوهش از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر پایه هشتم مدارس شهر کرمان بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه (20 نفرآزمایش و 20 نفر کنترل) جایگزین شدند. در پیش آزمون و پس آزمون همه آزمودنی ها، از طریق آزمون وکسلر ویرایش چهارم (خرده آزمون رمزنویسی و خرده آزمون نمادیابی) ارزیابی شدند. آزمودنی های گروه آزمایش در ده جلسه دو ساعته آموزش مبتنی بر نرم افزار نقشه ذهنی را دریافت کردند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که تاثیر آموزش مبتنی بر نرم افزار چندرسانه ای ساخت نقشه ذهنی بر سرعت پردازش اطلاعات در گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است. بر اساس نتایج این تحقیق می توان به این نتیجه دست یافت که از آموزش مبتنی بر نرم افزار ساخت نقشه ذهنی می توان برای ارتقای عملکردهای شناختی از جمله سرعت پردازش اطلاعات دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نقشه ذهنی، نرم افزار چندرسانه ای، راهبرد های شناختی، سرعت پردازش اطلاعات، دانش آموزان دختر
  • مهتا اسکندرنژاد، فریبا ملایی زنگی صفحات 23-30
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های حرکتی هندبال بر ظرفیت حافظه کاری بینایی دانش آموزان دختر انجام شده است. این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. نمونه آماری این پژوهش را دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی با دامنه سنی ده تا سیزده سال شهرستان تبریز تشکیل داده است که با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه (12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون هوش گودیناف و حافظه کاری بینایی/فضایی کرسی بلاک استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 16 جلسه یک ساعته تحت آموزش مهارت های حرکتی هندبال قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس نشان می دهد که آموزش مهارت های حرکتی هندبال و تمرین آنها، موجب افزایش عملکرد حافظه کاری بینایی/فضایی شده و ظرفیت آن را افزایش می دهد. درواقع، این پژوهش می تواند ارتباط و تعامل بین فرایندهای حرکتی و شناختی بالاخص حافظه کاری را نشان دهد.
    کلیدواژگان: مهارت حرکتی، حافظه کاری بینایی، فضایی، دانش آموزان
  • امید شکری ، محمد آزاد عبدالله پور، علی تقوایی نیا صفحات 31-42
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آزمون مشخصه های روان سنجی مقیاس خودکارآمدی معلمان برای آموزش اخلاقی دانش آموزان (TEMES؛ ناروائز، وایدیچ، ترنر و کمیلکو، 2008) در گروهی از معلمان انجام شد. 200 معلم (100 مرد و 100 زن) به مقیاس کارآمدی معلمان برای آموزش اخلاقی و نسخه کوتاه ابزار نیرومندی های منشی (SECS؛ فرنهام و لستر، 2012) پاسخ دادند.
    روش
    در این مطالعه، به منظور تعیین روایی عاملی و پایایی نسخه کوتاه ابزار نیرومندی منشی به ترتیب از روش های آماری تحلیل عاملی تاییدی و ضرایب همسانی درونی استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی سازه مقیاس خودکارآمدی معلمان برای آموزش اخلاقی ضریب همبستگی بین مقیاس های مقیاس خودکارآمدی معلمان برای آموزش اخلاقی با نیرومندی های منشی گزارش شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی مقیاس خودکارآمدی معلمان برای آموزش اخلاقی دانش آموزان نشان داد که در نمونه معلمان ایرانی ساختار دوعاملی مقیاس خودکارآمدی معلم برای آموزش اخلاقی دانش آموزان مشتمل بر دو زیرمقیاس مثبت بودن معلم و فعالیت های آموزشی با داده ها برازش قابل قبولی داشت. نتایج مربوط به همبستگی بین زیرمقیاس های کارآمدی معلم برای آموزش اخلاقی دانش آموزان با نیرومندی های منشی معلمان به طور تجربی از روایی سازه نسخه مقیاس خودکارآمدی معلم برای آموزش اخلاقی دانش آموزان حمایت کرد. ضرایب همسانی درونی دو زیرمقیاس مثبت بودن معلم و فعالیت های آموزشی به ترتیب برابر با 80/0 و 81/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مقیاس کارآمدی معلم برای آموزش اخلاقی دانش آموزان برای سنجش باور معلم درباره توانایی خود برای بهبود و اثرگذاری بر رفتار و منش اخلاقی دانش آموزان در معلمان ایرانی، ابزاری روا و پایا است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، روایی سازه، مقیاس خودکارآمدی معلم برای آموزش اخلاقی، همسانی درونی
  • عباس تقی زاده ، جواد حاتمی، مریم قاسمی صفحات 43-62
    یکی از مسائل مهم در تمامی نظام های آموزشی مساله سنجش و ارزیابی آموخته های فراگیران به منظور اطمینان بخشی از یادگیری و تحقق اهداف مورد نظر است. یکی از راهبردهای موثر در این باره مرتبط با پارادایم سازنده گرایی، رویکرد سنجش تکوینی است. با توجه به شرایط خاص حوزه یادگیری مجازی، لازم است تا در خصوص مسائل اساسی مرتبط با سنجش تکوینی بازاندیشی صورت پذیرد. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف شناسایی قابلیت های سنجش تکوینی در محیط های یادگیری مجازی انجام شد. روش تحقیق مورد استفاده در این مطالعه، تحلیل محتوای کیفی از نوع استقرایی بود. جامعه پژوهش، شامل کلیه منابع و مقالات مرتبط نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی و نیز مصاحبه با متخصصان حوزه یادگیری مجازی بود. نمونه برداری از این منابع با روش نمونه گیری هدفمند انجام گرفت، 24 مقاله تحلیل و با 22 متخصص مصاحبه به عمل آمد و در نهایت مسائل اساسی مرتبط با سنجش تکوینی از جمله روایی ، پایایی و نیز قابلیت های این رویکرد سنجش و ارزیابی، از جمله ارائه بازخورد فوری و سازنده، درگیر کردن فراگیر با فرآیندهای ضروری یادگیری، ارتقا عدالت آموزشی،خود ارزیابی آن لاین فراگیر، سنجش همکلاسی و کار در گروه در حوزه یادگیری مجازی مورد شناسایی، بحث و بررسی قرار گرفته گرفت.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، محیط های یادگیری مجازی، سنجش و ارزیابی، سنجش تکوینی
  • محمد اورکی، رقیه گنجی ، کریم سواری صفحات 63-74
    در تحقیق حاضر، رابطه ساده و چندگانه اهداف پیشرفت و حمایت اجتماعی با تعهد به مدرسه مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر توصیفی – همبستگی است. دانش آموزان دختر (6719 نفر) ناحیه یک اهواز جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل داده بودند که از بین کل جمعیت 6719 نفر، 363 نفر به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های تحقیق از پرسش نامه اهداف پیشرفت سواری (1392) ، حمایت اجتماعی واکس و همکاران (1986) و تعهد به مدرسه سواری (1394) استفاده به عمل آمد. تحلیل داده ها از طریق نرم افزار آماری Spss و با کمک آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بین هدف تبحری، عملکردی و حمایت اجتماعی با تعهد به مدرسه رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین، فقط هدف تبحری و حمایت اجتماعی توانستند متغیر تعهد به مدرسه را پیش بینی و تبیین کنند و هدف عملکردی در تبیین آن نقشی نداشت. تحقیق حاضر پیشنهاد می دهد که برای پیش بینی تعهد به مدرسه می توان به متغیرهای اهداف پیشرفت و حمایت اجتماعی دانش آموزان توجه نمود.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، حمایت اجتماعی، تعهد به مدرسه
  • سعید پورروستایی اردکانی ، فرامرز سهرابی اسمرود، احمد برجعلی، محمدرضا نیلی صفحات 75-86
    پژوهش حاضر متمرکز بر طراحی معماری سیستم آموزشی است که مبتنی بر بازخورد عاطفی ترکیبی می باشد و سپس اثربخشی آن بر میزان یادگیری و رضایت مندی کاربران را محاسبه می کند. روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح تحقیق پیش آزمون– پس آزمون با گروه کنترل برای بررسی میزان اثربخشی این سیستم بر میزان یادگیری و رضایتمندی کاربران می باشد. جامعه ی آماری دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد تکنولوژی آموزشی شهر تهران درسال تحصیلی 96-97 است. در این راستا، 20 نفر به روش نمونه گیری هدفمند از میان دانشجویان کارشناسی ارشد رشته تکنولوژی آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند (هرگروه 10 نفر). در این پژوهش آزمون یادگیری (با پایایی 83/0) و پرسشنامه میزان رضایت مندی ای-گیم-فلو استفاده می شود. برای تجزیه وتحلیل داده، از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس تک متغیره) استفاده می گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد که استفاده از بازخورد عاطفی ترکیبی در سیستم های آموزشی بر میزان یادگیری و رضایتمندی کاربران تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: بازخورد عاطفی، یادگیری، رضایت مندی، تکنولوژی آموزشی
  • لیلا پرهیزکار_کورش فتحی و اجارگاه صفحات 87-104

    برنامه های درسی پنهان بعد غیرقابل پیش بینی یادگیری است، عدم توجه به این بعد، غفلت از بخش مهم عواملی است که در یادگیری دانش آموز تاثیر فراوان دارند. بنابراین پژوهش حاضر کوشیده است تا با استنباط درک معلمان برخی از عوامل مهم را که در ایجاد برنامه درسی پنهان آموزش محیط زیست در مدارس متوسطه ایران دخیل هستند را شناسایی کرده و بسترهای مناسبی را برای ارتقاء آموزش محیط زیست دانش آموزان فراهم نماید. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی است شرکت کنندگان این پژوهش معلمان دوره متوسطه دوم تهران بودند که براساس نمونه گیری هدفمند از نوع موارد عادی انتخاب شدند که تعداد آنها تا رسیدن به مرحله اشباع نهایت به 32 نفر رسید. در چارچوب موضوع مورد نظر، برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و یافته های به دست آمده از ادراکات و تجربیات معلمان با استفاده از روش کوربین و اشتراتوس موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت بعداز پیاده کردن و تجزیه وتحلیل مصاحبه ها 7 کد محوری و 34 کد اولیه به دست آمد و با توجه به فراوانی های مشاهده شده مقوله بعد شناختی با مجموع بیشترین ضریب اهمیت و مقوله های عوامل برون سازمانی، بعد اجتماعی ، بعد دیوان سالاری مدرسه و ساختار فیزیکی در رده های بعدی قرار دارند، و مقوله بعد عاطفی از کمترین ضریب اهمیت را از زاویه فراوانی کدها برخوردار هستند. معلمان معتقد بودند که مدارس به تاثیر این ابعاد واقف نبوده و ضعیف عمل کرده اند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، آموزش محیط زیست، معلمان، پدیدار شناختی
  • سمیه نگهداری ، محمدحسن صیف، مهران فرج الهی، احمد رستگار صفحات 103-117
    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل علی یادگیری ادراک شده مبتنی بر بازی های دیجیتال در میان دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی 97-96 به روش تحلیل مسیر انجام شده است. برای این منظور 600 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به ترکیبی از پرسش نامه های نیاز به شناخت کاچیو پو و پتی (1982) ، جهت گیری هدف وندوال و دیگران (2001) ، هیجانات پکران و همکاران (2005) ، جریان ذاتی یادگیری جکسون وایکلود (2008) ویرایش دوم، غوطه وری و عمیق شدن براون و فور (2010) و یادگیری ادراک شده رووال (2009) پاسخ دادند. نتایج پژوهش به شکل کلی نشان داد که، نیاز به شناخت با واسطه گری جهت گیری هدف، جریان ذاتی، غوطه وری و هیجانات بر یادگیری ادراک شده اثر غیر مستقیم دارد؛ همچنین جهت گیری هدف با واسطه هیجانات و جریان بر یادگیری ادراک شده، غوطه وری و عمیق شدن و نیاز به شناخت از طریق واسطه گری هیجانات، غوطه وری و جریان بر عمیق شدن و فرو رفتن دارای اثر غیر مستقیم و متغیر جریان با واسطه هیجانات بر یادگیری ادراک شده، غوطه وری و عمیق شدن اثر غیر مستقیم دارد. همچنین نتایج نشان داد که میزان واریانس تبیین شده یادگیری ادراک شده در مدل برازش شده 42% است
    کلیدواژگان: یادگیری ادراک شده، عمیق شدن، غوطه وری، جریان ذاتی، هیجانات، نیاز به شناخت، جهت گیری هدف
|
  • nasrin salehi nejad, Fariborz Dortaj, Aliakbar seif, Noorali farrokhi Pages 9-22

    The purpose of this study was estimating the effectiveness of educational package based on mind mapping multimedia software and its effect on information processing speed in 8th grade female students. The methodology of the research was semi-experimental, with pretest-posttest and control group. The population of the study was 8th grade female students of Kerman schools selected by multistage cluster sampling and divided randomly into two groups (20 students in experimental group and 20 students in control group). In pre-test and post-test, all subjects were evaluated by fourth edition Wechsler test (sub-test of coding and sub-test of symbolism). The experimental group received the educational program in 10 sessions. Data were analyzed using covariance analysis. The results showed that the effect of the educational package based on mind mapping multimedia software on the speed of information processing in the experimental group was significantly higher than the control group. Based on the results of this research, we can conclude that the educational package based on the mind mapping software can be used in improving the cognitive functions such as student information processing speed.

    Keywords: Mindmap, Multimedia Software, Cognitive Strategies, Information Processing Speed, Female Students
  • Mahta Eskandarnejad, fariba mollaei zangi Pages 23-30
    The aim of this study was to investigate the effect of handball motor skills training on visual working memory capacity of students. This study was semi-expermentally with pre/ post test with control group. The sample of this study were girl students of primary school aged ten to thirteen years in Tabriz city that were selected getatable and divided into two groups (12 patients in the experimental group and 12 patients in the control group). We used Goodenough intelligence test and visual/spatial working memory Corsi Block to collect of informantion. The experimental group were trained for 16 one-hour sessions handball motor skills. The results of analysis of covariance showed that learning motor skills of handball and practice them, thereby increasing the performance of working memory, visual / spatial occurs and increases its capacity. In fact, this study can show the relationship and interaction between motor and cognitive processes, particularly working memory.
    Keywords: Motor skill, Visual, spatial working memory, Students
  • Omid Shokri, Mohammad Azad Abdullah Pour, Ali Taghvayi niya Pages 31-42
    Objective
    The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Teacher Efficacy for Moral Education Scale (TEMES) among Iranian teachers.
    Methods
    In this correlation study, 200 teachers (100 male, 100 female) completed the TEMES and the Short Character Strength Measure (SCSM). The confirmatory factor analysis method and internal consistency were used to compute the TEMES's factorial validity and reliability, respectively. Also, in order to examine the construct validity of the Teacher Efficacy for Moral Education Scale, we computed correlation between different dimensions of TEMES with different character strengths.
    Results
    The results of confirmatory factor analysis, based AMOS software, indicated that multidimensional structure of the TEMES consisted teacher positivity and teacher instructional practices had acceptable fit to data in the teacher’s sample. Correlation analyses between different dimensions of TEMES with character strengths (wisdom, courage, humanity, justice, temperance and transcendence) provided initial evidence for the TEMES construct validity. Internal consistencies for the scales measuring teacher positivity and teacher instructional practices were 0/80 and 0/81, respectively. In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the TEMES as an instrument to measure teachers’ personal self-efficacy for fostering moral character in the classroom among Iranian teacher’s sample.
    Keywords: confirmatory factor analysis, construct validity, Teacher Efficacy for Moral Education Scale (TEMES), internal consistency
  • Abbas Taghizadeh, Javad Hatami, Maryam Ghasemi Pages 43-62
    One of the important issues in all educational systems is assessing and evaluating learner's learning in order to ensure learning and achivement of the desired goals. One of the effective strategies related to constructivism paradigm is formative assessment. Given the specific conditions of virtual learning, it is necessary to rethink on the fundamental issues associated with formative assessment. Accordingly, the present study was conducted to identify capabilities of formative assessment in virtual learning environments. The research method in this study was qualitative content analysis (inductive type). The research community included all related sources and articles indexed in the databases also interviews with virtual learning specialists. Sampling from these sources was done through purposive sampling, 24 papers were analyzed and interviewed with 22 specialists. Finally, the basic issues related to formative assessment, including validity and reliability, as well as its capabilities, including providing immediate and constructive feedback, engaging learners with essential learning processes, promoting educational justice, online self-assessment, peer-to-peer assessment and group work was identified, disccused and reviewed.
    Keywords: E-learning, Virtual learning environments, assessment, evaluation, formative assessment
  • Karim Sevari, Mohammad Oraki, Rogayeh Ganji Pages 63-74
    In the present research, a simple and multiple relationship between the achievement goals and social support with commitment to the school was studied. The present research is descriptive-correlation. The female students (6719 people) of Ahwaz district comprised the statistical population of this study, which was selected from a total of 6719 people, 363 in a multi-stage random manner. In order to collect the research data, a questionnaire on Sevari's achievement goals)1392( social support of Wax et al (1986) and commitment to the school (1394) was used. Data analysis was done through SPSS software and descriptive and inferential statistics. The results of the research showed that there is a meaningful positive correlation between the goal of mastery, functional and social support with commitment to the school. The results of regression analysis showed that among the predictor variables, only the goal of mastery and social support was able to predict and explain the variable of commitment to the school, and the functional purpose did not play a role in explaining it. The present study suggests that the variables of the goal of mastery and social support of students can be considered in order to predict the commitment to the school.
    Keywords: The achievement goals, Social support, commitment to the school
  • saeid pourroostaei ardakani, Faramarz asamrod, Ahmad Borjali, Mohammad Reza Nili Pages 75-86
    This research focuses on design an educational system architecture which is based on compound affective feedback and measures then its impact on users’ learning and satisfaction. The research method is quasi-experiment using which pre and post-test with control group are used to measure the effectiveness of the system on the users learning and satisfaction. The study population covers all MA educational technology students in the city of Tehran for academic year 2017-18. For this, 20 students are selected using a convenience sampling method from MA educational technology students at Allameh Tabataba’I University and divided then into two groups as control and experiment (each of 10). In this reaserach learning test (with reliability of 0.83) and E-Game-Flow questionnaire are utilized. For data analysis, descriptive (Mean and Standard Deviation) and Inferential (one-variable analysis of covariance) are used. The results show, utilizing compound affective feedback in educational systems positively influences the users learning and satisfaction.
    Keywords: Affective feedback, Learning, Satisfaction, Educational Technology
  • Leila Parhizgar, Korosh Fathivajargah Pages 87-104

    Hidden curriculum is the next unpredictable learning experience, ignoring this aspect, neglecting the critical part of the factors that affect student learning. Therefore, the present research has tried to identify some of the important factors involved in creating the hidden curriculum of environmental education in Tehran's secondary schools by providing teachers with perceptions and provide suitable ground for improving the environmental education of students. The method of qualitative research is of phenomenological type. The participants of this study were Tehran Secondary Teachers who were selected on the basis of purposeful sampling of normal subjects, reaching 32 to reach the saturation stage. Within the framework of the topic, semi-structured interviews were used to collect information and the findings of teachers' perceptions and experiences were analyzed and analyzed using Corbin and Strauss's method. After implementing and analyzing the interviews, seven core codes and 34 initial codes were obtained and according to the observed frequencies, the cognitive dimension category with the sum of the most important coefficients and categories of outsourcing factors, social dimension, school bureaucracy dimension And the physical structure are in the next category, and the emotional dimensional category has the least significant coefficient from the angles of code abundance. Teachers believed that schools were not aware of the impact of these dimensions and that they were weak.

    Keywords: Hidden Curriculum, Environmental Education, Phenomenology
  • somayeh negahdari, Mohammad Hasan Seif, Mehran Farajilahi, Ahmad Rastegar Pages 103-117
    The main purpose of this study was to provide a causal model of perceived learning based on digital games among students of Secondary School in Shiraz in the academic year of 97-96 through path analysis. For this purpose, 600 students were selected by multi-stage cluster sampling method and a combination of questionnaires included recognition of Kaciopo and Petit (1982), Vandal and others (2001), Pearson and colleagues' excitement (2005), the intrinsic flow of learning by Jackson-Wicked (2008) the second edition, the immersion of Brown and Forer (2010) and perceived learning by Rewell (2009) was used as an instrument for collecting data. The results of the study in general showed that the need for cognition by mediating the goal orientation, intrinsic flow, immersion and emotions has an indirect effect on perceived learning. Also,goal orientation through the excitement and flow on perceived learning, immersion, and the need for cognition through the mediating emotions, immersion and flow on emersion have indirect effect and emotion variable by mediating emotions on perceived learning, immersion have indirect effect. The results also showed that the determined degree of variance in perceived learning in the fitted validated model was 42%.
    Keywords: Perceived Emotion, Goal Orientation, Need for Cogni-tion, Flow, Immersion, Emersion, Yerceived Learning