فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 1 (زمستان 1388)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 1 (زمستان 1388)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر هزارجریبی، پروانه آستین فشان صفحه 13
    هدف اصلی این مقاله بررسی روند تحولات میانگین سن ازدواج زنان و عوامل اجتماعی-جمعیتی موثر بر آن طی سال های 85-55 در سطح استان ها به تفکیک مناطق شهری و روستایی است. بدین منظور، ابتدا با مطالعه تئوری ها و تحقیقات انجام شده در این زمینه، چارچوب نظری تحقیق، تدوین و سپس از طریق داده های سرشماری مرکز آمار ایران طی سال های مذکور و نرم افزار spss شاخص های مورد نیاز ساخته و وارد معادله رگرسیون چند متغیره شد.
    کلیدواژگان: ازدواج زنان، عوامل اجتماعی اقتصادی، میانگین سن ازدواج، بیکاری، مشارکت اقتصادی زنان
  • حسن سرایی صفحه 33
    دریچه جمعیتی به دوره ای اطلاق می شود که در آن نسبت وابستگی سنی در مقیاسی که در تاریخ بی سابقه است کوچک می شود. این دوره کوتاه است ابتدا و انتهای آن به طور تقریبی مشخص است و در حدود چند دهه دوام می آورد. جمعیت ایران در آستانه سرشماری سال 1385 وارد دریچه جمعیتی شده است. دریچه جمعیتی آن در حدود چهار دهه باز می ماند. و در حدود سال 1425 بسته خواهد شد. پس از بسته شدن دریچه جمعیتی، جمعیت ایران به سوی پیری مفرط و بی سابقه در تاریخ جمعیتی کشور پیش خواهد رفت. در تاریخ جمعیتی هر کشور از جمله ایران دریچه جمعیتی یک بار باز می شود و در زمانی که باز است فرصتی استثنایی برای تبدیل اقتصاد در حال توسعه کشور به اقتصادی توسعه یافته فراهم می کند. البته دریچه جمعیتی خودکار نیست و خود به خود عمل نمی کند و باید فعال و هدایت شود. ایران چند سالی است که به ظاهر بی تفاوت وارد دریچه جمعیتی شده است. زمان به سرعت می گذرد و این دوره کوتاه تر می شود. از این رو هر چه زودتر باید مطالعات زمینه ای آغاز شود و از این فرصت ایجاد شده تاریخی و تکرار ناپذیر در جهت توسعه کشور استفاده شود.
    کلیدواژگان: گذار جمعیتی ایران، دریچه جمعیتی ایران، موهبت جمعیتی، سیاست گذاری و توسعه اقتصادی
  • رحمان سعیدی صفحه 47
    همسو سازی نگرش ها و وحدت رویه در فعالیت های مدیران و کارکنان سازمان تامین اجتماعی از طریق بررسی و مقایسه دیدگاه های مختلف آنان در مورد مسائل سازمان و راه حل های مربوط به آن می تواند سازمان تامین اجتماعی را در رسیدن به اهداف بنیادی خود از قبیل جمع اوری حق بیمه و درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری، ارائه خدمات درمانی به طور مستقیم و غیر مستقیم، پرداخت مزایای نقدی و سرمایه گذاری و بهره وری از وجوه ذخایر سازمان کمک کند. در این روش میدانی به همراه مطالعه کتابخانه ای و تکنیک پرسشنامه کلیه مدیران و کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان تهران و عنوان جامعه آماری و در مجموع 45 نفر و کارکنان به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه ای تنظیم شد و پس از جمع آوری اطلاعات و داده ها و تجزیه و تحلیل آنها و اثبات اغلب فرضیه های تحقیق مشخص شد که بین دیدگاه های مدیران و کارکنان تامین اجتماعی در مورد چگونگی افزایش بهره وری، نحوه مدیریت و پیشرفت کار، مهم ترین مسائل مبتلا به سازمان و راه حل های ارائه شده برای حل مشکلات تفاوت معنی داری وجود دارد. ضروری است که به منظور افزایش کارایی و بهره وری بیشتر و همسویی در نظر و عمل تعامل و ارتباط دو جانبه بیشتری بین دو گروه مورد نظر ایجاد شود و روابط عمومی سازمان می تواند در این زمینه راه گشا و موثر باشد.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، بهره وری، مدیریت نوین، ارتباط تعاملی، مدیران، کارکنان، مجریان
  • ابراهیم پاشا صفحه 71
    در این نوشتار، سعی بر آن بوده است که در بستر محدودی از زمان، تحول تاریخی اندیشه رفتار سازمانی به تصویر کشیده شود. این برهه تاریخی، زمانی از دهه 1920 تا اواخر دهه 1960 را شامل می شود. یعنی از زمان مطالعه التون می که از آن باید به عنوان تلاشی آغازین در این زمینه از مطالعه یاد کرد تا روزگاری که کار فدریک هرزبرگ مطرح شده است؛ کاری که در مقایسه با کارهای دیگر شاید یکی از کارهای نسبتا پیشرفته در این زمینه محسوب شود. در هر حال مسئله اساسی در این گلگشت تاریخی آن بود که نشان داده شود متفکران سازمان در یک فرایند محدود تاریخی چه تحولی را در تبیین رفتار سازمانی به وجود آورده اند و به چه نوع نارسایی هایی پاسخ داده اند و این تغییرات چه تاثیری بر رابطه رفتار سازمانی با چرخه تولید، رضایت شغلی و تعادل سازمان در سطح واقع داشته و تا چه اندازه به کاهش تضادی در سازمان کمک کرده که ذاتی سازمان است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تولید، رفتار سازمانی، نظم سازمانی
  • نادر سالارزاده امیری، بختیار محمدی صفحه 93
    در مقاله حاضر به بررسی تاثیر عوامل اجتماعی – اقتصادی موثر بر بی خانمانی افراد بی خانمان با هدف شناسایی و تاثیر این عوامل بر بی خانمانی پرداخته شده است. سوال اصلی تحقیق حاضر این است که چه عواملی بر بی خانمانی افراد تاثیر دارد و آیا این عوامل در جامعه غیر بی خانمان نیز همان تاثیر را دارد؟ جامعه آماری را افراد بی خانمان شهر تهران که در مراکز وابسته به شهر داری نگهداری و حمایت می شوند و افراد غیر بی خانمان که از منطقه 12 شهرداری تهران هستند و تجانس زیادی با افراد بی خانمان دارند تشکیل می دهند. نمونه گیری به شیوه خوشه ایچند مرحله ای است و در داخل خوشه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دست به انتخاب نمونه زدیم. با توجه به رگرسیون به دست آمده، به ترتیب متغیر حمایت عاطفی با ضریب بتای 470% متغیر حمایت اجتماعی با بتای 371% و متغیر اعتماد با بتای 123% بیشترین تاثیر را می پذیرد.
    کلیدواژگان: بی خانمانی، حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • غلام رضا لطیفی صفحه 111
    سابقه طرح مقوله آمایش سرزمین در ایران، به سال های پیش از انقلاب بر می گردد و بررسی و تجربه مطالعات نخستین آن، در دهه شصت مورد توجه قرار گرفته است و کشور ایران در حال حاضر، بیش از شش دهه، سابقه برنامه ریزی را در کارنامه خود دارد. فکر آمایش سرزمین در ایران، در اواخر سال 1345، در موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، طی گزارشی با عنوان مسئله افزایش جمعیت تهران و نگاهی پیرامون سیاست عمران کشوری مطرح شد که در آن هدف آمایش سرزمین، جلوگیری از افزایش جمعیت تهران و تسریع توسعه اقتصادی سراسر کشور با ایجاد فعالیت های جدید در مناطق مختلف عنوان شده بود. در این مقاله سعی ما بر این است تا سیر تحول برنامه های آمایش سرزمین را از ابتدای شکل گیری برنامه های آمایش یعنی از برنامه پنجم عمرانی قبل از انقلاب تا برنامه چهارم توسعه بعد از انقلاب مورد توجه قرار دهیم و ببینیم آیا این برنامه ها به مرحله عمل رسیده اند یا خیر. روش ما در این مقاله، مطالعات کتابخانه ای مبتنی بر اسناد موجود در سازمان مدیریت و برنامه ریزی بوده است.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، برنامه ریزی، برنامه های عمرانی، برنامه های توسعه، طرح پایه مایش سرزمین، طرح آمایش منطقه، سطح کلان، بخشی، استانی، فضا
  • محمد مهدی فداکار داورانی صفحه 149
    در این مقاله یارگیری ها در شبکه روابط اجتماعی قنات مورد توجه قرار گرفته است. در حقیقت، فرض اصلی این مقاله بر شبکه روابط اجتماعی پیچیده ای استوار است که ارتباط بین مالکان و استفاده کنندگان از قنات در روستاهای دارای قنات پدید آورنده است. این شبکه روابط، منشا پیدایش سرمایه اجتماعی در روستاهاست که امروزه نتایج حاصل از آن بر برنامه ریزان امور روستایی آشکار است. نتایج نشان می دهد که تفاوت معناداری بین میزان سرمایه اجتماعی در دو روستای مورد مطالعه وجود دارد و میزان سرمایه اجتماعی در روستای دارای قنات بین مالکان و غیر مالکان از تفاوت معنی داری برخوردار است و میزان سرمایه اجتماعی مالکان قنات بیشتر از غیر مالکان است؛ بنابراین در دو سطح بین دو روستا، روستاییان در داخل روستای دارای قنات و همچنین روستاییان مالک قنات در روستای داوران، می توان اهمیت و نقش حضور در شبکه روابط اجتماعی قنات را در افزایش سرمایه اجتماعی افراد به خوبی مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: قنات، سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی
  • علیرضا تاجداری صفحه 181
    نتایج آنها بحث شده است. تمرکز بر بخش هایی از این تحقیقات است که به برآورد و تخمین تعداد مصرف کنندگان مواد مخدر پرداخته اند. به نظر می رسد یکی از مهمترین مسائل روش شناختی در این تحقیقات تورش است. تورش ناشی از اشتباهات روشمند، از مسائل و معضلات عمده تحقیقات اجتماعی است که به رغم اهمیتی که دارد کمتر بدان توجه می شود. در تحقیقات همه گیری شناسی انجام شده در ایران تورش باعث شده است برآوردهای انجام شده چندان قابل اعتماد نباشند.
    کلیدواژگان: جمعیت های پنهان، برآورد، تورش انتخاب و مشاهده، همه گیری شناسی، مصرف مواد مخدر، اعتیاد
|
  • Jafar Hezar Jaribi, Arvaneh Astin Feshan Page 13
    The main objective of this paper is to study the trends of women’s age at marriage and socio-economic factors influencing it during the years 1976‌2006 at the province level in rural and urban areas. First, the theories and background of the subject were reviewed. Then, the censuses of the years 1976, 1986, 1996, 2006 were used and through SPSS software, relevant indicators were estimated. Multiple regression analysis was carried out to analyze the socio-economic determinants of the mean age at first marring for women. The results show that women’s mean age at marriage increased more than one year in urban and rural areas during the last three decades. In addition, there were no considerable differences between women’s mean age at marriage in urban and rural areas. Some of the most important influential factors during the last three decades are unemployment rate, women’s economic participation rate, higher education rate and literacy rate.
    Keywords: women's marriage, socio-economic factors, women's mean age at marriage, unemployment, women's economic participation
  • Hasan Sarai Page 33
    "Demographic window" refers to a particular period, in the demographic history of a population, in which age-dependency ratio falls to an unprecedented low level. This period is short, the beginning and end of it can be estimated, and it lasts about three to four decades. The Demographic window of Iran began at the threshold of 2006 census and is expected to end by 2046. Therefore, it is expected to last for almost 4 decades. Thereafter, the population of Iran moves towards becoming old, to an unprecedented level in its history. In the demographic history of each country, demographic window opens once, and during the time it is open, it provides an exceptional opportunity for the development of the country. However, it is not automatic. It should be activated and guided. Demographic window becomes a demographic bonus only with appropriate preparation: policy-making, planning and correct implementation of programs. Several years, apparently unnoticed, passed since Iran entered its demographic window. Time is moving fast and this short time span becomes shorter. Therefore, it seems urgent to conduct required studies for the appropriate utilization of this unrepeatable opportunity for the development of the country.
    Keywords: the Demographic window of Iran, policy-making, economical development
  • Rahman Saeedi Page 47
    The study of directors and employees’ activities in the Social Security Organization would support solving problems including the rate of insurance, incomes of investment and medical services. In this research, we used communicative action theory and factorial uses theory. The statistical population was all directors and employees of Social Security Organization in Tehran. The selected sample was 45 people including 13 directors and 32 employees. The results of this study show that there are significant differences between the views of directors and employees of Social Security Organization with regard to increasing benefits, management techniques, work progress and other problems in the organization. This shows that there is not any interaction between directors and employees. Finally, our suggestion in this research is more interaction between directors and employees in Social Security Organization. Therefore, Public Relation Sector plays an important role in the organization.
    Keywords: Social Security, benefits, modern management, Interaction, directors, employees
  • Ebrahim Pasha Page 71
    The present article is a critical review of the notion of organizational behavior from 1920 to 1966 in terms of a historical development. The question is how the correlation between the reduction of conflict between various interests in an organization and the assumed established relationship among the three components of organizational equilibrium has been concerned through the literature. The components of organizational equilibrium were indicated in terms of organizational behavior, job satisfaction, and production.
    Keywords: job satisfaction, production, organizational behavior, organizational order
  • Nader Salar Zaddeh Amiri, Bakhtiar Mohammadi Page 93
    In the present article, we studied the effects of socio-economic factors on homeless people of Tehran with the goal of identifying such factors and their effects on homeless people. The main research question is what the effective factors on homeless people are and whether these factors have the same effect on non-homeless society. The theoretical framework of this research includes the theories by Gotilip, Bavman, Griski, Kogel and Kuhen. Among the previously mentioned theories, some variables were extracted i.e. social support, emotional support, social trust, employment status and income. The statistical society of this research is homeless people of Tehran that are kept and supported in centers that are dependent on municipality. The society of non-homeless people (witness society) consists of non-homeless people who live in district 12 of Tehran municipality that have high homogeneity with homeless people. The selected sample of this research consists of 230 persons that include 115 homeless people and 115 non-homeless people. The size of the sample was gained via Kokran formula. In order to gather data we used survey research method and questionnaire. Sampling was performed via multi-stage cluster method and inside clusters, we performed the selection via random sampling. The data was analyzed through descriptive and analytical statistics, t-test and regression. The results show that there is a significant difference between homeless people society and non-homeless people society from the viewpoint of emotional support, social support, social trust, employment status and income. According to the regression analysis, it was indicated that the variable of emotional support with beta coefficient of 0.470, the variable of social support with the beta of 0.371, and the variable of trust with the beta of 0.123 had highest effects respectively.
    Keywords: homeless people, Tehran municipality, keeping center, street addict, infectious disease
  • Gholamreza Latifi Page 111
    In this article, we reviewed the history of spatial planning programs from the early years until the forth development program in the country. Then, we tried to answer the question whether these programs have achieved their purposes and whether their activities were successful or not. In this research, we used historical and documentary methods to gather information, which was available at the Planning and Management Organization.
    Keywords: spatial planning, development programs, regional spaces, macrolevel, design base
  • Mohammad Mehdi Fadakar Davarani Page 149
    In this paper, we focused on collaboration in the social network of Qanat. The comlex relationships between Qanat users, including owners and other villagers, can be a source for creating social capital in rural areas with Qanat. This paper demonstrates that Qanat has an importat role in Iranian civilization. As a sample, it is completely described how vallaigers in Davaran (A village in Kerman) manage the affairs related to Qanat. The research was carried out in a village with Qanat, namely Davaran, and a village without Qanat, namely Ferdosie. These two villages were chosen since it seemed the diffrence between water resources influenced all social areas. 300 participants in Davran and 150 participants in Ferdosie completed a questionnaire including social capital scale as an independent variable and some dependent variables. Research findings show that with regard to social capital, there is a significant diffrence between the two villages that were analyzed. Mean social capital of Davaran is more than mean social capital of Ferdosie. Also findings show that regarding social capital, there is a significant diffrence between Qanat owners and others in Davaran.
    Keywords: Qanat, Social capital, Social Networks
  • Alireza Tajdari Page 181
    In this paper, the epidemiological researches on addiction and drug use in Iran were reviewed from the methodological perspective. Specifically, the methods of estimating the number of drug users were evaluated and criticized. Bias is an important problem in these researches, specially selection and measurement bias. These types of bias mostly provide an underestimation.
    Keywords: hidden populations, bias, estimation, drug users, Addiction