فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 10 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کریم رضادوست، علی حسین حسین زاده، حلیمه مصطفایی دولت آباد صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر متغیرهای جامعه شناسی بر میزان دینداری دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفته است. چارچوب نظری تحقیق، برگرفته از آراء «یواخیم واخ»،«جرج استولز»،«پیتربرگر»، «گلاک و استارک» می باشد. بر اساس چارچوب نظری منتخب متغیرهایی از قبیل پایگاه اجتماعی – اقتصادی، هویت قومی، سکولاریزه شدن به عنوان عوامل موثر بر میزان دینداری شناخته شدند.
    اطلاعات پژوهش با روش پیمایشی، از نمونه ای با حجم 400 نفر از جمعیت آماری 14099 نفری دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیده، جمع آوری شده و مراحل آماری آن با استفاده از نرم افزار SPSSV16 انجام شده است.
    نتایج مربوط به تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که متغیرهای مستقل این تحقیق 37 درصد از واریانس دینداری را تبیین کرده اند. هم چنین نتایج به دست آمده از ضرایب B نیز نشان می دهد که سکولاریزه شدن تاثیر معنی دار و معکوسی بر میزان دینداری دارد. نتایج بدست آمده نشان داد که بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی و میزان دینداری رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. در حالیکه بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی و میزان دنیوی شدن رابطه ای وجود ندارد. میزان دنیوی شدن در مردان بیشتر است. هم چنین بین متغیر هویت قومی و میزان دینداری ارتباطی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: جنسیت، پایگاه اجتماعی، هویت قومی، سکولاریزه شدن، دینداری
  • جعفر هزار جریبی، رضا ارفعی عین الدین صفحه 39
    سلامت، اساسی ترین جزء رفاه جامعه به شمار می رود و در این میان سلامت اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد سلامتی انسان بیش از مداخلات پزشکی و پرستاری به عوامل اجتماعی و اقتصادی وابسته است. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش، آن است که رابطه نحوه گذران اوقات فراغت به عنوان یکی از عوامل اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و سلامت اجتماعی را مورد بررسی قرار دهد. این پژوهش با استفاه از روش پیمایش، به صورت مقطعی و با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای با حجم نمونه 235 نفر در بین جوانان 15-29 سال شهر بستان آباد انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان سلامت اجتماعی در بین جامعه آماری در حد متوسطی بوده ورابطه معنادار وهمبستگی مستقیم و مثبتی بین میزان رضایت از اوقات فراغت (sig= 0/000)(r=/294)و نحوه گذران اوقات فراغت با فراغت های اجتماعی(sig=0/000)(r=/350) و عملی- جسمانی (sig=0/004)(r=/118) وجود دارد. نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر نشان می دهد که میزان رضایت از اوقات فراغت و همچنین گذران اوقات فراغت با فعالیت های اجتماعی و عملی- جسمانی بر سلامت اجتماعی افراد تاثیر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: سلامت، سلامت اجتماعی، نحوه گذران اوقات فراغت، رضایتمندی از فراغت
  • بررسی نقش تعاونی های مرزنشینان در توسعه مناطق مرزی خراسان جنوبی / مورد مطالعه تعاونی مرزنشینان شهرستان درمیان
    محمود جمعه پور، محمد علی طالبی صفحه 65
    دور افتاده بودن، حاشیه ای بودن و حس ناپایدار ی در مناطق مرزی اغلب به عنوان عوامل موقعیتی به ضرر توسعه این مناطق عمل می کنند. اهمیت استراتژیک این مناطق نیازمند دخالت عامل بیرونی برای توسعه و استفاده از قابلیت های موقعیتی این مناطق است. در نواحی مرزی تعاونی های مرزنشینان، می توانند نقش عمده ای در امنیت و توسعه ی پایدار سرزمینی ایفا کنند. استان خراسان جنوبی به عنوان یک استان مرزی هم از اهمیت استراتژیک فوق العاده ای در تامین امنیت ملی برخوردار است و هم یکی از توسعه نیافته ترین مناطق کشور به شمار می رود، که در توسعه آن می توان بر پتانسیل های بخش تعاون تاکید کرد. در این استان با بیش از 430 کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان است، 12 مورد از این تعاونی ها ایجاد شده اند.
    روش شناسی تحقیق در این پژوهش شامل بررسی اسنادی و پیمایش میدانی است. در پیمایش میدانی از روش های مشاهده میدانی، مصاحبه با مدیران و صاحبنظران و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش در سطح کلان کلیه تعاونی های مرز نشین استان و در سطح خرد خانوارهای عضو تعاونی های مرز نشین در شهرستان در میان بوده اند. در سطح کلان واحد تحلیل تعاونی ها بوده اند که برای مدیران تمامی تعاونی های موجود در سطح استان (12 مورد) پرسشنامه از پیش ساخته ارسال و شش مورد از تعاونی ها بر اساس میزان دسترسی به مدیران، میزان فعالیت، قدمت تاسیس و تعداد اعضا به عنوان نمونه تحلیل انتخاب شدند. در سطح خرد با توجه به پراکندگی خانوارهای عضو در (25 روستا) از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی برای انتخاب نمونه استفاده شده است و حجم نمونه 140 خانوار بدست آمده است. دادهای حاصل از پیمایش با استفاده از روش های کمی و کیفی مورد تحلیل قرار گرفته اند. آزمون فرضیه ها نشان می دهد که تعاونی های مرز نشین مورد بررسی با وجود دخالت عوامل جانبی مانند خشکسالی طولانی مدت در منطقه، بر کاهش مهاجرت، افزایش درآمد و رفاه اقتصادی و توسعه منطقه تاثیر مثبتی داشته و فرضیه های تحقیق مورد تایید قرار گرفته اند. در تحلیل کیفی با استفاده از روش برنامه ریزی استراتژیک SWTO پیشنهاداتی برای افزایش کارآیی تعاونی ها داده شده است که سرمایه گذاری بیشتر دولت و کاهش محدویتهای قانونی و کارکردی تعاونی ها از جمله موارد مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: توسعه ی منطقه ای، تعاونی مرزنشینان درمیان، برنامه ریزی راهبردی، خراسان جنوبی
  • علیرضا محسنی تبریزی، مهلقا حیدری صفحه 103
    مقاله حاضر با استفاده از چارچوب نظری روانشناسی اجتماعی در نظر دارد به بررسی رابطه متغیر امنیت اجتماعی با متغیر رضایت از زندگی بپردازد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های رابطه ای می باشد که در آن ابتدا از روش اسنادی برای دریافت نظری و مرور یافته های تجربی در زمینه متغیرهای مورد مطالعه استفاده شد. در بخش دوم از روش پیمایشی (تکنیک پرسشنامه) برای جمع آوری اطلاعات در بین جامعه آماری (دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران شمال) استفاده شد، حجم نمونه تحقیق 352 نفر، بین گروه سنی 17 تا 49 ساله بودند، که از بین 4350 نفر بر طبق فرمول کوکران انتخاب شده اند نتایج تحقیق حاکی از آن است که امنیت اجتماعی همبستگی بالایی(61/0) با میزان رضایت از زندگی در میان افراد مورد مطالعه دارد. البته در پژوهش حاضر به بررسی ابعاد امنیت اجتماعی (شغلی، اقتصادی، امکانات رفاهی و بهداشتی، سیاسی و قضایی) پرداخته شد و نتایج نشان داد که امنیت شغلی (با ضریب 31/0) و امنیت اقتصادی (با ضریب 23/0) بالاترین تاثیر را بر میزان رضایت از زندگی دارند. لذا با توجه به اهمیت امنیت اجتماعی و رابطه آن با متغیر رضایت از زندگی باید در جستجوی راه هایی بود که میزان آن را افزایش داد که این امر نیازمند توجه به این مفهوم و مولفه های آن از سوی مسئولین و مردم است.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت شغلی، امنیت اقتصادی، امنیت برخورداری از امکانات رفاهی و بهداشتی، امنیت سیاسی و امنیت قضایی
  • هادی خانیکی، شیما حسین پور صفحه 141
    این مقاله«میزان و نحوه دسترسی شهروندان شهرهای جدید به فن آوری های اطلاعات و ارتباطات و میزان رضامندی آنان از خدمات ارائه شده در دو شهر جدید پرند و پردیس» را بررسی می کند. این تحقیق که به شیوه پیمایشی انجام گرفت، در پی آن بود تا تاثیر ارتباطات نوین را در سامان یابی شهرهای جدید بر پایه نظریه های جامعه شبکه ای مانوئل کاستلز، حوزه عمومی یورگن هابرماس و نظریه های مربوط به ارتباطات توسعه مورد مطالعه قرار دهد و به این پرسش اساسی پاسخ دهد که شهروندان شهرهای جدید در ایران تا چه میزان از فن آوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی برخوردارند و این خدمات چه جایگاهی در حل معضلات شهری آنان داشته است. به این منظور 382 نفر از ساکنان این دو شهر(به نسبت جمعیت هر شهر) انتخاب شدند، پرسشنامه ای حاوی بیست و شش سئوال بین آنان توزیع گردید و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS، جداول کای اسکوئر و جداول فراوانی تنظیم شد. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد؛ که درصد بالایی از پاسخگویان(83 درصد) در منزل خود کامپیوتر دارند و حدودا نیمی از پاسخگویان(52درصد) نیز در منزل خود به اینترنت دسترسی دارند، اما درصد ناچیزی از پاسخگویان(17درصد) از اینترنت با پهنای باند وسیع استفاده می کنند. درصد پایینی از افراد(21 درصد) در استفاده از اینترنت مداومت داشته اند(هر روز از اینترنت استفاده می کنند). اما موبایل از ضریب نفوذ بسیار بیشتری در بین پاسخگویان(98درصد) برخوردار بود. بیشترین موارد استفاده از موبایل را به ترتیب می توان بدین گونه ذکر کرد؛ استفاده از سرویس ارسال و دریافت پیام کوتاه، دریافت و ارسال تصویر و موسیقی و امکانات سرگرمی و بازی. نهایتا در سنجش میزان رضایت نیز طبق نتایج به دست آمده، بیشترین درصد از شهروندان(52 درصد) رضایت کمی از این خدمات در سطح هر دو شهر داشتند.
    کلیدواژگان: اینترنت، جامعه شبکه ای، شهرجدید پردیس و پرند شهروند، فن آوری اطلاعات و ارتباطات
  • نادر مروتی صفحه 191
    مقاله حاضر، به بررسی عوامل اجتماعی موثر بر تمایل ساکنان بافت های فرسوده به نوسازی پرداخته است. در این رابطه عواملی همچون میزان و وضعیت اعتماد به همسایگان،همکاری ساکنین در امور جمعی، تعلق خاطر به محله، علاقه به آپارتمان نشینی و اطلاع از وجود ضمانت های قانونی در طرح نوسازی بررسی شده و چگونگی رابطه آنها با میزان تمایل ساکنان بافت های فرسوده به نوسازی تعیین گردیده است. پس از طرح مباحث نظری درباره عوامل موثر بر شکل گیری و تشدید وضعیت بافت های فرسوده، شیوه های مداخله مطرح گشته است که در این تحقیق شیوه مداخله مردم گرایانه مدنظر بوده است. جامعه آماری کلیه خانوارهای ساکن در محله امام زاده عبدالله واقع در منطقه 9 شهرداری تهران بوده است. که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده است. روش تحقیق پیمایش بوده و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده گردیده است. نمونه گیری به شیوه خوشه ایچندمرحله ای بوده که در داخل خوشه های انتخاب شده نمونه ها به صورت تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است و ازآمار توصیفی و تحلیلی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که رابطه معناداری بین متغیرهای بررسی شده با میزان تمایل به نوسازی در بین ساکنان محله امام زاده عبدالله وجود دارد.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، نوسازی، مداخله، مشارکت
  • سید مرتضی نوربخش، عادل سپهر * صفحه 231

    به دلیل محدودیت قدرت ادراک انسان از جهان خارج و نیز محدودیت قدرت استدلال جامع و عمیق، وی با عدم قطعیت و عدم حتمیت مواجه است: عدم حتمیت در رابطه با کفایت اطلاعات و عدم قطعیت در رابطه با جامعیت استنتاجات خود. روش های تصمیم گیری چند معیاره از جمله روش هایی در جهت افزایش اطمینان و کاهش عدم قطعیت ناشی از قضاوت-های تصمیم گیرنده و جامعیت اطلاعات است. یکی از شاخص های محاسبه شده در ماتریس تصمیم در شرایط عدم اطمینان، شاخص حداقل پشیمانی است. هدف از این مطالعه شناخت گزینه هایی با حداقل پشیمانی در انتخاب اعضای هیئت علمی می باشد. به عبارت دیگر با اهمیت دادن به این گزینه ها یا شاخص های انتخابی با کم ترین ریسک در جذب هیئت علمی مواجه خواهیم بود. لذا بدین منظور، در قالب یک مطالعه موردی در دانشگاه اصفهان، گزینه های اصلی در گزینش علمی اعضای هیئت علمی دانشگاه ملاک ارزیابی و بررسی قرار گرفت. در انتخاب گزینه های حداقل پشیمانی، 9 شاخص (گزینه) کلیدی در سه گروه آموزشی، پژوهشی و اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفت. امتیازدهی و رتبه بندی گزینه ها با استفاده از الگوریتم الکترا (ELECTRE) انجام شد. نتایج تحلیل بیانگر این مطلب بود که گزینه های اخلاق آموزشی، سوابق تحصیلی (اعم از دانشگاه فارغ التحصیلی، دانش آموخته رتبه برتر) و توانایی تدریس، شاخص هایی هستند که حداقل پشیمانی از مدنظر قرار دادن آن ها در گزینش علمی افراد بدست می آید. به عبارتی انتخاب این شاخص ها با اطمینان بالایی در مدیریت ریسک برخوردار است و تصمیم گیرندگان تاسف کم تری نسبت به انتخاب این شاخص ها به عنوان شاخص های اثرگذار خواهند خورد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، عدم قطعیت، شاخص حداقل پشیمانی، روش الکترا (ELECTRE)
|
  • Dr.Karim Rezadoost, Dr.Alihossein Hossein Zadeh, Hlimeh Mostafae Dolat Abad Page 1
    The present paper has been written by the aim of investigating «study sociological effecting factorial of religiosity» of the students of Shahid Chamran university in ahwaz. The theoretical frame of this thesis has been taken from the ideas of «Joachim Wach»، «Gorg stolz»، «Peter Berger» and «glock and stark». According this theoretical frame، the variables such as Socioeconomic Status، etnic identity، secularization have been taken as some factors effecting on the religiosity. The data of research has been collected by survey from a sample made of a volume of 400 person taken from the students population of 14099 Shahid Chamran university in ahwaz through a stratified sampeling. The results of multiple regression show that independents variables account for approximately 0/37 percent of the variance of religiosity and «secularization»، «Socioeconomic Status» inversely enfluence on religiosity. “Socioeconomic Status” and «secularization» weren’t in relationship. it should also be noted that the variables «ethnic identity» weren’t in relationship with «religiosity».
    Keywords: Gender, Socioeconomic Status, Ethnic identity, secularization, religiosity
  • Jafar Hezar Jaribi, Reza Arfaie Eynodin Page 39
    The health، is the basic part of the society welfare and it depends on the social and economical factors more than medical and nursing meditations. Yet، social health as one of the humanhealth dimensions can be affected by social and economical factors more than medical and nursing meditations. according to this bases، this study is going to assessment the leisure spenting quality relationship as one of the social factors and social health. The main goal of this study is to evaluating and studying leisure spenting qualify relationship to social health. This study done by using survey method. and multi level eventual sampling with 235sample value among youngs (15-29) years old in town of bostanabad. The results of this study shows that the social health rate among statisticalsociety was “in average” and there are meaningful relationship and direct and positively correlation between leisure satisfication rate (r = /294) (sign=0/000) to leisure spenting qualify by the social leisures (r=0/350) (sign=0/000) and actual physical methods. The relationshipbetween leisure spenting qualify to art and thouthful leisures by the social health was not meaningful either. The conclusions of this excisting study shows that the social health rate in the case statistical society was “in average”. Satisfication rate of the leisure and leisure spenting has positive effection on the social health throughout physical – actual and social activities either.
    Keywords: Health, Social health, Leisure spenting qualify, Leisure satisfication
  • Dr. M. Jomehpour, M.A.Talebi Page 65
    Development and security are two requirement of human life today. Together providing welfare for a regions inhabitant. In the meantime the border regions of our country are not exempted from these two important matters. As a major part of regions development is depend on the internal economic condition of that region. Cooperatives section as one of a triple-component of the economic system has been trying to achieve this important matter، by founding Border-community cooperatives borders man zone. Security can play important role in stable land development، as representatives of border lines inhabitants’. 12 such Border-community cooperatives have been founded. At Southern Khorasan province having more than 430 K. M common border with Afghanistan. In this research Darmiyan Border-community cooperative in Darmiyan-selected as a case basis- is working in the two sub-districts Gazeek and Tabas-e- Masina. Along with providing questionnaires’ for the managers of some cooperatives of the province. The member of those cooperatives have been analyzed on a fieldwork basis by qualities and quantities approaches/ At the conclusion chapter، the research by using hypotheses an affirming them، has used strategic planning method and SWOT analysis and has stated different scenarios for these cooperatives in the zone. And some strategies، objectives and goal have been selected، among different scenarios، and have been presented as superior ones. The sequences of this research are showing meaningful relation between variables of investigation and have been confirm all of hypotheses in this study. Major suggestion have been specified this region by the use of these strategies، hoping to be used according to the research functionality.
    Keywords: Regional, Sustainable development, Border, community cooperatives, SWOT analyze, Darmian Cooperative, southern Khorasan province
  • D.R. Alireza Mohseni Tabrizi, Mahlagha Heidari Page 103
    Present article is going to investigate relationship between variable of social security and variable of life satisfaction by using theoretical framework of social psychology. Present research is a kind of relational researches in which first documentary method for theoretical understanding and reviewing of experimental findings in field of studied variables were used. In the second section، survey method (questionnaire technique) was used in order to collect information among total population (university students of Azad university، unit of Tehran shomal) sample size of research include 352 persons who were between 17 up to 49 age groups that have been selected among 4350 persons on the basis of chock ran formula: results of research show that social security has high coefficient (0/61) with rate of satisfaction from life among studied people. Of course in present research dimensions of social security (including occupational، economic، sanitary and welfare، political judiciary facilities) were investigated، and results showed that occupational security (job security) (with coefficient of 0/31) and economic security (with coefficient of 0/23) have the highest effect on amount of satisfaction from life. Therefore، regarding importance of social security and its relationship with variable of life satisfaction، we must look for ways to increase its rate that this needs to pay attention to this concept and its variables by authorities and people.
    Keywords: social security – job security_economic security – security enjoying from sanitary_welfare facilities – political_judiciary securities
  • Hadi Khaniki, Shima Hosseinpour Page 141
    Present article analyses quantity، methods and availability of Information and Communication Technology for citizens from two towns namely Parand and Pardis. It also discusses about level of the citizen’s satisfaction from the municipally services in these two towns. Methodology of present article is based on survey (statistic method) and the aim of the article is to find out and study the influences of modern Information and Communication Technology on structuring the new towns based on theories about Public sphere and Network society form Jurgen Habermas and Manuel Castells. The research question in present article is; “To what extent، citizens of new towns in Iran enjoying the modern Information and Communication Technologies and how these services solve their municipally problems” In this respect، 382 numbers of inhabitants from these two new towns respond to the questioner which is consisted of 36 questions. Data were analyzed by SPSS and the results are presented by statistic figures such as Chi square boxes and Frequency distributed boxes. Some of the important findings from that research are: A big portion of respondents (83%) use PC in their homes. About half of participants (52%) are accessed to internet. However، only (17%) of respondents access to fast internet21 percent of participants use internet on daily bases. Finally، 98 percent of participants are using mobiles system. Basically they use mobiles for sending and receiving massages، photos and entertaining clips. More than half of the participants (52%) in the survey form both towns in have a low level of satisfaction with regards to these services they receive.
  • Nader Morovati Page 191
    The present study deals with the social factors that would induce the inclination of worn texture buildings’ inhabitants to reconstruct the buildings. In this matter، factors such as trusting neighbors، the neighborhood’s coordination in public affairs، attachment to the quarter، the degree of interest in living in apartments، and knowing about the legal warranties، have been dealt with. Also، such factors’ relationship with the degree of worn texture inhabitants’ inclination to reconstruction has been considered. After the introduction of theoretical subjects about factors which cause the formation and the intensification of worn textures’ condition، different ways of involvement have been identified، of which the people-oriented way of involvement has been selected. The statistical society of this paper includes all the families residing in Imamzade Abdullah Quarter، located in the 9th region of Tehran Municipality. The sample’s mass has been calculated using Kukran’s formula. The main method of research is surveying، and the data have been collected using questionaires. The sampling has been done by multi-stage clustering، and within the clusters، the samples have been chosen randomly. The data are analysed by the SPSS software، and also by means of descriptive، analytical statistics. The findings show that there is a meaningful relationship between the studied variants and the degree of inclination towards reconstruction among inhabitants of Imamzade Abdullah Quarter.
    Keywords: Worn texture, Reconstruction, Involvement, Cooperation
  • S. Morteza Noorbakhsh, Adel Sepehr Page 231

    Human is faces to uncertainty and doubtful which arises from limitation about world and comprehension and reasoning power. Multi criteria decision making are as methods to increase confidence and decrease uncertainty resulting decision makers judgments and adequate information. Minimum regret is one of the considering indices in the decision making matrix over uncertainty. The purpose of this study was investigation of recruiting academic staffs considering minimum regret indices. This means that these indices contain the least risk in academic staffs’ selection. To this aim، main indicators affecting academic staffs’ selection in the University of Isfahan have been determined. Considering indices have been categorized in three levels involving educational، research and social indices. To rank indices، ELECTRE algorithm has been applied. Results indicated that indices of educational manner، teaching ability and educational resume were most affecting indices to recruit academic staffs while these indices are with minimum regret and high confidence.

    Keywords: MCDM, Uncertainty, Minimum Regret, ELECTRE