فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 12 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی شیخی صفحه 1
    مقاله حاضر منعکس کننده چگونگی سلامت و نحوه زندگی پدر - مادر بزرگ ها در شهر تهران است. این شهر بزرگ علاوه بر سالمندان بومی خود، طی دهه های اخیر پذیرای سالمندان و پدر- مادربزرگ هایی بوده است که به همراه فرزندان خود به این شهر مهاجرت کرده اند. وجود پدر- مادربزرگ ها و نگاه به آنها باعث می گردد، تا ضمن اینکه نسل جوان با گذشته ارتباط برقرار می کند، زمینه سازی می گردد تا دوره سالمندی را نیز برای خود برنامه ریزی نمایند. همین طور، مقاله کیفیت زندگی سالمندان را تا جایی که به سلامت آنها مربوط می گردد، بررسی و شناسائی می کند. ارائه تصویری از اختلالات مربوط به سلامت سالمندان خود به پیش بینی بیماری های احتمالی و کیفیت زندگی نسل های جوانی که بسوی دوره دوم زندگی یا دوره میانسالی پیش می روند، کمک می نماید. مقاله همچنین به جستجوی این می پردازد که تا چه اندازه شرایط اجتماعی و اقتصادی پدر - مادر بزرگ ها با یکدیگر متفاوت است.
    در این مقاله تحلیل داده ها درباره پدر - مادر بزرگ ها، موارد انعکاس و ابعاد کمی و کیفی این جمعیت رو به افزایش را نه تنها در تهران، بلکه بعنوان تصویری شفاف در تمام ایران ارائه می دهد. روش تحقیق بکار گرفته شده در این مقاله از نوع پیمایشی می باشد که پیش از آن به بررسی زمینه های نظری و تولید منابع مربوط پرداخته شده است. در مقاله 452 خانواده دارای پدربزرگ و مادربزرگ مورد بررسی قرار گرفته است
    کلیدواژگان: طول عمر، بازنشستگی، پدر، مادربزرگ ها، دمانس (زوال عقل)، کیفیت زندگی
  • جعفر هزارجریبی، محبوبه حامد صفحه 31
    نظم و امنیت از شاخص های اساسی رفاه انسان ها محسوب می شوند و چرخ های رشد و تعالی جامعه و افراد آن در گرو تامین این نیاز اساسی است. در این پژوهش سعی شده است با بررسی رابطه اعتماد اجتماعی (به عنوان عنصری اجتماعی) و احساس امنیت در میان شهروندان تهرانی به راهکارهایی برای ارتقاء این مهم دست یابیم.
    روش تحقیق حاضر پیمایشی بوده و شهروندان تهرانی بالای 15 سال ساکن در 22 منطقه تهران، جامعه آماری آن را تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری در این پژوهش خوشه ایچند مرحله ای است و ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه بوده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که احساس امنیت از حیث سن و تحصیلات متفاوت است. سن و احساس امنیت رابطه مثبت اما تحصیلات و احساس امنیت رابطه منفی با یکدیگر دارند. اما در میان زنان و مردان تفاوت معناداری در احساس امنیت دیده نشد. همچنین رابطه مثبتی میان اعتماد واحساس امنیت برقرار است. از سوی دیگر احساس امنیت شهروندان تهرانی در سطح متوسط به پایین می باشد.
    با ارتقاء اعتماد اجتماعی می توان بر احساس امنیت افزود. با توجه به همبستگی نسبتا قوی میان اعتماد نهادی و احساس امنیت، می توان با بهبود عملکرد نهادها و جلوگیری از جرایم نرم افزاری درون سازمان ها به ویژه سازمان هایی که متولی برقراری نظم اجتماعی هستند، همچنین با کار فرهنگی- تربیتی در زمینه افزایش اعتماد تعمیم یافته، به افزایش احساس امنیت به عنوان یکی از شاخص های اساسی رفاه اجتماعی و توسعه یاری رساند.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت مالی، امنیت جانی، امنیت فکری، امنیت اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • مسعود تقوایی، عظم صفرآبادی صفحه 59
    توسعه گردشگری به عنوان یک پدیده فرهنگی، گسترش دهنده فرصت های تبادل فرهنگی بین گردشگر و جامعه میزبان است. شکل، ساختار، فضاها و ساخت و سازهای عمومی و... از عناصر شکل دهنده هویت تاریخی شهرها هستند و احداث این گونه بناها و بسیاری دیگر از ساخت و سازهای شهری، باعث ایجاد کشش بیشتر برای شهرها می شود. گردشگری فرهنگی حرکت انسان ها برای بازدید از جاذبه های فرهنگی است که با هدف به دست آوردن اطلاعات و تجربه جدید، برای ارضای نیازهای فرهنگی صورت می گیرد. اصفهان از جمله شهرهایی است که می توان آن را از میان شهرهای مهم دنیا، مستثنی و منحصر به فرد تلقی کرد این ویژگی ناشی از کالبد شهر است که در مجموع یک واحد منسجم و ارزشمند تلقی می شود و حامل نکته های تفکری و بینشی خاص است. اصفهان نه تنها تبلوری از یک نوع جهان بینی است بلکه با داشتن ده ها جاذبه تاریخی، فرهنگی، مذهبی، طبیعی و... از نظر تنوع مکانی از بی مانندترین شهرهای موجود محسوب می شود. این تحقیق از نوع کاربردی توسعه ای است، بر این اساس برای تحلیل گردشگری فرهنگی- تاریخی شهر اصفهان اقدام به شاخص سازی در پنج بعد اقتصادی، رقابتی، اجتماعی و فرهنگی، تسهیلات و خدمات و جذابیت شد و سپس معیارها و زیر معیارهای تعیین شده در مدل AHP پیاده و ارزیابی شدند. نتایج نشان دهنده رتبه نخست مجموعه نقش جهان و رتبه دوم مجموعه هشت بهشت در بین جاذبه-های تاریخی شهر اصفهان است، همچنین بر اساس مقایسه های زوجی بین معیارها، معیارهای اجتماعی - فرهنگی و جذابیت در اولویت بالاتر قرار گرفته اند؛ بنابراین در توسعه گردشگری فرهنگی- تاریخی اثرگذارتر هستند.
    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، جاذبه های تاریخی، اصفهان، AHP
  • سعید وصالی، رضا امیدی صفحه 79
    رابطه اخلاق و اقتصاد از موضوع های مورد بررسی در بحث های امروزین علوم انسانی است. از یک منظر، قائلان به لزوم جدایی اقتصاد از اخلاق بر این نکته تاکید دارند که اقتصاد از آنجا که به دنبال فراهم نمودن امکانات برای رفع محدودیت ها و ارتقاء سطح زندگی افراد است، امری اخلاقی است که دست نامرئی بازار آن را هدایت می کند. اما از منظری دیگر و با تاکید بر پیامدهای منفی ناشی از سیاست های اقتصادی، این باور وجود دارد که مداخله دولت برای اخلاقی کردن اقتصاد امری ضروری است و شکل گیری و توسعه دولت های رفاه و سیاست های رفاهی در این راستا تحلیل می شود. هر کدام از نظریه های گوناگون اخلاق با تاکید بر یکی از عناصر کنش فردی، جوهره فرد و قوانین و مناسبات حقوقی، به تبیین رابطه اخلاق و اقتصاد پرداخته اند. این مقاله با وارد کردن رفاه اجتماعی به عنوان یک سازه در تحلیل، بر رویکرد چندفاعلی برای تبیین رابطه اخلاق و اقتصاد تاکید دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، نظریه های اخلاق، رفاه اجتماعی، رویکرد چند فاعلی
  • علی اکبر ارجمند نیا، سعید غیاثی ندوشن، مژگان خوشنام، مایده مقیمیان شیاده صفحه 105
    به منظور بررسی تحقیقات انجام شده در حوزه آداب و مهارت های زندگی فراتحلیلی در این زمینه برروی88 تحقیق که تا سال 1387 در مراکز آموزشی و پژوهشی استان تهران، اصفهان و آذربایجان شرقی انجام شده بودند صورت گرفت.جهت انجام فراتحلیل از چک لیست محقق ساخته ای که در برگیرنده سه قسمت شناسنامه پژوهش، کلیات پژوهش و نتایج و پیشنهادهای پژوهش بود استفاده گردید.چک لیست توسط دو ارزیاب اجرا شد و نتایج ارزیابی به وسیله ضریب پایایی بین ارزیابان مورد بررسی قرار گرفت. ضریب پایایی بین دو ارزیاب 97% به دست آمد.برخی از نتایج این فراتحلیل به قرار زیر است:اغلب پژوهش های مورد بررسی در این تحقیق بر روی نوجوانان و دانش آموزان عادی مقطع دبیرستان بوده و تعداد کمی نیز بر روی دانشگاهیان و دانش آموزان دوره راهنمایی انجام شده است. حدود 88 درصد تحقیقات مورد نظر در حوزه آداب و مهارت های زندگی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، در بین سال های 80 تا 87 انجام شده در صورتی که قبل از سال 74 هیچ پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته است. در زمینه تکنیک تجزیه و تحلیل داده ها اغلب پژوهشگران از روش آزمون T گروه های مستقل برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش خود استفاده نموده اند. طبق بررسی های به عمل آمده از 88 پژوهش مورد بررسی در حوزه مهارت های زندگی و موضوعات مربوط به آن، حدود 86 پرسشنامه گوناگون در زمینه مهارت های زندگی توسط پژوهشگران مورد استفاده قرار گرفته است.
    از 88 پژوهش مورد بررسی، در 72 پژوهش، محقق دانشجوی کارشناسی ارشد بوده و 13 نمونه نیز اختصاص به طرح های پژوهشی داشته است و 3 پژوهشگر نیز برای دریافت رساله دکتری تخصصی خود موضوع مهارت های زتدگی را انتخاب کرده بودند. در ارتباط با محتوا، مهارت هایی چون بخشودگی، مدیریت کسب و کار در منزل (که در زمره مهارت های زندگی بومی قرار دارند) با کمترین فراوانی مواجه هستند.
    گرایش بیش از حد به تحقیقات کمی، تاکید بیش از حد بر استفاده از پرسشنامه و عدم استفاده مناسب از مصاحبه و مشاهده، عدم مشاهده یک مطالعه دقیق تطبیقی در این حوزه، گرایش بیش از حد بر مهارت های زندگی مورد نظر فرهنگ غرب و کم اعتنایی به مهارت های زندگی متناسب با فرهنگ ایرانی- اسلامی، استفاده همزمان از فرضیه و سوال در بسیاری از تحقیقات، عدم دقت در روش های دقیق نمونه گیری و بسنده کردن به کمترین نمونه مورد نیاز، تمرکز انجام مطالعات بر روی دانش آموزان دبیرستانی و کم اعتنایی به دانش آموزان راهنمایی و بزرگسالان، تکه تکه کردن مهارت های زندگی و عدم توجه همزمان به مجموعه مهارت ها در مطالعات از جمله نقایص روش شناختی و محتوایی پژوهش های انجام شده در حوزه آداب و مهارت های زندگی است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، مهارت های زندگی، آداب زندگی
  • احمد غیاثوند، حسن عماری صفحه 147
    حضور گسترده زنان در عرصه اجتماع نقش بسزایی در بالندگی و پیشرفت کشور دارد. در همین راستا احداث و توسعه مجموعه های شهر بانو با هدف ظرفیت سازی و افزایش توانمندی بانوان در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ورزشی می تواند مفید باشد. بنابراین مطالعه حاضر به بررسی ارزیابی تاثیر اجتماعی این مراکز بر ابعاد گوناگون توانمندسازی زنان می پردازد. این پژوهش به روش پیمایش انجام شده و جامعه آماری آن را تمام زنان مراجعه کننده به مجموعه های شهربانو در مناطق 1، 2، 8 و 14 شهرداری تهران تشکیل می دهد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 237 نفر برآورد شده و روش نمونه گیری، چندمرحله ای می باشد. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که احداث مجموعه های شهربانو در مناطق مورد مطالعه و نیز استفاده زنان از آنها، توانسته در ابعاد گوناگون زنان را توانمند ساخته و توانایی ها و مهارت های آنها را گسترش دهد. دیگر یافته ها از طریق آزمون تحلیل عاملی پیرامون ابعاد گوناگون توانمندی نشان داد که میانگین نمره توانمندسازی فردی زنان برابر با 4، توانمندسازی خانوادگی برابر با 61/3، توانمندسازی حرفه ای برابر با 36/3 و توانمندسازی اجتماعی برابر با 43/3 است. بر حسب ویژگی های فردی می توان بیان داشت که زنان خانه دار و دارای تحصیلات دیپلم بیشترین استفاده را از این مراکز دارند و نیز بیش از دیگران تحت تاثیر برنامه های این مجموعه ها هستند. در نهایت با توجه به روند استفاده مداوم زنان از این مراکز و افزایش مهارت ها و ظرفیت های آنها در ابعاد گوناگون می توان مطرح کرد که این مراکز می توانند موجبات تغییر در ارزش های عام گرایانه زنانه را به خاص گرایانه فراهم آورند که به نوبه خود نوعی فردگرایی زنانه را در جامعه دامن می زند.
    کلیدواژگان: زنان، جنسیت، مجموعه شهربانو، توانمندسازی زنان، شهرداری
  • سهیلا علیرضانژاد صفحه 169
    این پژوهش با اتکای به نظریه استر بزرف درباره فرآیند توسعه در پی پاسخ گویی به این پرسش است که ایا ورود تکنولوژی منجر به توانمندی زنان شالیکار شمال ایران شده است؟ برای پاسخگویی به این پرسش از روش کیفی استفاده شده است و نسلی از زنان در یک دوره 15 ساله مورد مطالعه قرار گرفته است. و تحول فعالیت ها، فرصت ها و منابع در دسترس آنان مورد مشاهده و بررسی قرار گرفت. به نظر می رسید که با ورود تکنولوژی عملا نقش های زنان کاهش یافته و آنان به حاشیه فعالیت تولیدی رانده شده و دسترسی آنان به منابع مالی قدرت کاهش یافته است. مشاهدات حکایت از تفاوت ابزارهای مورد استفاده زنان و مردان و نیز جدایی نقش های آنان داشت. در فرآیند توسعه و در فعالیت هایی که شرایط و امکانات منطقه اجازه ورود تکنولوژی را به آنان می داد، نقش ها از فعالیت های زنانه خارج شده و به فعالیت های مردانه افزوده شده است. پیامد کاهش فعالیت های زنان آن بود که کنترل محدود زنان بر منابع قدرت مالی حاصل از مالکیت برنح یا زمین و نیز فروش آن، بیش از پیش کم شود و دسترسی آنان به منابع تشویق کننده قدرت از جمله مالکیت نیز محدود شود. تغییر این نقش ها زنان را بیشتر به زنان خانه دار تبدیل کرده و روابط اجتماعی آنان را نیز در سطح محلی با دیگر زنان کاهش داده است.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، زنان شالیکار، تکنولوژی، توانمندی
|
  • Mohammad Taqi Sheykhi Page 1
    The paper explores and reflects grandparent's health and life style in Tehran city. In recent decades, many grandparents have migrated to Tehran along with their offspring. The study of different aspects of grandparent's life will help younger generations to understand the elder generation as well as to plan for the later stages of life. Moreover, the paper identifies various dimensions of the quality of life and health of the grandparents. A description of their health disorders would help in predicting the possible aging-associated diseases as well as in showing how to plan for the younger generations who are approaching the second phase of their life, i.e. middle age. The paper also evaluates how social and economic conditions among the grandparents are different from each other. The qualitative and quantitative analysis of data presents clear reflections on the growing population of elderly not only in Tehran but also in Iran. The method of research used in the present paper is that of survey, preceded by theoretical and literature review. In the process of research, 452 families with grandparents have been studied through questionnaires.
    Keywords: Longevity, Retirement, Grandparents, Dementia, Quality of Life
  • Jafar Hezar Jaribi, Mahbubeh Hamed Page 31
    Order and security are fundamental indicators of human welfare and necessary for the growth and promotion of society and individuals. The relationship between social trust and sense of security among Tehrani citizens is examined and guidelines for its development are proposed.The method of research is that of survey. The population consists of Tehrani citizens residing in 22 districts of Tehran, above the age of 15. The sample size is determined to be 384 using Cochran formula. The sampling technique is multistage cluster sampling and the instrument used for for data collection is questionnaire.Findings of the research indicate that the sense of security is dependent on age and education. Age and sense of security are positively correlated; however, education and sense of security are negatively correlated. There was no significant difference between males and females regarding the sense of security. Moreover, there is a positive correlation between trust and sense of security. On the other hand, the sense of security among Tehrani citizens is under the average level.The development of social trust may lead to an increase in the sense of security. There is a strong correlation between institutional trust and sense of security; therefore, improving the performance of institutions and preventing soft crimes in organizations, especially the ones responsible for social order, can be highly influential in the increase of the sense of security as an important indicator of social welfare and development. Cultural and educational planning can also improve the social trust.
    Keywords: Security, Life Security, Financial Security, Sense of Security, Social Trust, Societal Security, Intellectual Security
  • Masoud Taghvaei, Azam Safarabadi Page 59
    Tourism development as a cultural phenomenon develops the cultural exchange opportunities between tourists and host community. Form, structure, construction of public spaces, etc. are elements that shape the historical identity of cities and the construction of these buildings and many other urban constructions make urban areas more appealing. Cultural tourism is a move from people to visit cultural attractions with the aim to obtain new information and experience in order to satisfy the cultural needs. Isfahan can be considered as one of the world's major cities and a unique exception due to the body of the city, which can be regarded as a valuable solid unit carrying specific thinking and viewpoints. Isfahan is not only a crystallization of a worldview but because of its spatial variation, it is one of the most unique cities with dozens of historical, cultural, religious, and natural attractions. The current research is and applied and developmental one. For the cultural-historical tourism analysis of Isfahan, we provided indices in five dimensions of economic, competitive, social, and cultural, facilities and services and attraction. The defined standards and criteria were implemented and evaluated within the AHP models. Results showed that Naghsh-e Jahan Square has the first rank and Hasht-Behesht (the palace of eight paradises) has the second rank in the historical attractions of Isfahan. Also based on paired comparisons between criteria, social-cultural criteria and attractions have the highest priority; thus, they are influential in historical-cultural tourism development.
    Keywords: Cultural Tourism, Historical Attractions, Isfahan, AHP
  • Seyyed Saeid Vesali, Reza Omidi Page 79
    The relationship between ethics and economy is one of the issues examined in contemporary human sciences. On one hand, some thinkers believe that economy and ethics should be segregated, emphasizing that since economy seeks to improve the quality of life and eradicating privations, it is a moral issue guided by the invisible hand of the market. On the other hand, some other thinkers emphasize on the negative consequences of economic policies and believe that governments’ interventions are essential for moralizing economy and that development of welfare states and welfare policies is analyzed accordingly. There are different theories of ethics any of which has stressed on different elements such as individual action, individual essence, and legal laws and arrangements, to explain the relationship between ethics and economy. Using social welfare as a construct in analysis, the present paper aims at explaining the relationship between ethics and economy based on an inter-subjective approach.
    Keywords: Economy, Theories of Ethics, Social Welfare, Inter, Subjective Approach
  • Ali Akbar Arjmandnia, Saeid Ghiasi Nadooshan, Mozhgan Khoshnam, Maedeh Moqimian Shiadeh Page 105
    An analysis of 88 researches in the field of manners and life skills was done. Seventy-two of the researches were conducted by MA students, thirteen of them were research projects, and three of them were doctoral dissertations. All of the researches were conducted at the research and education centers of Tehran, Isfahan, and East Azerbaijan Provinces prior to 1387. Two evaluators made a checklist including the research indexes, research specifications, and the results and recommendations. The results were analyzed by a reliability coefficient, and that was determined as 97% between the evaluators. Some of the results of the meta-analysis are as follows:Most of the researches analyzed in this study were conducted on teenagers and high school students, and only a few of them focused on university or middle school students. About 88% of the researches were conducted between the years 1380 and 1387, and there was no case of research before 1374.Most of the researchers had used T-test to analyze the data of their researches. About 86 researches used questionnaires.Out of 88 researches, 72 were conducted by MA students, 13 were research projects, and 3 of them were doctoral dissertations.Topics such as forgiving, business management, and home care were less frequent.Some deficiencies were identified in the methodology and content of the researches, including: excessive tendency towards quantitative research; excessive use of questionnaires and inattention to interview and observation; absence of precise, comparative researches; overemphasis on the western styles and skills and lack of attention to the skills commensurate with Iranian-Islamic culture; co-presence of hypothesis and question in most of the researches; inaccuracy in sampling methods and the use of small populations; excessive attention to high schools students and lack of attention to middle school students and adults; and the study of skills in isolation and inattention to them as
    Keywords: Meta, Analysis, Life Skills, Life Manners
  • Ahmad Ghiasvand, Hassan Ammari Page 147
    Wide presence of women in society has an important role in the development and progress of the country. In this regard, the establishment and development of Shahr-Banoo Complexes with goal of empowering women in social, economic, cultural, and athletic areas may be helpful. This study is an attempt to evaluate the social impact of these centers on various aspects of women's empowerment. This study used survey research method and its statistical population consisted of all women who attended Shahr-Banoo Complexes in Districts 1, 2, 8 and 14 of the Tehran Municipality. Sample size of 237 patients was estimated using Cochran formula and the sampling was multilevel. The results indicate that the establishment of Shahr-Banoo Complexes has contributed to women's empowerment and the development of their capabilities and skills. The results of the factor analysis of different dimensions indicate that the average score for the personal empowerment of women is 4, for family empowerment is 3.61, for professional empowerment is 3.36, and for social empowerment is 3.43. Regarding the individual characteristics, one can state that homemakers and high school graduates are the main users of the complex and are influenced by the programs more than others are. Women's use of Shahr-Banoo Complexes and the increasing level of their capabilities may change their common values to noble ones, which in turn may give rise to an individualism of women in the society.
    Keywords: Women, Gender, Shahr, Banoo Complex, Women Empowerment, Municipality
  • Soheila Alirezanezhad Page 169
    Based on Ester Boserup’s theory of development, this research is an attempt to answer the question “Can technology empower the rural female rice farmers?” To answer this question, a qualitative research was designed and different generations of women were observed in a 15-year period. The changes in women’s activities, opportunities, and resources were observed and analyzed. Technology seemed to reduce women’s roles and marginalize them, impeding their access to financial resources. The observations were indicative of the difference in the type of tools used by men and women as well as their roles. In the process of development and upon the introduction of technology to some regions, men had taken the roles previously assigned to women. A decrease in women’s activities has restricted their control over the sources of economic power, including the ownership of rice, land, and trade of products. A change of roles has made the women mere homemakers and has restricted their social relations only with women on a local level.
    Keywords: Rural Women, Female Rice Farmers, Technology, Capabilities