فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 15 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا نظامیوند چگینی*، حسن سرایی صفحه 1

    یکی از مهمترین عوامل موثر در توسعه، بهره گیری حداکثری از مشارکت زنان و مردان در نیروی کار است. زنان به عنوان نیمی از نیروی کار بالقوه هر جامعه، با مشارکت در فعالیت های اقتصادی می توانند رشد و توسعه اقتصادی را سرعت بخشند. در این مقاله با استفاده از داده های نمونه دو درصد سرشماری سال 1385 شهر تهران تاثیر متغیرهای جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی بر مشارکت زنان در نیروی کار مورد بررسی قرار گرفته است. پس از مرور ادبیات نظری و تجربی، تاثیرگذارترین متغیرها (با توجه به داده های موجود) بر مشارکت زنان شناسایی شد و بعد از تحلیل دو متغیره برای تحلیل نهایی از رگرسیون لجستیک استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که زنان مطلقه و هرگز ازدواج نکرده مشارکت بیشتری نسبت به زنان متاهل و بی همسر بر اثر فوت، در نیروی کار شهر تهران دارند. سطح باروری تاثیری معکوس بر میزان مشارکت زنان شهر تهران در نیروی کار دارد، بطوری که زنان بدون فرزند در مقایسه با زنان دارای فرزند مشارکت بیشتری در نیروی کار دارند. همچنین سطح تحصیلات متغیری تاثیرگذار بر مشارکت زنان شهر تهران درنیروی کار است بطوری که با افزایش سطح تحصیلات بر مشارکت زنان در نیروی کار بشدت افزوده می شود. وضعیت اقتصادی خانواده تاثیری معنادار بر مشارکت زنان شهر تهران در نیروی کار دارد بدین صورت که زنان در خانواده هایی با وضعیت اقتصادی ضعیف در مقایسه با زنان درخانواده هایی با وضعیت اقتصادی مناسب، مشارکت بیشتری در نیروی کار دارند. نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک با کنترل سن نشان می دهد که متغیرهای موجود در همه مدل ها تاثیر معنادار در سطح 99 درصد بر وضع فعالیت زنان در همه سنین داشتند. سطح تحصیلات با کنترل سایر متغیرها تاثیرگذارترین متغیر بر فعال بودن زنان در همه سنین بجز زنان 34-20 ساله است در حالی که برای زنان 34-20 ساله، وضع تاهل با کنترل سایر متغیرها تاثیر بیشتری بر فعال بودن زنان دارد. میزان تشخیص مدل ها بر اساس متغیرهای مستقل موجود بسیار بالا بوده و پیش بینی پذیری مدل ها بیش از80 درصد می باشد. بنابراین هر چهار متغیر بررسی شده بر تصمیم زن برای پیوستن به نیروی کار تاثیر زیادی دارند. در مجموع می توان نتیجه گرفت که سطح تحصیلات تاثیرگذارترین متغیر بر مشارکت زنان در نیروی کار است، افزایش سطح تحصیلات نه تنها مستقیما مشارکت زنان در نیروی کار را افزایش می دهد بلکه با تاثیر بر وضعیت تاهل (افزایش سن ازدواج، افزایش طلاق) و کاهش سطح باروری، موجب افزایش مشارکت زنان در نیروی کار می شود؛ بنابراین این متغیرها در تعامل با دیگر متغیرها بر تصمیم زنان برای پیوستن به نیروی کار تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: مشارکت در نیروی کار، زنان، وضع تاهل، تحصیلات، باروری، وضعیت اقتصادی
  • محمدباقر علیزاده اقدم، رسول ربانی، مرتضی مبارک بخشایش صفحه 45
    سلامت یکی از نیازهای اساسی جامعه برای رشد و بالندگی آن می باشد که با تغییر سبک زندگی و نوع بیماری های مسری به مزمن نقش عوامل اجتماعی در تعیین سطح آن بیشتر نمایان شده و جامعه شناسی سلامت را به محور بحث های جامعه شناختی تبدیل کرده است. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی و احساس محرومیت نسبی و تبعیض بر سلامت شهروندان می باشد. جامعه آماری این پژوهش را شهروندان اصفهانی تشکیل می دهند. نمونه آماری مشتمل بر 384 نفر می باشد که از طریق فرمول کوکران بدست آمده است. روش نمونه گیری تحقیق به صورت خوشه ایدو مرحله ای بوده، اطلاعات بدست آمده با تکنیک پیمایش، به صورت مقطعی و از طریق ابزار پرسشنامه گردآوری شده که روایی و اعتبار آن مورد تایید قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده فرض اساسی تحقیق مبنی بر تاثیر سرمایه اجتماعی بر سلامت شهروندان اصفهانی مورد تایید قرا گرفت. همچنین هر چهار بعد سرمایه اجتماعی اندازه گیری شده در تحقیق رابطه معناداری با سلامت دارند، علاوه بر آن متغیرهای احساس تبعیض و احساس محرومیت رابطه معناداری را با سلامت نشان دادند. نتایج تحلیل های چند متغیره نشان داد از میان متغیرهای مورد بررسی، متغیرهای اعتماد، حمایت، پیوستگی و همبستگی اجتماعی در مجموع 204/0 از متغیر وابسته را مورد تبیین قرار می دهند.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، به هم پیوستگی اجتماعی، حمایت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سلامت، همبستگی اجتماعی
  • طاهره قادری، سمیه مردانی * صفحه 87

    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر همسان همسری برمطلوبیت روابط زناشویی است.جامعه آماری شامل تمام زنان ومردان متاهل دارای همسر 18سال به بالای شهر تهران است و روش نمونه گیری چند مرحله ای شامل نمونه گیری طبقه بندی شده، خوشه ایو در آخرتصادفی ساده است، حجم نمونه 405 نفر است که از 18 منطقه شهرداری شهر تهران انتخاب شده اند (9 سلول شمال شهر، 9 سلول مرکز شهر و 9 سلول جنوب شهر). متغیر وابسته میزان مطلوبیت روابط زناشویی است که بوسیله تست Enrich (یکی از آزمون های معتبر در سنجش میزان مطلوبیت) سنجیده می شود. فرضیه همسان همسری سنی از نظریه کارلسون، همسان همسری تحصیلی از فرانسوا دوسینگلی، همسان همسری مذهبی از بوسار و بل، همسان همسری طبقاتی از گرینبلت، همسان همسری شغلی از کالینز، همسان همسری درآمدی از نظریه مبادله، همسان همسری جغرافیایی از بوسارد، همسان همسری قومیتی از بوچانان و همسان همسری بر مبنای باورهای جنسیتی از کالینز گرفته شده است. (10 فرضیه) تحقیق از نوع پیمایشی است و به تبع آن روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است.یافته های تحقیق به 3 دسته توصیفی (جداول یک بعدی)، تبیینی (جداول دو بعدی) و نظری (رابطه بین نظریه و فرضیه) دسته بندی شدند.
    همسان همسری سنی با 9/99% تایید شد، یعنی هر چه همسان همسری سنی افزایش پیدا کند، مطلوبیت رابطه زناشویی هم افزایش می یابد. همسان همسری تحصیلی نیز با 9/99 % مورد پذیرش قرار گرفت، پس افزایش آن با افزایش مطلوبیت رابطه زناشویی همراه است.همسان همسری مذهبی با 9/99% قابل قبول اعلام شد، پس افزایش آن با افزایش مطلوبیت رابطه زناشویی همراه است. همسان همسری طبقاتی با 99% اطمینان پذیرفته شد، پس رابطه مثبت و مستقیمی با مطلوبیت رابطه زناشویی دارد. همسان همسری شغلی نیز با 7/99% پذیرفته شد، که به منزله این است که افزایش آن با افزایش مطلوبیت روابط زناشویی همراه است. همسان همسری درآمدی با 95% اطمینان رد شد به این معنی که بین این نوع همسانی با مطلوبیت رابطه همسران ارتباطی وجود ندارد. همسان همسری سکونتی با 9/99% اطمینان مورد پذیرش واقع شد، به عبارت دیگر با افزایش آن میزان مطلوبیت رابطه زناشویی هم افزایش پیدا می کند. همسان همسری قومیتی و باورهای جنسیتی نیز، هر دو با 9/99% تایید شدند. در آخر نیز مشخص شد که فرضیه همسان همسری (بصورت عام) با مطلوبیت رابطه زناشویی رابطه مثبت و معناداری دارد (9/99%). R بدست آمده برابر است با 826/0، ضریب تعیین (2R) نیز 682/0 و ضریب تعیین تصحیح شده[1] نیز 675/0 است. طبق نتایج بدست آمده 68% واریانس متغیر وابسته (میزان مطلوبیت روابط زناشویی) توسط متغیرهای مستقل تبیین می شود؛ 32% باقیمانده نیز توسط عواملی است که در اینجا لحاظ نشده اند ولی تاثیر گذار بوده اند.

    کلیدواژگان: همسان همسری، مطلوبیت روابط زناشویی، همسان همسری سنی، همسان همسری تحصیلی، همسان همسری قومی
  • علی اصغر کیا، رقیه امیری * صفحه 129

    شادکامی و نشاط از ویژگی ها و روحیاتی است که در زندگی اجتماعی نقشی اساسی و بنیادین ایفا می کند، به گونه ای که در مقایسه با هر خصلت و روحیه دیگر، بیشترین سهم را در بهبود روابط و معاشرت ها به عهده دارد. این پژوهش با هدف شناخت میزان نشاط اجتماعی و عوامل مرتبط با آن در بین شهروندان شهر اهواز صورت گرفته است. داده های این تحقیق با روش پیمایش و با استفاده از پرسشنامه خودسنجی از نمونه ای با حجم 384 نفر از شهروندان 64-15 ساله شهر اهواز به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و اتفاقی که با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردید، جمع آوری شده است. فرضیات از طریق شاخص همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر آزمون گردیدند. نتایج پژوهش نشان داد که بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی (در هر دو بعد ذهنی و عینی)، احساس عدالت اجتماعی، همبستگی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، رضایت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، پایبندی به اعتقادات مذهبی، میزان رضایت از خدمات شهری و نشاط اجتماعی رابطه مثبت و معنادار و بین احساس محرومیت نسبی و احساس بی هنجاری و نشاط اجتماعی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین رگرسیون چندمتغیره نشان داد که 51/0 از واریانس متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل قابل پیش بینی بوده است.

    کلیدواژگان: احساس بی هنجاری، احساس محرومیت نسبی، اعتماد اجتماعی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، نشاط اجتماعی
  • فریبا شایگان صفحه 169
    این مقاله نتیجه تحقیقی در خصوص میزان دینداری و احساس امنیت دانش آموزان دختر مقطع متوسطه و پیش دانشگاهی شهر تهران است. در این کار علمی با بهره گیری از تئوری های تلفیقی دینداری و احساس امنیت یک فرضیه اصلی و چهار زیرفرضیه تدوین شد که به روش پیمایشی، با پرسشنامه محقق ساخته و با جامعه آماری 400نفر از دانش آموزان که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بین دینداری و احساس امنیت دانش آموزان دختر رابطه معنادار و معکوس وجود دارد؛ یعنی هر چه میزان دینداری دانش آموزان بیشتر، احساس امنیت آنان کمتر است. هر کدام از ابعاد دینداری (مناسکی، تجربی، اعتقادی و پیامدی) نیز با احساس امنیت رابطه معکوس و معنادار داشتند. بطور کلی تمام فرضیات بصورت معکوس تایید گردیدند.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، دانش آموزان دختر، دینداری، بعد مناسکی دینداری، بعد تجربی دینداری، بعد اعتقادی دینداری و بعد پیامدی دینداری
  • صادق صالحی، غلامرضا خوش فر صفحه 199
    مساله بازیافت از جمله مسائلی است که امروزه مدیریت شهری را به خود مشغول نموده است. در بین گروه های گوناگون اجتماعی، زنان به علت نوع فعالیت هایی که در منزل انجام می دهند و نیز نقش مهمی که در محیط منزل برعهده دارند، از جایگاه ویژه ای در بحث بازیافت و به ویژه بازیافت زباله های خانگی برخوردارند. در این راستا اطلاع از نگرش زنان نسبت به بازیافت زباله امری ضروری در مدیریت زباله های خانگی محسوب می شود. تحقیق حاضر در صدد شناخت نگرش زنان نسبت به بازیافت زباله های خانگی و عوامل موثر بر آن می باشد. این تحقیق در سطح مناطق شهری استان مازندران صورت گرفته و 471 نفر از زنان خانه دار شهری نمونه های آن را تشکیل می دهند. برای انجام این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده و ابزار جمع آوری داده های مورد نیاز، پرسشنامه محقق بوده که اعتبار و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که پارادایم نوین زیست محیطی عامل بسیار مهمی در تکوین نگرش مثبت نسبت به مدیریت بازیافت زباله های خانگی می باشد. همچنین دغدغه های زیست محیطی، سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی خانوارها رابطه معناداری را با نگرش زنان نسبت به بازیافت زباله داشته اند. یافته های تحقیق حاضر، علاوه بر استفاده های علمی و نظری، می تواند برای مسولین و دست اندرکاران مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست شهری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بازیافت، زباله های خانگی، زنان، پارادایم نوین زیست محیطی، دغدغه زیست محیطی، مازندران
  • علی اکبر شیخی فینی، حسین زینلی پور، ندا عقیلی ساحلی صفحه 243
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مراکز آموزش از راه دور از دیدگاه مدیران و مسئولان این مراکز در شهر بندرعباس در سال 1390 انجام گرفت. اثربخشی فعالیت های آموزشی بر اساس مصوبات موسسه دستیابی به اهداف آموزش از راه دور مانند: دستیابی به هدف های تقویت توان و بنیه علمی دانش آموزان، ایجاد زمینه برای غنی سازی اطلاعات علمی دانش آموزان، تسهیل ارتباط علمی پژوهشی، جلوگیری از ترک تحصیل فراگیران، الگویی برای جامعیت بخشی به نظام آموزش و پرورش، تثبیت آموزش علمی و بومی و ترویج فرهنگ صحیح استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات تعریف شده است. پرسشنامه این پژوهش شامل 82 سوال است که برمبنای 8 سوال اصلی تحقیق دسته بندی شده است. جامعه آماری شامل تمام مدیران مراکز آموزش از راه دور شهر بندرعباس بوده و نمونه آماری مدیران نیز به علت محدود بودن،برابر با جامعه آماری 30 نفر بوده است. از این رو، برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی (درصد، میانگین و انحراف استاندارد) استفاده شده است. تحقیق نشان می دهد که میزان دستیابی به اهداف در اجرای بخشی از برنامه های مصوب موسسه با توجه به عدم آشنایی کامل عوامل اجرایی، با نقص هایی همراه بوده است که نظارت، کنترل و فرهنگ سازی در این زمینه می تواند به رفع نقص ها کمک کند. همچنین نامناسب بودن زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور، به عنوان عاملی اساسی در کاهش اثربخشی این مراکز به شمار می آید.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، اثرسنجی، اثربخشی، فرصت تحصیلی، آموزش خود مدار
|
  • Zahra Nezamivand Chegini*, Hasan Saraei Page 1

    One of the most important and effective factors in development is the maximum participation of men and women in labor force. Women, as half of the potential labor force in any society, can accelerate the trend of economic growth and development through their contribution to economic activities. The present paper studies the effect of demographic, social, and economic variables on women’s labor force participation, using 2% sample data from the 2006 Census of Tehran. After reviewing theoretical and experimental literature, the most effective variables (with regard to the available data) in women’s participation were identified. After conducting the bivariate analysis, the final analysis was performed using the logistic regression. The results of the research demonstrated that divorced and never-married women in Tehran had higher labor force participation than married women or widows. Fertility rate had a negative effect on women’s labor force participation. In other words, women without children had higher labor force participation than those with children. Also, education level was another effective variable with a positive effect on with women’s labor force participation in Tehran. Moreover, family economic status had a significant effect on the level of participation. In other words, women in low-income families had higher labor force participation than those in high-income families. The results of logistic regression, with control for age, showed that the effect of variables in all models on the activity of women of all ages was statistically significant at the level of 99%. Education level, with control for other variables, was the most effective variable on the activity of all women, except those aged 20-34 years; while marital status, with control for other factors, was the most effective variable for women aged 20-34 years. The identification level of models according to the related independent variables was identified to be high and the predictability rate of models was more than 80%. All the four analyzed variables, therefore, had high effects on women’s labor force participation. In general, it can be concluded that the level of education not only had direct effect on women’s participation, but also indirectly increased it through affecting marital status (increasing age at marriage and divorce rate) as well as reducing the level of fertility. Therefore, these variables, along with others, affect the decision of women to join labor force.

    Keywords: Labor Force Participation, Women, Marital Status, Education, Fertility, Economic Status
  • Mohammad Baqer Alizadeh Aqdam, Rasoul Rabbani, Morteza Mobarak Bakhshayesh Page 45
    Health is a fundamental requisite for the growth and development of society. With changes in lifestyle and shift from infectious diseases to chronic diseases, the role of social factors in determining the level of health has become more evident, and the sociology of health has become the focus of sociological debates. The present paper aims to study the effect of social capital, relative sense of deprivation, and discrimination on people’s health. The research sample consisted of 384 individuals who were selected from among the Isfahan citizens using Cochran formula and two-stage cluster sampling method. The data was collected through survey questionnaires, reliability and validity of which were verified. The results of the study confirmed the primary hypothesis that social capital should affect the health of Isfahan citizens. Moreover, all four dimensions studied in the research showed significant relationship with health. The results of the multivariate analyses also indicated that among the analyzed variables, social trust, support, correlation, and cohesion collectively explained 0.231 of the dependent variable.
    Keywords: Social Trust, Social Cohesion, Social Support, Social Capital, Health, Social Correlation
  • Tahereh Ghaderi, Somayeh Mardani Page 87

    The main objective of this research is to investigate the effect of homogamy on marital satisfaction. The population consisted of all married individuals aged 18 years and above in Tehran. The sampling method used was multistage sampling that consisted of stratified sampling, cluster sampling, and simple random sampling. The sample size comprised of 405 individuals who were selected from 18 municipal districts of Tehran (9 cells at northern Tehran, 9 cells at central Tehran, and 9 cells at southern Tehran). The dependent variable was marital satisfaction, which was assessed using Enrich test (a valid test for the assessment of satisfaction). Carlson’s age homogamy, François de Singly’s educational homogamy, Bossard and Boll’s religious homogamy, Greenblatt’s class homogamy, Collins’ occupational homogamy, income homogamy in exchange theory, Bossard’s geographic homogamy, Buchanan’s ethnic homogamy, and Collins’ homogamy in sexual beliefs were the hypotheses of this study (10 hypotheses). The research was of survey type, and questionnaire was used as the method of data collection. The findings were categorized into three groups including descriptive (one-dimensional tables), explanatory (two- dimensional tables), and theoretical (the relationship between theory and hypothesis). Age homogamy was confirmed at 99.9%. In other words, marital satisfaction increases as age homogamy rises. Educational homogamy was also confirmed at 99.9%, which means that an increase in education homogamy comes with an increase in marital satisfaction. Religious homogamy was confirmed at 99.9%. Thus, marital satisfaction increases with religious homogamy. Class homogamy was confirmed at 99% confidence. So there is a positive and direct relationship between class homogamy and marital satisfaction. Occupational homogamy was confirmed at 99.7%, which means that an increase in occupational homogamy is accompanied with an increase in marital satisfaction. Income homogamy was rejected at 95%, i.e. there is no relationship between this type of homogamy and marital satisfaction. Residential homogamy was confirmed at 99.9% confidence. In other words, it increases with marital satisfaction. Both ethnic and sexual beliefs homogamy were confirmed at 99.9%. Finally, the overall homogamy hypothesis was confirmed to have a positive and significant relationship with marital satisfaction (99.9%). R value was obtained at 0.826. The coefficient of determination (R2) was 0.682, and adjusted coefficient of determination (adjusted R square) was 0.675. According to the results, 68% of the variance in the dependent variable (marital satisfaction) is explained by the independent variables. The remaining 32% consisted of effective factors that were not taken into account here.

    Keywords: Homogamy, Relationship Satisfaction, Marital
  • Ali Asghar Kia, Roqayeh Amiri Page 129

    Happiness and joy are among the features that play a fundamental role in social life. Indeed, they have the highest role in improving relations and interactions. The purpose of the present study was to investigate the level of social happiness and the related factors among the citizens of Ahvaz. The research data was collected through survey method, using the self-evaluation questionnaire from a sample of 384 individuals, who were 15-64 year-old citizens of Ahvaz. The sample was selected using multistage random cluster sampling and Cochran formula. Hypotheses were analyzed using Pearson correlation coefficient, multivariable regression, and path analysis. The results of the research indicated that between socioeconomic status (in both subjective and objective dimensions), sense of social justice, social cohesion, social trust, social satisfaction, sense of social security, adherence to religious beliefs, and citizen satisfaction with urban services with social happiness is positive and significant. However, the relationship between sense of relative deprivation and sense of anomie with social happiness is negative and significant. Moreover, the multivariable regression analysis showed that 0.51 of the dependent variable variance could be predicted by the dependent variables.

    Keywords: Sense of Anomie, Sense of Relative Deprivation, Social Trust, Socioeconomic Status, Social Happiness
  • Fariba Shayegan Page 169
    The current paper is a report of a research on the level of religiosity and sense of security among the female high-school and pre-university students in Tehran. In this scientific work, one main hypothesis and four subhypotheses were formulated using the integrated theories of religiosity and sense of security. The hypothesis and sub-hypotheses were tested through survey research, using a researcher-made questionnaire. The Statistical population consisted of 400 students who were selected using multistage cluster sampling. The results indicated that there was a significant inverse relationship between religiosity and sense of security among female students. In other words, the more religious the students were, the less sense of security they had. Moreover, each of the dimensions of religiosity (ritual, experiential, ideological, and consequential) had a significant inverse relationship with the sense of security. In general, all of the hypotheses were confirmed by reverse.
    Keywords: Sense of Security, Female Students, Religiosity, Ritual Dimension of Religiosity, Experiential Dimension of Religiosity, Ideological Dimension of Religiosity, Consequential Dimension of Religiosity
  • Akbar Salehi, Gholamreza Khoshfar Page 199
    The issue of recycling is one of the issues that have concerned urban management today. Among various social groups, women have a special place in the discussions of recycling and household waste recycling. In this regard, understanding women’s attitudes towards waste recycling is necessary for the management of household waste. Thus, the current study aims to investigate women’s attitudes towards household recycling and factors affecting them. The research, which used survey method, was conducted in urban areas of Mazandaran province on a sample of 471 urban housewives. The instrument for data collection was researcher-made questionnaire, the validity and reliability of which were verified. The research results showed that the new environmental paradigm has a significant role in shaping positive environmental attitudes towards household waste recycling management. Moreover, there was a positive and significant relationship between environmental concerns, level of education, and family socioeconomic status with attitudes towards recycling. In addition to scientific and theoretical applications, the findings of this research can be used by urban environmental authorities, managers, and planners.
    Keywords: Recycling, Household Waste, Women, New Environmental Paradigm, Environmental Concern, Mazandaran
  • Ali Akbar Sheikhi Fini, Hossein Zeinalipour, Neda Aqili Saheli Page 243
    The aim of the present study was to analyze the effectiveness of distance learning centers with regard to the directors and administrators of these centers in Bandar Abbas in 2011. The effectiveness of the educational activities, according to the resolutions of the institute, is defined as achieving the goals of distance learning, such as strengthening the scientific ability and stamina of students, laying the ground for enriching the scientific knowledge of students, facilitating research and scientific communication, preventing learners from dropping out, presenting a model for the comprehensiveness of educational system, establishing scientific and native education, and promoting the proper use of information and communications technology. The questionnaire contained 82 items that were categorized based on the 8 primary questions of the research. The research population consisted of all the directors of the distance learning centers in Bandar Abbas. The sample comprised of 30 directors due to the limitations. Therefore, descriptive statistics (percentage, mean, and standard deviation) was used to analyze the collected data. The results showed that the achievement of some goals of the approved programs of the institute had some shortcomings due to the lack of full awareness of executive agents. Monitoring, controlling, and building culture can help solve the issues in this area. Moreover, the country’s poor information and communications technology infrastructure is a key factor in reducing the effectiveness of these centers.
    Keywords: Distance Leaning, Effectiveness Evaluation, Effectiveness, Educational Opportunity, Autonomous Learning