فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 20 (پاییز 1393)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 20 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر هزارجریبی*، مصطفی کشوری چرمی، الهام فاروقی، عقیل متقدم صفحه 1
    احساس امنیت اجتماعی، از موقعیت و جایگاه برجسته ای در برنامه ریزی های کشوری برخوردار است که دست یابی و پایدارسازی آن نیازمند مقدمات و زمینه های پیچیده ای بوده و آسیب پذیری یا زوال آن نیز، معلول زمینه ها و عوامل متفاوتی است.این پژوهش با هدف سنجش میزان احساس امنیت اجتماعی شهروندان تهرانی و عوامل موثر بر آن بر روی 384 نفر از شهروندان تهرانی (زن و مرد) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه انجام شده است. وجود رابطه بین پایگاه اجتماعی- اقتصادی با احساس امنیت اجتماعی با ضریب همبستگی تایید گردید. همچنین وجود رابطه بین اعتماد اجتماعی و گرایش به مشارکت در تامین امنیت با ضریب همبستگی 0.311 تایید گردید.با توجه به نتایج به دست آمده بیشتر شهروندان میزان احساس امنیت اجتماعی خود را متوسط و پایین دانسته اند و از میان چهار شاخص در نظر گرفته شده برای احساس امنیت اجتماعی (جانی، مالی، فکری وجمعی) امنیت مالی وجانی، میانگینی به مراتب بیشتر از امنیت فکری و جمعی را دارا می باشند. مقدارR^2 در رابطه رگرسیونی 0.293 به دست آمد که نشان دهنده این است که متغیرهای وارد شده در مدل، فقط 29.3 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند و بیشترین میزان تاثیر بر متغیر احساس امنیت اجتماعی را نیز پایگاه اجتماعی- اقتصادی و اعتماد اجتماعی دارا می باشند.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی
  • علی ساعی*، زهره شهبازی، مهدی مبارکی صفحه 43
    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین احساس امنیت و اعتماد می باشد. رویکرد نظری حاکم بر این تحقیق رویکرد گیدنز می باشد. گیدنز معتقد است که در دنیای جدید شرایطی پدید آمده که اطمینان بخش نیست و بر وجود امنیت دلالت ندارد. بنابراین اعتماد شرط تحقق امنیت خواهد بود و در غیر این صورت یعنی اگر اعتماد پرورش نیابد، نتیجه اش هراس وجودی و احساس عدم امنیت است. روش پژوهش پیمایش و جامعه آماری شامل تمام شهروندان اراکی است. تکنیک جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه است. روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و حجم نمونه 400 نفر است. در این مطالعه احساس امنیت در چهار بعد احساس امنیت مالی، احساس امنیت جانی، احساس امنیت فکری و احساس امنیت جمعی مورد اندازه گیری قرار گرفته و رابطه هر یک از این ابعاد به طور جداگانه با متغیر اعتماد سنجیده شده است. بر اساس نتایج در جامعه مورد بررسی در سال 1390، میان اعتماد و احساس امنیت رابطه معناداری وجود دارد. از آنجا که بعد اعتماد تعمیم یافته نسبت به سایر ابعاد اعتماد با احساس امینت رابطه آماری قوی تری را نشان داده است در پیشنهادات تحقیق نیز راهکارهایی جهت افزایش اعتماد اجتماعی در راستای افزایش احساس امنیت ارائه شده است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، اعتماد بنیادین، اعتماد بین شخصی، اعتماد تعمیم یافته، اعتماد
  • سعید وصالی*، امیرمحمدیان خراسانی صفحه 69
    حکومت ها برای راضی نگاه داشتن مردم در پی آن بوده اند تا دست حداقل هایی را برای آن ها یا برای برخی از آن ها فراهم کنند، اگر چه میزان دخالت حکومت ها در این امر تفاوت می کرده است. این مطالعه به بررسی دیدگاه های رفاهی علی بن ابی طالب به عنوان کسی که حکومت داری اش سرمشق و الهام بخش ایرانیان است می پردازد. برای این منظور از روش تحلیل محتوا استفاده گردیده است. تحلیل محتوای مضمونی کل نهج البلاغه با مقوله رفاه و گزارش یافته ها به صورت جداول فراوانی و تحلیل یافته ها به صورت کیفی انجام شده است. زیر مقوله های رفاهی به دست آمده به صورت رفت و برگشتی میان چارچوب مفهومی و متن به صورت زیر به دست آمدند: 1. فقر و نیازمندی 2. صدقه و بخشش 3. علم و فراگیری 4. عدالت و مساوات 5. حق و باطل 6. مشورت 7. تعقل، خرد و تدبیر 8. قناعت و طمع 9. اتحاد، دوستی و اعتماد. مهمترین نتیجه گیری این بود که همراه با تاکید بر مفاهیم رفاهی ذکر شده در بالا، علی بن ابی طالب رفاه جامعه را بر مبنای نهادینه کردن ارزش های اخلاقی، اجرای عدالت، ارتقای برابری و حمایت از حقوق و آزادی های مردم بنا کرد.
    کلیدواژگان: رفاه، علی بن ابی طالب، عدالت، حقوق
  • ابوالفضل ذوالفقاری*، سیده زهرا حسن زمانی صفحه 93
    عدالت از جمله والاترین آرمان های انسانی است که دارای سابقه ای همپای قدیمی ترین جوامع انسانی است. از آنجایی که مردم از نظر مفهومی و وابستگی به ارزش ها، برداشت های مختلفی از عدالت دارند و تحلیل نابرابری های اجتماعی عینی در یک جامعه بدون توجه به بعد ذهنی و ادراکی آن می تواند استنتاج نادرستی به ارمغان آورد لذا در این تحقیق به سنجش نگرش دانشجویان نسبت به مقوله عدالت اجتماعی پرداخته شده است. بنابراین در این مطالعه درپی پاسخ به این سوال بودیم که آیا می توان نگرش متفاوت افراد نسبت به عدالت اجتماعی را مرتبط با نوع دینداری آنها دانست؟ جامعه آماری این تحقیق دانشجویان دانشگاه تهران و دانشگاه شاهد بودند که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 382 نفر برآورد شده است. همچنین در این تحقیق از روش پیمایشی و تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. یافته ها و نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه بین نگرش به عدالت اجتماعی و نوع دینداری دانشجویان بود به نحوی که هر چه دینداری آنها عقلانی تر و متجددانه تر شود نگرش آنها به عدالت اجتماعی نیز لیبرالیستی تر می شود و برعکس هر چه دینداری سنتی تر شود، نگرش آنها به عدالت اجتماعی نیز سوسیالیستی تر می شود. همچنین جنس و سن نیز در شکل گیری نگرش به عدالت اجتماعی موثر می باشد. بطوری که نگرش زنان به عدالت اجتماعی سوسیالیستی تر از مردان می باشد و هر چه سن افراد بالاتر می رود نگرش آنها به عدالت اجتماعی لیبرالیستی تر می شود. در نهایت از نظر نوع نگرش به عدالت اجتماعی نیز نتایج نشان می دهد که اکثر دانشجویان نگرشی رالزی (دیدگاه ترکیبی) به عدالت اجتماعی داشتد.
    کلیدواژگان: سوسیالیسم، لیبرالیسم، عدالت اجتماعی، برابری، فردگرایی اقتصادی
  • یار محمد قاسمی*، بتول رستمی صفحه 125
    هدف این مقاله بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و سطح توسعه مناطق شهر ایلام است. جهت تبیین این رابطه، تلفیقی از نظریه آنومی و استعمار زیست جهان و برزخ اجتماعی، مورد استفاده قرار گرفته است.
    روش تحقیق مقاله حاضر پیمایش و جامعه آماری شامل تمام سرپرستان خانوار در شهر ایلام است که به دلیل گستردگی جامعه آماری از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شده است. نمونه آماری این مطالعه بالغ بر 402 نفر است. متغیر وابسته در این تحقیق سطح توسعه مناطق شهر ایلام است که بر اساس درجه توسعه یافتگی به 3 منطقه توسعه یافته، کم توسعه و توسعه نیافته تقسیم بندی شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که، میزان اعتماد بین فردی در بین پاسخگویان بالاتر از اعتماد عمومی و نهادی است، میزان مشارکت غیررسمی در میان آنان بالا و میزان مشارکت رسمی پایین است. بین میزان همیاری، اعتماد نهادی و میزان مشارکت سیاسی با سطح توسعه مناطق شهر رابطه وجود ندارد. در نتیجه می توان گفت که در جامعه ایلام با وجود این که از نظر کالبدی در حال گسترش است، اما بواسطه وضعیت آنومی ک جامعه از یکسو و تخریب زیست جهان اجتماعی از سوی دیگر، که هر دو از پیامدهای تجربه مدرنیزاسیون است، رابطه توسعه مناطق شهری و سطح سرمایه اجتماعی دچار آشفتگی شده است.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، سرمایه اجتماعی، زیست جهان، سیستم، مدرنیزاسیون، آنومی
  • حسین صادقی*، ارشک مسائلی، مهدی باسخا، مرجان کردبچه صفحه 153
    این مقاله با استفاده از دیدگاه سن به برآورد شاخص کیفیت زندگی در استان های گوناگون کشور می پردازد. نتایج تجربی30 استان کشور با استفاده از تحلیل فازی نهایی مورد بررسی قرار گرفته شده است و نشان می دهد که استان های آذربایجان غربی، کردستان و سیستان و بلوچستان دچار بحران کیفیت زندگی می باشند. در این زمینه با توجه به شاخص های سه گانه و متغیرهای نه گانه مورد استفاده، سیاست های پیشنهادی برای بهبود شاخص کیفیت زندگی در استان ها به ویژه استان های رده پایین بیان شده است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون حاکی از آن است که ارتباط معناداری بین شاخص توسعه انسانی و کیفیت زندگی وجود دارد که بیان کننده آن است که شاخص توسعه انسانی به خوبی رفاه انسانی را بیان می نماید، اما به دلیل گستردگی متغیرهای استفاده شده در شاخص کیفیت زندگی این شاخص جامع تر می باشد. نتایج نشان می دهد که برخلاف مطالعات بین کشوری، ارتباط معناداری بین شاخص های توسعه انسانی و کیفیت زندگی با درآمد سرانه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش، تحلیل کلی فازی، سلامت، شاخص کیفیت زندگی، محیط پیرامون
  • اکبر فرجی ارمکی، پریسا روزه کفال*، منیژه محمدزاده صفحه 181
    سلامت اجتماعی تابعی از عوامل گوناگون اجتماعی و فرهنگی است. هدف این پژوهش بررسی میزان سلامت اجتماعی در بین معلمان و تبیین نقش عدالت سازمانی ادراک شده بر آن است که فرضیات آن از تئوری های گوناگون عدالت سازمانی وسلامت اجتماعی استخراج و مورد آزمون قرار گرفته اند. روش بررسی توصیفی همبستگی وتلفیقی از روش کتابخانه ای و میدانی است. در بررسی میدانی 361 نفر از معلمان شاغل در مدارس راهنمایی مناطق 2، 8 و 17 شهر تهران در سال 1392 با استفاده از پرسشنامه سلامت اجتماعی (کییز، 2002) و پرسشنامه عدالت سازمانی ادراک شده نیهوف و مورمن (1993) به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و چند متغیره) صورت گرفت. نتایج نشان داد که بین عدالت سازمانی ادراک شده و ابعاد سه گانه آن (توزیعی، تعاملی و رویه ای) با میزان سلامت اجتماعی معلمان رابطه مستقیم وجود دارد. در بین ابعاد عدالت سازمانی، عدالت تعاملی بیشترین همبستگی را با سلامت اجتماعی معلمان داشته است. نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان داد که بین دو متغیر عدالت سازمانی ادراک شده و میزان سلامت اجتماعی معلمان رابطه خطی وجود دارد و عدالت سازمانی ادراک شده توانایی پیش بینی 25 درصد از تغییرات سلامت اجتماعی معلمان را دارد. نتایج به صورت کلی نشان می دهد که، سلامت اجتماعی معلمان به عنوان سازه ای اجتماعی از کمیت و کیفیت عدالت سازمانی ادراک شده و مولفه های سه گانه آن (توزیعی، تعاملی و رویه ای) تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، سلامت اجتماعی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی
|
  • Jafar Hezarjaribi*, Mostafa Keshvari Charmi, Elham Faroghi, Aghil Motaghaddem Page 1
    Societal and economic security is a basic pre-requisite of a sustained and balanced development in a community. On one hand lack of such a feeling may apparently decline the dynamic forces of a given society, and on the other it may boost social costs of the society without making an improvement in welfare of that society. This research aims at studying the sense of security among Tehran’s citizens and the factors affecting such a sense among them. As a survey research, this study used organized interviews with 384 persons via cluster sampling. Societal sense of security is comprised of four main aspects: physical, financial, intellectual and collective. Findings showed that the over 90 percent of Tehran’s citizens have average to low societal sense of security. From the aforesaid four aspects, social, financial and physical security had higher average rate than intellectual and collective security. There is meaningful relationship between social-economic status, social confidence and inclination to participation with social security. Also, the value of R2 was calculated to be 0.258 which indicated that these variables can explain only 25.8 percent of changes. Also social-economic status and social trust were found to have the highest rate of influence on social security.
    Keywords: security, societal sense of security, social trust, social, economic status
  • Ali Saii*, Zohreh Shahbazi, Mehdi Mobaraki Page 43
    The aim of this study (2012) is to investigate the relationship between the sense of security and trust. This research is based on the theoretical approach of Giddens. Giddens believes that the new world has brought about non-reassuring and unsecured situation. So trust will provide the formation of security and if trust is not grown, it will be fears and feelings of security. Target population of this research included all Arak citizens. Technique of data collection is based on questionnaire. Sampling method is stratified random and sample size is 400. In this article, sense of security is measured in the four dimensions of financial, physical, intellectual and collective and the relationship of each of these dimensions are measured separately with trust variable. The results of this study indicate that there is a significant relationship between trust and sense of security. Since generalized trust has a stronger statistical correlation with sense of security in comparison with other dimensions, the proposed solutions for increase social trust are provided in order to increase the sense of security.
    Keywords: Sense of security, Fundamental trust, interpersonal trust, generalized trust, trust
  • Saeid Vesali*, Amir Mohammadiyan Khorasani Page 69
    States have always tried to provide people or some of people with the minimum level of welfare to keep them satisfied. However, the interference by governments in this matter varies. This study is about the attitudes of Ali- Ibn-Abitaleb towards welfare since he is the one whose governance is a model for Iranians by which they have been inspired. In order to do this the content analysis of Nahj-ol-balaghe was employed. In this content analysis the main category was welfare and frequency tables were used to report the findings and the analysis of the findings was conducted in a qualitative way. Referring to the conceptual framework and the text, the sub categories of welfare were obtained as follows: 1. Poverty 2. Donation 3. Knowledge and learning4. Justice and equality 5. Right and wrong 6. Consultation 7. Reason and wisdom 8. Contentment and greed 9. Solidarity, friendship and trust. The most important conclusion was that along with emphasizing the above mentioned welfare concepts, he based the welfare of a society on institutionalizing moral values, doing justice to people, promoting equality and upholding people's rights and freedom.
    Keywords: Welfare, Ali, Ibn, Abitaleb, justice, rights
  • Abolfazl Zolfaghari*, Seyede Zahra Hasanzamani Page 93
    Justice is one the most highly regarded virtues in societies and is as old as the human society itself. since people have different perceptions about the idea of justice according to their understanding and social values, the analysis of injustice in a society without considering its mental and perceptional aspects can lead to a misunderstanding. Therefore this study explores the students’ point of view about social justice and investigates the answer of this question: “can we consider the observed difference in people’s points of view about social justice, as related to their religiosity?” The theoretical viewpoints of current study are categorized in 4 groups: Need, Equality, fairness and individualism. Among different religion typologies, Shepherd typology was selected. Using Kukran formula by proportional layer sampling, survey was done among 382 students -332 from Tehran and 50 from Shahed university- were questioned. Results show that there is a correlation between the students’ point of view about justice and their type of religiosity. As their religious beliefs became more secular and individualistic and rationalistic, their points of view about social justice became more liberalized and as their religious beliefs became more traditional, their point of view about social justice became socialistic. Moreover, age and sex have correlation with respondent’s points of view about social justice but there was no significant correlation among social-economic base, semester of study, marital status and field of study and point of view about social justice. Results also show that most of the students had a Ralzi (compound) view about social justice.
    Keywords: Equality, Social justice, Economical individualism, liberalism
  • Yarmohammad Ghasemi*, Batool Rostam Page 125
    The Purpose of this paper is analyzing the relationship between Social Capital, and the development level of Ilam. To do this, combination of the mixed idea of Durkhim; Anomie theory, Habermas; Life World and Social Transition has been introduced as a theoretical base. Method this research is done by a social survey. Statistical population is all the household Caretakers in Ilam. Due to the spreading of the statistical population, the multi stage sampling is adopted to survey among 402 sample. Dependent variable in this research is the development level of Ilam’s regions.Considering the degree of development it is divided to developed, developing and under developed regions. Findings show that the amount of inter personal trust is upper than public and institutional trust. In this statistical population the amount of informal participation is high and the amount of formal ones is low. There isn’t relationship between the amount of cooperation, institutional trust and amount of political participation with the level of development. As a conclusion it should be said that, although Ilam is developing in urban fabric, in one hand because of anomic situation and destroying world life on the other hand, which both are the consequents of modernization experience, the relationship between urban development of region and the level of social capital has been disturbed.
    Keywords: Urban Development, Social Capital, Life world, System, Modernization, Anomie
  • Hossein Sadeghi*, Arashk Masaeli, Mehdi Basakha, Marjan Kordbacheh Page 153
    This study estimates quality of life index for provinces by using Sen approach. The empirical results for 30 provinces by totally fuzzy analysis, evaluate and show that West Azerbayjan, Kourdestan and Sistan & Balouchestan are in crises area. Due to this, with mentioning 3 sub indices and 9 variables that used in this research, proposed policies to decrease deprivation in such provinces have explained. The results of Pearson coloration coefficient, show that there is a significant relation between QOL and HDI that explain HDI is a good presenter for welfare; but because QOL encompasses more pervasive variables in, it is more universal. Results show that in spite of country studies, there isn’t significant correlation between human development index and income per capita, and also quality of life and income per capita.
    Keywords: Education, health, Quality of environment, quality of life, totally fuzzy analysis
  • Akbar Faraji Armaki, Parisa Rooze Kafal*, Manijeh Mohammadzade Page 181
    Social well-being depends largely on various social and cultural factors. This study was aimed at examining the degree of social well-being among teachers and describing the effect of perceived organizational justice on that. The hypotheses were derived from different theories of organizational justice and social well-being and tested accordingly. Methodologically, as a combination of documentary and field research, it investigated descriptive correlation. In a field analysis, 361 teachers working in guidance schools in the districts of 2, 8 and 17 districts of Tehran in 2013 participated by filling out questionnaires of social well-being (Keyes, 2002) and perceived organizational justice (Neihoff and Moorman, 1993). Teachers were selected and studied using multi-stage cluster sampling. Data analysis was done at two levels of descriptive (mean) and expressive (Pearson correlation coefficient and multiple linear regressions). The results showed a direct relation between perceived organizational justice and its three-dimensional elements (distributive, procedural, interactional) with the level of social well-being. Among the elements of organizational justice, interactional justice showed stronger correlation with teachers’ social well-being. The results of linear regression test indicated a linear relation between two variables of perceived organizational justice and the degree of teachers’ well-being while perceived organizational justice had the potential of predicting 25 percent of changes in teachers’ social wellbeing. Multiple regression analysis revealed interactional justice with standardized beta equivalent to 0/493 as the major predicting factor for teachers’ social well-being. Generally the results showed that teachers’ social well-being as a social construct is affected by the quality and quantity of perceived organizational justice and its three elements (distributive, procedural, interactional).
    Keywords: Organizational Justice, Social Well, being, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice