فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 25 (زمستان 1394)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 25 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد بخارایی، محمدحسن شربتیان*، پویا طوافی صفحات 1-39
    هدف نوشتار حاضر از یک سو سنجش میزان سلامت اجتماعی و ابعاد آن و از سوی دیگر مطالعه رابطه متغیر نشاط و سلامت اجتماعی در بین جوانان است. چارچوب نظری شامل رهیافت ترکیبی در حوزه سلامت اجتماعی و نشاط، از شاخص های کییز، لارسون و دورکیم، رویکرد ونیهوون و آرگایل، داینر و نظریه لذت گرایی بوده است. این پژوهش پیمایشی و از نوع همبستگی و تحلیلی است، جامعه آماری شامل جوانان 1830 سال ساکن در شهر ملایر است. روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی ساده و حجم نمونه 400 نفر است. یافته ها نشان می دهد که میزان سلامت اجتماعی جوانان در سطح متوسط و رو به بالا (44/40) ارزیابی شده است. همچنین میزان سطح نشاط و شادکامی در بین این جوانان در حد متوسط (26/44) برآورد شده و نتایج به دست آمده بیانگر همبستگی متوسطی (24/0) میان متغیرهای نشاط اجتماعی و سلامت اجتماعی است.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، سلامت اجتماعی، ملایر، نشاط اجتماعی
  • رسول مالکی*، حمید ییلاق چغارخور، مصطفی احمدوند صفحات 41-62
    ایران در مسیر توسعه است و مقوله کارآفرینی اجتماعی می تواند به سرعت دادن روند پیشرفت کشور کمک کند. در صورتی که کارآفرینی اجتماعی بین کارکنان دولت نهادینه شود، می تواند راه حلی پایدار و قابل اجرا برای مسائل مختلف باشد. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر، مطالعه ویژگی های کارآفرینی اجتماعی کارکنان امور عشایر است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته براساس نظریه دیس بود که روایی آن به تایید اساتید و کارشناسان صاحب نظر رسید. برای تعیین پایایی پرسش نامه، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (84/0). نتایج مطالعه نشان داد که میزان کارآفرینی اجتماعی کارکنان اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد دارای دامنه تغییرات 33/4 تا 54/8 است. برای بررسی کارآفرینی اجتماعی در جامعه آماری مورد بحث، سه گروه به صورت گروه اول، دارای کارآفرینی اجتماعی پایین، گروه دوم، کارآفرینی اجتماعی متوسط و گروه سوم، کارآفرینی اجتماعی بالا، نام گذاری شدند. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که سه گروه، از نظر هر پنج متغیر کارآفرینی اجتماعی (ماموریت گرایی، پشتکار، نوآوری، شهامت و مسئولیت پذیری) با هم تفاوت معنی داری در سطح 01/0 دارند. همچنین از نظر جامعه آماری، شیوه مناسب مدیریت، مهم ترین عامل اثرگذار در ویژگی های شخصیتی افراد است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، ویژگی های کارآفرینانه، امور عشایر، کهگیلویه و بویراحمد
  • منیژه محمدزاده، ابوالفضل امانیان، سید رسول حسینی صفحات 63-91
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر سرمایه اجتماعی (اعتماد، هنجارها و شبکه های اجتماعی) بر توسعه کارآفرینی سازمانی انجام گرفته است. در این پژوهش، از مولفه های نظریه سرمایه اجتماعی نهاپایت و گوشال (1976) و مولفه های نظریه آنتونیک و هیسریچ (2003) درباره کارآفرینی سازمانی استفاده شده است. روش بررسی توصیفی همبستگی و تلفیقی از روش کتابخانه ای و میدانی است. در بررسی میدانی 372 نفر از کارکنان (کارگران، کارگران ماهر، مسئولان میانی و مدیران) شاغل در شرکت ایران خودرو، در سال 1392، با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی (نهاپایت و گوشال، 2002) و پرسش نامه محقق ساخته برای ابعاد هفتگانه کارآفرینی سازمانی (آنتونیک و هیسریچ 2003) به روش نمونه گیری سهمیه ای متناسب انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آزمون میانگین، رگرسیون خطی دومتغیره) صورت گرفت. نتایج نشان داد که بین سرمایه اجتماعی و ابعاد پنجگانه آن با میزان کارآفرینی سازمانی رابطه مستقیم وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان داد بین دو متغیر سرمایه اجتماعی و میزان کارآفرینی سازمانی، رابطه خطی وجود دارد و سرمایه اجتماعی سازمانی توانایی پیش بینی 21 درصد از تغییرات واریانس کارآفرینی سازمانی را دارد. نتایج به صورت کلی نشان می دهد، کارآفرینی سازمانی، به عنوان سازه ای تلفیقی (تکنولوژیکی مدیریتی اجتماعی) از کمیت و کیفیت سرمایه اجتماعی و مولفه های آن تاثیر مستقیم می پذیرد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارآفرینی سازمانی، اعتماد، شبکه های اجتماعی
  • علی اکبر تاج مزینانی، علی شیرین آبادی صفحات 93-124
    مقاله حاضر به ارزیابی کیفی برنامه رفاهی بیمه بیکاری در ایران پرداخته است. مسئله اصلی که سبب این پژوهش شده است، چالش های طرح بیمه بیکاری در ایران، همچون مشکلات مالی این طرح، طولانی شدن دریافت مقرری برای برخی از بیمه شدگان، خروج کند بیکاران از صندوق بیمه بیکاری و دیگر مسائل بوده است که نیاز به ارزیابی این طرح را ضروری ساخته بود. در این پژوهش از سه نوع ارزیابی نیازمحور، فرایندمحور و پیامدمحور استفاده شده است. در این راستا با استفاده از روش تحقیق کیفی و تکنیک مصاحبه با مقرری بگیران و نیز کارشناسان بیمه بیکاری در دو مجموعه وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی در کنار مطالعه اسناد و مدارک، به جمع آوری داده ها و اطلاعات لازم برای پژوهش پرداخته شد. سپس داده های جمع آوری شده به روش تحلیل تماتیک مورد تحلیل قرار گرفتند. در خلال تحلیل داده ها، 9 مضمون (تم) اصلی شناسایی شدند که ترسیم کننده مهم ترین چالش های پیش روی برنامه بیمه بیکاری در کشور هستند که عبارت اند از: فرایند اداری زمان بر، پوشش ندادن جامع همه واجدین شرایط، سوءاستفاده از بیمه بیکاری، تحمیل خواسته ها و سوءاستفاده کارفرمایان، نبود تعادل بین ورودی و خروجی صندوق بیمه بیکاری، ضعف اشتغال مجدد، عدم یکسانی در آمار، وابستگی رفاهی و پوشش ندادن همه نیازها. مضامین استخراج شده در قالب جدول حاوی چالش های برنامه رفاهی بیمه بیکاری در ایران با عنوان چالش های نیازمحور، فرایندمحور و پیامدمحور ارائه شدند. پژوهش های قبلی به دلیل نداشتن نگاه ژرف به مسائل طرح بیمه بیکاری نتوانسته اند به خوبی مهم ترین چالش های این طرح در ایران را آشکار سازند و یافته های پژوهش حاضر از این حیث که طی بررسی یک مطالعه ژرفانگر به دست آمده، حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: بیمه بیکاری، رفاه، وابستگی رفاهی، سوءاستفاده رفاهی، ارزیابی
  • صاحبه محمدیان منصور، داود گل خندان، مجتبی خوانساری، ابوالقاسم گل خندان صفحات 125-163
    از نظر بسیاری از اقتصاددانان، افزایش شادی در جامعه سبب افزایش سطح بهره وری و درنتیجه رشد اقتصادی و رفاه بالاتر خواهد شد. لذا، آنها به دنبال یافتن عواملی هستند که باعث افزایش سطح شادی جامعه شود. بر این اساس در مقاله حاضر بر آن شدیم تا عوامل اجتماعی اقتصادی موثر بر شادی را شناسایی کنیم. به این منظور از متغیرهای درآمد سرانه، نرخ بیکاری، امید به زندگی، متوسط سال های تحصیل و محدودیت های مذهبی و تخمین زن GLS و اطلاعات مقطعی 61 کشور در سال 2010 استفاده شده است. نتایج حاکی از وجود یک رابطه خطی بین درآمد سرانه و شادی است؛ به گونه ای که با افزایش درآمد، شادی نیز افزایش می یابد. نرخ بیکاری اثر کاهنده و متوسط سال های تحصیل نیز در سطح معناداری پایین تری نسبت به سایر متغیرهای مدل، اثر مثبت بر شادی دارد. افزایش محدودیت های دولت و خصومت های اجتماعی نیز به عنوان شاخص های اندازه گیری محدودیت های مذهبی با شادی کم تری در جوامع همراه شده است.در یک نتیجه گیری کلی حاصل از بررسی عوامل اجتماعی اقتصادی موثر بر شادی می توان گفت کشورهای ثروتمندتر، با نرخ بیکاری و محدودیت های مذهبی کم تر و با متوسط عمر و سطح تحصیلات بالاتر، شادتر هستند.
    کلیدواژگان: شادی، درآمد سرانه، محدودیت های مذهبی، بهره وری، تخمین زن GLS
  • سید سیامک علوی کیا، لیلا نصرالهی وسطی، فاطمه گلابی صفحات 165-192
    قدرت ریسک پذیری بالا از مهم ترین ویژگی های یک فرد کارآفرین به شمار می رود که می تواند زمینه ساز تولید و اشتغال زایی شود. ریسک پذیری به نوبه خود می تواند ناشی از عوامل متعددی باشد که زمینه را برای پذیرش سطوح بالاتر ریسک فراهم می آورد. سرمایه اجتماعی از جمله فاکتورهای کلیدی به شمار می رود که می تواند نقشی اساسی در بالا بردن سطح ریسک پذیری افراد کارآفرین ایفا کند. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی نظری و تجربی تاثیر سرمایه اجتماعی بر ریسک پذیری دانشجویان کارآفرینی می پردازد. جامعه آماری پژوهش همه دانشجویان دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران هستند که در بازه زمانی در این دانشکده مشغول به تحصیل بوده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 252 برآورد شد. به منظور جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها ، از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون ریج بهره گرفته شد. یافته ها نشان می دهد که اعتماد فردی و نهادی تاثیر مثبتی بر ریسک پذیری دانشجویان دارد. به علاوه، مشارکت همیارانه، خیریه ای و مذهبی، ریسک پذیری دانشجویان را بهبود می بخشید. با وجود این، تاثیر مشارکت رسمی و اعتماد عمومی بر ریسک پذیری معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، ریسک پذیری، تحلیل رگرسیون ریج
  • وحید شالچی، سیما میرزابابایی صفحات 193-226
    امروزه مسئله کودکان خیابانی از جمله آسیب های اجتماعی کشور است. افزایش این پدیده به رغم تمامی طرح ها و اقداماتی که برای حل این معضل انجام گرفته است، نشان می دهد که باید به مطالعه این مداخلات و دلائل ناکارآمدی آنها از منظر خود گروه هدف پرداخت، از این رو در این مقاله در پی بررسی تجربه کودکان خیابانی از مداخلات سازمان های رفاهی هستیم. این مطالعه با رویکرد کیفی و از طریق مصاحبه با جامعه هدف، در پی بررسی تجربه آنان از مداخلات صورت گرفته است، یافته های حاصل از تحلیل مصاحبه ها به همراه مشاهدات از میدان، بیانگر این مهم بوده است که کودکان خیابانی درک متفاوتی از اقدامات انجام شده برای رفع مشکلات خویش از سوی سازمان های رفاهی دارند و عمدتا این سازمان ها را به عنوان مخل آرامش و امنیت خود قلمداد می کنند تا تامین کننده آن. این مطالعه نشان می دهد که میان اولویت کودکان و سازمان های مداخله گر تفاوت جدی وجود دارد. همچنین تفسیر کودکان از عملکرد این سازمان ها بسیار متفاوت از اهدافی است که سازمان های رفاهی درنظر دارند، به طوری که خوانشی واژگونه از سوی کودکان از این عملکردها صورت می گیرد. این مطالعه نشان می دهد که ماموران این سازمان ها، هم باید آموزش بیش تری ببینند و هم نظارت بهتری صورت گیرد. جدا از اجرا، در طراحی سیاست ها نیز باید به نیازها و اولویت های این کودکان توجه داشت.
    کلیدواژگان: کودکان خیابانی، تجربه از مداخلات، بهره کشی مادی، فساد اداری پنهان، خوانش واژگونه، ناهمخوانی در اولویت ها، شکاف آگاهی
|
  • Ahmad Bokharaei, Mohammadhosein Sharbatiyan*, Poya Tofani Pages 1-39
    The present study seeks to measure social health and its different aspects among the youths living in the city of Malaayer, and investigate its relationship with hapiness among the paticipants. It employs a mixed approach in social health and hapiness as its theoretical framework, drawn from the characteristics of social health in Keyes, Larson and Durkheim views, the approaches of Veenhoven, Argile, Dyner, and the theory of hedonism. It is a developmental research using correlational and analytical methods. The population of the study is comprised of four hundred 18-30-year-old youths living in Malaayer, selected based on random cluster sampling. According to the findings of the study, the extent of social health among the youth is evaluated as medium and upwards (40.44). The level of hapiness is also calculated as medium (44.26). The findings also indicate a correlation of moderate degree (24.0) between the variables of social hapiness and social health.
    Keywords: social development, social health, Malaayer, social hapiness
  • Rasol Maleki Pages 41-62
    Iran is a developing country and social entrepreneurship can speed up its progress. If the social entrepreneurship is established among public employees, it can be an effective and sustainable solution to various problems. Accordingly, the purpose of this research was to study the condition of social entrepreneurship among Organization for Nomadic Peoples Affairs staff of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad. The study is an applicable study with regard to its objective and is a descriptive study in terms of data collection. The data collection instrument was a questionnaire based on Dees’ theory. Face validity of questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability was determined using Cronbach’s alpha coefficient (0.84). The results showed that the social entrepreneurship range
    of this organization’s staffs between 4.33 and 8.54. To study social entrepreneurship in the target population, three groups were developed: Group One, with low social entrepreneurship, Group Two, with moderate social entrepreneurship and Group Three, with high social entrepreneurship. Kruskal-Wallis test showed that the three groups were significantly different at the 0.01 level in terms of five variables of social entrepreneurship (mission adopt, perseverance, innovation, acting boldly and accountability). Also, appropriate management practice was the most important factor affecting the traits from the viewpoint of respondents.
    Keywords: social entrepreneurship, entrepreneurial traits, nomad's affairs, Kohgiluyeh, Boyer, Ahmad
  • M. Mohammadzade, A. Amaniyan, Sr Hoseini Pages 63-91
    This study aims to identify the relationship between social capital (trust, norms and social networks) and organizational entrepreneurship development. In this study the components of Nahapiet and Ghoshal’s social capital theory and Antonich & Hisrich’s theory about organizational entrepreneurship were used. The research method was descriptive correlation and a combination of documentary and field methods. In the field analysis, 372 employees working in Iran Khodro Industrial Group in 2014 participated by filling out a researcher made-questionnaire of social capital (Nehapiet & Ghoshal, 2002) and a researcher-made questionnaire for the seven dimensions of organizational entrepreneurship (Antonich & Hisrich, 2003). Participants were selected and studied using the quota sampling method. Data analysis was done at two levels of descriptive (mean) and expressive (Pearson correlation coefficient, Mean test and binary linear regression). The results showed a direct relationship between social capital and its five dimensions and the rate of organizational entrepreneurship. The
    results of linear regression test indicated a linear relationship between the two variables of social capital and the rate of organizational entrepreneurship while social capital had the potential of predicting 21 percent of changes in organizational entrepreneurship. Overall, the results showed that organizational entrepreneurship, as a syncretistic construct (technological, managerial and social), is subject to the quality and quantity of social capital and its dimensions.
    Keywords: Social capital, organizational entrepreneurship, trust, social networks
  • Aa Tajmazinani, A. Shirinabadi Pages 93-124
    Unemployment Insurance Welfare Program in Iran suffers from several problems including financial problems, lengthy procedure of receiving unemployment benefit for some groups of the insured and the slow exit of the unemployed from the situation of benefit dependency, making the evaluation of this program a necessity. The research which underlies the present paper has applied three kinds of evaluations, namely: need based evaluation, process evaluation, and impact evaluation. Using a qualitative method, in-depth interviews have been carried out with both the unemployment benefit recipients as well as the unemployment insurance staff while related administrative documents and evidence have been reviewed and analyzed. An analysis of the data reveals nine main themes which represent the most important challenges of the program, which are as follows: lengthy administrative process, lack of a comprehensive coverage of all eligible people, abuse of the program (welfare fraud), coercion and abuse by employers, imbalance between the incoming and the outgoing numbers of unemployed people (to and from the unemployment insurance fund), weak re-employment, inconsistency in administrative data and statistics, welfare dependency, and lack of coverage for all needs of the unemployed.
    Keywords: unemployment insurance, welfare, welfare dependency, evaluation, welfare fraud
  • S. Mohammadiyan Mansor, D. Golkhandan, M. Khansari, A. Golkhandan Pages 125-163
    For many economists, an increase in happiness in society will lead to a rise in the level of productivity, and consequently economic growth and higher welfare. Thus, they seek to find factors that boost the level of happiness in society. Accordingly, in this article we decided to find the socio-economic factors affecting happiness. For this purpose, the income per capita, unemployment rate, life expectancy, mean years of schooling and religious restriction variables and GLS estimator and cross-sectional data in 61 countries in 2010 were used. The results showed a linear relationship between per capita income and happiness, so that with the increase of income, happiness increases. The unemployment rate has a negative effect and the average years of schooling, at a significantly lower level than othervariables in the model, has a positive impact on happiness. Increased
    government restrictions and social hostilities, as indexes for measuring religious restrictions in communities, were associated with less happiness. A general conclusion from the analysis of socio-economic factors affecting happiness can be that richer countries, with lower unemployment rates, less religious restrictions and higher life expectancy and education, are happier.
    Keywords: happiness, per capita income, life satisfaction, productivity, GLS estimator
  • S. Alavikiya, L. Nasrollahi, F. Golabi Pages 165-192
    The high risk-taking power is one of the most important features of entrepreneur which can lead to production and employment. Risk-taking in turn can be caused by several factors, which provides the requirements of accepting a higher level of risk. Social capital can be considered as a key factor that can play critical role in enhancement of risk-taking level. In this context, current study theoretically and empirically examines the effects of social capital on risk-taking of entrepreneurship students. Population was all students in Faculty of Entrepreneurship, University of Tehran. The sample size of 252 was calculated using Cochran formula. Convenience sampling plan was employed to collect data. To test hypotheses, ridge regression and Pearson correlation were used. Results indicated that individual and institutional trust has a positive impact on risk-taking of students. In addition, cooperative, and charitable religious participation were found to improve risk-taking of students. However, the impacts of formal participation and public trust on risk-taking were not significant.
    Keywords: Social capital, Social participation, Social trust, Risk, taking, Ridge regression analysis
  • V. Shalchi, S. Mirzababa Pages 193-226
    The problem of street kids is one of the most important social issues of today in Iran. Despite all strategies and measures taken to solve this problem, an increase in the population of this group of kids can be seen, showing that more attention should be paid to this matter. In this article we will consider street kids’ experience with welfare organizations’ interventions. This article applies the qualitative approach and utilizes interviews for a better feedback. The results of the study show that street kids have different experiences regarding the welfare interventions, mostly seeing this organization as a barrier to their peace and safety, rather than a provider of them. This study shows that there is a significant difference between the welfare organizations’ objectives and the children’s priorities; also there is a huge difference between these organizations’ function and children’s interpretations, leading to an inverse reading by children of these organizations’ functionality. This research shows that the officials of these organizations must be better educated, and more supervision is needed as well. Meanwhile priorities must be set according to children and their needs.
    Keywords: street kids, experience concerning interventions, hidden administrative corruption, inverse reading, gap in knowledge, disparity of priorities