فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 29 (زمستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 29 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیدا آخوندفیض. محمدسعید ذکایی صفحات 1-14
    برخی مطالعات تجربی موجود نشان می دهند که شادی به مثابه یک مقوله و یک سازه اجتماعی تغییرپذیری هایی را در دوره های مختلف زندگی به نمایش می گذارند. واقعیت بیولوژیک سن در کنار تاثیر اجتماعی نسل، کیفیت تجربه شادی و واکنش به موقعیت های شادی آفرین را می تواند توضیح دهد و در پی پاسخگویی به این سوال است که چگونه زنان و دختران در دوره های مختلف زندگی خود شادی را تجربه و معناسازی می کنند. در این مقاله با اتکا به رویکردی کیفی و براساس مصاحبه های نیم ساخت یافته فردی و گروه های کانونی، با دختران و زنان شهر کرمان، ذهنیت و تجربه و تفسیر این گروه ها در سه دوره سنی (نوجوانی، جوانی و میانسالی) از سازه شادی بررسی شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که درک و تفسیر زنان از شادی در چرخه زندگی ثابت نیست و تجارب نسلی، سیاست جنسیتی و واقعیت بیولوژیک سن چطور در دوره های مختلف زندگی تغییراتی را نمایش می دهند و در فعالیت ها و علایق آنها نمود خارجی می یابد. نتیجه فوق علاوه بر آن که موید اهمیت تفسیرهای جامعه شناختی از شادی به موازات توجه به وجوه روان شناختی غالب از آن است، دلالت هایی را نیز برای برخی اقدامات و مداخلات مثبت در مدیریت عواطف این گروه های سنی دارد.
    کلیدواژگان: شادی، دوره زندگی، زنان، تجربیات نسلی
  • ابراهیم آریانی، عادل زاهدبابلان، مهدی معینی کیا، علی خالق خواه، مصطفی سروش، طیبه موسوی صفحات 41-69
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی در توسعه قابلیت های کارآفرینی دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی پس رویدادی بود. جامعه آماری را دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه های تهران، علامه طباطبائی، شهید بهشتی و محقق اردبیلی در سال تحصیلی13931394، تشکیل می داد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی مورگان و با در نظر گرفتن خطای 05/0 =α، 377 نفر است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شبکه های اجتماعی مجازی (با پایایی 66/0 =α) و پرسشنامه قابلیت های کارآفرینی در قالب پنج مولفه (با پایایی 88/0=α) استفاده شد. روایی ابزار با نظر اساتید راهنما تایید و داده ها با استفاده از نرم افزار آماری Spss.vs.21 و آزمون آنالیز واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. تاثیر جداگانه کاربست شبکه های مجازی بر قابلیت ریسک پذیری معنا دار است و بر قابلیت کارآفرینی، استقلال طلبی، کنترل درونی، انگیزه پیشرفت و خلاقیت معنا دار نیست. هم چنین تاثیر جنسیت بر مولفه ریسک پذیری و کنترل درونی معنا دار و بر سایر مولفه ها معنا دار نیست. در نهایت تاثیر تعامل بین کاربست شبکه های مجازی و جنسیت بر کنترل درونی معنا دار و بر سایر مولفه ها معنادار نیست. آموزش و نظارت کارشناسانه و مستمر بر فضای این شبکه ها و برنامه ریزی برای آینده می تواند پیشنهادی اساسی برای سیاست گذاران و دست اندرکاران حوزه مجازی باشد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، کارآفرینی، قابلیت های کارآفرینی، دانشجویان
  • محسن نیازی، فاطمه تورنجی پور. میلاد نوروزی. اسماء عسگری کویری صفحات 69-119
    نرخ باروری در ایران طی چند دهه اخیر، تحولات چشمگیری داشته و خانواده ها را با چالش های متعدد در زمینه فرزندآوری روبه رو ساخته است. گروه های مختلف مردم از تلاش های صورت گرفته برای افزایش جمعیت استقبال نکرده اند. استمرار این روند جمعیتی پیامدهایی چون رسیدن جمعیت به زیر سطح جانشینی و سالخوردگی جمعیت در طی دهه های آتی را در پی خواهد داشت. بر این مبنا، پژوهش حاضر در نظر دارد با روش فراتحلیل به شناسایی عوامل اجتماعی موثر بر رفتار باروری خانواده در مطالعات ایرانی بپردازد. برای فراتحلیل، 60 پژوهش مرتبط در زمینه باروری در یک دهه اخیر (از سال 1380 تا به حال) که در فصلنامه های معتبر داخلی به چاپ رسیدند، انتخاب شد. پس از بررسی 60 پژوهش، 36 مقاله به سبب نداشتن معیارهای اساسی برای ورود به فراتحلیل حذف شدند و 24 پژوهش انتخاب شد. براساس نتایج یافته های فراتحلیل، متغیرهای جمعیت شناختی مربوط به سن، تحصیلات به ویژه تحصیلات زنان، بعد خانواده، پایگاه اقتصادی و اجتماعی خانواده، راهبردها و مسائل تنظیم خانواده و جلوگیری از بارداری به ترتیب با بیشترین تعداد آزمون و با ضرایب اندازه اثر 253/1، 111/0- ، 371/0، 810/0و 169/0 مورد توجه پژوهشگران ایرانی در تبیین تغییرات نرخ باروری بودند. مقایسه نتایج حاصل از فراتحلیل با نظریات تبیین کننده تغییرات رفتار باروری نشان می دهد نظریه اجتماعی اقتصادی باروری بیش از سایر نظریات روند تحولات رفتار باروری خانواده های ایرانی را در یک دهه اخیر تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تنظیم خانواده، باروری، تغییرات جمعیت، کنترل موالید، رشد جمعیت، سطح جانشینی
  • سید سعید وصالی، عزت الله سامآرام، یونس اسمعیلی طویل. زهره رسولی صفحات 119-157
    در دنیای مدرن، سلامتی از دغدغه های همه جوامع است. به همین علت شناسایی عوامل مرتبط به بهبود سلامت و همچنین تهدید آن مورد توجه برنامه های آموزشی سلامت و ارتقای آن قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی تعیین کننده های اجتماعی سلامت جسمی در بین کارکنان شهرداری منطقه یک تبریز است. روش پژوهش مورد استفاده این مقاله پیمایشی از شیوه پژوهش همبستگی است. جامعه آماری این طرح کارکنان شهرداری منطقه یک تبریز است که 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده برای نمونه نهایی انتخاب شده اند. نتیجه حاصل از آزمون فرضیه ها نشان دهنده وجود رابطه معنادار بین حمایت اجتماعی، سبک زندگی، سواد سلامت، دسترسی به خدمات سلامت، شرایط محیطی (متغیرهای مستقل) و سلامت جسمی (متغیر وابسته پژوهش) است. به علاوه نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیره پژوهش نشان می دهد که 42 درصد از تغییرات متغیر وابسته با متغیرهای مستقل پژوهش تبیین می شوند. درنتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد عوامل اجتماعی بر سلامت افراد جامعه موثر است و غفلت از آنها باعث بروز بیماری و اختلال در سلامت خواهد شد. بنابراین سیاست گذاران نظام سلامت در تدوین برنامه های سلامت محور باید از نظریه های حوزه علوم اجتماعی بهره ببرند.
    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، حمایت اجتماعی، سبک زندگی، سواد سلامت، دسترسی به خدمات سلامت، شرایط محیطی، سلامت جسمی
  • محمد عباس زاده، داود قاسم زاده، نوشین صالح صفحات 157-185
    در دهه های اخیر پژوهش در ابعاد و زوایای مثبت زندگی انسان ها رو به فزونی نهاده و بی تردید یکی از مهم ترین زمینه های زندگی بشر امروز شادی و شادکامی است. در پژوهش حاضر میزان شادی حاشیه نشینان و غیرحاشیه نشینان تبریز و رابطه آن با اشکال سرمایه بررسی شده. در این پژوهش از روش پیمایشی در بین 300 نفر (با فرمول کوکران) که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند و برای اندازه گیری میزان شادی از پرسشنامه شادی آکسفورد استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که میزان شادی در بین افراد مورد مطالعه در حد متوسط رو به بالاست و اشکال سرمایه (اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی) رابطه معناداری با شادی دارند. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون نشان می دهد که متغیرهای مستقل واردشده به مدل پژوهش 14 درصد از واریانس شادی را تبیین می کنند. نتایج نشان می دهد که سرمایه اجتماعی و فرهنگی نقش اساسی بر میزان شادی دارند. در کل برای افزایش شادی و بالا بردن بهزیستی ذهنی افراد مورد مطالعه توجه سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها باید بیشتر روی سرمایه اجتماعی و فرهنگی متمرکز بشود. هرچند براساس یافته ها، سرمایه اقتصادی نیز تعیین کننده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، شادی، حاشیه نشینی
  • حبیب بابایی صفحات 185-223
    پژوهش حاضرتلاشمی کندبهاینسوالپاسخدهدکهکارآفرینی در مطبوعات ایران چه جایگاهی دارد؟ این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات، پژوهشی آمیخته است. در این پژوهش با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 220 شماره از نشریات با تیراژ بالا انتخاب شد. در بخش نظری و عملی پژوهش به ترتیب از روش مطالعه اسنادی و تحلیل محتوای عمقی و برای تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار ام آرپی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد: کارآفرینی در مطبوعات ایران جایگاه مناسبی ندارد و به طور متوسط، تنها 5 درصد از محتوا و حجم مطبوعات به کارآفرینی اختصاص دارد. هر چند مطبوعات رویدادهای مربوط به کارآفرینی را تا حدودی منعکس کرده اند اما به نقش آموزشی و موضوعات مهمی نظیر فرصت های کارآفرینی، نگرش کارآفرینی، مهارت های کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، کارآرفرینی زنان و کارآفرینی سازمانی توجهی نکرده اند. بازتاب فعالیت های کارآفرینی در نشریات اقتصادی نظیر دنیای اقتصاد و بازار کار نسبتا مناسب است، اما این وضعیت در نشریات اجتماعی مانند روزنامه های همشهری و جام جم چندان مطلوب نیست. همچنین براساس نتایج به دست آمده، بعد از نامگذاری 6 مرداد با عنوان روز کارآفرینی، مطبوعات کمتر به این موضوع پرداخته اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرهنگ کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، رسانه های ارتباط جمعی، مطبوعات
  • یوسف محمدزاده، صمد حکمتی فرید، سمیرا عبدالعلی زاد صفحات 223-276
    براساس مطالعات اخیر، از یک سو توسعه اجتماعی و سرمایه سلامت، از مهم ترین محورهای توسعه و رشد اقتصادی هستند و از سوی دیگر، میزان سلامت افراد بیش از هر عامل دیگری به عوامل محیط اجتماعی ارتباط دارد. طوری که سازمان بهداشت جهانی اخیرا بحثی جدی پیرامون عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت را شروع کرده است. لذا در این مطالعه به بررسی تاثیر توسعه اجتماعی بر روی سلامت عمومی در 101 کشور منتخب جهان از بین کشورهای با درآمد متوسط به بالا طی دوره 19902010 پرداخته و از نرم افزار STATA برای تحلیل داده ها و ارزیابی مدل ها استفاده شده است. همچنین برای حصول به نتایج قابل اعتماد، در مدل ها از هر دو شاخص امید به زندگی و نرخ مرگ ومیر برای شاخص سلامت عمومی بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص توسعه اجتماعی، در تمامی مدل ها در سطح اطمینان 99 درصد تاثیر مثبت و معناداری بر روی امید به زندگی و تاثیر منفی و معنادار ی بر روی نرخ مرگ ومیر داشته است. در مدل های نهایی ضریب توسعه اجتماعی برای امید به زندگی و مرگ ومیر به ترتیب 16/3 و 95/2- بوده است. لذا توسعه شاخص های اجتماعی ازجمله (فعالیت مدنی، باشگاه ها و انجمن ها، انسجام درون گروهی، اعتماد و امنیت بین شخصی، برابری جنسیتیو ادغام اقلیت ها)، از مهم ترین تعیین کننده های سلامت عمومی محسوب می شوند. بررسی تاثیر سایر شاخص های اقتصادی اجتماعی هم نشان می دهد که آموزش، تولید ناخالص داخلی سرانه، نرخ مشارکت نیروی کار و اشتغال، مخارج بهداشتی و برنامه های ایمن سازی، تاثیر مثبتی بر روی سلامت عمومی داشته و نرخ تورم و انتشار گاز دی اکسیدکربن، تاثیری منفی بر روی سلامت عمومی دارند.
    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، سلامت عمومی، عوامل اقتصادی - اجتماعی، داده های پانل
|
  • Lida Akhoundfeyz, Mohammadsaeed Zokaei Pages 1-14
    Some empirical studies reveal that happiness as a category and a social construct show some variations during different periods of lifetime. Besides the biological reality of age, the social impact of generation can explain quality of joy experience and reactions to joyful situations and tries to understand how women and girls make sense of their happiness experiences in different periods of their life. In this article mentality, experience and interpretation of happiness in three age groups (adolescents, young and middle aged) has been studied based on a qualitative approach and through individual semi-structured interviews and focus groups with girls and women in Kerman. The results of this study indicate that women’s understanding and interpretation of happiness is not constant. Findings also represent how generational experiences, gender politics and the biological reality of age which appear externally in women activities and interests, display changes in different life period. In addition the above result confirms the importance of sociological interpretations of joy as well as its attention to the dominant psychological aspects, and it also has implications for some positive performance and interventions in these age groups to manage emotions.
    Keywords: Happiness, Life Cycle, Women, Generation Experiences
  • Ebrahim Aryani, Adel Zahed Babolan, Mahdi Moeinikia, Ali Khaleghkhah, Mostafa Sroush, Tayebeh Mousavi Pages 41-69
    using Multivariate Analysis Test. Separate effect of virtual social networks on risk taking was significant, and on the entrepreneurship capability, dimensions independence, internal control, achievement motivation and creativity wasn’t significant. Also gender effect on the risk taking and internal control was significant and on the other items wasn’t. Finally, the effect of virtual networking and gender on the internal control was significant and on the other items wasn’t significant. Though Policy-makers and practitioners in virtual domains should pay more attention to education, expert and continual monitoring of the networks, and planning for the future.
    Keywords: Virtual Social Networks, Entrepreneurship, Entrepreneurial Capabilities, Students
  • Mohsen Niazi, Fatemeh Torenjipoor, Mylad Nvrvzy, Asma Asghari Kvyry Pages 69-119
    Over the past few decades the fertility rate in Iran has experienced significant changes and families faced with numerous challenges in childbearing. Efforts to increase the population, were not successfully accompanied by different groups of people. The continuation of this trend will be followed by consequences such as reaching a population below the succession level and population ageing in the coming decades. This study aims to identify the social and cultural factors affecting family’s fertility motivation in Iranian studies using the meta-analysis method. In order to perform meta-analysis, 60 relevant published research studies in the field of fertility in the past decade (from 2001 until now) were selected. After reviewing 60 studies, 36 articles were excluded due to lack of basic criteria for the meta-analysis and 24 studies were selected. Based on the findings of the meta-analysis, demographic variables such as age, education, especially female education, family size, families’ socio-economic status, strategies, family
    using Multivariate Analysis Test. Separate effect of virtual social networks on risk taking was significant, and on the entrepreneurship capability, dimensions independence, internal control, achievement motivation and creativity wasn’t significant. Also gender effect on the risk taking and internal control was significant and on the other items wasn’t. Finally, the effect of virtual networking and gender on the internal control was significant and on the other items wasn’t significant. Though Policy-makers and practitioners in virtual domains should pay more attention to education, expert and continual monitoring of the networks, and planning for the future.
    Keywords: Virtual Social Networks, Entrepreneurship, Entrepreneurial Capabilities, Students
  • Said Vesali, Ezatolah Samara, Younes Esmaeili Tavil Pages 119-157
    In the modern world, health is a major challenge for all societies. As a consequence of this health education and promotion programs are interested in identifying the factors related to health improvement as well as- health threats. The aim of this study is to investigate the social determinants of physical health among the employees of Tabriz municipality. This research was a survey and target population consisted of the employees of Tabriz municipality. Through random simple sampling, 200 peoples were selected. Correlation tests were applied to analyze the data. Findings showed that there are significant relation between independent variables including social support, life style, health literacy, access to health services, environmental conditions with physical health as the dependent variable. In addition to multivariate regression analysis, 42% of changes in physical health is explained by independent variables. This study shows that social factors are effective in public health and ignoring will cause health problems. Thus, health system policymakers should benefit from social sciences theories in health-based programs preparation.
    Keywords: Social Determinant of Health, Social Support, Life Style, Health Literacy, Access to Health Services, Environmental Conditions, Physical Health
  • Mohammad Abbaszade, Davvod Ghasemzadeh, Noshin Saleh Pages 157-185
    In recent decades, research on the positive aspects of human life has increased and undoubtedly one of the most important areas of today human life is joy and happiness. This study investigates the relationship between levels of happiness among marginalized and non-marginalized people of Tabriz and forms of their capital. In order to measure the happiness levels a survey applying an Oxford Happiness Questionnaire among 300 people through multistage cluster sampling was done. Findings show moderate to high levels of happiness among the subjects and different types of capital (social, cultural and economic) have significant and positive relationship with happiness. Also the regression results indicate that the independent variables were entered into the study explained 14% of the variance in happiness. Results suggest that social and cultural capital plays a major role in levels of happiness but economical capital has a little role in explanation of happiness among the marginal and non-marginalized in Tabriz. According to the findings economical capital is also significant and effective but in order to increase happiness and subjective well-being of study subjects, the focus of policy making and cultural planning should be more on social and cultural capital.
    Keywords: Social Capital, Economical Capital, Cultural Capital, Happiness, Marginalization
  • Habib Babaei Pages 185-223
    This research tries to answer this question: what is the position of Entrepreneurship in the Iranian press? It is an applied research which uses mixed method. Through purposive sampling, 220 issue of press issue with high circulation were surveyed. Also documentary method and deep content analysis were implied in theoretical and practical parts of the research. Data analysis phase uses both descriptive and deductive statistics by M.R.P software. The findings of this study show that entrepreneurship contents do not have proper situations in the press and on average, only 5 percent of the content and the volume of press is devoted to entrepreneurship. They have reflected entrepreneurship events, but have not paid any attention to the educational role and important issue such as entrepreneurial opportunities, entrepreneurial attitude, entrepreneurial skills, women Entrepreneurship, rural Entrepreneurship, and organizational entrepreneurship. And reflection of entrepreneurship activity in economic press such as the Bazaar-e-kar and Donyaye Eghtesad Newspaper is relatively in good social press such as Hamshshri and Jam-e- jam Newspapers had considered to this matter. Also based on these results, after naming 27 July as Entrepreneurship day of the press paid little attention to this issue.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Culture, Development of Entrepreneurship, Mass Media, Press
  • Yousef Mohammadzadeh, Samad Hekmati Farid, Samira Abdolalizad Pages 223-276
    According to recent studies, social development and health capital are the main axes of development and economic growth, on the other hand, the health of people relates to social environment factors more than any other factor. So the World Health Organization has recently begun serious discussion on health social determinants. This study aims to investigate the effect of social development on public health in 101 upper-middle income countries of the world over the period 1990-2014 STATA software was used for data analysis and models’ evaluation. In order to achieve reliable results, in both models the life expectancy and mortality rates were used for public health indicators. The results showed that in all models in the 99% confidence level, the social indicators have a significantly positive impact on the life expectancy and a significantly negative impact on the mortality rates. In final models, the social development factor for life expectancy and mortality respectively, 3/16 and -2/95. Therefore, the development of social indicators (Civic activities, clubs and societies, within-group cohesion,
    Keywords: Keywords: Social Development, Public Health, Social-Economic Factors, Panel Data