فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 8 (پاییز 1390)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 8 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی فرهادی صفحه 1
    این نوشته در پی شناسایی و تحلیل دسته شاخص اما نسبتا فراموش شده ای از منابع مهم مربوط به پیشه وران و اصناف ایرانی است. منابعی با نام های کلی فتوت نامه، رسائل جوانمردان، کسب نامه ها، کسوت نامه... که در واقع مرام نامه های خود تضمین کننده (خودپذیرفته، خود پذیرفتگار) و درونی شده بخشی از پیشه وران و صاحبان مشاغل گوناگون در ایران و دیگر کشورهای مسلمان بوده است، که می توانند مورد توجه و پژوهش پژوهشگران حوزه هایی از انسان شناسی، تاریخ، جامعه شناسی، اقتصاد، توسعه، ادبیات و دین قرار گیرند. این دسته از منابع در شرایط کنونی ایران و کشورهای مانند ایران، به دلایلی که مولف در دو کتاب انسان شناسی توسعه پایدار و دگرگونی های فرهنگ تولید و کار در ایران و در زمانه نونا کجاآباد سازی های نظام سوداگری-استعماری و تقلیل و تحلیل فرهنگ تولید و کار و آوازه گری های جانانه برای مصرف و جامعه مصرفی و مصرف انبوه می توانند بسیار پندآموز بوده و مصالح و شیوه های آن در بازتولید فرهنگ آسیب دیده و آزارمند تولید و کار کشورهای جهان سوم و به ویژه خاورمیانه ای دارای ذخایر زیرزمینی بکار آیند.
  • محمدتقی شیخی، افسانه کمالی، ثریا جهان آرای صفحه 37
    امنیت به عنوان ضروری ترین نیاز و اساسی ترین بستر دوام و بقاء جوامع بشری تلقی شده است.در واقع زمانی که فرد احساس کند در جامعه و تعاملات اجتماعی خطری جان، مال یا سلامتی وی را تهدید نمی کند می توان گفت فرد دارای احساس امنیت اجتماعی می باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه سرمایه اجتماعی به عنوان متغیر مستقل با احساس امنیت اجتماعی در میان مادران کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر مدارس استثنایی شهرستان اسلامشهر در سال تحصیلی 90-1389 می باشد تا بدین وسیله راهکارهایی جهت کاهش مشکلات آنان ارائه شود.
    در این پژوهش سرمایه اجتماعی را با استفاده از تئوری پاتنام در سه بعد شبکه روابط اجتماعی، اعتماد و همیاری و متغیر وابسته احساس امنیت اجتماعی را با استفاده از تئوری چلبی در چهار بعد امنیت مالی، جانی، گروهی و فکری سنجیده ایم. این پژوهش با روش پیمایش انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، مادران کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر مدارس استثنایی شهرستان اسلامشهر در سال تحصیلی90 -1389 می باشند. با توجه به این که تعداد جامعه آماری کم بود از روش تمام شماری برای نمونه گیری استفاده کرده ایم که در نهایت با 218 نفر مادر واجد شرایط مصاحبه نمودیم.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که سطح سرمایه اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی در جامعه مورد بررسی پایین است. همچنین بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با احساس امنیت اجتماعی رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد. همین طور نتایج رگرسیون نشان می دهد که 38 درصد از تغییرات متغیر احساس امنیت اجتماعی توسط متغیرهای مستقل تبیین گردیده است. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان می دهد که متغیر اعتماد بنیادی و متغیرهای زمینه ای مدت زمان ازدواج، تعداد فرزندان و مقطع تحصیلی با احساس امنیت اجتماعی رابطه دارند.
  • مسعود تقوایی، علی زنگی آبادی، حمیدرضا وارثی، محمود اکبری* صفحه 68

    هدف اصلی انواع برنامه ریزی در شهرها نیل به رفاه شهروندی است و برای سنجش رفاه در شهرها از شاخص های ترکیبی استفاده می شود. پژوهش حاضر با هدف سنجش رفاه در کلانشهر شیراز و با به کارگیری شاخص های کلارک و تابع رفاه اجتماعی اتکینسن انجام شده است. پژوهش ماهیتی کمی- تحلیلی داشته و برای به کارگیری شاخص کلارک از متغیرهای نیازهای سلسله مراتبی استفاده شده است و برای به کارگیری تابع رفاه اجتماعی نیز از متغیر درآمد استفاده شده است. اطلاعات درآمدی براساس داده های رسمی مرکز آمار ایران بوده و برای به کارگیری این تابع در مناطق نه گانه کلانشهر شیراز از داده های میدانی که از سرپرستان خانوار (384 خانوار) جمع آوری شده، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش از خانوارهای شهر شیراز که تعداد آنها طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1385 برابر با 344533 نفر بوده است، تشکیل می شود. سنجش رفاه با استفاده از شاخص کلارک در شهر شیراز روندی افزایشی را نشان می دهد و این شاخص از 0.253 در سال 1380 به 0.424 در سال 1385 رسیده است. شاخص کلارک نیز برای سال-های 1381 0.281، 1382 0.318، 1383 0.362 و برای سال 1384 0.388 محاسبه شده است و در مقاطع گوناگون زمانی، نشان دهنده روندی افزایشی است. یافته های پژوهش با بهره گیری از شاخص اتکینسن و با لحاظ نمودن درجه های حساسیت به نابرابری، نشان می دهند که بیشترین سطح نابرابری در سال های 1385 و 1384 و کمترین سطح نابرابری در سال های 1381 و 1382 بوده است.

    کلیدواژگان: شاخص کلارک، تابع رفاه اجتماعی اتکینسن، کلانشهر شیراز
  • پژمان احمدی، سید احمد حسینی صفحه 89
    اعتماد اجتماعی، بستر تعاملات اجتماعی و کانون اصلی مفهوم سرمایه اجتماعی است. توجه به اعتماد اجتماعی ایده جدیدی نیست بلکه جریان فکری چند قرنی است. جامعه جدید به دلیل برخورداری از ویژگی های منحصر به فردی چون گستردگی وتنوع جوامع، پیچیدگی نهادها، افزایش ابهام و غریبه بودن نسبت به محیط اجتماعی، توجه به اعتماد اجتماعی و نقش آن درحیات اجتماعی را واقعیتی جدی نموده است. برای بررسی دقیق اعتماداجتماعی در سه بعد اعتماد درون گروهی، برون گروهی و اعتماد تعمیم یافته به روش پیمایش از 319نفر از افراد جانباز بالای 25 درصد بنیاد شهید وامور ایثارگران شهرستان ری در سه گروه 25 تا 49 درصد، 50 تا 69 و 70 درصد که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و سپس تصادفی ساده انتخاب شده بودند، اطلاعات جمع آوری گردید. در این مقاله عوامل مرتبط با اعتماد اجتماعی مانند: میزان دینداری، عام گرایی، تعاملات اظهاری، پایگاه اقتصادی – اجتماعی ودرصد جانبازی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که اعتماد تعمیم یافته، با توجه به دو بعد دیگر، یعنی اعتماد به درون و برون گروه که اعتماد بین شخصی است کمی پایین تر است. درمجموع، جانبازان از اعتماد اجتماعی متوسط به بالایی برخوردار هستند.
    بین میزان دینداری، عام گرایی، تعاملات اظهاری، پایگاه اقتصادی – اجتماعی و درصد جانبازی با اعتماداجتماعی پاسخگویان رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماداجتماعی، سرمایه اجتماعی، جانباز، درصدجانبازی، دینداری، عام گرایی، تعاملات اظهاری، پایگاه اقتصادی، اجتماعی
  • کاوه سرمست صفحه 123
    این مقاله ابتدا به اهمیت تعاونی ها در جامعه امروزی جهانی و جایگاه آنها می پردازد و سپس مقوله توسعه پایدار را بطور خلاصه موشکافی می کند. توسعه پایدار در تعریف کلان خود زمینه ای است برای حفظ محیط زیست و منابع مصرفی برای تولید که در ارتباط تنگاتنگ با شرایط اجتماعی مطلوب، کاهش فقر و نابرابری و اختلاف درآمدی بین اقشار گوناگون اجتماعی و مناطق گوناگون جهانی قرار دارد. عواملی که زمینه ساز بهبود وضعیت پایدار و توسعه اجتماعی اقتصادی هستند را تا حد امکان بیان می کند و عللی که در اقتصاد مبتنی بر بازار سرمایه داری، موجب کژروی و تخریب فرآیندهای توسعه پایدار می شود را نیز توضیح می دهد. بدیهی است که این بحث به تعاونی ها و امکانات و ظرفیت های بالقوه ای که در ارتباط با تامین شرایط پایدار بطور ذاتی دارا می باشند و در روند فعالیتی خود آنها را تولید و بازتولید می کنند می پردازد. نتیجه آنکه تعاونی ها به معنای واقعی کلمه، بخش قابل توجهی ازاقتصاد محسوب می شوند که به خودی خود تامین کننده توسعه پایدار هستند.
  • اکبر شریفیان، هدی فتوت صفحه 155
    موضوع این پژوهش، تاثیر سرمایه اجتماعی بر کیفیت زندگی دانشجویان دانشگاه آزاد شیراز می باشد. کیفیت زندگی از جمله مسائل مهمی است که ابتدا با گسترش همه جانبه فناوری و فرایند صنعتی شدن در کشورهای غربی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفت.
    همواره دانشمندان و محققان در پی یافتن عوامل تاثیرگزار بر کیفیت زندگی افراد بوده اند. زیرا عدم شناسایی عوامل موثر بر کیفیت زندگی مردم در قلمروهای گوناگون بشری، نه تنها پیامدهای غیر منتظره و ناگواری را به دنبال خواهد داشت، بلکه با کاهش میزان رضایتمندی از زندگی در میان افراد، جامعه، نیروی انسانی مولد و توانمند خود را نیز در طول زمان از دست خواهد داد.
    در مجموع پذیرشی همگانی در ادبیات مرتبط با کیفیت زندگی وجود دارد که بهبود و پیشرفت سطح سرمایه اجتماعی می تواند در نهایت به افزایش کیفیت زندگی و رفاه مورد انتظار ختم شود. برای مثال در سال 2003«کمیسیون بهره وری استرالیا» در گزارش خود عنوان نمود که «سطح پیشرفته سرمایه اجتماعی که تبعیت از هنجارهای اجتماعی»، شبکه های خوب توسعه یافته و سطوح مرتبط با اعتماد را در بر می گیرد، عموما دارای اثرات مفیدی در کیفیت زندگی می باشد.» (Productivity commission،2003:15-17)در این تحقیق از روش پیمایش برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. فرضیات تحقیق نیز با استفاده از تئوری های موجود تدوین و داده های پژوهش هم با استفاده از نرم افزارهای موجود پردازش شده اند. پس از آزمون فرضیه های تحقیق، مشخص شد که متغیر سرمایه اجتماعی با ابعاد اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و شبکه اجتماعی رابطه معنادار و مستقیمی با کیفیت زندگی دارد. جامعه آماری این پژوهش، تمام دانشجویان دانشگاه آزاد شیراز (واحد پردیس) می باشند که از بین این جمعیت آماری، تعداد 374 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شبکه اجتماعی
  • طلعت اللهیاری صفحه 191
    از نظر تاریخی، خدمات مددکاری اجتماعی اولیه با دستگیری از افرادی که به نوعی اختلالات جسمی یا ذهنی داشتند شروع شد. به بیان دیگر، خدمات توان بخشی اولین خدمت رسانی مددکاران اجتماعی بوده که در قالب سازگاری اجتماعی مطرح بوده است.
    پژوهش حاضر با هدف اصلی برخورداری از خدمات اجتماعی برای دسته ای از کودکان کم توان ذهنی (سندرم دان) و چگونگی برخورد متخصصان با والدین در شهر تهران انجام شده است.
    روش پژوهش کیفی توصیفی است و طی انجام مصاحبه عمیق با 170 مادر دارای کودک سندرم دان سوالات اصلی مطرح گردید. نتایج اصلی بدست آمده این بود که بیشتر مادران از برخورد پزشکان تجارب ناخوشایندی داشتند به طوری که رفتار و گفتار پزشکان باعث می شد مادران دچار ناامیدی و به هم ریختگی بیشتری شوند. بیشتر مادران اظهار می داشتند که دسترسی به خدمات توان بخشی برای کودکان آنها ضروری ولی در مراکز دولتی بسیار محدود و در مراکز خصوصی بسیار پر هزینه است.
    این پژوهش نشان داد چنانچه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قبول مسئولیت نماید، با ارائه خدمات اجتماعی از طریق مددکاران اجتماعی می توان جهت سازگاری اجتماعی این خانواده ها و فرزندان آنها اقدام موثر بعمل آورد.
    کلیدواژگان: خدمات مددکاری اجتماعی، کم توانی، سندرم دان، خانواده، جامعه
|
  • M. Farhadi Page 1
    This article tries to study prominent but rather unknown category of resources related to tradesman and guilds. These resources under various names of Fotovat Name, Rasael Javanmardan, Kasb Name, Kesvat Name and so on are in fact people letter of self guaranteed, self accepted and internalized assertion of tradesman of Islamic societies that can be taken in to account by scholars and researchers of anthropology, history, sociology, economy, development, literature. As I mentioned earlier in two books of "Anthropology of Sustainable Development" and "Changes of Work and Construction Culture in Iran" these resources are extremely fruitful in this era of making wonderlands by capitalistic- colonial system and its demagogue for consumption, consumptive society and mass consumption.In this article after reviewing historical stem of chivalry and empowering Ayaran (up to regional authority) in Iran, their methods of propaganda and education will be discussed. It seems that after Alexander attack a Greek culture of anti-working which showed itself in aristocracy of Samani era was a prerequisite for creating such chivalry movement which was anti aristocracy and tried for reviving work culture and work dignity too. Although these assertions are simple text in style and literature because of admiring work culture they are the most effective assertion which related work, art, religion, ethic, human emotion and ethnic unconsciousness to each others in order to change their addressee to work, try and honor moral virtues and the other people. Finally tracing the impact of such lessons on Iranian's life, action and work along history, understanding changes of it and its weakening in Iran and similar societies the article provides new and thoughtful questions for emancipation.
  • M. Sheikhi , A.Kamali , S. Jahanarai Page 37
    Security is considered as the most significant necessity and the most essential base for existence and survival of human communities. In fact, if a person feels that no risk threatens his/her life, properties and health, he/she will achieve social security feeling. The purpose of this research is to investigate the relationship between social capital as an independent variable and social security feeling among mothers of educable mental retarded children who are trained in Exceptional Schools of Islamshahr city in the education year of 2010-2011.In this research, social capital was assessed enjoying Putnam theory in three aspects of social relations, trust and participation in collective actions. And social security feeling was evaluated according to Chalabi theory in four aspects of property, life, group and intellectual security. Statistical population included mothers of educable mental retarded children who are trained in Exceptional Schools of Islamshahr city in the years 2010-2011. Since the number of statistic population was low, complete coverage of population (218 qualified mothers) were interviewed. The findings indicate the low level of social capital and social security feeling in the mentioned population. There is also meaningful and positive correlation between social capital and social security feeling. The results of regression analysis show that 38% of changes of social security are explained by independent variables as well. The results of path analysis indicate that the variables of basic trust and duration of marriage, the number of children and level of education have relationship with social security feeling
  • M. Taghvaii , A. Zangiabadi , H. Varesi , M. Akbari Page 68

    The purpose of all Kinds of planning in cities is to achieve urban Welfare and for measuring welfare in there, composite indicators are used. To do so this paper is about the study which was done for assessment of welfare in Shiraz metropolitan by using Clarke index and social welfare function. As a quantitative-analytical research, it used variables of hierarchical needs for Clark Index and income for social welfare function. Income data was based on official data of the Statistical Center of Iran. Moreover to apply this function in nine Zone of Shiraz metropolitan also field data was collected from 384 households. The Statistical population is households of Shiraz which due to the General Population and Housing Census in 2006 was about of 344,533 people. Assessment of welfare indicates an increasing trend so that the index has reached from 0.253 in 2001 to 0.424 in 2006. The Clarke index which was calculated for 2002 -2005 shows escalating trend (0.281 - 0.388) in this period. According to the findings also by considering levels of sensitivity to inequality reveal that the most unequal years were 2006 and 2005 and the lowest ones were 2002 and 2003 respectively.

  • P. Ahmadi, A. Hosseini Page 89
    Social Trust is a platform for social interactions and relations. To study social trust of war injured carefully, it were took in to account in three dimensions, internal group, external group and generalized trust. Also related theories of James Coleman, Antony Giddens, Peoter Sztompka, Claus offe, Francis Fukuyama and etc were discussed. Regarding this, a survey research with a sample of 319 war injured people (in three groups of 25-49%, 50-69%, and 70%) who was selected thorough proportional classification sampling method was done. Dependent variable is social trust and independent variables are religiousness, universalism, expressional interactions, social-economic status and percentage of injury. Results of research showed that generalized trust of repliers, regarding to two other dimensions; trusting within and between groups is few lower. As a conclusion war injured revealed average level of social trust. There is significant correlation between social trust and other variables such as religiousness, universalism, expressional interactions, social-economic status and percentage of injury.
  • K. Sarmast Page 123
    This article would first present an explanation on the importance of co-operative organizations as social movement in the world today and then will pay enough attention to the sustainable development. Sustainable development generally can be seen as means of preservation of environment and natural resources in close relation with production in a way that certain social infections such as poverty, inequality and income gap among different social groups or regions will either be eradicated or alleviated. The elements that bring about both sustainable development and social progress will be worked out here and the grassroots of environmental depletion and degradation of natural processes in a capitalist market economy will be made known. The debate shall normally shift to the subject of co-operatives and their inherent capacities and potentials to provide suitable conditions for sustainability. Co-operatives are well aware that they automatically should reproduce favorable grounds for sustainable development. As a consequence the article would focus on the significant share of co-operatives in today’s economy and the role they play in stability and preservation of sustainable development.
  • A. Sharifiyan , H. Fotovat Page 155
    The theme of this study is the impact of social capital on quality of life of student. Quality of life is an important issue which first attracted intellectuals due to widespread deployment of technology and industrialization process in Western countries.Historically, scientists and researchers have sought effective factors on quality of life. Not unknowing such factors not only causes unexpected, harmful outcomes but also lower life satisfaction among individuals and communities would hurt productive and capable human resources along the time. Universal acceptance of the theoretical literature denotes improvement of social capital will lead to expected life quality and prosperity.In this study, the survey method is used to collect data from 374 students of Shiraz Islamic Azad University. After testing the research hypotheses, results reveal that the variable of social capital with dimensions of and social trust, social participation and social networks, has direct correlation with quality of life.
  • T. Allahyari Page 191
    Historically, social work began in the form of services for people with a disability. The aim of this research is to study social services for children with mental disability (focusing on Down syndrome) and how doctors and practitioners treat their parents in Tehran. The sample consisted of 170 mothers of children with DS, who experienced the difficulties of raising their children.Findings revealed that the majority of the mothers had very unpleasant experiences of how doctors treated them. So that they were disappointed with negative attitudes of doctors and practitioners. The majority of mothers believed that their children were in need of rehabilitation services but governmental centers have long waiting list and private centers are very expensive.This research suggests that if the Ministry of Health takes the responsibility of protecting DS children by providing social and rehabilitation services, it will help families to have better social adjustment.