فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 26 (بهار 1395)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 26 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد زاهدی اصل، علی اصغر درویشی فرد* صفحات 9-32
    مقاله حاضر، پژوهشی است در زمینه بررسی عوامل اجتماعی موثر بر میزان سلامت اجتماعی که با هدف بررسی و شناخت مهم ترین عوامل اجتماعی موثر بر میزان سلامت اجتماعی سالمندان شهر کوهدشت و با روش پیمایش انجام شده است. این بررسی مطالعه ای تبیینی است که جامعه آماری آن کل سالمندان 60 سال و بالاتر شهر کوهدشت در سال 1385 که حدودا 5508 نفر سالمند را تشکیل می دهند، است و از آن میان تعداد 359 نفر از طریق فرمول کوکران مشخص و با روش نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت سنجش میزان سلامت اجتماعی و متغیرهای اجتماعی تاثیرگذار به ترتیب از پرسشنامه استاندارد کییز و پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفت، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اکثریت پاسخگویان از میزان سلامت اجتماعی متوسطی برخوردار بودند. همچنین میان پایگاه اجتماعی، حمایت اجتماعی، مهارت های ارتباطی با میزان سلامت اجتماعی رابطه معنا دار و مستقیم وجود دارد، ولی میان اوقات فراغت و میزان سلامت اجتماعی رابطه معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سالمندان، مهارت های ارتباطی، اوقات فراغت، پایگاه اجتماعی، حمایت اجتماعی
  • آتنا غلام نیارمی*، ابراهیم انصاری صفحات 25-60
    پدیده ای به نام زن سرپرست خانوار، یک واقعیت اجتماعی است که امروزه در سراسر جهان وجود داشته و به دلایل گوناگون پدید می آید. این گروه اجتماعی برای امرار معاش و فعالیت اجتماعی و اقتصادی خود به امنیت اجتماعی نیاز جدی دارد. رسالت اصلی این پژوهش، بررسی عوامل جامعه شناختی موثر بر امنیت اجتماعی زنان سرپرست خانوار است بادر نظر گرفتن ابعاد مالی، جانی، عاطفی و ارتباطی امنیت اجتماعی. دراین راستا، پژوهشپیمایشی در جامعه هدفی متشکل از 400 زن سرپرست خانوار تحت پوشش موسسات حمایتی غیردولتی (مردم نهاد) در شهر تهران صورت گرفته است. داده های حاصل از پیمایش با روش های آماری رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدهو برای آزمون اعتبار سازه ای ابزار اندازه گیری و آزمون نیکویی برازش ساختار مورد نظراز مدل سازی معادلات ساختاری (نرم افزار ایموس[1]) استفاده شده است. نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره داده ها نشان می دهد عامل اقتصادی (25/0) موثرترین عامل تاثیرگذار بر امنیت اجتماعی زنان سرپرست خانوار است. پس از آن به ترتیب عوامل محیطی (13/0)، عوامل قانونی (12/0) و عوامل خانوادگی (10/0) بر امنیت اجتماعی این گروه از زنان تاثیر گذارند. باتوجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، با ایجاد شرایط و زمینه های مناسب به ویژه در بستر اقتصادی و محیطی که این زنان در آن احساس امنیت اجتماعی داشته باشند، می توان زمینه توانمندسازی آنان را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: زن سرپرست خانوار، امنیت اجتماعی، امنیت مالی، امنیت جانی، امنیت عاطفی، امنیت ارتباطی
  • شهریور روستایی، کیومرث نعیمی*، سلمان محمودی صفحات 61-92

    پایداری اجتماعی شهری مستلزم رعایت عدالت اجتماعی و عدالت فضایی و توجه متوازن به وجوه مختلف حیات جامعه است؛ به گونه ای که نیروی انسانی را به فراگرد توسعه خوشبین سازد. امروزه به دلیل رشد فزاینده شهرها، گسترش فیزیکی شهر و توزیع ناعادلانه خدمات و امکانات، بحث نابرابری های فضایی در حوزه های مختلف، به ویژه حوزه آموزشی ساکنین شهرها، یکی عوامل محوری اثرگذار بر پایداری سکونتگاه ها شناخته شده است. از این رو پرداختن به موضوع نابرابری فضایی و به تبع آن نابرابری آموزشی در مباحث شهری اهمیت بسزایی یافته است. هدف این پژوهش تحلیلی بر نابرابری های شهری با تاکید بر نابرابری های آموزشی در میان ساکنین بلوک های شهر سقز و نقش آن در پایداری اجتماعی شهری سقز و شناسایی بلوک ها و محدوده های مطلوب و نامطلوب از نظر وضعیت کلی آموزشی ساکنین آن است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز، از روش میدانی کتابخانه ای، از مجموعه داده های بلوک های آماری برای شهر سقز سال 1390 موجود در مرکز آمار ایران استفاده شده. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات با به کارگیری مدل های آمار فضایی[1]، تحلیل لکه های داغ[2] و خود همبستگی فضایی[3] در نرم افزار Arc/GIS و آزمون پیرسون در نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که بلوک های شهر سقز بر پایه شاخص های آموزشی دارای نابرابری فضایی هستند. بلوک های در وضعیت نامطلوبی در محدوده محلات 1، 6، 7، 8، 13، 17، 18 قرار دارند و بلوک های در وضعیت مطلوبی در محدوده محلات 2، 4، 8، 9، 11، 12، 13، 14، 15، 18، 19 قرار دارند. همچنین الگوی فضایی پراکنش و شکل نابرابر ی های آموزشی در شهر سقز از مدل خوشه ای[4] تبعیت می کند و طبق نتایج به دست آمده از آزمون پیرسون، بین نابرابری های آموزشی و پایداری اجتماعی شهری با ضریب همبستگی **054/0- و با عنایت به اینکه سطح معناداری کمتر از 05/0 است، می توان گفت که رابطه معنی دار معکوسی وجود دارد. به این معنی که افزایش نابرابری های آموزشی در سطح شهر بر میزان پایداری اجتماعی شهری تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی، عدالت فضایی، نابرابری آموزشی، آمار فضایی، شهر سقز
  • علی مبینی دهکردی، مهران کشتکار هرانکی* صفحات 101-138
    امروزه، عوامل متعددی وجود دارند که باعث شده اند تا نوآوری اجتماعی به صورت برجسته از سوی جامعه رهبران، مدیران کلان، تصمیم سازان و تصمیم گیران، مراکز علمی و دانشگاهی و حتی سازمان هایی با ماموریت های اجتماعی مورد توجه قرار گیرد. ازاین رو مدل های مختلفی برای آن ارائه شده است. مقاله حاضر در تلاش است تا با استفاده از روش فراترکیب، یافته های مطالعات صورت گرفته در این خصوص را به صورت نظا مند بررسی کرده و براساس فرایند شکل گیری و دستاورد خروجی، به تحلیل آنها بپردازد. برای این منظور، با مراجعه به اسناد و مدارک معتبر قابل دسترس در سایت های الکترونیکی «گوگل»، «اسکوپوس» و «تپ سی» در بازه زمانی 2000 تا 2015، از میان انبوه مقالات اولیه، تعداد 30 مقاله مناسب شناسایی شدند. به منظور تحلیل مقالات منتخب، مفاهیم تشکیل دهنده، ابعاد و مولفه های تاثیرگذار، از روش تحلیل محتوا استفاده شد. در ادامه به منظور اعتبارسنجی مفاهیم استخراج شده، از روش پانل دلفی با حضور تعدادی از صاحب نظران و خبرگان استفاده شد. در پایان، یافته های پژوهش در قالب 4 گزاره، شامل «مسئله اجتماعی»، «چرخه تولید ایده»، «چرخه پیاده سازی» و «محصول» ارائه شد.
    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، مدل های نوآوری اجتماعی، تحلیل محتوا، فراترکیب
  • سعید وصالی، سیدمحسن موسوی* صفحات 139-173
    هدف از این پژوهش بررسی ابعاد شهروندی اجتماعی فعال و عوامل موثر بر آن در بین شهروندان هیجده سال و بالاتر استان یزد است. این پژوهش با روش پیمایش مقطعی انجام شد و داده های آن با ابزار پرسشنامه جمعآوری شده است. حجم نمونه برابر 650 نفر برآورد شده و شیوه نمونه گیری، چندمرحلهای بوده؛ به طوری که پس از رعایت مراحل نمونه گیری، از چهار شهرستان یزد، تفت، بافق و بهاباد و از هر شهرستان یک شهر و دو روستا متناسب با حجم جمعیت هر کدام، افراد نمونه تخصیص یافتند. براساس نتایج حاصل از پیمایش، میانگین نمره شاخص گرایش به شهروندی اجتماعی فعال بر حسب طیف 1 تا 5 قسمتی برابر 45/3 است که از حد وسط طیف، کمی بالاتر است. میانگین نمرات گرایش به شهروندی اجتماعی فعال در بین زنان نسبت به مردان به طور معناداری بالاتر است و با افزایش سطح تحصیلات، میزان گرایش به شهروندی اجتماعی فعال نیز افزایش می یابد. نتایج رگرسیون خطی ساده، تاثیر مثبت عوامل نگرش به نظام سیاسی، برخورداری از حقوق شهروندی، اعتماد اجتماعی، احساس امنیت اقتصادی، احساس اثربخشی اجتماعی را جداگانه بر میزان گرایش به شهروندی اجتماعی فعال مورد تایید قرار داد اما چنانچه همه متغیرهای مستقل تحقیق وارد تحلیل رگرسیون گام به گام شوند، نتایج نشان میدهد که متغیرهای اعتماد اجتماعی، اثربخشی اجتماعی، میزان تحصیلات و جنس در گام نهایی، صلاحیت حضور در مدل را پیدا میکنند. این چهار متغیر در مجموع 23 درصد از تغییرات گرایش به شهروندی اجتماعی فعال را تبیین میکنند. همچنین براساس نتایج به دست آمده، متغیرهای نگرش به نظام سیاسی و برخورداری از حقوق شهروندی با حضور متغیرهای دیگر موجود در مدل، اثر خالص و معنادار خود را از دست میدهند اما اثرگذاری غیرمستقیم آنها نسبتا بالاست.
    کلیدواژگان: شهروندی اجتماعی، شهروندی اجتماعی فعال، نگرش به نظام سیاسی، مشارکت اجتماعی، ارزشهای شهروندی
  • حسین افراسیابی*، جوادمداحی صفحات 178-216
    دانشجویان، بخش مهمی از سرمایه انسانی جامعه محسوب می شوند که هزینه های زیادی صرف حفظ و ارتقای سلامت آنها می شود. باوجود زیان های شناخته شده سیگار برای سلامتی، جوانان و دانشجویانی هستند که در اوقات فراغت خود سیگار مصرف می کنند. این پژوهش به دنبال تبیین نقش اوقات فراغت در اعتیاد به سیگار دانشجویان، براساس نحوه ادراک این کنش معنادار اجتماعی نزد آنان است. با توجه به هدف مطالعه، در پژوهش حاضر از روش تحقیق کیفی و راهبرد نظریه زمینه ای استفاده شده است. برای گردآوری داده ها نیز از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه مورد مطالعه را دانشجویان پسر خوابگاهی دانشگاه یزد تشکیل می دهند که تعداد 50 نفر به شیوه غیرتصادفی و هدفمند در مصاحبه ها مشارکت داشتند. با تحلیل داده ها در چارچوب کدگذاری نظری، پنج مقوله اصلی (نبود نظارت خانواده، محدودیت امکانات ورزشی، تفریح قهوه خانه ای، فراغت منفعلانه، مصرف دخانیات) و یک مقوله هسته (اوقات فراغت بستر بروز رفتار مصرف محور) استخراج شد. در پایان مدل پارادایمی مستخرج از داده ها طرح شد.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، سیگار، دانشجویان، اعتیاد، نظریه زمینه ای
  • ابراهیم اخلاصی* صفحات 213-265
    سازمان بهداشت جهانی سلامت امری فراتر از «فقدان بیماری یا معلولیت» می داند و آن را متضمن توجه خاطر به ابعاد روانی و اجتماعی و معنوی انسان ها در نظر می گیرد. پژوهش حاضر بر پایه منطق استفهامی، با استفاده از روش تحقیق مردم نگاری وسیع و با هدف بازنمایی راهبردهای مدیریتی معطوف به ملاحظه «معنویت» در بیمارستان های دولتی کلانشهر شیراز انجام شده است. دو پرسش اصلی مقاله عبارتند از: ابعاد فراجسمانی کنشگران اصلی نظام سلامت، مشتمل بر جنبه های روانی، اجتماعی و فرهنگی و معنوی آن ها، چگونه مورد توجه تصمیم گیران مجموعه های درمانی قرار گرفته است؟ هم چنین، مهم ترین مصادیق متعارض با اخلاق پزشکی در میدان های مطالعه کدامند؟ آگاهی دهندگان مطالعه شامل پزشکان، مدرسان اخلاق پزشکی، پرستاران، مدیران بیمارستانی، مددکاران اجتماعی، بیماران و همراهان آن ها هستند که بر پایه روش نمونه گیری چند سطحی به صورت هدفنمد و غیر احتمالی انتخاب شده اند. تحلیل کیفی داده های حاصل از فرایندهای چندگانه داده یابی از قبیل مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته، تصویر برداری و مرور اسناد بیمارستانی نشان می دهد راهبرد مدیریتی مورد استفاده در میدان های مطالعه جهت ملاحظه ابعاد روانی، اجتماعی و معنوی کش گران اصلی نظام سلامت بر حسب مضمون نهایی «تجویزات الزامی و ارشادی» و مضامین کلی «معنویت دینی»، «معنویت سازمانی» و «فرهنگ فردی و حرفه ای سازمان خدمات» می تواند به تصویر کشیده شود. بعلاوه، آرمان مدیریتی «نهادینه سازی معنویت» در مجموعه های درمانی غالبا مبتنی بر آموزه های دینی، با محوریت «ترجیحات فقهی» محقق شده است.
    کلیدواژگان: ناظر آرمانی، اخلاق پزشکی، فرهنگ، معنویت، رفتار حرفه ای
|
  • M. Zahediasl, Aa Darvishifard* Pages 9-32
    The present research examines the social factors influencing the social health. This is a survey to identify and examine the most important social factors which influence the social health of the elderly in the city of Kouhdashat. This research is an explanatory study, with all the elderly of 60 years of age and older living in Kouhdasht as its statistical population. About 5508 people were 60 or over in 2006, when the research was conducted; 359 persons of this population were selected through Cochran’s formula and studied. To evaluate the rate of the social health and the influential social variables, the standard Keyes questionnaire and the researchers’ questionnaire, whose validity and reliability were confirmed, were used. The research shows that most of subjects had an average social health. Also there was a significant and direct association between social support, social status, communication skills and social health. However, no significant association was observed between spare time and social health.
    Keywords: Social Health, Elderly, Social Status, Social Support, Spare Time, Communication Skills
  • A. Gholamnayarmi*, E. Ansari Pages 25-60
    The phenomenon called “female headed household” is a social fact seen in all societies, happening for different reasons. This social group seriously needs social security for making a living and doing social- economic activities. The main goal of this research is to study the factors that influence the social security of women who serve as heads of household, considering the financial, physical, sentimental and communicable aspects of social security. This research is a survey with a statistical sample of 400 women responsible for their families, who are supported by NGOs in Tehran. The data has been analyzed using Multi-Variables Regression and Structural Equation Model (SEM). The research results indicate that the economic factor is the most effective factor among factors such as environmental, legal and family factors. In light of the result of this study, by providing the economic and environmental support for these women so that they feel socially security, they can be empowered.
    Keywords: Female Headed Household, Social Security, Financial Security, Physical Security, Sentimental Security, Communicational Security
  • shahrevar rostai, kiomars naimi*, salman mahmodi Pages 61-92

    Urban sustainability depends on relative welfare, citizen participation and social awareness for all community members. In fact, sustainability requires observing social and spatial justice and balanced attention to different aspects of community life, so that human resources optimistically take part in the development process. Today, due to the growth of cities, the physical development of cities and the lack of equitable distribution of services and facilities, spatial inequalities in different spheres, particularly in the field of education of urban residents, are among the key factors affecting the sustainability of settlements. Therefore addressing the issues of spatial inequality and educational inequality are very important. This paper tries to analyze educational inequality in different urban blocks and its role in the stability of the city ofSaqqez. For the purpose of this research, analytical method was used and to gather data and information, library method was employed. The statistical data belonged to 2011, available in theCenter ofStatistics ofIran; the data was analyzed using spatial statistics models, Hot Spot Analysis and Autocorrelation Moran’s I. The results show that theblocks of Saqqez had educational inequality. Blocks 1, 6, 7, 8, 13, 17, and 18 had an undesirable situation, while blocks 2, 4, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 18, and 19 had a proper situation. And distribution pattern of educational inequality in Saqqez follows the cluster model. According to the results from Pearson Test, between educational inequalities and urban sustainability, with a correlation coefficient of (-0.054 **) and with regard to the significance level of less than (0.050), there is a reverse significant relationship. This means that an increase in the educational inequality has a negative impact on urban sustainability.

    Keywords: Social Sustainability, Spatial Iustice, Educational Inequality, Spatial Statistics, Saqqez
  • A. Mobinidehkordi, M. Keshtkarharanki* Pages 101-138
    This article aims to examine the factors influencing tendency towards active social citizenship of citizens 18 years and older in YazdProvince. This research was carried out in the form of a survey, and questionnaires were used to gather data. The sample size was estimated at 650 people who reside in the counties (shahrestan) of Yazd, Taft, Bafgh and Behabad. The results show that the mean of tendency towards active social citizenship is 3.45, which is somehow more than the middle extent in the 1 to 5 grade continuum. Stepwise regression results show that the variables of social trust, social efficacy, the level of education and gender had a significant impact on tendency towards active social citizenship; in total, 23% of changes in active social citizenship are explained by these four variables. Furthermore, the variables of attitude to political system and the feeling of having citizenship rights had an indirect impact on tendency towards active social citizenship.
    Keywords: Social Citizenship, Active Social Citizenship, Attitude to Political System, Social Participation, Citizenship Values
  • Said Vesali, Seyed Mohsen Mousavi* Pages 139-173
    This article aims to examine the factors influencing tendency towards active social citizenship of citizens 18 years and older in YazdProvince. This research was carried out in the form of a survey, and questionnaires were used to gather data. The sample size was estimated at 650 people who reside in the counties (shahrestan) of Yazd, Taft, Bafgh and Behabad. The results show that the mean of tendency towards active social citizenship is 3.45, which is somehow more than the middle extent in the 1 to 5 grade continuum. Stepwise regression results show that the variables of social trust, social efficacy, the level of education and gender had a significant impact on tendency towards active social citizenship; in total, 23% of changes in active social citizenship are explained by these four variables. Furthermore, the variables of attitude to political system and the feeling of having citizenship rights had an indirect impact on tendency towards active social citizenship.
    Keywords: Social Citizenship, Active Social Citizenship, Attitude to Political System, Social Participation, Citizenship Values
  • Hossein Afrasiabi *, Javad Maddahi Pages 178-216
    Young people, especially students, are a major part of human capital in any society and it costs a lot to maintain and improve their health. Despite the known harms of smoking for health, tobacco smoking is popular among the youth and students. This research aims to explore the role of leisure in smoking among students on the basis of understanding this socially significant action. The study is a qualitative research and grounded theory has been used to achieve the study objective. Data was collected through semi-structured interviews. 50 male students, in the dormitory of YazdUniversity, were non-randomly selected to participate in the study. By analyzing the data in terms of open, axial and selective coding, five main concepts, including lack of family supervision, limited sports facilities, coffee house leisure, passive leisure and tobacco consumption, as the main categories, and a core theoretical variable, i.e. leisure as the context for tobacco consumption, were extracted. Eventually, a paradigmatic model was derived from data.
    Keywords: Leisure, Cigarette, Students, Addiction, Grounded Theory
  • Ebrahim Ekhlasi* Pages 213-265
    World Health Organization supposes health as something more than the absence of sickness or disability. It also considers health in a way that it includes the psychological, social as well as spiritual aspects of human beings. Present research has been performed on the basis of an abductive strategy through application of Extensive ethnographic methods aiming at representation of management-related strategies oriented toward consideration of spirituality in governmental hospitals located in Shiraz. Two main research questions include: how meta-physical dimensions of main actors of the health system including their psychological, social as well as spiritual aspects are being considered by decision makers of the medical therapeutic complexes? What are the most important observed instances put in contrast with the principles of medical ethics? The informants of the study include physicians, lecturers of medical ethics, nurses, hospital managements, social workers, patients and their visitors as well. The mentioned informants have been selected purposefully through multi-level qualitative sampling. Analysis of data gathered through various ways of data seeking such as in-depth as well as semi-structured interviews, photo taking and review of hospital documents shows that regarding psychological, social and spiritual aspects of the main actors of the cure system can be represented under the label " advisory obligatory prescription" as a final theme and "religious spirituality", "organizational spirituality" and "personal professional culture of system of cure services" as total themes. Furthermore, in therapeutic centers, institutionalization of spirituality, as a management ideal, has been mostly fulfilled on the basis of religious teachings with special reference to juridical preferences.
    Keywords: Ideal Observer, Medical Ethics, Culture, Spirituality, Professional Behavior