فهرست مطالب

علوم زیستی ورزشی - پیاپی 25 (تابستان 1394)

فصلنامه علوم زیستی ورزشی
پیاپی 25 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رحمان سوری، علی اصغر رواسی، محمدرضا دارابی صفحات 157-170
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر دوازده هفته تمرین ترکیبی بر سطح RBP4 و مقاومت به انسولین در مردان میانسال چاق بود.به همین منظور 20 مرد میانسال چاق از بین داوطلبان انتخاب شدند و در دو گروه تمرین ترکیبی (10 نفر با میانگین سن 25 /2 ± 2 /51 سال و شاخص توده بدن 81/ 0 ± 44/ 31 کیلوگرم بر متر مربع) و کنترل (10 نفر با میانگین سن 11/ 2 ± 3 /50 سال و شاخص توده بدن 34 /1 ± 32/ 30 کیلوگرم بر متر مربع) قرار گرفتند.گروه ترکیبی، برنامه تمرینی دوازده هفته ای شامل تمرین مقاومتی (3 جلسه در هفته با شدت 75-50 درصد یک تکرار بیشینه به مدت 22 دقیقه) و تمرین استقامتی (راه رفتن یا دویدن، 3 جلسه در هفته با شدت 80-50 درصد حداکثر ضربان قلب به مدت 22 دقیقه) را اجرا کردند. یافته ها نشان داد که پس از دوازده هفته تمرین ترکیبی، میزان RBP4 (P=0.003) و شاخص مقاومت به انسولین (P=0.019) در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری یافت. بنابراین می توان گفت که دوازده هفته تمرین ترکیبی سبب کاهش مقدار RBP4و شاخص مقاومت به انسولین می شود که این تغییرات ممکن است با کاهش وزن آزمودنی ها همسو باشد.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، چاقی، مقاومت به انسولین، RBP4
  • مهدی صمدی، فرزاد ناظم صفحات 171-185
    وقوع آسیب های ورزشی در مسابقات تکواندو اغلب ناشی از برخوردهای فیزیکی هنگام مبارزه است. ازاین رو طراحی برنامه تمرین همسطح با فشار فیزیولوژیک یک مسابقه واقعی بر پایه تغییرات، RPE، HR،LA انجام گرفت تا ورزشکار به جای مبارزه با حریف، فنون را با «میت» اجرا کند. به این منظور دوازده تکواندوکار زبده تیم ملی با میانگین سن 3±22 سال به صورت هدفمند در این پژوهش شرکت کردند. مشخصات آنتروپومتریک و ظرفیت عملی با استفاده از تست درمانده ساز هوازی روی تردمیل و توان بی هوازی به روش RAST تعیین شد. آزمودنی ها به سبک وزنی المپیک برنامه مبارزه شبیه ساز را اجرا کردند. سطح لاکتات خون و ضربان قلب با تله متری پولار و مقیاس 10RPE بورگ پیش از مسابقه، بین هر یک از 3 راند مبارزه و در پایان راند سوم مسابقه و برنامه شبیه ساز با میت اندازه گیری شدند. برای مقایسه میانگین داده ها از تحلیل واریانس یکسویه استفاده شد. بین شاخص های سه گانه شدت کار هنگام مسابقه و تمرین ویژه اختلاف معناداری به دست نیامد (P>0.05). برنامه شبیه سازشده، فشار سایکوفیزیولوژیک همسطح با مسابقه واقعی بر عملکرد تکواندوکاران وارد می کند که احتمالا بتوان جایگزین مسابقات تدارکاتی در پیش فصل مسابقات که امکان رخداد آسیب وجود دارد، کرد.
    کلیدواژگان: آسیب ورزشی، تکواندو، درک فشار کار، طراحی تمرین شبیه ساز، لاکتات خون
  • سعید نظری، علیرضا سلیمی آوانسر، وحید نظری صفحات 187-209
    هدف
    بررسی ویژگی های پیکرسنجی و فیزیولوژیک بازیکنان نوجوان والیبال به منظور استعدادیابی براساس پست های مختلف والیبال بود.
    روش پژوهش: پانزده بازیکن تیم ملی والیبال نوجوانان ایران با میانگین سن 3/ 0±7/ 17 سال در مطالعه شرکت کردند. بازیکنان براساس پست بازی به پنج گروه پاسور، بازیکن آزاد، دفاع کننده وسط، دریافت کننده قدرتی و پشت خط زن تقسیم شدند. سپس متغیر های فیزیولوژیک، عوامل پیکرسنجی و ویژگی های تیپ بدنی آنها ارزیابی شد.
    یافته ها
    نیمرخ آنتروپومتری بازیکنان در بین پست های مختلف به ویژه در قد، وزن، طول اندام پایین تنه، گستره طولی دست ها، طول دست، طول بازو، طول کف دست، عرض شانه، توده خالص عضلانی، نسبت کمر به لگن و تیپ بدنی از لحاظ آماری متفاوت بود (05/ 0>P). بازیکن آزاد کوتاه تر و سبک تر از سایر بازیکنان بودند (05/ 0>P)، پشت خط زن و دریافت کننده قدرتی مزومورف تر و دفاع کننده های وسط اکتومورف تر از سایر پست ها بودند (05 /0>P). دریافت کننده های قدرتی عملکرد پرش عمودی بهتری نسبت به سایر بازیکنان داشتند (05/ 0
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده تفاوت های بیشتر آنتروپومتریکی بین بازیکنان پست های مختلف والیبال است و در مراحل استعدادیابی و استعدادگزینی بازیکنان باید ویژگی های آنتروپومتریک، تیپ بدنی و توان انفجاری آنها را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: استعدادیابی آمادگی جسمانی، تیپ بدنی، نخبه، والیبال
  • علیرضا قارداشی افوسی، سیروس چوبینه، عباسعلی گائینی، محسن جاویدی، علی اصغر فلاحی صفحات 211-223
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات تناوبی خیلی شدید (HIIT) بر تراکم استخوانی رت های نر نژاد ویستار بالغ بود.
    روش شناسی: به این منظور 16 سر رت با محدوده وزنی 20±250 گرم و سن شش هفته به دو گروه تجربی (n=8) و کنترل (n=8) تقسیم شدند. پس از یک هفته آشنایی با پروتکل تمرینی، برنامه تمرینی HIIT فزاینده به مدت هشت هفته دنبال شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، پس از بیهوشی و کشتن حیوان، استخوان ران بیرون آورده شده و در محلول فرمالین قرار داده شد. میزان تراکم مواد معدنی استخوان (BMD،g/cm2) و محتوای مواد معدنی (BMC،g/cm2) سه ناحیه (گردن، میانه، تروکانتر) ران به روش DEXA اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل داده های آماری از آزمون t مستقل استفاده شد.
    نتایج
    کاهش معنا داری در مقدار BMD و BMC گردن و تنه ران مشاهده شد، درحالی که کاهش مقدار BMC تروکانتر گروه تمرین معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر احتمالا تمرینات HIIT تاثیرات تحریکی مطلوبی بر تراکم استخوانی اعمال نمی کند.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی خیلی شدید، تراکم توده استخوانی، محتوای توده استخوانی، DEXA
  • کمال عزیزبیگی بوکانی، سیروان آتشک صفحات 225-239
    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر فواصل استراحتی بین دوره ها متعاقب دو فعالیت مقاومتی با حجم و شدت برابر بر تغییرات ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما و آنزیم کراتین کیناز بود. به همین منظور 20 آزمودنی تمرین نکرده داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند و به طور تصادفی در یکی از دو گروه فعالیت مقاومتی با فاصله استراحتی دو دقیقه و دیگری فعالیت مقاومتی با فاصله استراحتی چهار دقیقه قرار گرفتند. فعالیت مقاومتی با شدت حداکثر شش تکرار بیشینه در چهار دوره انجام گرفت. نمونه گیری قبل از شروع پروتکل فعالیت، بلافاصله بعد از اتمام، 6، 24 و 48 ساعت بعد از آن نیز دنبال شد. نتایج نشان داد که هر دو فعالیت مقاومتی با فواصل استراحتی متفاوت موجب تغییر سطوح ظرفیت آنتی اکسیدان پلاسما و تغییرات آنزیم کراتین کیناز شدند (05/ 0≥ P). با وجود این، بین دو گروه در هیچ کدام از مراحل اندازه گیری تفاوت معنا داری در CK و TAC دیده نشد (05/ 0< P). به طور کلی می توان گفت فاصله استراحتی بین دوره ها در فعالیت مقاومتی نمی تواند متغیر تاثیرگذار مهمی بر تغییرات ردوکس و نیز آسیب سلولی باشد و آنچه اهمیت بیشتری دارد، شدت فعالیت مقاومتی است.
    کلیدواژگان: شاخص آسیب سلولی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فعالیت مقاومتی
  • امیرحسین حقیقی، نسرین گلردی، محمدرضا حامدی نیا صفحات 241-259
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر یک دوره تمرین ورزشی هوازی با دو حجم متفاوت بر برخی فاکتور های خطر بیماری های قلبی-عروقی در دختران کم توان ذهنی بود. 24 دختر کم توان ذهنی به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند: 1. تمرین هوازی سه بار در هفته به مدت 45 دقیقه؛ 2. تمرین هوازی چهار بار در هفته به مدت 40 دقیقه؛ 3. کنترل. گروه های تجربی تمرینات هوازی شامل 10 دقیقه گرم کردن، 30 دقیقه راه رفتن، دویدن و بازی های آزاد و 5 دقیقه سرد کردن را به مدت هشت هفته با شدت 75-65 درصد ضربان قلب ذخیره انجام دادند. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه در سطح 05/ 0 > α تحلیل شد. نتایج نشان داد بین سه گروه در شاخص های نیمرخ های لیپیدی، ضربان قلب و برخی از متغیرهای ترکیب بدن (درصد چربی، BMI و WC) تفاوت معنا داری وجود ندارد (05/ 0 < P). دختران کم توان ذهنی برای بهبود استقامت قلبی- عروقی می توانند از حجم تمرینی چهار بار در هفته به مدت 40 دقیقه استفاده کنند و برای کاهش WHR از حجم تمرینی سه بار در هفته به مدت 45 دقیقه بهره ببرند. در مورد شاخص های وزن و VO2max می توان از هر دو حجم تمرینی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، حجم تمرین، فاکتورهای خطر، کم توان ذهنی
  • رضوانه گلدوی، مهدی مقرنسی * صفحات 261-277

    هدف این پژوهش، بررسی اثر دو شیوه تمرین استقامتی و مقاومتی بر سطوح آپلین پلاسمایی و برخی متغیرهای آنتروپومتریکی دختران دچار اضافه وزن و چاق بود. 34 دختر دچار اضافه وزن و چاق (kg/m225 <BMI) به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه استقامتی (12=n) (سن 44/ 2±81/ 22سال، قد 33/ 5±55/ 158سانتی متر و وزن 81/ 6±17/ 76کیلوگرم)، مقاومتی (12=n) (سن 67/ 2±50/ 22سال، قد 74/ 7±60/ 161 سانتی متر و وزن 92/ 9±69/ 77 کیلوگرم) و کنترل (10=n) (سن 41/ 2±50/ 21 سال، قد 40/ 6±20/ 159 سانتی متر و وزن 37/ 1±69/ 77 کیلوگرم) تقسیم شدند. تمرین استقامتی دویدن، شامل هشت هفته و چهار جلسه در هفته با شدت 65 تا 80 درصد HRmax و تمرین مقاومتی کار با وزنه نیز به مدت هشت هفته، هر هفته چهار جلسه با شدت 65 تا 80 درصد 1RM بود. خون گیری در حالت ناشتا، 24 ساعت قبل از شروع و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی انجام گرفت. داده ها با آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، t وابسته، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی LSD در سطح معنا داری 05/ 0>α تحلیل شدند. آپلین در گروه استقامتی کاهش معنا داری داشت (005 /0=P)، ولی در گروه مقاومتی با تغییر معناداری همراه نبود. همچنین بین تغییرات WHR، Vo2maxو سطوح آپلین گروه های تجربی در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنا داری دیده شد (05/ 0>P). متغیرهای آنتروپومتریکی در هر دو گروه تجربی با کاهش معنا داری همراه بود (05/ 0>P).یافته ها نشان داد، تمرین استقامتی نسبت به تمرین مقاومتی تاثیر بیشتری در بهبود سطوح آپلین و عوامل وابسته به چاقی داشته است.

    کلیدواژگان: آپلین، تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، چاقی، متغیرهای آنتروپومتریکی
  • مجید کاشف، میثم شعبانی نیا، سارا زارع کاریزک صفحات 279-296
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تغییرات فشار خون، ضربان و شاخص اکسیژن مصرفی قلب و ارتباط آن با نیمرخ چربی های بدن در دانشجویان فعال و غیرفعال است. به این منظور ده دانشجوی فعال (میانگین سن 21 سال، وزن 1 /68 کیلوگرم و قد 1/ 174 سانتی متر) و ده دانشجوی غیرفعال (میانگین سن 5/ 21 سال، وزن 07/ 73 کیلوگرم و قد 177 سانتی متر) به صورت تصادفی از بین دانشجویان پسر دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی که برای شرکت در پژوهش داوطلب شده بودند، انتخاب شدند. شرکت کنندگان تست کانینگهام فالکنر را شامل دویدن روی نوار گردان با شیب20 درصد و سرعت km/hr9/12 تا رسیدن به واماندگی انجام دادند. ابتدا فشار خون سیستولی (SBP) و دیاستولی (DBP) و ضربان قلب (HR) در حالت نشسته، حاصل ضرب دوگانه (DP)، شاخص های چربی خون و احشایی، نسبت چربی و نمایه توده بدن پیش از فعالیت اندازه گیری شد. در ادامه نیز BP و HR در حالت نشسته و DP هر شرکت کننده بلافاصله پس از تست و 3 دقیقه بعد دوباره سنجیده شد. برای تحلیل آماری از آزمون های تحلیل واریانس و کواریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد بازیافت (HR (P=0.006، F=6.012 و (SBP (P=0.02، F=4.353 و DP (P=0.004، F=6.38) در افراد فعال بهتر صورت می گیرد. اصلاح نتایج با شاخص های اضافه وزن و چربی های خون، ارتباط بین برخی از این عوامل با بازیافت نامناسب در افراد غیرفعال را تایید کرد. ازاین رو نظر به این یافته ها می توان گفت آمادگی و فعالیت بدنی بر بازیافت بهتر شاخص های همودینامیک بعد از فعالیت ورزشی تاثیر مثبت دارد، هرچند تفاوتی در مقادیر استراحت و فعالیت مشاهده نشد. اضافه وزن و دیس لپیدمیا می تواند بخشی از تفاوت های بین افراد فعال و غیرفعال را در این زمینه توضیح دهد. ازاین رو کنترل این عوامل با فعالیت ورزشی و رژیم غذایی مناسب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، بازیافت، حاصل ضرب دوگانه، دیس لپیدمیا، ضربان قلب، فشار خون، فعالیت بدنی
  • الله یار عرب مومنی، حمید محبی، فرهاد رحمانی نیا، احمد ریاسی صفحات 297-309
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی آثار تمرین تناوبی بر سطح لاکتات و فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز خون موش های صحرایی بود. 20 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (میانگین سن و وزن به ترتیب 3 ماه و 14± 224 گرم) تهیه شده و سپس، به طور تصادفی به دو گروه شاهد (10 = n) و تجربی (10 = n) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل 4 دقیقه دویدن روی نوار گردان و 2 دقیقه استراحت فعال در 10 مرحله تمرینی روی گروه تجربی اجرا شد. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی بعد از ناشتایی شبانه، موش ها با ترکیبی از کتامین و زایلازین بیهوش شدند. برای اندازه گیری لاکتات و فعالیت آنزیم LDH، خون گیری از قلب حیوان انجام گرفت. اطلاعات با استفاده از شاخص های پراکندگی میانگین و انحراف معیار (SE ±M) و آزمون t مستقل تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در سطح لاکتات خون دو گروه وجود نداشت، ولی در میزان فعالیت آنزیم LDH، تفاوت معناداری بین دو گروه تجربی و شاهد مشاهده شد (P˂0.05). این نتایج نشان می دهد، تمرین تناوبی به پاکسازی لاکتات منجر می شود. پایش لاکتات، موجب حفظ گلیکوژن عضلات شده و از تجمع +H که همراه با لاکتات تولید می شود، جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH)، تمرین تناوبی، لاکتات (La)، موش صحرایی
  • مختار عسکرپور کبیر، محمدرضا کردی، فاطمه شب خیز صفحات 311-328
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر دو شیوه تمرین مقاومتی و یک دوره بی تمرینی بر سطوح سرمی میوستاتین، کورتیزول، تستوسترون و قدرت عضلات مردان غیرورزشکار بود. به این منظور 34 مرد غیرورزشکار (سن 8/ 2±35 /33 سال) به سه گروه: تجربی الف (چهار جلسه تمرین)، تجربی ب (سه جلسه تمرین در هفته) و کنترل تقسیم شدند. تمرین مقاومتی (24 جلسه) براساس پروتکل تمرینی کرامر و همکاران (2004) و شامل 3 ست 8 تا 10 تکراری با 60 تا 70 درصد 1RM در عضلات بزرگ بدن بود. نمونه گیری خون، آزمون قدرت و سنجش ترکیب بدنی پیش از شروع اولین جلسه، پایان 24 جلسه و بعد از یک دوره بی تمرینی انجام گرفت. نتایج با استفاده از تجزیه وتحلیل Mix ANOVA و آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تمرین مقاومتی موجب افزایش قدرت عضلانی، توده بدون چربی، تستوسترون و کاهش کورتیزول و میوستاتین در هر دو گروه شده است. این افزایش و کاهش در گروه تجربی الف بیشتر از گروه تجربی ب بود (P˂0.05)، همچنین یک دوره بی تمرینی موجب افزایش سطوح سرمی میوستاتین و کورتیزول در گروه تجربی ب شد (P˂0.05)
    کلیدواژگان: بی تمرینی، تستوسترون، تمرین مقامتی، کورتیزول، میوستاتین
  • فرشته کریمی، وازگن میناسیان، سید محمد مرندی، احمد چیت ساز صفحات 329-345
    میگرن عبارت است از حمله های مکرر سردرد که به طور معمول یکطرفه و با اختلال پیچیده عصبی-عروقی و تحریک همزمان مسیر های درد اعصاب حسی ترژمینال همراه است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین هوازی منتخب روی برخی عوامل فیزیولوژیکی بیماران مبتلا به میگرن بود. آزمودنی های تحقیق 22 زن مبتلا به میگرن، در دامنه سنی 22 تا 53 سال بودند که به شکل دردسترس و غیرتصادفی در دو گروه تجربی (13 نفر) و کنترل (9 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی علاوه بر درمان دارویی به مدت دوازده هفته، سه جلسه هفتگی در تمرینات منتخب شامل فعالیت روی نوارگردان، و دوچرخه کارسنج به مدت 35 تا60 دقیقه و با شدت50 تا 75 درصد حداکثر ضربان قلب شرکت داشتند. گروه کنترل تحت درمان دارویی، اما غیرفعال، و صرفا در پیش آزمون-پس آزمون شرکت داشتند. تحلیل آماری داده ها نشان داد که پروتکل تمرینی موجب کاهش معنادار شدت سردرد، سطوح CGRP، درصد چربی؛ و افزایش معناداری در استقامت قلبی- عروقی گروه تجربی شد (05/ 0>P). شدت سردرد از 23 /34 به 30/ 14 مورد کاهش، سطوح CGRP از50 /53 به 45 /48 درصد در پس آزمون کاهش، درصد چربی از 45/ 31 درصد به 25/25 درصد کاهش، و استقامت قلبی- عروقی از 81/ 24 به 81/ 41 میلی لیتر/کیلوگرم/ وزن بدن افزایش نشان داد. نتیجه گیری می شود که احتمالا می توان از تمرینات هوازی به عنوان یک روش درمانی مکمل در کنار سایر درمان های دارویی برای بیماران مبتلا به میگرن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، میگرن، CGRP
  • عباس صارمی، نادر شوندی، ایمان خاکرو آبکنار صفحات 347-361
    هدف تحقیق حاضر، تعیین تاثیرات وابسته به زمان تمرین تناوبی شدید بر پویایی اکسیژن مردان جوان بود. 40 دانشجوی فعال به صورت تصادفی در چهار گروه قرار گرفتند: یک جلسه تمرین تناوبی شدید، دو جلسه تمرین تناوبی شدید، چهار جلسه تمرین تناوبی شدید و کنترل. گروه های تمرین و کنترل در یک تست فزاینده روی چرخ کارسنج شرکت کردند. پس از دو روز از اجرای پیش آزمون گروه های تمرینی، 1، 2 و 4 جلسه تمرین تناوبی انجام دادند. دو روز بعد از اتمام برنامه تمرینی، پس آزمون از گروه های تحقیق گرفته شد. شاخص های پویایی اکسیژن به وسیله دستگاه گاز آنالایزر به روش نفس به نفس حین پیش آزمون و پس آزمون اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که یک جلسه تمرین تناوبی تاثیری بر شاخص های پویایی اکسیژن ندارد (P>0.05). دو جلسه تمرین تناوبی موجب بهبود برخی شاخص های پویایی اکسیژن از جمله Vo2max، کسر اکسیژن و ثابت زمانی دوم شد (05/ 0>P)، اما بر ثابت زمانی اول تاثیری نداشت (P>0.05). به علاوه، چهار جلسه تمرین تناوبی با بهبود تمام شاخص های پویایی اکسیژن یعنی Vo2max، کسر اکسیژن، ثابت زمانی اول و دوم همراه بود (05/ 0>P). ظاهرا چهار جلسه تمرین تناوبی شدید حداقل زمان لازم برای بهبود شاخص های پویایی اکسیژن است و از لحاظ کاربردی مربیان می توانند این نوع تمرینات را برای بهبود سریع تر عملکرد هوازی و بی هوازی در برنامه تمرینی قرار دهند.
    کلیدواژگان: آمادگی هوازی، پویایی جذب اکسیژن، تمرین تناوبی شدید
|
  • Rahman Soori, Aliasgar Ravasi, Mohammadreza Darabi Pages 157-170
    The aim of this study was to examine the effect of 12 weeks of concurrent training on RBP4 andinsulin resistance levels in obese middle-age men. For this purpose، 20 obese middle-age men voluntarily participated in this study and were assigned to concurrent training group (n=10، mean age 51. 2 ± 2. 25 yr and BMI 31. 44 ± 0. 81 Kg/m²) and control group (n=10، mean age 50. 3 ± 2. 11 yr and BMI 30. 32 ± 1. 34 Kg/m²). The concurrent group performed the 12-week protocol including resistance training (3 sessions per week، 50-75% of 1RM for 22 min.) and endurance training (running or walking with 50-80% HRmax for 22 min.). The results showed a significant decrease in RBP4 (P=0. 003) and insulin resistance (P=0. 019) after 12 weeks of concurrent training in comparison with the control group. It can be concluded that concurrent training can decrease RBP4 and insulin resistance levels. These changes may be in the line with subjects'' weight loss.
    Keywords: concurrent training, insulin resistance, obesity, RBP4
  • Mehdi Samadi, Farzad Nazem Pages 171-185
    Physical injuries during taekwondo competitions often happen due to physical contacts during fighting; therefore, a training protocol was designed in line with the physiological stress of a real competition according to LA, HR and RPE changes so that the athletes could perform the techniques with a pad instead of a real opponent. For this purpose, 12 professional taekwondo players from national team (mean age 22+3 yr) participated in this study purposively. Anthropometric characteristics and aerobic capacity were estimated using an exhaustive aerobic treadmill protocol and anaerobic power was estimated by the RAST test. Subjects performed the stimulation protocol according with the Olympic weight style. Blood lactate and heart rate were measured with polar telemetry and Burg's RPE10 profile before the competition, at the end of each three rounds, at the end of the third round and in stimulation protocol with pads. One-way analysis of variance was used to compare the data mean. No significant differences were observed between the two conditions of competition and simulation training in HR, LA and RPE (P>0.05). The stimulation protocol inserts a psychophysiological stress in line with real competitions on taekwondo player's performance; therefore, this protocol can replace preseason competitions before competitions when the incidence of injury is high.
    Keywords: blood lactate, design of simulation training, rating of perceived exertion, sports injury, taekwondo
  • Saeed Nazari, Alireza Salimi Avansar, Vahid Nazari Pages 187-209
    The aim of this study was to investigate anthropometric and physiological characteristics in junior volleyball players for talent identification according to their volleyball playing positions. 15 junior national volleyball players (mean age 17.7±0.3 years) participated in this study. Players were classified to five groups according to their playing positions: setters, liberoes, middle blockers, receiver attackers and opposite hitter. Then their physiological variables, anthropometric factors and somatotype characteristics were calculated. Results showed significant differences in the anthropometric profile of the players especially in height, weight, length of lower extremity, arm span, arm length, upper arm length, hand span, width shoulder, skeletal muscle mass, WHR and somatotype among different volleyball positions (P<0.05). Liberoes were thinner and shorter than other players (P<0.05). Opposite hitters and receiver attackers were more mesomorph than other players while middle blockers were more ectomorph (P<0.05). Receiver attackers had better vertical jump performance than other groups (P>0.05). There were no significant differences in other physiological and anthropometric variables among playing positions. These results suggested that more anthropometric differences exist among volleyball players in different positions and player's anthropometric characteristics, somatotype and explosive power should be taken into account during talent selection and talent identification.
    Keywords: elite, physical fitness, somatotype, talent identification, volleyball
  • Alireza Ghardashi Afousi, Siros Choobineh, Abbas Ali Gaeini, Mohsen Javidi, Ali Asghar Fallahi Pages 211-223
    The aim of this study was to investigate the effect of high intensity interval training (HIIT) on bone mass density in adult male Wistar rats. For this purpose, 16 rats (weight 250±20 g and 6 weeks old) were divided into experimental group (n=8) and control group (n=8). After a week of orientation to the training protocol, 8 weeks of incremental HIIT was performed. 24 hours after the last training session, the subjects were anesthetized and sacrificed and their femur was removed and placed in formalin. Bone mineral density (BMD, g/cm2) and bone mineral content (BMC, g/cm2) in three regions (neck, middle, trochanter) of the femur were measured using DEXA analysis. Independent t test was used for statistical analysis. Results showed a significant reduction in BMD and BMC at femoral neck and trunk while the reduction in trochanter BMC of the experimental group was not significant. Based on these findings, HIIT may not have desired stimulatory effects on bone mass density.
    Keywords: bone mass content, bone mass density, DEXA, high intensity interval training
  • Kamal Azizbeigi Boukani, Sirvan Atashak Pages 225-239
    The aim of this study was to determine the effect of rest intervals between two resistance exercise protocols (with similar volume and intensity) on plasma antioxidant capacity (TAC) and creatine kinase (CK). For this purpose, 20 untrained subjects voluntarily participated in the research and randomly assigned to one of the two resistance exercise groups with 2-minute rest interval and 4-minute rest interval. Resistance exercise was performed in four sets of six repetitions maximum (6RM). Blood samples were collected before the exercise, immediately after the exercise, 6, 24 and 48 hours after the exercise. The results indicated that both resistance exercises with different rest intervals significantly changed plasma antioxidant capacity and creatine kinase (P≤0.05). However, there was no significant difference in the TAC and CK between the groups during the study (P>0.05). Generally, it can be said that rest intervals between resistance exercises cannot have an effect on redox changes and cellular damage, but the intensity of exercise was more important.
    Keywords: antioxidant capacity, cell injury index, resistance exercise
  • Amirhosein Haghighi, Nasrin Gelardi, Mohammad Reza Hamedinia Pages 241-259
    The aim of this study was to compare the effect of an aerobic exercise program with two different volumes on some risk factors of cardiovascular diseases in mentally retarded girls. 24 mentally retarded girls were randomly assigned to three groups: 1) aerobic exercise, 3 sessions per week for 45 minutes, 2) aerobic exercise, 4 sessions per week for 40 minutes, and 3) control. The experimental groups performed aerobic exercises including 10 minutes of warm-up, 30 minutes of walking, running and free games, and 5 minutes of cooling for 8 weeks with the intensity of 65-75% heart rate reserve. Data were analyzed using one-way ANOVA (α<0.05). Results indicated that no significant differences among the three groups in lipid profiles, heart rate, and some body composition variables (fat percentage, BMI, WC) (P>0.05). To improve their cardiovascular endurance, mentally retarded girls can perform 4 sessions a week for 40 minutes, and to decrease WHR, they can apply 3 sessions a week for 45 minutes. Both volumes can be used for weight and VO2max.
    Keywords: aerobic exercise, exercise volume, mental retardation, risk factors
  • Majid Kashef, Maysam Shabaaninia, Sara Zare Karizak Pages 279-296
    This study aimed at investigating the variations of blood pressure, heart rate and oxygen consumption and their relationship with body lipid profile in active and inactive students. 10 active students (mean age 21 yr, weight 68.1 kg and height 174.1 cm) and 10 inactive students (mean age 21.5 yr, weight 73.07 kg and height 177 cm) from Shahid Rajaee Teacher Training University who volunteered to participate in the study were randomly selected. The participants performed Canningham Faulkner submaximal treadmill test until exhaustion (slope: 20%, speed: 12.9 km/hr). Firstly, sitting systolic and diastolic blood pressures (SBP, DBP), sitting heart rate (HR), double product (DP), blood lipid, visceral fat, body fat ratio and body mass index were measured before the test. Then sitting BP and HR and DP were measured immediately after the test and after 3 minutes. The analysis of variance and covariance with repeated measures were used for data analysis. The results showed that recovery of HR (P=0.006, F=6.012), SBP (P=0.02, F=4.353) and DP (P=0.004, F=6.38) occurred more in active students. Modification of results with overweight and blood lipids showed the relationship between some of these indices and poor recovery in inactive students. So it can be stated that fitness and physical activity had positive effects on better recovery of hemodynamic indices after exercise even though no differences were observed in resting and exercise values. Overweight and dyslipidemia can partially explain some of these differences between active and inactive.
    Keywords: blood pressure, double product, dyslipidemia, heart rate, overweight, physical activity, recovery
  • Allahyar Arabmomeni, Hamid Mohebi, Farhad Rahmani Nia, Ahmad Riasi Pages 297-309
    The aim of this study was to assess the effects of intermittent training on lactate level and lactate dehydrogenase enzyme activity in Wistar rats. 20 male Wistar rats (mean age 3 months and weight 224±14 g) were selected and randomly divided into the training (n=10) and control (n=10) groups. The training protocol consisted of running on a treadmill for 4 minutes and then 2 minutes of active rest in 10 training phases for the experimental group. All rats were anesthetized with a mixture of ketamine and xylazine 48 hours after the last training session after an overnight fasting. To measure lactate and LDH enzyme activity, blood samples were obtained from their cardiac puncture. Data were analyzed by mean and standard deviation (M+SD) and independent t test. The results showed no significant differences in blood lactate level between the two groups, but there was a significant difference in LDH enzyme activity between the two groups (P˂0.05). These results indicate that intermittent training caused the clearance of lactate. Enhance of lactate replenished muscle glycogen and prevented H+ concentration which was produced along with lactate.
    Keywords: intermittent training, lactate (La), lactate dehydrogenase (LDH) enzyme, rat
  • Mokhtar Askarpour Kabir, Mohammad Kordi, Fatme Shabkhiz Pages 311-328
    The aim of this study was to determine the effect of two kinds of resistance training and one period of detraining on serum levels of myostatin, cortisol, testosterone and muscle strength of non-athlete men. For this purpose, 34 non-athlete men (age 33.35+2.8 yr) were divided into three groups: experimental A (4 sessions of training per week), experimental B (3 sessions of training per week) and control. The resistance training (24 sessions) was performed based on Cramer et al. (2004) including 3 sets of 8-10 repetitions with 60-70% 1RM in big muscles. Blood sampling, strength test and body composition measurement were performed before the first session, after the last session and after one period of detraining. The data were analyzed by Mix ANOVA and Tukey post hoc test. The results showed that resistance training increased muscle strength, fat free body mass and testosterone while it decreased cortisol and myostatin in both groups. This increase and decrease were higher in experimental A group than experimental B group (P˂0.05). Also, a period of detraining increased serum levels of myostatin and cortisol in experimental B group (P˂0.05). Finally, the findings showed that training frequency led to higher increase and maintenance of those changes resulted from resistance training.
    Keywords: cortisol, detraining, myostatin, resistance training, testosterone
  • Fereshte Karimi, Vazgen Minasian, Mohammad Marandi, Ahmad Chitsaz Pages 329-345
    Migraine is defined as a recurrent headache that is usually unilateral and associated with a complex neurovascular disorder and concurrent stimulation of pain pathways of trigeminal sensory nerves.The aim of this study was to investigate the effect of a selected aerobic exercise on some physiological factors in patients with migraine. 22 women with migraine (their age range 22 -53 years) were non-randomly divided into experimental (n=13) and control (n=9) groups. In addition to medical treatment, the experimental group participated in a selected exercise including 35-60 min. on a treadmill and ergometer bicycle with 50-75% HRmax, 3 sessions per week for 12 weeks. The control group received medical treatment but they were inactive and only participated in pretest and posttest. Data analysis showed that the protocol significantly reduced headache severity, CGRP and fat percentage, and significantly increased cardiovascular endurance of the experimental group (P˂0.05). Headache severity decreased from 34.23 to 14.30, CGRP decreased from 53.50 to 48.45% in posttest, fat percentage decreased from %31.45 to %25.25 and cardiovascular endurance increased from 24.81 to 41.81 ml/kg/bw. It was concluded that in line with other medical treatments, aerobic exercise may be used as a supplementary medical treatment in patients with migraine.
    Keywords: aerobic exercise, CGRP, migraine
  • Abas Saremi, Nader Shavandi, Imman Khakroo Abkenar Pages 347-361
    The aim of this study was to determine time dependent effects of high intensity interval training (HIIT) on oxygen kinetics in young males. 40 active students were randomly assigned to four groups: one session of HIIT, two sessions of HIIT, four sessions of HIIT and control. Both HIIT and control groups performed the incremental test on an ergometer bicycle. Two days after the pretest, training groups participated in one, two and four sessions of HIIT. Two days after the end of the training protocol, posttest was carried out. Oxygen kinetics parameters were measured by gas analyzer with breath-by breath method during the protocol, in the pretest and posttest test. The findings showed that one session of HIIT had no effects on oxygen kinetic parameters (P>0.05). Two sessions of HIIT improved some oxygen kinetic parameters such as VO2max, oxygen deficit and time constant 2 (P<0.05), but it had no effects on time constant 1 (P>0.05). In addition, four sessions of HIIT improved all oxygen kinetic parameters: VO2max, oxygen deficit, time constant 1 and 2 (P<0.05). It seems that four sessions of HIIT is the minimum necessary time to improve oxygen kinetic parameters and with regard to practical applications, coaches can use this type of training in their training program for faster improvement of aerobic and anaerobic performances.
    Keywords: aerobic fitness, high intensity interval training, oxygen uptake kinetics