فهرست مطالب

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 3 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول حمایت طلب، علی مرادی، محمدرضا برومند، رقیه فخرپور صفحه 5
    هدف اصلی از این تحقیق، مقایسه آرایش های تمرینی مسدود، تصادفی و مسدود – تصادفی بر یادگیری سرویس های ساده، چکشی و موجی والیبال بود. روش تحقیق از نوع نیمه تجربی بود و به منظور تحقق اهداف تحقیق، 34 نفر از دانشجویان دانشگاه شمال به روش تصادفی انتخاب شدند و همه آنها در مهارت های سرویس والیبال مبتدی بودند. بعد از آموزش اولیه و پیش آزمون که بر اساس آزمون سرویس والیبال ایفرد انجام گرفت، آزمودنی ها به سه گروه تمرین مسدود، تصادفی و مسدود تصادفی همسان تقسیم شدند. در ادامه هر گروه در 15 جلسه تمرینی ویژه شرکت کردند و بلافاصله پس از پایان دوره تمرینی، آزمون اکتساب به عمل آمد. یک هفته بعد آزمون های یادداری و انتقال انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج نشان داد که در مرحله اکتساب، تفاوت بین گروه ها معنادار بود و گروه مسدود نسبت به دو گروه دیگر نمره های بهتری را به دست آورد، ولی در آزمون یادداری تفاوت بین گروه ها معنادار نبود. هر چند در آزمون انتقال تفاوت بین گروه ها معنادار بود، به طوری که نمره های گروه مسدود – تصادفی بهتر از دو گروه دیگر به ویژه گروه مسدود بود.
    کلیدواژگان: اکتساب، تداخل ضمنی، انتقال، یادداری، سرویس والیبال
  • امین صادقی، محمدکاظم واعظ موسوی، معصومه شجاعی، آرزو عادلی فر صفحه 23
    هدف از انجام تحقیق، مقایسه اثر بازخورد آگاهی از نتیجه خود کنترلی با تواتر زیاد و کم، متواتر (100%)، و کاهش فراوانی (50%) بر یادگیری مهارت هدف گیری پرتابی کودکان شهر الشتر، در دو مرحله، اکتساب و یادداری است. به این منظور 60 آزمودنی به طور تصادفی در 3 گروه خودکنترلی، متواتر و کاهش یافته، تکلیف هدف گیری پرتابی را در دو مرحله اکتساب و یادداری با فاصله تاخیری 24 ساعت انجام دادند. گروه خودکنترلی بعد از مرحله اکتساب به دو گروه تواتر بالا (بالاتر از 30%) و پایین (کمتر از 18%) تقسیم شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده در مرحله اکتساب و یادداری، از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. در بخش آمار توصیفی، شاخص های مرکزی و پراکندگی مربوط به اندازه های متغیر تابع گروه های تجربی و در بخش آمار استنباطی برای بررسی اهداف اختصاصی این آزمایش در مرحله اکتساب از روش تحلیل واریانس عاملی مرکب (سری کوشش های تمرینی) 6 × (روش ارائه بازخورد) 4 و برای مرحله یادداری از تحلیل واریانس یک متغیره و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. برای محاسبات و تحلیل آماری اطلاعات خام از نرم افزار SPSS 11.5 استفاده شد. سطح معنی داری نیز برای تمام روش های آماری 05/0 P? در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در مرحله اکتساب تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد و در مرحله یادداری گروه متواتر عملکرد بهتری نسبت به دیگر گروه ها داشت. ازاین رو می توان گفت که در مورد کودکان بین شرایط تمرینی آزمودنی مدار و مربی مدار، شرایط تمرینی مربی مدار متواتر بهترین نتیجه را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: بازخورد خودکنترلی، بازخورد کاهش یافته، کودکان، _ بازخورد افزوده، بازخورد متواتر
  • غلامعلی افروز، کورش امرایی، محمد احسان تقی زاده، محمد جواد یزدانی ورزنه صفحه 37
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرینات ورزشی بر پرخاشگری دانش آموزان آهسته گام انجام شد. به این منظور از بین دانش آموزان آهسته گام 20 نفر با روش تصادفی ساده انتخاب، و به دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. آزمون ناکامی روزنزوایک به عنوان پیش آزمون بر روی دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت یک ماه به تمرینات جسمانی منظم پرداختند. پس از اتمام دوره مداخله، آزمون روزنزوایک بار دیگر بر روی هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. در پایان نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معناداری (40/64 = F، 001/0 P>) بین دو گروه نشان داد. یافته ها نشان از افزایش سازگاری و کاهش پرخاشگری برای افراد گروه آزمایش داشت. بنابراین تمرینات منظم جسمانی ممکن است به کاهش پرخاشگری و افزایش سازگاری دانش آموز آهسته گام منجر شود.
    کلیدواژگان: دانش آموز آهسته گام، _ پرخاشگری، تمرینات جسمانی، سازگاری
  • نیکو خسروی، داود حومنیان، معصومه شجاعی، زهره اسکندری صفحه 51
    در تحقیقات متعددی ارتباط خطی بین ورزش و رهایی هورمون رشد (GH) نشان داده شده است. سطح آمادگی بدنی، سن و جنس، از عوامل اثرگذار بر ترشح این هورمون هستند. هدف از پژوهش حاضر، مطالعه پاسخ هورمون رشد (GH) به 20 دقیقه فعالیت بیشینه فزاینده (با شدتVO2Peak 65%) در نوجوانان دختر و پسر فعال بود. به این منظور 15 آزمودنی با دامنه سنی 15-11 سال شامل 8 آزمودنی دختر فعال با میانگین سن 5/0± 13 سال، قد 73/3±25/153 سانتیمتر، وزن 10/5±43 کیلوگرم و شاخص توده بدن (BMI30/18 (کیلوگرم بر مترمربع) و 7 آزمودنی پسر فعال با میانگین سن 5/0±14 سال، قد 07/6±86/166 سانتیمتر، وزن 61/5±86/52 کیلوگرم و شاخص توده بدنی (BMI 86/18 (کیلوگرم بر مترمربع)، در آزمون ورزشی فزاینده بر روی تردمیل (آزمون ورزشی بالک اصلاح شده) شرکت کردند. نمونه های خونی برای تعیین تغییرات غلظت GH قبل و بلافاصله بعد از اتمام فعالیت از ورید بازویی آزمودنی ها گرفته شد. تحلیل داده ها با روش آماری T همبسته و مستقل، نشان داد که بعد از فعالیت بیشینه، غلظت GH به طور معناداری در هر دو گروه افزایش داشت (05/0 P<). بین غلظت GH قبل از فعالیت در هر دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد ((99/1 و 12/1 (نانوگرم بر میلی لیتر)). اما بعد از فعالیت، غلظت GH در نوجوانان دختر در مقایسه با نوجوانان پسر افزایش معناداری را نشان داد ((39/12 و 23/4 (نانوگرم بر میلی لیتر)). همچنین بر اساس نتایج ضریب همبستگی پیرسون، بین BMI و غلظت GH در نوجوانان دختر و پسر قبل از یک جلسه تمرین بیشینه، رابطه معناداری به دست نیامد (05/0 P>). نتایج تحقیق نشان داد که فعالیت بدنی بیشینه به طور معناداری هورمون رشد را افزایش می دهد و در نوجوانان دختر این افزایش بارزتر بود.
    کلیدواژگان: هورمون رشد (GH)، فعالیت بدنی، نوجوانان فعال، شاخص توده بدنی
  • فرناز ترابی، محمود شیخ، الهه عرب عامری، رسول حمایت طلب، فضل الله باقرزاده صفحه 65
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر تماشاگر و موسیقی بر اجرا و یادگیری پرتاب آزاد بسکتبال است. به این منظور 36 دختر سالم غیرورزشکار با میانگین و انحراف استاندارد سن (59/1±8/22 سال)، قد (63/5±1/163 سانتیمتر) و وزن (06/7±5/54 کیلوگرم) به صورت تصادفی به سه گروه تماشاگر (12 نفر)، موسیقی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرین در مرحله اکتساب شامل پرتاب آزاد بسکتبال به مدت 6 هفته تمرین، در هر هفته سه جلسه و در هر جلسه 15 کوشش با حضور مؤلفه های انگیزشی در گروه های مجزا برگزار شد. امتیاز آزمون پرتاب آزاد بسکتبال در هر جلسه ثبت و سپس پس آزمون گرفته شد، در نهایت بعد از دو هفته بی تمرینی آزمون یادداری در شرایط یکسان برای تمام گروه ها و پس از 24 ساعت آزمون انتقال در شرایط جدید (متفاوت از شرایط تمرین) به عمل آمد. از شاخص ضربان قلب برای همسانی سطح پایه انگیختگی آزمودنی ها و در حین تمرین به منظور اطمینان از رسیدن به سطح مطلوب انگیختگی استفاده شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک سویه، آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بن فرنی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که در هر سه گروه یادگیری مهارت در مرحله اکتساب پیشرفت کرده است و تفاوت معنی داری در امتیاز پرتاب آزاد بسکتبال بین سه گروه در مرحله اکتساب مشاهده نشد (145/0 = P). اما در آزمون یادداری و انتقال، نتایج به سود گروه موسیقی و تماشاگر بود، به این صورت که در آزمون یادداری گروه موسیقی بیشترین امتیاز را کسب کرد و در آزمون انتقال دو گروه موسیقی و تماشاگر امتیاز بالاتر معناداری از لحاظ آماری نسبت به گروه کنترل به دست آوردند (000/0 = P).
    کلیدواژگان: موسیقی، اکتساب، انتقال، یادداری، مهارت مجرد، _ تماشاگر
  • الهه عرب عامری، شیدا احسانی، محمدرضا دهخدا، منصور سیاح صفحه 83
    هدف از این پژوهش بررسی وضعیت سلامت عمومی، شیوع افسردگی و شاخص توده بدنی دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار دختر و پسر دانشگاه تهران است. به این منظور کلیه دانشجویان سال اول تربیت بدنی عمومی دختر و پسر در این تحقیق شرکت کردند و از بین آنها 200 دانشجوی دختر و پسر و 50 ورزشکار و 50 غیرورزشکار در هر گروه انتخاب شدند. به منظور تعیین سلامت عمومی و شیوع افسردگی، از پرسشنامه سلامت عمومی و آزمون افسردگی بک استفاده شد و برای تعیین شاخص توده بدنی، قد و وزن آزمودنی ها اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس دوطرفه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بین میانگین نمره های BMI دو گروه دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار بر حسب جنس تفاوت معنی داری وجود ندارد (09/0 = P)، ولی بین شاخص توده بدنی دختران و پسران اختلاف معنی داری وجود داشت. هیچ گونه تعامل معنی داری بین جنس و فعالیت بدنی در شاخص BMI مشاهده نشد. بین وضعیت سلامت عمومی دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار بر حسب جنس، اختلاف معنی داری مشاهده شد (007/0 = P). بین خرده مقیاس های سلامت عمومی و شاخص توده بدنی و نمره بک دانشجویان دانشگاه تهران بر حسب جنس و فعالیت ورزشی رابطه معنی داری مشاهده نشد. با این حال بین خرده مقیاس های GHQ28 و نمره آزمون بک بر حسب جنس و فعالیت بدنی رابطه معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: افسردگی، سلامت عمومی، شاخص توده بدنی
  • شهزاد طهماسبی بروجنی، مهدی شهبازی، ناصر نقدی صفحه 99
    عوامل مختلفی در رشد و تکامل مؤثرند. این عوامل به دو دسته ژنتیکی و محیطی تقسیم می شوند. تغذیه یکی از مؤثرترین عوامل محیطی بر رشد جنین است. عنصر روی نیز یکی از ریز مغذی های مهم است که تحقیقات اخیر نشان داده اند بررشد جسمانی تاثیر بسزایی دارد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر سطوح مختلف عنصر روی در دوران بارداری بر رشد و تکامل جسمانی نوزادان موش های صحرایی بود. جامعه آماری تحقیق، موش های نر و ماده (نژاد آلبینو – ویستار) انستیتو پاستور ایران بودند. بعد از مرحله جفت گیری، 9 موش ماده باردار به طور تصادفی انتخاب و به 3 گروه تقسیم شدند: 1) گروه کمبود عنصر روی (ppm5/1). به علاوه کاهش معنی داری در طول بدن گروه دریافت کننده مکمل روی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (05/0P<)، اما هیچ اختلاف معنی داری در رشد مغزی آنها مشاهده نشد (05/0P>). یافته های این تحقیق بیان می کند که کمبود روی در دوران بارداری مادر به اختلال در رشد جسمانی و مغزی نوزادان آنها منجر می شود و اعمال مکمل بیش از حد طبیعی آن در دوران بارداری نیز تاثیر منفی بر رشد جسمانی نوزادان دارد.
    کلیدواژگان: مکمل عنصر روی، کمبود عنصر روی، رشد و تکامل جسمانی
  • محسن پاک نژاد، کمال درانی صفحه 117
    هدف از این پژوهش، ارائه انواع و میزان رفتارهای تهاجمی در استادیوم های ورزشی فوتبال و نیز بررسی ارتباط عوامل فردی تماشاگران، رفتار کلامی مدیران و کارکنان استادیوم، جبهه گیری و سوگیری رسانه های ورزشی، الگوبرداری از تماشاگران تیم های معروف جهانی، داوری بازی ها و روحیه خشونت طلبی تماشاگران با رفتارهای تهاجمی تماشاگران است. به این منظور از بین تماشاگران نه بازی انتهایی و حساس برنامه لیگ برتر فوتبال کشور با شیوه نمونه گیری چند مرحله ای 727 پرسشنامه محقق ساخته در بین تماشاگران به صورت تصادفی تکمیل و تحلیل شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه با روش گام به گام انجام شد. یافته های پژوهش بیانگر شیوع بیشتر رفتارهای تهاجمی کلامی مانند شعار علیه طرفداران و بازیکنان تیم رقیب و شیپور زدن در خیابان نسبت به رفتارهای تهاجمی فیزیکی بود. روحیه خشونت طلبی تماشاگران با ضریب بتای مثبت و حضور نیروی انتظامی با ضریب بتای منفی به طور معنی داری رفتار تهاجمی تماشاگران را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: خشونت ورزشی، _ ابراز هیجان، تماشاگران فوتبال، رفتارهای تهاجمی
|
  • Page 5
    The purpose of this research was to compare block, random and randomized block training on the acquisition, retention and transfer of volleyball serves. For this purpose, 34 students of Shomal university were selected randomly and after primary rules of volleyball were explained and instructed and pretest was performed, they were divided into 3 groups (block, random and randomized block training). The subjects participated in 15 practice sessions (5 weeks, 3 sessions each week). After the training sessions, posttests including acquisition test (exactly at the end of the last session), retention and transfer tests (after one week) were performed. Kolmogorov – Smirnov (K-S) test, one-way ANOVA, and post hoc Tukey test were used to analyze the data. The results showed that in the acquisition stage, the block group significantly had better performance than the others. But in the retention test, there was no significant difference among groups. Meanwhile, the randomized-block group had significantly better performance in the transfer test.
  • Page 23
    The aim of this study was to compare the effect of self-control, frequent and reduced feedback of KR on children's learning skill of throw targeting in Aleshtar city. For this purpose, 60 subjects were selected and assigned through step-by-step random method to three groups of self-control, frequent, and reduced. They performed the task of targeting through throwing in two steps of acquisition and retention with a delayed interval of 24 hours. The self-control group was divided into two groups of high (more than 30%) and low frequency (lower than 18%) after the acquisition phase. In both phases of acquisition and retention, inferential and descriptive statistics were used. In descriptive statistics, central indexes and dispersion of variables, in inferential statistics in acquisition phase, analysis of variance (series of practical efforts) 6 × 4 (how to present feedback) and in retention phase, one-variable analysis of variance and Tukey post hoc test as well as SPSS 11.5 software were used (P?0.05). The results indicated no significant difference among these groups in acquisition phase. In retention phase, frequent group had better performance than other groups. The comparison between coach-oriented and subject-oriented practice methods shows that frequent coach- oriented practice method leads to better results for children.
  • Page 37
    The aim of this study was to determine the effectiveness of physical practices on the reduction of slow-pace children's aggression. For this purpose, 20 guidance school students with slow pace were selected through simple random sampling. They were divided into experiment (10 persons) and control (10 persons) groups. Rosenzweig frustration scale was administered to both groups as the pretest. Experiment group exercised physical practices for one month. Then, Rosenzweig frustration scale was administered to the two groups again. Covariance analysis results showed significant differences (F=40.65, P>0.001) between the two groups. Results indicated a reduction in aggression and an increase in conformity of experimental group. Therefore, regular physical practices can reduce aggression and increase conformity in slow-pace students.
  • Page 51
    The purpose of this research was to study growth hormone (GH) response to a session of maximal exercise in active adolescents. For this purpose, 15 subjects (8 females: age 13± 0.5 yrs, height 153.25± 3.73 cm, weight 43± 5.10 kg and 7 males: age 14± 0.5 yrs, height 166.86± 6.07 cm, weight 52.86± 5.61 kg) performed an incremental exercise protocol on a treadmill with an increasing grade until volitional exhaustion. Blood samples were collected from venous blood of the subjects before and immediately after the exercise. T-test and Pearson correlation were used to analyze the data. The results showed a significant increase in serum GH concentration after exercise in both boys and girls (P<0.05). Also, no significant difference was found before exercise in both groups (1.99 vs. 1.12 ng/ml; P>0.05). But GH response was significantly higher in girls than boys (12.39 ng/ml, 4.23 ng/ml respectively). Regression analysis revealed no significant correlation between BMI and GH responses before exercise in girls and boys. Results from the present investigation indicated an increase in GH concentration after exercise and that women had greater GH release.
  • Page 65
    The aim of this study was to compare the effect of audience and music on learning and performance of basketball free throw. Subjects were 36 healthy non-athlete girls (age: 22.8±1.59 years, height: 163.1± 5.63 cm and weight: 54.5±7.06) who were randomly divided into three groups of audience (n=12), music (n=12) and control (n=12). Protocol of acquisition phase included basketball free throw for 6 weeks, 3 sessions per week, and 15 trails each session with the presence of motivational factors in separate groups. Score of free throw test was recorded per session. Then, posttest was carried out and finally after 2 weeks of detraining, retention test was performed in the same condition for all groups. Transfer test in a new condition (different from training condition) was performed 24 hours later. Heart rate index was used to asses the level of arousal of subjects at rest and during training. To analyze data, one-way ANOVA test, analysis of variance with repeated measures and Bonferroni post hoc test were used. Results showed that all groups improved in the acquisition phase and there was no significant difference in free throw scores among the three groups in the acquisition test (P=0.145). But in the retention test, music group achieved highest scores and in transfer test, music and audience groups were significantly higher than the control group (P=0.000).
  • Page 83
    The purpose of this study was to investigate general health condition, outbreak of depression and body mass index (BMI) in athlete and non-athlete students of Tehran University. Both female and male junior students participated in this study and 200 students, 50 athletes and 50 non-athletes were selected. In order to determine general health and outbreak of depression, questionnaires of general health and Beck's depression test were used, and in order to determine BMI, height and weight of the subjects were measured. In order to analyze the data, two-way ANOVA test and Pearson correlation coefficient were used. The results of this study showed no significant difference in the average value of BMI between athlete and non-athlete students based on their gender (P=0.09), but there was a significant difference in BMI between female and male students. No significant interaction was observed between gender and physical activity in BMI index. There was a significant difference in general health between athlete and non-athlete students based on their gender (P=0.007). There were no significant differences among general health subscales, BMI and Beck scores of students based on their gender and physical activity. However, there was a significant relationship between GHQ28 subscales and Beck scores based on gender and physical activity.
  • Page 99
    The purpose of this study was to evaluate the effect of dietary zinc levels during gestation on physical development of offspring. The statistical population consisted of adult male and female rats (Albino-Wistar) which were obtained from Pasteur Institute, Iran. After mating, 9 pregnant female rats were divided into 3 groups: 1) Zinc deficient group (0.050.05). There was a significant decrease in crown-rump length in zinc supplement as compared to control group (P<0.05), but there was no significant difference in brain growth (P>0.05). These findings suggest that zinc deficiency during the last three months of pregnancy impairs brain and physical growth of offspring and to impose enhanced zinc supplement during the last three months of pregnancy has negative effects on physical development.
  • Page 117
    The purpose of this study was to show types and extent of offensive behaviors at soccer stadiums and to test the relationship between personal factors, spectators, verbal behavior of stadium executives and staff, sport media biases, modeling from famous team spectators, refereeing the matches, and win-oriented spectators with offensive behavior of the spectators. A total of 727 researcher-made questionnaires were randomly distributed and collected in last 10 sensitive matches of Iran soccer premier league using cluster sampling. Correlation coefficient and multi regression analysis were used to analyze the data. Results showed that verbally offensive behaviors such as motto against players and fans of competitors and trumpet on streets were more prevalent than violence. Causes of spectator's offensive behaviors were analyzed and discussed.