فهرست مطالب

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی بشارت، داود حومینیان، محمدحسین قهرمانی، بهنام نقی پورگیوی صفحه 5
    هدف اصلی این پژوهش، مطالعه تاثیر واسطه ای خودکارامدی ورزشی بر رابطه بین ابعاد کمال گرایی و اضطراب رقابتی در نمونه ای از ورزشکاران ایرانی بود. 233 ورزشکار (145 پسر و 88 دختر) در رشته های مختلف ورزشی به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. از ورزشکاران خواسته شد مقیاس کمال گرایی رقابتی (CPS)، پرسشنامه چندبعدی اضطراب رقابتی (MCAQ) و مقیاس خودکارامدی ورزشی (SSES) را تکمیل کنند. نتایج نشان داد که تلاش برای کامل بودن (کمال گرایی مثبت) با اضطراب شناختی و بدنی ورزشکاران همبستگی منفی و با اعتماد به خود آنها همبستگی مثبت دارد. واکنش منفی به ناکامل بودن (کمال گرایی منفی)، برعکس با اضطراب شناختی و بدنی ورزشکاران همبستگی مثبت و با اعتماد به خود آنها همبستگی منفی داشت. تحلیل این نتایج نشان داد که خودکارامدی ورزشی بر رابطه بین ابعاد مثبت و منفی کمال گرایی با اضطراب رقابتی تاثیر واسطه ای دارد.
    کلیدواژگان: روانشناسی ورزشی، اضطراب رقابتی، خودکارامدی، کمال گرایی
  • علیرضا فارسی، بهروز عبدلی، نرگس فعال، مریم کاویانی صفحه 29
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه رشد مهارت های حرکتی درشت در دو بخش جابه جایی و کنترل شیء کودکان پیش دبستانی در محیط غنی و محروم بود شرکت کنندگان در این تحقیق 39 کودک، با میانگین سنی 5 سال بودند. 19 کودک در محیط محروم (شیرخوارگاه آمنه) و بدون تجربیات حرکتی گسترده و 20 کودک از یکی از مراکز پیش دبستانی با تجارب حرکتی گسترده، انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون رشد حرکتی درشت اولریخ (2000) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که بین نمره درصدی جابه جایی (001/0 = P)، نمره درصدی کنترل شیء (004/0=P) و نمره های بهره رشد حرکتی (001/0 = P) در دو گروه غنی و محروم تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین کودکان دارای تجارب و آموزش های حرکتی متنوع در مقایسه با کودکان محروم از چنین آموزش هایی، عملکرد کیفی بهتر و بیشتری در حرکات درشت داشتند
    کلیدواژگان: کنترل شیء، آزمون رشد حرکتی درشت، محیط حرکتی غنی، جابه جایی، محیط حرکتی محروم
  • حمید صالحی، احمدرضا موحدی، غلامعلی قاسمی کهریزسنگی، عدنان غضنفری صفحه 45
    هدف از تحقیق حاضر، مقایسه سطح و الگوی نیازهای توجه سرویس پرشی والیبال با استفاده از روش زمان واکنش کاوش بود. چهارده بازیکن والیبال نخبه و جوان، 60 سرویس را با دست برتر خود اجرا کردند. اجرای سرویس به عنوان تکلیف اصلی و زمان واکنش کاوش کلامی که در چهار موقعیت ارائه می شد، به عنوان تکلیف ثانویه اندازه گیری شد. نتایج بیانگر الگوی غیرخطی در نیازهای توجه اجرای سرویس بود، به این صورت که زمان های واکنش به ترتیب، پیش از پرتاب (موقعیت کاوش اول) و فرود (موقعیت کاوش چهارم) بیشترین، و در گام برداشتن به جلو (موقعیت کاوش دوم) و پیش از ضربه (موقعیت کاوش سوم) به-ترتیب کمتر از دو موقعیت دیگر بود. بنابر نتایج، سطح توجه در سرویس های ناموفق کمتر از موفق بود. درحالی که الگوی نیازهای توجه این دو مشابه بود. استدلال ما این بود که احتمالا یکی از دلایل از دست رفتن سرویس نقصان توجه است.
    کلیدواژگان: سرویس پرشی، والیبال، _ توجه، زمان واکنش، روش کاوش
  • مهدی شهبازی، علی پشابادی، حسین عابدینی پاریزی صفحه 65
    زمان واکنش، یکی از مهارت های روانی – حرکتی تعیین کننده در نتایج ورزشکاران و همچنین زندگی روزمره است. عوامل اثرگذار بر زمان واکنش به دو دسته ارثی (ژنتیکی) و محیطی تقسیم می شوند که از بین آنها، عوامل روانشناختی و توانایی های ذهنی به دلیل ماهیت شناختی زمان واکنش اهمیت بیشتری دارند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه زمان واکنش با بهره هوشی و اضطراب ورزشکاران سطوح مختلف بود. این ارتباط از طریق روش همبستگی در 85 آزمودنی که در سه گروه ورزشکار نخبه، غیرنخبه و غیرورزشکار بودند، بررسی شد. برای سنجش اضطراب، از پرسشنامه اسپیلبرگر، برای سنجش هوش از ماتریس های پیش رونده ریون و برای سنجش زمان واکنش از دستگاه زمان واکنش استفاده شد. از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و همبستگی پیرسون برای تحلیل آماری استفاده شد. نتایج نشان داد بین هوش و زمان واکنش انتخابی و نیز بین اضطراب حالتی و زمان واکنش انتخابی همبستگی معنادار منفی وجود دارد. ارتباط بین زمان واکنش ساده و اضطراب صفتی نیز معنادار بود. نتایج این تحقیق از فرضیه یو وارونه حمایت می کند، ضمن اینکه تاییدکننده مداخله بیشتر هوش با پیچیده شدن تکلیف بود.
    کلیدواژگان: ورزشکار غیرنخبه، _ اضطراب صفتی، اضطراب حالتی، ورزشکار نخبه، بهره هوشی، زمان واکنش
  • جمال فاضل کلخوران صفحه 81
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه پنج عامل بزرگ شخصیتی بین مردان و زنان ورزشکار و غیرورزشکار اجرا شد. 200 دانشجوی ورزشکار و غیرورزشکار (100 پسر و 100 دختر) پرسشنامه NEO-FFI (فرم کوتاه تجدیدنظر شده پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصی) را کامل کردند. به منظور تعیین تفاوت های کلی بین گره های تحقیق از آزمون تحلیل واریانس دوراهه و برای مقایسه و تعیین دقیق میانگین تفاوت های موجود بین هریک از گروه ها با دیگر گروه های تحقیق، از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. یافته ها نشان داد در عوامل شخصیتی روان رنجور خوبی، برونگرایی، سازگاری و وظیفه شناسی، بین گروه های تحقیق، تفاوت معناداری وجود دارد اما بین هیچ یک از گروه های تحقیق، در عامل شخصیتی انعطاف پذیری، تفاوت معناداری وجود نداشت. همچنین بین جنسیت و ورزشکار بودن در عامل های روان رنجور خوبی و انعطاف پذیری کنش متقابل تفاوت معناداری وجود نداشت و در سه عامل برونگرایی، سازگاری و وظیفه شناسی کنش متقابل اختلاف معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: مردان ورزشکار، مردان غیرورزشکار، زنان ورزشکار و زنان غیرورزشکار، _ پنج عامل بزرگ شخصیتی، شخصیت
  • منوچهر قلخانی، علی حیرانی، وحید تادیبی صفحه 99
    روش های آموزش شناختی موجب تسهیل یادگیری مهارت های حرکتی می شوند و در این بین ترکیب تمرین بدنی – مشاهده ای – تصویرسازی در پژوهش های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تسهیلی ترکیب های مختلف تمرین بدنی – مشاهده ای – تصویرسازی بر یادداری فوری و تاخیری سرویس بلند بدمینتون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان پسر دانشگاه رازی بودند که از میان آنها یک نمونه 84 نفری با میانگین سنی (4/1 ± 42/20) سال و میانگین نمره توانایی تصویرسازی (19/6 ±69/48) به صورت داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند. اندازه گیری ها در پیش آزمون، یادداری فوری و تاخیری با استفاده از آزمون سرویس بلند بدمینتون اسکات و فاکس انجام گرفت. شرکت کنندگان در این پژوهش براساس نمره پیش آزمون در 7 گروه 12 نفری (تمرین بدنی، تصویرسازی، مشاهده ای، بدنی – مشاهده ای، بدنی – تصویرسازی، مشاهده ای – تصویرسازی و بدنی – مشاهده ای – تصویرسازی) قرار گرفتند. سپس آزمودنی ها براساس دستورالعمل ویژه هر گروه، سه جلسه 90 دقیقه ای کوششی تمرین سرویس بلند بدمینتون را انجام دادند. در پایان آخرین جلسه تمرینی، یک آزمون یادداری فوری و پس از گذشت 48 ساعت یک آزمون یادداری تاخیری گرفته شد. آزمون تحلیل واریانس یکطرفه نشان داد گروه ترکیبی تمرین بدنی – مشاهده ای – تصویرسازی و گروه تمرین بدنی در یادداری فوری و تاخیری در عملکرد سرویس بلند بدمینتون به طور معناداری بهتر از دیگر گروه ها بودند (05/0P<). همچنین گروه ترکیبی بدنی - تصویرسازی نسبت به گروه بدنی – مشاهده ای نتایج بهتری در عملکرد سرویس بلند بدمینتون کسب کرد، ولی این نتایج از نظر آماری معنادار نبود (05/0 P<). نتایج نشان داد همه گروه ها در یادداری فوری و تاخیری نسبت به پیش آزمون پیشرفت معناداری کردند. این یافته ها اثربخشی ترکیب روش های آموزش شناختی به همراه تمرین بدنی را خاطرنشان می کند.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، سرویس بلند بدمینتون، _ تمرین بدنی، تصویرسازی ذهنی، یادداری، تمرین مشاهده ای
  • الهام خدادادی، احمدرضا موحدی، حمید صالحی صفحه 119
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر هدف گزینی بر یادگیری مهارت سرویس والیبال در دانشجویان دختر مبتدی است. نمونه آماری پژوهش 20 دانشجوی دختر غیر رشته تربیت بدنی بودند که براساس نمره های پیش آزمون در دو گروه ده نفره همسان سازی شدند. آزمودنی ها به صورت در دسترس و از بین افرادی که هیچ سابقه ای در رشته والیبال نداشتند، انتخاب شدند. گروه اول در هدف گزینی کامل و گروه دوم در محیط بدون هدف گزینی، به تمرین سرویس والیبال پرداختند. هر دو گروه در محیط های تعریف شده تکلیف را به مدت 11 جلسه و هر جلسه 20 کوشش انجام دادند. پیش آزمون قبل از شروع دوره، آزمون های اکتساب در تمام جلسات تمرین، یادداری بی درنگ 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و آزمون یادداری درنگیده 10 روز پس از آزمون یادداری بی درنگ اجرا شد. برای آزمون مهارت ملاک، از آزمون سرویس والیبال ایفر (1976) و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس اندازه های تکراری و آزمون تی مستقل استفاده شد. نتایج تفاوت معنی داری را بین دو گروه مورد بررسی به لحاظ اکتساب تکلیف ملاک نشان نداد، ولی در آزمون های یادداری بی رنگ و درنگیده تفاوت معنی اری بین دو گروه مشاهده شد. در نهایت نتایج نشان داد که شرایط هدف زینی نسبت به شرایط عدم هدف زینی برای اکتساب و یادگیری تکلیف بسیار سودمندتر است
    کلیدواژگان: دانشجویان مبتدی، _ تکلیف ادراک حرکتی، هدف زینی، سرویس والیبال، بازخورد
  • ملیحه نعیمی کیا، الهه عرب عامری، حسن عشایری، رسول حمایت طلب، کامران آزما صفحه 137
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر دستورالعمل کانون توجه بیرونی حین تمرین راه رفتن بر برخی شاخص های کینماتیکی گام برداری شامل طول گام (فاصله بین دو نقطه تماس پاشنه یک پا با زمین)، سرعت و درصد تغییرپذیری سرعت گام برداری، آهنگ گام و درصد زمان اتکای دوگانه در زنان سالمند بود. به این منظور 6 زن سالمند واجد شرایط (میانگین سنی 4 ± 8/69 سال) انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه 8 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. طرح تحقیق، به شکل پیش آزمون و پس-آزمون با گروه کنترل بود. گروه تجربی در حین اجرای تکلیف راه رفتن در یک مسیر مشخص، تکلیف ثانویه ذهنی آسانی را شامل مرور ذهنی رشته ای از اعداد تصادفی انجام می دادند و در پایان مسیر، اعداد را به صورت کلامی فراخوانی می کردند. گروه کنترل، تمرینات مشابه را بدون انجام تکلیف ثانویه انجام دادند. تمرینات به مدت 12 هفته و 3 جلسه در هفته انجام گرفت. برای مقایسه اختلاف میانگین نمره های دو گروه تجربی و کنترل از روش آماری تی مستقل و برای مقایسه های درون گروهی از تی همبسته استفاده شد. تحلیل های درون گروهی نشان داد بین میانگین نمره های پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل در طول گام، سرعت، درصد تغییرپذیری سرعت، آهنگ گام و درصد زمان اتکای دوگانه، تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0 P>). اما در مورد گروه تجربی این تفاوت در متغیرهای طول گام، سرعت و تغییرپذیری سرعت گام برداری معنی دار بود (05/0 P<). تحلیل های بین گروهی نیز نشان داد بین میانگین نمره های پس آزمون دو گروه در متغیرهای طول گام، سرعت، تغییرپذیری سرعت گام برداری تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0 P<)، اما این تفاوت در متغیرهای آهنگ و درصد زمان اتکای دوگانه بین گروه ها دیده نشد (05/0 P>). نتیجه اینکه ارائه دستورالعمل توجه بیرونی حین تمرین راه رفتن بر برخی شاخص های کینماتیکی گام برداری سالمندان زن اثرگذار بود. احتمالا این برنامه مداخله ای از طریق تاثیر بر فرایندهای توجهی درگیر در گام برداری اثر سودمندی بر الگوی گام برداری این آزمودنی ها داشته است.
    کلیدواژگان: زنان سالمند، _ دستورالعمل کانون توجه بیرونی، شاخص های کینماتیکی گام برداری
|
  • Mohammadali Besharat, Davood Homanian, Mohammadhossein Ghahramani, Behnam Naghi Poor Givi Page 5
    The main aim of the present study was to examine the mediation effect of sport self-efficacy on the relationship between dimensions of perfectionism and competitive anxiety in a sample of Iranian athletes. 233 volunteer athletes (145 boys, 88 girls) from different sport fields participated in this study. All participants were required to complete the Competitive Perfectionism Scale (CPS), the Multidimensional Competitive Anxiety Questionnaire (MCAQ) and the Sport Self – Efficacy Scale (SSES). The results revealed that striving for perfection (positive perfectionism) was negatively associated with cognitive and somatic anxiety, and positively associated with self – confidence. The results also revealed that negative reaction to imperfection (negative perfectionism) was positively associated with cognitive and somatic anxiety, and negatively associated with self – confidence. Analysis of the data revealed that sport self – efficacy mediated the relationship between positive and negative dimensions of perfectionism and competitive anxiety.
    Keywords: Competitive anxiety_Self – efficacy_Perfectionism_Sport psychology
  • Alireza Farsi, Behrooz Abdoli, Narges Faal, Maryam Kavyiani Page 29
    The aim of this study was to compare gross motor skills development in two subtests (locomotors and object control) in preschool children in the deprived and rich environments. Participants in this study were 39 children (mean age: 5 yr). 19 children were selected from deprived environments without extensive motor experiences, and 20 children from a preschool with extensive motor experiences. Ulrich (2000) gross motor development test was used to collect data. Data were analyzed by independent t test. Results showed that there was a significant difference between two groups of rich and deprived in percentage score of locomotors (P=0.001), percentage score of object control (P=0.004), motor development quotient scores (P=0.001). The findings also showed that children with varied motor experiences and education compared with deprived children had higher qualified function in gross motor skills.
    Keywords: Rich Motor Environment, Object Control, Gross Motor Development Test, Deprived Motor Environment., Locomotors
  • Hanid Salehi, Ahmadreza Movahedi, Gholamali Ghasemi Kahriz Sangi, Adnan Ghazanfari Page 45
    The aim of this investigation was to compare the level and the pattern of attention demands of a volleyball jumping serve using a probe reaction time (RT) technique. 14 junior elite volleyball players performed 60 jumping serves (JS) with their preferred hand. Jumping serve was performance as the primary task and verbal RT that was administered in four probe positions (PP) as secondary task. Results indicated a non-linear attention pattern in the performance of jumping serve so that probe RT was highest in pre-shot in run up (PP1) and in landing (PP4) while it was lowest in pre-jump stepping ahead (PP2) and pre-striking (PP3). According to the results, attention level in failed serves was lower than successful ones while the attention pattern was similar. It was concluded that attention deficit might be one reason for failing serves.
    Keywords: Reaction time, Volleyball., Probe technique, Jumping Serve, Attention
  • Mehdi Shahbazi, Ali Pashabadi, Hossein Abedini Parizi Page 65
    Reaction time (RT) is one of the psychomotor skills that determine athletes’ results and also in daily life. RT effective factors are divided into inherent (genetic) and environmental. Among those factors, psychological factors and mental abilities are more important due to the cognitive nature of RT. The aim of this research was to study the relationship between RT, anxiety and IQ of athletes in different skill levels. This relationship was investigated in 85 subjects (in elite and sub elite athletes and no athletes groups) by correlation method. To measure RT, Y1000 devise was used; Spielberger state / trait anxiety inventory (STAI) was used to evaluate anxiety and Raven’s progressive matrices to evaluate IQ. One-way analysis of variance and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data. Results showed that there was a negative significant correlation between choice RT and IQ, and between CRT and state anxiety. Findings supported inverted U hypothesis and it proved the greater influence of IQ with higher complexity of task
    Keywords: Trait Anxiety, Sub, Elite Athlete., Elite Athlete, IQ, State Anxiety, Reaction Time
  • Jamal Fazzel Kalkhoran Page 81
    The aim of this study was to compare big five personality traits between male and female athletes and non-athletes. 200 athlete and non-athlete students (100 men and 100 women) were selected by simple random sampling method as the sample of the study. The subjects completed NEO – FFI. The data were analyzed by SPSS 16, two-way ANOVA to determine the differences among the groups and Tukey post hoc test to compare and determine the mean difference between each two groups. The results showed a significant difference among groups in neuroticism, extraversion, agreeableness and conscientiousness while no difference was observed among groups in flexibility. Also, there was no significant difference in neuroticism and flexibility between gender and sportsmanship while there was a significant difference in extraversion, agreeableness and conscientiousness.
    Keywords: Female Athletes_Male Non – Athletes_Big Five Personality Traits_Personality_Male Athletes_Female Non – Athletes
  • Manoochehr Ghalkhani, Ali Heirani, Vahid Tadibi Page 99
    Cognitive teaching methods facilitate the acquisition of motor skills; among these methods, the combination of physical, observational and imagery exercises has been the focus of recent investigations. The aim of this study was to investigate the facilitative effect of the combination of physical, observational and imagery exercises on immediate and delay retention of badminton high serve. The statistical population consisted of all male Razi University students. 84 students (mean age of 20.42+1.4 yr and score of imagery ability of 48.69+6.19) voluntarily participated in this study. Pretest included immediate and delay retention of badminton high serve using Scott and Fox test. Then, participants were assigned to homogenous groups according to their pretest (each group 12 participants): physical, observation, imagery, physical-observation, physical-imagery, observation-imagery, and physical-observation-imagery. Participants accomplished three sessions of 90 trials of badminton high serve. At the end of the final training session, an immediate test of retention was administered followed by a test of delay retention after 48 hours. One-way ANOVA test indicated that in both immediate and delay retention, the physical-observation-imagery group and the physical group significantly performed high serve better than other groups (p<0.05). Furthermore, the physical-imagery group obtained better results in comparison with the physical-observation group but these results were not statistically significant (p<0.05). Ultimate findings indicated that all groups improved significantly in the immediate and delay retention compared with their pretest. These findings imply the facilitative effect of combining cognitive teaching methods with physical exercises.
    Keywords: Mental Imagery, Observational Practice, Badminton High Serve., Retention, Combined Practice
  • Elham Khodadadi, Ahmadreza Movahedi, Hamid Salehi Page 119
    The aim of the present study was to examine the effect of goal setting on learning volleyball serve in novice female university students. The study included 20 female students (aged between 20 and 22 who were not physical education students with no volleyball history) who were randomly assigned to a goal setting or no goal setting group (n1=n2=10) using pretest scores. No goal setting group was provided with feedback on their performance while goal setting group received goal setting programs as well as feedback on their performance in training sessions. In the determined training condition, the two groups performed the task for 11 sessions, 20 trials each session. Both groups performed a pretest before the training protocol, acquisition tests during all sessions, an immediate retention test immediately after the last exercise session, and a delayed retention test after 10 days after the immediate test. AAHPERD volleyball serve (1976) was used to test the performance of the participants. Analysis of variance (ANOVA) with repeated measures, independent and paired t tests as well as SPSS software (version 11.5) were used to analyze the data. Results showed no significant difference in the task acquisition between the groups while the goal setting group showed significantly better task performance in the immediate and delayed retention tests indicating that goal setting training condition was much more beneficial for volleyball serve learning than no goal setting training condition.
    Keywords: Volleyball Serve_Perceptual – Motor Task_Goal Setting_Feedback_Novice Students
  • Maliheh Naeimi Kia, Elahe Arab Ameri, Hassan Ashayeri, Rasool Hammayat Talab, Kamran Azma Page 137
    The aim of this study was to assess the effect of external focus of attention instruction during walking training on old women’s gait kinematic parameters including stride length, velocity, variability of velocity, cadence and double support percent. For this purpose, 16 old women (mean age 69.8+4 years) were selected and randomly assigned to experimental and control groups (each group 8 subjects). Pretest, posttest, control group design was used in this study. The experimental group preformed an easy secondary task including rehearsing random strings of digits during walking on a certain pathway; they had to verbally recall these strings at the end of the pathway. The control group performed the same procedure without the secondary task. The groups trained for 12 weeks and 3 sessions per week. Paired t test was used to compare the difference in the mean scores before (pretest) and after (posttest) intervention in each group. Independent t test was also used to evaluate the differences in means between experimental and control groups. The results showed no significant differences between pretest and posttest mean scores of stride length, velocity, variability of velocity, cadence and double support percent in control group (P>0.05), but the differences between pretest and posttest mean scores of stride length, velocity, variability of velocity for experimental group were significant (P<0.05). The results also showed significant differences in posttest mean scores of stride length, velocity, variability of velocity of gait between the two groups (P<0.05), but not in cadence and double support percent (P>0.05). It can be concluded that external attention instruction during walking training can influence some gait kinematic parameters of old women. It seems that the intervention used in this study could effectively influence old women’s gait pattern through modifying attention process.
    Keywords: External focus of attention instruction, Old women., Gait kinematic parameters