فهرست مطالب

رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی - پیاپی 21 (پاییز 1394)

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 21 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی کاشی*، محمود شیخ، اصغر دادخواه، رسول حمایت طلب، الهه عرب عامری صفحات 269-294
    هدف از اجرای این تحقیق، بررسی یک دوره برنامه تمرینی منتخب در کاهش عوارض هایپوتونی عضلانی و تغییر در ترکیب بدنی مردان سندروم داون بود. در این تحقیق نیمه تجربی که در مرکز توانبخشی معلولان نمونه تهران انجام گرفت، 24 مرد سندروم داون به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (سیزده نفر) و کنترل (یازده نفر) تقسیم شدند. کلیه اعضای گروه تجربی به مدت دوازده هفته و هر هفته سه جلسه یک دوره برنامه تمرینی منتخب را دنبال کردند. نتایج نشان داد که متعاقب دوازده هفته برنامه تمرینی منتخب متغیر های درصد چربی بدن کاهش معنادار (05/0P<) و توده بدون چربی بدن و عملکرد عضلانی (در پنج آزمون از شش آزمون برای سنجش قدرت، استقامت و توان عضلانی) افزایش معناداری داشتند (05/0P<) و کلیه این متغیرها در گروه کنترل تفاوت معناداری نشان ندادند (05/0P>). همچنین مشخص شد که یک برنامه تمرینی چندبعدی به شکل انجام گرفته در این تحقیق می تواند موجب بهبود سلامت جسمانی از طریق کاهش درصد چربی بدن و افزایش بافت و عملکرد عضلانی بزرگسالان سندروم داون شود و عوارض جسمانی ناشی از اختلال سندروم داون را به نفع بهبود سلامت جسمانی کاهش دهد.
    کلیدواژگان: برنامه تمرینی منتخب، ترکیب بدن، سندروم داون، هایپوتونی عضلانی
  • بهروز عبدلی، علیرضا فارسی، ابراهیم نوروزی سیدحسنی* صفحات 295-310
    هدف از این تحقیق تعیین ارتباط بین جو انگیزشی ادراک شده و انگیزش خودمختاری جودوکاران لیگ برتر ایران بود که با روش تحقیق همبستگی و به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه جودوکاران لیگ برتر بودند. نمونه تحقیق براساس جدول حجم نمونه گیری مورگان 126= n در نظر گرفته شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های دموگرافیک، پرسشنامه جو انگیزشی (PMCSQ) و مقیاس انگیزش ورزشی (SMS) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و در راستای تعیین ارتباط از آزمون رگرسیون چندگانه در سطح معناداری 05/0 P≤ استفاده شد. نتایج نشان داد که ارتباط معناداری بین جو انگیزشی ادراک شده و انگیزش خودمختاری وجود دارد (05/0 P≤). همچنین ارتباط معناداری بین جو عملکردی و انگیزش درونی و بیرونی و جو مهارتی با انگیزش درونی مشاهده شد (05/0 P≤)؛ اما بین جو انگیزشی و بی انگیزشی ارتباط معناداری مشاهده نشد (05/0 P≤). به صورت کلی جو انگیزشی ادراک شده عاملی مهم و پیش بینی کننده در انگیزش خودمختاری است.
    کلیدواژگان: انگیزش بیرونی، انگیزش درونی، جودو، جو عملکردی، جو مهارتی
  • مریم نظری، احمدرضا موحدی *، شیلا صفوی همامی صفحات 311-331
    در پژوهش حاضر تاثیر ترکیب های مختلف موسیقی و حرکات هماهنگ بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر بررسی شد. به این منظور 40 کودک کم توان ذهنی پسر 8 تا 14 ساله، به طور تصادفی در چهار شیوه تمرینی شامل حرکات هماهنگ با زمینه موسیقی گام ماژور (ریتم سریع)، حرکات هماهنگ با زمینه موسیقی گام مینور (ریتم کند)، حرکات هماهنگ بدون زمینه موسیقی، و بدون تمرین- بدون موسیقی (کنترل) قرار گرفتند. برای اندازه گیری مشکلات رفتاری، از سیاهه راتر- نسخه والدین (فرم آ) استفاده شد. پیش آزمون قبل از دوره پژوهش و پس آزمون پس از دوازده هفته تمرین (36 جلسه) گرفته شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد. نتایج نشان داد که شیوه تمرینی «حرکات هماهنگ همراه با موسیقی گام ماژور» مشکلات رفتاری کودکان را به طور معناداری (05/0>P) کاهش داد؛ اما شیوه های تمرینی «حرکات هماهنگ با زمینه موسیقی گام مینور» و «حرکات هماهنگ بدون زمینه موسیقی» کاهش معناداری در مشکلات رفتاری کودکان عقب مانده ذهنی ایجاد نکرد. در طول دوره پژوهش تغییر چشمگیر در نمره های مشکلات رفتاری شرکت کنندگان گروه کنترل دیده نشد.
    کلیدواژگان: حرکات موزون، دانش آموزان، کم توان ذهنی، مشکلات رفتاری، موسیقی
  • غلام حسین ناظم زادگان*، رقیه ایدر صفحات 333-342
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تمرین توجه درونی و بیرونی با و بدون موسیقی انگیزشی بر اجرای تکلیف تعادلی پویا بود. روش تحقیق از نوع نیمه تجربی و جامعه آماری متشکل از ورزشکاران پسر بود. نمونه شامل 60 نفر بود که داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند. افراد پس از اجرای پیش آزمون تصادفی در پنج گروه دوازده نفری قرار گرفتند: گروه توجه درونی با موسیقی، توجه بیرونی با موسیقی، توجه درونی بدون موسیقی، توجه بیرونی بدون موسیقی و گروه کنترل. تحقیق در سه مرحله اجرا شد؛ پیش آزمون، اجرای پروتکل تمرینی در مدت سه روز (در این مرحله برای گروه های با موسیقی به همراه دستورالعمل های توجهی، موسیقی انگیزشی از طریق دستگاه صوتی پخش می شد) و مرحله سوم پس آزمون. با توجه به طرح پژوهش، درصورتی که موسیقی اثر معناداری بر اجرا پس از اعمال متغیرها نشان می داد، داده ها در مرحله چهارم تجزیه وتحلیل می شد. آزمون آماری آنوا پس از مرحله سوم، بین گروه ها اختلاف معناداری نشان نداد. به عبارت دیگر، تمرین توجه با استفاده از راهبردهای درونی و بیرونی، با و بدون موسیقی بر قابلیت انجام تکلیف تعادلی پویا تاثیری ندارد. سطح معناداری 5/0= α در نظر گرفته شد.
    کلیدواژگان: تکلیف تعادل، تمرین، توجه بیرونی، توجه درونی، موسیقی انگیزشی، ورزشکار
  • فاطمه شهیدی زندی*، بهروز گل محمدی، حکیمه اکبری صفحات 343-357
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر برنامه حرکتی پیشرونده بر بهبود مهارت های حرکتی کودکان مبتلا به اوتیسم بود. روش مطالعه حاضر تجربی و از نوع پیش آزمون، آزمون میانی، پس آزمون و آزمون یادداری است. از بین کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم در شهرهای سمنان و یزد، 16 نفر به صورت نمونه های در دسترس انتخاب و براساس سن (1/3 ± 26/8 سال)، جنس، شدت و درجه اوتیسم و نیز پایه تحصیلی به طور نسبی همتاسازی شدند و در گروه های تجربی (8) و کنترل (8) قرار گرفتند. ابتدا پیش آزمون با استفاده از آزمون اولریخ 2000 از آزمودنی ها به عمل آمد. برنامه حرکتی پیشرونده به مدت 30 جلسه اجرا شد. پس از 15 جلسه آزمون میانی و 30 جلسه آزمون پایانی از کودکان به عمل آمد و نیز پس از 30 روز از پایان تحقیق آزمون یادداری انجام گرفت. از آزمون KS به منظور تعیین نرمال بودن داده ها و از آزمون تحلیل واریانس عاملی با طرح تکرار اندازه گیری و نیز آزمون تعقیبیLSD به منظور تعیین کمترین تفاوت معنا داری استفاده شد. یافته ها نشان داد که برنامه حرکتی پیشرونده نسبت به گروه کنترل در سطح معناداری 05/0 P< تاثیر بیشتری بر رشد مهارت های دستکاری، جابه جایی و مهارت درشت داشته است.
    کلیدواژگان: آسپرگر، اختلال بیش فعالی، اوتیسم، فعالیت بدنی، مهارت های حرکتی
  • اسماعیل نصیری*، احمد فرخی، فضل الله باقرزاده صفحات 359-373
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر الگودهی خودکنترلی (ارائه الگو به یادگیرنده در زمان هایی که خودش درخواست کند)، بر یادگیری یک تکلیف زمان بندی متوالی بود. در این آزمایش 24 آزمودنی راست دست (12 پسر و 12 دختر 19 تا 20 ساله) داوطلبانه انتخاب و از لحاظ نوع الگودهی به دو گروه خودکنترلی و جفت شده تقسیم شدند. تکلیف حرکت در مسیر از قبل مشخص شده با فشردن کلیدهای 1، 4، 5 و 8 دستگاه زمان بندی متوالی با حفظ زمان بندی مطلق معین بود. افراد گروه خودکنترلی هر زمان که درخواست ارائه الگو می کردند، الگودهی می شدند، درحالی که گروه دیگر با گروه خودکنترلی جفت شده بود. آزمایش شامل مراحل اکتساب، یادداری و انتقال بود. برای سنجش دقت عملکرد از خطای زمان بندی مطلق استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس عاملی مرحله اکتساب نشان داد هرچند کاهش معناداری در خطای زمان بندی مطلق دو گروه الگودهی خودکنترلی و جفت شده رخ داد (05/0 P>)، بین تغییرات ایجادشده در دو گروه طی این دوره، تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0 P<). نتایج آزمون یادداری نیز اختلاف معناداری را بین دو گروه نشان نداد (05/0 P>). اما در آزمون انتقال گروه خودکنترلی به صورت معناداری خطای کمتری داشت (05/0 P>). نتایج نشان داد تاثیرات سودمند تکنیک خودکنترلی را به خوبی می توان به حوزه الگودهی تعمیم داد. این روش موجب مطابقت بیشتر شرایط تمرین با نیازهای اطلاعاتی نوآموزان می شود.
    کلیدواژگان: الگودهی خودکنترلی، تکلیف زمان بندی، نظریه نقطه چالش، یادگیری مشاهده ای
  • غزال محمدی*، معصومه شجاعی، افخم دانشفر صفحات 375-390
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تغییر پذیری فاصله کانون توجه از طریق خودگویی آموزشی بر یادگیری فورهند تنیس روی میز بود. شرکت کننده ها پس از پیش آزمون، طی شش جلسه به تمرین 180 ضربه فورهند با تکرار کلمات نشانه «کمی چرخش» در مورد دست (ساعد را کمی به سمت بیرون بچرخانند) در گروه کانون توجه درونی، «کمی باز» در مورد حرکت راکت (صفحه راکت هنگام ضربه کمی باز باشد) در گروه کانون توجه بیرونی نزدیک، «بالای تور» در مورد حرکت توپ (توپ را روی تور بفرستند) در گروه توجه بیرونی دور پرداختند. گروه کنترل طی دوره اکتساب، بدون خودگویی تمرین کرد. دو روز پس از آزمون اکتساب، آزمون یادداری در شرایط مشابه و بعد از استراحت آزمون انتقال با تغییر جهت هدف (فورهند موازی) و هر دو بدون خودگویی انجام گرفت. دقت اجرای فورهند تنیس روی میز با یک مقیاس پنج ارزشی (لیائو و مسترز، 2001) و الگوی ضربه با استفاده از مقیاسی محقق ساخته سنجیده شد. نتایج تحلیل واریانس پنج گروه در شش جلسه با تکرار سنجش عامل جلسه و همچنین تحلیل واریانس یکطرفه، اکتساب، یادداری و انتقال دقت فورهند گروه کانون توجه درونی به طور معناداری کمتر از سایر گروه ها بود (05/0P<). علاوه بر این، اثر افزایش فاصله کانون توجه بر اکتساب و یادداری الگوی فورهند معنا دار بود. اثر کانون توجه بیرونی نزدیک بر یادداری الگو نیز معنا دار بود، ولی انتقال الگوی ضربه در گروه کنترل به طور معناداری بیشتر از کانون توجه بیرونی دور بود (05/0P <). بنابراین برای آموزش فورهند به نوجوانان مبتدی استفاده از خودگویی با افزایش فاصله کانون توجه و کانون توجه بیرونی نزدیک و عدم استفاده از کانون توجه درونی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی ضربه، تنیس روی میز، خودگویی، کانون توجه، مبتدی، نوجوان
  • نسترن نادری راد، شهزاد طهماسبی بروجنی * صفحات 391-408
    از جمله مداخلات روان شناختی موثر بر بهبود و موفقیت عملکرد حرکتی و ورزشی افراد، خودگفتاری است. لذا، تحقیق حاضر، با هدف بررسی اثربخشی خودگفتاری انگیزشی بر اجرای تکلیف ثانویه (زمان واکنش افتراقی)، انجام شد. از میان 160 دانشجوی کارشناسی تربیت بدنی دانشگاه تهران، 30 نفر در این پژوهش مشارکت داشتند که به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. مداخله، دو بار در روز و به مدت یک دقیقه انجام گرفت. گروه تحت مداخله در مرتبه اول تکلیف اولیه راه رفتن روی تردمیل را با سرعتی آهسته انجام دادند، درحالی که تکلیف ثانویه (زمان واکنش افتراقی) را در 10 کوشش انجام دادند. مرتبه دوم نیز به همین صورت برگزار شد، با این تفاوت که گروه تحت مداخله 15 ثانیه قبل از اجرای تکلیف ثانویه، خودگفتاری انگیزشی را برای خود اعلام کرد و گروه کنترل بدون هیچ مداخله ای آزمون را اجرا کرد. نتایج t همبسته در گروه تحت مداخله نشان داد که خودگفتاری انگیزشی به کاهش معنا دار زمان واکنش افتراقی منجر شد (001/0=P). همچنین نتایج یو مان- ویتنی در پس آزمون نشان داد که زمان واکنش گروه تحت مداخله خودگفتاری به طور معنا داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (002/0=P).
    کلیدواژگان: تکلیف ثانویه، خودگفتاری انگیزشی، دانشجویان دختر، زمان واکنش، مداخله روان شناختی
|
  • Ali Kashi*, M. Sheikh, Asghar Dadkhah, Rasool Hemayattalab, Elahe Arabameri Pages 269-294
    The aim of this research was to determine the effect of selective exercise training on reducing the symptom of hypotonia and changing body composition in Down syndrome adults. The research was performed in Nemoneh Disability Rehabilitation Centre of Tehran. 24 men with Down syndrome (mean age 26.185± 3.933) were randomly assigned to either a control (n=11) or an experimental group (n=13). The Experimental groups followed selective exercise training for 12-weeks, three times a week. Result of this research showed that after 12 weeks selective exercise training, body fat percent had a significant reduction (P<0.05) and soft lean mass and muscle performance (in 5 from 6 tests for assess muscle strength, endurance and power) had a significant increase (P<0.05). The results of this study showed that this type of exercise training significantly improves the health of Down syndrome adults by reduce in extra body fat percent and increase in muscles tissue and performance and in this way; it will reduce the symptoms of Down syndrome for benefit of improved physical health.
    Keywords: Down syndrome, hypotonia, body composition, selected exercise training
  • Behrouz Abdoli, Alireza Farsi, Ebrahim Norouzi* Pages 295-310
    The purpose of this study was to determine the relationship between perceived motivational climate and self – determination Judokas in Iranian pro league, which was carried out by a descriptive field method. The statistical population of this study comprised the entire Judokas of pro league in Iran. Statistical sample set of 126 Judokas of pro league in Iran. In order to collect data, demographic questionnaire, perceived motivational climate in sport questionnaire – 2 (PMCSQ) and sport motivation scale (SMS), were used. In order to analyze of data dscriptive mthods were used and also on level of P<0.05 in order to determine the relationship a multiple variable regression was used. Research results showed that there is a significant relationship between perceived motivational climate and self – determination (P<0.05). Also, the findings showed that there is a significant relationship between performance climate and eccentric and intrinsic motivation (P<0.05) and there is signigicant relationship between Mastery climate and intrinsic motivation (P<0.05). but, there was no relationship between motivational climate and amotivation on the other (P>0.05). generally between perceived motivational climate is important and predicitve factor in athlete's self – determination.
    Keywords: Internal motivation, external motivaton, mastery climate, performance climate, Judo
  • Maryam Nazari, Ahmadreza Movahedi*, Shila Safavi Homami Pages 311-331
    The main purpose of the present study was to investigate the effect of different combinations of music and rhythmic movements on behavioral problems of children with mild mental retardation. A total of 40 children with mild mental retardation were randomly divided into 4 variations of practice including: rhythmic movement with major scale music, rhythmic movement with minor scale music, rhythmic movement with no music, and no rhythmic movement-no music (control group). Rutter inventory (Parent version) was used to evaluate behavioral problems. Pretest was taken before the intervention and post-test was taken after 12 weeks of practice (36 sessions). For data analysis, one-way analysis of variance and Tuki follow up tests were used. Results showed that behavioral problems of rhythmic movement with major scale music group were significantly decreased. It was also shown that the rhythmic movement with minor scale music and rhythmic movement with no music showed no significant decrease on behavioral problems of mentally retarded children. No considerable change was found in behavioral problems of the participants of the control group.
  • Gholam Hossein Nazemzadegan*, Roghayeh Eider Pages 333-342
    The aim of this study was to determine the effects of external attention (EA) and internal attention (IA) with & without motivational music training on dynamic balance task. The method was quasi-experimental and the sample involved 60 athletic maile who were volunteers to participate in this study. After pre-test, Subjects were divided into 5 groups of 12 members randomly. Groups were: IA with music, EA with music, IA without music, EA without music and Control. This research conduct with 3 phase. First, Pre-test. In 2nd, Subjects were doing exercise protocol in 3 consecutive days in phase for groups with music in addition attentional strategies, motivational music play by CD. 3nd was post –test in According to of research design, if music had could significant effect on performance after variable using, then in 4th phase, data can be Analyzed. ANOVA test do not show significant difference among groups. In other words, (EA) and (IA), strategies with / without music cannot affect on balance ability. The significance level in this research was α= 0.05.
    Keywords: Athletic, Balance task, External attention, Internal attention, Motivational music, Training
  • Fatemeh Shahidi Zandi*, Behrooz Golmohammadi, Hakime Akbari Pages 343-357
    The purpose of this study was to evaluate the effects of progressive motor program on improving motor skills in children with autism. In this quasi-experimental study, 16 subjects (2 girls, 14 boys) who had been diagnosed with autism in the cities of Semnan and Yazd were selected. After they relatively were matched based on age, sex, grade, and the degree and severity of autism, they were divided into the experimental (8) and control (8) groups. The Test of Gross Motor Development-Ed2 were used to assess fundamental motor skills. After pretest by TGMD-2, Progressive motor program was conducted for 30 sessions in experimental group. After 15 and 30 sessions, experimental and control groups participated in the mid and post-tests. Retention test was performed 30 days after the end of the 30th session. Data were analyzed by Variance Analyze of Repeated Measures. The results showed that progressive motor program, with the significance level of P <0/05, had a greater impact on the development of locomotor, object control and gross skills than the control group.
  • Esmaeil Nasiri*, Ahmad Farokhi, Fazlollah Bagherzadeh Pages 359-373
    The purpose of the present study was to examine the effects of self – control modeling, that is presenting moded to learner whenever they asked for it, on learning a timing task.Twenty four right handed subjects (12 males, 12 females, aged 19-20) voluntarily participated in the study and were assigned randomly to two groups of self – control and yoked.The task was pressing the keys number 1, 4, 5 and 8 on a sequential timing apparatus while keeping certain absolute timig. People in the self – control group received the model whenever they requested it, while subjects in the other group were yoked with self – control group. The experiment consisted of acquistion, retention and transfer phases and absolute timing error was used as dependent variable. Results of factorial ANOVA in acqistion phase showed that even through there were a significant decrement in two groups on absolute timing error (P<0.05), but there were no significant decrement in two groups on absolute timing error (P<0.05), but there were no significant difference between two groups in this changes (P>0.05).Results of retention test failed to show any significant difference between two groups (P>0.05). but in transfer test self – control group showed significantly less error than yoked (P<0.05). the results showed that benefitcial effects of self – control technique anc well generalized to modeling domain and make practice conditions more accordant with informational needs of learners.
    Keywords: Self – control modeling_challenge point theory_observational learning_timing task
  • Ghazal Mohamadi*, Masomeh Shojaei, Afkham Daneshfar Pages 375-390
    The purpose of the present study was to investigate the effect of variability of attentional focus distance by self-talk on the learning of table tennis forehand in. After pretest, the participants performed 180 forehand strokes during 6 sessions with repeating the words “slightly rotation” in the internal focus group “slightly open” in the near external focus group, “over the net” in the far external focus group, and each of the words “slightly rotation, slightly open, and over the net” respectively in each 2 sessions in the increasing distance of attentional focus group. Control group performed without self-talk during acquisition phase. Retention test was performed 48 hours after acquisition test in the same situation without self-talk, and after break, transfer test was done by changing the direction of target (parallel forehand) without self-talk. The accuracy and the pattern of forehand strokes were measured by a 5 point-scale (Liao and Masters, 2001) and researcher-made scale, respectively). According to the results of 2-factor mixed ANOVA, acquisition, retention, and transfer of forehand accuracy in internal focus of attention group were significantly lower than other groups (p<0.05).Furthermore, the effect of increasing attentional focus distance on acquisition of forehand pattern was significant. The effect of near external attentional focus on retention of pattern was significant. But transfer of stroke pattern in control group was significantly more than far external focus group (p<0.05). Thus, it is recommended to use self-talk by increasing attentional focus and near external attentional focus and not to use internal focus of attention to instruct forehand to novice adolescents.
    Keywords: adolescent, attentional focus, movement pattern, novice, self, talk, table tennis
  • Nastaran Naderi Rad, Shahzad Tahmasebi* Pages 391-408
    The self-talk is one of psychological interventions that can be effective on improving and success in the motor performance and sport performance. So, the aim of the present study was to investigation effectiveness the motivational self-talkon secondary task performance (discrimination reaction time). 30 subjects have participated of the 160 students studying at the undergraduate from faculty of physical education and sport science in University of Tehran. They were divided randomly into two control and experimental groups. The intervention was conducted in two sessions per day and each session lasted one minute. The first primary task for the intervention group was walking on the treadmill with a slow speed whereas secondary task (discrimination reaction time), was performed in 10 attempts. The process was performed for the second order in the same manner with the difference that the experimental group performed motivational self-talk 15 seconds before the secondary task performance.Control group was performed test without intervention.The result of paired samples t-test showed that motivational self-talk in experimental group leads to a significant decrement in discrimination reaction time (P=0.001). Also, the result of Mann-Whitney U showed that reaction time in the experimental group decrease than control group significantly (P=0.002).
    Keywords: Secondary Task, Motivational Self, talk, Female Students, Reaction Time, Psychological Intervention