فهرست مطالب

نشریه مدیریت ورزشی
پیاپی 20 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل فراهانی، میرمحمد کاشف، ایوب غلام زاده یامچی، محمد رسول خدادادی صفحات 1-17
    هدف از این پژوهش، تعیین ارتباط مدیریت کیفیت جامع با بهره وری در ادارات تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی – همبستگی بوده و به صورت میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارکنان ادارات تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی بود (112 نفر). برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه استاندارد مدیریت کیفیت جامع و بهره وری سازمانی استفاده شد که روایی و پایایی آنها تایید شده است. مقدمه پرسشنامه نیز حاوی اطلاعات و ویژگی های فردی آزمودنی ها شامل جنس، سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و رشته تحصیلی است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری spss و برای بررسی ارتباط بین متغیرهای پژوهش از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. ضمن آنکه برای مقایسه مدیریت کیفیت جامع در ادارات تربیت بدنی از آزمون یو مان ویتنی استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین امتیاز TQM در کل جامعه مورد بررسی برابر 10/88 و انحراف معیاری برابر 34/16 است، همچنین بین تمامی معیارهای مدیریت کیفیت جامع و بهره وری سازمانی از دیدگاه مدیران و کارکنان ادارات تربیت بدنی استان آذربایجان شرقی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری سازمانی، تربیت بدنی، کارکنان، مدیران، مدیریت کیفیت جامع
  • زهراسادات میرزازاده، محمود گودرزی، نصرالله سجادی، حسن اسدی صفحات 19-39
    هدف این پژوهش سنجش مدیریت آشوب و هنجارسنجی ابزار اندازه گیری مدیریت آشوب بر اساس الگوی تئوری آشوب در سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران است. این تحقیق در دو مرحله انجام گرفت، در مرحله اول با بررسی پیشینه تحقیق و نظریه آشوب و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی از طریق مصاحبه با ده متخصص مدیریت و مدیریت ورزشی، مفهوم مدیریت آشوب تبیین شد. یافته های حاصل از بخش اول مدل مدیریت آشوب خودمولد را معرفی کرد. بر اساس مدل طراحی شده و با استفاده از نظریه آشوب، عناصر و ابعاد اصلی این مفهوم با عنوان درونمایه های چهارگانه (اثر پروانه ای، سازگاری پویا، جاذبه های عجیب، خودمانایی) در نظرگرفته شدند. در مرحله دوم بر اساس مدل مدیریت آشوب خودمولد، گویه های مقیاس مدیریت آشوب استخراج شد. به منظور بررسی روایی سازه یا محتوای پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد که بیانگر وجود چهار عامل به عنوان عوامل تشکیل دهنده سازه مدیریت آشوب گونه بود که عبارتند از: ساختار سازمانی، مهارت مدیران، شرایط و فضای سازمان و کارکنان. پایایی پرسشنامه نیز از طریق روش آلفای کرونباخ (92/0) که موید همسانی درونی مناسب ابزار است، تایید شد. نتایج نشان داد سطح تحصیلات مدیران و سابقه مدیریت با میزان مدیریت آشوب گونه ارتباط مستقیم دارد. سپس با استفاده از این مقیاس مدیریت آشوب در سازمان تربیت بدنی بررسی شد و یافته ها حاکی از آن بود که مدیریت آشوب در سازمان به طور معناداری در حد متوسطی قرار دارد و با توجه به اینکه ارتباط معناداری بین مقدار هر کدام از ابعاد مدیریت آشوب و اهمیت ابعاد وجود نداشت، می توان استنباط کرد که مدیران سازمان تربیت بدنی در وضعیت موجود از مزایا و آثار مثبت مهارت مدیریت آشوب به منظور تصمیم گیری، بهبود کیفیت و... بهره مند نیستند.
    کلیدواژگان: آشوب، اثر پروانه ای، اثر خودسازماندهی، اثرخودمانایی، اثر جاذبه های عجیب، تئوری آشوب، مدیریت آشوب گونه
  • مهدی خطیب زاده، هاشم کوزه چیان، افشار هنرور صفحات 39-55
    هدف این پژوهش تعیین عوامل موثر بر کیفیت خدمات گردشگری ورزشی است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است که به شکل میدانی انجام گرفته است. نمونه آماری 265 نفر از گردشگرانی بودند که به طور تصادفی ساده از میان تماشاگرانی که در دیدار دو تیم فوتبال استقلال و پرسپولیس در تاریخ 10/1/1390 در ورزشگاه آزادی حضور داشتند، انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق برگرفته از پرسشنامه شانک است. روایی و پایایی پرسشنامه به دقت تایید شد (Cronbach''s Alpha=0.892). برای تجزیه وتحلیل داده ها از بسته نرم افزاری SPSS 16 به منظور انجام آمار توصیفی و تحلیل عاملی اکتشافی و نرم افزار لیزرل برای انجام تحلیل عاملی تاییدی و مدلسازی معادله ساختاری (SEM) استفاده شد. نتایج نشان داد اگرچه هر سه متغیر «کیفیت دسترسی»، «کیفیت مجموعه ورزشی» و «کیفیت مسابقه» تاثیر معناداری بر «کیفیت خدمات گردشگری ورزشی» دارند، تاثیر کیفیت مسابقه بیشتر است و برای بهبود وضعیت گردشگری ورزشی باید به آنها توجه کرد.
    کلیدواژگان: شهرآورد، عوامل، کیفیت خدمات، گردشگری ورزشی، گردشگران ورزشی
  • رزگار محمدی، حبیب هنری، سارا کشکر صفحات 57-74
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه زیرسیستم های مدیریت دانش در سازمان یادگیرنده و بهره وری منابع انسانی در فدراسیون های ورزشی منتخب است. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی- همبستگی و نوع تحقیق کاربردی است. جامعه آماری تحقیق را کارکنان 10 فدراسیون ورزشی منتخب تشکیل می دهند که از بین آنان 165 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه جمعیت شناختی، مدیریت دانش و پرسشنامه بهره وری منابع انسانی استفاده شد. از آمار توصیفی برای طبقه بندی یافته ها و آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون کولموگروف اسمیرنوف به منظور بررسی طبیعی بودن توزیع داده ها و از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره برای تعیین ارتباط و پیش بینی بین متغیرهای پژوهش و از آزمون Z فیشر برای مقایسه ضریب همبستگی در نمونه های مستقل استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معناداری در سطح 01/0 بین تمام ابعاد مدیریت دانش و کل مدیریت دانش (r=0/689) با بهره وری منابع انسانی در فدراسیون های ورزشی منتخب وجود دارد (p<0/01). در نهایت، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین مولفه های مدیریت دانش، دانش آفرینی قادر به پیش بینی معنادار بهره وری منابع انسانی است و تفاوتی در رابطه زیرسیستم های مدیریت دانش و بهره وری منابع انسانی در فدراسیون های ورزشی گروهی و انفرادی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بهره وری، بهره وری منابع انسانی، سازمان یادگیرنده، فدراسیون های ورزشی، مدیریت دانش
  • حسین پورسلطانی زرندی، بهمن عسگری، حمید شمسی صفحات 75-88
    هدف از این تحقیق بررسی میزان تاثیر متغیر مکنون جامعه پذیری سازمانی و مولفه های آن بر متغیر مکنون آرزوهای شغلی در بین کارمندان اداره کل تربیت بدنی استان فارس است. جامعه آماری کارکنان اداره کل تربیت بدنی استان فارس (81=N) بود. تعداد نمونه با استفاده از جدول حجم و نمونه مورگان برابر 66 نفر بود که 72 پرسشنامه بین کارمندان توزیع شد که 70 پرسشنامه آن قابل استفاده بود. به منظور گردآوری داده ها از یک پرسشنامه اطلاعات فردی و دو پرسشنامه استاندارد جامعه پذیری سازمانی تائورمینا (1994) و آرزوهای شغلی بیگلیاردی و همکاران (2005) استفاده شد. اعتبار پرسشنامه ها در مطالعات متعدد داخلی و خارجی تایید شده است. با مطالعه آزمایشی روی 30 نفر از کارکنان اداره کل تربیت بدنی استان فارس پایایی پرسشنامه های جامعه پذیری سازمانی و آرزوهای شغلی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 93/0 و 82/0 به دست آمد. به منظور بررسی و مقایسه توصیفی داده ها از روش های آمار توصیفی و برای تجزیه وتحلیل استنباطی داده های تحقیق از روش های آماری آزمون کولموگروف اسمیرنوف، آزمون دوربین واتسون، معدلات ساختاری و وزن عاملی در نرم افزار SPSSو PLS (Partial Least Square) و در سطح معناداری 05/0≥P استفاده شد. یافته ها نشان داد که متغیر مکنون جامعه پذیری سازمانی بر متغیر مکنون آرزوهای شغلی تاثیر مثبت و معناداری (426/0) دارد. همچنین، میزان اثرگذاری عامل های آموزش، تفاهم، حمایت همکاران و چشم انداز آینده بر آرزوهای شغلی به ترتیب برابر 326/0، 339/0، 223/0 و 33/0 است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که متغیر جامعه پذیری سازمانی تاثیر چشمگیری بر آرزوهای شغلی کارمندان دارد و می تواند به عنوان یک متغیر پیش بین برای آرزوهای شغلی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اداره کل تربیت بدنی، آرزوهای شغلی، جامعه پذیری سازمانی، خودانگاره، کارمندان
  • رسول نوروزی سیدحسینی، معصومه کلاته سیفری صفحات 89-108
    هدف از این تحقیق تعیین اثر کارآفرینی سازمانی بر جامعه پذیری سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان ادارات تربیت بدنی استان مازندران بود که با روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و به صورت میدانی اجرا شد. جامعه تحقیق کلیه کارکنان ادارات تربیت بدنی استان مازندران (176 نفر) بودند. نمونه تحقیق برابر با جامعه در نظر گرفته شد (176n=). به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کارآفرینی سازمانی (OEQ)، پرسشنامه جامعه پذیری سازمانی (OSQ) و پرسشنامه تعهد سازمانی (OCQ) استفاده شد. از آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری با تاکید بر نرم افزار AMOS/18 برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که کارآفرینی سازمانی با ضریب مسیر (36/0PC=) بر جامعه پذیری سازمانی و با ضریب مسیر (38/0PC=) بر تعهد سازمانی اثرگذار است. همچنین جامعه پذیری با ضریب مسیر (26/0PC=) بر تعهد سازمانی اثرگذار است. به صورت کلی کارآفرینی سازمانی نقش مهمی در تعیین جامعه پذیری و تعهد سازمانی کارکنان ادارات تربیت بدنی دارد.
    کلیدواژگان: ادارات تربیت بدنی، تعهد سازمانی، جامعه پذیری سازمانی، کارآفرینی سازمان، مازندران
  • محمد سلطان حسینی، داود نصر اصفهانی، فاطمه نصر اصفهانی، اکبر جابری صفحات 109-133
    هدف از تحقیق حاضر، تعیین سهم نسبی هویت تیمی از عوامل مدیریتی باشگاه های حاضر در لیگ برتر فوتبال ایران است. این تحقیق توصیفی– پیمایشی و از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری تحقیق هواداران لیگ برتر فوتبال ایران بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول آماری تخمین زده شد و تعداد 865 نفر به دست آمد. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه عوامل مدیریتی باشگاه چن (2007) و پرسشنامه هویت تیمی ون و برانس کومب (1993) بود که اعتبار و روایی آن به منظور اجرای این تحقیق آزمون شد (ضریب آلفای کرونباخ در مقیاس عوامل مدیریتی باشگاه 86/0 و در مقیاس هویت تیمی 78/0). برای تحلیل داده های حاصل از نرم افزار SPSS نسخه 15 استفاده شد و با استفاده از آزمون های آماری از جمله همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی و رگرسیون چندگانه نتایج به دست آمد. نتایج نشان داد که بین پنج عامل مدیریتی باشگاه با میزان هویت تیمی هواداران همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (P=0/01)؛ از بین این عوامل، عامل جذابیت بیشترین و قوی ترین رابطه را با هویت تیمی هواداران دارد. همچنین، براساس نتایج آزمون رگرسیون چندگانه عوامل جذابیت، رسانه و وابستگی مدیریت باشگاه پیشگویی کننده خوبی از میزان هویت تیمی هواداران بودند. این عوامل به طور کلی بیش از 40 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کرده اند. براین اساس، محققان اظهار می کنند که این ابعاد عامل حصول موفقیت در جهت حفظ و ایجاد هواداران با هویت تیمی بالا هستند. به عبارت دیگر، این عوامل کلیدهای اساسی تشخیص بهترین راهبرد ها برای باشگاه ها هستند و مزایای زیادی از جمله کسب درآمد بیشتر، جذب سرمایه، فروش بلیت بیشتر و... دارند.
    کلیدواژگان: باشگاه فوتبال، عوامل مدیریتی، لیگ برتر، هواداران، هویت تیمی
  • محسن بهنام، محمد خبیری، سیمین حلبیان، حمید احمدی، حسین بخشنده صفحات 135-155
    هدف پژوهش حاضر، بررسی سطوح مشارکت هواداران در تیم های منتخب لیگ برتر فوتبال ایران براساس مدل پیوستار روان شناختی بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. بدین منظور 394 نفر از هواداران چهار تیم پرطرفدار لیگ برتر فوتبال (استقلال، پرسپولیس، تراکتورسازی و سپاهان) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه فانک (2008) بود. پایایی ابزار با استفاده از روش آلفای کرونباخ 92/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد از مدل چندبعدی مشارکت، می توان برای طبقه بندی هواداران در مراحل نظری مختلف استفاده کرد. در واقع مفهوم مشارکت، خط مشی مناسبی برای بررسی ارتباطات روان شناختی هواداران با تیم ها در اختیار می گذارد. براساس مدل پیوستار روان شناختی، نتایج نشان داد که در تیم های منتخب لیگ برتر فوتبال، سطوح مشارکت هواداران بیشتر در سطح دلبستگی و کمترین سطوح مشارکت مربوط به سطح وفاداری است. مدیران می توانند با مهیا کردن شرایطی برای گرفتن عکس یادگاری هواداران با بازیکنان و تیم، تشکیل جلسات کانون هواداران و اهدای کارت هواداری به آنها برای ارتقای هواداران به سطح وفاداری و حفظ آنها در این سطح اقدام کنند.
    کلیدواژگان: آگاهی، جذب، دلبستگی، لیگ برتر فوتبال، وفاداری، هواداران
  • رسول نظری، محمد احسانی، مهرزاد حمیدی، محسن سالاری صفحات 157-172
    هدف از این پژوهش تدوین منظرها و نقشه راهبردی اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان برای یک دوره زمانی پنج ساله از سال 1390 لغایت 1394 بود. تحقیق حاضر از نوع کمی و کیفی بود. نمونه آماری 150 نفر از مدیران عالی و میانی ورزش استان اصفهان بودند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته، که روایی آن را متخصصان تایید کردند و در بخش کیفی نیز از مصاحبه استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات مورد نیاز در بخش کمی از ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی (SPACE) و ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) استفاده شد. در بخش کیفی از روش استقرای منطقی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که اداره کل ورزش و جوانان پنج هدف بلندمدت و پنج راهبرد کلان دارد. ضمن اینکه موقعیت راهبرد های اداره کل براساس ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی در موقعیت تهاجمی قرار گرفت. در نهایت می توان نتیجه گرفت که منظرها، اهداف و نقشه راهبردی ترسیم شده قابلیت اجرای راهبرد اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان را دارد.
    کلیدواژگان: اداره کل ورزش و جوانان اصفهان، برنامه ریزی راهبردی، مدیریت راهبردی، مدل برنامه ریزی دیوید، نقشه راهبردی
  • مجتبی امیری، زینب مندعلی زاده صفحات 173-189
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی و توصیف الگوها و تعیین ماهیت دانش و تحقیقات مدیریت ورزشی با تاکید بر مقالات علمی پژوهشی داخلی است که با استفاده از روش تحلیل استنادی و تحلیل محتوا مبتنی بر نگاهی همه جانبه و از تمام زوایا بر پارادایم های اثبات گرایی، انتقادی و تفسیرگرایی انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است که بدین منظور از نرم افزارهای اکسل و اس پی اس اس استفاده شد. نمونه آماری پژوهش 153 مقاله از چهار مجله علمی پژوهشی ورزشی بود. در این مقاله نخست بیشترین سهم مقالات علمی پژوهشی از دیگر رشته ها در مدیریت ورزشی تعیین می شود. در ادامه تئوری های به کارگرفته شده در مقالات به عنوان یکی از شاخص های تعیین کننده دانش فرارشته ای و سپس میزان خوداستنادی، دگراستنادی و نوع استنادها بررسی می شود. نتایج نشان داد که روند مطالعه این علم در حیطه مدیریت ورزشی با توجه به مداخله رشته های دیگر متفاوت است، به عبارتی بیشترین میزان استناد به رشته مدیریت است، در واقع میزان خوداستنادی رشته مدیریت ورزشی، حدود 60 درصد است و 40 درصد متکی به رشته های دیگر است. کمترین میزان استناد رشته مدیریت به تاریخ (07/0 درصد)، دین شناسی (05/0 درصد) و زبان شناسی (05/0 درصد) بوده است، این درحالی است که به رشته های هنر و کشاورزی استنادی نداشته است. از دیگر نتایج مهم این تحقیق تعیین ماهیت مدیریت ورزشی به عنوان دانشی میان رشته ای بود که در این زمینه به نظر می رسد دانش مدیریت ورزشی قابلیت لازم برای ورود به دانش فرارشته ای را داراست، ولی تحقیقات انجام گرفته در مدیریت ورزشی، در حیطه تحقیق فرارشته ای است. در نتیجه حرکت رو به گسترش مدیریت ورزشی به سمت و سوی دانش و تحقیق فرارشته ای بر مبنای تعامل شناخت شناسی و سطوح پیچیدگی های آن می تواند چارچوب منسجمی برای دانش مدیریت ورزشی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: پارادایم نگاری، تحلیل استنادی، تحلیل محتوا، فرارشته، مدیریت ورزشی
|
  • Aboualfazl Farahani, Mohammad Kashef, Ayob Gholamzadeh Yamchi, Mohammad Rasoul Khodadadi Pages 1-17
    The aim of this study was to determine the relationship of total quality management with productivity in physical education offices of East Azerbaijan province. The present research was descriptive-correlation which was performed in a field research method. The statistical population included managers and staff at physical education offices of East Azerbaijan province (N=112). The data were collected by total quality management standard questionnaire as well as organizational productivity standard questionnaire. Their validity and reliability were confirmed. The introduction of the questionnaire included the personal characteristics and information of the subjects including sex، age، marital status، education level and field of study. To analyze the data، SPSS statistical software was used and Spearman correlation coefficient was used to investigate the relationship among the variables. U Mann Whitney test was used to compare total quality management at physical education offices. The results showed that the mean score of TQM in the population was 88. 10 and standard deviation was 16. 34. Also، there was a positive and significant relationship among all criteria of total quality management and organizational productivity from the viewpoints of managers and staff of physical education offices of East Azerbaijan province.
    Keywords: Managers, Organizational Productivity, Physical Education, Staff, Total Quality Management
  • Zahrasadat Mirzazadeh, Mahmoud Goudarzi, Nasrollah Sajjadi, Hassan Asadi Pages 19-39
    The aim of this study was to evaluate chaordic management and normative evaluation of chaordic management measuring tool based on chaos theory in Iran Physical Education Organization. This study was carried out in two phases: in the first phase، the study background and chaos theory were examined and the concept of chaordic management was determined using qualitative content analysis and through interviewing 10 management and sport management experts. The findings of the first phase introduced the model of self-productive chaordic management. Based on the designed model and chaos theory، the principle components and dimensions of this concept were considered as butterfly effect، dynamic adaptation، strange attractors and self-similarity. In the second phase، based on the model of self-productive chaos management، the items of the chaos management scale were extracted. To examine the construct validity or the content validity of the scale، exploratory factor analysis was used which identified four factors as the components of chaos management as follows: organizational structure، managers'' skills، conditions of the organization and employees. In order to evaluate the reliability of the scale، Cronbach’s alpha was used (0. 92) which showed the suitable internal consistency of the scale. The results indicated the direct relationship of managers'' education level and management career with chaos management. Then، chaos management in the Physical Education Organization was examined by this scale and the findings showed that the chaos management was significantly at an average level in the organization. As there was no significant relationship between the rate and importance of each chaos management dimension، it can be inferred that managers of the Physical Education Organization did not benefit from the positive advantages of chaos management skill in the decisions، quality improvement، etc. in the current condition.
    Keywords: Butterfly Effect, Chaordic Management, Chaos, Chaos Theory, Self, Organizing Effect, Self, Similarity Effect, Strange Attractors Effect
  • Mehdi Khatibzadeh, Hashem Kouzechian, Afshar Honarvar Pages 39-55
    The aim of this research was to determine those factors affecting sport tourism service quality. The research method was descriptive – correlation which was conducted as a field research. The statistical sample consisted of 265 tourists who were randomly selected from those spectators attending Tehran Azadi stadium to watch a football game between Esteghlal and Persepolis teams in March 2011. Shonk’s questionnaire was used to collect the data. The validity and reliability were approved (α=0. 892). The SPSS 16 software was used for descriptive statistics and exploratory factor analysis. Also، confirmatory factor analysis and structural equation modeling (SEM) were performed by LISREL software. The results showed that although “access quality”، “sport complex quality” and “contest quality” had significant effects on sport tourism service quality، the effect of contest quality was more and these variables should receive special attention to improve sport tourism.
    Keywords: Derby, Factors, Service Quality, Sport Tourism, Sport Tourists
  • Razgar Mohammadi, Habib Honari, Sara Keshkar Pages 57-74
    The aim of this study was to examine the relationship between knowledge management subsystems in the learning organization and human resource productivity in selected sport federations. The present study was descriptive-correlation and of application nature. The statistical population included staff of 10 selected sport federations and 165 members were selected as the sample of this study. The data were collected by demographic questionnaire، knowledge management questionnaire and human resource productivity questionnaire. Descriptive statistics were used to classify the data and to test the hypotheses، Kolmogorov-Smirnov test was used to examine the normal distribution of the data and Pearson correlation and multivariate regression tests were used to determine the relationship and to predict among the variables and Z Fisher test was used to compare the correlation coefficient of the independent variables. The results of correlation test showed a positive and significant relationship between all KM components and total KM (r=0. 689) and human resource productivity in the selected sport federations (P˂0. 01). Finally، the results of step by step regression analysis showed that among KM components، knowledge creation was able to significantly predict human resource productivity and there was no difference in the relationship between knowledge management subsystems and human resource productivity in team and individual sport federations.
    Keywords: Human Resource Productivity, Knowledge Management (KM), Learning Organization, productivity, Sport Federations
  • Hosein Poorsoltani Zarandi, Bahman Askari, Hamid Shamsi Pages 75-88
    The aim of this study was to investigate the effect of organizational socialization and its components on career aspirations in employees of Physical Education General Department of Fars province. The statistical population included all employees of Physical Education General Department of Fars province (N=81). Morgan table was used to determine the statistical sample (n= 66). 72 questionnaires were distributed among the employees and 70 questionnaires could be used. To collect data، a personal characteristics questionnaire as well as two standard questionnaires including Taormina''s organizational socialization questionnaire (1994) and career aspirations questionnaire of Bigliardi et al. (2005) were used. In several national and international studies، the validity of the questionnaires was approved. In a pilot study on 30 employees of Physical Education General Department of Fars province، the reliability of organizational socialization questionnaire and career aspirations questionnaire was determined by Cronbach''s alpha coefficient as 0. 93 and 0. 82 respectively. In order to evaluate and compare the descriptive data، descriptive statistics were used and for inferential analysis of data، Kolmogorov-Smirnov test، Durbin-Watson test، structural equation and factor loading in SPSS and PLS (partial least square) software at P≤0. 05. Findings showed that organizational socialization variable had a positive and significant effect on the career aspirations variable (0. 426). Also، the effect of education، amity، counterparts'' support and the future prospects on career aspirations was 0. 326، 0. 339، 0. 223 and 0. 33 respectively. Findings of this study showed that organizational socialization variable had a drastic effect on employees'' career aspirations and could be considered as a predictor for career aspirations.
    Keywords: Career Aspirations, Employees, Organizational Socialization, Physical Education General Department, Self, Concept
  • Rasoul Norouzi, Masoumeh Kalateh Seifari Pages 89-108
    The aim of this study was to determine the effect of organizational entrepreneurship on organizational socialization and organizational commitment in employees of physical education departments of Mazandaran province. This study was a descriptive field survey. The statistical population consisted of all employees of physical education departments of Mazandaran province (N=176). The sample was equal to the statistical population. In order to collect data، organizational entrepreneurship questionnaire (OEQ)، organizational socialization questionnaire (OSQ) and organizational commitment questionnaire (OCQ) were used. Descriptive statistics and structural equation modeling (SEM) were used to analyze the data with an emphasis on Amos/18 software. The results showed that organizational entrepreneurship influenced organizational socialization (PC=0. 36) and organizational commitment (PC=0. 38). Also، organizational socialization influenced organizational commitment (PC=0. 26). Generally، organizational entrepreneurship played an important role in determining organizational socialization and organizational commitment in employees of physical education departments.
    Keywords: Mazandaran, Organizational Entrepreneurship, Organizational Commitment, Organizational Socialization, Physical Education Departments
  • Mohammad Soltan Hosseini, Davood Nasr Esfahani, Fateme Nasr Esfahani, Akbar Jaberi Pages 109-133
    This study aimed at determining the relative contribution of team identificationby managerial factors among those clubs attending football premier league of Iran. This study was a descriptive، applied survey. The statistical population consisted of the fans of Iran football premier league. The sample was estimated by the statistical formula (n=865). In order to collect the data، two questionnaires: the Club Managerial Factors Questionnaire by Chen (2007) and the Team IdentificationQuestionnaire made by Wann and Branscome (1993); their reliability and validity were tested for this study (Cronbach’s alpha for Club Managerial Factors Questionnaire α=0. 86 and for Team Identification Questionnaire α=0. 78). To analyze the data، SPSS15 was used and the results were obtained by Pearson correlation test، liner regression analysis and Multivariate regression analysis. The results showed a positive and significant relationship between five club managerial factors and team identification (P=0. 01). Among these factors، attractiveness had the strongest relationship with team identification. Also، the results of multivariate regression analysis showed that three factors of attractiveness، media and affiliation could be reliable predictors of team identification. These factors explained more than 40% of the variations of the dependent variable. As a result، the researchers suggested that these dimensions were considered as factors for success and for maintaining fans with high team identification. In other words، these factors are the essential keys to the identification of the best strategies for the clubs and have many advantages such as an increase in income، capital attraction، more ticket sales، etc.
    Keywords: Fans, Football Club, Managerial Factors, Premier League, Team Identification
  • Mohsen Behnam, Mohammad Khabiri, Simin Halabian, Hamid Ahmadi, Hosein Bakhshandeh Pages 135-155
    The aim of this study was to investigate fans'' involvement levels in the selected teams of the football premier league of Iran based on psychological continuum model. Research method was descriptive survey and application by its aim. For this purpose، 394 fans of four popular teams of football premier league (Esteghlal، Persepolis، Tractor and Sepahan) were selected as the sample. Funk''s questionnaire (2008) was used to gather data. The reliability of the questionnaire was calculated and obtained 0. 92 by Cronbach''s alpha coefficient. Descriptive statistics and confirmatory factor analysis were used for data analysis. The results of confirmatory factor analysis showed that multidimensional model of participation could be used to classify the fans in various theoretical stages. In fact، the concept of involvement offered an appropriate platform to study the psychological relationships of fans with the teams. Based on the psychological continuum model، the results indicated that in the selected teams of football premier league، fans'' involvement levels were more related to the attachment level and the lowest involvement levels were related to the loyalty level. Managers can improve the fane to the loyalty level and maintain them at this level through providing the opportunity for fans to take pictures with players، to establish meetings for fans'' clubs and to donate the fan cards.
    Keywords: Attachment, Attraction, Awareness, Fans, Football Premier League, Loyalty
  • Rasool Nazari, Mohammad Ehsani, Mehrzad Hamidi, Mohsen Salari Pages 157-172
    The aim of this research was to develop perspectives and the strategic plan of Isfahan Sport and Youth Organization within a five-year period from 2011 until 2015. The research was of quantitative and qualitative type. The statistical Sample included 150 high-ranking and middle-ranking managers of Isfahan province. To gather the required data in the quantitative section، a researcher-made questionnaire was used and its validity was confirmed by experts while interview technique was used in the qualitative section. The strategic position and action evaluation (SPACE) matrix and the quantitative strategic planning matrix (QSPM) were used to analyze the data in the quantitative section while the logical induction method was used in the qualitative section. Findings showed that the Isfahan Sport and Youth Organization had 5 long-term goals and 5 macro strategies. Also، the Isfahan Sport and Youth Organization strategies were located in the aggressive position according to SPACE. It can be concluded that these perspectives، goals and the organized strategic planning had the capacity to execute the strategy of this organization.
    Keywords: David Planning Model, Isfahan Sport, Youth Organization, Strategic Management, Strategic Map, Strategic Planning
  • Mojtaba Amiry, Zeinab Mondalizade Pages 173-189
    The aim of this study was to identify and describe the patterns and to determine the identity of sport management science and researches with an emphasis on science-research papers in Iran which was conducted by citation analysis and content analysis based on a full-scale view from all dimensions on positivism، critical and realism paradigms. Research method was descriptive-analytic and SPSS & EXCEL software was used. Research sample consisted of 153 papers from four sport science-research journals. First، this paper determined the most share of science-research papers in sport management among other disciplines. Then، this paper studied the theories implemented in papers as one of those determinant criteria for trans-disciplinary science and finally surveyed co-citation، citation and the type of citations. The results showed that the study process of this science in sport management was different with regard to the intervention of other fields of study. In other words، the majority of citation was pertained to management; in fact، the co-citation of sport management was 60% and 40% was pertained to other fields. The lowest citation of management was pertained to history (0. 07%)، theology (0. 05%) and linguistics (0. 05%) while it did not have any citations to art and agriculture. Another result determined the identity of sport management as an interdisciplinary science and it seems that sport management has the necessary potential for entering trans-disciplinary science، but conducted researches on sport management are in trans-disciplinary domain. As a result، the growing movement of sport management to trans-disciplinary science and research based on epistemology and its complexity levels can create a coherent framework for this science.
    Keywords: Citation Analysis, Content Analysis, Paradigm, Sport Management, Trans, disciplinary