فهرست مطالب

مدیریت ورزشی - پیاپی 27 (مهر و آبان 1394)

نشریه مدیریت ورزشی
پیاپی 27 (مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید نصرالله سجادی*، نرگس آشوری، مینا بشارتی، مریم رضوانفر صفحات 487-500
    در این پژوهش تولیدات علمی 30 عضو هیات علمی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران، تولیدشده بین سال های 1383 تا نیمه اول 1389، بررسی شده است. برای گردآوری داده های مورد نیاز، تولیدات علمی اعضای هیات علمی دانشکده در سال های مورد پژوهش، از طریق گردآوری سوابق فعالیت های پژوهشی اعضا و در برخی موارد نیز به دلیل دسترسی نداشتن به سوابق علمی فرد، از طریق جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی مختلف استخراج و در چک لیست های مجزا ثبت شد. پس از آن مجموعه اطلاعات به دست آمده هر بار به تناسب یکی از پرسش های طرح شده در پژوهش، مرتب و با استفاده از نرم افزار اکسل تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که مقالات علمی چاپ شده در نشریات داخلی در هر چهار گرایش از وضعیت مطلوبی برخوردارند، درحالی که در نشریات خارجی با توجه به تعداد اعضای هیات علمی، گروه آموزشی طب ورزشی و گروه فیزیولوژی ورزشی وضعیت مطلوب تری نسبت به گروه های مدیریت ورزشی و رفتار حرکتی دارند. از لحاظ تعداد مقالات همایش های داخلی و خارجی هر چهار گروه از وضعیت مطلوبی برخوردارند و گروه طب ورزشی با دو عضو هیات علمی در همایش های بین المللی وضعیت مطلوب تری نسبت به گروه های آموزشی دیگر دارد. با توجه به تعداد مقالات چاپ شده در نشریات ISI نیز گروه طب ورزشی با دو عضو هیات علمی نسبت به دیگر گروه های آموزشی از وضعیت مطلوب تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه تهران، مقالات علمی، هیات علمی
  • عبدالله مصلحی *، مرتضی دوستی، علی محمد صفانیا صفحات 501-512
    بررسی رفتار و سبک رهبری مربیان و تاثیر آنها بر رفتار و انگیزش ورزشکاران، در بهبود روابط مربی و ورزشکار و اتخاذ تصمیمات و برنامه ریزی بهتر موثر است. هدف از این تحقیق بررسی رابطه میان سبک های رهبری مربی و انسجام گروهی در لیگ دسته اول فوتسال استان مازندران است. جامعه آماری تحقیق، کلیه مربیان و بازیکنان حاضر در لیگ دسته اول فوتسال استان مازندران هستند. 228 بازیکن و مربی شاغل در نوزده تیم از رقابت های لیگ دسته اول فوتسال استان مازندران، پرسشنامه مقیاس رهبری در ورزش (LSS) چلادوری و صالح (1980) و پرسشنامه انسجام گروهی (GEQ) کارون، ویدمایر و براولی (1985) در زمینه اندازه گیری میزان انسجام گروهی در تیم های ورزشی را پر کردند. نتایج نشان داد که رابطه مثبت معناداری بین رفتارهای آموزش و تمرین مربی با انسجام تکلیف وجود دارد. همچنین سبک های رهبری دموکراتیک و آمرانه رابطه معناداری با انسجام گروهی دارند. مقایسه سبک های رهبری مربی نشان داد که مربیان بیشتر از سبک رهبری دموکراتیک و کمتر از سبک رهبری آموزش و تمرین استفاده می کنند. در مجموع، یافته ها رابطه معناداری را بین انسجام تیمی و موفقیت تیم و مربیان تیم های موفقی که ارائه کننده رفتارهای آموزش و تمرین و دموکراتیک بالاتری بوده اند، نشان می دهد. پیشنهاد می شود مربیان سبک رهبری آموزش و تمرین، سبک حمایت اجتماعی و رفتار بازخورد مثبت را در تیم خود بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: انسجام گروهی، سبک رهبری، فوتسال، مازندران، موفقیت تیمی
  • کریم داودی *، جواد شهلایی، فرزاد غفوری صفحات 513-531
    هدف این تحقیق مقایسه نیازهای ورزشی دانشجویان با برنامه های فوق برنامه ارائه شده در دانشگاه های دولتی شهر تهران بود. تحقیق حاضر با توجه به هدف، کاربردی و از نظر راهبرد توصیفی-پیمایشی است و جمع آوری داده ها به صورت میدانی انجام گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 91-90 بود. براساس جدول مورگان 390 دانشجوی دختر و پسر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها از آزمون فریدمن و آزمون تی استفاده شد. نتایج نشان داد که بین فوق برنامه ارائه شده در دانشگاه های دولتی شهر تهران، با نیازهای ورزشی و تفریحی دانشجویان و همچنین بین امکانات موجود و رشته های ورزشی مورد نیاز و علاقه دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنا داری وجود دارد. براساس رتبه بندی نیازهای ورزشی و تفریحی دانشجویان، پسران، به ورزش های شنا، فوتسال، فوتبال، والیبال و بدمینتون، و دختران نیز به ورزش های شنا، بدمینتون، والیبال و کوهنوردی علاقه بیشتری نشان دادند. همچنین نتایج نشان داد که جنسیت نقش اساسی در میزان مشارکت دانشجویان در ورزش های دانشگاهی دارد، بنابراین، میزان علاقه پسران به ورزش و تفریح و شرکت آنها در فعالیت های ورزشی و تفریحی بیش از دختران است.
    کلیدواژگان: دانشجویان، دانشگاه های دولتی، فعالیت های فوق برنامه، نیازهای تفریحی، نیازسنجی ورزشی
  • سعید حاتمی*، یزدان سبحانی، جمال الدین بیرامی ایگدر صفحات 533-546
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ساختار سازمانی بر توانمندسازی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان لرستان بود. روش پژوهش، پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان لرستان (58 نفر) بود که نمونه آماری برابر با جامعه آماری انتخاب شد. با توجه به پرسشنامه های برگشتی، 52 پرسشنامه تجزیه وتحلیل شد. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه استاندارد ساختار سازمانی رابینز (1987) و پرسشنامه توانمندسازی عبداللهی (1385) بود. روایی این پرسشنامه ها را هفت نفر از استادان مدیریت ورزشی تایید کردند و پایایی پرسشنامه ها نیز از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب 95/0 و 87/0 برآورد شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (کولموگروف اسمیرنوف، ضریب پیرسون و تحلیل رگرسیون) استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین ساختار سازمانی و توانمندسازی کارکنان رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین ساختار سازمانی و ابعاد آن بر توانمندسازی تاثیر منفی بر جا می گذارد. با توجه به یافته ها می توان گفت که سازمان با ساختار مسطح تر، پیچیدگی و رسمیت کمتر زمینه بروز توانمندی کارکنان را ایجاد می کند و اداره کل ورزش و جوانان استان لرستان باید به این امر توجه ویژه کند.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، تمرکز، توانمندسازی، رسمیت، ساختار
  • محمود جمالی گله*، ناهیده جباری، جواد مرادی چالشتری صفحات 547-557
    یکی از ویژگی هایی که رشد و سلامت تیم های ورزشی را تسهیل می کند، هوش هیجانی مربیان است که با هماهنگ ساختن عاطفه و تفکر می تواند تاثیر زیادی بر رویارویی با موقعیت های تنش زا و متعارض در محیط کار داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی رابطه هوش هیجانی با سبک های مدیریت تعارض مربیان کاراته فعال استان اصفهان در سال 1391 است. از جامعه مربیان کاراته 285 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. از بین پرسشنامه های عودت شده 281 پرسشنامه کامل بود. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه استفن رابینز برای مدیریت تعارض و سایبر یاشرینگ برای هوش هیجانی استفاده شد. بین تمامی سبک های مدیریت تعارض با هوش هیجانی ارتباط معناداری مشاهده شد. این رابطه در مورد دو سبک اجتنابی و رقابت، معکوس و در مورد سه سبک سازگارانه، مصالحه و همکاری مستقیم بود. در کل، مربیانی که از هوش هیجانی بالایی برخوردارند، در مدیریت تعارض از سبک های سازنده تر بیشتر استفاده می کنند و کمتر به سبک های غیرسازنده مدیریت تعارض متکی اند.
    کلیدواژگان: اژه های کلیدی کاراته، مدیریت تعارض، مربی، ورزش، هوش هیجانی
  • حسین پورسلطانی زرندی، رسول الوندی*، محمد صیادفر صفحات 559-573
    ایران بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بوده و به صورت میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه داوران و کمک داوران لیگ برتر فوتبال ایران (فصل 92-1391) تشکیل دادند (79=N) و نمونه آماری برابر با کل جامعه در نظر گرفته شد. ابزار اندازه گیری شامل سه پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28)، استرس شغلی (جان شرمربورن، 1974) و هوش هیجانی (برادبری و گریوز، 1993) بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها را استادان و متخصصان تربیت بدنی تایید کردند و پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد بین هوش هیجانی با سلامت روانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ اما بین استرس شغلی با سلامت روانی و استرس شغلی با هوش هیجانی رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که استرس شغلی به تنهایی نمی تواند سلامت روانی داوران را پیش بینی کند. از طرفی استرس شغلی به همراه هوش هیجانی پیشگوی مناسبی برای سلامت روانی داوران است. بدین معنا که با افزایش هوش هیجانی و کاهش استرس شغلی سلامت روان داوران بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، داوران، سلامت روانی، فوتبال، هوش هیجانی
  • محمد غلامپور *، رسول طریقی صفحات 575-588
    هدف این پژوهش بررسی نقش سه گانه تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی کارکنان ادارات کل ورزش جوانان کشور است. جامعه آماری این پژوهش را 94 نفر از کارشناسان، معاونان و مدیران ادارات کل ورزش و جوانان 8 استان کشور تشکیل می دهند که به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها به صورت میدانی بود و از پرسشنامه تعهد سازمانی (آلن و مایر، 1990) و پرسشنامه رفتار پودساکف و همکاران (1990) استفاده شد. ضریب پایایی به دست آمده برای پرسشنامه رفتار شهروندی 91 درصد و تعهد سازمانی 72 درصد بود. به منظور بررسی نرمال بودن از آزمون K. S کولموگروف استفاده شد. تجزیه وتحلیل در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج حاصل از پرسشنامه ها از طریق spssتجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد بین تعهد سازمانی و تمامی ابعاد رفتار شهروندی سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده رفتار شهروندی سازمانی بر افزایش تعهد کارکنان و ایجاد رضایت شغلی تاثیر دارد و در نهایت موجب افزایش بهره وری و موفقیت در عملکرد سازمانی می شود. از نگاه دیگر موجب برآورده شدن نیازهای انسانی و اشاعه فرهنگ اجتماعی می شود. به عبارتی محتوای اصلی رفتار های شهروندی تعاملات اجتماعی مثبت هستند و بر تعهد سازمانی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، جوانان، رفتار شهروندی، کارکنان، ورزش
  • پیمان گل محمدی*، رسول نظری، یزدان سبحانی صفحات 589-599
    هدف این تحقیق، بررسی رابطه اضطراب مربیان با اضطراب کشتی گیران نخبه استان کرمانشاه است. روش پژوهش پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل کشتی گیران نخبه استان (250 نفر) به علاوه مربیان سازنده استان (20 نفر) بود که براساس جدول کرجسی و مورگان 152 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه اضطراب رقابتی SCAT)) است. روایی این پرسشنامه توسط چند تن از استادان مدیریت ورزشی تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 86 درصد به دست آمد. در این تحقیق از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون های t و همچنین ضریب همبستگی پیرسون) برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین اضطراب مربیان و اضطراب کشتی گیران ارتباط معناداری در سطح 5/0=α وجود دارد. ازاین رو اضطراب رقابتی ارتباط عمیق و موثری با اجرای مهارت های حرکتی در شرایط مسابقه دارد. مربیان باید از نیازها، انگیزه ها و ویژگی های جسمانی و روانی خود و ورزشکاران آگاهی داشته باشند و اضطراب رقابتی بین ورزشکاران را پیش و حین برگزاری مسابقات مورد توجه قرار دهند تا از این طریق نتیجه مطلوب دست یافتنی باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، رقابت، کشتی گیران، مربیان، نخبه
  • سارا کشکر، غلامعلی کارگر، روناک بی نیاز صفحات 601-619
    هدف این پژوهش، مقایسه مدت زمان تماشای برنامه های تلویزیون در بین دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه و مقایسه ارزش های اخلاقی مورد انتظار و منتقل شونده از طریق تلویزیون در بین دانش آموزان متوسطه دختر و پسر و همین طور مقایسه الگوها در دو بعد زندگی و ورزش و مقایسه ویژگی اخلاقی الگوهای انتخابی بین دانش آموزان متوسطه دختر و پسر بود. این پژوهش با روش پیمایشی انجام گرفت و جامعه تحقیق دانش آموزان دختر و پسر متوسطه شهرستان اسلام آباد غرب در سال 1391 بودند و نمونه تحقیق براساس جدول مورگان 382 نفر تعیین شد که نمونه مورد نظر به صورت تصادفی ساده و خوشه ایانتخاب شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که براساس مبانی نظری تهیه شد و روایی آن را استادان دانشگاهی تایید کردند و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 88/0 محاسبه شد. نتایج نشان داد که بین دختران و پسران از نظر مدت زمان تماشای برنامه های ورزشی تلویزیون، ارزش های اخلاقی (مذهبی) مورد انتظار و ارزش های اخلاقی (سیاسی، فرهنگی و اجتماعی) منتقل شونده از طریق تلویزیون و همین طور ویژگی های اخلاقی الگوهای ورزشی تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، الگوپذیری، برنامه های ورزشی، تلویزیون، دانش آموزان
  • سجاد دوستداری، فریده اشرف گنجویی، بهزاد سهیلی * صفحات 621-635
    هدف از پژوهش حاضر بررسی مشکلات استعدادیابی در رشته فوتبال است. کلیه مربیان تیم های پایه فوتبال لیگ آسیا ویژن استان تهران در رده های نوجوانان، جوانان و امید جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان 42 نفر انتخاب شد. به دلیل نبود پرسشنامه استاندارد در این زمینه، محقق با استفاده از نظر استادان تربیت بدنی و علوم ورزشی و مربیان رده های پایه تیم ملی فوتبال، پرسشنامه ای به صورت مقیاس پنج ارزشی لیکرت طراحی کرد، اعتبار صوری و محتوایی پرسشنامه را استادان تربیت بدنی و مربیان فوتبال تایید کردند و ضریب پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 86 صدم به دست آمد. پس از دریافت اطلاعات از آزمودنی ها، با استفاده از نرم افزارهای Excel و Spss از طریق آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون فریدمن) اطلاعات به منظور بررسی مشکلات استعدادیابی فوتبال تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که مهم ترین مشکلات استعدادیابی در فوتبال به ترتیب عبارتند از: کمبود امکانات مالی و مادی برای استعدادیابی فوتبال، نبود کمیته های تخصصی استعدادیابی در باشگاه ها، نداشتن برنامه اصولی برای استعدادیابی فوتبال، آشنا نبودن با روش های علمی استعدادیابی، و تربیت نکردن افراد متخصص در امر استعدادیابی توسط سازمان های مربوط.
    کلیدواژگان: استعدادیابی، استعدادیابی فوتبال، پرورش استعدادها، کشف استعدادها، مشکلات استعدادیابی
|
  • Seyed Nasrolah Sajadi*, Narges Ashouri, Mina Besharati, Maryam Rezvanfar Pages 487-500
    In the present study, scientific products of 30 members of Physical Education and Sport Sciences Faculty, University of Tehran (2004-2010) were investigated. To collect the data, the scientific products of these members were collected by the resumes of their research activities and also by searching various databases and registered in separate checklists. Then, the gathered data were consecutively ranked based on one of the study questions and Excel software was used to analyze the data. The results showed that the articles published in local journals were ideal in all physical education fields while in international journals, sport medicine and sport physiology articles were in a better condition than those in sport management and motor behavior. Regarding the number of articles in national and international conferences, all fields were in an ideal condition. Sport medicine with two scientific members had the best condition in international conferences. Regarding the number of ISI articles, sport medicine with two scientific members enjoyed the most ideal condition.
    Keywords: Physical Education, Sport Sciences Faculty, scientific articles, scientific members, scientific products, University of Tehran
  • Abdullah Moslehi*, Morteza Doosti, Ali Mohammad Safaniya Pages 501-512
    An investigation of coache's leadership styles and their effects on athlete's behaviors and incentives can help improve coach-athlete relationship and adopt better decisions and planning. This study aimed at investigating the relationship between coaches’ leadership styles and group cohesion in first division futsal league of Mazandaran province. The statistical population consisted of all coaches and players in first division futsal league of Mazandaran province. 228 players and coaches in 19 teams of first division futsal league of Mazandaran province filled out Leadership in Sport Scale (LSS) by Chelladurai and Saleh (1980) and Group Environment Questionnaire (GEQ) by Carron, Widmeyer and Brawley (1985) to measure group cohesion in sport teams. Results showed a significant and positive relationship between the coache's training and exercising behaviors and task cohesion. There was also a significant relationship between democratic and imperative styles and group cohesion. A comparison of coache's leadership styles showed that coaches used democratic style more and training and exercising leadership style less. Overall, findings showed a significant relationship between team cohesion and team success and the coaches of those teams who showed higher training and exercising and democratic leadership styles. The coaches are recommended to improve training and exercising leadership style, social support style and positive feedback behavior in their team.
    Keywords: futsal, leadership style, Mazandaran, team cohesion, team success
  • Karim Davodi*, Javad Shahlaee, Farzad Ghafouri Pages 513-531
    The aim of this study was to compare student's sport needs with presented extracurricular programs in Tehran state universities. This study was application regarding the aim and a descriptive survey with regard to strategy. Data were collected by field method. Statistical population consisted of all male and female students of Tehran state universities in 2011-2012. Statistical sample was selected based on Morgan table (n=390). Data were collected by a researcher-made questionnaire and analyzed by t test and Friedman test. The results showed a significant difference between sport extracurricular programs presented in Tehran state universities and student's sport and recreational needs. There was a significant difference between the existing sport facilities and necessary and favorite sport fields of male and female students. The ranking of student's sport and recreational needs showed that swimming, futsal, football, volleyball and badminton were favorite sports among boys and swimming, badminton, volleyball and climbing were favorite sports among girls. Also, the results showed that gender played an important role in participation in sport programs and boys were more interested than girls to participate in sport and recreational activities.
    Keywords: extracurricular activities, recreational needs, sport need assessment, state universities, Students
  • Saeed Hatami*, Yazdan Sobhani, Jamaleddin Beyrami Igder Pages 533-546
    The aim of this study was to examine the effect of organizational structure on empowering the staff of Sport and Youth general office of Lorestanprovince. The research method was correlation and survey. The statistical population consisted of staff of Sport and Youth general office of Lorestan province (N=58). The sample equaled the population. Organizational Structure standard questionnaire (Robins, 1987) and empowering questionnaire (Abdollahi, 2006) were used. The validity of these questionnaires was approved by 7 sport management professors and their reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient as 0.95 and 0.87 respectively. 52 questionnaires were returned and analyzed. Collected data were analyzed through descriptive and inferential statistics (K-S test, Pearson correlation coefficient and regression analysis). The results showed a significant and reverse relationship between organizational structure and staff's empowerment. Also, organizational structure and its dimensions had a significant and negative effect on empowering. According to the results, it can be said that an organization with more flexibility and less intricacy and formality help empowerment. Thus Sport and Youth general office of Lorestan province should pay special attention to this issue.
    Keywords: centralization, empowering, formality, intricacy, structure
  • Mahmuod Jamali Galeh*, Nahide Jabari, Javad Moradichaleshtori Pages 547-557
    Coach's emotional intelligence inspires health and development of sport teams. Balancing emotion and thought, emotional intelligence influences conflict conditions in workplace environment. The aim of this study was to explore the relationship between emotional intelligence and conflict management styles in the active karate coaches in Isfahan province in 2012. 285 subjects were selected from karate coach population. 281 questionnaires were correctly completed and analyzed. The data of the study were collected by two questioners: Stephen Robbins Questionnaire for conflict management and SiberYaShring Questionnaire for emotional intelligence. There was a significant relationship between all conflict management styles and emotional intelligence. Avoidance and competitive conflict management styles were reversely correlated with emotional intelligence. Compatible, collaboration and compromise conflict management styles were directly correlated with emotional intelligence. Generally, results proved that coaches with higher emotional intelligence benefitted from more compatible conflict management styles and less incompatible conflict management styles.
    Keywords: coach, conflict management, emotional intelligence, karate, sport
  • Hosein Poorsoltani Zarandi, Rasoul Alvandi *, Mohammad Sayyadfar Pages 559-573
    The aim of this study was to investigate the role of stress in the relationship between emotional intelligence (EI) and mental health in Iran football referees. Method was correlational conducted as a field study. Statistical population consisted of all referees and assistant referees of Iran football premier league (2012-2013 season) (N= 79) and the sample was equal to the population. General Health Questionnaire (GHQ-28), Job Stress Questionnaire by John Schermerhorn (1974) and Emotional Intelligence Questionnaire by Bradberry and Greaves (1993) were used to collect data. Face and content validities of the questionnaires were verified by physical education professors and experts and their reliability was approved by Cronbach's alpha coefficient. In order to analyze the data, descriptive statistics, one-sample t test, Pearson correlation coefficient and multiple regression were used. The results showed a significant and positive relationship between emotional intelligence and mental health, but there was no significant relationship between job stress and mental health and also between job stress and emotional intelligence. Results of regression analysis showed that job stress alone cannot predict referee's mental health. On the other hand, job stress along with emotional intelligence could be a proper predictor of referee's mental health, that is to say an increase in emotional intelligence and a decrease in job stress improved referee's mental health.
    Keywords: emotional intelligence, football, Job stress, mental health, referees
  • Mohammad Gholampour*, Rasol Tarighi Pages 575-588
    This study aimed at investigating the trinary role of organizational commitment in the citizenship behavior of the employees of Sport and Youth general offices in Iran. The statistical population consisted of 94 experts, deputies and managers of Sport and Youth general offices from 8 provinces who were selected as the sample by convenience sampling method. Data were collected by field method. The Organizational Commitment Survey (Allen & Mayor, 1990) and the Behavior Survey (Poudsakf et al., 1990) were used. The reliability coefficients of the surveys were 91% for citizenship behavior and 72% for organizational commitment. KS test was used to assess data normality. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics. The findings were analyzed by SPSS.. The results showed a significant relationship between organizational commitment and all aspects of citizenship behavior.. Therefore, organizational citizenship behavior affected an increase in the employees’ commitment and the development of job satisfaction and finally it enhanced productivity and success in organizational performance.. In other words, it fulfilled human needs and cultivated social culture, that is to say the main content of citizenship behaviors is positive social interactions and influences organizational commitment.
    Keywords: citizenship behavior, employees, Organizational commitment, sport, youth
  • Peyman Golmohammadi*, Rasool Nazari, Yazdan Sobhani Pages 589-599
    This study aimed at examining the relationship between anxiety of coaches and anxiety of elite wrestlers in Kermanshah province. In this correlational survey, the statistical population included elite wrestlers (N=250) in addition to coaches (N=20). 152 subjects were selected as the sample by Krejcie and Morgan table. Sport Competition Anxiety Test (SCAT) was used to collect data. The validity of this questionnaire was approved by some sport management professors and the reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient (r= 0.86). Descriptive and inferential statistical methods (t test and Pearson correlation coefficient) were used to analyze the data. The results showed a significant relationship between anxiety of coaches and anxiety of wrestlers (α=0.5). Hence, competitive anxiety had a deep and effective relationship with performing motor skills in competition conditions. Therefore, coaches should be aware of needs, intentions, physical and psychological factors of themselves and their athletes and pay attention to competitive anxiety of athletes before and during the competitions in order to gain optimum results.
    Keywords: anxiety, coaches, competition, elite, wrestlers
  • Sara Keshkar*, Gholam Ali Karegar, Ronak Biniaz Pages 601-619
    The aim of this study was to compare the time spent watching television, the expected moral values ​​transmitted via television, the features of life and sport patterns and the moral properties of selected patterns between high school male and female students. In this survey, population consisted of high school male and female students in Islamabad Gharb city in 2012. The sample was 382 subjects according to Morgan sample size table whom were selected through random and cluster sampling method. A researcher-made questionnaire was used which was designed based on theoretical principles. The validity of the questionnaire was approved by university professors and the reliability was calculate by Cronbach's alpha coefficient (α=0.88). The results showed a difference between female and male students in time spent watching sports on television, expected moral ​​(religious) values, moral values ​​(political, cultural, and social) transmitted via television and also moral features of sport patterns.
    Keywords: Modeling, moral values, sports programs, Students
  • Sajad Doostdari, Farideh Ashraf Ganjoui, Behzad Soheily* Pages 621-635
    The aim of this study was to survey football talent identification problems. All coaches of the basic football teams of Tehran Asia Vision league in adolescent and youth classes formed the statistical population of this study. 42 coaches were selected as the sample based on Morgan Table. Because there was not a standard questionnaire for this scope, a questionnaire with 5-point Likert scale was designed using the viewpoints of physical education and sport sciences professors and the coaches of basic categories of football national team. The face and content validity of the questionnaire was verified by physical education professors and football coaches and the reliability coefficient was obtained to be 0.86 by Cronbach’s Alpha. After receiving data from the subjects, the data were analyzed based on descriptive and inferential statistics (Friedman Test) by SPSS and EXCEL in order to survey football talent identification problems. The results showed that the most significant problems for football talent identification were: a lack of financial and material facilities for football talent identification, a lack of specialized committees for talent identification in the clubs, a lack of a systematic program for football talent identification, a lack of familiarity with scientific methods of talent identification, a lack of training of experts by relevant organizations for talent identification.
    Keywords: discovery of talents, football talent identification, talent identification, talent identification problems, training of talents