فهرست مطالب

Review of Foreign Affairs - Volume:3 Issue: 4, Winter 2013

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:3 Issue: 4, Winter 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/01/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فواد ایزدی صفحه 5
    این نوشتار تلاش دارد تا شبکه بررسی مسائل ایران در امریکا را مورد مطالعه قرار داده و دیدگاه های آنها در مورد سیاست های امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران را بررسی نماید. با مراجعه به برخی از پایگاه های داده در مجموع، 182 شخصیت به عنوان اعضای شبکه بررسی مسائل ایران شناسایی شدند. از آنجا که در بعضی سازمان ها بیش از یک نفر از این شخصیت ها حضور داشتند، در مجموع 104 سازمان که دست کم یکی از اعضای آنها در شبکه بررسی مسائل ایران حضور دارد، شناسایی شدند. با آغاز تحلیل داده ها و نیز بر پایه سیاست های توصیه شده، پیش فرض های آنها درباره ماهیت روابط جمهوری اسلامی ایران و امریکا و برداشت آنها از واقعیت های سیاسی در ایران، چهار الگوی مختلف نمایان شد. بر اساس نتایج نهایی به طورکلی مجموعه سیاست های توصیه شده اعضای شبکه بررسی مسائل ایران را می توان به چهار دسته تقسیم کرد: «تعامل راهبردی»، «تنبیه گری بدون تعامل»، «تعامل ستیزه جویانه» و بالاخره «دگرگونی بنیادین» آشکار شدن چنین الگویی را می توان حاکی از وجود چهار گروه یا حلقه سیاست ساز در شبکه بررسی مسائل ایران دانست که در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته و معرفی می شود.
    کلیدواژگان: ایران، امریکا، شبکه بررسی مسائل، تعامل راهبردی، تنبیه گری بدون تعامل، تعامل ستیزه جویانه، دگرگونی بنیادین
  • مریم جوان شهرکی صفحه 57
    این مقاله در تلاش است تا تاثیر جنگ ایران و عراق (1988-1980) بر روابط ایران و امریکا را مورد بررسی قرار دهد. جنگ باعث کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از مردم، ویرانی گسترده بسیاری از شهرها و نابودی زیربناهای صنعتی ایران شد. در دوران جنگ هشت ساله، سیاست خارجی امریکا با امنیتی کردن ایران و انقلاب اسلامی، کشور را به عنوان تهدیدی وجودی برای امنیت جهان معرفی کرد. به این دلیل جنگ هشت ساله دلیل اصلی روابط ستیزه جویانه میان ایران و امریکا از سال 1980 است. سی و دو سال بعد از جنگ ایران و عراق، به نظر می رسد تشدید امنیتی کردن ایران در روابط خارجی امریکا کاهش یافته باشد. با این وجود روایت ها با تاثیر از شایعات، لفاظی ها و تهدیدهای دوجانبه ادامه دارند. یکی از بزرگترین چالش ها برای بهبود رابطه دو کشور، کنار گذاشتن روایت های جنگ افروزانه، ارائه راهکاری برای کاهش امنیتی کردن روابط ایران و امریکا و همچنین اصلاح روابط و خارج کردن آن از حیطه سیاست های اضطراری و اتخاذ سیاست های عادی است. چنانچه امریکایی ها، اسرائیلی ها و یا هر دو برای نابودی تاسیسات هسته ای ایران دست به حمله نظامی بزنند، تمامی تصورهای رایج در مورد غرب به بخش عظیمی از مردم ایران اثبات خواهد شد.
    کلیدواژگان: روابط خارجی ایالات متحده، انقلاب اسلامی، جنگ ایران و عراق، امنیتی کردن، غیر امنیتی کردن
  • قدیر نصری، آرمان سلیمی صفحه 75
    پرسش اصلی مقاله حاضر این است که ریشه های حقوقی و سیاسی اختلاف بغداد و کردها در کرکوک کدامند و در آینده میان مدت چه سناریویی در این منطقه محتمل تر می نماید؟ گفتنی است که با خروج نیروهای نظامی امریکایی از کشور عراق در پایان سال 2011 و واگذاری امور به نیروهای عراقی موج جدیدی از اختلافات میان جناح های سیاسی عراق آغاز شده است. این اختلافات در کنار موقعیت جدید کردهای سوریه حاکی از پدیداری شرایط کاملا جدید و بی سابقه در خصوص کردهاست. در این میان آینده کرکوک و کشاکش برای احاطه بر آن، مهم ترین موضوع نزاع نیروهای سیاسی دخیل در حکمرانی عراق، طی پنج سال اخیر بوده است. به نظر می رسد که تحولات کرکوک و سناریوهای پیش روی آن، تعیین کننده آینده سیاسی کشور عراق نیز هست. بر این اساس، سناریوهای پیش رو در تحولات آتی کرکوک و نتایج و موانع هرکدام از این سناریوها هدف اصلی پژوهش حاضر می باشد. به طور کلی، عملی شدن هر کدام از سناریوهای پیش رو از جمله اجرایی شدن ماده 140 قانون اساسی، بر پایی ایالت مستقل کرکوک، تقسیم قدرت سیاسی در کرکوک بر اساس ماده 23 قانون اساسی، کنترل مجدد حکومت مرکزی بر کرکوک و بازگشت به مرزهای سیاسی و اداری قبل از سال 1968 – تحولات سیاسی و اجتماعی آتی کشور عراق را تعیین می کنند. با فرض اینکه عملی شدن هر یک از سناریوهای پیش رو در کرکوک تعیین کننده معادلات سیاسی عراق نیز باشد، تاسیس یا پذیرش ایالت مستقل کرکوک، با توجه به هویت و منفعت بازیگران اصلی در کریدورهای قدرت در عراق، محتمل تر به نظر می آید.
    کلیدواژگان: کرکوک، قانون اساسی عراق، عراق، کرد، ترکمن، عرب، اقلیم کردستان
  • پروین داداندیش، حمید رهنورد صفحه 101
    جزایر مصنوعی به سازه هایی اطلاق می گردد که در کنار سواحل کشورها در منطقه دریای سرزمینی، منطقه ویژه اقتصادی و یا حتی دریای آزاد توسط نوع بشر ساخته می شود و حق ساخت و ساز آن از منظر کنوانسیون های حقوق بین الملل اقدامی قانونی می باشد. در این راستا قواعد حقوقی متعددی همچون ماده 11، 58، 60 و 82 کنوانسیون حقوق دریاها در سال 1982 به صراحت در این خصوص دستورات لازم الاجرایی را برای کشورهای علاقه مند به ساخت این جزایر تصویب نموده است. در طی چند دهه گذشته کشورهای متعددی علاقه مندی خود را مبنی بر ساخت این نوع از جزایر ابراز نموده و حتی اقدام به تاسیس آن نموده اند. در منطقه خلیج فارس کشور امارات متحده عربی از سال 2001 اقدام به ساخت جزایر مصنوعی متعددی نموده است، که فاز اول آن شامل سه جزیره مصنوعی به شکل نخل بوده است. همچنین فاز دوم شامل جزیره العالم می باشد که متشکل از 300 جزیره به شکل کره زمین است. این پژوهش قصد دارد در کنار بررسی و تبیین تبعات حقوقی ساخت جزایر مصنوعی، خلاء ها و سوء استفاده های احتمالی کشورها از قواعد حقوق بین الملل فعلی را بررسی کرده و سپس تبعات حقوقی و سیاسی ساخت جزایر مصنوعی کشور امارات متحده عربی بر منافع حیاتی و ضروری ایران را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: جزایر مصنوعی، کنوانسیون حقوق دریاها، دریای سرزمینی، امارات متحده عربی، تبعات سیاسی و حقوقی
  • اصغر جعفری ولدانی صفحه 127
    تعیین مرزهای غربی ایران نزدیک به 400 سال به طول انجامید؛ روندی که شامل فعالیت های نظامی گسترده و دخالت قدرت های بزرگ به ویژه بریتانیا بوده است. مداخله روسیه و بریتانیا در تعیین سرحدات غربی ایران در میانه قرن 19 منجر به امضای چندین توافقنامه در مورد مرزهای مشترک ایران و عثمانی شد. امروزه مرزهای ایران و عراق با تغییرات ناچیز و یا بدون هیچ گونه تغییری بر اساس همین توافقات تعیین شده اند. این مقاله به بررسی روند تعیین سرحدات ایران و عثمانی و به طبع آن عراق، به عنوان همسایه غربی جدید ایران بعد از جنگ جهانی دوم می پردازد که از زمان توافقنامه ارزروم در سال 1847 تا امضای پیمان نامه ایران و عراق در 1975 به طول انجامید و همچنین به نقش دو قدرت بزرگ به ویژه بریتانیا در این میان توجه دارد.
    کلیدواژگان: خرمشهر، اروند رود، سلیمانیه، زهاب، تالوگ
  • علی آدمی، نجمیه پوراسمعیلی صفحه 153
    منطقه خاورمیانه همواره از تغییر و تحولات داخلی کشورهای واقع در منطقه، تعاملات موجود در سطح منطقه ای و نیز معادلات قدرت در سطح کلان نظام بین الملل تاثیر پذیرفته است. در حال حاضر نیز تغییر نظام های سیاسی برخی از کشورهای عربی هرچند مقوله ای داخلی است اما توانسته است کم و کیف تعاملات و روابط را در سطح منطقه ای تحت تاثیر خود قرار دهد. دلیل اصلی این وضعیت آن است که تحولات موجود در خاورمیانه ساختار قدرت در منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است. تحولات موسوم به بیداری اسلامی که منجر به تغییر برخی از نظام های سیاسی در دنیای عرب شده است و برخی دیگر را در معرض چالش قرار داده، خود سبب گشته است که به صورت ناخواسته جایگاه منطقه ای برخی از دولت ها ضعیف شود و جایگاه برخی دیگر ارتقاء پیدا کند. بررسی تاثیر تحولات بیداری اسلامی بر روابط عربستان و ایران به عنوان دو دولت عمده منطقه هدف اصلی این نوشتار است. در این نوشتار با بیان اینکه تحولات بیداری اسلامی جایگاه منطقه ای عربستان را متزلزل و در مقابل جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران را ارتقاء داده است، استدلال می گردد که عربستان در مواجهه با این وضعیت به اشکال مختلف سیاست موازنه جویانه را در مقابل جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته است. بررسی ابعاد و اشکال سیاست های موازنه جویانه عربستان هدف اصلی این نوشتار می باشد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، ایران، عربستان، موازنه جویی، امنیت
  • احمد سلطانی نژاد، مهدی شاپوری صفحه 179
    این مقاله به بررسی سیاست روسیه در رابطه با مناقشه هسته ای ایران و عوامل تاثیرگذار بر آن می پردازد. استدلال اصلی مقاله بر آن است که روسیه در چارچوب ملاحظات امنیتی خویش، مسئله هسته ای ایران را با برخی از مهمترین مسائل امنیتی پیرامونی خود از جمله بحث گسترش ناتو به شرق، طرح سپر دفاع موشکی امریکا و ناتو در شرق اروپا، امنیت انرژی و اقتصاد خویش و همچنین موضوعات مربوط به امنیت منطقه گره زده است. منظور این است که مسکو به مناقشه هسته ای ایران به عنوان یک موضوع مستقل در سیاست خارجی خود نگاه نمی کند، بلکه آن را با برخی از ملاحظات و مناسبات امنیتی مهم خود با طرفین اصلی این مناقشه یعنی ایران و غرب مخصوصا امریکا پیوند زده است. با این اقدام، کرملین تلاش می کند با انجام یک بازی ظریف سیاسی در تحولات مربوط به این مناقشه منافع خود را برآورده کند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در چنین شرایطی استمرار مناقشه هسته ای ایران تا جایی که منجر به برخورد سخت بین طرفین اصلی آن نگردد در جهت منافع مسکو است. در واقع استمرار این مناقشه، قدرت چانه زنی کرملین را در رابطه با ایران و غرب -به خصوص امریکا- پیرامون مسائل و مناسبات مختلف منطقه ای و بین المللی بالا می برد.
    کلیدواژگان: مناقشه هسته ای ایران، طرح سپر دفاع موشکی، گسترش ناتو به شرق، امنیت انرژی روسیه
|
  • Foad Izadi Page 5
    Using Hugh Heclo’s issue network theoretical framework and William Domhoff’s network analysis methodology, the present article aims to elucidate the roots of Obama''s Iran policy in the context of the Iran issue network the year prior to his election to the presidency in 2008. An in-depth study of the issue network associated with the debate over the United States’ Iran policy identifies 182 individuals who participated in the debate between January 2008 and January 2009. Based on their policy recommendations, the study uncovers the existence of the following four policy communities: Punitive Nonengagement, Hawkish Engagement, Strategic Engagement and Fundamental Change. While regime change is the ultimate objective of both the Punitive Nonengagement and the Hawkish Engagement policy communities, only the latter believes that negotiation is a useful tactic in gaining compliance from Iran. Both, however, view Iran as a major threat to U.S. and Israeli interests and see no role for Iran in solving regional challenges. The Strategic Engagement policy community does not share this abysmal appraisal of Iran; rather, its members see meaningful cooperation between the United States and Iran on key regional issues as viable if their relationship is based on mutual respect. The Fundamental Change policy community finds the underlying assumptions of U.S. Iran policy vitally flawed and believes that all policy options short of an overhaul of U.S. international behavior lack ethical and legal legitimacy. Both the Strategic Engagement and Fundamental Change policy communities argue U.S. should cease its pursuit of regime change in Iran and abide by its obligations under the Algiers Accord. The Obama administration’s Iran policy best fits the recommendations of the Hawkish Engagement policy community.
    Keywords: Iran, United States, Iran Issue Network, Policy Recommendations
  • Maryam Javan Shahraki Page 57
    This paper seeks to address the impact of the Iran-Iraq War, which took place between 1980 and 1988, on Iran-U.S. relations. For Iran, the legacy of the war included the loss of a generation of men—hundreds of thousands died and many more were wounded. It also included the large-scale destruction of many Iranian cities, and especially their industrial infrastructure. During the eight-year war, U.S. foreign policy highly securitized Iran and its Islamic Revolution as an existential threat to world security. Therefore, war is the fundamental fact on which the antagonistic nature of Iran-U.S. relations has been shaped since 1980. Thirty-two years after the Iran-Iraq War, one might think that the mutual and extreme securitization of Iran in U.S. foreign policy might relent. But the narratives have taken on a life of their own, fed by rumor, rhetoric, and mutual threats. One of the greatest challenges will be to try to bridge the gap between the dueling narratives, and suggest realistic approaches that might begin desecuritize Iran-U.S relations, retrieve it from the domain of emergency politics and return it to the sphere of normal politics. Nothing could be more urgent. If the Americans or the Israelis, or both, attack Iran in an effort to destroy its nuclear facilities, the mother of all Iranian stereotypes of the West will seem to a wide sector of the Iranian population to have been confirmed.
    Keywords: U.S. Foreign Policy, Islamic Revolution, Iran, Iraq War, Securitization, de, securitization
  • Ghadir Nasri, Arman Salimi Page 75
    The main question this paper seeks to answer is what the legal and political roots of the dispute between Baghdad and Kurds concerning Kirkuk are and what scenarios look more likely in the mid-term future in the region. It is noteworthy that after the withdrawal of American troops from Iraq at the end of 2011 and transferring of responsibilities to the Iraqi forces, a new wave of disputes has evolved among the Iraqi political factions. These disputes along with the new status of Syrian Kurds indicate the appearance of completely new and unprecedented conditions regarding the status of the Kurds. In this relation, the future of Kirkuk and conflict over control of the city represents the most serious controversy among the political actors involved in the governance of Iraq within the past five years. The Kirkuk developments seem to determine the political future of Iraq as well. There are a few scenarios about the future of Kirkuk, the most likely of which includes the establishment of an autonomous Governorate of Kirkuk, considering the political equations and the identity of main actors in the corridors of power in Iraq. The potentials of this scenario in preventing the outbreak of a civil war and the rise of a conflict between the disputing factions will be significant and it will not seriously contradict fundamental Iranian considerations in the region.
    Keywords: Kirkuk, Iraqi Constitution, Iraq, Kurd, Turkmen, Arab, Kurdistan Region
  • Parvin Dadandish, Hamid Rahnavard Page 101
    Artificial islands refer to offshore structures which are constructed by human beings in the territorial sea of nation-states, exclusive economic zones or even the high seas. The right to construct artificial islands has been recognized by international bodies and organizations. In this relation, several legal provisions including the 1982 UN Convention on the Law of the Sea, Articles 11, 58, 60 and 82 have clearly provided states with practical guidelines on the construction of such islands. During the past decades, numerous states have expressed interest in construction of such islands and have started building them. In the Persian Gulf region, the United Arab Emirates (UAE) has been constructing artificial islands since 2001, the first phase of which included three artificial islands in the shape of a palm. The second phase includes the ‘World’ project, which consists of 300 islands in the shape of the Earth’s landmass. Exploring the legal implications of the construction of artificial islands, this research seeks to illuminate the loopholes and possible misuse by states of the existing rules of international law. Then it will analyze the political and legal consequences of the UAE’s construction of artificial islands for the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Artificial Islands, Convention on the Law of the Sea, Territorial Sea, United Arab Emirates, Political, Legal Consequences
  • Asghar Jafari Valdani Page 127
    The determining of the Western frontiers of Iran was a process that lasted almost 400 years. It indicates extensive maneuvers of the areas under conflict and interference of big powers, and Britain in particular. The intervention of Russia and the UK in determining the western boundaries of Iran since the mid-19th century resulted in the signing of several agreements regarding the demarcation of the Iran-Ottoman joint borders, which are presently the joint borders of Iran and Iraq, based on the same treaties, with little or no change. This article studies the process of determination of the Iran-Ottoman frontiers – and subsequently with Iraq as Iran''s new western neighbor after World War I – since the conclusion of the Erzurum Treaty in 1847 till the signing of the Iran-Iraq Accord of 1975, with respect to the role of the two big powers and the UK in particular.
    Keywords: Khorramshahr, Arvand Roud, Sulaymaniah, Zahab, Thalweg
  • Ali Adami, Najmieh Pouresmaeili Page 153
    The Middle East has always been influenced by internal changes in regional countries, existing interactions at the regional level and power equations in the international system. Similarly, today we witness how changes in the political systems of some Arab countries, although considered internal affairs, have influenced the nature of interactions at the regional level. Developments called an «Islamic Awakening» have led to regime change in some Arab countries and posed a serious challenge for other ones, undermining the regional status of some countries and enhancing that of others. This article aims at studying the impact of the Islamic Awakening on relations between Iran and Saudi Arabia as two major regional states. The author, while assuming that the Islamic Awakening has undermined Saudi Arabia''s regional status and in contrast has enhanced that of Iran, argues that Saudi Arabia has adopted a balancing policy against Iran in dealing with this problem. The main goal of this article is to study the different aspects of Saudi Arabia''s balancing policy.
    Keywords: Islamic Awakening, Iran, Saudi Arabia, Balancing, Security
  • Ahmad Soltaninejad, Mahdi Shapouri Page 179
    Russia has been involved in the dispute over Iran''s nuclear program since its inception. The main argument of this essay is that the Russians see Iran''s nuclear dispute in the context of their interests. In fact, Russian leaders - within their own country’s national interests - have linked Iran''s nuclear dispute with some of the most important issues related to Moscow''s foreign policy and national security, including the issues of NATO''s missile defense shield in Eastern Europe, Moscow’s energy and economic security as well as regional security matters. In this situation, it seems that the continuity of Iran''s nuclear dispute is in the interest of Russia, because it is an opportunity for Russians to resolve some of the most important issues relating to their national interests.
    Keywords: Iran's Nuclear Dispute, Russian Foreign Policy, NATO's Missile Defense Shield, Russian Energy, Economic Security, Regional Security