فهرست مطالب

Review of Foreign Affairs - Volume:4 Issue: 4, Winter 2014

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:4 Issue: 4, Winter 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر ثقفی عامری، پیروز ایزدی صفحات 5-30
    توافق ژنو میان ایران و کشورهای 1+5 (امریکا، انگلستان، فرانسه، روسیه، چین به اضافه آلمان) برای حل مسائل مربوط به برنامه هسته ای ایران در 24 نوامبر 2013 بحث های زیادی را در حلقه های سیاسی ایجاد کرد. از بسیاری جهات می توان از آن به عنوان رویدادی تاریخی با پیامی جهانی و منطقه ای یاد کرد. این توافق همچنین نشانگر فصلی تازه در روابط ایران و امریکا بود. توافق ژنو در سطح بین الملل تاثیر بسزایی در شیوه مدیریت روابط جهانی داشت. به واقع این توافق پیروزی دیپلماسی، چندجانبه گرایی و اعتماد به سیستم چند قطبی در جهان، پس از یک دهه یکه جانبه گرایی، سیاست های نظامی مداخله جویانه و عواقب فاجعه آمیز آن است. توافق ژنو در سطح منطقه ای با ایجاد روابط جدید تاثیر مثبتی بر مشکلات کنونی منطقه خواهد داشت که می تواند از بین بردن سلاح های کشتار جمعی و مقابله با تروریسم و افراطی گری که در حال گسترش به خارج از مرزهای منطقه است را شامل شود. توافق باعث ایجاد امید برای برقراری روابط پایدار و موثر ایران و امریکا بعد از سه دهه تخاصم است. با توجه به اینکه وضعیت ژئواستراتژیک جدید در حال شکل گیری در منطقه است، این مقاله تلاش دارد تا به سوالات ناشی از این وضعیت جدید در بخش بین المللی و منطقه ای پاسخ داده و تاثیرات آن را بر موضوع حساس روابط ایران و امریکا مورد بحث قرار دهد. در انتهای مقاله به بعضی از چالش های اساسی پیش روی انجام توافق پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: توافق ژنو، پرونده هسته ای ایران، سیاست خارجی ایالات متحده، گروه 1+5، روابط ایران و آمریکا، تحریم ها
  • محمد سلمان خان صفحات 31-57
    منافع ملی هسته شکل دهنده روابط دو جانبه میان کشورها است. با وجود تلاش آرمانگرایانه در توجیه تردید ناپذیری روابط دوجانبه، گاهی این روابط با منافع ملی تداخل می یابد. تغییر رهبران در نتیجه انتخابات باعث بازنگری در روابط سیاسی کشورها می گردد. این مقاله در تلاش است تا نقش عربستان را در روابط ایران و پاکستان مورد بررسی قرار دهد. آشفتگی اسلام آباد در برقراری توازن بین مثلث پاکستان، ایران و عربستان بعد از انتخابات سال 2013 در پاکستان آشکار شد. روابط دولت نواز شریف با عربستان، مثلث ایران، امریکا و عربستان، بویژه رقابت بی نتیجه ایران و عربستان و خروج نیروهای بین المللی از افغانستان باعث ایجاد اختلال در مسیر سیاست خارجی پاکستان شده است.
    کلیدواژگان: پاکستان، عربستان سعودی، ایران، دولت نواز، برنامه هسته ای ایران
  • حمید احمدی، فهمیه قربانی صفحات 59-87
    بحران سوریه چه تاثیری بر روابط سیاسی ایران و ترکیه داشته است؟ بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که تفاوت میان دیدگاه و نقش ترکیه و ایران در بحران سوریه بر روابط دوجانبه این دو کشور تاثیر منفی داشته است. نویسندگان این مقاله بر این عقیده اند با وجود ناسازگاری اهداف ایران و سیاست های ترکیه در مورد رژیم اسد و رقابت شدید دو کشور در سوریه، روابط گسترده آنها در زمینه های دیگر (امنیتی و اقتصادی) موجب جلوگیری از قطع روابط سیاسی شده است. در این مقاله پس از توصیفی کوتاه از ماهیت بحران سوریه، راهبرد سیاست خارجی ترکیه در خاورمیانه توضیح داده خواهد شد. سپس به روابط ترکیه و سوریه پیش از بحران پرداخته می شود و سیاست ایران و ترکیه در قبال بحران سوریه و تاثیر آن بر روابط دو کشور مورد بحث قرار خواهد گرفت. با وجود آنکه بحران سیاسی سوریه باعث ایجاد تنش شده و پیامدهایی منفی در روابط سیاسی ایران و ترکیه داشته است، دیدارهای مقام های بلند پایه سیاسی دو کشور ادامه داشته و دو کشور در مورد موضوعات مهم منطقه ای با یکدیگر تعامل دارند.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، ایران، ترکیه، روابط سیاسی، امنیت، اقتصاد
  • الهه کولایی، امیر ابراهیمی، سیمین شیرازی موگویی صفحات 89-112
    قزاقستان برای تامین نیازها و صادرات نفت و گاز خود به بازارهای جهانی نیازمند راه های ارتباطی کوتاه به آبهای آزاد است. وضعیت ارضی ایران در قلب اوراسیا زمینه های تجارت، صنعت و پیشرفت را برای این کشور فراهم کرده است. وضعیت ژئوپلیتیکی قزاقستان در منطقه، داشتن دومین ذخایر انرژی جهان، تقاضا برای حضور قدرت های فرا منطقه ای در جهت کاهش نفوذ روسیه و جلب سرمایه های خارجی موانع جدی را برای حضور قدرتمند ایران در این کشور ایجاد کرده است. مهمترین سوال این مقاله چگونگی استفاده ایران از فرصت ها برای ایجاد روابط با قزاقستان است. نویسندگان به بررسی مهمترین عوامل تاثیرگذار در وضعیت ژئوپلیتیک ایران در توسعه روابط قزاقستان خواهند پرداخت.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، انرژی، ایران، قزاقستان، روسیه، دریای خزر
  • داوود کیانی صفحات 113-118
    یکی از مهمترین ابزارهای مورد استفاده کشورها برای تاثیرگذاری بیشتر در عرصه سیاست خارجی، دیپلماسی عمومی است و در این رابطه قدرت نرم، منبع دیپلماسی عمومی تلقی می شود. با گسترش دیپلماسی عمومی، قدرت نرم یک کشور می تواند بهبود یافته و تقویت شود. در این میان، آسیای مرکزی از جمله مناطقی است که به دنبال فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، از جایگاهی روز افزون در مناسبات منطقه ای و بین المللی، برخوردار گشته است و اکنون به عنوان یکی از مهم ترین زیر سیستم های منطقه ای کشورمان به شمار می رود. سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در این منطقه، از یک سو بر پایه عوامل همگرایی در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، از فرصت ها و زمینه های نفوذ و همکاری، برخوردار است و از طرف دیگر با توجه به عوامل واگرایی با چالش ها و تهدیداتی مواجه می باشد که برآیند این امر، همواره در جهت گیری سیاست خارجی ایران در منطقه آسیای مرکزی، تاثیرگذار بوده است. این پژوهش به دنبال بررسی سیاست فرهنگی ایران در این منطقه و فرصت ها و چالش های آن و نیز، ارائه الگویی مناسب برای سیاست فرهنگی موفق در منطقه آسیای مرکزی، با توجه به امکانات و ابزارهای جمهوری اسلامی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست فرهنگی، روابط بین الملل، آسیای مرکزی، جمهوری اسلامی ایران
  • ابوذر گوهری مقدم، حجتالله نوری ساری صفحات 139-160
    روابط سیاسی ایران و انگلستان، یکی از مباحث پراهمیت در سیاست خارجی جمهوری اسلامی به شمار می رود که فواید و مضار آن برای ایران همواره محل بحث و مناقشه میان سیاست مداران و صاحب نظران دانشگاهی بوده است. این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش تحلیل هزینه- فایده، به تجزیه و تحلیل روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران با انگلستان بپردازد. در این راستا هزینه ها و منافع این مناسبات، در سه وضعیت حفظ روابط، کاهش و قطع آن مورد بحث قرار می گیرد. پرسش اصلی مقاله آن است که روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران و بریتانیا بر اساس رویکرد هزینه- فایده چگونه قابل تحلیل است و قطع، کاهش یا حفظ روابط دیپلماتیک با انگلیس چه منافع و هزینه هایی را برای ایران به بار می آورد؟ جمعبندی نهایی این پژوهش آن است که در شرایط کنونی، کاهش سطح روابط سیاسی با دولت انگلستان، برای جمهوری اسلامی ایران هزینه کمتر و منافع بیشتری را نسبت به دو گزینه دیگر جلب میکند.
    کلیدواژگان: ایران، انگلستان، سیاست خارجی، هزینه، فایده
  • پیروز مجتهد زاده، علیرضا نیک نژاد، رامتین سالاریان صفحات 161-183
    منطقه خلیج فارس منطقه مرکزی در شکلگیری روابط ژئوپلیتیک ایران و اعراب است. خلیج فارس به عنوان اولین و یکی از مهمترین منابع صادرات انرژی فسیلی در برگیرنده هشت کشور منطقه در گستره ای ژئوپلیتیکی است که مشترکات اقتصادی و استراتژیک و نگرانی های امنیتی یکسانی را دارا هستند. چالش های جغرافیای سیاسی دریایی منطقه نیاز به معیار و قراردادهای مشخصی دارد تا این منطقه ثباتی پایدار را تجربه کند. در حال حاضر این چالش ها در چهار بخش نمایان هستند که نتایج جغرافیایی آن در روابط ژئوپلیتیک ایران و اعراب منطقه قابل مشاهده است. این چهار بخش شامل مناقشات مذهبی، روابط ژئوپلیتیک فرقه ای، ترویج مسئله هلال شیعی توسط اردن و اسرائیل و درگیری های ارضی است که بزرگترین آن بر سر نام گذاری خلیج فارس بوجود آمده است. این مقاله به بررسی روند مناقشات ارضی، اقدامات و توافقات مناطق دریایی در خلیج فارس در پنج دهه اخیر می پردازد. مقررات جغرافیای سیاسی دریایی خلیج فارس نمونه خوبی برای مناقشات مرزی و حدی مناطق دریایی در جهان است.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، قوانین بین المللی، جغرافیای سیاسی دریایی، تنگه هرمز
|
  • Nasser Saghafi, Ameri, Dr. Pirooz Izadi Pages 5-30
    The adoption of the Geneva Accord between Iran and the P5+1 (the US, UK, France, Russia, China plus Germany) to resolve issues related to Iran's nuclear program on November 24, 2013, brought about a series of debates in political circles. In many ways, it could be considered a historic event with international and regional implications and also ushered in a new chapter in Iran- U.S. relations. At the international level, it could have a great impact on the ways in which world affairs are managed. In fact, it was a victory for diplomacy, multilateralism and a thrust towards a multi-polar international system after more than a decade of unilateralism and military interventionist policies with all its catastrophic consequences. At the regional level, by fostering new alignments, it may have a positive impact on current problems; be it elimination of weapons of mass destruction or countering terrorism and extremism that is now expanding beyond the region. The Accord in Geneva also fosters hope for solid and productive relations between Iran and the U.S. after more than three decades of estrangement. Considering that a new geostrategic situation is unfolding in the region, this article tries to answer the questions related to its international and regional implications, as well as its impact on the very delicate issue of Iran-U.S. relations. At the end, some of the major challenges that lay ahead in the implementation of the Accord are examined.
    Keywords: Geneva Accord, Iran's Nuclear Dossier, U.S. Foreign Policy, P5+1 Group, Iran, US Relations, Sanctions
  • Muhammad Salman Khan Pages 31-57
    National interest often forms the core of bilateral ties between states. No matter how much idealism is peddled to explain the unassailability of the State’s bilateral relations, the national interests and related diplomatic preferences spawn abrasion in these ties. The change of leadership is a consequence of elections results in a national reassessment of foreign policy. This paper attempts to highlight Pakistan’s foreign policy dilemma regarding the walking of a tightrope between Tehran and Riyadh. It is argued that the balancing act of Islamabad in this triad is further complicated in the aftermath of 2013 general elections in Pakistan. The new Nawaz Sharif administration’s unveiled connection with the Saudi Kingdom, the current tides in the Saudi-Iran-U.S. triangle, and the impending and complex drawdown of international forces from Afghanistan further confounds the trajectory of Pakistan’s foreign policy, especially in the zero sum dynamics of Saudi-Iran rivalry.
    Keywords: Pakistan, Saudi Arabia, Iran, Nawaz Administration, Iran's Nuclear Program
  • Hamid Ahmadi, Fahimeh Ghorbani Pages 59-87
    What impact has the Syrian crisis had on Iran-Turkey political relations? Some analysts argue that divergence in Iranian and Turkish outlooks and roles played in the Syrian crisis have adversely affected their bilateral relationship. But the authors believe that in spite of the conflict in Iran’s interests and Turkish policies towards Syria, their broader relations in other areas –security and economy- have prevented the rupture of political relations. In this regards, after the nature of the Syrian crisis is briefly described, Turkish foreign policy strategy in the Middle East will be explained. Then, Turkish-Syrian relations prior to the outbreak of the crisis will be analyzed followed by a discussion of Iranian and Turkish foreign policies towards the Syrian crisis and their impact on their mutual relations. The authors will conclude that although the Syrian political crisis has given rise to certain tensions and adverse consequences in their political relations, their bilateral ties have persisted as manifested in high-ranking diplomatic meetings between their political authorities and in ongoing deliberations on important regional issues.
    Keywords: Syrian Crisis, Iran, Turkey, Political Relations, Security, Economy
  • Elaheh Kooalee, Amir Ebrahimi, Simin Shirazi Mougouee Pages 89-112
    Kazakhstan needs the short transit route leading to open waters to supply its demands and export oil and gas to international markets. Iran's territorial status in the heart of Eurasia, has offered new capabilities for commerce, industry, and development to this country. But some factors such as the geopolitics of the region, having the second largest resources of energy in the world, and willingness to allow the presence of trans-regional powers with the aim to reduce dependence on Russia and attract foreign investment, has resulted in the presence of these powers in this country and has created serious obstacles for Iran’s more effective participation. The main question of this paper is how has Iran benefited from the opportunity to develop relations with Kazakhstan? The authors analyze the most important factors regarding Iran's geopolitical position and status with regards to the development of its relations with Kazakhstan.
    Keywords: Central Asia, Energy, Iran, Kazakhstan, Russia, Caspian Sea
  • Davood Kiani Pages 113-118
    One of the most important tools utilized by states to maximize their impact in foreign affairs is public diplomacy and to this extent, public diplomacy is considered a source of soft power. The robust use of public diplomacy can enhance and reinforce the soft power of countries. Central Asia is among the regions that have an ever increasing relevance to regional and international affairs in the aftermath of the collapse of the Soviet Union, and is currently considered a critical subsystem for our country. The foreign policy of the Islamic Republic of Iran towards this region is, on one hand, built on the foundation of converging factors in political, economic, and cultural arenas and looking towards opportunities for influence and cooperation. On the other hand, considering the divergent components, it also faces challenges and threats, the sum of which continues to effect the orientation of Iranian foreign policy towards the region. This article will study Iranian public diplomacy in this region and examine the opportunities and challenges, as well as, provide and proper model for a successful public diplomacy in the region of Central Asia, while taking into account the Islamic Republic of Iran’s tools and potential.
    Keywords: Public diplomacy, foreign affairs, Central Asia, Islamic Republic of Iran
  • Abuzar Gohari Moqaddam, Hojatollah Noori Sari Pages 139-160
    Diplomatic relationship between Iran and the United Kingdom is one of the most heated debates in the foreign policy of the Islamic Republic. The pros and cons of these relations have always been subject to argument and controversy among politicians and academics. This article seeks to analyze diplomatic ties between the Islamic Republic of Iran and the United Kingdom, applying the cost-benefit analysis method. In this relationship, the costs and benefits are discussed in three situations including the maintenance, downgrading, and rupture of diplomatic relations. The main question answered by the authors is how diplomatic relations between the Islamic Republic of Iran and the United Kingdom can be analyzed according to the cost-benefit analysis method, and what costs and benefits can be brought about for Iran in case of the rupture, downgrading or maintenance of diplomatic relations with Britain. The final conclusion of this research suggests that under the current circumstances, downgrading diplomatic relations with the United Kingdom can lead to fewer costs and further benefits for the Islamic Republic of Iran in comparison to the other two options.
    Keywords: Iran, United Kingdom, Foreign Policy, Cost, Benefit Analysis
  • Pirouz Mojtahed, Zadeh, Ali, Reza Niknejad, Ramtinsalarian Pages 161-183
    The region of the Persian Gulf can be seen as a heartland under the geopolitical influence of which the Arab-Iranian relations are shaped. As one the world’s primary and most significant source of fossil-energy exports, the Persian Gulf cobbles together the eight countries of the region in a geopolitical panorama, in which they enjoy similarities in economic and strategic life, as well as security concerns. As well, the challenges of maritime political geography seem to be quite dependent on an established set of standards and agreements in order to remain on solid grounds. Currently, these challenges manifest themselves in four major categories, with substantial geopolitical consequences between the Iranians and the Arabs of the region, and the complexity of their relationships. These include: Religious Controversies, which concern the sectarian geopolitics, propagated under Jordan-Israeli concoction of “Shiite Crescent”, Territorial Contentions; with its major controversy over the naming of the Persian Gulf. This article examines the process of territorial conflicts, proceedings and eventually the settlements over the maritime areas of the Persian Gulf in the past five decades. The arrangement of the maritime political geography in the Persian Gulf is a fitting example of former disputes over the border and boundaries within the maritime regions of the world.
    Keywords: Persian Gulf, International Law, Maritime Political Geography, Strait of Hormuz