فهرست مطالب

Review of Foreign Affairs - Volume:5 Issue: 3, Fall 2014

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:5 Issue: 3, Fall 2014

  • بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن احمدیان* صفحه 5
    هدف از این مقاله، بررسی مبانی تحول در سیاست خارجی مصر است. از جنگ جهانی دوم تاکنون، سیاست خارجی مصر حداقل چهار دوره با قابلیت مطالعه ی مجزا را تجربه کرده که هر یک زمینه ها، مبانی و اهداف خاص خود را داشته است. غلبه ی مولفه های هویتی متفاوت در دوره های مختلف، سبب بروز تفاوت های آشکاری در سیاست خارجی مصر شده است. پان عربیسم دوره ی جمال عبدالناصر، میهن پرستی دوره ی سادات، هویت دوگانه ی دوره ی مبارک و در نهایت هویت اسلامی دولت مرسی، هر یک چارچوب مفهومی و جهان بینی متفاوتی به سیاست گذار مصری در عرصه ی سیاست خارجی داده، سبب تنوع آن شده است. اهمیت این بحث افزون بر ارزش تبیینی آن، در اعطای چارچوبی برای بررسی آینده ی تحولات سیاست خارجی مصر و فراتر از آن، سایر کشورهای عربی است. در این مقاله در صدد پاسخ گویی به این پرسش محوری هستیم که چرا در چهار دوره ی اصلی سیاست خارجی جمهوری مصر، تحولات گسترده ای اتفاق افتاده است که این چهار دوره را از منظر اهداف و ابزارها و رویکردها به جهان پیرامون متفاوت کرده است. فرضیه ی مقاله آن است که تحولات هویتی مبنای دگرگونی سیاست خارجی بوده و هرگونه تحول هویتی در سطح نخبگان حاکم، به تغییر در سیاست خارجی مصر شکل می دهد.
    کلیدواژگان: مصر، سیاست خارجی، تحول هویتی، هویت و سیاست خارجی
  • علیرضا تجویدی* صفحه 32
    هدف این مقاله بررسی نقش حقوق بشر در تصمیمات سیاست خارجی آمریکاست. در حالی که مفهوم حقوق بشر نقش مهمی در سیاست خارجی آمریکا به ویژه از اوایل دهه 1970 ایفا کرده است، این مقاله تاکید دارد توجه واشنگتن به حقوق بشر عمدتا لفظی است و به منافع ملی آمریکا در زمان های مختلف وابسته است. در این مقاله مثال هایی از سیاست حقوق بشر در دولت های مختلف آمریکا آورده شده است و عمدتا بر دوران ریاست جمهوری کارتر و ریگان تکیه شده تا محرکه های مربوط به حقوق بشر در سیاست خارجی آمریکا در نظریه و عمل مورد بررسی قرار گیرد. هدف مقاله حاضر درک رهیافت های اجرایی مختلف و محدودیت ها برای ارتقا حقوق بشر در سیاست خارجی آمریکاست. دلیل انتخاب دو دولت خاص در آمریکا این است که جیمی کارتر اولین رئیس جمهور آمریکا بود که حقوق بشر را در شکل گیری و اجرای سیاست خارجی آمریکا نهادینه کرد. هرچند که در عمل دولت کارتر بدنبال کنار گذاشتن حقوق بشر در مباحث سیاست خارجی خود بود. این مقاله همچنین نشان می دهد که چگونه گفتمان حقوق بشر می تواند بر تحولات سیاسی خارجی صرفه نظر از مقاصد تصمیم گیران این حوزه در واشنگتن تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، حقوق بشر، اخلاق، منافع، الفاظ، نهادینه شدن و پیامدهای ناخواسته
  • امیر ساجدی* صفحه 65
    یمن فقیر ترین کشور خاورمیانه در موقعیت حساس جغرافیایی شبه جزیره عربستان قرار گرفته است. بنیان های اجتماعی این کشور عمدتا قومی- مذهبی محور بوده و نوع رابطه ی بین شبکه های قدرت سیاسی، اجتماعی و ایدئولوژیک در یمن، موجبات شکنندگی و آسیب پذیری داخلی و زمینه ساز ورود بازیگران خارجی را در این کشور فراهم آورده است. برخی از شکاف ها تاریخی، مذهبی، فرقه ای، قومی، زبانی و نژادی هستند. گرچه این شکاف ها در اکثر جوامع وجود داشته ولی از نظر تاثیر گذاری سیاسی، قومی- مذهبی و امنیتی بخصوص در زمینه های بروز حرکت های قومی- مذهبی در کشورهای خاورمیانه، این امر منوط به چگونگی تقابل این شکاف ها با یکدیگر است. کشور یمن با بافت قبیله ای و جامعه ای فاقد انسجام اجتماعی- مذهبی بوده و این مسئله باعث گردیده تا این کشور عرصه دخالت های قدرت های منطقه ای (ایران و عربستان سعودی) گردد. در چند سال اخیر تحولات یمن و فعالیت گروه ها و جنبش های اجتماعی در این کشور کاملا زیر نظر این بازیگران قرار گرفته است. رقابت بین این بازیگران منطقه ای و تاثیر آنها بر این گروه ها باعث گردیده تا گهگاهی گروه های مذهبی- قومی سعی در افزایش قدرت و نفوذ خود در مقابل یکدیگر نمایند که متاسفانه برخی از اوقات این رقابت ها منجر به اصحطکاک هایی در بین آنها گردیده و این امر باعث شده تا قدرت های منطقه ای از اختلافات و تنش های موجود بین گروه های مذهبی در جوامع مسلمانان حداکثر بهره را برای گسترش نفوذ خود در منطقه خاورمیانه کسب نماید. در مقابل حمایت های دولت جمهوری اسلامی ایران از حوثی های یمن، دولت سعودی با استفاده از ظرفیت های گسترده خود و همراهی دولت امریکا تلاش می کند تا تحولات یمن را بنوعی مدیریت نماید تا ساختار نظام سیاسی یمن کماکان همانند گذشته باقی بماند و یا دست کم تغییر عمده ای ننماید.
    کلیدواژگان: یمن، شکاف مذهبی، حوثی ها، ایران، عربستان سعودی، امریکا
  • علی اکبر اسدی* صفحه 87
    ایران و آمریکا در طول دهه های گذشته روابطی پرتنش و رویارویی های استراتژیک مهمی را در خاورمیانه تجربه کرده اند. حمله آمریکا و فروپاشی رژیم بعث در عراق باعث شد تا آمریکا به اصلی ترین بازیگر خارجی در این کشور تبدیل شده و برای پایه گذاری و پیشبرد روند نوینی از دولت سازی در این حوزه تلاش کند. اما به تدریج و به موازات رویارویی آمریکا با ناکامی ها و چالش هایی مهم در عراق، ایران نیز به عنوان بازیگری اثرگذار در عراق مطرح شد. بر این اساس نوع روابط ایران و آمریکا در عراق با توجه ویژگی های خاص این کشور به موضوعی تعیین کننده در معادلات منطقه ای تبدیل شد. بر خلاف دیدگاه های مبتنی بر تطابق و همکاری های استراتژیک و یا رقابت و رویارویی تمام عیار بین ایران و آمریکا در عراق، در این نوشتار بر این موضوع تاکید می شود که به رغم رقابت ها و تعارضات استراتژیک بین ایران و آمریکا در عراق، تنگناها و محدودیت های ژئوپلیتیک درون عراق و محیط منطقه ای، دو کشور را به برخی همکاری های تاکتیکی و غیرمستقیم به منظور جلوگیری از فروپاشی سیاسی و امنیتی در عراق پس از صدام وادار کرد. در نتیجه با متاثر شدن اهداف و رقابت های استراتژیک ایران و آمریکا در عراق از چالش ها و تهدیدات نوظهور ناشی از محیط ژئوپلیتیکی خاص، حوزه هایی از همکاری و منافع نزدیک بین ایران و آمریکا در عراق بروز یافت.
    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، عراق، رقابت استراتژیک، همکاری، ژئوپلیتیک
  • مسعود رضایی* صفحه 109
    این مقاله به ابعاد استراتژیک و سیاسی روابط دفاعی بین ایران و چین در حوزه دیپلماسی دفاعی توجه دارد. بعلاوه، مقاله حاضر مشخص می سازد که چرا دو کشور بدنبال ارتقا روابط خود به سطح استراتژیک هستند. دیپلماسی دفاعی ابزار مهمی در روابط بین الملل است و می تواند ساز و کار مبنایی مهمی باشد که دیپلماسی دفاعی را به ابزار ژئوپلیتیک مهمی مبدل سازد. با وجود اینکه تحقیقات اندکی در مورد دیپلماسی دفاعی ایران و چین در ادبیات امنیت بین المللی وجود دارد، این نوع رابطه اثرات مهمی بر امنیت منطقه ای شرق آسیا و خاورمیانه خواهد داشت. این مفهوم- به ویژه بعد از سال 2013- محرک اصلی روابط پیچیده ایران و چین است و دو کشور مجموعه ای از اقدامات اعتمادساز را در روابط نظامی-دفاعی دو جانبه خود انجام داده اند. بر این اساس دو کشور بدنبال توسعه پیوندهای سودمند متقابل برای ثبات بین المللی و منطقه ای هستند. این مقاله به این مسئله می پردازد که چین و ایران چگونه می توانند بدنبال تمرین های نظامی مشترک در دوران ریاست جمهوری روحانی باشند و چرا دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی به استمرار برنامه نوسازی نظامی با چین وابسته است که می تواند امکانات در دسترس نیروهای مسلح ایران را افزایش دهد. با این حال، در این مقاله استدلال شده که به خاطر ملاحظات سیاسی چین و نقش آمریکا، پیوندهای دفاعی چین و ایران ضعیف و سطحی باقی می ماند.
    کلیدواژگان: ایران، چین، دیپلماسی دفاعی، آمریکا، پیوندهای نظامی، اتحاد استراتژیک
  • توکل حبیب زاده* صفحه 149
    در سال های اخیر، یکی از جدی ترین کشمکش های بین المللی که قدرت های مطرح جهانی را درگیر مجموعه ای از گفتگوهای طولانی کرده است، مسئله برنامه هسته ای ایران می باشد. با وجود اتهامات قدرت های غربی بویژه ایالات متحده امریکا، در مورد تلاش ایران برای گسترش توانایی دستیابی به سلاح هسته ای، مقامات ارشد این کشور قاطعانه این اتهامات را رد کرده و بر اهداف صلح آمیز و غیر نظامی برنامه هسته ای خود تاکید کرده اند. یکی از تلاش هایی که در جهت ایجاد اعتماد و شفاف سازی ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران صورت گرفته، صدور فتوای هسته ای است. این فتوا که توسط آیت الله خامنه ای رهبر ایران مطرح شد، تولید و استفاده از سلاح های هسته ای را منع کرده است. رهبر جمهوری اسلامی ایران که دارای بالاترین مقام در این کشور است و همچنین فرماندهی کل قوای نظامی ایران را بر عهده دارد براساس آموزه ها و باورهای اسلامی به روشنی اصول جمهوری اسلامی را در این فتوا مطرح کرده است. فتوای هسته ای، تولید و استفاده از سلاح های هسته ای را در اسلام منع کرده است. این فتوا که دربرگیرنده سیاست رسمی ایران در قبال سلاح های کشتار جمعی است بر اساس احکام و اصول اسلامی و برگرفته از منابع شرعی قوانین و احکام حقوقی اسلامی صادر شده است. به بیان دیگر فتوای هسته ای حکمی استخراج شده از منابع شرعی است و به این جهت دارای اثرات قانونی در سیستم قضایی ایران است. این مقاله تلاش دارد براساس قوانین حقوقی اسلام به بررسی محتوا و ماهیت این فتوا پرداخته و جایگاه آن را در قانون اساسی ایران و بویژه در قوانین بین الملل به عنوان یک پیمان یک سویه که توسط ریاست یک کشور مطرح شده است، مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فتوای هسته ای، آیت الله خامنه ای، سلاح های کشتار جمعی، حقوق بشر اسلامی، قوانین حقوقی، احکام اسلامی، پیمان یک سویه
  • سید امیرنیاکویی*، احسان اعجازی صفحه 179
    این مقاله به بررسی تاثیرات سیاست خارجی ایران بر توسعه اقتصادی این کشور بعد از پایان جنگ ایران و عراق می پردازد. سوال اصلی این مقاله چگونگی اثرگذاری سیاست خارجی بر رشد اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران است. به همین دلیل دوران ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی مورد کاوی شده است. برای پاسخ به سوال اصلی مقاله از چارچوب نظری سیاست خارجی توسعه گرا به همراه دو مثال چین و نیجریه استفاده شده است. مقاله بکارگیری سیاست خارجی واقع گرا و عمل گرا را موجب ایجاد فرصت های بیشتر برای موفقیت در رشد اقتصادی می داند و تلاش دارد تا نشان دهد در عصر جهانی شدن، رشد اقتصادی یک کشور روابط خارجی با قدرت های اقتصادی و همکاری با موسسات و سازمان های بین المللی بویژه نهادهای اقتصادی را تسهیل خواهد کرد. با توجه به این نکات مقاله، انتخاب رویکرد توسعه طلبانه در سیاست خارجی توسط یک کشور را به معنی پذیرش نظم جهانی فعلی و جزئیات آن می داند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی توسعه گرا، ایران، رشد اقتصادی، هاشمی رفسنجانی
|
  • Hassan Ahmadian* Page 5
    This article aims to study the foundations of change in Egypt’s foreign policy. From the Second World War onwards, the Egypt’s foreign policy has undergone at least four eras. Each era has its own distinctive context, principles and objectives that can be studied separately. Predominance of distinct identity elements in different eras has led to perceptible differences in the Egypt’s foreign policy. Jamal Abdel Nasser’s Pan-Arabism, Sadat’s patriotism, Mubarak’s dual identity and subsequently the Islamic identity of Morsi’s administration has given different identities frameworks and worldviews to the Egypt’s foreign policy decision makers. This argument is significant in terms of its explanatory value as well as in providing a framework for future examination of Egyptian foreign policy and other Arab countries. The present article, is an attempt to address the following primary question: what are the reasons for significant differences between the four main periods of Egypt’s foreign policy in objectives, tools and approaches to the outer world? In response to this question, the article argues that identity developments account for transformation of foreign policy and each identity development at the level of ruling elites give rise to change in Egypt’s foreign policy.
    Keywords: Egypt Foreign Policy_Identity Transformation_Identity_Foreign Policy_Iran – Egypt Relations
  • Alireza Tajvidi* Page 32
    The aim of this paper is to examine the role of human rights in the making of United States foreign policy. While the concept of human rights has had a prominent place in US foreign policy especially since the early 1970s, this paper argues that Washington’s concern for human rights is mainly rhetorical and very much interwoven with perceived US national interests at any given time. This study takes examples from human rights policy of various US administrations, yet focuses on the Carter and Reagan presidencies in order to highlight the dynamics of human rights in US foreign policy both in theory and practice. The objective is to understand various executive approaches and limitations to and potentials for the promotion of human rights in American foreign policy. The reason for selecting these two administrations is that Jimmy Carter was the first US president to institutionalize human rights in US foreign policy formulation and implementation, while the Reagan Administration sought to roll it back. The article also demonstrates how human rights discourse can have its own impact on political developments abroad regardless of the intentions of foreign policymakers in Washington.
    Keywords: foreign policy, human rights, morality, interests, rhetoric, institutionalization, unintended consequences
  • Amir Sajedi* Page 65
    Historically religious, tribal, racial, and lingual differences have contributed to the political chasm in Yemen. It lacks social and religious cohesion due to its primarily tribal culture; this has paved the way for regional players and trans-regional actors’ interference such as Saudi Arabia, Iran, and the United States. Unlike Saudi Arabia, the Iranian interference is not military but morall and politicall support. Yemen has special ideological and strategic value for the two regional players; under their direction and control, in recent years, the social groups and movements have become very active in this country.The competition among regional powers and their attempts to expand their influence among these groups has created a power struggle among different groups. This has created much friction and tension among different groups and has prepared the context for maximum interference of the regional and non-regional powers through exploitation of the conflicts among the religious groups. In response to Islamic Republic’s support of the Houthis, the Saudi government has aligned itself with the U.S. to stabilize Yemen by managing the crisis in a way to maintain political structure, or at most unchanged.
    Keywords: Yemen, religious chasm, Houthis, Iran, Saudi Arabia
  • Aliakbar Asadi* Page 87
    Iran–U.S. relations have been characterized by ideological inconsistencies as well as strategic competitions during the past decades. At times, their competition has been intensified particularly in the Middle East and placed the two countries at the verge of military confrontation. That said, observing the two countries’ relations with Iraq is indicative of a different pattern. Unlike other areas, in Iraq, Iran and the United States have taken distance form grand strategic competition and inclined towards some kind of indirect cooperation. In contrast to the two major viewpoints about Iran–U.S. relations in Iraq which tend to describe them as either based on strategic cooperation or all-out confrontation, that the reality falls in between these two extreme views. What best describes the reality is that despite persistence of ideological inconsistencies and strategic conflicts in the Middle East, the geopolitical constraints in Iraq and emergence of joint threats in this country have driven Iran and the United States towards indirect cooperation. In other words, emerging challenges and threats in Iraq have introduced some grounds for cooperation between Iran and the United States.
    Keywords: Iran, the United States, Strategic Competition, Cooperation, Geopolitics
  • Masoud Rezaei* Page 109
    This article outlines the dimensions of defensive relations between Iran and China, both from political and strategic aspects on the scope of defense diplomacy. Furthermore, the article shows, why the two countries are seeking to upgrade their relationship to a strategic level. In this respect, defense diplomacy is an important tool in international relations, and can illustrate the underlying mechanism that makes defense diplomacy an effective geopolitical tool. Although, there is a paucity of research on Iran-China defense diplomacy in the international security literature, yet this relationship has important implications for East Asia and Middle East regional security. This concept -specifically after 2013- became the central dynamics of the complex relationship between Iran and China where both countries have institutionalized a series of confidence building measures in bilateral defense-military relations. In this sense, the two countries seek to develop mutually beneficial ties to a stable international and regional environment. This paper discusses how China and Iran are preparing to launch a joint military exercise during the Rouhani era and in what ways the Islamic Republic's defense diplomacy has engaged in a continuing military modernization program with China that is expanding the capabilities available to the Iranian arms forces. Nevertheless, the paper suggests that due to China's political considerations and U.S. role in this regard, Sino-Iranian defense ties remain relatively shallow and sketchy.
    Keywords: Iran, China, Defense Diplomacy, U.S., Military ties, Strategic Alliance
  • Tavakol Habibzadeh* Page 149
    One of the most serious international crisis in recent years that has involved majors powers in in long round of negotiations is the dilemma of Iranian nuclear program. While western powers, in particular the United States of America, accuse Iran of developing the capability for nuclear weapons, Iranian high officials categorically deny these accusations insisting that their nuclear program is totally peaceful and designed for civilian purposes. One effort to build confidence and create more transparency on the peaceful character of nuclear program the Fatwa, known as Nuclear Fatwa, issued by the Supreme Leader of the Islamic republic, Ayatollah Khamenei, banning the production and use of nuclear weapons. The Supreme Leader who has the ultimate authority over other branches of the state, and is the commander in chief of the armed forces of Iran, explicitly declared this principal based on Islamic teachings and beliefs. The Nuclear Fatwa delineates that the production and use of the nuclear weapons are prohibited in Islam. The Fatwa which in reality is Iran’s formal policy with regard to the weapons of mass destruction is based on the Islamic principles and edicts derived from the formal sources of the Islamic legal and jurisprudential system. In other words, the Nuclear Fatwa is an edict deduced from those formal sources and as a result, has special legal effects in Iranian legal system. This paper seeks to study the content and the nature of the Nuclear Fatwa in the light of the Islamic jurisprudence, the status of the Fatwa according to the Iranian constitution and practice, and in particular its status under international law as a unilateral statement made publicly by a head of state.
    Keywords: Nuclear Fatwa, ayatollah Khamenei, weapons of mass destruction (WMD), Islamic humanitarian law, jurisprudence, Islamic edicts, unilateral act
  • Seyed Amir Niakooee*, Ehsan Ejazee† Page 179
    This article explores the impact of Iran's foreign policy on economic development since the end of the Iran-Iraq war. The main question discussed in this article is how foreign policy may affect economic development in the Islamic Republic of Iran. As a case study the foreign policy of the Islamic Republic during Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani’s presidency will be examined. To answer the main question, conceptual framework of development-orientated foreign policy, along with two examples, i.e. China and Nigeria, will be introduced. The hypothesis of the article is that with a more realistic and pragmatist foreign policy, more opportunities for success in economic development are created. The article argues that in the era of globalization, economic development of a country hinges on foreign relations with major economies and cooperation with international institutions and organizations, especially economic entities. Accordingly, if a country adopts a developmental approach in foreign policy, it should accept the existing international order, along with its components.
    Keywords: developmental foreign policy, Iran, economic development, Hashemi Rafsanjani