فهرست مطالب

مطالعات فقه تربیتی - سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1394)

مجله مطالعات فقه تربیتی
سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد زارعان، سید نقی موسوی صفحات 7-32
    تربیت دینی به معنای تربیت انسان دیندار، از روش های گوناگونی برای آموزش مفاهیم دینی بهره می گیرد. تلقین یکی از این روش هاست که موافقان و مخالفانی دارد. از منظرهای گوناگون فلسفی، روان شناختی، دینی و... می توان در مورد تلقین به داوری پرداخت که پژوهش حاضر، روش فقهی و استنباطی را انتخاب کرده است. دربارهٔ جواز و یا ممنوعیت شرعی کاربرد تلقین دست کم سه احتمال مطرح است: 1. تلقین به صورت همگانی و همیشگی شرعا حرام و ممنوع است؛ 2. تلقین به صورت همگانی و همیشگی شرعا جایز است؛ 3. دیدگاه میانه و تفصیلی که در شرایطی تلقین را جایز و در مواردی تلقین را ممنوع می شمارد. پژوهش حاضر در صدد است تا فرضیه دوم (جواز مطلق) را بررسی نماید. منظور از تلقین دراین پژوهش عبارت است از «آموزش غیر استدلالی». نوشتار پیش رو شش دلیل مطرح و بررسی نموده و در نهایت به این نتیجه دست یافته که فرضیهٔ «جواز مطلق تلقین در تربیت دینی» قابل دفاع نیست و به اقتضای شرایط متربیان و محتواهای آموزشی باید از روش های تلقینی در کنار روش های استدلالی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: تلقین، تربیت دینی، تربیت اعتقادی، آموزش استدلالی، فقه تربیتی
  • مجید طرقی اردکانی، جواد ابراهیمی صفحات 33-58
    مسئلهٔ تربیتی یاری رسانی به فرزندان برای نیکی و شایستگی، ذیل عنوان مصطلح و قاعدهٔ فقهی «اعانه » یا زمینه سازی بر ««بر» قرار می گیرد. اصل وظیفهٔ والدین و نیز شیوه های تربیتی والدین در این خصوص، محل بحث است. بدیهی است بررسی و تحلیل این موضوع به روشن شدن برخی ابعاد وظیفهٔ والدین و چگونگی تاثیرگذاری ماندگار آن ها در روند تربیت فرزندان کمک می کند. اهمیت بررسی موضوع بدان جهت است که اولا والدین موقعیت ممتاز و مسئولیت ویژه ای در تربیت فرزندان دارند و ثانیا خود آن ها از ثمرات رفتار شایستهٔ فرزند تربیت یافته شان برخوردار خواهند شد، و ثالثا برخی از والدین در ایفای وظیفهٔ تربیتی خویش تسامح و سستی می نمایند، در حالی که از نظر فقهی مشمول آثار (ثواب و عقاب) مترتب بر تربیت نیک یا بد فرزندان خویش هستند. روش انجام پژوهش شیوهٔ اجتهادی با تکیه بر تحلیل مفاد ادلهٔ استنباط حکم فقهی است. برای اثبات اصل مسئولیت والدین در این زمینه به دلیل عام و ادلهٔ خاصه استناد خواهد شد. مفاد دلیل روایی، اثبات اصل مسئولیت والدین و نیز تبیین برخی روش ها و اصول تربیتی مرتبط با موضوع است.
    کلیدواژگان: اعانه، فرزند، نیکی، والدین، زمینه سازی
  • مصطفی محامی، حسین مولودی صفحات 59-84
    جهاد فرهنگی در جامعه اسلامی از خانواده آغاز می شود. والدین به عنوان اولین مربیان هر انسانی نقش بسزایی در ایجاد امنیت روانی و ساختن جامعه سالم دارند. یکی از مهم ترین جهات تهاجم فرهنگی غرب متزلزل کردن کانون خانواده و در نتیجه تربیت انسان های بدون عاطفه و خودمحور است. از این رو، شناخت روش های صحیح تربیت عاطفی فرزندان و به کار بستن آن ها در خانواده تاثیر مستقیم در خنثی سازی تهاجم فرهنگی غرب دارد. اگرچه تلاش های مکتوبی با رویکرد توصیفی در بیان تربیت عاطفی وجود دارد، توجه به بایدها و نبایدهای تجویزی فقهی در تربیت عاطفی مغفول مانده است. در این مقاله سعی شده است با استفاده از قواعد عمومی تربیت و همچنین اصول و روش های تربیتی مصرح در متون دینی، الزامات تربیت عاطفی فرزندان با به کار بردن روش اجتهادی، اصطیاد گردد. بر اساس این پژوهش، از جمله اقدامات ایجابی که بر عهده والدین قرار داده شده است، محبت کردن به فرزندان، اکرام آنان به ویژه دختران و رحم بر فرزندان است. در مقابل، والدین باید از تبعیض بدون دلیل بین فرزندان، قهر و آزار دادن روحی و جسمی آنان خودداری نمایند.
    کلیدواژگان: عاطفه، تربیت، تربیت عاطفی، فقه تربیتی، سبک زندگی اسلامی
  • علیرضا اعرافی، تقی مهری رمی صفحات 85-112
    یکی از اصول مهم در عرصه تعلیم و تربیت، اصل «رعایت توان متربی» است. اهمیت اصل مذکور، زمانی دوچندان خواهد شد که والدین به جهت مسئولیت وجوبی خویش در امور عبادی فرزندان، به تربیت آن ها همت گمارند. پژوهش حاضر بر مبنای روش استنادی و تحلیلی (با تاکید بر روش استنباطی و فقهی)، اصل رعایت توان متربی را در مورد والدین، بررسی و بر این مبنا سعی کرده حکم فقهی این اصل را در حوزه تربیت عبادی در تعلیم نماز و روزه، به عنوان دو رکن مهم تربیت عبادی، استنباط نماید. بررسی ها نشان می دهد که رعایت توان متربی، علاوه بر اینکه در همه حال اصل اولی در تربیت به شمار می آید، به طور کلی از رجحان عام برخوردار است؛ البته مراعات ظرفیت و توانایی متربی در تکالیف خارج از عهده و توان متربی واجب است. در عرصه تعلیم و تربیت ارزش های عبادی، نظرداشت طاقت و توان متربی دارای استحباب موکد است و ترک آن کراهت را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: توان، فرزند پروری، فقه تربیتی، تربیت اسلامی، وظایف والدین
  • علیرضا اعرافی، ستار همتی صفحات 113-138
    هریک از نهادهای موثر در تربیت، اهداف خاصی را دنبال می کنند. خانواده یکی از این نهادهاست که در مورد تربیت فرزندان نقش اساسی دارد و هدف های تربیتی متعددی برای آن قابل تصور است. حفظ فرزندان از گناه می تواند به عنوان هدفی از اهداف تربیت خانوادگی مطرح باشد. این تحقیق به دنبال آن است که اصل وظیفه مندی والدین در حفظ فرزندان از گناه و چگونگی و روش صیانت از آنان را از نظر فقهی و با روش اجتهادی مطالعه کند. به منظور دستیابی به هدف فوق، آیهٔ ششم سورهٔ تحریم، به عنوان مهم ترین دلیل و چند دلیل روایی و عقلی بررسی می شود. بررسی ادله ای که می توانند دلیل نفی یا منع تکلیف صیانت بر عهدهٔ والدین باشند بخش دیگری از تحقیق را شکل می دهد. لزوم حفظ فرزندان از گناه و رعایت معیارهایی مانند پرهیز از خشونت و سخت گیری در به کار بردن روش های صیانت فرزندان از گناه، نتیجه ای است که از این پژوهش حاصل می شود. در مورد موضوع حفظ فرزندان از گناهان، غیر از مطالبی که در کتاب های تفسیر، ذیل آیهٔ وقایه و برخی از کتاب های تربیت اسلامی به طور محدود آمده است اثر مستقلی به دست نیامد.
    کلیدواژگان: صیانت، وقایه، والدین، فرزندان، تربیت، گناه و عذاب الهی
  • علی شیروانی، هدایت حسین محصلی صفحات 139-160
    امروزه، یکی از دغدغه های جدی عصرما، بحث پیوند دین و اخلاق است؛ اخلاق را بر چه پایه بنا باید کرد؟ خوب، بد، فضیلت و رذیلت ریشه در کجا دارند و معیار سنجش آن ها چیست؟ دین و اخلاق چه ارتباطی باهم دارند؟ این پژوهش با رویکرد دینی و با مددگیری از آثار ابوحامد غزالی تنها به نقد و بررسی وابستگی ضمانت رفتارهای اخلاقی به دین از نظر ابوحامد غزالی با تکیه به آرای علامه طباطبایی پرداخته است. غزالی اخلاق را به دین فرو کاسته و معتقد است که اخلاق نمی تواند مستقل از دین باشد و دین در اخلاق نقش بنیادین دارد. به باور غزالی، دین، یک تضمین مافوق طبیعی برای رعایت قواعد اخلاقی ارائه می دهد. علامه، در حوزه تضمین گزاره های اخلاقی توسط دین، به استقلال اخلاق از دین باور دارد.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، پیوند دین و اخلاق، ابوحامد غزالی و علامه طباطبایی
|
  • Jawad Zarean, Sayyid Naqi Musavi Pages 7-32
    Religious pedagogy in the sense of educating an individual, who believes in a religion, makes use of various methods to teach religious concepts and tenets. Inculcation is one of those methods which have both opponents and proponents. Inculcation can be judged and evaluated from jurisprudential, philosophical, psychological and religious perspectives. The present study has chosen the jurisprudential method to assess it. When it comes to legal permissibility or prohibition of inculcation, there are at least three probabilities: 1. General and permanent inculcation is religiously forbidden and prohibited; 2. General and permanent inculcation is religiously permissible; 3. There is a middle approach which allows inculcation under certain circumstances and forbids the same under other circumstances. The present research aims to study the second hypothesis (absolute permissibility). Inculcation in this research refers to "non-discursive instruction". The present writing has presented and discussed six reasons and it has concluded that the hypothesis of "absolute permissibility of inculcation in religious education" is not defendable. Thus, depending on the situation, the trainees and educational contents should benefit from inculcational methods alongside demonstrative and discursive methods.
    Keywords: inculcation, religious education, ideological education, discursive instruction, pedagogical jurisprudence
  • Majid Toroqi Ardakani, Jawad Ibrahimi Pages 33-58
    The issue of helping children in goodness and piety is classified and discussed under the jurisprudential rule of "helping one another" in "righteousness and piety". The parent's duty and the ways they use to educate their children are discussed and examined in this study. Obviously, analyzing this subject will help clarify certain aspects of parent's duty and how they influence their child in a sustainable and lasting manner. The importance of this subject is due, largely, to the fact that firstly, parents have a special position and responsibility towards educating their children. Secondly, the parents themselves shall be benefited by their children's proper and befitting conduct. Thirdly, some parents are negligent and easy-going in fulfilling their educational duty whereas, jurisprudentially speaking, they are held responsible for their treatment of their kids in terms of how they bring up and educate them. This research carried out on an ijtihadi method (a method based on independent reasoning), relies on analyzing the significations of proofs and evidence for jurisprudential rulings. To prove parent's responsibility, references have been made to general and specific arguments. The purport of textual arguments, which highlight educational methods and principles related with the subject-matter, are indicative of parent's responsibility.
    Keywords: helping one another, child, goodness, parents, paving ground
  • Mustafa Muhami, Hussein Mawludi Pages 59-84
    Cultural jihad (struggle) in a Muslim society begins at home. The parents being the first trainers of every human being play a very crucial role in mental peace and creating a healthy society. One of the most important aspects of cultural invasion of the west is to destabilize the family which will finally result in the apathy and egotism of human beings. Thus, understanding the correct methods of emotional education of children and implementing them in the family have a direct impact in aborting the cultural invasion of the west. Although there are written efforts with a descriptive approach to explain emotional education, the jurisprudential prescriptive dos and donts appertaining to emotional education have been neglected and overlooked. In this study, efforts have been made to make use of general rules of education as the definite pedagogical principles and methods in religious texts to extract, with reliance of ijtihadi method, the imperatives of emotional education of children. Based on this research, among the positive actions which parents should take, is to show love to their children, treat them, especially their daughters, with dignity and compassion. They should not discriminate between their kids, nor should they hurt or torment them psychologically and corporeally.
    Keywords: emotion, emotional education, pedagogical jurisprudence, Islamic lifestyle
  • Alireza Arafi, Taqi Mehri Rami Pages 85-112
    One of the important principles in the area of education, is the principle of "considering the ability of the trainee". The importance of the said principle will double when parents fulfilling their obligatory duties in devotional or worship-related matters of children, embark on educating them. The present research conducted on a referential and analytical basis (with emphasis on deductive and jurisprudential method) studies the principle of considering the ability of the trainee on the part of the parents. Thus, it has attempted to deduce the jurisprudential rule of this principle in a devotional domain in teaching prayer and fast as the two basic elements of devotional education. Studies show that considering the ability of the trainee (i.e. a child) is not only considered a primary principle but it enjoys also general preference. In fact, it is obligatory to consider a trainee's ability in respect of duties that are beyond his capacity and capability. When it comes to teaching devotional values, keeping in view the ability of the trainee is recommended and avoiding it entails abominableness.
    Keywords: ability, child, rearing, pedagogical jurisprudence, Islamic education, parent's duty
  • Alireza Arafi, Sattar Hemmati Pages 113-138
    Every institution playing an effective role in education (tarbiyah) aims to achieve its specific goals and objectives. Family is one of those institutions that play a fundamental role in child education. Different educational goals could be assumed for the family. Protecting children against sins or indecency can be one of the goals of family education. This article aims to study parent's duty in protecting children against sins. It also seeks to examine ways through which children can be protected from a jurisprudential perspective using a juridical method. To achieve this aim, verse 6 of Surah al-Tahrim and a few textual and rational proofs are studied as some of the most significant proofs. Also, those arguments, which can serve as evidence negating parent's responsibility to protect children, constitute another part of this research. The need for protecting children against sins and observance of certain standards such as avoiding violence and strict measures in applying protection methods is the conclusion drawn out of this research. Apart from the points mentioned in commentary works under verse 6 of Surah 66 as well as in some books authored on the subject of Islamic education, no independent work was found on the subject of protecting children against sins.
    Keywords: protection, safety, parents, children, tarbiyah, sin, divine punishment
  • Ali Shirvani, Hidayat Hussein Mohasseli Pages 139-160
    The relationship between morality and religion is one of the serious concerns of our age. What is morality based on? Where does good, evil, virtue and vice emanate from? What is the evaluation criterion? What is the interplay between religion and ethics? This article delves into Abū Hāmid Muhammad ibn Muhammad alGhazālī's works with a religious approach to critically assess and examine his idea of the dependence of the sanctions of moral behavior on religion as seen by Allamah Tabatabai. Hence, al-Ghazālī is of the view that morality comes with religion and religion is the source of morality as it plays a very basic role in it. According to al-Ghazālī, religion is a supernatural source guaranteeing the observance of moral rules. Allamah Tabatabai, however, maintains that when it comes to the sanctions of moral codes, morality remains independent of religion.
    Keywords: religion, morality, relationship, Abū Hāmid al Ghazālī Allamah Tabatabai.