فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 34 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدطه خراطها*، سید مصطفی سعادت مصطفوی صفحات 5-27

    مطابق بند اول ماده 190 قانون مدنی، قصد و رضای طرفین از شرایط اساسی صحت هر معامله ای به حساب می آید و فقدان هر کدام به ترتیب بطلان یا عدم نفوذ عقد را در پی دارد. فقها و حقوقدانان عقدی را که بدون رضایت مالک منقعد می شود «عقد فضولی» می نامند، بدین معنی که چنین عقدی تا رضایت بعدی مالک اصلی از طریق اجازه به عقد سابق ملحق نگردد، مملک نیست. علی هذا، فقها و بالتبع حقوقدانان در خصوص اثر چنین اجازه ای نسبت به عقد سابق، آرا و دیدگاه های مختلفی ارائه داده و چنین اجازه ای را در دو گروه عمده «کشف» و « نقل» طبقه بندی کرده اند. اکثر فقهای قدیم با تبعیت از نصوص وارده، تقویت کاشفیت اجازه را پیشه نموده اند، حال آنکه متاخرین وجه عقلانی ناقلیت را مرجح دانسته اند؛ این دوگانگی در میان دیدگاه های حقوقدانان نیز متبلور شده است. علاوه بر دو دیدگاه مذکور، برخی از متاخرین شیعه نظریه «کشف حکمی» را بیان داشته اند که می توان آن را جامع الطرفین برشمرد، بدین معنی که اجرای احکام کشف به اندازه امکان است، در حالی که نقل مالکیت پس از اجازه حاصل می گردد. نویسنده با غور در آرای فقها و انعکاس آنها در دکترین حقوقدانان با روش توصیفی، تحلیلی به بررسی ماده 258 قانون مدنی پرداخته است تا ضمن مشخص ساختن اثر اجازه در عقد فضولی به بسط این مهم نسبت به سایر عقود غیر نافذ نیز نایل آید.

    کلیدواژگان: اجازه، کشف، نقل، کشف حکمی، کشف حقیقی، عقد فضولی، رضا
  • حمید سلیمانی *، عباسعلی سلطانی، مریم صفایی صفحات 27-55

    از قواعد مهم و کاربردی که امروز در اکثر نظام های حقوقی مورد پذیرش و در بعضی کشورها به عنوان سبب تعهد قرار گرفته، قاعده «اکل مال به باطل» است. این قاعده در متون حقوقی با عناوینی از جمله «دارا شدن بدون جهت»، «دارا شدن غیرعادلانه» یا «استفاده بدون جهت» بیان شده است. این قاعده، قاعده ای کلی است که تمامی تصرفات در مال غیر و در نتیجه دارا شدن بدون سبب شرعی و قانونی(دارا شدن باطل و حرام) را در بر می گیرد. نکته حائز اهمیت در این قاعده، ملاک و معیار باطل است، زیرا برخی از فقها، ملاک باطل را باطل شرعی دانسته و دایره شمول قاعده را محدود به مصادیق باطل در قرآن و روایات قرار داده اند. حال آنکه به نظر می رسد تحدید قلمرو شایسته نیست، بلکه باطل مفهوم گسترده ای دارد و شامل باطل عرفی هم می شود. قاعده مذکور در قوانین موضوعه که مبتنی بر فقه امامیه می باشد به صراحت بیان نشده است، ولی مبنای انشای مواد متعددی از قوانین از جمله قانون اساسی و قانون مدنی قرار گرفته و قانونگذار به صراحت آن را به عنوان یکی از اسباب تعهدات ذکر نموده است. دستاورد این پژوهش را می توان تبیین اهمیت این قاعده به عنوان مبانی استنباط حکم حرمت در اکثر مسائل مستحدثه و نیز تحلیل ماهیت مفردات قاعده و گستره قلمرو قاعده دانست.

    کلیدواژگان: اکل مال به باطل، دارا بودن بدون جهت، باطل شرعی، حقوق عرفی
  • فاطمه قدرتی * صفحات 55-73

    در کنار حقوقی که از تمامیت جسمی انسان حمایت می کند می توان حقوقی را فرض کرد که جهت صیانت از مصالح غیر مادی شخصیت محقق شده اند. درمیان فقها و حقوقدانان کشور، موارد تعرض به دسته دوم از حقوق به روشنی مصداق یابی و موضوع شناسی نشده است و دامنه مصادیق آن در تعاریف مختلف متفاوت است؛ تا آنجا که برخی آن را قسمی از زیان های بدنی و قسیم تعرضات وارده به حقوق مالی و دارایی های مادی دانسته و برخی آن را قسیم تعرضات مالی و بدنی می دانند. برخی تعاریف نیز تعدادی از مصادیق این دسته از تعرضات را جدا کرده و آنها را جزو خسارات ادبی با مفهومی مجزا از خسارات معنوی برشمرده اند. امروزه، نظر به اهمیت موضوع شناسی در مباحث فقهی و حقوقی، به ویژه توجه به این دسته از حقوق که احکام آن موضوع بسیاری از تحقیقات فقهی و حقوقی معاصر است، به عنوان اولین قدم، ضرورت ارائه تعریفی روشن و واحد از آن احساس می شود. ازاین رو، این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای در بازشناسی مفهوم تعرض به حقوق مربوط به تمامیت غیر جسمی انسان و تبیین نسبت آن با سایر انواع تعرضات، ضمن بررسی، نقد و تحلیل تعاریف موجود، در ارائه یک تعریف مجدد، خدشه به بعد غیرمادی شخصیت را همان آسیب وارده به مصالح غیر مادی نفس دانسته که از میان مصالح پنجگانه شامل مصلحت دین و اعتقادات مذهبی، تمامیت روحی انسان، آبرو و شرافت ، قوه عاقله و فراورده های عقل خواهد بود. در این معنا، نسبت این دسته از تعرضات با سایر انواع زیان های وارده به انسان با توجه به دو تفسیر متفاوت از اضافه «مادی» و «معنوی»، قابل بیان خواهد بود. بدین معنا که اگر این دو وصف اشاره به موضوع مورد تعرض به عنوان متعلق فعل زیان بار داشته باشند، نسبت این دسته از تعرضات با زیان های مالی و نیز تعرض به تمامیت مادی شخصیت، عموم و خصوص من وجه است و اگر مقصود از وصف «مادی» و «معنوی» موضوع تعرض به عنوان نتیجه فعل زیان بار باشد، نسبت میان آنها تباین مفهومی و مصداقی است.

    کلیدواژگان: تمامیت معنوی شخصیت، تمامیت مادی شخصیت، اموال و دارایی
  • طیبه بلوردی*، حسین صابری صفحات 73-97

    میل به زیبایی و جمالبه اقتضای فطرت درسرشت انسان نهادینه شده است. علی رغم تاکید شریعت اسلام بر آراستگی و زیبایی و تشویق بر انجام آن، حدود و شرایطی نیز برای آن در نظر گرفته شده است. یکی از مسائل نوپیدا در عرصه زیبایی، عمل های زیبایی و جراحی پلاستیک است. با توجه به خاستگاه دینی جامعه، این نوشتار واکاوی این عملدر فقه، مشروعیت آن از منظر نصوص و ادله شرعی و مستندات متون فقهی و اثرات اجتماعی و روانی آن را مد نظر دارد.بدین منظور به بررسی ادله معتقدان به جواز و غیر جواز جراحی پلاستیک پرداخته و در نهایت بیان می شود که عمل های زیبایی در صورت ضرورت جایز خواهد بود.

    کلیدواژگان: جراحی زیبایی در فقه، عمل زیبایی، جراحی زیبایی، جراحی پلاستیک
  • سید محمدآقا رضوی * صفحات 97-121

    بیان تفاوت میان احکام حکومتی، استحسان و مصالح مرسله از مسائل عمیق علمی است که با وجود فواید بسیار زیاد عملی و عملی، بسیاری از اندیشمندان و فرهیختگان در تبیین آن دچار سرگردانی بوده و در تبیین آن راهی نیافته اند. از آثار علمی این بحث، منقح ساختن برخی مسائل اصول فقه، کلام، مباحث اجتماعی و تاثیر این بحث بر بسیاری از علوم دیگر بوده و از آثار عملی آن تاثیر استحسان و مصالح مرسله بر بخشی از احکام حکومتی است. این نوشتار جهت تصویر صحیح فرق آن سه بنا که بستگی تام به شناخت مفهوم و مبانی هریک نزد امامیه و فرق و مذاهب اهل سنت دارد، تحریر شده است و نتیجه مطلوبی که پس از واکاوی مفاهیم و مبانی به دست آمده است تبیین مرزهای چهارگانه میان این سه مفهوم است. در ابتدا «تعمیم حکم حکومتی برای آحاد افراد جامعه» ارزیابی می شود، یعنی حکم حکومتی برای تمامی افراد جامعه واجب الاتباع و پیروی فقها، دانشمندان و دیگر اقشار از آن لازم و واجب است. سپس «داشتن ادله مشروع حجیت» بررسی می شود، زیرا احکام حکومتی دلیل های معتبری برای حجیت دارد اما استحسان و مصالح مرسله از دیدگاه شیعیان نه تنها حجت نیست بلکه دلیل بر عدم اعتبار دارد. پس ازآن به «واکاوی چگونگی دلیل حجیت آنها» پرداخته می شود. تفاوت دیگری که می توان از ادله برای حکم حکومتی، مصالح مرسله و استحسان استنباط نمود این است که «منبع احکام حکومتی می تواند احکام اولیه یا ثانویه باشد» درحالی که مصالح مرسله و استحسان در دیدگاه اهل سنت دلیل مستقل حکم شرعی است. فرق دیگر آنها «تفاوت در متعلقات» است زیرا حکم حکومتی موقتی و بر اساس زمان و مکان مختلف است ولی مفاد استحسان و مصالح مرسله (در صورت حجیت آنها) بر اساس تفاوت مبانی حکم عام و کلی است. در این نوشتار، ضمن چهار گفتار به بررسی این مسائل پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حکم حکومتی و سلطنتی، احکام ثانوی، احکام عامه، استحسان، مصالح مرسله
  • محمدباقر گرایلی*، مریم جعفرزاده صفحات 121-140

    توهین و ناسزاگویی به عقاید پیروان یک مذهب علاوه بر انحطاط فرهنگی جوامع، سبب بروز بحران ها و اختلافات دامنگیری می شود که تداوم آن، زندگی اجتماعی و سیاسی ملت ها را به خطر خواهد انداخت. از این رو مقاله حاضر در صدد بررسی فقهی مسئله سب مسلمان نسبت به مخالف دین است. با تتبع در منابع فقهی به دست می آید که اگر کفار به یکدیگر توهین کنند، حاکم شرع آنان را برای این کار تعزیر نمی کند، زیرا بنا بر دیدگاه اسلام، کفار مستحق اهانت و خواری هستند. این عدم تعزیر در صورتی است که زیانی برای جامعه اسلامی نداشته باشد و سبب به وجود آمدن فتنه نشود. بر اساس موازین فقهی و عناوین اولیه احکام، سب مسلمان نسبت به کفار نیز جایز است. این پژوهش پس از بیان ادله جواز و عدم جواز سب مسلمان نسبت به مخالف دین، بیان می کند که دشنام دادن به گمراهان در همه مراحل زندگی، به ویژه در دعوت دینی و تبلیغی محکوم است و از ادب قرآنی و سیره معصومین] دور بوده و مورد نهی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سب، سب کافر، سب مخالف دین
|
  • Muhammad Taha Kharratha * seyed Mostafa Saadat Mostafavi Pages 5-27

    According to the first part of article 190 of the civil code, intention and consent are among the fundamental conditions of validity of any contract and lack of each one would entail the nullity or suspension of the contract. The jurists and lawyers call the contracts formed without the consent of the owner "unauthorized contract" meaning that the contract cannot transmit the possession unless the owner consents to the contract later. Therefore, the jurists and lawyers have offered different ideas as to the effect of such a consent on the precedent contract which can be divided to two main ideas of "discovery" and "transference". The majority of the past jurists following the Islamic sources have supported the discovery theory, while the recent jurists have seen the transference theory more logical. The two ideas are also propounded by the lawyers. Some recent Shi'a jurists have also put forward the theory of "the result of discovery" which can be considered as compromising between the two theories by applying the results of discovery as long as possible while the transference of possession occurs after permission. The author exploring the ideas of the jurists and reflecting them in the doctrine of the lawyers by an analytic-descriptive method, has studied the article 258 of the civil code to explain the effect of permission on the unauthorized contract and spread this effect to the other suspended contracts as like.

    Keywords: permission, discovery, transference, the result of discovery, real discovery, unauthorized contract, consent
  • hamid soleymani *, Abbas Ali Soltani, maryam safae Pages 27-55

    One of the important and practical rules that is accepted by the most of the legal systems and considered as the cause of commitment is the rule of "unjust possession of property". This rule is included in legal texts under different titles like "unjustified gaining", "unjust gaining" or "unjustified using". This is a general rule that includes all forms of interference in the properties of others and possessing them without any jurisprudential or legal means. The considerable point in the rule is the criterion of unjustness, since some jurists have determined the jurisprudential unjustness as its criterion and confined it to the example of unjust mentioned in the Qur'an and Hadiths, but it seems unreasonable, for unjustness has a wide concept that includes the common unjust. The rule is not explicitly included in the statutes based on the Imamiah jurisprudence. Nevertheless, it is the basis of numerous articles of many statutes including the constitution and the civil code and the legislation has explicitly counted it as one of the causes of commitments. Explaining the importance of the rule as a basis of deduction of prohibition edict in most of the new issues and analyzing the nature of the components of the rule and determining its extension can be counted as the outcomes of the research.

    Keywords: unjust possession of property, unjustified possession, jurisprudentially unjust, common unjust
  • Fatimah Qudrati* Pages 55-73

    Alongside the rights protecting the physical integrity of the mankind, there are rights that protect the non-material interests of him. The examples of the latter but are not clarified by the jurists and lawyers and the extent of them varied according to different definitions; some consider it as a kind of bodily harm and a counterpart for the damages imposed on financial rights and possessions, while others count it as a counterpart for both bodily and financial harm. Some definitions also have excluded some examples of it and included them in literary harms which have different definition from spiritual harms. Today, given the importance of subject recognition in jurisprudential and legal matters, especially this kind of the rights which are the subject of many current jurisprudential and legal studies, initially offering a single and clear definition of it seems necessary. Therefore, the paper by a descriptive- analytic method and referring to library sources for recognition of assault on the rights relating to non-physical integrity and clarifying its relation with other assaults, in addition to explaining, critiquing and analyzing the existing definitions, has offered a new definition and considered the harm to the non-physical aspect of personality the same as the damage of non-material interests of the person which include the interests of religion and religious beliefs, spiritual integrity, honor and dignity, the power of intellect and the intellectual outcomes. In this definition, the relation of this kind of the assaults with other harms on mankind can be explained regarding the two different interpretations of "material" and "spiritual"; if the two adjectives refer to the subject of assault as the subject of the harmful action, the relation of this kind of assaults with financial damages and assault on physical personality is "partial general particular", but if the two adjectives are meant as the result of the harmful action, then the relation of them is contrary in concept and example.

    Keywords: spiritual integrity of personality, physical integrity of personality, properties
  • Tayebah Blordi *, Hossein Saberi Pages 73-97

    Tendency to beauty is placed in the human temperament due to his nature. Despite the emphasis of Islam on decorousness and beauty there are conditions and restrictions for it. One the new issues about beauty is the beauty and plastic surgery. Considering the religious roots of the society the paper has studied the issue according to the Islamic jurisprudence and its legitimacy from the perspective of the Islamic texts and evidences and the resources of the jurisprudential texts and discussed its social and mental results. Therefore, the writing has discussed the evidences of its legitimacy and illegitimacy and concluded that the plastic surgeries are legitimate if necessary.

    Keywords: plastic surgery in Jurisprudence, beauty surgery, plastic surgery
  • Sayed Muhammad Aqa Razavi* Pages 97-121

    Explaining the differences between the "Governmental Decrees", "Istihsan" and "Masalih Mursalah" is one of the deep scientific problems which despite its many scientific and practical benefits, many of scholars have been confused about and unable to explain. Clarifying some of the problems of Islamic jurisprudence sources (Usul Al-Fiq), theology and social matters and its effect on many other sciences are some of its scientific results, and the effect of "Istihsan" and "Masalih Mursalah" on some of the "Governmental Decrees" are among the practical results of the discussion. The present paper is seeking to deliver a clear distinction between the three terms which depends on knowing the definition and the bases of each one from the perspective of Shi'a and Sunni schools. The outcome of the research is drawing four borders between them. At the first, the extension of the "Governmental Decrees" to all the people is discussed, i.e. the "Governmental Decrees" are binding to all people including the scholars and jurists. Then the evidences of validity are evaluated, since the "Governmental Decrees" have reliable reasons for validity, while the two others are not valid from perspective of Shi'a and some proofs support it. Then the quality of their validity is discussed. Another distinction that can be made between them is that the source of the "Governmental Decrees" can be the primary or secondary edicts, while the two others are independent reasons for jurisprudential edicts from the perspective of Sunnis. The other distinction is that of the subjects; the "Governmental Decrees" are temporary and depend on the time and place, while the results of" Istihsan" and "Masalih Mursalah" are general and inclusive. The present paper discusses the issues within four sections.

    Keywords: Governmental, Sultanate Decree, secondary edicts, general edicts, Istihsan, Masalih Mursalah
  • mohammad bagher gerayeli *, Maryam J'afar Zadeh Pages 121-140

    Offending and insulting the beliefs of the follower of a religion, in addition to cultural downfall, causes the emergence of widespread crises and divisions which endangers the political and social life of the nations. Therefore, the present paper jurisprudentially studies the issue of insulting the anti-religion by the Muslims. By exploring the jurisprudential sources, it can be found that if the non-believers insult each other, the Muslim ruler will not punish them if this insult does not have any harm to the Islamic society and does not cause sedition, since according to Islam the non-Muslims deserve offense and abasement. The insult of the non-Muslims by Muslims is also permitted according to the jurisprudential measures and the initial titles of the edicts. The present paper after explaining the evidences of legitimacy and illegitimacy of insulting the non-Muslims by Muslims, proves that insulting the unbelievers is prohibited, blamed and far from the Qur'anic manner and the tradition of the Infallibles, in all parts of the life especially in religious propagation.

    Keywords: Insult, insult of the non-Muslim, insult of the anti-religion