فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 35 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 35 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عارف خلیلی پاجی*، سید علیرضا میرکمالی، علی باقری صفحات 5-28

    مسئله کودک آزاری، به ویژه آزار کودک توسط والدین، یکی از معضلاتی است که در سال های اخیر نمود بیشتری در سطح جامعه داشته و سبب تشدید حساسیت های اجتماعی در این حوزه شده است. نکته مهم در این خصوص اختیار قانونی والدین در تنبیه کودک جهت تادیب است که در مواردی باعث تضییع حقوق کودکان و ایجاد آثار زیان بار بر جسم و روان کودک می شود. در فقه اسلامی به مسئله تنبیه جهت تادیب اشاره شده و این دیدگاه در ایران شکل قانونی به خود گرفته است. اگرچه دو عنوان «کودک آزاری» و «تنبیه کودک توسط والدین» را نباید خلط کرد، ولی می توان قائل به وجود مرز مشترکی بین آنها بود. نکته مهم بیان این مطلب است که تنبیه بدنی جهت تادیب به عنوان راهکاری در تربیت کودک دارای طریقیت است و نباید آن را جزئی جدا نشدنی از روش های تربیتی دانست. لذا می توان با استناد به منابع فقهی گامی در جهت حذف و یا حداقل تعیین محدوده دقیق اختیار قانونی والدین در تنبیه کودک برداشت. برای کنترل این پدیده زیان بار، علاوه بر آموزش حقوق کودک و تعالیم اسلام در سطح والدین، باید با شناسایی و تدوین مقررات حمایتی خاص در جهت رشد و سلامت جسم و روان کودکان تلاش کرد.

    کلیدواژگان: کودک، تادیب کودک، کودک آزاری، حدود تنبیه، مرز کودک آزاری و تنبیه
  • ساجده العبدالخانی*، سید علی موسوی صفحات 29-44

    امید به بقا و ادامه نسل برای انسان ها فطری است و در حقیقت یک نوع کمال محسوب می شود. امروزه پیشرفت های علمی سبب شده است که بسته شدن نطفه انسان و دیگر حیوان ها، از غیرراه شناخته شده(آمیزش) امکان پذیر گردد. تلقیح مصنوعی یعنی لقاح خارج از رحم یا تولید انسان بیرون از رحم، بدون آمیزش مشروع یا نامشروع و همچنین تولید درون رحمی انسان، از طریق کاشتن یا تلقیح، از مسائل نو خاسته ای است که به اقتضای پیشرفت زمان و دگرگونی های علمی مطرح شده است. با توجه به این پیشرفت ها، مقاله حاضر به تحقیق درباره گونه های باروری و حکم شرعی آنها از دیدگاه مراجع پرداخته است؛ مشروعیت موضوع فرزنددار شدن با دخالت عامل سومی به صورت اسپرم بیگانه یا تخمک بیگانه یا رحم بیگانه را با عنایت به آیات، روایات، اصول وقواعد فقهی و شرعی مورد بحث و بررسی قرار داده و به جمع بندی موضوع از دیدگاه فقهای اسلام و علم نوین پزشکی پرداخته است.

    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، ضوابط شرعی، نطفه، تخمک، اسپرم
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، اسماعیل خدمتی صفحات 45-60

    قانونگذار در ماده 851 قانون مدنی، وصیت برای حمل را به تبعیت از نظر فقهای امامیه صحیح دانسته است، ولی تملک او را منوط به زنده متولد شدن دانسته است. با بررسی های به عمل آمده، به نظر می رسد در موضوع وصیت، نص صریحی برای اعتبار این شرط وجود نداشته و فقها و حقوقدانان، با قیاس کردن وصیت به ارث و به پیروی از فقهای متقدم، این شرط(انفصاله حیا) را اختیار کرده و آن را وارد قانون مدنی نموده اند. مهم ترین دلیلی که مستند فقی هان و حقوقدانان دراین باره قرار گرفته است، اجماع است که این اجماع، اولا در مورد اصل وصیت برای حمل است و نه شرط زنده متولد شدن حمل و با فرض اینکه این اجماع اثبات شود، این اجماع مدرکی است و اعتبار و حجیتی نزد امامیه ندارد. مضاف اینکه اساسا قیاس و وحدت ملاک از امور مشابه مانند ارث، فاقد مبنای حقوقی و منطقی است و ظاهرا نظریه عدم اشتراط زنده متولد شدن، توجیه پذیرتر است.

    کلیدواژگان: وصیت، حمل، زنده به دنیا آمدن، ارث، عقد
  • محمد مهدی یوسفی * صفحات 61-82

    تردیدی در اینکه خانواده به عنوان هسته مرکزی در تامین امنیت و سلامت جامعه نقش اساسی و پررنگی را ایفا می کند، نیست. از این رو، اسلام به عنوان یک مکتب جامع و تکامل یافته به منظور تامین سلامت و سعادت و امنیت جامعه، شرایطی را برای شکل گیری این نهاد مقدس و انعقاد عقد ازدواج تعیین کرده تا سلامت و امنیت جامعه و نیز کرامت انسانی تامین شده باشد. از جمله شرایطی که برای ازدواج در نظر گرفته شده، ولایت پدر و جد پدری بر فرزند است که امروزه از سوی برخی مجامع و افرادی که شناخت کافی از آموزه هایی متعالی مکتب اسلام ندارند، مورد پرسش و شبهه قرار گرفته است. مقاله حاضر به بررسی ولایت پدر و جد پدری(ولی) در نکاح فرزندان، از منظر فقه امامیه و قوانین جمهوری اسلامی افغانستان پرداخته است. بررسی روایات و اقوال فقها، نشان می دهد که ولایت پدر و جد پدری بر اولاد صغیر به دلیل جنبه حمایتی داشتن، امر مسلم و پذیرفته شده است که قانون مدنی افغانستان نیز به صورت محدود آن را پذیرفته است، اما اعمال این ولایت شرایطی دارد که مهم ترین آنها، رعایت مصلحت مولی علیه است. در مورد فرزندان بالغ ذکور نیز تمام فقها به عدم ولایت ولی قهری معتقدند. در مورد ثبوت ولایت ولی، بر باکره رشیده در میان فقهای امامیه اختلاف نظر وجود دارد، اما قانون مدنی افغانستان و قانون منع خشونت علیه زنان به پیروی از فقه حنفی در خصوص این دسته از فرزندان(اعم از باکره و ثیبه) اذن ولی را لازم نمی داند. در این مقاله جایگاه اذن ولی قهری و ضمانت اجرای آن در خصوص ازدواج از منظر فقه امامیه و قانون مدنی افغانستان و قانون منع خشونت علیه زنان مورد بررسی قرار گرفته و در پایان، نتایج یافته های این تطبیق ارائه شده است.

    کلیدواژگان: نکاح، ولایت، اذن ولی قهری، فقه امامیه، قانون مدنی، قانون منع خشونت
  • سید مهدی حسینی * صفحات 83-102

    قاعده «قابل تعزیر بودن هر عمل حرام» که یکی از قواعد اصطیادی در فقه امامیه و حنفی و حاکم بر تعزیرات است، مبنای مشروعیت بسیاری از قوانین جزایی و همچنین اسلامی بودن آنها را تشکیل می دهد. اکثریت قریب به اتفاق فقهای امامیه و حنفی این قاعده را پذیرفته اند و آن را هم در گناهان صغیره و هم در گناهان کبیره جاری می دانند، اما عده ای از فقهای امامیه آن را منحصر در گناهان کبیره می دانند و در مقابل این دو دیدگاه، عده ای دیگر عمومیت این قاعده را حتی در گناهان کبیره نپذیرفته اند. برای اثبات این قاعده به روایات عامی که در تعدی از حدود الهی قائل به اجرای حد هستند و روایات خاصی که از معصومین] نقل شده است و در برخی از معاصی تعزیر را لازم دانسته اند و برخی از روایاتی که در باب وجوب جلوگیری از ارتکاب محرمات است، سیره پیامبر اکرم، و علی} که در برخی موارد مرتکبین برخی از معاصی را با اینکه در شرع حدی برای آنها معین نشده مورد تعزیر قرار داده اند و قاعده حفظ نظام، تمسک شده است.

    کلیدواژگان: تعزیر، حرام، قاعده، حد
  • حسن خرقانی*، سعید ذوقی صفحات 103-124

    چکیده «رشوه» فعلی مجرمانه است که هم توسط شرع مقدس و هم توسط قانون، جرم انگاری شده است. این جرم پیامدهای مخربی در عرصه های مختلف اجتماعی و اقتصادی دارد؛ ازاین رو مبارزه با آن در حوزه قضایی و نیز فرهنگی و اجتماعی بر اساس قواعد اخلاقی و دینی ضرورت دارد. با بررسی منابع استنباط روشن می گردد که در تمامی آنها این عمل ضد اجتماعی از زشت ترین کارها است و مرتکب آن در معرض طرد از رحمت الهی قرار دارد. مقاله حاضر ضمن بررسی آیات کریمه و نگاهی به روایات و حکم عقل در باب رشوه و بازخوانی قوانین، نشان می دهد که شمول حرمت عنوان رشوه مقید به باب قضا نبوده و در کلیه روابط اداری جاری است. همچنین روشن می سازد که پرداخت هدیه نیز مورد نهی قرار گرفته است و حکم رشوه را دارد.

    کلیدواژگان: احکام و قوانین، رشوه، هدیه، اکل مال به باطل، سحت، جرم، قاضی، کارگزار
|
  • Aref Khalili Paji *, Sayed Alireza Mirkamali, Ali Baqiri Pages 5-28

    The problem of child abuse especially abusing it by the parents is one of the dilemmas that has been more visible in the society in the recent years and has severed the social sensitivities in this field. The noticeable fact is the parents’ legal authority to punish the child to discipline him which leads sometimes to loss of his rights and imposing of harms to his body or mind. The issue of disciplining of the child is propounded in the Islamic jurisprudence and has taken a legal position in Iran. Although we should not confuse the two matters but there is a common border between them. It is important to notice that the bodily punishment is one way to discipline of the child and should not be considered inevitable. Therefore, we can take steps based on the jurisprudential reasons to eliminate or at least draw a determined extent for the parents’ authority to disciple the child. To overcome the child abuse we should pass special protective regulations in addition to teaching the children’s rights and Islamic teachings to the parents to improve the physical and mental health of the child.

    Keywords: child, discipline of the child, child abuse, the extent of discipline, the border between child abuse, discipline
  • Sajidah Al-Abd Al-Khani *, Sayed ali Musavi Pages 29-44

    The hope for survival of the generation is natural for the mankind and is in fact perfection for him. The scientific developments have enabled today the coagulation of the human and other animal’s embryo by ways other than intercourse. Artificial Insemination that is insemination or creation of human being out of the womb without legal or illegal sexual intercourse or creation of human being inside the womb by farming or insemination of sperm is one of the new issues that have emerged as a result of the lapse of time and scientific progresses. The present paper studies the different ways of gestation and their religious edict; it studies the legitimacy of pregnancy by interference of a third factor that is strange sperm, ovum or womb by reference to the Qur’an, the tradition and the jurisprudential rules and principles and discusses the issue from perspective of the Islamic jurists and the new medical sciences.

    Keywords: Artificial Insemination, religious regulations, semen, ovum, Sperm
  • Abulfadl Alishahi Qalajuqi *, Ismail Khedmati Pages 45-60

    The legislator has allowed willing for the embryo in the article 851 of the Civil Code following the Shi’a jurists’ idea, but on condition that it was born alive. The studies show that there is no explicit tradition proving necessity of this condition for willing, and the jurists and lawyers following the last jurists have accepted this idea and entered it into the Civil Code only by making an analogy between will and inheritance. The main prove for this idea is consensus which is firstly only about legitimacy of willing for embryo not the condition of being born alive, and secondly it is based on tradition (Madraki) which is not valid, in addition that analogy and unity of the criteria of similar matters has no legal and logical basis and therefore, invalidity of this condition is more justifiable.

    Keywords: will, embryo, born alive, inheritance, contract
  • Muhammad Mahdi Yusufi* Pages 61-82

    There is no doubt that the family as a core has a fundamental and important role in security and health of the society. Therefore, Islam as a comprehensive and developed school has determined some conditions for constituting this holy institution and forming marriage to protect the health and security of the society and the human dignity. One of the conditions is the guardianship (Vilayah) of the father and the grandfather (father of father) over the son and daughter in marriage that is doubted and criticized by some persons and communities that have not enough knowledge about the Islamic progressive teachings. The present paper studies the issue from perspective of Imamiah jurisprudence and the Islamic Republic of Afghanistan’s laws. The traditions and the statements of the jurists show that the guardianship of father and grandfather (father of father) over the immature children is a presumed and accepted matter due to its protective aspect and the Civil Code of Afghanistan also has accepted the rule, but it has some conditions the most important of which is considering the benefits of the children. About the mature male children the jurists unanimously reject the guardianship. While there are different ideas about the mature virgin female children among the Imamiah jurists, the Civil Code and the “prohibition of violence against women act” of Afghanistan see the permission of the guardian (father and grandfather) unnecessary for this group of children both virgin and non-virgin following the Hanafit jurisprudence. The present paper has studied the position of permission of the legal guardian and its enforcement guarantee in marriage from perspective of Imamiah jurisprudence and the Civil Code and “prohibition of violence against women act” of Afghanistan and the findings are presented.

    Keywords: Marriage, permission of the legal guardian, Imamiah jurisprudence, civil code, prohibition of violence against women act
  • Sayed Mahdi Hussaini* Pages 83-102

    The rule “every prohibited act is punishable by T’azeer” that is one of the deducted principles in the Imamiah and Hanafit jurisprudence and is ruling over the T’azeers is the basis of legitimacy of many criminal laws. The majority of the Imamiah and Hanafit jurists have accepted the principle both in the major and little sins, but some of the Imamiah jurists confine it to the major sins and some others have rejected generality of the principle even in the major sins. To prove the principle the jurists have reasoned by the following proves: the general traditions that order to impose the Hads in the cases of violation of the divine orders; the special narrations of the Infallibles ordering to exercise the T’azeers on some sins; the traditions about obligation of deterrence of some sins; the manner of the Prophet (PBUH) and Imam Ali (AS) who have imposed T’azeer on some sinners while there was no T’azeer punishment determined for them; the principle “protecting the order”.

    Keywords: T’azeer, prohibited, rule, Had
  • Hassan Kharqani *, Saeed Zoqi Pages 103-124

    Bribery is a criminal act that is criminalized by Islamic Shari’ah and the law. The crime has harmful consequences in different social and economic fields and therefore, combating it legally, culturally and socially is necessary according to the religious and moral rules. Studying the sources shows that this anti-social act is one of the most blame-worthy acts and the perpetrator is subject to exclusion of the divine mercy. The present paper studying the Qur’anic verses, the tradition and the judgment of the intellect about bribery and reviewing the laws, proves that inclusion of prohibition of the titles of bribery is not confined to adjudication but rather it includes all the administrative relations. It also proves that giving and receiving presents in these relations is also bribery and prohibited.

    Keywords: edicts, the laws, bribery, present, earning property illegally, prohibited, crime, judge, agent