فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی محیطی - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1389)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی محیطی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن لشکری، قاسم کیخسروی صفحه 1
    هدف این تحقیق، شناخت عوامل سینوپتیکی و دینامیکی موثر بر شکل گیری توفان گونو و آثار آن بر جنوب شرق ایران است. برای تحلیل سینوپتیکی توفان، نقشه های سینوپتیکی چند روز قبل و روز وقوع و بعد توفان از سایت www.cdc.noaa.gov -که مربوط به سازمان هواشناسی و اقیانوس شناسی کشور ایالات متحده امریکاست- تهیه شد. این تحقیق نشان داد که عمده سامانه های منجر به توفان گونو، از شرایط سینوپتیکی زیر پیروی می کنند: در تراز سطح دریا در روز ششم ژوئن واچرخند شمال اروپایی به دو بخش تقسیم شده: یکی بر روی دریای خزر که زبانه جنوبی آن بخش اعظم ایران را در برگرفته، تدوام ریزش هوای سرد را بر روی ایران انجام می دهد و دیگری در شرق دریای مدیترانه که تا سودان ادامه داشته و باعث تقویت چرخند شده است. آرایش توپوگرافی سطوح 850 هکتوپاسکال در (7 ژوئن 2007)حاکی از ادغام زبانه چرخند روی دریای عمان و دریای مدیترانه است. با ادغام این دوچرخند، زبانه واچرخند شمال افریقا کاملا به سمت غرب عقب نشینی کرده و فرارفت سرد بر روی شرق دریای سرخ انجام شده است. به این ترتیب، هم به دلیل انتقال چرخند به داخل خشکی و هم به دلیل قطع فرارفت سرد پشت چرخند، در روزهای آینده توفان تضعیف می شود. در تراز 600 هکتوپاسکال(7 ژوئن) بخش شمال چرخند از جنوب و جنوب شرقی ایران عبور کرده و موجب ریزش شدید باران در منطقه شده است، به طوری که بیشترین مقادیر آن در ایستگاه های چابهار و ایران شهر به ترتیب با مقدار 5/90 و 3/15 میلیمتر بوده است. در تراز 500 هکتوپاسکال(7 ژوئن) چرخند بوسیله دو مرکز واچرخندی، یکی بر روی هند و پاکستان و دیگری زبانه واچرخند شمال آفریقا احاطه شده و زبانه واچرخند سیبری نیز کاملا تا مرز خراسان شمالی عقب نشینی کرده است. در روز هشتم، هسته بیشینه بارش قدری به سمت تنگه هرمز کشیده شده، به طوری که بیشترین بارش در ایستگاه جاسک با مقدار 4/92 میلیمتر و کمترین آن در ایستگاه چابهار با 3/2 میلیمتر دریافت شده است.
    کلیدواژگان: سیکلون های حاره ای، توفان گونو، سیستم های سینوپتیکی، جنوب شرق ایران
  • حمیدرضا وارثی، حسن بیک محمدی، سیروس قنبری صفحه 21
    استان اصفهان از نظرموقعیت جغرافیایی در مرکز ایران ودر پهنه اقلیمی خشک تا نیمه خشک قرار دارد واز نظر آب وهوایی با توجه به روش طبقه بندی دمارتن که دما وبارش در آن مد نظر قرار گرفته است، دارای آب وهوای گرم وخشک در نیمه شمالی و شرقی وآب وهوای خشک ونیمه خشک در نواحی مرکزی وجنوبی وآب وهوای معتدل با بارش نسبتا خوب در نیمه غربی وجنوب غربی است.این امر باعث گردیده تا پدیده خشکسالی که به طور متناوب این استان راتهدید می کند، در شهرستان های مختلف استان، در بخش های گوناگون اقتصادشهری وروستایی خسارت های رابه بار آوردکه به تناسب موقعیت جغرافیایی شهرستان های استان، میزان خسارت های ناشی از خشکسالی ها متفاوت است.در این میان، شهرستان نایین که در منطقه گرم وخشک شرق استان واقع شده است، آثار نا مطلوب پنهانی را بر بخش های زراعی وباغی خود دیده است، در سال های 1378تا1382 شدیدترین خشکسالی ها در شهرستان های استان اصفهان رخ داده که در تحقیق حاضر سعی بر آن شده است تا مقایسه ای از جهت خسارت های مالی ناشی از پدیده خشکسالی در بخش کشاورزی روستایی، بین شهرستان های استان با شهرستان نایین انجام گیرد. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه و شناخت عوامل تاثیر گذار برمیزان خسارات خشکسالی بر محصولات زراعی وباغی شهرستان نایین با دیگر شهرستان های استان بوده، همچنین دستیابی به راهکارهایی جهت کاهش آثار منفی خشکسالی ها بر نظام اقتصادکشاورزی نواحی روستایی استان اصفهان است. روش تحقیق این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی ومیدانی است وآمارهای مورد نیاز ازسازمان جهاد کشاورزی استان وسالنامه های آماری وستاد حوادث غیر مترقبه استانداری استان به منظور مقایسه سطوح زیر کشت ومیزان خسارت وارد آمده دریافت گردید.سپس میزان خسارت های خشکسالی در بخش زراعی وباغی برای هر شهرستان محاسبه شد و شهرستان ها با توجه به وسعت جغرافیایی ومساحت محصولات زیر کشتشان با میزان خسارت های وارده درهر هکتاردر سال های مورد نظر به روش آمار توصیفی با نرم افزارهای Excle و Spss مقایسه و ارتباط داده شد.در مرحله بعد، نسبت های حاصله به شکل نقشه با نرم افزار ARC-GIS ترسیم گردید. نتایج حاصل از تحلیل یافته های این تحقیق نشان می دهد که خسارات ناشی از خشکسالی در بخش کشاورزی شهرستان های استان بر افزایش مهاجرت های روستایی وروی آوری به شغل های دیگر (صنایع دستی، معادن و..) اثر مستقیم داشته است.این توضیح ضروری است که، نایین به رغم وسعت زیادتر نسبت به دیگر شهرستان های استان، به دلیل شرایط اقلیمی گرم وخشک حاکم وخشکسالی های هیدرولوژ‍یک وکشاورزی متوالی، از نظر سطح زیر کشت وتولید محصولات زراعی وباغی نسبت به دیگر شهرستان های استان در سطح پایین تری قراردارد، به همین دلیل آمار خسارات اعلان شده در شهرستان های نیمه غربی استان به علت سطوح زیر کشت بیشتر ووسعت کمتر آنها، بیشتر گزارش گردیده است. نقشه ها ونمودارهای حاصل از داده ها نشان می دهد که میزان خسارات زراعی وباغی در شهرستان های استان، تابعی از اقلیم و موقع جغرافیایی شهرستان ها، وسعت سطوح زیر کشت ووسعت شهرستان هاست(شهرستان های غربی، مرکزی وجنوبی بیشترین خسارت را داشته اند).
    کلیدواژگان: نایین، کشاورزی، خشکسالی، ARC، GIS، خسارت اقتصادی
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، ارسطو یاری صفحه 45
    این نوشتار به بررسی موضوع حفاظت محیط زیست و جایگاه آن در برنامه ریزی توسعه فیزیکی، به ویژه طرح های هادی روستایی می پردازد. اگر چه موضوع حفاظت محیط زیست در ابعاد کلان مورد توجه جدی برنامه ریزان و مجریان است، لکن در ابعاد خرد، به ویژه در مقیاس روستاها- که بخش عظیمی از منابع محیطی را در خود جای داده اند- کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، مساله اصلی در این بررسی، ارزیابی میزان توجه به شاخص های حفاظت محیط زیست در طرح های هادی روستایی به عنوان اصلی ترین طرح های عمرانی اجرایی در نواحی روستایی است. روش تحقیق در این بررسی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی بوده، بخش اعظم کار مبتنی بر مطالعات طرح های هادی روستایی و نیز انطباق نتایج عملیاتی شدن آنها در محیط های روستایی است. جامعه نمونه در این بررسی، شامل 25 روستا در چهار استان کشور است که طرح های هادی در آنها اجرا شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که مطالعات طرح های هادی روستایی فاقد رویکرد نظام مند فضایی و آمایشی بوده، در عمل به سمت نوعی یکسان سازی فضایی، بدون توجه به تنوعات بارز طبیعی موجود در گستره سرزمین حرکت می کند. راهکارهای پیشنهادی برای ایجاد تحول در این فرآیند، تطبیق شرح خدمات مطالعات طرح های مزبور بر اساس واقعیت های محیطی و مکانی مناطق مختلف، تدوین شاخص های حفاظت محیط زیست روستایی، تعیین حساسیت های زیست- محیطی نواحی مختلف روستایی و ارائه راهکارهایی برای بهکرد وضعیت و کیفیت محیط زیست نواحی روستایی است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، طرح هادی روستایی، توسعه فیزیکی روستا، برنامه ریزی روستایی
  • رعنا شیخ بیگلو، جمال محمدی صفحه 61
    شهر و اقلیم، دو سیستم انسان ساخت و طبیعی هستند که تاثیرگذاری تنگاتنگی بر یکدیگر دارند. اقلیم، تا آنجا که با آسایش انسان رابطه برقرار می کند، نتیجه عواملی، چون: تابش آفتاب، دما و رطوبت هوا، وزش باد و میزان بارندگی است. اقلیم هر مکان جغرافیایی، شرایط مناسب ویژه ای دارد که در عین حال، محدودیت هایی را نیز در زمینه طراحی شهری به همراه دارد. در طراحی فضاهای مختلف شهر؛ نظیر: ساختمان ها، فضاهای سبز، معابر و غیره، علاوه بر توجه به کیفیت های عملکردی، بصری و زیباشناختی، عنایت به نوع اقلیم شهر و رعایت ضوابط طراحی اقلیمی ضروری است؛ و بی توجهی به این مساله، مشکلات خاصی را در شهر اصفهان و فعالیت های شهری آن ایجاد کرده است؛ مواردی نظیر: جلوگیری از جریان هوای مطبوع در فضاهای شهری و ساختمان ها و آب گرفتگی معابر و غیره. پژوهش حاضر از نوع تحلیلی است که در آن، نوع اقلیم شهر اصفهان و نیز وضعیت عناصر اقلیمی باد و بارش با تاکید بر ملاحظات طراحی شهری مورد بررسی و تحلیل شده است. برای تحلیل عناصر اقلیمی از داده های سال های 1350 تا 1383 ایستگاه سینوپتیک اصفهان استفاده شده است.
    کلیدواژگان: طراحی اقلیمی، عناصر اقلیمی، طراحی شهری، فضای شهری
  • فیروز مجرد، بهمن جوادی صفحه 83
    دماهای حداقل در ایران، بر مبنای آمار چهل ساله 44 ایستگاه سینوپتیک، با استفاده از روش ها و تکنیک های آماری، از جمله تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون مقایسه های چندگانه بونفرونی و معادله های رگرسیون چندگانه، مطالعه شد و بر مبنای تحلیل خوشه ای(CA)، سطح ایران از نظر دماهای میانگین حداقل با استفاده از قابلیت های نرم افزارهای GIS، به صورت سالانه و فصلی پهنه بندی گردید. همچنین برای میان یابی و برآورد نقطه ای تغییرات مکانی در قالب نقشه های دما و ضریب تغییرپذیری از روش کریجینگ استفاده شد. نتایج تحقیق، چهار پهنه متفاوت دمایی میانگین حداقل سالانه را برای کشور مشخص کرد که بررسی نقشه سالانه و نقشه های پهنه بندی فصلی، نقش عرض جغرافیایی را در توزیع دماها، بخصوص در نوار ساحلی جنوب بخوبی نشان می دهد، اما در سایر نقاط، بویژه منطقه شمال غرب و زاگرس، نقش ارتفاع بارزتر است. آزمون های آماری از جمله تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون مقایسه های چندگانه بونفرونی، درستی پهنه بندی ها را تایید می نمایند. از سوی دیگر، مقادیر انحراف معیار و تغییر پذیری دماهای صبحگاهی در مناطق مرتفع بیشتر از مناطق پست است. مقایسه ضرایب β استاندارد، مدلهای رگرسیون چندگانه و نیز ضرایب همبستگی نشان می دهد که در تمام فصول و همین طور در طول سال، نقش ارتفاع در کنترل دماهای صبحگاهی، بیشتر از عرض جغرافیایی است. همچنین، بررسی ضرایب تعیین (2 r) معلوم می دارد که نقش تلفیقی این دو عامل، ضمن آنکه در کل بسیار چشم گیر است، در توجیه تغییرات دماهای صبحگاهی زمستانه، بیشتر از دماهای تابستانه است. به عبارت دیگر، عوامل محلی (عرض جغرافیایی و ارتفاع) در کنترل دماهای حداقل دوره سرد سال نقش بیشتری دارند. در سطح کشور بین مقادیر ارتفاع و عرض جغرافیایی از یک سو و دماهای میانگین حداقل و حداقل مطلق سالیانه و فصلی از سوی دیگر، روابط معنی دار و معکوس در سطح01/0 مشاهده می شود. ضرایب رگرسیونی نشان می دهد که مقدار گرادیان دماهای میانگین حداقل سالانه در کشور، 9/5 درجه سانتیگراد کاهش در هر کیلومتر و بیشترین گرادیان فصلی مربوط به فصل پاییز به میزان 7/6 درجه سانتیگراد کاهش در هر کیلومتر بوده است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، ایران، دماهای میانگین حداقل، دماهای صبحگاهی
  • جواد خوشحال دستجردی، سید محمد حسینی صفحه 107
    در این پژوهش، از شبکه های عصبی مصنوعی (Artificial Neural Networks) به عنوان ابزاری توانمند در مدل سازی فرآیندهای غیرخطی و نامعین، به منظور پیش بینی سیکل خشکسالی در20 ایستگاه سینوپتیک، کلیماتولوژی و هیدرومتری استان اصفهان که حداقل20 سال آمار روزانه داشتند، استفاده شد. از نرم افزار MATLAB-7 و در شاخه Neural Network، برای پیش بینی وتجزیه و تحلیل عناصراقلیمی کمک گرفته شد. ورودی مدل های ANN، داده های میانگین ماهانه بارش، دبی حداقل و دمای بیشینه است که این داده ها، بازه زمانی سال های1360 تا1383 را در بر می گیرند. اطلاعات20 ساله برای آموزش مدل ها و 4 سال باقی مانده برای آزمایش آن ها به کاررفته است. شبکه مورد استفاده از نوع پرسپترون چندلایه (Multi - layer P erceptron) با الگوریتم پس انتشارخطا (Back Propagation) و تکنیک یادگیری مارکوارت- لونبرگ (Train LM: Levenberg-Marquardt) است. ساختارهای گوناگونی از شبکه عصبی با تغییر در لایه های ورودی (6 مدل)، تعداد گره ها در لایه های پنهان و خروجی (2 الی20 گره) ایجاد گردید. نتایج حاصل از تحقیق حاضر، نشان می دهد که در میان الگوهای مورد بررسی، دمای بیشینه، دبی و بارش، نقش مثبتی در پیش بینی خشکسالی های استان اصفهان داشته، با کاربرد شبکه عصبی مصنوعی می توان با دقت بالای 95 درصد، سیکل خشکسالی استان را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، پیش بینی خشکسالی، پرسپترون چندلایه، مارکوارت، لونبرگ، استان اصفهان
  • مریم عسگری، محمدعلی اسدی زنگنه، زهرا رسولی صفحه 121
    استفاده از زمین بدون توجه به سیمای توپوگرافی منطقه، باعث پیامدهای ناگواری، مانند: فرسایش، بیابان زایی وتخریب منابع محیطی می شود. این مطالعه که در منطقه گلوگاه در شرق استان مازندران صورت گرفته است، درصدد تبیین نقش عامل توپوگرافی در کاربری اراضی، در بخشی از شهرستان به وسعت، 19603 هکتار با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تصاویر سنجش از دور است. در این تحقیق، به منظور طبقه بندی تصویر ماهواره ای برای تهیه نقشه کاربری اراضی، از روش حداکثر احتمال(Maximom likelihood)، به دلیل دقت بیشتر این روش در منطقه، استفاده شده است. پراکنش و وسعت کاربری های مختلف، شامل: ابنیه انسانی، اراضی کشاورزی، باغ ها، مراتع، جنگل های انبوه وتنک، منابع آب دایمی، زمین های شنی و سنگلاخی با استفاده از نرم افزار Arcview تعیین و تفسیر و نقشه سیستم های ارضی بر مبنای نقشه های کاربری اراضی، شیب و هیپسومتری تهیه شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در منطقه مورد بررسی، کاربری کشاورزی و جنگل انبوه به طور تقریبا«یکسان، بیش از 95 درصد از وسعت منطقه را در برگرفته و سایر کاربری های انسانی 7/3 درصد از مساحت ناحیه را به خود اختصاص داده که قریب 90 درصد آن در ارتفاع کمتر از 200 متر جلگه ای هموار استقرار یافته است. به این ترتیب، سه کاربری عمده متناسب با توپوگرافی منطقه استقرار یافته اند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سیمای توپوگرافی، شهرستان گلوگاه، سیستم های اطلاعات جغرافیایی GIS)) سنجش از دور(RS)
|
  • H. Lashkari, G. Keikhosravi Page 1
    The aim of this research is to recognize the dynamic and synoptic effective factors on storm formation mechanism and their effects on south –eastern of Iran. In order to synoptic analysis of storm, the synoptic maps of a few days before, contemporary and after storm extracted from NOAA organization and have been analyzed. This research indicated that main systems which lead to result in Gonu storm followed these circumstances: In sea level the anticyclone of northern Europe in 6th June divided to two parts: one of them located on Caspian sea that its southern tongue surround and induce cold air on the Iran and another one located on eastern of Mediterranean sea that continued to Sudan and supported cyclone. In 7th of June, the combination of cyclone tongue on Oman and Mediterranean Sea in 850 hp level leading to recession of African anticyclone. Therefore because of movement of cyclone to dryness land and lack of cold convection behind cyclone, cyclone disappears in the next days. In 7th of June, the northern parts of cyclone in 600 hp passed from southern and southeastern of Iran that lead to intense rainfall in region so that highest participation take place in Chabahar and Iranshahr stations,15/3 mm and 90/5 mm respectively. In 7th of June, cyclone surrounded with two anticyclones in 500 hp level: one of them located on Indian and Pakistan and another one located on Africa and Siberian cyclone recession to Khorasan. In the 8th June, the precipitation nuclease highest somewhat moved to Hormoze narrow so that the highest precipitation received in Jask station with 92/4 mm and lowest received in Chabahar station with 2/3 mm.
  • H. R. Varesi, H. Beikmohammadi, S. Ghanbari Page 21
    Isfahan is located in center of Iran with desert climate continentally in mid-north and east and with mid-dessert climate in central parts and south and mild climate with rather good rain in mid-west and western south. This case causes drought factor to threaten Isfahan alternately and it has brought many damages in deferent parts of this city and its townships economically. These damages are various in proportions to geographical conditions of townships of this province. Among these townships, Naein has faced with unarguable and latent effects of drought on agricultural and gardening sections, because it is located in dry part east of Isfahan. In the years from 1378 until 1382, there has been the most sever drought which this recent research tries to compare financial damages resulted from drought phenomenon in rural agriculture section with townships of Isfahan and Naein. The aim of this resent reaserch is to compare and realize the effective factors which affect drought rate of agricultural and gardening products of Naein and to compare these factors with other townships and is also to find and use methods to decrease negative effects of drought on economical system of agricultur on differents rural parts of Isfahan. Reaserch method of this reaserch is descriptive-analyzing and survey and necessary statistics were prepared by agriculture and jahad -organization and statistic annuals and unexpected events of provincial groups also helped to collect to compare different levels of under agricultur and rates of damages. The rate of damages in agricultural and gardenhng section was estimated for each township with regard to geographical size and measure of under agricultural products with recorded rate of damages per acre in the mentioned years were evaluated by the method of statistic description and software EXCLE and SPSS compared and related. In the second stage,the recent proportions were drawn and mapped by software ARC-GIS. The results of recent analyzing of findings show that the losses resulted from drought in agricultural sections on townships of Isfahan have direct effects on the increase of rural emigration and changing jobs(handicraft, mining, …)and the recent maps and graphs show the rate of gardening and agricultural damages depend on geographical (western town- ships, central and southern has the most damages of all), conditions, levels of under agriculture,the rate of drought and crisis management in the mentioned years.
  • S.H. Motiee Langaroudi, A. Yari Page 45
    This paper investigates the role of environment conservation in the physical planning and rural guide line plans. However, in the whole scale, environmental conservation considered via planner and decision-makers, but in the small scale, especially in the rural areas that contains most of natural resources, is neglected. So, the main subject in this research is evaluation of the scale of attention to environmental conservation indicators in the guide line plans for physical planning of rural areas. Methodology in this research is based on library and field studies. The sample society contain 25 rurals in the four provinces where physical projects has been applied. The results of this research shows that physical planning studies in the rural areas have a shortage of spatial and systematic approaches and in the act, moves to similar- building in rural areas spaces without attention to their environmental diversifications. The suggestions in this process to resolve these problems are adaptation of physical planning studies based on environmental and local objectivities in the different places, appointment of rural environmental conservations indicators, identification of environmental sensibilities and strategies to improve environmental quality in rural areas.
  • R. Shaykh Baygloo, J. Mohammadi Page 61
    City and climate are two anthropogenic and Natural systems with close interactions. Climate which relates to human comfort is the result of elements such as: radiation, temperature, humidity, wind and precipitation. The exact knowledge of place leads to identify climatic potentials and limitations for convenient use of urban spaces. In addition to functional, visual and aesthetical aspects in urban areas, it is necessary to consider climate and climatic design principles. The aim of this study is to analyze the climatic elements of wind and precipitation in Isfahan city as regards climatic urban design principles. So, the conditions of wind and precipitation have been analyzed using the data of Isfahan Synoptic Station for 1972-2004.
  • F. Mojarrad, B. Javadi Page 83
    Minimum temperatures in Iran were studied based on a forty years period data of 44 synoptic stations using statistical methods and techniques such as one-way ANOVA, Bonferroni’s multi comparison test and multivariate regression equations. Then the surface of Iran was classified annually and seasonally using GIS software capabilities and cluster analysis. Also kriging interpolation method was used for interpolating and estimating of temperature and it’s spatial variations in isotherm maps and CV (coefficient of variation) maps. The results of research specified four annual mean minimum temperature zones in Iran. Analyzing of annual and seasonal zoning maps obviously shows the role of latitude in distribution of minimum temperatures especially in the south coastal zone. But in other regions, especially in northwest region and Zagros Chain, the role of elevation is more important. Statistical tests such as one-way ANOVA and Bonferroni’s multi comparison test confirm the accuracy of zonings. On the other hand, standard deviations and CV values of matinal temperatures are more in high-elevation regions than low-elevation regions. Comparison of β standard coefficients of multivariate regression equations shows that the role of elevation in controlling of matinal temperatures is more than latitude in all seasons and also through the year. Also reviewing r2 coefficients reveals that the incorporate role of these two factors, whilst is very salient, has more importance in justification of winter matinal temperatures than summer ones. In other words, local factors (latitude and elevation) have more importance in controlling minimum temperatures of cold period of year. Inverse relations between elevation and latitude values of stations from one hand and annual and seasonal mean and absolute minimum temperatures on the other hand, are significant at 0. 01 level. Regression coefficients show that annual mean minimum temperatures gradient in the country is 5. 9˚C /1000m and the most seasonal gradient is 6. 7˚C /1000 m in autumn.
  • J. Khoshhal Dastjerdi, S.M. Hosseini Page 107
    In this research, Artificial Neural Networks (ANNs) were used as strong tool in simulation of nonlinear processes to predict drought cycle in twenty synoptic, climatic and hydrometric stations in Isfahan province. where had daily statistics for twenty years. Neural network of MATLAB-7 was used for predicting and analyzing climatic elements. Input of ANN models including: monthly rainfall mean, minimum yield and maximum temperature which were related to the period between "1984-2004". Twenty year of this period was devoted for training and the remainder four years were spent on testing. The used network was Multi-Layer Preceptron(MLP) with Back Propagation Logarithm(BP) and Levenberg-Marquardt technique(LM). Different structures of neural network were created by changing input layers (6 models), the number of tines in hidden layers and output layers (2-20). The results show that among the analyzed patterns max temperature, yield and rainfall have predict significant role to drought in Isfahan and by application of ANN can be predicted the drought cycle by the confidence interval of %95.
  • M. Askari, M. A. Zangane. Asadi, Z. Rasooli Page 121
    Land use without considering the topographical characteristics of the area leads to horrible consequences such as soil erosion, desertification, and natural resources degradation. This research which has been done in the area of Galougah in the eastern part of Mazandaran province aims at determining the role of topography factor on land use, in small section of the city(19,603 Hectares) via geographical information system and remote sensing data. For better classification of satellite images in order to design the map of land use, have been applied Maximum Likelihood Procedure which is a suitable and precise method in this area. Distribution and the area of different land use including human building lands, agricultural lands, gardens, pastures, overgrown and sparse jungles, perpetual water resources, sandy and stony lands, have been determined using Arc view software. The land systems map based on land use map and slope and hypsometry maps have been prepared. The results of this research showed that in the studied area, agricultural lands and overgrown jungles cover almost 95% of the area and 3. 7% of the area square are allocated to other human usages that 90% of this land use is settled in flat plain with its altitude of lower than 200 meters. Therefore three major usages are settled according to the topographical region.