فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی محیطی - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1394)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی محیطی
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مسعود صفایی پور، هادی علیزاده، صفیه دامن باغ صفحات 1-20
    هدف اصلی پژوهش حاضر سنجش وضعیت مولفه های سرمایه اجتماعی در محله عامری اهواز است که در قالب دو هدف فرعی تشخیص میزان تحقق و اولویت این مولفه ها از دیدگاه کارشناسی و ساکنان محله به انجام رسیده است. مولفه های مطرح شده برای سنجش و ارزیابی وضعیت سرمایه اجتماعی در محله عامری در سه بعد درون گروهی (سرمایه اجتماعی هم پیوندی)، بین گروهی (سرمایه اجتماعی اتصالی) و فراگروهی (سرمایه اجتماعی مربوط کننده) تنظیم شده اند. در این راستا، روش شناسی پژوهش، «توصیفی – تحلیلی» است که در آن مبنای گردآوری داده ها در قالب روش پیمایشی و به صورت پرسشنامه ای است. بدین صورت که ابتدا از نظرات 15 نفر از کارشناسان برای تعیین میزان تحقق مولفه های سرمایه اجتماعی در محله و سپس به صورت تصادفی ساده و بر مبنای جمعیت محله از نظرات 322 نفر از ساکنان محله عامری برای تعیین میزان اولویت این مولفه ها در محله عامری استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها متناسب با اهداف یاد شده از مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) برای ارزیابی نظرات کارشناسان و آزمون آماری T برای ارزیابی نظرات ساکنان محله در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از دیدگاه کارشناسان شاخص سرمایه اجتماعی هم پیوندی با توجه به میزان 0/474 وزن فازی در مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی نسبت به دیگر ابعاد، در محله بهتر تحقق یافته است. ارزیابی میزان اولویت مولفه های سرمایه اجتماعی از دیدگاه شهروندان محله نشان می دهد که بعد سرمایه اجتماعی اتصالی با توجه به مقدار ویژه به دست آمده و میزان اختلاف از میانگین پایین 0/63در آزمون آماری T دارای اولویت بیشتری جهت پرداخت به بهبود وضعیت آن در محله است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی هم پیوندی، سرمایه اجتماعی اتصالی، سرمایه اجتماعی مربوط کننده، محله عامری، شهراهواز
  • سعید موحدی، محمد براتی صفحات 21-40
    در این مطالعه به بررسی همدید و سه بعدی مراکز چرخندزایی و همبستگی آنها با بارش کشور به شیوه مقایسه ای در ترازهای مختلف جو در سال 1372 پرداخته شده است. بررسی چرخندها در مقیاس های مختلف و به شیوه های گوناگون و با استفاده از انواع معیارها در جهت شناسایی توده هواهای بارش زا، طوفان ها و... در یک منطقه صورت می گیرد تا از این طریق الگوهای جوی موجد این توده های هوا و چرخندها مطالعه و مسیرهای چرخندی و عوامل گوناگون تاثیرگذار بر روی آن تحلیل شود. برای شناسایی و مکانیابی چرخندها از الگوریتم طراحی شده در محدوده مورد مطالعه؛ یعنی طول جغرافیایی 30 درجه غربی تا 80 درجه شرقی و عرض جغرافیایی 0 تا 80 درجه شمالی و از داده های بازکاوی شده ارتفاع ژئوپتانسیل پایگاه داده ای NCEP/NCAR با تفکیک زمانی 6 ساعته روزانه (00 و 06 و 12 و 18 زولو) و تفکیک مکانی 2/5 در 2/5درجه استفاده شده است. برای مکان یابی چرخندها از نرم افزار گردز و برای واکاوی و ترسیم نقشه ها از نرم افزار مت لب، سرفر و اکسل استفاده شده است. نتایج مطالعه حاکی از آنست که در ترازهای 500 و 1000 هکتوپاسکال چرخندهای بیشتری نسبت به ترازهای مابین آنها وجود دارد. در ترازهای بالائی جو همبستگی بیشتری بین چرخندها و بارش در مناطق شمال غربی و غربی کشور دیده می شود. همچنین در مناطق جنوب شرق و شرق کشور همبستگی بین بارش و چرخندها در ترازهای پایین جو نمود بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: چرخند، مراکز چرخندزایی، بارش، همدید، همبستگی
  • موسی عابدینی، معصومه چراغی کارمرانی، محمدرضا اقبال صفحات 41-62
    پهنه های کارستی در برخورد با عوامل موثر متنوع و پیچیدگی مکانیسم آن ها در ارتباط باهم و با توجه به نقش آن ها در تحول و حساسیت کارست زایی واکنش متفاوتی بروز می دهند؛ بنابراین امروزه در برنامه ریزی های محیطی به مطالعات اولیه و تهیه نقشه های ممیزی استعداد شکل گیری اشکال کارستی، اهمیت خاصی داده می شود. ناهمواری های بیستون-پرآو به عنوان منطقه مورد پژوهش با سازندهای آهکی بخشی از زون چین خورده و تکتونیزه شده بوده که مستعد شکل گیری اشکال متنوع کارستی است. لذا هدف اصلی این پژوهش مطالعه عوامل موثر در توسعه کارست با تاکید بر فروچاله ها و پهنه بندی استعداد توسعه و حساسیت منطقه کارستی بیستون- پرآو است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و همبستگی بوده و نوع آن کاربردی است. متغیرهای پژوهش شامل یک متغیر وابسته (فروچاله ها) و هفت متغیر مستقل (بارش، دما، شیب، جهات شیب، ساختار زمین شناسی، گسل و ارتفاع) بوده است که در برای سنجش ارتباط بین این متغیرها تمام لایه های موثر در تشکیل کارست با استفاده از نرم افزارهای GIS مورد پردازش و کدگذاری قرارگرفته و با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره در محیط SPSS روابط آن ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از معادله رگرسیونی و نتیجه ی تاثیر دادن ضرایب رگرسیونی متغیرها در ماتریس داده ها بر اساس روابطی (استعداد وقوع فروچاله ها) به صورت طیفی از اعداد مثبت و منفی درآمده است. اعداد مثبت بیانگر وجود شرایط لازم برای توسعه کارست و اعداد منفی بیانگر نبودن شرایط مناسب برای توسعه کارست است. دامنه این طیف عددی، به صورت کیفی به سه کلاس، استعداد کم، استعداد متوسط و استعداد زیاد تقسیم شده است. تفسیر ضرایب و نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که لیتولوژی مهم ترین نقش را در توسعه کارست بر عهده دارد و بعد از آن به ترتیب لایه های گسل، بارش، ارتفاع، دما، شیب و جهات شیب در درجات بعدی اهمیت قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: استعداد کارست، فروچاله، رگرسیون خطی چند متغیره، بیستون، پرآو، GIS
  • عقیل مددی، عطا غفاری، الناز پیروزی صفحات 63-80
    ناپایداری دامنه ها و ریزش ها از خطرات اصلی در مناطق کوهستانی است. حوضه آبخیز آق لاقان چای با داشتن چهره کوهستانی و با توجه به وضعیت زمین شناسی، لیتولوژی و اقلیمی، عمده شرایط لازم جهت شکل گیری حرکات ریزشی را دارد. این پدیده همه ساله موجب به مناطق مسکونی، تخریب راه ارتباطی و رسوب زایی گسترده و پر شدن مخزن سد یامچی و بستر رودخانه از رسوب می شود. بنابراین هدف تحقیق حاضر تهیه نقشه پهنه بندی خطر ریزش است. در این مطالعه ابتدا با بررسی های میدانی و مطالعه منابع، دوازده عامل به عنوان عوامل موثر برای ایجاد ریزش در منطقه شناسایی شدند. این عوامل شامل شیب، جهت شیب، لیتولوژی، فاصله از جاده، فاصله از آبراهه، فاصله از گسل، فاصله از آبادی، بارش، تعداد روز های یخبندان، نوسان دما، کاربری اراضی و خاک است. سپس لایه ها اطلاعاتی توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی تهیه گردید. تحلیل و مدل سازی نهایی با استفاده از روش ویکور به عنوان یکی از روش های تحلیل تصمیم گیری چند معیاره، انجام شد. در نهایت نقشه پهنه بندی در پنج طبقه با خطربسیار کم تا بسیار زیاد تهیه شد. طبق نتایج به دست آمده 12 درصد از مساحت حوضه در طبقه بسیار پرخطر و 48 درصد در طبقه پرخطر قرار دارد. طبقه بسیار پرخطر و پرخطر درمنطقه کوهستانی قسمت شمالی و جنوب غربی حوضه مورد مطالعه قرار دارد. این مناطق خطراغلب دارای شیب های بالای 40 درصد، دیواره های عمودی و پرتگاهی و سنگ های آتش فشانی و آذرین هستند. به طور کلی نتایج مطالعه نشان می دهد که حوضه آق لاقان چای دارای توان بسیار بالا از لحاظ رخداد حرکات ریزشی است. لذا انجام اقدامات حفاظتی، آبخیزداری و مدیریتی در حوضه مطالعاتی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آق لاقان چای، پهنه بندی، ریزش، مدل ویکور
  • حمید نوری، علیرضا ایلدرومی صفحات 81-96
    مدیریت و برنامه ریزی در مناطق حفاظت شده ایران، مستلزم داشتن اطلاعات کافی از تغییرات آب و هوا، منابع آب و خاک و شرایط رشد و توسعه اکوسیستم ها و زیستگاه های حیات وحش در آینده است. اقلیم یکی از ستون های شکل گیری و اساس تغییرات این زیست بوم ها محسوب می شود. در پژوهش حاضر، داده های HadCM3 با استفاده از مدل LARS-WG و تحت سه سناریوی B1، A2 و A1B در منطقه حفاظت شده لشکردر ملایر در استان همدان ریز مقیاس نمایی شد. سپس تغییرات پارامترهای بارش، کمینه دما، بیشینه دما و تابش در سال های 2011 تا 2039 برای فصول مختلف پیش بینی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین تغییرات بارش در فصول بهار و زمستان و بیشترین تغییرات مربوط به دما در فصول تابستان و بهار رخ می دهد. بیشترین تغییرات ساعات آفتابی در فصل تابستان و کمترین تغییرات در فصل پاییز و زمستان رخ خواهد داد. بارش در اکثر ماه ها روند افزایشی داشته که بیشترین آن در ماه های مارس، آوریل و دسامبر و کمترین آن مربوط به ماه های می و ژانویه است. پارامترهای هواشناسی دمای کمینه و دمای بیشینه در تمام ماه ها روند افزایشی خواهند داشت. تغییرات ساعت آفتابی در ماه های آوریل، اوت، سپتامبر و دسامبرکاهشی و در بقیه ماه ها افزایشی است. به طور کلی نتایج نشان می دهد با تغییر سناریوهای اقلیمی که ریشه در مدیریت انسانی دارد پارامترهای هواشناسی در فصل زمستان روند کاهشی بیشتری نسبت به سایر فصول خواهند داشت. این درحالی است که فصل تابستان همواره دارای روند افزایشی در این پارامترهاست. بنابراین شرایط رشد و نمو و فنولوژی گیاهان، حاصلخیری ماهیانه و سالیانه، متابولیسم میکروبی خاک و شرایط رطوبتی زیست بوم تغییر یافته، بنابراین لزوم تغییر برنامه های مدیریتی در 30 سال آینده این منطقه حفاظت شده ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: پارامترهای هواشناسی، مناطق حفاظت شده، مدل LARS، WG، همدان
  • پیمان حیدریان، کاظم رنگزن، سعید ملکی، ایوب تقی زاده صفحات 97-118
    پایداری در توسعه شهری به علت سطوح بالای شهرنشینی تقریبا در کل بخش های جهان، به یک موضوع مهم تبدیل شده است. بنابراین برای رسیدن به توسعه پایدار شهری و همچنین تصمیم گیری بهتر برای جهت دهی توسعه در آینده، بازبینی دائمی فرآیندهای دینامیک شهری با توجه به توسعه در گذشته و پیش بینی آن در آینده، اجتناب ناپذیر است. هدف پژوهش حاضر، مدل سازی و پیش بینی توسعه کلان شهر تهران با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) و مدل شبکه عصبی مصنوعی (پرسپترون چندلایه (MLP)) با در نظر گرفتن دوره 11 ساله 1385_1374 است. برای این منظور ابتدا، معیارهای موثر در فرآیند توسعه شهری از سازمان های مربوط جمع آوری، آنالیز و آماده سازی شدند و نقشه های کاربری زمین برای سال های مورد نظر از تصاویر ماهواره لندست استخراج شد و با استفاده از داده های اتوکد سازمان نقشه برداری و نقشه های موجود بهبود داده شدند. سپس صحت سنجی نقشه ها و آشکارسازی تغییرات انجام شد. نتایج آشکارسازی تغییرات با ضریب کاپای 85/91% نشان می دهد که بیشترین افزایش مساحت در مناطق ساخته شده (38/5886 هکتار) و بیشترین کاهش مساحت در زمین باز (89/5328 هکتار) رخ داده است. بر مبنای این تغییرات و برای اجتناب از روش سعی و خطا در انتخاب بهترین ترکیب معیارهای ورودی به مدل، با استفاده از روش OLS پیش پردازشی روی این معیارها صورت گرفت. در مرحله بعد با در نظرگرفتن خروجی روش OLS، 11 متغیر مستقل بعنوان ورودی به مدل انتخاب شدند. سپس مدل سازی پتانسیل تبدیل کاربری برای سال 1396، با استفاده از روش MLP انجام شد و با روش زنجیره مارکف نقشه کاربری اراضی برای سال 1396 پیش بینی شد. در نهایت نتایج نشان داد که پیش بینی صورت گرفته نسبت به مطالعات گذشته به واقعیت های زمینی نزدیک تر است و بیشترین میزان توسعه در سال 1396 در بخش های شرقی، شمال غرب و غرب کلان شهر تهران رخ خواهد داد. 2- روش شناسی برای دستیابی به اهداف این مطالعه، ابتدا معیارهای موثر در فرآیند توسعه شهری از سازمان های مربوط جمع آوری، آنالیز و آماده سازی شدند. نقشه های کاربری زمین برای دوره مورد مطالعه (1385-1374) از تصاویر ماهواره لندست استخراج شد و با استفاده از داده اتوکد و نقشه های موجود بهبود داده شدند. سپس صحت سنجی نقشه ها و آشکارسازی تغییرات انجام گرفت و بر مبنای این تغییرات، به منظور اجتناب از روش سعی و خطا در انتخاب بهترین ترکیب معیارهای ورودی به مدل، با استفاده از روش OLS پیش پردازش روی این معیارها صورت گرفت. در مرحله بعد با در نظر گرفتن خروجی روش OLS، متغیرهای مستقل به عنوان ورودی به مدل انتخاب شدند. در نهایت، با استفاده از روش MLP مدل سازی پتانسیل تبدیل هر کاربری انجام گرفته و با به کارگیری روش زنجیره مارکوف نقشه کاربری اراضی برای سال 1396 پیش بینی شد.
    3- بحث در مطالعه حاضر، رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) و مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه (MLP) برای شناسایی و بهبود درک ما از نیروهای اجتماعی- اقتصادی، فیزیکی و کاربری زمین که بر توسعه شهری تاثیر می گذارند، و نیز برای یافتن تاثیرات نابرابر این عوامل و محتمل ترین مکان ها برای توسعه شهری آینده کلان شهر تهران مورد استفاده قرار گرفتند. با توجه به تنوع و تعداد بالای عوامل تاثیرگذار در این فرآیند و نتایج تحقیق می توان این گونه بیان کرد، که فناوری های RS و GIS تولید و تجزیه و تحلیل حجم عظیمی از داده های مکانی و غیر مکانی را امکان پذیر و تسریع می بخشند و یک خروجی با درجه بالایی از صحت و دقت را در کوتاه ترین زمان ممکن امکان پذیر می سازند. برتری این مطالعه نسبت به مطالعات گذشته در این است، که از فرآیند پیش پردازش متغیرهای مستقل ورودی به مدل با استفاده از روش OLS استفاده شد و در نتیجه از بین داده های موجود بهترین ترکیب انتخاب شد. در مطالعات گذشته پیش پردازشی روی متغیرهای ورودی به مدل صورت نگرفته و اگر هم انجام شده، بیشتر از روش سعی و خطا استفاده شده است. از آن جمله می توان به تحقیق طیبی و همکاران در سال 1390در زمینه پیش بینی توسعه شهری گرگان و تحقیق کرم و یعقوب نژاد اصل در سال 1392 در زمینه توسعه کالبدی شهر کرج اشاره کرد. همچنین با بررسی های میدانی و دور کاوی با استفاده از ابزارهای موجود، نتایج نشان داد که پیش بینی صورت گرفته نسبت به مطالعات گذشته به واقعیت های زمینی نزدیک تر است و روند توسعه موجود را دنبال می کند.
    4-
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که بیش ترین میزان توسعه شهری کلان شهر تهران برای چشم انداز 1396 در بخش های غربی و شرقی خواهد بود. این نتایج نشان دهنده اعتبار و صحت مدل بوده که با واقعیت کاملا سازگار و منطبق است و می تواند به عنوان مدلی اجرایی در برنامه ریزی های چشم انداز آینده کلان شهر تهران بسیار راه گشا بوده و مورد استفاده قرار گیرد. البته برای ارتقاء و افزایش هر چه بیشتر ضریب اطمینان مدل، در مطالعات آتی می توان از معیارهای تاثیرگذار بیشتری مانند مالکیت، قیمت زمین و مراکز تجاری استفاده کرد که به دلیل وجود محدودیت هایی استفاده نشده اند، و می توانند در فرآیند توسعه و رشد شهری کلان شهر تهران بسیار تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: مدل سازی، توسعه شهری، پیش پردازش آماری، رگرسیون حداقل مربعات، شبکه عصبی، RS، GIS
  • افسانه بارانی پور، امیر محمودزاده صفحات 119-134
    افزایش پدیده ریزگردها با پاره ای از شرایط جدید اقلیمی پیوند داده می شود وافزایش فرکانس آن در پاره ای از مناطق و شهرهای ایران از جمله شهرهای ساحلی استان خوزستان وبوشهر مشکلات جدی در حوزه های مختلفی چون تردد، بهداشت عمومی؛ بروز پاره ای امراض، و... بوجود آورده است. همواره بر این نکته تاکید شده است که کانون های عمده تامین کننده اصلی ریزگرد ها در ایران واقع در کشورهای عراق، سوریه، عربستان است و اگر چه به صورت کلی علت تشدید چنین پدیده ای به تغییرات اقلیمی، تغییرات بنیادی در آبگیرها و خشکسالی های اخیر نسبت داده می شود، ولی همواره این سوال اساسی مطرح بوده است که تغییرات فرکانس وتفاوت های ماهوی ذرات حمل شده نشان دهنده حقایق دیگری می تواند باشد. این مقاله که برگرفته از یک طرح پژوهشی در دانشگاه اصفهان است با اتکا به تحلیل فرکانس وشدت روز های گردو غباری در ایران و دو روش مورفوسکوپی و گرانولومتری نمونه های برداشت شده در شهرهای ماهشهر، گناوه، اهواز، کرمانشاه و بهبهان نسبت به ارزیابی منشا، تعیین سهم کانون های تولید و علت بروز چنین پدیده ای در سواحل جلگه خوزستان و بوشهر مبادرت و موارد زیر را می توان به عنوان نتیجه این طرح مطرح نمود. بیش از 58 درصد روز های گرد و غباری در استان خوزستان و بوشهر منشا ساحلی دارد و به کانون های تولید ریز گرد خارجی معطوف نیست. عملیات عمرانی و بویژه ساحل سازی و از همه مهمتر ایجاد جاده های ساحلی عامل اصلی در ایجاد ریز گرد های این دو استان است. توقف عملکرد مکانیسم جاذبه ماه و خورشید و جلوگیری ازخیس خوردگی اراضی ساحلی عامل اصلی در آماده سازی بسترهای تولید ریزگرد در این مناطق است.
    کلیدواژگان: جزرو مد، ریز گرد، تغییرات اقلیمی، خطوط ارتباط ساحلی
  • وکیل حیدری ساربان، ابراهیم بهشتی جاوید، محمدحسین فتحی صفحات 135-150
    با توجه به توسعه فیزیکی روز افزون شهرهابه ویژه شهرهای جاذب جمعیت مثل شهرهای توریستی و صنعتی، کنترل توسعه فیزیکی متناسب شهری در زمین های پیرامونی شهرها یکی از مهمترین دغدغه های مدیران وبرنامه ریزان شهری و محیطی است. برای انجام چنین کاری لازم است تناسب زمین با استفاده از متغیرهای مختلف مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در این پژوهش با استفاده از دو مدل منطق فازی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) تناسب زمین برای توسعه فیزیکی شهر سرعین مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج به دست آمده از مدل ها با توجه به وضعیت موجود توسعه شهر مورد بررسی و صحت سنجی قرار گرفته است. برای این کار از هشت معیار طبیعی استفاده شده که عبارتند از: شیب،کاربری زمین،تناسب خاک، سنگ شناسی، لندفرم ها، فاصله از شبکه ارتباطی، فاصله از گسلو فاصله از شبکه زهکشی. نتایج بدست آمده در پنج کلاس کیفی (تناسب خیلی کم، کم، متوسط، زیاد وخیلی زیاد) طبقه بندی و مورد تحلیل قرار گرفتند. در مدل منطق فازی از سه مقدار مختلف گاما (7/0، 8/0 و9/0) برای انجام مدل استفاده شد و نتایج بدست آمده نشان داد که گامای 8/0بیشترین انطباق را با شرایط موجود دارد و طبق آن حدود 67 در صد از توسعه شهر بین سال های 1368 تا 1390 در زمین های با تناسب متوسط تا زیاد بوده است. حدود 7 درصد در زمین های با تناسب خیلی کم توسعه داشته است. در مدل AHP درصد زمین های با تناسب زیاد و متوسط زیاد نشان داده شده است و مقدار زمین های نامساعد(مثل مناطق شمال شرقی شهر) بسیار کم نشان داده شده است. نتایج ارزیابی نشان داد که مدل منطق فازی و عملگر گامای آن نتایج بهتری را نسبت به مدل AHP ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: تناسب زمین، منطق فازی، AHP، توسعه فیزیکی، شهر سرعین
  • الهه اکبری، مجید ابراهیمی، بختیار فیضی زاده، حمید نژاد سلیمانی صفحات 151-170
    دمای سطح زمین همواره به دلیل عوامل انسانی و طبیعی در حال تغییر است که می تواند منجر به تغییرات قابل توجهی در میزان محصولات کشاورزی و فرایندهای خاکسازی در سطح زمین شود. در این راستا استفاده از سنجش از دور به عنوان یک تکنولوژی کارآمد در مطالعات تغییرات کاربری اراضی و نیز بررسی دمای سطح زمین همواره مورد نظر کارشناسان بوده است. در این مطالعه از روش سبال (SEBAL) (الگوریتم تعدیل یافته انرژی سطح برای زمین) در حوضه آبخیز طالقان به منظور مدل نمودن دمای سطح زمین (LST) و تعیین ارتباط آن با کاربری/پوشش اراضی (LULC) استفاده شده است. برای این منظور از تصاویر TM (1987) و ETM+ (2010) استفاده شده و پس از انجام مراحل مختلف پردازش تصاویر نسبت به استخراج نقشه های کاربری اراضی بر اساس روش ماشین بردار پشتیبان (SVM) در دوره زمانی23 ساله اقدام گردید. دقت طبقه بندی به روش SVM با بررسی از طریق داده های حقایق زمینی، در تصویر TM و ETM+ برحسب ضریب آماری کاپا به ترتیب 83/0 و 89/0 و براساس دقت کلی 37/88 و 86/92 درصد بدست آمده است. بیشترین تغییرات کاربری اراضی در اراضی مرتعی به چشم می خورد که به اراضی مرتعی با اهمیت پایین تر یا اراضی بایر تبدیل شده اند. علاوه بر این، افزایش بیابان زایی و کاهش پوشش گیاهی، روند افزایش دمای سطح زمین (LST) را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشترین LST در مناطق مسکونی و اراضی بایر با رخنمون سنگی مشهود است که با گذشت سالیان متمادی نیز روند افزایش دما قابل تامل است. نتایج این پژوهش در مطالعات حفاظت منابع طبیعی بسیار کاربردی بوده و می تواند راهگشای برنامه ریزی های حفاظت منابع طبیعی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، تغییرات کاربری اراضی، دمای سطح زمین، روش سبال، حوضه آبخیز طالقان
  • مهندس مرتضی احمدی اردکانی، محمد رجبی، علی سرکارگر اردکانی صفحات 171-198
    جنگل ها یکی از منابع طبیعی مهمی هستند که انسان برای ادامه حیات به آن وابسته است. امروزه جنگل ها به دلایل مختلفی از قبیل گرم شدن زمین، بی دقتی گردشگران و سوزاندن عمدی درختان توسط افراد محلی برای ایجاد اراضی با قابلیت کشت، دچار آتش سوزی شده و بخش زیادی از آن ها از بین می روند. از فواید مهم جنگل افزایش میزان نفوذ پذیری آب در خاک و ذخیره آن، جلوگیری از فرسایش خاک، تصفیه هوای آلوده و زیستگاه گونه های گیاهی و جانوری مختلف است. بدیهی است که نبود جنگل مشکلات زیادی را برای زندگی بشر ایجاد می نماید. برای حفظ این منبع مهم و ارزشمند باید از وقوع این حادثه تا حد امکان جلوگیری شود و در صورت وقوع آن به هر دلیلی باید از پیشرفت و گسترش آن جلوگیری گردد. این پیشگیری از آتش سوزی و مهار آن در زمان وقوع، نیازمند تعیین مناطق پر خطر آتش سوزی و ایجاد تمهیدات لازم برای جلوگیری از گسترش آن است. تاکنون مطالعات مختلفی در رابطه با تهیه نقشه پهنه بندی خطر آتش سوزی جنگل ها انجام شده است که از روش تلفیق خطی وزن دار، نقشه های معیار با هم جمع شده که نتایج مطلوبی حاصل گردیده است. در این پژوهش با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره و تحلیل های مکانی مورد نیاز، نسبت به پیش بینی مناطق با ریسک بالای آتش سوزی اقدام گردید. روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) یکی از پرکاربردترین روش های وزن دهی است که به طور گسترده استفاده می شود و دلیل آن سادگی روش و ساختار سلسله مراتبی آن است که با شکستن مسایل پیچیده به ساده و مقایسه دودویی معیارها با هم به محاسبه وزن ها می پردازد. در این مقاله از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی و برای تلفیق لایه ها از دو روش فازی و میانگین وزنی مرتب شده (OWA) با کمیت سنج های مفهومی فازی، استفاده شده و نتایج حاصل از آن با استفاده از روش جمع کیفی(QS) با یکدیگر مقایسه گردید. به نظر می رسد استفاده از روش AHP-OWA برای پهنه بندی منطقه مورد مطالعه از نظر میزان خطر آتش سوزی نسبت به روش فازی از دقت بالاتری برخوردار است. در نهایت بهترین QS برای روش AHP-OWA با آلفای 4 به دست آمد که با توجه به قرار گرفتن درصد قابل توجهی از پهنه های آتش سوزی اتفاق افتاده در مناطق پرخطر و بسیار پرخطر و دقت 0874/0، QS این روش مقدار بالاتری را نسبت به روش فازی گاما نشان می دهد که بیانگر تفکیک بهتر بین پهنه های خطر و در نتیجه نقشه های پهنه بندی خطر با دقت بالاتری تولید می شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، آتش سوزی جنگل، AHP، فازی، Fuzzy، OWA
  • مهندس حسین سلیمانی، محمد طالعی صفحات 199-218
    ارزیابی تناسب اراضی برای محصولات کشاورزی یکی از اقدامات ابتدایی و ضروری در توسعه پایدار، جلوگیری از تخریب اراضی و حفاظت از منابع زیستی برای استفاده آیندگان است. در این زمینه و با توجه به اهمیت برنج به عنوان محصولی استراتژیک در کشور، اقدام به ارزیابی تناسب اراضی در استان زنجان با استفاده از قابلیت های ترکیبی سیستم اطلاعات مکانی (GIS) و روش های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) در قالب مدل فائو شد. در این پژوهش با توجه به نظرات کارشناسان مربوطه و مطالعه طرح ها و پژوهش های پیشین، از 4 شاخص زیست محیطی (منابع تامین آب، متغیرهای اقلیمی، خاک، توپوگرافی) و 5 شاخص اجتماعی-اقتصادی (نیروی کار انسانی و ماشینی، فاصله از جاده و بازار، تعداد شرکت های تعاونی) برای مدل سازی تناسب اراضی استفاده شد. برای وزن دهی و تجمیع لایه ها، به ترتیب از روشAHP و روش رتبه بندی براساس تشابه به حد ایده آل (TOPSIS) استفاده و در مرحله بعدی نتایج به دست آمده بر اساس مدل پیشنهادی فائو و یک کلاس به عنوان مناطق دارای محدودیت، طبقه بندی شدند. در نقشه اولیه تناسب اراضی به دست آمدهاز شاخص های زیست محیطی 36/114 کیلومتر مربع (51/0%) و در نقشه نهایی بعد از تجزیه و تحلیل اجتماعی-اقتصادی 73 کیلومتر مربع (33/0%)، به عنوان کلاس کاملا مناسب (S1) شناخته شد. دقت کلی نقشه اولیه و نهایی در مقایسه با نقشه کاربری اراضی منطقه به ترتیب 7/74% و 3/89% به دست آمد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر مهمترین پارامترهای ارزیابی تناسب اراضی برای برنج به ترتیب منابع تامین آب، اقلیم، خاک، ماشین آلات کشاورزی و توپوگرافی بوده، همچنین کمبود منابع آبی و شوری خاک از مهمترین موانع کشت برنج در منطقه مورد مطالعه به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، برنج، زنجان، GIS، MCDM
  • پیمان محمودی، محمود خسروی، سیدابوالفضل مسعودیان، بهلول علیجانی صفحات 219-246
    یخبندان یکی از پدیده های مهم مورد مطالعه در اقلیم شناسی است که از تغییر دما در طول زمان ناشی می شود. در این مطالعه هدف بر این است که از طریق طبقه بندی الگوهای همدید مرتبط با یخبندان های فراگیر ایران، مکانیزم های دینامیکی موجد این پدیده شناسایی شوند. لذا بر اساس یک اصل مکانی روزهایی که 65 درصد و بیشتر از مساحت ایران دمای صفر و زیر صفر درجه سانتیگراد داشته اند به عنوان روزهای همراه با یخبندان فراگیر ایران انتخاب شدند. تعداد این روزها در کل دوره مورد مطالعه به 835 روز رسید. لذا جهت شناسایی و بررسی الگوهای گردشی تراز 500 هکتوپاسکال (فشار سطح دریا)، داده های میانگین روزانه ارتفاع ژئوپتانسیل (فشار سطح دریا) برای محدوده مورد مطالعه استخراج و تحلیل مولفه های مبنا بر روی ماتریس آنها اجرا شد. نتیجه این تحلیل نشان داد که با 15 مولفه می توان 6/89 درصد تغییرات ارتفاع ژئوپتانسیل و 9/84 درصد تغییرات فشار سطح دریا را در زمان وقوع یخبندان های فراگیر ایران تبیین کرد. سپس برای شناسایی الگوهای گردشی مرتبط با یخبندان های فراگیر ایران، خروجی های تحلیل مولفه های مبنا به عنوان ورودی های تحلیل خوشه ایمورد استفاده قرار گرفت و در نهایت پنج الگو برای ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال و سه الگو برای فشار سطح دریا شناسایی شد. نتایج نشان داد رای اینکه یک یخبندان فراگیر در ایران رخ دهد باید در تراز 500 هکتوپاسکال یک پشته عمیق در حوالی دریای سیاه تشکیل و در سطح زمین نیز گسترش زبانه شرقی پرفشار اروپایی و یا گسترش زبانه غربی پرفشار سیبری را داشته باشیم.
    کلیدواژگان: ایران، یخبندان فراگیر، تحلیل مولفه های مبنا، تحلیل خوشه ای، فشار سطح دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل
  • فاطمه پورقاسم، امیرحسین علی بیگی، کیومرث زرافشانی صفحات 247-262
    پژوهش کیفی حاضر با هدف شناسایی وضعیت بهینهمدیریت ضایعات دامی توسط دامداران استان کرمانشاه انجام شد. نمونه ها بر اساس دو معیار سابقه زیاد در پرورش دام و مالکیت تعداد دام زیاد بر اساس عرف منطقه انتخاب شدند. با استفاده از مصاحبه عمیق، گروه های متمرکز و مشاهده مستقیم اطلاعات موردنیاز کسب شد و سپس با روش تئوری بنیانی تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که نحوه پرورش دام، عدم وجود برنامه مناسب در تغذیه دام، عدم مراقبت و نوع و نژاد دام مهمترین عوامل ایجاد ضایعات دامی هستند. ضایعات تولیدی به همراه پسماندهای دامی جهت حاصلخیزی خاک، تهیه صنایع دستی، استفاده به عنوان بستر دام، فروش و دفع حشرات به کار برده شده و مقداری هم دفع می شود. دفع ضایعات روش نامناسبی برای مدیریت ضایعات و پسماندهاست لذا توصیه می شود اصلاح بیولوژیکی با روش های تولید بیوگاز و کمپوست جایگزین آن گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت ضایعات، ضایعات و پسماندهای دامی، پرورش دام
  • شهرزاد قلی زاده سرابی، محمد رحیم رهنما صفحات 263-286
    امروزه مفهوم ظرفیت تحمل زیست محیطی در برنامه ریزی و مدیریت شهری، یکی از مهمترین ابزارها در جهت نیل به پایداری شهری است. در این مقاله تراکم مطلوب توسعه شهری با رویکرد ظرفیت تحمل زیست محیطی در منطقه 9 شهری تعیین و در آن مفهوم ظرفیت تحمل به دو مفهوم اساسی ظرفیت تحمل حیاتی و مقاومت محیط تقسیم گردید. به منظور تعیین ظرفیت تحمل در ابتدا پتانسیل بهره وری هریک از منابع موجود و بار عملکردی هریک از تاسیسات شهری در پاسخ به نیازهای واقعی شهرنشینان براساس هفت عامل آب، فاضلاب، زباله، انرژی، راه، حمل و نقل همگانی و سطوح سبز برآورد شد و سپس بر مبنای استانداردهای زیست محیطی و آستانه های مجاز آلودگی تراکم مطلوب توسعه تعیین شد. برای ارزیابی ظرفیت تحمل از مدل عدد فشار در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) بهره گرفته شد و ظرفیت تحمل در سه بازه تحت عنوان آستانه مطلوب، آستانه مجاز و فشار بحرانی توزیع گردید. نتایج نشان داد که جمعیت و تراکم توسعه منطبق بر ظرفیت تحمل منطقه توزیع نیافته است و در بازه فشار بحرانی برابر با بیشترین مقدار فشار وارده بر سرزمین قرار دارد. در ادامه عامل مصرف و بهره وری از منابع آب و تصفیه فاضلاب به عامل محدودکننده ظرفیت تحمل منطقه انتخاب شد و برمبنای آن حداقل و حداکثر توان جمعیت پذیری منطقه برابر با 109862 و 125913 نفر با متوسط ضریب سطح زیربنای 6/90 درصد و تراکم خالص و ناخالص 76 و 114 نفر در هکتار تعیین شد. در نهایت پیشنهاد می شود مفهوم ظرفیت تحمل زیست محیطی به عنوان ابزار جامع برنامه ریزی، پیش از بروز عوارض منفی ناشی از فشار جمعیت، در فرآیند مدیریت و برنامه ریزی کلانشهر مشهد و به ویژه در توسعه های جدید بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ضریب سطح زیربنا، ظرفیت تحمل شهری، محیط زیست
|
  • Masoud Safaie Pour, Hadi Alizadeh, Safiyeh Damanbagh Pages 1-20
    The main objective ofthisstudy is to assessthe status ofsocial capital components in theAhwazneighborhoodof Ameri, withtwosubs - goals of identifying ameasure of realization and measure of prioritytothese components by theviewpoint of experts and neighborhoodresidents hasbeen carried.Components proposed for measuring and evaluating social capital condition in the Ameri neighborhood in the three dimensions of within groups(Bonding social capital), inter-group(Bridging social capital) and cross-group(Linking social capital) are set.In this regard, research methodology is"descriptive – analytic", that data collected based on survey method and the form of questionnaire.So firstly, from the opinions of 15 experts for determinetorealization measure the components of social capital in the Ameri neighborhoodand then to form of randomly based on neighborhood population, from opinions of 322 neighborhood residents to determine social capital components priority measure in the Amery neighborhood was used. For data analysis to adaptive of research purposes, to model of fuzzy AHP (FAHP) for evaluatingof experts opinions and T-test examination for the evaluation of views of neighborhood residents in the form of SPSS software was used.The results show that bonding social capital indicator, adapting to the view of experts to measure of 0.474 fuzzy weighted other than dimensions the neighborhood is better achieved.assessment components of social capital priority from the view of neighborhoods citizens show thatbinding social capital between the eigenvalues ​​obtained and the bottom out of -0.63the T-test examination have greater priority for payment is to improve condition the Ameri neighborhood.
    Keywords: Social capital, bonding social capital, Binding social capital, linking social capital, neighborhood Ameri, Ahvaz
  • Saeid Movahedi, Mohammad Barati Pages 21-40
    n this study investigated the synoptic and 3-d dimensional cyclone and cyclogenesis centers in different levels at theatmosphere in 1372. Improvement forecast of climatic systems for preventing of damages and disease cause of them and or better planning for use of precipitation, necessities for the identifying cyclone centers and which cyclones that included our country.The cyclones identified and detected through the designed algorithms. Case study area included -30 western degree, 80 eastern degrees and 0 to 80 northern degrees. For this purpose used of reanalyzed NCEP/NCAR data, 6-hour intervals(00, 06, 12, 18z) and 2.5*2.5 degrees of spatial resolution for detection of cyclones that affected in the middle east and Iran regions. Grads software was used for the spatial detection of cyclones. Matlab, Surfer and Excel software was used for the analysis and map designing. Results show that in 500 and 1000 hpa levels had more cyclones than 925, 850, 700 and 600 hpa levels. Autumn season had the highest cyclone except 500 hpa level through all level studied. Summerseason had the lowest cyclone through all levels was studied. Also, main cyclogenesis centers were located in the Gulf of Genoa , Southern Italy, and Spanish-Portugal.
    Keywords: Cyclone, Cyclogenesis, Synoptic, Middle east, Algorithm
  • Mousa Abedini, Masume Kamrani, Mohammadreza Eghbal Pages 41-62
    karstic zones in dealing with diversity and complexity factor and their mechanisms in related to each other¡ with respect to their roles in the evolution and karstification sensitivity are avery different reaction. Therefore today’s led to Special pay attention in the initial studies and preparing karstification maps on the environmental planning to theresearcher. The study zone with karst formations is the part of the folded limestone formations and tectonic crushed zones and that is very prone to formation of various karstic landforms. The main purpose of study factors in the development of karst sinkhole and Zoning emphasizing talent development and sensitive karst area Inscription based on the effects of these factors. Therefore, all data layers were processed using Arc GIS software and the relationships between variables and their effect on the dependent variable using multivariate linear regression analysis was conducted in SPSS. The results of the regression equation and multivariate linear regression and influence of regression coefficients on the data matrix variables due to thePotential occurrence of sinkholes indicated the spectral coefficients are obtained numerically positive and negative. Positive numbers indicate the suitable conditions for karst development and negative indicated unsuitable conditions for the development of karst. The numerical range of the spectrum, the three-class quality, including low talent, talent, and more talent into the medium. Interpretation of the coefficients and the results of this study showed that lithology is the most important roles in karst development and then the layers faults, rainfall, elevation, temperature, dip and dip direction, the next levels are important.
    Keywords: Karst talent, Sinkholes, multivariate linear regression, Bisetoun, Paraw. GIS, SPSS
  • Dr Aghil Madadi, Dr Ata Ghffari Pages 63-80
    Slope instability and falls are main risks in mountainous areas . Rock falls refers to abrupt or instantaneous movements of loosend blocks or complexes of solid rocks detached from steep rock walls (Chau et al 2004, 385). Rock falls occur mainly on the steep slopes above the vertical walls of the cliff and rocky reef areas without vegetation (Nader sefat 2006, 63). Due to the risk of these movements to human communities, one has to control them. In order to control mass movements, different aspects of the movements should be studied in detail.
    The Aghlaghan chay catchment area with 166 square kilometer area, bounded by lat 38, 10-38, 44N and long 47, 46-48 E. this catchment area is located in northwestern of Iran and southwesternslope of Sabalan Mountain. Aqlaqhan Chay catchment by having mountain face and the geological, lithologic and climate conditions is sustainable for the production of falling movements. These phenomena every year causing damage to lives and property in residential areas, road destruction and widespread creation and filling of reservoir sediment and riverbed sediment is Yamchi dam. Therefore, zonation of catchment area in view of sensibility to Rock fall is very necessary .
    Keywords: Aghlaghanchay, fall, zonation, Vikor model
  • Hamid Nouri, Alireza Ildoromi Pages 81-96
    Extended Abstract 1- Introduction Moisture flux convergence (MFC) is some moisture in and moisture convergence terms. The function is calculated on the basis special humidity and wind vectors and it is used to forecast the thunderstorms and heavy precipitations. It is a term theatmosphere that moves from side to another side. It combines from advection humidity in the conservation of water vapor equation and was first calculated in the 1950s and 1960s as a vertically integrated quantity to predict rainfall associated with synoptic-scale systems. MFC was eventually suggested for use in forecasting convective initiation in the midlatitudes in 1970, but practical MFC usage quickly evolved to include only surface data, owing to the higher spatial and temporal resolution of surface observations. Since then, surface MFC has been widely applied as a short-term (0–3 h) prognostic quantity for forecasting convective initiation, with an emphasis on determining the favorable spatial locations for such development. This research investigates moisture flux convergence in convective, non-convective, super-heavy and heavy precipitation events in the southern coasts of Caspian Sea. It studies therole of each humidity resources to occur precipitation in different regions in the north of Iran. 2-
    Methodology
    On the basis of daily precipitations in seven stations during 1961 to 2008, with regard to 25 and 50 percent probability, precipitation events are divided into heavy and super heavy precipitations. The events are also grouped into convective and non-convective precipitations based on the clouds synoptic codes. The moisture sources are distinguished using moisture flux convergence and humidity advection in different level pressures from 1000 to 500 hpa over the past 2 days. Moisture sources are distinguished for precipitations in the north of Iran. 3– Discussion Figure1 shows that there is the most frequency of moisture flux convergence in the west area in compare with the east and mountainous regions. There are the maximum functions at 06:00 GMT for different precipitation regions. Figure 2 indicates that the functions are in the convective group more than thenon-convective group and super-heavy than heavy precipitation events. There are the maximum functions at 06:00 GMT for different precipitation groups. Fig.1. Moisture flux convergence mean in different precipitation regions in 1000hpa level(gr/kgs) 18 12 06 00 Observational times Precipitation regions 10 12 16 12 west region, super heavy group 5 8 12 9 West region, heavy group 8 10 14 11 Mountainous region, super heavy group 4 8 12 6 Mountainous region, heavy group 6 8 8 6 East region, super heavy group 4 8 8 6 East region, heavy group Fig.2. Moisture flux convergence mean in different precipitation groups in 1000hpa level(gr/kgs) 18 12 06 00 Observational times Precipitation groups 6 15 18 12 Convective and super heavy precipitation 6 9 12 8 Nonconvective and super heavy precipitation 4 8 12 7 Convective and heavy precipitation 2 6 11 5 Nonconvective superheavy precipitation 4– Conclusion The difference between heavy and super-heavy precipitation in terms of moisture flux convergence is more in convective than non-convective events. The frequency of moisture sources is more in super-heavy precipitation than heavy precipitation. However, the Caspian Sea is the first supplier moisture sources for the precipitation in the north of Iran, the Black Sea and the Mediterranean Sea are the second supplier sources respectively in super-heavy and heavy precipitation.
    Keywords: precipitation, SST, 2m air temperature, the southern coasts of Caspian Sea
  • Peyman Heydarian, Kazem Rangzan, Saeed Maleki, Ayob Taghi Zadeh Pages 97-118
    In late 2011, the world’s population surpassed the 7 billion and it is currently growing by an additional 78 million persons every year. Most of the future population growth will occur in developing countries, particularly in less developed countries (United Nations, 2011: 7). This increasing population pressure is leading to unregulated growth (Maithani, 2009: 364), Sprawl, horizontal spread of urban areas, rapid changes in land use and increasing trend of environmental degradation (Dewan and Yamaguchi, 2009: 390). In order to alleviate ,adverse effects of urbanization on the environment and maintain optimal ecosystem function (Fang et al., 2005: 295), spatial and temporal patterns of land use and land cover changes (LULC), and subsequently the factors affecting these changes(Serra et al., 2008: 190), are important in developing rational economic, social and environmental policies (Long et al., 2007: 351 Dewan and Yamaguchi, 2009: 390). Also, the advent of satellite images and geospatial technologies has paved new dimension for assessing and monitoring land use/ cover changes (Mussie et al., 2011: 2149). Encountered to these severe negative impacts, there is an urgent need for urban planners to develop predictive models of urbanization. These models not only provide an understanding of the urban growth process but also provide realizations of the numerous potential growth scenarios taken by urban area in future (Maithani, 2010: 36). Despite enormous researchers on urbanization, modeling using intelligent methods is still obscure issues such as the ordering importance and number of input data in this field is required. Thus, due to lack of a systematic method to find the best combination of input parameters, we have on the way we have introduced amethod to fill this gap. The present study was aimed to model development of metropolitan Tehran using Multi-layer Perceptron Neural Network model and Ordinary Least Squares regression (OLS) for preprocessing the input parameters to the model. 2- Methodology To satisfy end of the present study, at first, effective criteria in the urbanization process were collected from associated organizations, analyze, and prepared. Land use map for the study period (2006-1995) was extracted from the Landsat images and was improved using AutoCAD data and available map. Then, accuracy assessment of maps and change detection were performed and based on these changes, in order to avoid the trial and error method for choosing the best combination of input parameters to the model, using OLS pre-processing was performed according to criteria. Then, given to output method of OLS, the independent variables were chosen as input to the model. Finally, using Multi-layer Perceptron algorithm of Artificial Neural Network, transition potential modeling for each criterion undertaken, and the Markov chain method the land use map for the year 2017 was predicted. 3- Discussion In the present study, Ordinary Least Squares regression (OLS) and Multi-layer Perceptron algorithm of Neural Network were used to identify and improve our understanding of the social-economic, physical and land use forces that affecting urbanization, as well as finding the unequal impact of these factors and the most likely location for future urban development of metropolitan Tehran. Due to the large number and variety of factors affecting in the process and research results it can be notedthat RS and GIS technology allow us to generate and analyze large amounts of spatial and spatial data and output with a high degree of accuracy in the shortesttime. The advantage of this study compared to previous studies, is to use OLS method on input independent variables to the preprocessed model. Previous studies did not refer to preprocessing on input variables to the model, and if so, trial and error method is used. Among them, research conducted by Tayebi et al and Kamiab et al (1390 year) on predicted urbanization of Gorgan city and that Karam and Yaghob Nezhade Asl (1392 year) on thephysical development of Karaj city are substantial. Also, surveys field and remotely sensed results showed that the predictions compared to previous studies are closer to the ground realities and follows the available development trend. 4- Conclusion Results of the present study show that most urbanization trends of metropolitan Tehran for theprospect of the year 2017 will be concentrated in the eastern and western parts. These results indicate the validity of the model, fully consistent with the facts and can be implemented as a model in planning for the future prospects of metropolitan Tehran. However, to upgrade and increase the reliability of the model more efficiently, future studies can be used in a promising manner such as property, land prices and commercial centers, that due to restrictions available are not used here, and the urbanization process of metropolitan Tehran can be very influential. Keywords: modeling urban development, statistic preprocessing, least squares regression, neural network, RS, GIS. -United Nations, (2011), Department of Economic and Social Affairs - Population Division, World population prospects. -Maithani, S, (2009), A Neural Network based Urban Growth Model of an Indian City, J. Indian Soc. Remote Sensing, 37, 363–376. -Dewan, A.M, Yamaguchi, Y, (2009), Land use and land cover change in Greater Dhaka, Bangladesh: Using remote sensing to promote sustainable urbanization, Applied Geography, 29, 390–401. -Fang, Sh, Gertner, G.Z, Sun, Zh, and Anderson, A.A, (2005), The impact of interactions in thespatial simulation of the dynamics of urban sprawl, Landscape and Urban Planning, 73, 294–306. -Serra, P, Pons, X, Saur, D, (2008), Land-cover and land-use change in a Mediterranean landscape: A spatial analysis of driving forces integrating biophysical and human factors, Applied Geography, 28, 189–209. -Long, H, Tang, G, Li, X, and Heilig, G.K, (2007), Socio-economic driving forces of land-use change in Kunshan, the Yangtze River Delta economic area of China, Journal of Environmental Management, 83, 351–364. -Maithani, S, (2010), Application of Cellular Automata and GIS Techniques in Urban Growth Modelling: A New Perspective, Institute of Town Planners, India Journal, 7, 36 – 49. -Mussie, G, Tewolde, Cabral, P, (2011),Urban Sprawl Analysis and Modeling in Asmara, Eritrea, Remote Sensing, 3, 2148-2165.
    Keywords: modeling urban development, statistic preprocessing, least squares regression, neural network, RS, GIS
  • Afsaneh Baranipour, Dr Amir Mahmodzadeh Pages 119-134
    The occurrence of dust phenomenon is connected to some new serious climatic conditions and an increase in its frequency in some of the cities in southern coastal regions of Iran like Khuzestan and Bushehr provinces have generated serious problems in transportation, social health and promotion of certain diseases etc. Up to now, four main sources of dust origin have been the concern. Iraq, Syria, Arabia and interior zone¿, although as a whole, the cause of such occurrences’ severity is related to climatic changes, fundamental changes in the shallow marshes and the recent droughts. The prevailing addressed issue is: the change in frequency and differences in the transformed particle nature indicate facts other than what is known. By considering the analysis on frequency and magnitude of dusty days in Iran and the morphoscopy and granulometry procedures, the samples taken from Mahshahr, Genaveh, Ahwaz and Behbahan cities are analyzed to evaluate the source and determine the share of each source and the causation of such phenomenon in the above mentioned coastal regions. - More than 58% of the dusty days in the study zone have coastal sources and are not inclined on the foreign dust particle generating centers. - The civil operations of coastal developments in specific and most of all coastal bay-road constructions are the main factors contributing to dust particles’ distribution in these two coastal provinces. - Stoppage of lunar and solar absorptions and prevention of water coverage(tide) on coastal lands are the main contributors in providing the grounds to produce dust particles in these regions. Key Words: ebb and Flow, dust particle, climatic changes, coastal connecting routes
    Keywords: ebb, Flow, dust particle, climatic changes, coastal connecting routes
  • Vakil Heydari Sareban, Ebrahim Beheshti Javid, Mohammad Hoseyn Fathi Pages 135-150
    Today, natural and rural areas on the periphery of cities are used as a space for urban development. Unthought of land where the quality of ground and loss of ecosystems is critical. Natural features of the surrounding residential areas, especially in the urban and physical planning is very important Because of a phenomenon resulting decision is the best choice. This research led to the development of physical development and Sarein using two models of fuzzy logic and analytic hierarchy process (AHP) was evaluated. The fuzzy logic model for three different values of the gamma function (0.7, 0.8, 0.9) was used for the preparation of zoning maps and compare them with the existing design and development of existing residential areas, favorable and unfavorable, it was found that gamma 0.8 has the highest compliance & About 34 percent of the city In the land and 33 percent of those with a high proportion of In the land was the average suitability & Only 7% of the physical development of land which includes a small proportion of the North, North East, and North West region is The construction beside the river and the fault takes in steep areas. The results obtained from AHP model, particularly in the northern parts of North West and North East fuzzy model is very different And these lands as lands with moderate to high fitness has been introduced. The study was conducted in two models, the results of which were the model of fuzzy AHP model gives more accurate results toward.
    Keywords: land suitability, fuzzy logic, AHP, physical development, Sarein
  • Elahe Akbari, Majid Ebrahimi, Bakhtiar Fiezizadeh, Hamid Nezhadsoleimani Pages 151-170
    The land surface is always changing because of natural disasters especially human factors. This event is resulted from lack of attention to the time scale at the time of exploiting the environmental base resources. The land surface temperature (LST) is a very important factor in the global studies especially the temperature change and balance. In this research, the time-based spatial dynamics of LST was analyzed for Taleqhan Basin in Alborz province by means of the Landsat satellite data in relation to land cover/ land use in the region. The temperature degree obtained from LST is very Similar to the data obtained from meteorology. The SEBAL method used to obtain LST from the ETM data has shown that the difference between the real temperature degree in Taleghan meteorology or Climate forecast station and the estimated temperature is less than two degrees. Using the LST data obtained from the satellite images is advantageous from this point of view that it covers the area or the region completely. Furthermore, we can consider each pixel in the time-based map of LST as a Virtual meteorological station to analyze the data obtained about temperature. The research results show that LST is very sensitive to the plant coverage and the soil humidity. Hence the land uses with a high plant coverage distribution have a lower LST. Then this method can be used to detect the changes in LULC in a particular period of time. However, LST is related to human actions, too. It can be predicted that the LST will be increased in Taleghan in future regarding the effects of land use changes especially urbanization, deforestation and soil erosion in this region. The land uses with a low temperature has decreased while the land uses with a high temperature has increased. The research results can be important for the decision-makers especially the government organizations such as Agriculture Ministry, Water organization, Natural Resources Managements and etc. And finally the managers cooperation and a help by all groups of people are essential to stop worse changes and dissertation and also to prevent global warming.
    Keywords: Remote Sensing, change detection of land use, land surface temperature, SEBAL Method, Taleghan Basin
  • Morteza Ahmadi Ardakani Mohammad Rajabi Ali Sarkargar Ardakani Pages 171-198
    Forests are one of the main natural resources on which human life depend. Nowadays, forests are going through the process of deforestation and many parts of them are destroyed for various reasons such as the global warming effect, carelessness of tourists, and "Slash and Burn". Increasing the water permeability rate and soil retention capacity, preventing soil erosion, reducing air pollution and being home to different plants and animals species, are examples of the main benefits of forests. Obviously, lack of forests results in several problems for human life. In order to preserve this main and valuable resource, one should first prevent the forest wildfire as much as possible, and second, if it is on fire one must stop its expansion and spread. Prevention of fire and controlling it when it happens, require recognition of the areas with thehigh potential for fire and taking necessary preventive measures for its spread. There are different studies on how to prepare risk zone maps. The final maps have been compiled through aweighted linear combination of the factors involved and good results have been achieved. In this research, high-risk zones are predicted using multi-criteria decision making along with spatial analysis. Analytic Hierarchy Process method (AHP) is a most widely weighting method and widely used because this is simple and break down thecomplexissue for simple and calculate weights using thepairwise comparison of criteria. In this paper, Analytic Hierarchy Process method (AHP) used to weighting criteria and two methods of fuzzy and OWA with linguistic quantifiers was used for overlay layers and result of those compare with quality sum method. The best QS is obtained through AHP_OWA for α4 where many percentages of fires occurred in the high or very high-risk zones, QS of this method shows ahigher value than gamma fuzzy method that shows better separation between risk zones and thus prepares risk zone maps with higher precision.
    Keywords: Multi, Criteria Decision Making, Forest Wildfire, AHP, Fuzzy, Fuzzy, OWAKeywords
  • Hossein Soleymani, Dr Mohammad Taleai Pages 199-218
    Land suitability evaluation for agricultural products is one of the important initial works for sustainable development, prevent land degradation and biological resources conservation for the future. With respect to theimportance of rice as a strategic product in the country, this paper presents a land suitability evaluation model based on FAO framework in Zanjan province using of Geographic Information System (GIS) and multi-criteria decision-making. In this study, 4 environmental parameters (water resources, climate, soil, topography) and 5 social-economic parameters (human and machine labor, distance from roads and markets, the number of cooperatives) were used for land suitability evaluation. AHP and TOPSIS method were used respectively for determining the relative weight of factors and their aggregation. Next, the resulted map was classified based on FAO framework and a class as constraints area. According to the results, from environmental perspective 114.36 km2 (0.51%), and after removing unsuitable environmental areas, from thetotal suitable area, from socio-economic perspective 73 km2 (0.33%) were identified as ahigh suitable class (S1). The overall accuracy of the first and final map compared to land use map 74.7% and 89.3% was obtained. According to our finding, most important parameters in land suitability evaluation for rice cultivation are water resources, climate, soil, machinery labor and topography and also the lack of water and soil salinity are the main obstacles to rice cultivation in the province.
    Keywords: land suitability, rice, Zanjan, GIS, MCDM
  • Dr Peyman Mahmoudi, Dr Mahmood Khosravi, Dr Seyed Abolfazl Masoodian, Dr Bohlol Alijani Pages 219-246
    Frost, which results from temperature variations at the time, is among the significant phenomena under study in climatology. The current research is intended to identify the mechanisms responsible for Iran’s pervasive frosts through classification of synoptic patterns associated with this phenomenon. Thus, based on a spatial principle, the days when 65% or larger percent of Iran’s surface area underwent zero or below zero (̊ C) temperatures were selected as pervasive frost days in Iran. Total number of such days reached 835 during the total duration of the present study. Accordingly, the average daily data of geo-potential height (sea surface pressure) were extracted for the respective domain and Principle Component Analysis was performed on their matrix in order to identify and investigate the circulation patterns of 500 hPa level (sea surface pressure). Results of this analysis indicated that, using 15 components, it would be possible to explain 89.6% of geo-potential height changes as well as 84.9% of sea surface pressure changes at the times of Iran’s pervasive frosts. Then, to detect the circulation patterns related to Iran’s pervasive frosts, outputs of Principle Component Analysis were used as the inputs of cluster analysis, and finally, five patterns were introduced for geo-potential height of 500 hPa level and 3 patterns were identified for sea surface pressure. The research findings revealed the fact that a deep ridge needs to be formed at 500 hPa level around the Black Sea, and also, there should be an eastward spread of high-pressure European tongue or a westward spread of high-pressure Siberian tongue for occurrence of pervasive frosts in Iran
    Keywords: Iran, Pervasive Frost, PCA, Cluster Analysis, SLP, Geopotential Height
  • Fateme Pourghasem, Amirhossein Alibaygi, Kumars Zarafshani Pages 247-262
    This qualitative study sought to investigate the improved animal waste management strategies among farmers in Kermanshah province. Using purposeful and snowball sampling, farmers with extensive experience who owned a large number of livestock participated in the study. Data was collected using focus group interview and direct observation. Grounded theory approach was used to analyze data. Results revealed that animal waste in the study region is mainly caused by inappropriate herd production, poor nutritional programming, weak maintenance, and nature of animal species. Overall, herdsmen used animal waste as a source of soil nutrient, handicraft, animal bedding, selling, propelling insects, and dumping. It is recommended that instead of dumping, farmers can use biological modification in waste products in order to produce biogas and compost.
    Keywords: waste management, animal waste, animal production
  • Shahrzad Gholizade Sarabi, Mohammad, Rahim Rahnama Pages 263-286
    The origin of the concept of carrying capacity is unknown. A number of biologists believed strongly that carrying capacity concept is rooted in biology. They define carrying capacity as a maximum population of a particular species that can be supported indefinitely in a specific environment without any sustainable damage on its life support systems` productivity and performance or reducing future capacity to support them. Looking at biological sciences, urban carrying capacity is equal to maximum load and pressure on theurban ecosystem that is mainly focused on the relationship between constraints and supply and demand pressure. Hence there is always a limit to the growth of biological populations that in thecase of its violation, both human and natural environment will be incredibly hazardous. As in retrogressed ecosystems like today metropolises, initial ecosystem structure and ecosystem process is impaired. Nowadays, in all cities, there is a very deep concern of nonrenewable resources, negative external effects of pollution and serious threat of irreversibility global ecosystems. Now, high volume of the urban population and severe metabolism in urban ecosystem forced thecity to tolerate a pressure more than refining capacity and its absorption capacity. Mashhad city is no exception for this rule. Today, the rapid growth of urban population in the metropolitan city of Mashhad affects largely not only urban making policies but also its consequences in the intensification of economic, social, management and biology issues and its concerns and worries make planners adopt measures in order to solve or control issues and crises raised from this phenomenon. Unfortunately, principles that are seen in setting management policies and planning in metropolitan of Mashhad are about meeting beneficiaries’ needs and requests and therefore what is unseen for this issue is environment tolerance thresholds and platform ecosystem capacity in facing with a great volume of material and energy and land usage change. In different studies, different approaches are presented for defining and determining urban carrying capacity. In this study, urban carrying capacity is formed by mixing two basic concepts support capacity and environment strength and it is a level of human activities and urban development density that while is guaranteed for human presentation threshold and different activities in the space includes the minimum damaging feedbacks. In this article, urban carrying capacity is determined as a range of minimum pressure that makes the least change and interference in platform ecosystem to the crisis pressure amount that disturbance in ecosystem performance is beyond that. It aims to integrate the concepts of environmental tolerance thresholds and platform ecosystem capacity with urban development management in order to control and survey urban ecosystem safety in constant management and planning process of Mashhad metropolises. 2 - Methodology In this paper, urban carrying capacity is formed by two basic concepts support capacity and critical capacity. Support capacity is a total sum of environmental facilities without regarding their interaction with each other and critical capacity is maximum load and pressure on theurban ecosystem that is measured based on pollution and in thecase of transition, biology community will face resistance. In order to determine the carrying capacity at first we estimate potential of productivity of each resource and performance loading of each urban facility in response to the real needs of urban dwellers and then based on the standards of environment and pollution-allowed thresholds that are gained through experiences, scientific evidence and legal requirements desired density of development is determined. Determinants of bed carrying capacity of this study will focus on municipal infrastructure capacity and seven factors of water supply, sewage treatment, waste treatment, energy, green areas, public transportation systems and roads. Population density index due to its direct relationship with the amount of pressure on each factor was used to determine intervals of the range and classification of pressure on the land, in which the upper bound and lower bound of each interval was determined based on production optimal per capita or consumption as well as based on targeted levels of services and actual demand for resources. This article study district isthe 9th region of Mashhad municipality located in the West of the city. 3 - Discussion According to the findings of this study, at this time, carrying capacity of more than 80 percent of city blocks of understudy region is passed allowable thresholds in terms of green areas, water supply, and wastewater treatment and they are in critical pressure range. In terms of energy, waste treatment, public transportation and roads, themajority of city blocks are in desirable and allowable thresholds and they are in good condition. Average of floor area ratio in terms of each seven factors of green areas, water supply, sewage treatment, waste treatment, energy, public transportation system and roads were calculated 119.4%, 90.6%, 450.8%, 310.3%, 243.8% and 216.5%, respectively that each of the components may vary depending on the area and so on. To assess the region carrying capacity, the results of the seven factors were combined and integrated by using GIS and based on Liebig’s Law of The Minimum. Results showed that more than 80% of city blocks in under study region were passed allowable thresholds, and they are in critical pressure range now. Later, floor area ratio was achieved equal to 90.6% for the region based on the minimum value obtained from among the determinants factors of carrying capacity that is very different with the situation in the region. 4 - Conclusion In this paper, the optimal thresholds of urban density were studied based on carrying capacity in 9th District of Mashhad and the results showed that the distribution of population and allocation of density development in this region is not based on the carrying capacity and no serious paying attention was made about it. In this study, unlike previous studies, two fundamental points will be focused: first, the number of people that can be sustained in a given area of land depends on their cultures because, in any land, it is people culture that determines their needs and lifestyles, and secondly, in accordance with change in technological levels and consumption over time, the goals and the demand for resources and also environment capabilities will be changed to meet the actual needs of the urban dwellers. As carrying capacity approach is only useful when the thresholds are set ahead of time so it is suggested that we need to use the concept of environmental tolerance capacity as a comprehensive tool for planning before negative effects of population pressure in urban` planning and management process and especially new development in Mashhad.
    Keywords: environment, floor area ratio, sustainable development, urban carrying capacity