فهرست مطالب

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی حسین حسین زاده، فرهنگ ارشاد، امین نیازی صفحه 1
    جامعه فعلی ایران به دلیل تغییرات و تحولات اجتماعی و مسایل خاص دوران گذار از بعد ارزش های فرهنگی و اجتماعی درگیر چالش می باشد. یکی از مؤلفه های مهم این تغییر و تحولات دوران گذار، بحث هویت اجتماعی است. در این پژوهش سعی شده است هویت اجتماعی در بستر تغییراتی که در نگرش و ارزش های افراد ایجاد می شود مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. برای این منظور از روش پیمایشی استفاده شده و مورد مطالعه دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران هستند که به روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 254 نفر انتخاب شده اند. در این پژوهش ارتباط و تاثیر متغیرهای پایگاه اجتماعی اقتصادی، تحصیلات والدین، آگاهی اجتماعی از حقوق و وظایف، میزان دینداری و نگرش به اشتغال با هویت اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است که نتایج حاصل از طریق ضریب تعیین 563/0= R2 نشان می دهد که متغیرهای مزبور توانسته اند تقریبا 56 درصد واریانس متغیر وابسته هویت اجتماعی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، جامعه سنتی، مدرنیته (تجدد)، ارزش های سنتی، ارزش های مدرن
  • سیروس احمدی صفحه 23
    به دلیل اهمیت والای نوعدوستی در روابط اجتماعی و کارکردهای مثبت آن بر نظام اجتماعی، تحقیقات گسترده ای در این حوزه صورت گرفته است. برخی از این پژوهش ها به بررسی ارتباط جنسیت و نوعدوستی پرداخته اند. فرض عمومی و پذیرفته شده این است که رفتار نوعدوستانه مردان و زنان با یکدیگر متفاوت است و این تفاوت اساسا ناشی از نقش های جنسیتی است. پژوهش حاضر تلاش کرده است تفاوت های جنسیتی در رفتار نوعدوستانه را با لحاظ کردن نقش های جنسیتی مورد بررسی قرار دهد. روش به کار رفته در این پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری کلیه افراد60-15 ساله شهر یاسوج هستند که 386 نفر بعنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه می باشد که جهت تعیین اعتبار آن از روش اعتبار سازه به کمک تکنیک تحلیل عامل و جهت تعیین پایایی از شیوه هماهنگی درونی به روش آلفای کرانباخ استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر آن هستند که تفاوت های جنسیتی تاثیری بر رفتار نوعدوستانه ندارد. به علاوه نقش های جنسیتی نیز ارتباط معنا داری با رفتارهای نوعدوستانه نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: نوعدوستی، جنسیت، نقش های جنسیتی، یاسوج
  • علیرضا محسنی تبریزی، ستار پروین صفحه 37
    مقاله حاضر به بررسی عوامل مؤثر بر سرقت نوجوانان در کرمانشاه با رویکردی ترکیبی پرداخته است. مبنای نظری پژوهش برتئوری های همنشینی افتراقی، کنترل اجتماعی، احساس محرومیت نسبی و شرایط آنومیک خانواده استوار می باشد. روش تحقیق، پیمایشی و از نوع روش علی- مقایسه ای است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه هدایت شده محقق ساخته جمع آوری گردیده است. جمعیت آماری متشکل از دو گروه مستقل تجربی و کنترل است: گروه تجربی شامل کلیه سارقین نوجوان نگهداری شده در زندانها و مراکز اصلاح و تربیت کرمانشاه و گروه کنترل مشتمل برکلیه دانش آموزان سنین 12تا18 سال شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 86-85 در کرمانشاه می باشد. نتایج تحقیق نشانگر تفاوت معنادار میان دو گروه تجربی(سارق) و کنترل(غیر سارق) به لحاظ میزان گسیختگی خانوادگی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، میزان پیوند اجتماعی، میزان احساس محرومیت نسبی و میزان همنشینی با کجروان است.
    کلیدواژگان: سرقت، از هم گسیختگی خانواده، پایگاه اجتماعی اقتصادی، پیوند اجتماعی، احساس محرومیت اجتماعی، همنشینی افتراقی
  • اصغر مشبکی، وهاب خلیلی شجاعی صفحه 51
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه هوش عاطفی مدیران و جو سازمانی با فرهنگ سازمانی یادگیری است که شرکت ملی نفت ایران به عنوان مورد انتخاب شده است. در این پژوهش، 30 مدیر از مدیران صنعت نفت ملی ایران و شرکت های تابعه بصورت خوشه ایانتخاب شدند که برای جمع آوری اطلاعات، از ابزارهای مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. در این مقاله مباحث به دو قسمت تقسیم شده اند: نخست مباحث مربوط به هوش عاطفی و جو سازمانی عنوان شده اند که فهرست اولیه ای معیارهای هوش عاطفی از «مدل گولمن» استفاده گردید است.لازم به ذکر است که برای اندازه گیری شاخص های جو سازمانی در این تحقیق از رویکرد «لیمن» استفاده شده است. سپس تاثیر مولفه های جو سازمانی با فرهنگ سازمانی یادگیرنده بررسی شده اند. همچنین بر مبنای «مدل میخایل مارکوارت» از فرهنگ سازمانی یادگیرنده، پرسشنامه ای طراحی شد. بر اساس یافته های ناشی از مبانی نظری و نتایج تحلیلی اطلاعات جمع آوری شده از طریق مطالعات میدانی، 4 فرضیه مورد تایید قرار گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر آنست که هوش عاطفی بالای مدیران با جو سازمانی همبستگی مثبت و بالایی دارد. ضرایب همبستگی پیرسون بین مولفه ها و نتایج به دست آمده حاکی از آنست که هوش عاطفی بر مولفه «اعتبار» بیشترین تاثیر را دارد. در پایان، نتایج تاثیر هوش عاطفی مدیران و رتبه بندی تاثیر متغیرها بر فرهنگ سازمانی یادگیری با استفاده از آزمون فریدمن و همچنین منافع حاصل از آن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، جو سازمانی، فرهنگ سازمانی یادگیری، سازمان های یادگیرنده، شیوه بازخور 360 درجه
  • سید سعید زاهد، احمد صادقی صفحه 75
    تاکنون توسط اندیشمندان عالم به دو نوع واقعیت اشاره شده است: واقعیت غیب و واقعیت مشهود. اندیشمندان ادیان ابراهیمی در مورد واقعیت غیب و رابطه آن با واقعیت مشهود با استناد به وحی الهی سخن می گویند. این سخنان در دوران قبل از رنسانس در اروپا آنچنان با خرافات مخلوط شده بود که اندیشمندان آن دیار را بر آن داشت تا صرفا به تجربیات خود اتکا کنند و فقط به واقعیت مشهود بپردازند. از این رو مکتب دنیاگرائی به عنوان یک ارزش به وجود آمد و علوم صرفا تجربی ملاک عقلانیت و مرجعی برای زندگی آنان گردید. علوم جدید با عمدتا نگرش اثباتی از ابزارها و وسایل عمده در صنعتی شدن و تجدد گردید. در این میان از نظر کارکرد رشته جامعه شناسی نقش برجسته تری در جایگزینی ادیان الهی به خود گرفت. بدنبال رونق تجدد این علوم همراه با دست آورد های خود در تمام جهان گسترش یافتند. در جامعه ی ما نیز نظام آموزشی، خصوصا«در مقاطع عالی به همان شکل رواج یافت. پژوهش حاضر بر آن است تا تاثیر تحصیل در دانشگاه را بر میزان دینداری دانشجویان بسنجد، و به مقایسه تاثیر تحصیل در رشته جامعه شناسی و دیگر رشته ها بر میزان دینداری بپردازد. این تحقیق همچنین به دنبال سنجش و کنترل متغیرهای زمینه ای بر میزان دین داری دانشجویان نیز می باشد. تحقیق به صورت بررسی از نوع روند پژوهی و با استفاده از روش مقایسه ای پیش رفته با وسیله پرسشنامه اطلاعات خود را از نمونه ای از دانشجویان دانشگاه شیراز و دانشگاه علوم پزشکی شیراز در رشته های مختلف به دست آورده است. نتایج که با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته است نشان می دهد که رشته های پزشکی، کشاورزی و جامعه شناسی بیشترین تاثیر را بر دین داری دانشجویان به صورت منفی داشته اند و دانشجویان علوم انسانی کمترین اثر را پذیرا شده اند. هر چند به طور کلی علوم سکولار تاثیر خود را بر دانشجویان می گذارند. یافته های ما حکایت از این دارند که تنها رشته ای که دانشجویانش با دینداری کمتر از دیگر رشته ها وارد دانشگاه می شوند اما دیندارتر از آنچه بوده اند از دانشگاه خارج می شوند رشته هنر و معماری است.
    کلیدواژگان: دنیاگرائی، دینداری، جوانان، دانشگاه، رشته تحصیلی، رشته جامعه شناسی
  • کریم رضادوست، علی حسین حسین زاده، حمید عابدزاده صفحه 97
    هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر مشارکت اجتماعی شهروندان جامعه شهری ایلام است. روش تحقیق در این پژوهش کمی و پیمایشی بوده که از ابزار پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. نمونه آماری این تحقیق 385 نفر بوده است که به روش نمونه برداری خوشه ایتوام با روش تصادفی انتخاب شدند. چارچوب مفهومی این تحقیق، نظریه های وبر، هومنز، لرنر، گای درام، اوکلی و مارسدنن و پارسونز می باشد. در این تحقیق، ارتباط متغیرهای جنس، وضعیت اشتغال، وضعیت تاهل، تحصیلات، رضایت از خدمات شهری، عضویت در تشکل های اجتماعی و شرکت در انتخابات با متغیر مشارکت اجتماعی شهروندان مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون دو متغیره نشان از معنادار بودن ارتباط متغیرهای فوق بغیر از جنس بر مشارکت اجتماعی داشته است. نتایج حاصل از آزمون چند متغیره نیز نشان داد که در نهایت متغیرهای مستقل 52 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کرده اند. که در این میان متغیر شرکت در انتخابات بیشترین سهم را در تبیین داشته است. نتایج این تحقیق بطور کلی نشان از این مساله دارد که مشارکت اجتماعی در بین مردم شهرستان ایلام، هنوز به عنوان یک مولفه مدرن شناخته نشده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، رضایت از خدمات شهری، تشکل اجتماعی و مشارکت اجتماعی شهروندان
  • حبیب احمدی، علیرضا اسلام صفحه 111

    این تحقیق، با رویکرد کمی، به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه انجام شده است. چارچوب نظری پژوهش، از دو نظریه سلسله مراتب نیازهای مزلو و نظام های بوم شناسی انسانی تشکیل شده که بر اساس مفاهیم عمده آن ها و مطابق با جامعه ی آماری مورد مطالعه شاخص هایی تدوین و به کار بسته شده است. با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر از مردم شهرستان بیرجند به عنوان نمونه انتخاب شده، سپس به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، افراد واقع در سنین بین 15 تا 65 سال مورد مصاحبه قرار گرفتند. فرض محوری تحقیق آن است که کیفیت زندگی موضوعی ذهنی عینی است و خود نیز تحت تاثیر عوامل ذهنی عینی قرار دارد. بر این اساس، رابطه کیفیت زندگی با هر یک از نه متغیر مستقل خاستگاه اجتماعی، وضعیت اشتغال، سطح تحصیلات، مرتبه شغلی، میزان درآمد، میزان بهره مندی از شبکه های حمایت اجتماعی، شیوه جامعه پذیری در خانواده، میزان استفاده از رسانه های همگانی، و نگرش های سنتی/مدرن از طریق نرم افزار آماری spss و با استفاده از آماره های تحلیل واریانس و رگرسیون یک متغیره آزمون شده، نتایج به دست آمده نشان می دهد که کلیه این روابط معنی دار و مستقیم است. همچنین، در تحلیل رگرسیون چندمتغیره، پنج متغیر سطح تحصیلات، شیوه جامعه پذیری در خانواده، میزان استفاده از رسانه های همگانی، مرتبه شغلی، و میزان بهره مندی از شبکه های حمایت اجتماعی وارد معادله شده، بر روی هم 44 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بهزیستی، بیرجند، نیازهای اساسی، بوم شناسی انسانی
  • رسول ربانی، نصرالله پورافکاری، محمود کتابی، محمود رئوفی صفحه 135

    توسعه دارای ابعاد پیچیده، متنوع و متکثر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، روان شناختی و سیاسی است. برای فهم عوامل و موانع توسعه باید همه مولفه های مذکور مورد پ‍ژوهش قرارگیرند، اما عناصر فرهنگی – اجتماعی نقشی بنیادی در فرایند توسعه ایفا می نمایند. در این مقاله برآنیم که دریابیم: چرا علی رغم اینکه در دو دهه گذشته سرمایه گذاری های کلان صنعتی، اقتصادی و تجاری در هرمزگان صورت پذیرفته و دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی متعددی تاسیس شده اند، این منطقه توسعه درخور نیافته است و هنوز در زمره ی مناطق محروم طبقه بندی می گردد؟ در این پژوهش با الگو قراردادن نظریه نوسازی اجتماعی پارسنز و با روش پیمایشی و با استفاده از مقیاس های لیکرت، تمایزات معنایی (برش قطبین) و فرافکنی خاص گرایی را که یکی از موانع عمده فرهنگی-اجتماعی توسعه محسوب می گردد، در شهر بندرعباس مورد آزمون قراردادیم. نتایج بررسی نشان داد که میانگین خاص گرایی شهروندان بومی (88/2)، غیربومی ها(98/2)، زنان(86/2)، مردان (93/2)، اهل سنت (8/2)و شیعیان (95/2) بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه، نوسازی اجتماعی، خاص گرایی، تعامل اجتماعی، موانع فرهنگی - اجتماعی
  • عباس صادقی، نادر افقی صفحه 157
    هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی نقش آموزشگاه های آزاد شهر رشت در مورد تاثیر این نوع آموزشها بر توسعه توانائی های فردی، فرهنگی، مناسبات اجتماعی و اقتصادی بوده است. برای دستیابی به هدف فوق در چهار شاخص کلان توسعه، فردی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، 12 شاخص خرد به ترتیب و تفکیک زیر مطرح گردید:الف- توسعه توانائی های فردی (افزایش اعتماد به نفس – افزایش توانایی اتخاذ تصمیمات صحیح – افزایش ابتکار عمل)؛ب – توسعه فرهنگی (گسترش فرهنگ مطالعه – شناخت بیشتر نسبت به اهداف آموزش، غنی کردن اوقات فراغت)؛ج – توسعه مناسبات اجتماعی (بهبود روابط اجتماعی – کمک به حل منطقی مشکلات فردی و اجتماعی گسترش و مهارت های فردی و اجتماعی)؛د- توسعه اقتصادی (تسریع در پیدا کردن شغل – استفاده بیشتر از تسهیلات مربوط به حرفه گسترش مهارت های درآمدزا). سوالات تحقیق در مورد تفاوت میان مربیان و کارآموزان از نظر متغیرهای نظیر نوع دیدگاه، جنسیت، تحصیلات، گروه های سنی، رشته های آموزشی که بیشترین فراوانی را دارند، با عنایت به تاثیر آموزشهای آزاد بر توسعه مورد توجه قرار گرفت.روش تحقیق از نوع کمی و تکنیک پیمایشی بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه آموزشگاه های آزاد در رشته های مختلف شهر رشت در نیمه دوم سال 80 و نیمه اول سال 81 دربرگرفته است.
    حجم نمونه 170 نفر از مربیان و170 نفر هم از کارآموزان بوده است. ابزار تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته بود که برای سنجش پایائی ابزار مذکور از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. میزان ضریب آلفا برای هر چهار شاخص کلان بالای 80% بوده است که پایایی را کاملا مورد تایید قرار می دهد. جهت تجزیه و تحلیل سؤالات تحقیق از آزمون های آماری (T-Test)و آنالیزواریانس (ANOVA) استفاده شده است.
    یافته های تحقیق در سه گروه جداگانه یعنی الف- مربیان، ب- کارآموزان، ج- مربیان و کارآموزان بدست آمده است در بخش الف و ب تفاوت معنی داری در میان شاخص های کلان توسعه فردی، اجتماعی و اقتصادی وجود نداشت اما در بعد توسعه فرهنگی تفاوت معنی دار وجود داشت. در بخش ج نیز در میان هر چهار شاخص کلان توسعه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. به دیگر سخن هر دو گروه مربیان و کارآموزان دارای دیدگاه یکسانی در زمینه تاثیر آموزشگاه های آزاد بر توسعه فراگیر بودند.
    کلیدواژگان: آموزش، توسعه، آموزشگاه های آزاد، فردی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی
|
  • A., Hossein Zadehf., Ershada., Niazi Page 1
    The Iran’s recent society due to social changes and its particular problems of transitional period has been challenges in various ways especially in the dimension of socio – cultural values. One of the important objects of this change in the transitional period is social identity debates. In this study attempt has been made to analyses the social identity through modern and traditional concepts, with the view of changes which occur in the attitude and social values of the people. This study performed by using survey method, Research universe consists of all girls’ students of shahid Chamran University, and 254 cases were selected through random sampling method. The statistical analysis of data is based on, correlation and multi variable regression, in this research impact of socio – economic status, educational level of parents, social awareness about rights and duties, religions practice and occupational perspective are studied with social identity. Result indicated that, the above mentioned in depended variables could explain 56% of the variations of the dependent variable (social identity).
  • S. Ahmadi Page 23
    Because of importance of altruism in social relationships and its positive functions on social systems, extended researchs have been conducted in this area. Some of these researchs have investigated relationships between gender to the altruism. General and acceptable assumption is that altruistic behaviors of men and women are different and this difference is due to gender roles. This research has attempted to investigate gendered differences in altruistic behaviors concerning gender roles in yasouj city. Research method is cross-sectional survey and statistical society is all of individuals aged 15 through 65 in which 386 subjects were selected by means of Random multi - stage sampling. Measurment tool is a questionnaire, that construct validity through Factor analysis has been used for determination of the validity and the reliability was measured by means of cronbach alpha coefficient. Research findings show; gendered differences don’t impact on altruistic behaviors. In addition to there is no significant relationship between gender roles to altruistic behaviors.
  • A. R. Mohseni Tabrizi, S. Parvin Page 37
    This article is to study the effective social factors in teenager’s deviant behavior in Kermanshah. The theoretical base of the research is deferential association, social control, relative deprivation feeling and amomic situation of family, the methodology is casual comparative and the way of collecting data is by questionnaire. The statistical society includes2 groups: 1) experimental group including teenager jobbers committing robbery in Kermanshah 2) control group including the students from 12-18 studying in Kermanshah the findings show that there is a significant diference between the experimental group (robber) and control group (non jobber) based on family disruption, socioeconomic situation of family the range of social bond the range of relative deprvation feeling and the range of associationg with devianl people.
  • A.Moshabaki, V.Kh.Shojaei Page 51
    The pupose implementation of the present study is investigating the Relationship between Emotional Intelligence (EI) of Managers and Organization Climate with Organizational learning culture of which NIOC has been chosen as case study. In this article, 30 managers of NIOC and suborganizations have been chosen by clusterly method base that using interview and questionnaire for gatering information. In this article subjects are splited for two classify. Fistyly, deal with emotional intelligence and organization climate that preliminary criteria utilized by leaman model. It goes without saying that for measuring organization climate criteria, leaman approach has been used then impact of organization climate criteria has been investigate on Organizational Learning Culture. In the mentime, a questionnaire has been design base on Marquardt model. On the base on literature review and results of analytical gatering information by field studies, 4 assumptions have been confirmed. The results of studies clarify that there was a significant positive correlation between high of emotional intelligence of Managers with organization climate. Meanwhile, pierson correlation coefficient between criteria and the results showes that has most effective impact on credibility criteria. In the last, the results of emotional intelligence of Managers impacts and rating of this impact on Organizational Learning Culture have been presented by friedmann test.
  • S. Zaheda., Sadeqi Page 75
    Reviewing history of human thought, there are two different realities talked about: observable and non-observable. Abrahamian religious thinkers referring to revelation, talk about non-observable reality and its relationship with observable reality. These materials were mixed with superstitious in such a way that European thinkers preferred just to rely on experience and talk about observable reality after Renascence. So, secularism appeared as a value and experimental sciences became the sign of wisdom and a reliable reference for the life. New sciences with positivistic viewpoint became a good reference for industrialization and modernism. Meanwhile sociology improved as a substitute for religion's social functions. As modernism improved and expanded, these sciences with all their outcomes spread all over the world. In our country, especially higher education, improved in this tradition. This research seeks to find the impact of these studies on the religious attitude of students and compare Sociology's affect with other fields influence in this respect. Also this research would likes to examine some background variables effect on religious status of the students. This is a survey, longitudinal and a comparative study. Questionnaire is our tool for data gathering from Shiraz University and Shiraz Medical University students in different fields of study. Results, analyzed with SPSS software, shows that medical studies, agricultural sciences and sociology have the most negative affect on religious attitude of students. Those who are studying Humanities are the list influenced students, but any how all secular fields have their own impacts. Our findings show that the only field that students left university with more religious attitudes in regard of what they had at the entrance are Architecture students.
  • K. Rezadoost., A. H., Hossein Zadeh, H. Abed Zadeh Page 97
    Social participation is considered as one of the essential elements to reach development. Social participation means individual's mental and emotional attachment to the group condition for the accessing group's commitment to the work. This study is exploratory in nature and data has been collected by questionnaires from 385 through sampling method.To explain the effective factors on social participation, the theories of weber, Durkhiem, homens, parsons, maccleland, siemel and bernschtain were used and finally parsons theoretical of model was applied for this study.The result of the research showed that, the effective factors on social participation are; education, marital status, social status, occupation, membership of social organization, public services contentment and Participating in elections. The result of multi – variant analysis showed that the independent variables which are significant in this study are about 52 percent at the variances in the dependent variables could be explained, and taking participate in election has more effect than the other variables. Thus income and social status have less effect on social participation.
  • H. Ahmadi, A. R. Eslam Page 111

    This study has been performed by quantitative approach, survey method, and questionnaire technique. The theoretical framework has been synthesized from Maslow's theory of hierarchical needs, and human ecological-systems theory. Based on the main concepts of the theories, and regarding the population characteristics, some indicators have been extracted. Data have been collected from 400 samples, calculated by Cochran' formulae, residing in Birjand city at the age of 15-65 years old with multistage cluster sampling method. Our basic assumption is that the intensity and direction of Quality of Life is subjective-objective and in turn, it is influenced and determined by subjective-objective factors. On this basis, by SPSS program and statistics such as analysis of variance and univariate regression, the relationships between Quality of Life and nine independent variables were analyzed. These variables include: social origin, employment position, level of education, occupational rating, level of income, benefitting from networks of social support, socialization manner in family, using mass media, and modern/traditional attitudes. The results show that all of these nine relationships have been significant and positive. Additionally, in multivariate regression the five variables –level of education, socialization manner in family, level of using mass media, level of benefitting from social support networks, and occupational rating— have been included in the equation, and they have collectively explained 44 percent of variances of dependent variable.

  • R. Rabbani, N. Poorafkari, M. Ketabi, M. Raoofi Page 135

    Development has difficult, different and many economical, social, cultural, psychological and political dimentions. For understanding of reasons and obstacles of development, all the mentioned options should be researched, but socio-cultural elements has fundamental role in development process.In this article we want to find: why in spite of enormous industrial, economical and commercial investing and several universities and high training institutions which has established in Hormozgan, this region doesnot have enough development and still classifies as a divested region?In this study we test Particularism that considered as one of the main socio-cultural obstacles of development in Bandarabbas city with modeling social-modernization theory of Parsons, Survey method, Likert-Scale, Semantic differencial and Projection. Based on the results, average of Particularism in Sample statistic is (2/89), that in separation: for natives citizens is (2/88), non-native is (2/98),women is (2/86), men is (2/93),Sunnites is (2/8) and Shiites is (2/95).

  • Page 157
    This research examines the effecting of Rasht city open educational institution on economic, social, cultural and individual development. The fallowing twelve micro indexes are considered by the researchers, derived from above mentioned four indexes:Individual development (including increasing of self-confidence, right decision making, creativity).Cultural development (including extention of study culture, understanding educational aims, filling spare times).Social development (including improvement of social relations, helping to solve individnal and social problems logically, extention of individual and social skills).Economic development (including providing job rapidly, using vocation facilities, increasing of incomes throngh skills).Also, reseach questions were about the differences of trainee and trainers in terms of gender, study, age groups and disciplines which had more frequencies. The type of research was descriptive. The statistical population were all of open educational institutions in Rasht city in second part of 1380 and first part of 1381.The samples were 170 trainers and also 170 trainees (by selection of 5 percent of 3400 trainers)The tool of the research was made by the researchers. The realibilty of the questions was high (nearly %80 Chronbach’ Alpha Coeffecient).To Analysis of questioners were used T-test and ANOVA Variance statistical tests.The findings of the research were in three groups as following:A.Trainers B.Trainees C.Trainers and traineesIn part A, and B, there were no significance differences about individual, social and economic development but there was significance difference about cultural development. In part C, there were no significance differences about individual, cultural, social and also economic development. In other words two groups (trainers and trainees) had the same viewpoints about effecting of open educational institutions on development.