فهرست مطالب

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید اسکندر صیدایی، امین دهقانی صفحه 1
    امروزه مشارکت روستائیان در امور روستایی و با دید تخصصی تر در توسعه روستایی، از ضروریات برنامه ریزی در محیط های روستایی به شمار می رود. در این میان با مرور تاریخ مشارکتهای روستائیان در امور روستاها با دو الگو یا روند روبه رو می شویم. اولین الگو، الگوی مشارکت سنتی روستائیان در قالب مقرارت عرفی و به صورت نانوشته بوده است که بیش از همه با انگیزه های اقتصادی – اجتماعی صورت می گرفته است. دومین الگو، الگوی مشارکت جدید در قالب قوانین و مقرارتی است که به همکاری مردم شکل قانونی و اداری می بخشید.
    این مقاله به این سوال می پردازد که آیا تفاوتی در میزان مشارکت روستائیان در گذشته و حال حاضر وجود دارد یا نه؟ نگارندگان در این جستار بدنبال ارزیابی میزان مشارکت مردمی در گذشته و حال حاضر و بررسی موفقیت الگوی مشارکت سنتی و جدید و یا ترکیبی از هر دو می باشند، که بدین منظور برای آنکه بتوان یک تقسیم بندی مناسب زمانی بین این دو الگو برقرار کرد تشکیل شوراهای اسلامی را ملاک قرار داده و این دو الگو را با هم مقایسه می کنیم. داده های تحقیق مبتنی بر استفاده از اطلاعات پرسشنامه ای و برداشت های میدانی از 380 خانوار و 30 روستای نمونه در بخش مرکزی شهرستان نورآباد ممسنی است که با استفاده از آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آزمون فرضیات نشان می دهد؛ رابطه معنی دار آماری در سطح احتمال 95/ درصد بین مشارکت سنتی و جدید روستائیان بخش مرکزی شهرستان ممسنی وجود ندارد ولی این تفاوت در مصادیق مشارکت سنتی و جدید چشمگیر است.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سنتی، مشارکت جدید، توسعه روستایی
  • محمد تقی ایمان، وجیهه جلاییان بخشنده صفحه 19
    این مقاله به بررسی و تبیین رابطه بین مسئولیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در بین جوانان 29-18 ساله شهر شیراز می پردازد. رشد مسئولیت اجتماعی و التزام به آن موضوعی است که بیشتر از مقوله های شناختی مورد توجه قرار گرفته است و ضرورت آن حتی در جوامع غربی و صنعتی پس از یک دوره رکود آشکار شده است(فتحی آذر،1373: 180). مسئولیت اجتماعی بخشی از مساله اجتماعی شدن است. مهمترین عوامل اجتماعی شدن را می توان فرهنگ، خانواده و نهادهای اجتماعی دانست. مسئولیت اجتماعی مهارتی است که باعث بروز رفتارهایی می شوند که مورد ارزش گذاری قرار می گیرند. این مهارت ها می توانند در روابط با دیگران نتایج مثبت و موفقیت آمیزی بوجود آورند و منجر به احساس رضایت فردی و گروهی شوند و در صورت عدم رعایت آن می تواند اعتماد بین انسانها را کم رنگ نموده و باعث از بین رفتن روحیه همکاری و تعاون در بین افراد شود. در این مقاله داده ها با استفاده از روش پیمایش و از طریق پرسشنامه ساختار یافته برای 386 نفر که بطور تصادفی انتخاب شدند، گردآوری شده است. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که مسئولیت اجتماعی مستقیما تحت تاثیر متغیرهای سرمایه اجتماعی (27/0= Beta)، عزت نفس (13/0= Beta)، سن (21/0= Beta) و جنسیت(22/0= Beta) قرار گرفته است و در مجموع این متغیرها توانسته اند 20 درصد از واریانس مسئولیت اجتماعی را تبیین کنند)20/0=(R2. در مدل تحلیل مسیر، چهار متغیر بصورت مستقیم و سایر متغیرها به صورت غیر مستقیم تاثیر معناداری بر روی مسئولیت اجتماعی داشته است. بیشترین تاثیر مستقیم بر مسئولیت اجتماعی متعلق به سرمایه اجتماعی و بیشترین تاثیر غیر مستقیم را تحصیلات مادر داشته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، عزت نفس، جوانان
  • وحید قاسمی، فریدون وحیدا، رسول ربانی، زهرا ذاکری صفحه 43
    «نوگرایی»و«طبقه اجتماعی» هر دو مقولاتی هستند زاییده نظام سرمایه داری غرب که هر کدام به طریقی منجر به ایجاد چالشهایی در جامعه می گردند.هدف از بحث حاضر تبیین تضاد بین سنت و نوگرایی بر مبنای یکی از زمینه های اصلی تضاد در جامعه یعنی تضاد طبقاتی است به بیان دیگرمقاله حاضر درپی آن است که نشان دهد یکی از عوامل به وجود آورنده یا تشدید کننده تضاد بین نظام سنتی جامعه و ارزشهای نوگرایانه، تضاد موجود در نحوه نگرش، بینش و نظام ارزشی افراد متعلق به طبقات مختلف اجتماعی می باشد و در نتیجه می توان با کاهش فاصله طبقاتی، تضاد بین نگرشهای موجود در زمینه سنت گرایی و نوگرایی را نیز کاهش داد.
    این موضوع در قالب دو حوزه کلان جامعه شناختی قابل تبیین است: 1) مکتب تضاد که ویژگی های جامعه مدرن را پیامدهای گریز ناپذیر جامعه صنعتی، نظام سرمایه داری و روابط اقتصادی حاکم بر جامعه می داند 2)جامعه شناسی شناخت که در پی تبیین زمینه های اجتماعی شکل گیری آگاهی مدرن است.
    طی یک پژوهش میدانی نوگرایی در نه شاخص عقلانیت، سودجویی، مصرف گرایی، انتقاد گری، فردگرایی، آزادیخواهی، نگرش دموکراتیک، عرفی شدن و علم گرایی، در قالب طیف لیکرت، مورد سنجش قرار گرفته که از مجموع نمرات افراد در هر یک از این شاخصها، نمره کل نوگرایی آنها به دست می آید. بدین منظور382 نمونه به شیوه سهمیه ای از بین شهروندان ساکن مناطق ده گانه شهر اصفهان مورد مطالعه قرار گرفتند. تعلق طبقاتی افراد مورد مطالعه نیزبراساس شاخصهای درآمد،تحصیلات،شغل، منطقه محل سکونت و مالکیت مسکن و خودروتعیین گردید ودر نهایت از تحلیل رابطه بین طبقه اجتماعی و نوگرایی نتایج زیر به دست آمد:بین طبقه اجتماعی و عقلانیت با سطح معنی داری بالا و سطح خطای کمتر از 5 درصد، رابطه معنی دار مشاهده شد.
    بین طبقه اجتماعی و سودجویی رابطه معنی دار مشاهده نشد و بین سایر شاخصها با طبقه اجتماعی نیز رابطه معنی دار است. مقایسه میانگین نمرات طبقات مختلف به صورت دوبه دو، طی آزمون توکی، نشان می دهد که دو طبقه بالا و پایین بیشترین میزان اختلاف را در نگرش به شاخصهای نوگرایی دارند و طبقه متوسط بینشی نزدیک به طبقات بالا دارد. در کل می توان گفت هر چه طبقه اجتماعی بالاتر باشد نگرش افراد نسبت به نوگرایی نیز مثبت تر خواهد بود و می توان امیدوار بود که کاهش فاصله طبقاتی، گامی مؤثر به سوی ایجاد جامعه ای مدرن باشد.
    کلیدواژگان: نوگرایی، طبقه اجتماعی، عقلانیت، سودجویی، مصرف گرایی، انتقادگرایی، فردگرایی، آزادیخواهی، نگرش دموکراتیک، عرف باوری و علم گرایی
  • آذرقلی زاده، عزت شیرانی صفحه 69
    هدف از انجام این تحقیق بررسی ارتباط عوامل فردی،خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی با میزان رضایتمندی سالمندان از زندگی بود. روش اعمال شده در پژوهش، توصیفی ازنوع همبستگی وجامعه آماری مورد مطالعه کلیه سالمندان 65 سال به بالای ساکن در مناطق یازده گانه شهر اصفهان در سال 86 13 بالغ بر 84912 نفربودکه از این تعداد حجم نمونه با استفاده از فرمول کرجسی ومورگان 384نفر محاسبه شد واعضاء نمونه با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند.ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل دوبخش می شد: بخش اول متعلق به سؤالات جمعیت شناختی در خصوص ویژگی های فردی گروه نمونه ازقبیل(سن، جنس، تحصیل و...)وبخش دوم مربوط به متغیرهای موردآزمون (اجتماعی، خانوادگی،اقتصادی وفردی)بود که باطیف لیکرت پنج درجه ای وضریب پایائی84/0برای 29 گویه اول وضریب پایائی 88/0برای 15 سؤال بخش دوم مورد استفاده قرارگرفت. یافته های تحقیق نیز در دو سطح توصیفی(درصد،فراوانی، میانگین، انحراف معیار،میانه و نما)واستنباطی(آزمونهای همبستگی پیرسون، اسپیرمن،T،Fورگرسیون چندگانه جهت ارائه مدل)مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان دادکه بین عوامل خانوادگی(618/.=r)، عوامل اجتماعی(625/0= r)، عوامل اقتصادی (656/0=r)، استقلال فردی (525/0=r) و سطح سلامت جسمانی (183/0=r)درسطح خطای(01/0P<) بارضایتمندی سالمندان از زندگی ارتباطی معنادار وجود داشت. همچنین در خصوص وضعیت تاهل سالمندان با(516/4=F)درسطح خطای(01/0P<)تفاوتی معناداربین متاهلین وغیر متاهلین از نظر میزان رضایت از زندگی وجود داشت.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، سالمندان، عوامل فردی، عوامل خانوادگی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی
  • صمد کلانتری، محمد عباس زاده، فاروق امین مظفر، ندا راکعی بناب صفحه 83
    فرزندآوری یکی از مهمترین مؤلفه های علم جمعیت و از جمله موضوعاتی است که درحوزه مسائل اجتماعی، توجه زیادی را به خویش معطوف داشته است. به دلیل اهمیت تحولات جمعیتی ایران در چهار دهه اخیر و تاثیر پذیری فرزندآوری از عوامل اقتصادی، اجتماعی و..، پژوهش حاضر در نظر دارد با استفاده از تئوری های مبادله، وبر، استرلین، فازیو، دورکیم و... به بررسی جامعه شناختی ارتباط بین گرایش دینی، پذیرش اجتماعی، مشارکت اجتماعی و منافع اقتصادی با گرایش به فرزندآوری پرداخته و سهم و تاثیر هر کدام از متغیرهای یاد شده را بر میزان گرایش به فرزندآوری مشخص نماید.
    روش تحقیق، روش پیمایشی است. به منظور جمع آوری اطلاعات از ابزار «پرسشنامه ساخت یافته» بهره گرفته شده است. جامعه آماری بررسی حاضر، شامل جوانان متاهل شهر تبریز بوده که بر اساس فرمول کوکران، 386 نفر به روش نمونه گیری تصادفی مطبق انتخاب گردیده است. نرم افزار مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل های توصیفی و استنباطی رگرسیونی، SPSS و برای تجزیه و تحلیل های ساختاری چند متغیره، LISREL بوده است.
    در مجموع نتایج به دست آمده نشان می دهد که متغیرهای مورد استفاده در پژوهش توانسته اند، 22 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند. نکته قابل توجه این است که مشارکت اجتماعی تاثیر کاهنده ولی متغیر گرایش مذهبی تاثیر فزاینده ای بر میزان گرایش جوانان به فرزندآوری داشته است.
    کلیدواژگان: جوانان، فرزندآوری، مشارکت اجتماعی، گرایش دینی، پذیرش اجتماعی، منافع اقتصادی، تبریز
  • محمدتقی ضیایی بیگدلی صفحه 105
    کیفیت زندگی کاری فرایندی است که به وسیله آن همه اعضای سازمان از راه مجاری ارتباطی باز و ارتباط مستمر بر هم اثر می گذارند. بر اساس کیفیت زندگی کاری سطح رضایت شغلی، احساس هویت سازمانی و سلامت روانی در محیط کار بیشت می بوشد. بنابراین کیفیت زندگی کاری هم یک روش و هم یک هدف اخلاقی است عوامل مختلفی بر کیفیت زندگی کاری موثر که در جمع بندی نهایی می توان به ایمنی و امنیت کار، فرصت شکوفایی و امکانات فیزیکی اشاره کرد. هارولدکنتز و منتز برگ کارکرد عمومی کیفیت زندگی کاری را شامل امنیت شغلی، مساوات، پرورش شغلی و حرفه ای و مسارکت در سطح سازمان می دانند. بنابراین در این تحقیق با توجه به نقش عوامل مستقل فوق بر کیفیت زندگی کار، 300نفر از کارگران کارخانجات صنعتی تبریز به عنوان مونه انتخاب شدند و مشخص گردید که متوسط سطح کیفیت زندگی کاری آنان 5/49 درصد است و این در حد متوسط می باشد لذا در تحلیل نهایی روابط متغیرهای موثر بر کیفیت زندگی کاری مشخص شد که کاهش فشار کاری، ارتقاء شغلی و نیز تعهد حرفه ای ارتباط معنی داری با کیفیت زندگی کاری دارند. در نهایت در تفسیر روابط تئوریک و تجربی یافته ها نیز مشخص گردید. بهره وری فردی و سازمانی کارخانجات صنعتی تا حدود 45 درصد به کیفیت زندگی کاری سازمان وابسته است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری از خود بیگانگی، تعهد سازمانی، ارتقاء شغلی
  • میر عبدالحسین نقیب زاده، رضاعلی نوروزی صفحه 123
    پس از رنسانس آدمی بر آن بود تا با تسلط بر طبیعت به آرامش دست یابد و یا حداقل زندگی راحت تری را تجربه نماید، اما گذر زمان نشان داد که آدمی در دست یابی به آرمان ها و تصوراتی که تفکر مدرن مد نظر داشته، ناموفق بوده است. در این میان عده ای به مخالفت با این روند برخاستند، ولی اندیشمندی چون هابرماس در پی بازسازی آن برآمد. هابرماس با تاثیرپذیری از اندیشمندان مختلف بر آن است که عقل مدرن نتوانسته تمام ابعاد خویش را آشکار سازد و تنها عقل ابزاری بر جامعه مدرن مسلط گشته است، لذا وی با طرح رویکرد معرفت شناختی جدید و نظریه کنش ارتباطی در پی بازسازی پروژه مدرنیته است که به زعم وی عقیم یا ناتوان مانده است. در این مقاله محقق با بهره گیری از رویکرد تحلیلی برآن است تا اهداف تربیت اخلاقی هابرماس را آشکار سازد. نتیجه تحقیق نشان می دهد که تاکید هابرماس بر عقلانیت ارتباطی، زیست جهان و اخلاق گفتگویی در نظریه کنش ارتباطی اهداف زیر را مطرح می سازد: در سطح فردی رشد و شکوفایی خرد مبتنی بر ارتباط متقابل هنجاری (عقل ارتباطی) و در سطح اجتماعی دست یابی به تفاهم مبتنی بر کنش های اخلاقی هدف تربیت اخلاقی است. البته دست یابی به تفاهم هم در زمینه ای از آزادی و برابری صورت می گیرد و هم زمینه ساز رشد فضایلی چون عدالت و آزادی می گردد.
    کلیدواژگان: کنش ارتباطی، تربیت اخلاقی، هدف، عقلانیت ارتباطی، اخلاق گفت وگویی، زیست جهان
  • حبیب احمدی، لیلا نیکپورقنواتی صفحه 143
    بهداشت روان حالتی از سلامتی است که در آن فرد برای جامعه اش مثمر ثمر بوده و به وضعیتی ازسازگاری و روابط اجتماعی، رفاه و آسایش، رضایت از زندگی و سلامت جسمی رسیده است که در تعامل با جامعه از سطوح پایینی از رفتار انحرافی و از خود بیگانگی برخوردار است. بر این اساس، در این پژوهش، ارضای نیازهای غیرمادی، سازگاری و روابط اجتماعی، رضایت از زندگی، بیگانگی از دیگران و خویشتن خویش، وضعیت سلامت جسمی و روحی، وضعیت امرار معاش خانواده وکنترل اجتماعی فرزندان را به عنوان ابعاد بهداشت روان در بین زنانی که همسرانشان به علت کنش های مربوط به مواد مخدر زندانی شده اند مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با روش پیمایشی انجام و به این منظور 800 نفر از زندانیان مواد مخدر که حداقل سه ماه از مدت محکومیت آنها گذشته با روش نمونه گیری تصادفی نظام مند انتخاب گردیده و همسران آنها با ابزار پرسشنامه مورد پرس و جو قرار گرفتند. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که زنانی که همسرانشان مجازات زندان را تحمل می کنند بهداشت روان آنها درزمان مجازات حبس در ابعاد مختلف کاهش یافته است. بنابراین، با توجه به هزینه های سنگینی که زنان در ابعاد مختلف بهداشت روان در مدت زمان محکومیت همسرانشان می بایست پرداخت نمایند، مجازات مجرمین مواد مخدر بیش از آن که مجازات خود آنها باشد، مجازات زنان آنها خواهد بود.
    کلیدواژگان: بهداشت روان، مجازات زندان، جرایم مواد مخدر
  • محمدعلی نادی، محسن گل پرور*، سیدعلی سیادت صفحه 159

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین جامعه پذیری سازمانی (مشتمل بر آموزش، تفاهم، حمایت همکاران و چشم انداز آینده) با آرزوهای شغلی و حرفه ای (شامل شایستگی کارکردی فنی، شایستگی عمومی مدیریتی، ثبات و تاثیر سازمانی، امنیت جغرافیایی، خلاقیت کارآفرینانه، خودمختاری / استقلال، سبک زندگی و چالش اصیل) در کارکنان شاغل در سازمان های وابسته به وزارت نفت در شهر اصفهان به مرحله اجرا درآمد. پژوهش از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان زن و مرد شاغل در سازمان های فوق الذکر تشکیل دادند. نمونه پژوهش مشتمل بر 501 نفر (405 نفر مرد و 96 نفر زن) بود که با استفاده از فهرست اسامی کارکنان هرسازمان بصورت تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه 20 سوالی جامعه پذیری سازمانی (با چهارزیرمقیاس) و پرسشنامه 25 سوالی آرزوهای شغلی (با هشت زیرمقیاس) بود. روایی صوری، محتوایی و سازه پرسشنامه ها همراه با سازگاری درونی (بر مبنای آلفای کرونباخ) آنها بررسی و تایید شد. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان تحلیل گردید. نتایج حاصله حاکی از آن بودکه از زیرمقیاسهای جامعه پذیری سازمانی، آموزش وچشم اندازآینده سازمانی (با ضرایب بتا استاندارد 235/0 و 204/0-) برای خلاقیت کارآفرینانه، چشم انداز آینده (با بتا استاندارد 223/0) برای چالش اصیل، تفاهم و چشم انداز آینده (با بتای استاندارد 258/0 و 275/0-) برای ثبات و تاثیر سازمانی، آموزش(با بتا استاندارد 260/0-) برای شایستگی فنی و کارکردی، آموزش (با بتا استاندارد 204/0-) برای شایستگی عمومی مدیریتی، آموزش، حمایت همکاران و چشم انداز آینده (با بتای استاندارد 2290/- و 272/0 و 205/0-) برای سبک زندگی و آموزش (با بتا استاندارد 2/0-) برای امنیت جغرافیایی دارای توان پیش بین معنادار (05/0P<) هستند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری سازمانی، آرزو های شغلی، کارکنان سازمانها، محیط های کاری
|
  • S.E., Saydaiea., Dehghani Page 1
    Nowadays, rural cooperation in rural affairs and with more specialization view in rural development is the essential part for making plan in rural areas.We face with two procedures by reviewing the rural participation history in rural affairs. The first one, it had been the rural Tradition participation that contents of parlance regulations and unwritten that has been done with social-economic motivations much more than others.The second one, new participation which has statutory and regulars that make the people participation official and lawful. This essay supposed to answer this question. Does any difference between the rural participation rate in past and present times? In this survey, scholars are trying to evaluate the people participation in past and present time, and are trying to survey about the succession of tradition participation, and components of both. By means of this, for making suitable time-table between these two samples, the Islamic Councils has been made and these two samples shall be compared. The research data which are based upon questionnaire information and output based upon 380 families and 30 rural samples in central part of Mamasani-Noorabad Twonship has been analyzed by presumption statistics. The results obtained from the analysis and examination of hypotheses show that there is no significant statistical relationship with the probability of 95% between traditional participation and their new participation in Central Part of the Noorabad Mamasani Twonship, this difference is considerable in the traditional and new participation senses.
  • M. T. Imanv., Jalaeian Page 19
    This article aims to explain the relationship between social responsibility and social capital of the young with the age range of 18 to 29 in the Shiraz city. Development of social responsibility and commitment are important subjects which are considered more than cognitive subjects by scholars (Fathi Azar, 1373:180). Social responsibility is a part of socialization process. The most important factors which have major roles in socialization are culture, family and social institutions. Social responsibility is a skill of doing behavior which is evaluated by people. These skills can make positive and successfully results and lead to personal and group’s satisfaction. Otherwise, the lake of social responsibility results to less confidence and cooperation. In this article the researchers used survey method and questionnaire to collect the data. Sample size is 386 young which were selected randomly. The result of multiple regression showed the effects of the variables are as follows: social capital (beta=0.27), self esteem (beta=0. 27), age (beta=0. 21) and gender (beta=0. 22) have significant and positive relations with social responsibility. These variables explain 20 percent of the variation of social responsibility (R2=0.20). In path analysis model, maximum direct effect belongs to social capital and maximum indirect effect belongs to mother’s education.
  • V., Ghasemif., Vahidar., Rabbani Z., Zakeri, M.A. In Sociology Page 43
    Modernism and social class both are categories rose up from the west capitalism system and create some challenges for the society. The aim of this discussion is explaining the conflict between tradition and modernism based on one of the main conflict roots which is called class conflict. In the other words, in this article authors tried to indicate that one the creator or accelerating factors of conflict between traditional system in the society and modern values is conflict among the attitudes, insights and value system of various social class individuals and therefore, it is possible to reduce conflict between the attitudes towards traditionalism and modernism enjoying reduce class intervals.The subject is analyzable in two macro sociological areas: 1) Conflict theory in which modern society characteristics is inescapable consequence of industrial society, capitalism system and economic relations in the society. 2) Sociology of knowledge that is pursuing explanation of social conditions of modern awareness. Using a survey research modernism was operationalized into nine indicators consist of rationality, consumption, criticalism, individualism, liberalism, democratic attitude, secularism and scientism and measured by a Likert scale. The total score for every case was computed by adding up the scores of nine sub-scales. There were 382 cases selected using a quota sampling design across ten regions of the city of Isfahan. Social class of the studied cases was measured based on income, education, job, location of living, and some properties including home and car. Finally, after analyzing the relationship between social class and modernism some results were achieved as follow:There was a significant correlation between social class and rationality whereas no relation was observed between social class and utilitarianism. All other aspects of modernism were significantly correlated with social class. Comparing means among various social classes using Tuki post-test showed that there was the most difference between upper and lower classes on the basis of modernism total score. Middle class attitude toward modernism was near upper class on the scale. Generally speaking, it can be noted that the social class is higher, the attitude is more positive. Moreover, as class interval would be lower, modern society is more possible to be observed.
  • A., Gholizadehe., Shirani, M.A Page 69
    The present study aimed to investigate the relationship between personal, familial,social and economical factors with the level of life satisfaction of aged people of Isfahan.To achieve this end, from among 84912 elderly people above 65 living in the eleven districts of Isfahan in 1386 a sample of 384 was selected using cluster sampeling method and Kurjesy-Morgan formula.The research procedure was a descriptive survey in which a researcher,developed questionaire with 44 close ended questions was employed for data collection.The respandants provided their answers based on Lickerts five-point scale.The reliability values for the first 29 questions and subsequent 15questions on the questionaire were 0.84 and 0.88 respectively.The questions targeted not only demographic factors such as age, sex, educational and so on,but also research variables under investigation; namely, personal, familial,social and economical factors.The data was analayzed, at both descriptive and inferential statistical techniques.while the first accounted for percentage,frequency,median and mean values, the second enlisted pearson and spearman correlations,F,T and multiple regression tests. The finding revealed that the level of life satisfaction was positively correlated with social(r=0.652),economical(r=0.656), family (r=0.618), physical health (r=0.183) and individual independence (r=0.525).In addition there was no significant difference in life satisfaction of the elderly people in regard with marital status for the F-value of 4.516 at the confidence level of 0.001.
  • S., Kalantarim., Abbaszadehf., Amin Mozaffarin., Rakaei, M.A Page 83
    Child bearing is one of the most vital elements in Demography science, which has absorbed many attentions in social fields. In according to the importance of population transition in the 4 recent decades, as well as social and economic impacts on Child bearing, this survey is supposed to consider the relation between religious tendency, social beliefs, social cooperation and economic advantages with the rate of tendency to Child bearing with each of their effect on this case, which can be done by the usage of Veber, Esterlin, Fazio and Durkheim theories.The method is a survey. In order to gather data “Questionnaire" has been used. The statistical population contains married youth in Tabriz, being chosen by Random Sampling and with the use of "Cochran" formula 386 people are selected. For descriptive analysis, SPSS software and for the multi structural variables analysis, LISREL is used. Totally, result indicates that used independent variable could explain 22%. of dependant variable variance. Also result showed there are reverse effect of social participation and increasingly effect of Religious Tendency on the rate of tendency to child bearing.
  • M.T., Ziaeebigdeli Page 105
    Job quality refer to process of promotion of socal and organizational identity at large organization. Specially industrial organization. There is several bariable that impact on job quality that is: physical Environment; Job safety and participation of workers and staffs in work place. So far explanation of this matter, we select 300 case of workers from tabrix industrial towns and obtain several result that is blow: Job quality Score is 49.5 and this score is in middle point and there is relationship between job identity and professionalism commitment and job quality with result of this relation effects organizational productivity and personal satisfaction.
  • M., Naghibzade, A.R., Nowrozi Page 123
    After “Renaissance”, human wants to overcome nature and using it for peace or at least getting comfort life, but passing of the time shows that human in achieving ideals and imaginations of “modernity” is unsuccessed. In such condition, some thinkers are disagreed with this trend, but Habermas wants to reform it. Habermas with using different thinkers’ thoughts believes modern rationality could not explore all dimensions of itself and only strategic rationality rule over modern society, so Habermas wants to reform “modernity project” that he says is “unfinished project”, with developing new epistemological approach and “Communicative Action Theory”. In this essay, writer using the analytical-discursive method wants to explore moral education goals. The finding shows that Habermas emphasizing on “communicative rationality”, “life world”, “discourse ethic” in “communicative action theory” propounds following goals: in personal level growth and fulfillment of rationality based on normative communication)communicative rationality) and in social level achieving to consensus based on moral actions are moral education goals. Of course, achieving to consensus is occurred in the context that there is freedom and equity and this context also provides growth of virtues such as justice and freedom.
  • H., Ahmadil., Nikpour Page 143
    Mental health is a state of being effective for society and reaching to a state of compatibility and social relations, well-being and comfort, life's satisfaction and physical health that is in interaction with society with low levels of deviant behavior and alienation. According to this, the aim of this report is to study the satifaction of non-material needs, compatibility and social relations, life's statisfaction, feeling a sense of alienation from oneself and the others, the condition of mental and physical health, family's living and social control of children as the dimensions of mental health among women whose hucbands were imprisoned for drug addiction. This study uses survey method, and to do this, 800 drug users who had passed at least three months of their sentence period, were included and systematic random sampling is chosen and prisoners's wives were quiered by questionnaire. Findings show that the mental health of women whose husbands successful the rison punishments declined during the imprisonment period. So in regard to the heavy expenditures on the difference dimensions of mental health that prisoners wives had to pay the punishment of drug addiction convicts is their wives punishment rather than themselves.
  • M. A., Nadim., Golparvar Page 159

    This research administer with the purpose of investigate relationship between organizational socialization (include training, understanding, co-worker support and future perspectives) with career aspirations (include technical – functional competence, general managerial competence, organizational stability and dedication to cause, geographical security, entrepreneurial creativity, autonomy/independence, life style and pure challenges) among personnel of organization related to petroleum ministry in Esfahan city. Research method was correlation and statistical population were the total of male and females of above mentioned organizations. Research sample were the 501 persons (405 males and 96 females) which selected from personnel’s list of each organization with using simple random sampling. Research instruments were: organizational socialization inventory with 20 items (and four subscales) and career aspiration questionnaire with 25 items (and eight subscales). Face, content and construct validity of research instruments along with internal consistency studied and verified. Data analyzed with using Pearson’s correlation coefficient and enter regression analysis. Results revealed that some of organizational socialization subscales have predictive power for career aspirations subscales as below: training and future perspectives for entrepreneurial creativity (=0.235 and =-0.204 respectively), future perspectives for pure challenges (=0.223), understanding and future perspectives for organizational stability and dedication to cause (=0.258 and =-0.275 respectively), training for technical – functional competence (=-0.260), training for general managerial competence (=-0.204), training, co-worker support and future perspectives for life style (=-0.229, =0.272 and =-0.205 respectively) and training for geographical stability (=-0.2).