فهرست مطالب

جامعه شناسی کاربردی - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1391)

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید معیدفر، حسین مقیمی اسفندآبادی صفحات 1-20
    یکی از مهمترین کارکردهای مدرسه، جامعه پذیری دانش آموزان است که نبود آن، به کجرفتاری دانش آموزان خواهد شد. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی عوامل و مولفه های مدرسه و تاثیر آنها بر کجرفتاری دانش آموزان است. چهارچوب نظری تحقیق، ترکیبی از نظریه های فشار عمومی اگنیو (1992)، پیوند اجتماعی هیرشی (1969) و پیوند افتراقی ساترلند (1939) و با کنترل متغیر وضعیت خانواده دانش آموزان است. روش تحقیق کمی- پیمایشی است و جامعه آماری آن 13686 نفر دانش آموزان پسر دبیرستان های دولتی شهر یزد هستند که در سال تحصیلی 87-88 مشغول به تحصیل بوده اند. بنابراین، از میان آنها200 نفر با محاسبه فرمول کوکران انتخاب شدند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی به طور خود ابزار به پرسش نامه پاسخ دادند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مولفه های مدرسه؛ یعنی متغیر تعامل اولیاء و برنامه درسی مدرسه، با تعلق فرد با مدرسه رابطه ی مستقیم و معناداری وجود دارد و همچنین، متغیرهای مناسبات اولیای مدرسه با فرد، برنامه درسی مدرسه، تعلق فرد با مدرسه و همنشینی با دوستان منحرف، رابطه معناداری با کجرفتاری فرد در مدرسه دارند که از میان مولفه های فوق تعامل منفی اولیای مدرسه با فرد تاثیر بیشتری بر کجرفتاری فرد در مدرسه داشته است و بین تعلق فرد به مدرسه و پیوند افتراقی با دوستان منحرف، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کجرفتاری، تعلق فرد با مدرسه، تعامل با اولیای مدرسه، دانش آموزان
  • سیروس احمدی صفحات 21-40
    پژوهش حاضر به بررسی فرهنگ کار و عوامل اجتماعی موثر بر آن در بین کارکنان بزرگترین سازمان خصوصی کشور، دانشگاه آزاد اسلامی پرداخته است. روش به کار رفته در این پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری تمام کارمندان دانشگاه های آزاد منطقه یک هستند که از میان آنها 481 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده در هر واحد دانشگاهی انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه است که با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی، تعیین اعتبار سازه گردیده و برای تعیین پایایی از ضریب آلفا استفاده شده است. نتایج توصیفی پژوهش، بیانگر آن هستند که میانگین نمره فرهنگ کار و نیز ابعاد آن (همکاری و تعهد) در سطح متوسطی است، اما نتایج تحلیلی پژوهش نشان می دهند مدیریت مشارکتی، عدالت سازمانی، رضایت شغلی، سن و سنوات خدمت بر فرهنگ کار تاثیر مثبت و معنادار دارند. تبیین فرهنگ کار بر حسب مجموع متغیرهای مستقل، بیانگر آن است که رضایت شغلی و سنوات خدمت، به ترتیب قویترین پیش بینی کننده های فرهنگ کار هستند و 18/0 از واریانس آن را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ کار، رضایت شغلی، عدالت سازمانی، مدیریت مشارکتی، کارمندان _
  • بیژن خواجه نوری، مریم سادات دل آور صفحات 41-64
    از آنجا که دوستی دختر و پسر پیش از ازدواج می تواند نهاد خانواده را با مخاطره روبه رو سازد، لذا این روابط یکی از مسایل مهم جوامع مختلف، به ویژه جامعه اسلامی که دستورهای موکدی برای این نوع روابط وضع شده است. این تحقیق ضمن بررسی مطالعات انجام شده تجربی و پیشینه نظری روابط دوستی به بررسی رابطه دوستی با جنس مخالف در بین 531 دختر و پسر جوان در شهر شیراز پرداخته است. نظریه تحقیق ملهم از آرای گیدنز در خصوص جهانی شدن و صمیمیت می باشد. روش تحقیق این مطالعه پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بوده است. نتایج به دست آمده در سطح تحلیل های دو متغیره نشان داده اند که میزان استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی و شیوه زندگی نوین بر گرایش جوانان به دوستی با جنس مخالف تاثیر فراوانی دارند. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل چند متغیره نشان دهنده آن است که فشار دوستان، میزان مذهبی بودن (به عنوان نوعی سبک زندگی)، استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی نوین و در نهایت، فشار خانواده در مجموع، توانسته اند 36 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: دوستی دختر و پسر، سبک زندگی، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، خانواده، دوستان
  • علی ربانی خوراسگانی، عاطفه محمدزاده صفحات 65-88
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی شکاف نسلی ارزشی بین مادران و دختران با تاکید بر ارزش های دینی در شهر مشهد است. جامعه آماری مادران و دختران در شهر مشهد را در بر می گیرد که بر اساس سرشماری سال 1385، 1203476 نفر بوده اند. از میان دختران جوان 18 تا 29 ساله و والدین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش تحقیق، کیفی بوده، به منظور گردآوری اطلاعات از تکنیک مصاحبه استفاده شد. رویکردهای نظری مورد استفاده در این مقاله بر پایه نظریات کلان در حوزه شکاف نسلی است. چهار دیدگاه درباره وجود یا عدم پدیده شکاف نسلی وجود دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که مادران در زمینه ارزش های دینی بر روی دخترانشان تاثیر بسزایی داشته اند و اختلاف بین دختران و مادران در زمینه این ارزش ها بر روابط بین آنها تاثیرگذار نیست. بر این اساس، می توان گفت بین دختران جوان و مادران آنها در زمینه ارزش های دینی تفاوت نسلی حاکم است.
  • مهربان پارسامهر، سیدمحسن سعیدی مدنی، فائزه دیوبند صفحات 89-108
    خشونت رفتاری است که با هدف آسیب رساندن به دیگری سر می زند و رفتارهایی، از قبیل تحقیر و توهین، تجاوز، ضرب و جرح، تخریب و قتل را شامل می شود. امروزه شکل های مختلف خشونت به یک مساله اجتماعی رو به رشد و بخشی از رفتار عادی روزمره تبدیل شده است. تحقیقات گوناگون نقش متغیرهای اجتماعی را در بروز انواع رفتارهای انحرافی از جمله خشونت نشان داده اند. این پیمایش یک مطالعه تجربی از نظریه کنترل اجتماعی است تا نقش خانواده و دوستان را در خشونت میان فردی تبیین کند. در همین راستا، 385 دانش آموز پسر دبیرستان های شهر یزد با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده، به پرسشنامه خود گزارشی پاسخ دادند. نتایج نشان داد دلبستگی به خانواده، دینداری والدین و کنترل والدین، همبستگی منفی و معنی داری با خشونت میان فردی دانش آموزان پسر داشته اند و دو متغیر تضاد والدین و پیوند با دوستان منحرف، همبستگی مثبت و معنی داری با خشونت میان فردی داشته اند.
    کلیدواژگان: نظریه نظارت اجتماعی، خشونت میان فردی، خانواده، دوستان منحرف
  • مجید تیربند، مهری اذانی صفحات 109-138
    انجام مطالعات شهری با دیدگاه عدالت اجتماعی در سال های اخیر به عنوان یکی از رویکردهای مهم شناخته شده است. در این رویکرد به شاخص های مختلفی پرداخته می شود که میزان دسترسی به خدمات شهری و ارزش افزوده زمین، از جمله مهمترین آنهاست. یکی از روش های بهینه ارائه خدمات برای تحقق این امر، تقسیم یک شهر به عنوان یک سیستم به مناطق مختلف و ارائه خدمات شهری متناسب با ویژگی جمعیتی است. روش این پژوهش، بر اساس هدف کاربردی و براساس ماهیت توصیفی- موردی و تحلیلی است. ابزار جمع آوری اطلاعات با از استفاده منابع موجود و برداشت های میدانی بوده و ابزار سنجش اطلاعات با استفاده از داده های آماری مدل های اسکالوگرام، تاکسنومی، موریس، ضریب ویژگی، استاندارد سازی داده های مختلف الجنس و شاخص مرکزیت مکانی تجزیه و تحلیل شده است. یافته های این پ‍ژوهش نشان می دهد که نواحی شهر یاسوج از نظر میزان دسترسی به امکانات و خدمات شهری تفا وت زیادی با هم نداشته، قیمت زمین و در نتیجه ارزش افزوده زمین در آن به طور معناداری از شاخص های مورد بحث پیروی می کند و خدمات ارائه شده بنا به موقعیت و نحوه توسعه شهر به شکل عادلانه تقسیم شده است و در نتیجه آن، ابتدا نواحی 2 و1 شهری و سپس مناطق3 و4 به امکانات توسعه و ارزش افزوده دست یافته اند.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، خدمات شهری، قیمت زمین، ارزش افزوده زمین
  • محمدعلی شفیعا، سعید شفیعا صفحات 139-164
    توسعه شهرها و تمرکز منابع در نقاط محدود، زمینه ساز جذب جامعه بشری به این پهنه های انسان ساز شده است. نیاز اقشار کم درآمد به مسکن شهری، باعث افزایش تقاضا برای بازار غیررسمی مسکن شده و اسکان غیررسمی نوعی از سکونت در شهرها را پدید آورده است. مشکلات فراوان این سکونتگاه ها برای توسعه پایدار شهری، مدیران شهری را به فکر تغییراتی در این سکونتگاه ها انداخته است، تا زمینه ساز کاهش طردشدگی و عدم انسجام اجتماعی این محلات گردد. سرمایه اجتماعی به عنوان دارایی که در میان اجتماعات این سکونت گاه ها جاری است، راه حلی مناسب برای کاهش هزینه های عمومی و ساماندهی این محلات به شمار می آید. این مقاله نتیجه پژوهشی با هدف ارزیابی تاثیرات سرمایه اجتماعی بر توسعه پایدار اجتماع غیر رسمی شمیران نو است، که با روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و جمع آوری 400 نمونه آماری از طریق پرسشنامه انجام شده است. هدف پژوهش، بررسی اثرگذاری سرمایه اجتماعی در پایداری اجتماعی یک محله غیررسمی است. بنابراین، در صورت تحقق این رابطه، مسیری درونزا و پایدار برای پایدارسازی اجتماعات غیررسمی تایید می شود. در ضمن، این مهم هدفی کاربردی برای شهرداری ها بوده، در راستای مبانی نظری توسعه پایدار سکونتگاه های غیررسمی است. نتایج نشان می دهد، رابطه مثبت و معناداری میان سرمایه اجتماعی و شاخص های توسعه پایدار اجتماعی برقرار است که به وسیله اتصال به شبکه ها و اعتماد، تقویت می گردد. در این میان شورای محله به عنوان مهمترین رکن این رابطه، باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و هر اقدامی که باعث مردمی شدن این شورا گردد، گونه ای از روش های ظرفیت سازی به شمار می رود. بر اساس تحلیل چند متغیره، اعتماد و اتصال به شبکه های اجتماعی، بیشترین اهمیت را برای دستیابی به توسعه پایدار اجتماعی بازی می کنند. در نهایت، مشخص گردید که استفاده از مولفه های غیررسمی سرمایه اجتماعی روش بالفعل و توسعه مولفه های رسمی سرمایه اجتماعی، روش بالقوه دستیابی به توسعه پایدار اجتماعی خواهند بود.
    کلیدواژگان: ظرفیت سازی، سرمایه اجتماعی، محله غیررسمی، شمیران نو، توسعه پایدار اجتماعی
  • وحیده صیادزاده، سیدعلی سیادت، عبدالرسول جمشیدیان صفحات 165-178
    نظریه نفوذ اجتماعی از سوی تعدادی از متخصصان در رشته ارتباطات از پذیرش گسترده ای برخوردار شده است. یکی از دلایل جاذبه این نظریه، نگرش صریح آن به گسترش ارتباطات است. این پژوهش بر اساس چارچوب نظری یوکل(2002) انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر«بررسی رابطه بین مولفه های نفوذ اجتماعی مدیران گروه و تعهد اعضای هیات علمی» از دید هیات علمی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 88-1387بود. نفوذ اجتماعی شامل یازده مولفه و تعهد سازمانی شامل سه مولفه بوده است. روش تحقیق:روش مورد استفاده، روش توصیفی – پیمایش و جامعه آماری این پژوهش تمام اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی، شامل 645نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، 104 نفر از آنها به عنوان نمونه، انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه استاندارد نفوذ اجتماعی یوکل (2003)، شامل 44 گویه در مقیاس پنج درجه ای و پرسشنامه استاندارد تعهد سازمانی آلن می یر (1987) شامل 24گویه و با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی (جنسیت، تاهل، سن، تحصیلات، مرتبه علمی، سابقه مدیریت و محل اخذ مدرک) تنظیم شده است. ضریب پایایی آنها به ترتیب 83/ 0و 76/0 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از رگرسیون چند متغیره وضریب همبستگی استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون نشان داد که بین مولفه های نفوذ و تعهد با خصوصیات دموگرافیک تفاوت معناداری وجود ندارد. در ضمن، نتایج ضریب همبستگی نشان داد بین برخی از مولفه های نفوذ (همکاری، مورد توجه قرار دادن، ائتلاف، مشورت و جاذبه شخصی) و مولفه های تعهد سازمانی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نفوذ اجتماعی، تعهد سازمانی، اعضای هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی
  • علی یوسفی، مارینا فرهودی زاده، مرضیه لشکری صفحات 179-192
    تعهد اجتماعی حاکی ازهم ذات پنداری و وابستگی عاطفی فرد با جامعه است. این تعهد متضمن ترجیح نفع جمعی بر نفع فردی (تعهدپذیری) و قبول انتظارجامعه برای گذشتن از نفع فردی (فشارهنجاری) است. تحلیل ثانویه داده های پیمایش انسجام اجتماعی در ایران نشان می دهد که 64.6 درصد از ایرانیان تعهدپذیر اجتماعی اند و در دوراهی نفع جامعه- نفع خود، نفع جامعه را ترجیح می دهند و انتظار جامعه را نیز چنین می دانند. در مقابل 17.3 درصد از آنها نیز تعهدناپذیر اجتماعی اند و در دو راهی مذکور، نفع خود را ترجیح می دهند و انتظار جامعه را از خود نیز چنین می پندارند. 18.1 درصد از ایرانیان نیز از عمل مسوولانه، تعریف شخصی داشته، در موقعیت های مذکور، بر مبنای هنجارهای شخصی عمل می کنند. بعلاوه، میانگین فشار هنجاری تعهد اجتماعی (فشار وجدانی برای عمل مسوولانه) در ایران بر روی یک مقیاس 0 تا100 برابر 62.7 است و فشار وجدانی برای انجام عمل متعهدانه در ایران بیشتر از فشار وجدانی برای ترک آن است.
    کلیدواژگان: تعهد اجتماعی، پذیرش هنجار تعهد، فشارهنجارذهنی تعهد
  • مریم سروش صفحات 193-211
    این مقاله به بررسی رابطه میان احساس مسوولیت فردی و اجتماعی، اعتماد اجتماعی و رفتارهای دیگرخواهانه در میان نوجوانان 19-15 ساله ساکن شیراز پرداخته است. نمونه تحقیق شامل 391 نفر از نوجوانان بوده که به پرسشنامه پاسخ داده اند. سنجه های تحقیق پس از بررسی اعتبار صوری بر اساس آلفای کرونباخ ارزیابی پایایی شدند. مسوولیت پذیری فردی و اجتماعی به ترتیب با آلفای 71/0 و 72/0 و اعتماد اجتماعی با سه بعد صراحت و صداقت، قابل اعتماد بودن و رفتارهای مبتنی بر اعتماد، به ترتیب با آلفای 72/0، 6/0 و 6/0 اندازه گیری شده اند. نتایچ تحقیق نشان می دهد که بیش از نیمی از نوجوانان حداقل در سطح متوسط احساس مسوولیت پذیری فردی و اجتماعی داشته و در حد متوسطی نیز واجد اعتماد اجتماعی بوده اند. اکثر آنها در حد متوسطی رفتارهای دیگرخواهانه انجام می دهند، اما 7/12 درصد رفتارهای نوع دوستانه کمی انجام می دهند.
    نتایج استنباطی نشان می دهد که مسوولیت پذیری فردی با اعتماد اجتماعی (332/0= r)، اعتماد به گروه ها (266/0= r) و دیگرخواهی(204/0= r) رابطه مثبت و معناداری دارد اما مسوولیت پذیری اجتماعی با اعتماد رابطه منفی معنادار (304/0-= (r داشته، با دیگرخواهی رابطه معناداری ندارد. متغیر اعتماد اجتماعی نیز با دیگرخواهی رابطه معناداری دارد (244/0= r). نتایج تحقیق در کل نشان می دهد که اولا این سه متغیر با هم رابطه داشته و یکدیگر را تقویت می کنند. بنابراین، باید به ارتقای اعتماد عمومی در جامعه اهمیت داده شود تا رفتارهای دیگرخواهانه که ضامن ایجاد جامعه ای عادلانه است، افزایش یابد و ثانیا رواج صداقت و صراحت در روابط اجتماعی می تواند علاوه بر افزایش سرمایه اجتماعی بر میزان مسوولیت پذیری و رفتارهای مبتنی بر اعتماد کمک کند. بنابراین، باید در جهت تقویت این گونه ارزش ها کوشید.
    کلیدواژگان: مسوولیت پذیری فردی، مسوولیت پذیری اجتماعی، اعتماد اجتماعی، دیگرخواهی، نوجوانان
|
  • Pages 1-20
    This paper Object is to investigate of school factors and its influence on students deviance. This paper Theoric framework is composition of: Egnive (1992) Theory of public pressure، Herchi (1969) social linkage and Satterland (1939) Differential linkage and with control of situation of student family variable. Research methodology is scaling and choose 200 student among of 13686 student of public school by Simple random sampling method in yazd state. and they response to questionair automatically. Result of this survey shows school factors (Interaction with parents) have direct relation with school Curriculum. And students deviance have Significant relation with parents Interaction with school and person interaction with school and person Belong to school and interaction with deviant freinds. parents Interaction with person have effect a meant of 29%. And there is significant and direct relation between person Belong to school and Differential linkage with deviant friends.
    Keywords: deviance, person Belong to school, Interaction with school parents, students
  • Pages 21-40
    This research examines work culture and social factors influencing it among employees of Islamic Azad University، the largest private organization in Iran. First، it has been tried to determine a rate for work culture and then relationships between work culture and participatory management، organizational justice، job satisfaction، and demographic variables have been examined. Research method is cross-sectional survey; research population is all personnel of the Islamic Azad Universities in three provinces: Fars، Boushehr and Kohkiloye-Boyerahmad. Overall، 481 subjects were selected by means of simple random sampling. Measurement tool is questionnaire، which includes four scales. Construct validity was obtained through factor analysis; Reliability test was also performed by means of Cronbach’s alpha coefficient. Research findings indicate that work culture is on average among subjects. Also، there are significant relationships between work culture and participatory management، organizational justice، job satisfaction، age and years of employment. Using regression analysis، it appears that of all independent variables، job satisfaction and years of employment are strongest predictors of work culture. Taken together، they explain 18% of the variance of work culture.
    Keywords: Work Culture, Job Satisfaction, Organizational Justice, Participatory Management, Employees
  • Pages 41-64
    Social relations among people، with different age and sex groups are an important source for sociological studies. To be more specific، studying friendly relationships between the sexes، especially among youth، is of crucial importance in the field of family sociology، marriage. In this study، while reviewing previous research and existing theories on friendly relationships، we developed a theoretical framework، which is based on perspectives of Giddens on globalization and intimacy. The re search is quantitative and used survey method to collect data. The sample includes 531 young males and females living in Shiraz، who were selected through multi-stage random sampling. The data was collected through self-report questionnaire. Our bivariate analysis indicates that using modern information and communication technologies and modern lifestyle are the two independent variables which have the greatest impact on tendency towards friendship with the opposite sex. Also، our multivariate analysis show that friends’ pressure، degree of religiosity (as a lifestyle)، using modern information and communication technologies، and family pressure، taken together، explain 36% of the variance of dependent variable.
    Keywords: friendship, youth, globalization, intimacy, Lifestyle, ICT, Shiraz
  • Pages 65-88
    This paper intends to investigate generational value gap between mothers and daughter of Mashhad، with an emphasis on religious values. In doing so، a group of 30 female respondents (18-29 years old daughters and their mothers) were included in the study by means of purposive sampling. Research tool was in-depth interviewing. The theoretical framework of this study is based on macro theories in the field of generational gap. Four viewpoints about the existence and/or absence of generational gap are considered in this study. The results of the study indicate that mothers have a great influence on the religious values of their daughters، and any conflict between values of the two groups would not affect their relationship. So it is possible to say that there are generational differences between young daughters and their mothers in religious values.
    Keywords: Generational gap, Generational Value Gap, Generational Differences, Religious Values, Qualitative Research Method
  • Pages 89-108
    Violence is a behavior aimed at hurting others; Behaviors such as vituperation، rape، physical abuse and murder are a few examples. Today، different forms of violence have tuned into growing social problems at the same time that they are normalized. Various researchers have studies the role that social variables play in the frequency of deviance behavior. This survey is an experimental study of social control theory to explain the role of family and friends in interpersonal violence. 385 male، high-school students in Yazd city were selected by means of multi-stage cluster sampling to respond to a self-administered questionnaire. The results of the study show that attachment to family، parents’ religiosity and parental control have significant and reverse relationships with interpersonal violence. However، parental conflict and deviant friends have significant and positive relationships with interpersonal violence.
    Keywords: Social Control Theory, Interpersonal Violence, Family, Deviant Friends
  • Pages 109-138
    In recent years urban studies with a view of social justice is known to be one of the most important approaches. In this approach، different indices are given attention، among which access to urban services and added values of land are the most important two. One of the best optimal ways to provide urban services is to divide a city، as a system، into different parts and distribute services in proportion to demographic characteristics of each part. The present paper is based on an applied research and is descriptive-case study in nature. The data was collected through the use of existence resources، and was based on field impressions. Also، the measurement tool is based on Askalvgram and Moris taxonomy، Coefficiency، standardization of different data، and central location. The findings of the study show that urban areas of Yasouj are not different in terms of accessibility to urban services and facilities. Land price، and as a result the added value of land، follow the discussed indicators in a meaningful way. And urban services are distributed justly in different parts of the city according to the situation. As a result، first parts 1 and 2 of the city and then part 3 and 4 have received facilities and added value.
    Keywords: Social Justice, Civil Service, Price of Land, Added value of Land
  • Pages 139-164
    Urban development and concentration of resources in cities have caused human society to take shape in these areas. The need of low-income residents to urban housing increases demand for an informal housing market whereby informal housing turns into a kind of residency in cities. Numerous problems of this kind of residency for sustainable urban development have put pressure on urban managers to think of some countermeasures in these areas in order to reduce the process of isolation and erosion of social cohesion in these neighborhoods. Social capital as an asset available in these communities is regarded as a suitable solution for reducing the costs and organizing these communities. This paper presents the research findings of a study on the impact of social capital on sustainable development of Shemiran nou، an informal settlement in Tehran. It is a descriptive survey، based on distributing 400 questionnaires among residents of Shemiran nou. The goal of the research is to understand if there is a positive relationship between social capital and social sustainability of an informal community. If such a relationship exists، then we can talk about a sustainable and inward way for stability of informal neighborhoods. The results of the study indicate that there is a significant and positive relationship between social capital and indicators of sustainable development، which can be empowered by connecting to trust and networks. The local council deserves more attention because it is the most important part of the relationship، and any practice which makes this council more accessible to the public is a kind of capacity building. According to multivariate regression analysis، trust and joining to social networks are the most important factors in moving towards sustainable social development. Finally، it is clear that informal factors of social capital lead to actual achievement of sustainable social development and formal factors of social capital lead to potential achievement of sustainable social development.
    Keywords: Capacity Building, Social Capital, Informal Neighborhood, Shemiran nou, Sustainable Social Development
  • Pages 165-178
    The purpose of this research is to study the relationship between social influence of department heads (from the viewpoints of faculty members) on organizational commitment of faculty members at Isfahan University of Medical Sciences in the academic year 1387-88. Social influence is composed of 11 items and organizational commitment has 3 items. The Research method is survey، and research population is all faculty members at Isfahan University of Medical Science، whose number is 645. Of this number، 104 individuals were randomly selected to constitute research sample size. The Data was collected by means of two questionnaires: Yukl’s (2003) social influence questionnaire، which has 44 items and Allen &Meyer’s Organizational Commitment questionnaire with 24 items، which considers demographic characteristics such as sex، age، education، academic ranking، management experience and place of study. The reliability coefficients of these questionnaires were 83% and76%، respectively. Our correlation analysis indicates that although there is not a significant relationship between research variables and demographic characteristics، significant relationships exist between some of the indices of social influence and organizational commitment. Items of co-operation، ingratiation، consolation، and personal attractiveness are in a meaningful relationship with organizational commitment.
    Keywords: Social Influence, Organizational Commitment, University
  • Pages 179-192
    Societal commitment involves sympathy and emotional attachment of actors to society and implies preference for public interest over self-interest. Secondary analysis of the Iranian Social Integration survey data shows that 64. 6% of Iranians are socially committed and whenever faced with a dilemma of collective vs. self، they prefer public interest to self-interest and they assume it is expected to do so. On the contrary، 17. 3% of the people are not socially committed and prefer their own self-interest according to their own perception of general expectation of others. Also، 18. 1% of the people have their own definitions of responsible behavior and their actions are assorted according to their own personal norms. The mean of pressure of societal commitment norm (conscious pressure for responsible behavior) is 62. 7 (on a 100 base scale) and pressure for responsibility is stronger than irresponsibility.
    Keywords: Societal Commitment, Commitment Norm Acceptance, Pressure of Mental Commitment Norm
  • Pages 193-211
    This article examines the relationship between personal and social responsibility، social trust and altruism among adolescents (aged 15-19) who live in Shiraz. The sample includes 391 respondants. Variables had been constructed and verified by face validity and Cronbach’s alpha determined reliability. Personal and social responsibility، each with alphas of 0. 71 and 0. 72، respectively، were measured. The results of the study show that personal responsibility has significant and positive relationships with social trust (r=0. 332)، trust in social groups and institutions (r=0. 226) and altruism (r=0. 204). However، social responsibility is in a reverse relationship with social trust (r=-0. 304) and does not have a significant relationship with altruism. Social trust is related to altruism in a significant and positive relationship (r=0. 224). In general، these three important variables are related to and strengthen each other. Therefore، increasing of public trust should be considered seriously so that altruistic behavior – that can guarantee a just society– becomes a routine practice in public culture. Because honesty and oppenness in social relationships can increase social capital، responsibility and trustful behavior، more efferts should be made to firm moral virtues in society.
    Keywords: Social Responsibility, Personal Responsibility, Social Trust, Altruism, Adolescents