فهرست مطالب

اندازه گیری تربیتی - پیاپی 10 (زمستان 1391)

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 10 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضامراد صحرایی، هانیه ممقانی صفحه 1
    زمینه
    روایی و پایایی از جمله مسائلی هستند که در آزمون سازی از اهمیت ویژه ای برخوردارند. آزمون زبان انگلیسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (MSRT) از جمله آزمون های مهارت زبان انگلیسی است که برای اعزام دانشجو به خارج از کشور توسط معاونت دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تقریبا هر دو ماه یک بار در ایران برگزار می شود.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش که از نوع همبستگی و تجربی است این است که به ارزیابی روایی و پایایی آزمون MSRT پرداخته شود.
    روش
    برای ارزیابی روایی این آزمون از روایی سازه ای (همسانی درونی) و برای ارزیابی پایایی درونی نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید و تمام این محاسبات از طریق نرم افزار (اس پی اس) انجام شد.
    یافته ها
    سوالاتی که در این پژوهش مطرح شدند به این صورت بودند که روایی و پایایی آزمون MSRT چگونه است، و اینکه آیا آزمون مهارت تافل می تواند مبنای مناسبی برای ارزیابی توانایی های زبانی زبان آموزان قرار گیرد؟ نتایج این پژوهش نشان داد: 1. آزمون MSRT در سطح کلی دارای روایی و پایایی مناسبی است اما در سطح جزئی از روایی لازم برخوردار نیست. به عبارت دیگر، ضریب همبستگی بین بخش های شنیداری – ساختاری و شنیداری- خواندنی کمتر از بخش ساختاری – خواندنی است. 2.آزمون مهارت تافل، آزمون مناسبی برای سنجش توانایی های زبانی زبان آموزان نیست چون فاقد بخش صحبت کردن است و همچنین دو بخش دستور و واژگان را جداگانه مورد سنجش قرار داده است.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، MSRT، آزمون مهارت
  • مهدیه شفیع نادری، پروین کدیور، مهدی عرب زاده، غلامرضا صرامی صفحه 21
    زمینه
    انتظارات پیامد، به این نکته مهم اشاره دارد که رفتار، محصول انتظارات افراد، از دست یابی به پیامدی خاص و میزان ارزشی است که برای آن پیامد قائل هستند. بنابراین عاملی مهم و اساسی در تعلیم و تربیت به شمار می رود. معرفی و ارائه ابزار مناسب برای ارزیابی این متغیر و نشان دادن نقش حیاتی آن در زمینه های مختلف تحصیلی ضروری است.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی مقیاس انتظارات پیامد دانشجو صورت گرفته است.
    روش
    حجم نمونه این پژوهش414 دانشجو (248 دختر و 166 پسر) بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین دانشگاه های سراسری، آزاد و پیام نور یزد انتخاب شدند و با مقیاس انتظارات پیامد مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با روش مولفه های اصلی، علاوه بر عامل کلی انتظارات پیامد دانشجو، چهار عامل(جهت دهی آینده، رضایت شغلی، انتظارات شخصی و اعتماد شخصی) را برای مقیاس انتظارات پیامد دانشجو تایید کرد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی عاملی آن از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج نشان داد که پرسشنامه از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است و ضرایب آلفای کرونباخ در زیر مقیاس های آن بین 65/0 تا 79/0 است. همچنین برای تعیین روایی عاملی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد، که نتایج تحلیل عاملی تاییدی موید این است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های نیکویی برازش، مدل را تایید می کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های تحلیل عاملی، تقریبا مشابه تحقیقات انجام گرفته در فرهنگ اصلی و ضرایب پایایی و روایی نیز به نتایج تحقیقات پیشین نزدیک بود. بنابراین با توجه به خصوصیات روان سنجی مطلوب، این پرسشنامه ابزار مناسبی برای تعیین انتظارات پیامد دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: انتظارات پیامد، پایایی، روایی عاملی
  • حسین زارع، محمدرضا سرمدی، مهران فرج اللهی، عثمان آچاک * صفحه 37
    زمینه

    پژوهش بر حافظه به منظور موفقیت فراگیران در بازیابی مطالب در هنگام آزمون، نتایج مفیدی در بر داشته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سه عامل نوع سئوال، سطح پردازش سئوال و نوع بافت مفهومی سئوال بر عملکرد حافظه دانشجویان است.

    روش

    جامعه آماری در پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز بوکان در ترم پاییز سال 1390 بود. تعداد 128 نفر به صورت تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شده و به هشت گروه 16 نفری منتسب شدند. تفاوت معنی داری از نظر آزمون حافظه وکسلر در بین هشت گروه وجود نداشت. طرح تحقیق آزمایشی با سه عامل و هر کدام در دو سطح بود. ابزار تحقیق استفاده از هشت آزمون محقق ساخته بود که از متنی آموزشی در مورد فیزیک کوانتومی(به جهت ناآشنا بودن برای دانشجویان) استخراج شد. روایی و پایایی متن و آزمون ها به تایید رسید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر عامل سطح پردازش معنی دار بود(05/0> P& 567/5f=) ولی عامل های نوع سئوال(05/0 P>& 105/0f=) و نوع بافت(05/0 P>& 191/1f=) به تنهایی معنی دار نبودند. همچنین اثر تعاملی نوع سئوال و بافت مفهومی(05/0> P& 635/4f=) و اثر تعاملی نوع بافت و سطح پردازش (01/0> P & 362/7f=) معنی دار بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه این که بهتر است برای آزمون های بازشناسی از سئوالات بافت مفهومی درونی و برای سئوالات یادآوری از سئوالات بافت مفهومی بیرونی استفاده کرد ولی سطح پردازش در هر صورت عمقی باشد بهتر است.

    کلیدواژگان: حافظه، سطح پردازش، بافت مفهومی، نوع سئوال
  • محمود نجفی، غلامرضا دهشیری، سولماز دبیری، منصوره شیخی، نصرت جعفری صفحه 55
    زمینه
    در سال های اخیر پژوهش در حیطه روان شناسی مثبت افزایش یافته است. بنابراین، بررسی خصوصیات روان سنجی ابزارهای پرکاربرد در این حیطه از جمله شادکامی بسیار حائز اهمیت است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در دانشجویان بود.
    روش
    بدین منظور نمونه ای شامل 428 دانشجو با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه شادکامی آکسفورد، پرسشنامه شخصیتی آیزنک، مقیاس رضایت از زندگی، مقیاس عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه افسردگی بک پاسخ دادند.
    یافته ها
    ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی بازآزمایی در کل نمونه به ترتیب 90/0 و 79/0 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامه از شش عامل رضایت از زندگی، کارآمدی، احساس خوشی، عزت نفس، اجتماعی بودن و بهزیستی تشکیل شده است. نتایج تحلیل عاملی مرتبه دوم نشان داد که ساختار عاملی پرسشنامه، تک عاملی است. همچنین ضرایب روایی همگرا و واگرای پرسشنامه در حد بالا و قابل قبولی بود. بین دختران و پسران از لحاظ شادکامی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش بیانگر این است که نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در جامعه دانشجویان از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری پایا و روا در پژوهش های روانشناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شادکامی، پرسشنامه شادکامی آکسفورد، ساختار عاملی، پایایی، روایی
  • ریحانه پاسبانی، امید شکری * صفحه 75
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرناپذیری ساختار عاملی فهرست تنیدگی ناشی از انتظارهای تحصیلی (AESI) در دو جنس بود.

    روش

    680 دانش آموز دبیرستانی (327 پسر و 353 دختر) به فهرست تنیدگی ناشی از انتظارهای تحصیلی (AESI) پاسخ دادند. به منظور بررسی روایی بین جنسی AESIیا تغییرناپذیری ساختار عاملی AESI در دو جنس از تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی تک گروهی نشان دادند که در هر دو جنس، الگوی دو عاملی AESI شامل تنیدگی ناشی از انتظارهای والدین / معلمان و تنیدگی ناشی از انتظارهای خود، برازش خوبی با داده ها دارد. نتایج تحلیل عامل تاییدی چندگروهی، تغییرناپذیری در دختران و پسران ساختار عاملی، بارهای عاملی، واریانس ها و کواریانس های بین عاملی فهرست تنیدگی ناشی از انتظارهای تحصیلی را در دو جنس نشان داد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بین دو جنس از لحاظ تنیدگی ناشی از انتظارهای فرد از خود و تنیدگی ناشی از انتظارهای دیگران تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر با تاکید بر تغییرناپذیری ساختار عاملی AESI در بین دختران و پسران نشان داد که AESI برای اندازه گیری تنیدگی ناشی از انتظارهای تحصیلی در دو جنس ابزار سودمندی است

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی، هم ارزی جنسی، تغییرناپذیری ساختار عاملی، فهرست تنیدگی ناشی از انتظارهای تحصیلی
  • مریم مقدسین، محمدرضا فلسفی نژاد صفحه 103
    دو موضوع مهم در اندازه گیری متغیرها، در علوم رفتاری و شناختی وجود دارد که عبارت اند از: 1) اندازه گیری: متغیرهای مشاهده شده چه چیزی را، اندازه می گیرند؟ و چگونه می توان روایی و اعتبار اندازه گیری های انجام شده را مشخص کرد؟. 2). روابط علت و معلولی بین متغیرها: چگونه می توان روابط علت و معلولی پیچیده بین متغیرهایی که مستقیما قابل مشاهده و اندازه گیری نیستند، ولی در متغیرهای مشاهده شده همراه با خطای اندازه گیری منعکس می شوند، را استنباط کرد؟ چگونه می توان قدرت رابطه بین متغیرهای نهفته را ارزیابی کرد؟. در پاسخ به چنین پرسش هایی، مدل های معادلات ساختاری از دو قسمت تشکیل می شوند، «مدل اندازه گیری» و «مدل تابع ساختاری». مدل اندازه گیری پاسخ سئوال اول و مدل تابع ساختاری، پاسخ سئوال دوم، را مورد ارزیابی قرار می دهند. مدل های معادلات ساختاری با ادغام دو مدل تحلیل عوامل تاییدی و تحلیل توابع ساختاری، بسیاری از مسائل و مشکلات اندازه گیری متغیرهای نهفته و استنباط روابط علی و معلولی بین این متغیرهای نهفته را آسان می سازد. مقاله حاضر به طور خلاصه و به زبانی غیر تخصصی، به معرفی مفروضات معادلات ساختاری می پردازد، و همچنین با کاربرد عملی، همراه با یک مثال در زمینه رواسازی آزمون های روانشناختی، منطق و ساختار معادلات ساختاری را شرح می دهد. برای بررسی تحلیل عاملی تاییدی، پرسشنامه CAARS–S:SV، که به تشخیص ADHD در بزرگسالان می پردازد، به تفضیل بیان می شود.
    کلیدواژگان: معادلات ساختاری، ماتریس واریانس، کوواریانس، روش های برآورد، برازش مدل، تحلیل عاملی تاییدی
  • غلامرضا رجبی، سونا کارجو کسمایی صفحه 139
    زمینه
    پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم (BDI-II)، یک ویرایش از پرسشنامه افسردگی و یک شاخص خود-گزارشی برای اندازه گیری نشانه های افسردگی در جمعیت های مختلف بالینی و غیربالینی است.
    هدف
    هدف عمده تحقیق حاضر بررسی کفایت شاخص های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم بر روی دانشجویان دانشگاه های شهید چمران و علوم پزشکی اهواز (جندی شاپور) بود.
    روش
    468 دانشجو از بین کلیه دانشجویان دانشگاه های فوق در سال تحصیلی 90-1389 به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم (1996) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی و نرم افزارهای آماری برای علوم اجتماعی (16-SPSS) و AMOS تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از روش آماری تحلیل عاملی (تحلیل مولفه های اصلی) و چرخش واریماکس دو عامل شناختی عاطفی و نگرش منفی نشانه های بدنی را نشان داد. ضرایب پایایی (آلفای کرونباخ) برای کل ماده ها و عامل های استخراج شده رضایت بخش بودند. ضریب هبستگی ین نمره کل BDI-II و دو عامل استخراج شده در کل نمونه معنادار بودند. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل دو عاملی نسبت به مدل یک عاملی با دو اصلاح برای داده ها برازنده تر است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از تحلیل عاملی با تحقیقات پیشین هماهنگ است و با توجه به روایی سازه و پایایی مناسب پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم از آن می توان در محیطهای پژوهشی و بالینی در تشخیص افراد سالم از افراد افسرده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی، پایایی
  • شعیب قاسمی، علی دلاور، مهدی کریمی زارچی صفحه 159
    زمینه
    سلامت یکی از مهم ترین منابع زندگی بشر است که در کیفیت زندگی فرد و پیشبرد اهداف جامعه موثر است.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه شاخص کل سلامت روان زنان و مردان با استفاده از شیوه فراتحلیل انجام شد.
    روش
    26 مطالعه از طریق جستجوی اینترنتی در بانک های اطلاعاتی داخلی و نیز جستجوی دستی در دانشگاه های شهر تهران شناسایی و اطلاعات مربوط به آن ها کدگذاری گردید.
    یافته ها
    شاخص اندازه اثر کوهن تحت مدل ثابت 0.286 و تحت مدل تصادفی 0.301 بود که نشان دهنده وضعیت مطلوب تر مردان نسبت به زنان در شاخص کل سلامت روان می باشد. نتایج روش های بررسی تورش انتشار، حاکی از عدم تورش انتشار در نمونه فراتحلیلی بود. با توجه به ناهمگن بودن مطالعات، تحلیل تعدیل کننده برای متغیرهای سن، محل اجرا و ابزار اندازه گیری صورت گرفت، که بیانگر تاثیر تعدیل کننده متغیر سن در نتایج مطالعات بود.
    بحث و نتیجه گیری
    توجه بیشتر به بحث سلامت زنان و فراهم آوردن امکان برخورداری آنان از خدمات سلامت ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: جنسیت، شاخص کل سلامت روان، فراتحلیل
|
  • Rezamorad Sahrai, Haniyeh Mamaqani Page 1
    Validity and reliability are especially important in the process of test development. The English Language Test of the Ministry of Science, Research and Technology (MSRT) is an English proficiency test that is conducted every two months by the Student Affairs Department of the Ministry of Science, Research and Technology for the purpose of sending students to overseas. The aim of this research, which is correlational and experimental, is to assess the validity and reliability of the MSRT Test. Construct validity (internal consistency) was used to assess the validity, and Cronbach's Alpha was used to assess the internal reliability of the Test. All the calculations were performed by SPSS. The research questions were: 1. What is the validity and reliability of MSRT Test? 2. Is TOEFL proficiency test suitable for assessing the language ability of language learners? The results of the research were: 1. The MSRT Test has satisfactory reliability and validity at general level but does not have adequate validity at detailed level. In other words, the correlation coefficient between listening-structural and listening-reading components is less than structural-reading components. 2. The TOEFL proficiency test is not suitable for assessing the language abilities of language learners since it does not test oral proficiency and assesses grammar and vocabulary separately.
    Keywords: Validity, Reliability, MSRT, Proficiency Test
  • Mahdieh Shafinadery, Parvin Kadivar, Mehdi Arabzadeh, Gholamreza Sarami Page 21
    Outcome expectations refer to an important point according to which behavior is a result of people’s expectations about achieving a specific outcome and the value they attach to that outcome. Therefore, it is an important factor in education. Introducing appropriate tools to assess these variables and to demonstrate their critical role in the field of education is essential.
    Objectives
    The purpose of the present study was to examine the factor structure, reliability, and validity of students’ outcome expectancy scale.
    Methods
    To achieve this end, 414 undergraduate students (248 girls and 166 boys) of State, Azad, and Payame Noor Universities of Yazd were selected by multistage cluster sampling and measured by the Outcome Expectancy Scale.
    Findings
    The results of exploratory factor analysis and principal component analysis confirmed four factors (future orientation, job satisfaction, personal expectations, and self-confidence) in addition to the general factor of students’ outcome expectations. Cronbach's alpha coefficient was used to assess the reliability and confirmatory factor analysis was used to assess the factorial validity of the scale. The results showed that the scale had an acceptable internal consistency. Cronbach's alpha coefficients for its subscale ranged from 0.65 to 0.79. Moreover, the results of the confirmatory factor analysis revealed that the structure of the scale had an acceptable fit to the data and all the goodness-of-fit indices confirmed the model. Discussion and
    Conclusion
    The results of the factor analysis and the reliability and validity coefficients were almost similar to the previous researches conducted in the main culture. Considering its good psychometric properties, the scale is a useful tool for determining student's outcome expectancy.
    Keywords: Outcome Expectancy, Reliability, Factorial Validity
  • Hossein Zare, Mohammad, Reza Sarmadi, Mehran Farajollahi, Osman Achak Page 37

    Researches on memory have had useful findings in helping the learners to successfully retrieve materials during examination.

    Objectives

    The present paper aimed to examine the effect of question type, the level of processing and the conceptual context of the question on student's memory performance.

    Methods

    Using clustered random sampling, 128 subjects were selected from among Boukan Payame Noor University students in the fall semester of the educational year 1390 (2011). They were divided into 8 groups; each including 16 students. There was no significant difference in the results of Wechsler's Clinical Memory test among the 8 groups. The factorial design involved 3 factors, each at 2 levels. The research instrument was 8 researcher-made tests extracted from educational texts on quantum physics (which is a subject unfamiliar to the students). Validity and reliability of the text as well as the test was confirmed.

    Results

    The results showed that the effect of processing level was significant (P<0.05& f=5.567). However, question type (P>0.05 & f=0.105) and conceptual context of the question (P>0.05 & f=1.191) were not independently significant. Moreover, the interaction between conceptual context and type of the question (P<0.05 & f= 4.635) as well as the interaction between the conceptual context and the level of processing (P<0.01& f=7.362).

    Conclusion

    Research findings confirmed that it is better to use questions with internal conceptual context in recognition tests and to use questions with external conceptual context in review tests. However, a deeper level of processing is always preferred.

    Keywords: Memory, Level of Processing, Conceptual Context, Question Type
  • Mahmoud Najafi, Gholamreza Dehshiri, Solmaz Dabiri, Mansoureh Sheikhi Page 55
    In recent years, the number of researches in the field of positive psychology has increased. Therefore, studying psychometric properties of the most widely used tools in this field, like happiness, is of a great importance.
    Objective
    The present study aimed at exploring the psychometric properties of Persian version of the Oxford Happiness Questionnaire among college students.
    Method
    Using multi-stage random sampling, 428 subjects were selected among college students and the Oxford Happiness Questionnaire, the Eysenck Personality Questionnaire, the Life Satisfaction Scale, the Rosenberg Self-Esteem Scale and the Beck Depression Inventory were distributed among them.
    Results
    Cronbach’s alpha and test-retest coefficient for the whole sample were respectively 90% and 79%. The results of exploratory factor analysis showed that the questionnaire was involving six factors: life satisfaction, efficacy, happiness, self-esteem, sociability and well-being. The results of the confirmative factor analysis indicated that the factorial structure of the questionnaire was one-dimensional. Moreover, the coefficient of convergence and divergence validity for questionnaire was high and acceptable. There was no significant difference between males and females in happiness.
    Conclusion
    The findings attested to the fact that the Persian version of the Oxford Happiness Questionnaire had acceptable psychometric properties and could be used as reliable and valid instrument in psychological researches.
    Keywords: Happiness, the Oxford Happiness Questionnaire, Factorial Structure Reliability, Validity
  • Reyhaneh Pasbani, Omid Shokri Page 75

    The present study aimed at examining the gender invariance of factorial structure of the Academic Expectations Stress Inventory (AESI, Ang and Huan, 2006).

    Methods

    A sample of 327 male and 353 female high school students were administered the AESI. Multi-group confirmatory factor analysis was used to examine the cross-gender validity and invariance of factorial structure of AESI. The results of single-group confirmatory factor analysis revealed that the two-factor model of AESI, consisting of academic stress arising from self-expectations and academic stress arising from other-expectations across gender groups, fit to the data well.

    Results

    The results of multi-group confirmatory factor analysis confirmed the cross-gender invariance of factorial structure, factor loadings, and factor variances and co-variances of the AESI across both samples. Multivariate analysis of variance results indicated that no significant gender differences were found on academic stress arising from self-expectations and academic stress arising from other-expectations.

    Conclusion

    The findings confirmed the gender invariance of factorial structure of AESI across gender groups and indicated that AESI is a promising tool for evaluating academic stress arising from self and others’ expectations in gender subgroups.

    Keywords: Academic stress, Multi, group Confirmatory Factor Analysis, Gender Equivalence, Gender Invariance, Academic Expectations Stress Inventory
  • Maryam Moghadasin, Mohammadreza Falsafinejad Page 103
    Two important objectives for measuring the variables in behavioral and cognitive sciences are: 1) measurement and 2) complex causal relationships between variables. Measurement asks about, what is measured by observed variables? And how we can determine the validity and reliability of variables? The latter, responds to this question: since the variables are not directly observable and measurable and only reflected in observed variables with measurement error, how complex causal relationships between these variables can be inferred? How the relationships between latent variables can be measured? In response to these kinds of questions, structural equation models, composed of the "measurement model" and the "structural function model", are used. The answers to the first question are evaluated by the measurement model and that of the second one are evaluated by the structural function model. The structural equation models, emerging two models of Confirmatory Factor Analysis and Structural Function Analysis, eradicates many of difficulties in measuring latent variables and inference of the complex casual relationships among them. The present paper introduced the assumptions of structural equation models, presenting an example in the field of psychological test validation. It also explained the logic and structure of structural equations. CAARS–S: SV, a set of criteria for ADHD identification in adults, is used for explaining the confirmatory factor analysis
    Keywords: Structural Equations, Variance, Covariance Matrix, Estimation Methods, Model Fit, Confirmatory Factor Analysis
  • Gholamreza Rajabi , Sona Karjo Kasmai Page 139
    The Beck Depression Inventory-Second Edition (BDI-II) is a revision of the Depression Questionnaire and a widely used self-report measure of depressive symptoms in clinical and non-clinical populations.
    Objective
    The purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Persian version of the Beck Depression Inventory-Second Edition (BDI-II-Persian) among students of Shahid Chamran University and Ahvaz University of Medical Sciences (Gundeshapur).
    Methods
    Using random multi-stage sampling method, 468 subjects were selected among the students of the mentioned universities in the educational year 1389-90 (2010-2011). They completed the Beck Depression Inventory-Second Edition. The data were analyzed using exploratory and confirmatory factor analysis and SPSS-16 and AMOS-16 soft wares.
    Results
    The results of the factor analysis (using the principal components analysis) and Varimax rotation were indicative of the two factors: cognitive-affective and negative attitude-somatic symptoms. The reliability coefficients (Cronbach’s alpha) were satisfactory for all the extracted factors. The total score of BDI-II was significantly correlated with the two extracted factors. The confirmatory factor analysis also showed that the two-factor model, rather than the one-factor model, seems to provide a more satisfactory fit to the data in the present study.
    Conclusion
    Finally, the study showed that BDI-II can use in research and educational settings, particularly, in assessing depression normal and abnormal groups.
    Keywords: Depression, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Reliability
  • Shoaib Ghassemi, Ali Delavar , Mehdi Karimi Zarchi Page 159
    Health, one of the most important resources of humankind life, is so effective on the quality of human life and advancing the society goals.
    Objectives
    This study was carried out to compare the total index of mental health in males and females using the meta-analysis method.
    Method
    26 studies were gathered through net surfing in internal databases as well as manual searching in various Tehran universities and their data were encoded.
    Results
    Cohen’s Index of Effect Size in the fixed and random models was respectively 0.286 and 0.301, which was indicative of a better status for men in the total index of mental health than women. The results of the publication bias methods showed no bias in meta-analysis sample. Because of the heterogeneity of the studies, the moderator analysis was carried out for age, implementation region, and measurement tool, the results of which prove the moderating effect of age on the results of the studies.
    Conclusion
    It seems necessary to paying more attention to women's life issue and to provide the possibility for them to enjoy health care.
    Keywords: Gender, Total Index of Mental Health, Meta, Analysis