فهرست مطالب

اندازه گیری تربیتی - پیاپی 18 (زمستان 1393)

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 18 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور بیرامی، یزدان موحدی صفحه 1
    زمینه
    بی حوصلگی به عنوان یک حالت تنفر یا ناسازگاری با هر نوع تجربه تکراری مثل کار روزانه یا برخورد با افراد کسل کننده و ملال آور و بی قراری زیاد در شرایطی که رهایی از یکنواختی امکان پذیر نیست، تعریف می شود.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین ساختار عاملی مقیاس آمادگی برای بی حوصلگی در دانشجویان ایرانی انجام شد.
    روش
    جامعه پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 92-1391 بودند که تعداد 400 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه آمادگی برای بی حوصلگی فارمر و ساندبرگ پاسخ دادند. همه آزمودنی ها بصورت داوطلبانه پرسشنامه ها را تکمیل کردند و برگرداندند. داده ها با استفاده از نرم افزار 19 SPSS و LISREL تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج ساختار عاملی پژوهش حاضر حاکی از وجود دو عامل تحریک درونی و تحریک بیرونی بود، به گونه ای که تحریک درونی 11 سوال و تحریک بیرونی 10 سوال را به خود اختصاص داد.
    بحث و نتیجه گیری
    صاحب نظران عوامل متفاوتی را برای سبب شناسی بی حوصلگی معرفی کرده اند که می توان آنها را متاثر از عوامل شخصیتی یا ذهنی دانست. به دلیل ارتباط بی حوصلگی با عملکرد تحصیلی، استفاده از یافته های پژوهش حاضر به آموزش و پرورش و دانشگاه ها، روان شناسان، مشاوران و روان پزشکان و پژوهشگران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، آمادگی برای بی حوصلگی، دانشجویان ایرانی
  • محمدرضا محمدی سلیمانی، علی دلاور، فریبرز درتاج، بهرام صالح صدق پور، شهرزاد سنجری صفحه 21
    زمینه
    روانشناسان صنعتی/ سازمانی به این نکته پی برده اند که موفقیت و شکست یک سازمان به طور گسترده به کیفیت رهبران آن وابسته است. روانشناسان نتیجه گیری نمودند که اثربخشی رهبری ممکن است نه فقط به ویژگی های فردی رهبران بلکه به نیازها و ویژگی های آنها در ارتباط باشد.
    هدف
    هدف از اجرای این تحقیق ارائه مدلی برای انتخاب مدیران بخش صنعت سازمان های صنعت، معدن و تجارت با استفاده از ای اچ پی فازی می باشد.
    روش
    تعداد 36 نفر از روسای سازمان های صنعت، معدن و تجارت کشور میزان اهمیت هر کدام از شاخص ها را نسبت به شاخصهای دیگر در یک پرسشنامه طراحی شده بر اساس مقیاس زوجی تعیین نموده اند و سپس اطلاعات از طریق نرم افزار متلب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها «مهارتهای ارتباطی» مهم ترین ویژگی مدیران می باشد،«قابلیت انجام کار تیمی» مهم ترین ظرفیت و قابلیت مدیران می باشد، «توانایی متقاعدکردن دیگران» مهم ترین مهارت ارتباطی مدیران می باشد، «برنامه ریزی» مهم ترین مهارت تصمیم گیری مدیران می باشد، «ریسک پذیری» مهم ترین مهارت مدیریتی مدیران می باشد و «کارآیی حرفه ای» مهم ترین مهارتهای حرفه ای و فردی مدیران می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بیان شده می توان دریافت که سازمانها می تواند جهت انتخاب مدیران خود از نتایج این تحقیق استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: مهارتهای ارتباطی، تصمیم گیری، حرفه ای و فردی، ظرفیتها و قابلیتها، مدیریتی
  • سحر محمدی، علیرضا پیرخائفی صفحه 45
    زمینه
    هفت عادت مخرب، رفتارهای اساسی روانشناسی کنترل بیرونی هستند که رابطه را تخریب کرده و در نتیجه مسبب اغلب مسائلی هستند که انسان ها با آن درگیرند.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی مقیاسی بود که بتواند هفت رفتار مخرب ازدواج را بر اساس تئوری انتخاب ویلیام گلاسر مورد ارزیابی قرار دهد.
    روش
    با مطالعه مبانی نظری تئوری انتخاب در زمینه هفت رفتار مخرب در ازدواج، و پژوهش های مربوط به آن، برای طراحی پرسشنامه بر اساس سازه های مذکور که از مطالعه منابع موجود به دست آمده بود اقدام شد. پس از بررسی روایی صوری و محتوایی این مقیاس و هر کدام از عوامل آن، و حذف سئوالات نامربوط، 68 سئوال برای تحلیل نهایی کنار گذاشته شد. این پرسشنامه بر روی یک نمونه 250 نفری (213 زن و 37 مرد) از دانشجویان متاهل دانشگاه علامه طباطبایی اجرا گردید. برای بررسی پایایی این مقیاس از روش همسانی درونی آلفای کرونباخ استفاده شد. روایی پرسشنامه مزبور به سه شیوه روایی سازه (تحلیل عاملی)، روایی ملاک (روایی همزمان) و روایی محتوا بررسی گردید.
    یافته ها
    تحلیل عاملی با استفاده از روش مولفه های اصلی و چرخش ابلیمین مستقیم نشان داد که 7 عامل مشخص شده 989/58% از واریانس کل را تبیین می کنند. ضریب پایایی مقیاس از روش ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 95/0، برای عامل اول 82/0، برای عامل دوم 76/0، برای عامل سوم 78/0، برای عامل چهارم 83/0، برای عامل پنجم 76/0، برای عامل ششم 82/0، و برای عامل هفتم 71/0 برآورد شد. روایی همزمان مقیاس یاد شده از طریق همبسته کردن این مقیاس با زیر مقیاس «چهار اسب سوار ارتباطات مهلک» از مجموعه مقیاس های جان گاتمن (SRH)، 567/0 به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد پرسشنامه مورد بررسی از روایی و پایایی لازم برخوردار بوده و از آنجایی که در داخل و خارج از کشور مقیاسی برای ارزیابی رفتارهای تخریبگر در روابط زناشویی بر اساس تئوری انتخاب وجود ندارد، این پرسشنامه می تواند تا حدی خلا پژوهش های مربوط به این حوزه را جبران کند و مورد استفاده روان درمانگران و متخصصان این حیطه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ازدواج، تئوری انتخاب، روانشناسی کنترل بیرونی، هفت عادت مخرب، ویلیام گلاسر
  • اصغر مینایی صفحه 77
    ویژگی های اندازه گیری ابزارها، آزمونها و مقیاسها را می توان با استفاده مدل اندازه گیری راش بررسی و ارزشیابی کرد. هدف مطالعه حاضر معرفی ویژگی های اندازه گیری مدل راش و کاربرد آن در ارزشیابی کیفیت اندازه گیری نسخه تجدید نظر شده آزمون مهارتهای دیداری- حرکتی(TVMS-R) بود. داده های مورد استفاده در پژوهش مربوط به گروه نمونه پژوهش فرهبد و مینائی(1383) است که در سال تحصیلی 82-1381در شهر تهران به اجرا درآمد و با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای تعداد 1281 دانش آموز (655 پسر و 626 دختر) با دامنه سنی 3 تا 14 سال در مهدهای کودک، مراکز پیش دبستانی و مدارس ابتدائی و راهنمائی دخترانه و پسرانه شهر تهران انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. بطور کلی، یافته ها نشان داد که 64 سوال از 142 سوال آزمون TVMS-R با مدل راش برازش ندارند که در کنار نتایج حاصل از تحلیل مولفه های اصلی روی پس مانده ها و آزمون t بیانگر این است که آزمون مورد نظر بر خلاف ادعای مولف آن، تک بعدی نیست و در مقایسه با سطح توانایی آزمودنی ها از دشواری پایین تری برخوردار است. در واقع، یافته ها نشان داد که آزمون TVMS-R برای اندازه گیری یکپارچگی دیداری- حرکتی افرادی که در دو انتهای بالا و پایین پیوستار صفت قرار دارند ابزار مناسبی نیست. تحلیل کارکرد افتراقی سوال نیز نشان داد که 7 سوال در بین دو گروه دختر و پسر از کارکرد افتراقی(DIF) برخوردارند. بطور کلی با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که آزمون TVMS-R به شکل فعلی برای استفاده های بالینی چندان مناسب نیست و لازم است در ویرایش های بعدی که صورت می گیرد برخی اصلاحات اساسی روی آن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مدل پردازی راش، مهارتهای دیداری، حرکتی، ویژگیهای اندازه گیری، ارزشیابی
  • مجید صفاری نیا، مهناز علی اکبری دهکردی، معصومه تدریس تبریزی صفحه 115
    هدف
    هدف پژوهش حاضر رواسازی و اعتباریابی پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کیز (1998) در زنان و مردان تهرانی بوده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع زمینه یابی بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از زنان و مردان شهر تهران که 500 زن و مرد به روش خوشه ایچندمرحله ای از جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کیز (1998). جهت بررسی پایایی مقیاس از روش بازآزمایی استفاده شد و جهت بررسی روایی مقیاس از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.
    نتایج
    ضریب همبستگی پیرسون میان نتایج دو بار اجرای پرسشنامه حاکی از پایایی بالای پرسشنامه بود و نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش خوب مدل در تعیین عاملها به شکل اولیه بیان شده توسط کیز (1998) بود. همچنین، نتایج مربوط به میانگین حاکی از آن بود که میانگین نمرات شکوفایی اجتماعی در زنان، مردان و کل آزمودنی های پژوهش بیشتر از میانگین نمرات سایر عوامل است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، پرسشنامه بهزیستی اجتماعی ابزاری روا و پایا است و در جامعه ایرانی از برازش خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پایایی، بهزیستی اجتماعی، روایی
  • کیانوش زهراکار، خبات کرمی، کاملیا بزرگمنش صفحه 133
    زمینه
    در سال های اخیر پژوهش در حیطه روانشناسی مثبت افزایش یافته است. هدف غایی این رویکرد شناسایی سازه ها و شیوه هایی است که بهزیستی انسان را فراهم می کند. بنابراین، بررسی خصوصیات روان سنجی ابزارهای پرکاربرد در این حیطه از جمله تاب آوری خانواده بسیار حائز اهمیت است.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش ارزیابی ویژگی های روان سنجی مقیاس «تاب آوری خانواده» سیکسیبی (2005) می باشد.
    روش
    در اجرای مقدماتی30 نفر و در اجرای اصلی 400 نفر از دانش آموزان دبیرستان های ناحیه4 شهر کرج در سال تحصیلی 92-1391 به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند و پرسشنامه تاب آوری خانواده را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی توسط نرم افزا های spss و لیزرل (lisrel) مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از روش آماری تحلیل عاملی اکتشافی شش عامل را نشان داد و نتایج تحلیل عامل تاییدی موید این است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های نیکویی برارزش مدل را تایید می کنند. در بررسی پایایی پرسشنامه نیز ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی کل پرسشنامه به ترتیب 92/0 و 88/0 به دست آمد. همچنین ضرایب روایی همگرا پرسشنامه تاب آوری خانواده (سیکسبی 2005) با عملکرد خانواده نسخه 1 (FAD)، مقیاس عملکرد خانواده نسخه 2 (FAD)، مقیاس انسجام خانواده (1381)، و پرسشنامه تاب آوری کانر-دیویدسون(2003) به ترتیب 88/0-، 73/0-، 65/0 و 45/0 بدست آمد، در حد بالا و قابل قبولی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که ویژگی های روانسنجی مقیاس مذکور رضایت بخش بوده و می توان از آن به عنوان ابزار پایا و روا در پژوهش های حوزه خانواده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری خانواده، تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی، پایایی
  • نورعلی فرخی *، منصور حرفه دوست، هیوا محمد جانی، ثریا جباری، فرزانه رعایی صفحه 157
    زمینه

    مقیاس باورهای کارآمدی در تدریس ریاضیات توسط هوینکر و اینوچ (1995) توسعه داده شده است. با این حال، نتایج تحقیقات در باب ویژگی های روانسنجی این مقیاس متناقض است.

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس باورهای کارآمدی در تدریس ریاضی با استفاده از مدل اعتبار پاره ای تعمیم یافته، یکی از مدل های نظریه سوال -پاسخ برای داده های چند ارزشی، بر روی نمونه ای از معلمان اجرا شد.

    روش

    تعداد 332 نفر از معلمان دوره ابتدایی شهر تبریز به طور تصادفی انتخاب و به مقیاس باورهای کارآمدی معلم در تدریس ریاضیات (هوینکر، اینوچ، 1995) پاسخ گفتند.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ برای دو خرده مقیاس انتظار پیامد، و باورهای کارآمد به ترتیب برابر با 82/0 و 85/0 بود. نتایج تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی دال بر تک بعدی بودن هر دو خرده مقیاس بود. علی رغم شاخصه های آماری قابل قبول برای مقیاس، نتایج مدل اندازه گیری اعتبار پاره ای تعمیم یافته دال بر مشکلات عمده در سوالات هر دو خرده مقیاس بود. نتایج تحقیق نشان داد که ضرایب دشواری سوالات همگی منفی، یعنی سوالات آسان بودند؛ همچنین تابع آگاهی سوالات دال بر این بود که برای طیف توانایی بالاتر از متوسط سوالات آگاهی بسیار پایینی دارند و تنها در طیف توانایی پایین سوالات آگاهی بخش بودند. بحث: نظر به اهمیت سنجش خود کارآمدی تدریس ریاضی ساخت ابزاری جدید وکارآمد با ویژگی های روانسنجی خوب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: باورهای کارآمدی تدریس ریاضی، مدل های چندارزشی نظریه سوال، پاسخ، مدل اعتبار پاره ای تعمیم یافته
  • سیمین دخت رضاخانی صفحه 179
    زمینه
    پژوهش بر مبنای نظریه هوش چندگانه گاردنر استواراست که براساس آن می توان روش ها و محتوای مواد آموزشی رادر فرایندیاددهی-یادگیری با نوع وسطح هوشی دانشجویان هماهنگ کرد.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور ساخت و هنجاریابی آزمون هوش چندگانه گاردنر انجام گرفته است.
    روش
    نمونه آماری شامل 811 دانشجو در مقطع کارشناسی رشته های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در نیم سال دوم سال تحصیلی 90- 1389 است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شده است. ابزار پژوهش براساس نظریه گاردنر و پیشینه پژوهش و در مواردی نیز با استفاده از برخی پرسشنامه های موجود ساخته شد. ضریب اعتبار پرسشنامه با استفاده روش آلفای کرونباخ برای هر یک از انواع هوش بین 663/0 تا 824/0 به دست آمد. روایی سازه پرسشنامه براساس تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که 1- پرسشنامه مذکور از روایی و اعتبار قابل قبول برخوردار است.2- آزمون t گروه های مستقل نشان داد که جز در مورد هوش بدنی- جنبشی بین دختران و پسران تفاوت معنی دار وجود ندارد. 3- برای هر یک از انواع هوش گاردنر جدول نرم براساس نمره های هوشبهر انحرافی (100=M، 15=sd) برای هر دو جنس محاسبه و تنظیم شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با استفاده از این ابزار می توان انواع هوش دانشجویان را شناسایی کرد و این امر می تواند آغازی برای برنامه ریزی و تصمیم گیری های آینده در امر تعلیم و تربیت باشد.
    کلیدواژگان: هوش، هوش چندگانه، گاردنر، اعتبار، روایی، نرم
  • بلال ایزانلو، عباس بازرگان، ولی... فرزاد، ناهید صادقی، امیر کاوسی صفحه 207
    زمینه
    مشخص کردن ابعاد (عامل ها) موجود در آزمون ها اهمیت بسزایی برای سایر اهداف آزمون سازی دارد. این موضوع در داده های دو ارزشی اهمیت بیشتری داشته و با چالش های بیشتری نیز همراه است.
    هدف
    هدف این مطالعه مشخص کردن ابعاد متعامد از خوشه های سوال بر اساس مقایسه نتایج هشت روش تعیین ابعاد داده های دو ارزشی است.
    روش
    این روش ها عبارتند از: روش ناپارامتریکDIMTEST، روش ناپارامتریک DETECT، تحلیل محتوای سوال ها بر اساس قضاوت متخصصان محتوایی و بررسی جواب های آن ها، تحلیل عاملی کل اطلاعات، تحلیل خوشه بر اساس زاویه بین بردار سوال ها، تحلیل موازی، آزمون MAP و تحلیل عاملی تاییدی. ابتداروش ها به طور مختصر توصیف و سپس بر اساس داده های آزمون 55 سوالی ریاضی رشته ریاضی فیزیک 92-91 مقایسه شده اند.
    یافته ها
    نتایج تاییدی بر این مطلب است که باید بین تعداد خوشه و ابعاد متعامد تمایز قایل شد.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجا که تعداد خوشه ها حد بالایی برای تعداد ابعاد است و اکثر روش های تعیین ابعاد منعکس کننده خوشه ها هستند تا ابعاد متعامد، پس بهتر است بسته به هدف مورد نظر، همراه با ملاحظات منطقی و محتوایی، از چندین روش برای این منظور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خوشه، بعد، داده های دو ارزشی، آزمون ریاضی
|
  • Mansour Bayrami, Yazdan Movahedi Page 1
    Introduction
    boredom is defined as a hated status or conflict with any repetitive experience such as daily chores or dealing with dull and boring persons in situation that releasing from stability (monotonous) is not possible.
    Aim
    This study was The Determination of Factors Structure of The Boredom Proneness Scale in Iranian Students.
    Method
    The population of present study was all student of Tabriz University in academic year of 2012-2013، that responded to Boredom Proneness Questionnaire Farmer and Sandberg. All subjects voluntarily completed the questionnaires and returned them. Data were analyzed using the softwares of SPSS19 and LISREL.
    Results
    The results of this study suggest the existence of two factors stimulating factor structure، internal and external stimuli، respectively. External stimuli such that stimulate internalization of 11 questions and 10 questions allocated.
    Conclusions
    Various scholars have identified different factors for etiology of boredom that they can be influenced by personality or mental factors. Because of the association between boredom and with academic performance، using of finding is recommended to Education، universities، psychologists، counselors، psychiatrists and researchers.
    Keywords: Factors Structure, Boredom Proneness, Iranian Students
  • M.R. Mohamadi Soliemani_ Ali Delavar, F. Dortaj, B. Saleh, Sh Sanjari Page 21
    Introduction
    Industrial / organizational psychology have noted that the success or failure of an organization largely depends on the quality of its leaders. Psychologists have concluded that leadership effectiveness may not only individual characteristics but leaders must be have characteristics.
    Purpose
    Determine Model for Selection industrial administrators by using FUZZY AHP.
    Method
    36 manager completed the questionnaires and data have been analyzed by AHP and MATLAB software.
    Result
    Based on the findings «management skills» is the most important feature of Directors. «Ability to persuade» is the most important communication manager. «Planning» is the most important Decision skills. «Risk» is the most important management skills. «Teamwork ability» The most important is the capacity and capability of managers. «Professional performance» managers are the most important personal and professional skills.
    Conclusions
    Organization can use of results of this research for choose their managers.
    Keywords: Capacity, capability, Communication, Decision, Management skills, Personal, professional
  • S. Mohamadi, A. Pirkhaefi Page 45
    Background
    The seven deadly habits are all the basic behaviors of external control psychology that harm and destroy relationships and، in doing so، cause almost all the problems with which people struggle.
    Objective
    The main purpose of this research was to construct and validate an instrument that operationalizes Glasser’s constructs of seven deadly habits in marriage.
    Method
    The theoretical principles of the deadly habits in marriage based on the Choice theory perspective were studied first. Then، the researchers designed a questionnaire based on the framework resulted from studying the achieved resources. After studying the form and content validity of the raisedquestions in relation to each of the sub-scales and removing the inappropriate ones، 68 questions were performed for the final performance on a group composed of 250 married students (213 females and 37 males) of Allameh Tabataba’i University. To investigate the reliability، two methods of internal consistency (Cronbach''s Alpha) and split-half were applied، and the validity was determined from three aspects of construct validity (factor analysis)، concurrent validity and content validity.
    Results
    A factor analysis، using the principal components analysis (direct oblimin rotation) resulted that determined 7 factors consisted of 58. 989% of the total variance. The Cronbach’s alpha for the whole scale was 0. 95 (first factor: 0. 82، second factor: 0. 76، third factor: 0. 78، fourth factor: 0. 83، fifth factor: 0. 76، sixth factor: 0. 82، and seventh factor: 0. 71)، and split-half reliability was 0. 957. We assessed the concurrent validity of the “Quality of Marital Relationships” (QMR) Scale in relation to the “Four Horsemen” subscale of Sound Relationship House Scale (SRH)، and the result was 0. 567.
    Conclusion
    It can be concluded that the “Quality of Marital Relationships” scale has a good reliability and validity، and is useful instrument to assess deadly habits in marital relationship based on the choice theory.
    Keywords: Choice theory, External control psychology, Glasser, marriage, seven deadly habits
  • A. Minaie Page 77
    Construct validity of instruments، tests، and scales can be examined using the Rasch Measurement Model (RMM) during their initial construction and validation، or after they have been published. The aim of this study was to examine the construct validity of the Test of Visual-Motor Skills Revised (TVMS R) by applying the RMM to evaluate its scalability، dimensionality، differential item functioning، and hierarchical ordering. The participants included 400 children aged 5 to 12 years، recruited from six schools in the Melbourne metropolitan area، Victoria، Australia. Children completed the TVMS-R under the supervision of an occupational therapist. Overall، 39 out of 142 of the TVMS R scale scoring accuracy classification criteria items exhibited poor measurement properties. As nearly one-third of the scoring classification criteria items were found to be problematic، the TVMS R in its current form is not recommended for clinical use، as it is not consistent with the clinical demands expected of an instrument used to evaluate the visual motor integration skills of children.
    Keywords: Rasch modeling, Visual, Motor Skills, Measurement properties, Evaluation
  • M. Saffarinia, M. Aliakbari, M. Tadris Tabrizi Page 115
    Objective
    The aim of this study was studying exploring the validity، relibility of Keyes` Social Well-being Questionnaire among women and men in Tehran.
    Method
    This research was kind of survey. Statistical population of this research was included women and men in Tehran City that 500 women and men randomly selected by multi-phases clustering sampling from statistical population. Research tool was Keyes` Social Well-being Questionnaire (1998). For studying the scale`s reliability was used of test-retest method and for studyind valilidity used of exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis.
    Results
    Pearson correlation coefficient between two times implementations showed that this questionnaire has high reliability and confirmatory factor analysis showed that model has moderate fitness in determining factors in the primary form expressed by Keyes (1998). Also، results of the means indicated that social contribution mean in wemon، men and whole participants was more than other factors.
    Conclusion
    According to the research results، the questionnaire is valid and reliable tool and has good fitness for Iranian population.
    Keywords: Relibility, social well, being, Validity
  • K. Zahrakar, K. Karami, K. Bozorgmanesh Page 133
    Background
    In recent years research in the field of positive psychology has increased. The ultimate goal this approach is the identification of structures and practices that provide for human well-being. Thus، the psychometric properties of commonly used tools in the field of family resiliency is very important. 0bjectives: The purpose of this study was to evaluate the psychometric properties ofthe Sixbey «Family Resilience scale (2005).
    Methods
    In the pilot study of 30 patients and 400 primary school students in District 4 city of Karaj، 92 to 1391 academic year were selected by stratified random sampling. Completed questionnaire family resiliency. Exploratory and confirmatory factor analysis of the data using the spss and lisrel were analyzed by the software increases.
    Results
    The results of exploratory factor analysis revealed six factors. And confirmatory factor analysis results confirmed that the questionnaire had an acceptable fit to the data and all other goodness of fit indicators confirm the model. Also survey of the reliability questionnaire، Cronbach''s alpha coefficient and test-retest Obtained 0. 92 and 0. 88 respectively. Also the convergent validity coefficients of Family Resiliency questionnaire (Sixbey، 2005) with family functioning scale (Family Assessment Divice version 1(FAD)، Family Assessment Divice version 2، Family cohesion scale (1381) and Connor – Davidson Resiliency Scale (2003) Obtained 0. 80، 0. 73، 0. 65 and 0. 45 respectively that be upper limit and acceptable.
    Conclusions
    The results showed that the psychometrics properties of the scale was satisfactory and can be considered as a valid and reliable instrument used in the research of family.
    Keywords: family resiliency, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, Reliability
  • Nooarali Farokhi, Mansour Herfedoost, Hiva Mohamadjani, Soraya Jabari, Farzaneh Raai Page 157

    Context: the math efficacy beliefs instrument was developed by Huinker، Enochs (1995). However، research review implied that there is conflicting results. Goal: current research was conducted to investigate psychometric properties of math efficacy beliefs using G-PCM، an item-response model for polytomous model، on teachers samples.

    Method

    332 Tabriz city elementary schools teachers were chosen randomly and the math efficacy beliefs was administrated them.

    Results

    Alfa coefficients for two subscales of the instrument were. 82 and 0. 85 for outcome expectancy and efficacy beliefs respectively. In spite of acceptable classical results، generalized partial credit model results implied that the scale items had major problems. Results showed that all difficulty coefficients were negative، i. e simple items.، and information functions only best in low-ability part.

    Discussion

    given the importance of math efficacy beliefs، developing new and efficient instrument with good psychometric properties are advised.

    Keywords: Math efficacy beliefs, polytomous item, response models, generalized partial credit model
  • S. Rezakhani Page 179
    Background
    The research is based on of Gardner’s Multiple Intelligence according which we can adjust teaching methods and materials in harmony students kind and level of intelligence.
    Objectives
    The present research was aimed to construct and standardize a questionnaire onGardner’s multiple intelligence.
    Methods
    The sample group consisted of 811 under graduate students in different branches of Roudehen Islamic Azad University in the second semester of academic year 1389-90. The sample group was randomly selected via multistage stratified sampling. The instrument was constructed according to Gardner’s theory and research literature and same of the available questionnaires. The reliability of the questionnaire was estimated using Cranbach Alpha coefficient، which range from 0. 663 to 0. 824 for different categories of questionnaires. The construct validity of the questionnaires was estimated using component principle analysis by varimax rotation.
    Results
    The findings of research showed that 1) The questionnaires have a acceptable reliability and construct validity. 2) Independent groups t test showed that there was no significant difference between boys and girls except for bodily – kinesthetic intelligence. 3) Table of norms was computed for different test questionnaires based on deviate IQ (M=100،sd=15) for girls and boys.
    Conclusion
    This instrument could be used for recognition of students intelligence and can be viewed as prelimitary step for future educational planninig and decision making for education.
    Keywords: Intelligence, Multiple Intelligence, Gardner, Reliability, Validity, Norm
  • Balal Izanloo, Abbas Bazargan, V. Farzad, Nahid Sadeghi, A. Kavosi Page 207
    Background
    Determining dimensions (factors) of tests has a significant importance for other testing purposes. The issue has more importance in binary data and is associated with greater challenges.
    Objectives
    The object of present study is differentiating of orthogonal dimensions from item clusters basedcomparison of eight methods of determining dimensions of binary data.
    Methods
    the methods are: DIMTEST nonparametric method، DETECT nonparametric method، Content analysis of items based on expert judgment and review their answers. Full information factor analysis، cluster analysis based on angle between item vectors، parallel analysis، MAP test and confirmatory factor analysis. First the methods are briefly described and then based on 55 items math test are compared.
    Results
    The results are a confirmation to the subject that a distinction must be made between the number of clusters and orthogonal dimension.
    Conclusion
    Since the number of clusters is an upper limit to the number of dimensions and most methods of determining of dimensions reflect clusters than orthogonal dimensions، then it is better Depending on the desired target، along with content and logical consideration، several methods be used for this purpose.
    Keywords: Cluster, Dimension, Binary Data, Math Test