فهرست مطالب

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلام حسین حیدری صفحه 1
    پس از تدوین مسئله پژوهش و صورت بندی کردن فرضیه، پژوهشگر برای توسعه و گسترش برنامه پژوهشی خود آمادگی پیدا می کند. برنامه پژوهش به پژوهشگر می گوید که اطلاعات مورد نیاز خود را چگونه جمع آوری کند چگونه تجزیه و تحلیل کند و نهایتا پاسخ سوالهای خود را پیدا کند. علاوه بر تمامی موارد بالا یکی از مسائلی را که هنگام برنامه ریزی پژوهش پژوهشگر باید به ان بیاندیشد مسائل اخلاقی هستند برای مثال: پژوهش درباره موضوعی نظیر سوء استفاده از کودکان بی آنکه حقوق آنها رعایت شود مشکل به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، پژوهش
  • سعیده پناهی، محمدعلی اصغری مقدم، محمدرضا شعیری، سمیه اقتدار نژاد صفحه 21
    هدف اساسی این پژوهش وارسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی فرم کوتاه پرسشناهم اضطراب سلامت در یک نمونه غیر بالینی ایرانی است. به این منظور و پس از ترجمه و آماده سازی گام های زیر برداشته شد. نخست به منظور وارسی ساختار عاملی F-SHAI پرسشنامه در نمونه ای از 519 نفر از دانشجویان و کارکنان دانشگاه های تهران که به شیوه نمونه برداری در دسترس انتخاب شده بودند اجرا شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی موازی نشان داد که F-SHAI در قالب 3 عامل مفهوم سازی می شود: احتمال بیماری، پیامدهای منفی بیماری و اشتغال ذهنی با بیماری. نتایج حاصل از محاسبه آلفای کرونباخ، میانگین همبستگی بین عبارات آزمون و نیز بررسی ضریب بازآزمایی حاکی از مناسب بودن پایایی F-SHAI بود. در گام دوم به منظور بررسی اعتبار همگرا و واگرای F-SHAI بود. در گام دوم به منظور بررسی اعتبار همگرا و واگرای F-SHAI و خرده مقیاس های آن، همبستگی پیرسون بین نمره های F-SHAI و خرده مقیاس های آن با نمره های 472 نفر از افرادی که پرسشنامه های نگرش نسبت به بیماری و عواطف مثبت و عواطف منفی را تکمیل کرده بودند محاسبه شد. نتایج این تحلیل ها نیز ضمن تایید اعتبار همگرا و واگرای F-SHAI نشان داد که هر سه خرده مقیاس این پرسشنامه دارای اعتبار همگرا است. همچنین نتایج مذکور موید اعتبار واگرای دو مقیاس از سه مقیاس F-SHAI است. در مجموع نتایج این مطالعه شواهد قابل توجهی را در مورد اعتبار و پایایی قابل قبول F-SHAI در جمعیت غیر بالینی ایرانی فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: فرم کوتاه پرسشنامه اضطراب سلامت، ساخت عاملی، پایایی و اعتبار
  • شکوه سادات بنی جمالی صفحه 47
    هدف از پژوهش حاضر هنجاریابی آزمون خصوصیات جسمی، خلقی و عاطفی متناسب با ویژگی های فرهنگی جامعه ایرانی بود. برای این منظور پژوهش در دو مرحله مقدماتی و اصلی اجرا شد. در مرحله مقدماتی پرسشنامه ای با 51 سوال تنظیم و روی 52 نفر بیمار روانی و 52 فرد سالم اجرا گردید و در مرحله اصلی آزمون روی نمونه ای به تعداد 2335 نفر که به طور تصادفی انتخاب شده بودند اجرا گردید. در مرحله مقدماتی روایی صوری، روایی ملاکی با آزمون MMPI و روایی تفکیکی محاسبه شد. نتایج حاکی از آن بود که پرسشنامه مذکور از روایی خوبی برخوردار است. همچنین ضریب همگونی این پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای هر دو گروه به ترتیب 92% و 93% به دست آمد. در مرحله اصلی، روایی پرسشنامه بر اساس تحلیل عامل محاسبه شد. مقدار آزمون کرویت بارتلت برابر 63% به دست آمد. بر اساس آزمون اسکری و با پیش فرض ارزش ویژه بالاتر از 1، 13 عامل استخراج شد. پس از حذف عامل های اضافی، از 13 عامل اکتشافی 6 عامل اصلی باقی ماند. ضریب همبستگی بین نمره هر سوال با نمره کل آزمون به عنوان شاخص همسانی درونی محاسبه شد. تمام ضرایب فوق معنی دار و در حد مطلوب بودند. روایی ملاکی پرسشنامه از طریق اجرای همزمان پرسشنامه مذکور با آزمون SCL روی 320 نفر به دست آمد که کلیه ضرایب با اطمینان بیش از 99 درصد اطمینان معنی دار بود. روایی تفکیکی نیز در نمونه 2335 نفر از طریق محاسبه تفاوت میانگین نمرات دانش آموزان و دانشجویان و نیز دختران و پسران در عوامل ششگانه محاسبه شد. اعتبار پرسشنامه از روش بازآزمایی نیز مورد بررسی قرار گرفت که ضرایب همبستگی بین دو بار اجرا در سطح اطمینان 99 درصد معنادار بود. در پایان هنجار آزمون به دست آمد که به ترتیب نمرات Z نرمال و T محاسبه شد و مدل هنجاری شش ضلعی نیز به تفکیک گروه های نمونه دانش آموز، دانشجو، دختران و پسران ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، هنجاریابی، خصوصیات جسمی، خلقی، عاطفی
  • پروین کدیور، والی الله فرزاد، مهدی عرب زاده، محمود نگهبان سلامی صفحه 75
    هدف پژوهش حاضر ترکیب کمی نتایج پژوهش های انجام شده در زمینه عملکرد ریاضی دانش آموزان بوده است. به این منظور با استفاده از فصلنامه ها و مجلات علمی – پژوهشی، کلیه پژوهش های انجام شده در سراسر کشور طی سالهای 1388 -1381 گردآوری و بررسی شد که در مجموع 40 مورد از آن پژوهش ها دارای ویژگی های سنجش فراتحلیل به خصوص ویژگی محاسبه سنجش اندازه اثر بودند. برای فراتحلیل از روش هدجس و برای تفسیر یافته ها از روش کوهن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که فرض رابطه بین متغیرهای خودکارآمدی، انگیزش، هدف گذاری، راهبردهای یادگیری، روش های تدریس، سبک های شناختی، شیوه های مطالعه، جنسیت و ادراک از ساختار کلاس با عملکرد ریاضی تایید می گردد. در میان متغیرهای ذکر شده، متغیر خودکار آمدی ریاضی دانش آموزان شناخته شد.
    کلیدواژگان: عملکرد ریاضی، فراتحلیل، خودکارآمدی
  • نورعلی فرخی صفحه 95
    به منظور ارزشیابی پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، 90 پایان نامه کارشناسی ارشد و 30 پایان نامه دکتری که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات مقیاس درجه بندی محقق ساخته ای بود که بر اساس منابع مکتوب حوزه روش تحقیق تهیه و تدوین یافته بود. یافته های تحقیق نشان داد که پایان نامه های هر دو مقطع از نظر انتخاب عنوان، تهیه چکیده، بیان هدف ها، سوال ها، فرضیه ها، تعریف نظری و عملیاتی، ارتباط مطالب فصل دوم با موضوع، ارائه منطقی و سازمان یافته و مشخص کردن منابع، محتوی فصل سوم و محتوی فصل چهارم در سطح کاملا مناسب هستند که نقاط قوت پایان نامه ها به حساب می آید. در ارائه فصل پنجم، ساختار کلی گزارش در سطح مناسب، از نظر مقدمه، بیان مسئله، ضرورت و اهمیت موضوع در سطح نسبتا مناسب ارزشیابی شده اند. در ملاک های مربوط به بیان مسئله، فرضیه ها، تعریف جامعه آماری پایان نامه های کارشناسی ارشد و در بقیه ملاکها پایان نامه های دکتری امتیاز بیشتری به دست آوردند. از نظر نقد پژوهش ها، تفکیک نقل قول های مستقیم و غیر مستقیم، ارائه خلاصه ای از نکات مهم فصل دوم، گزارش توان آزمون های آماری و حجم اثر در هر دو دسته از پایان نامه های ضعف اساسی مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ملاک ها، پایان نامه، کارشناسی ارشد، دکتری، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
  • علی محمدزاده، محمود نجفی صفحه 117
    مقیاس پنج بزرگ-نسخه کوتاه، نسخه 10 سوالی مقیاس پنج بزرگ می باشد. که اخیرا توسط رامستد و جان در سال 2007 تهیه شده است. این ابزار بخاطر محدودیت زمانی در مواقعی به کار می رود که طرح تحقیقی، امکان استفاده از پرسشنامه بلند را نمیدهد. ضمن این که BFI-10 کوتاه ترین پرسشنامه موجود برای سنجش ویژگی های شخصیت می باشد که در مدت زمانی کمتر از یک دقیقه این کار را انجام می دهد.
    روش
    این پژوهش در یک بررسی زمینه یابی و پس رویدادی انجام شده و از نوع توصیفی – مقطعی است. نمونه ای به حجم 317 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل عاملی به روش تحلیل مولفه های اصلی ساختار پنج عاملی مقیاس مورد بررسی را تایید کرد. به منظور بررسی روایی همگرا از اجرای همزمان نسخه بازنگری شده نسخه بلند مقیاس پنج بزرگ استفاده شد که حاکی از روایی مطلوب بود. همچنین ضرایب پایایی از نوع بازآزمایی، تنصیفی و همسانی درونی نیز مطلوب گزارش شد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مربوط به تحلیل عاملی مشابه تحقیقات انجام گرفته در فرهنگ اصلی بوده و ضرایب روایی و پایایی نیز به نتایج تحقیق قبلی نزدیک بود. با توجه به خصوصیات روان سنجی مطلوب، ابزار حاصل از پژوهش حاضر می تواند به عنوان ابزار مناسب برای غربال کردن نمونه های بیشتر در پژوهش های مرتبط با سنجش شخصیت کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس پنج بزرگ، نسخه کوتاه، اعتباریابی، ساختار عاملی، روایی، پایایی
  • جلیل یونسی، علی دلاور، محمدرضا فلسفی نژاد صفحه 131
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی سوالات تخصصی آزمون فراگیر رشته روان شناسی دانشگاه پیام نور در سال 1385 بوده است. بدین منظور از بین کلیه شرکت کنندگان در آزمون فراگیر رشته روان شناسی، یک نمونه 2000 نفری از آزمودنی ها به کمک نرم افزار SPSS به صورت تصادفی انتخاب گردید. سپس این نمونه 2000 نفری به صورت تصادفی به دو گروه 1000 تایی تقسیم شد. یکی از این نمونه ها جهت برآورد پارامترها و نمونه دیگر جهت برازش مدل با داده ها مورد استفاده قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آزمون و سوالات آن طبق نظریه کلاسیک اندازه گیری علاوه بر محاسبه توزیع فراوانی گزینه های انحرافی و واریانس سوالات، ضریب دشواری، ضریب تمیز و ضریب پایایی آزمون محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل آزمون و سوالات آن بر اساس نظریه سوال – پاسخ، ابتدا مفروض ها تک بعدی بودن و استقلال موضعی بررسی گردید. در این تحقیق جهت تعیین تک بعدی بودن، کلیه آزمون های تخصصی رشته روان شناسی با برنامه TESTFACT مورد تحلیل عاملی قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل آزمون های مذکور نشان داد که کلیه آزمون ها تک بعدی هستند و در نتیجه مفروضه استقلال موضعی نیز برقرار است. تحلیل گزینه های انحرافی نشان می دهد که گزینه های انحرافی تمام سوالات، هم احتمال نیستند و عملکرد معیوبی داشته اند. در عین حال علیرغم این که میانگین تمامی آزمون ها پایین تر از نمره ملاک است اما به نظر می رسد که مشکلات در درس فلسفه بیشتر بوده و این آزمون در شکست تحصیلی آزمودنی ها تاثیر بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: CTT، IRT، BILOG، MG، آزمون فراگیر دانشگاه پیام نور
|
  • Gholam Hoseyn Heydari Page 1
    A fter compiling research problem and formulating hypotheses,the researcher gets ready for developing his or her research program. This allows the researcher how to gether the needed data, how to analyse data and finally how to answer the research questions. In addition to thses, one of the issues which the researcher should thak it into account is ethics in research. Since it is very important to conside the ethical issues in every research, the present paper aims to refer to and explain ethical issues and give some practical suggests in this regards.
    Keywords: Ethics, research, researcher
  • Saeedeh Panahi, Mohammad Ali Asghari Moghadam, Mohammad Reza Shaeeri, Somayeh Eghtedar Nejhad Page 21
    This paper examines the psychometric properties of a Persian version of the Short form of Health Anxiety Inventory (F- SHAI) among non-clinical Iranian population. After translation of the SHAI from English into Persian and pilot testing, the following steps were taken: first, the F-SHAI was administered to 519 healthy students or employees from a number of universities in Tehran. The results of principal component analysis with Varimax rotation showed that three factors best explained the F-SHAI structure amongst the study sample. These factors were (1) “Illness Probability”, (2) “Illness Consequences”, and (3) “Preoccupation with Illness”. Cronbach alphas, mean inter-item correlations and test-retest coefficients (with 21-day interval) showed that this solution was reliable. Second, in order to examine the convergent and divergent validity of the F-SHAI and its 3 subscales, 472 participants from the original sample (i.e., 519) completed the two measures of Illness Attitude Scale (IAS) and Positive and Negative Affects Scales (PANAS). Pearson correlations were calculated between the F-SHAI and its 3 subscales with the total scores of the IAS and positive affect and negative affect of the PANAS. These results provide further support for the convergent validity of the F-SHAI and its 3 subscales. Furthermore, these results confirme the divergent validity of the F- SHAI and the two subscales of “Illness Probability” and “Illness Consequences”. The authors suggest that the F-SHAI and its 3 subscales are sufficiently valid and reliable for research purposes in the Iranian population.
    Keywords: Short form of Health Anxiety Inventory, Factorial structure, Reliability, Validity
  • Shokuh O. Sadat Bani Jamali Page 47
    The present study was aimed at standardizing the Physical, Mood and Affective characteristics Inventory in accordance with cultural attributes of Iranian society. The study was accomplished in two preliminary and final stages. In preliminary stage, an inventory consisting of 51 items was administered on 52 subjects with mental illness and 52 subjects who were mentally healthy. In final stage, the inventory was administered on a randomly selected sample, comprising 2335 subjects. In preliminary stage, the formal validity, criterion validity in relation to MMPI (short form) and differential validity were calculated. The results indicated that the inventory had desirable validity. In addition, the consistency coefficient of the inventory was obtained utilizing cronbach's a- method for both patient and non-patient groups (0.92 and 0.93, respectively). In final stage, the validity of inventory was calculated using factor analysis. The obtained value of Bartlett's test of sphericity was 0.63. 13 factors were derived based on scree test and with the preassumption of eigenvalue above (1). Omitting the extra factors, 6 out of 13 exploratory factors were left, as the main ones. The correlation Coefficient of each item score with the total score was calculated the index of internal consistency. The obtained coefficients were all significant (p<0/001). The criterion validity of the inventory, gained through concurrent administration with SCL-90 test on 320 subjects, was significant(p<0/001). Differential validity for the main sample (n=2335) was obtained by calculating the differences of mean scores for high school and college students, as well as boys and girls separately, on six factors. The reliability of the inventory was obtained utilizing, loop method. The value of total reliability coefficient, along with reliability coefficient, along with reliability coefficient in case of items omission, were a=0/9006 and a=0/9566 for the first and econd administrations respectively. The reliability of the inventory was also gained through test-retest method, with the correlation coefficient being signification at 0.99 level of confidence. Ultimately, the inventory norm, T and Z normal scores were obtained and normative hexagonal model was presented for sample groups separately.
    Keywords: standardizing, Reliability, Validity, norming, physical, Mood, Affective characteristics
  • Parvin Kadivar, Valiollah Farzad, Mehdi Arabzadeh, Mamhud Negahban Salami Page 75
    The purpose of this research was to combine the quantitative results of the researches related to the student's math performance. For this purpose, all studies which have been done in Iran from the year 1381 to 1388, were collected, using the quarterly and scientific-research articles. In general, 40 cases of them, had meta-analysis measuring features, in particular the effect size measuring feature. The Hodges’s method has been used for meta‌analysis and the Cohen’s method has been used for interpreting the findings. The results indicated that there is a significant relationship between math performance and selfe-fficacy, self-regulation, motivation, goal orientation, learning strategies, teaching methods, cognitive styles, reading styles, gender, and perception of the class structure. Among the mentioned variables, self-efficacy was found to be the best predictor of students’ math performance due to its high level of variance.
    Keywords: Math performance, Meta-Analysis, Self-efficacy
  • Ali Mohammad Zadeh, Mahmud Najafi Page 117
    The Big Five Inventory (BFI-10) is a shorter, 10 item version of the BFI. It was designed to be used when time limitations in a research protocol does not allow using the longer BFI. It measures personality in one minute or less. In this report, we evaluate 10-item measures of the Big-Five personality dimensions. The current study was conducted in survey and cross sectional as well as ex-post facto research context. A group of 317 randomly selected normal participants took part in this research. Principal component analysis extracted five factors which were labeled big five traits. However, for this scale other type of validity (convergent validity) and three reliabilities (test, retest, split half and internal constancy) were reported. The factor analysis and validity reliability coefficients demonstrated the same factor structure that previously found. Based on these results, it was concluded that BFI-10 contain good validity and reliability in Iranian population and it can be used, as valid measure in personality screening studies.
    Keywords: personality, Big Five Inventory-10, Factor Analysis, Validity, Reliability
  • Jalil Younesi, Ali Delavar, Mohammad Reza Falsafi Nejhad Page 131
    This study aims to investigate the psychometric characteristics of specialized items of distance education psychology examinations held by Payame Noor University in 2006. To do this, 2000-subject sample was randomly selected from among all those sitting for the distance education psychology exam. Then, the sample group was randomly divided into two 1000-subject groups; one of which was used for parameter estimation, and the other for testing model-data fit. In order to analyze the test and its items based on the classical test theory (CTT), in addition to calculating frequency distribution of distracters, items variance, difficulty index, discrimination index and reliability coefficient of the test were computed. In order to analyze the test and its items based on the item- response theory (IRT), assumptions of unidimensionality and local independence were first examined. In this piece of research, in order to determine unidimensionality, all specialized psychology exams were studied in terms of factor analysis by TESTFACT Program. Results of the analyses of the above exams suggested that all of them are unidimensional, and therefore local independence assumptions are verified. Model-data fit was explored by means of BILOG-MG software, and finally, item's parameters (difficulty, discrimination and guessing) estimated along with subject's ability parameters were extracted. Distracter's analysis showed that all item's distracters were not homogeneous in terms of probability and have had poor performance. It also indicated that in psychology and sociology exams, two-parameter model, and in philosophy exam, three- parameter model were best fit for test items. At the same time, despite the fact that mean of all exams was lower than the criterion score, it seems that the difficulties in the subject of philosophy have been more and this exam had more impact on the subject's academic failure.
    Keywords: CTT, IRT, TESTFACT, BILOG-MG, Payame Noor University, Distance Education, Examination