فهرست مطالب

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آزاده بلوکی، علی دلاور، اسماعیل مام شریفی صفحه 1
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش مولفه های انگیزشی و نگرشی در پیشرفت درس ریاضی و تدوین مدل ساختاری بوده است. تعداد افراد نمونه 300 نفر از دانش آموزان سال اول دبیرستان های شهرستان ارومیه می باشد. نمره ترم 1 دانش آموزان به عنوان شاخص پیشرفت درس ریاضی مورد استفاده قرار گرفت.
    برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر، به کمک نرم افزار لیزرل، اثرات مستقیم و غیرمستقیم و اثرات کلی متغیرهای خودپنداره، تحصیلات پدر، اهمیت ریاضی، علاقه به ریاضی، حمایت والدین و تصورات قالبی جنسیتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده در این پژوهش در قالب مدل گرون و رودر که در سال 1995در دانشگاه ماکس پلانک آلمان ساخته شده و در سه کشور فرانسه، ژاپن و آمریکا اجرا شده، می باشد.
    •نتایج بیانگر آن است که متغیرهای خودپنداره، تحصیلات پدر، حمایت والدین و اهمیت ریاضی بر پیشرفت درس ریاضی اثر معنادار نشان دادند. و متغیرهای خودپنداره و تحصیلات پدر اثر مستقیم با پیشرفت درس ریاضی داشتند.
    •از دیگر نتایج حاصل شده در این پژوهش کسب شاخص های برازش مطلوب و مناسب با داده های پژوهش است
    کلیدواژگان: خود پنداره، تصورات قالبی یا کلیشه ای جنسیتی، حمایت والدین، نگرش، اهمیت ریاضی، انگیزش، عملکرد تحصیلی ریاضی
  • مسعود حسینچاری، حسین داوودی، حیدرعلی هومن، حسن پاشا شریفی صفحه 31
    این پژوهش با هدف خلاصه سازی پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا- 2 به اجرا درآمده است. نمونه ای با حجم 3578 نفر(1815 زن و 1763 مرد) از دانشجویان در چهار مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به روش نمونه گیری چند مرحله ای از هشت استان کشور انتخاب شدند. ضریب پایایی اولیه پرسشنامه 84/0 بود. این ضریب با حذف 214 سوال که همبستگی ضعیفی داشتند برابر 96/0 گردید. برای بررسی ساختار عاملی نسخه کوتاه شده، از روش تحلیل عاملی متمایل و چرخش ابلیمین استفاده شد. نتایج بیانگر وجود 13 عامل بود. نامگذاری عامل ها پس از بررسی روایی محتوایی توسط روانشناسان بالینی انجام گرفت. سیزده عامل مشتمل بر دروغ سنجی، وانمود بد، وانمود خوب، خودبیمارانگاری، افسردگی، هیستری، ضد اجتماعی، مردانگی- زنانگی، پارانویا، ضعف روانی، اسکیزوفرنی، مانیا، درون گرایی اجتماعی استخراج شدند. این 13 عامل در مجموع 15/40 درصد کل واریانس را تبیین می کند و عامل یکم با ارزش ویژه 2/23 در حدود 3/12 درصد واریانس کل متغیرها را توجیه می‎کند. ضرایب پایایی مقیاس ها برای دو گروه زنان و مردان به طور جداگانه محاسبه گردید. برای تفسیر نمره ها، نیمرخ جداگانه ای برای دانشجویان زن و مرد تهیه شد. نتایج کلی این پژوهش حاکی از آن است که فرم کوتاه شده شخصیت سنج چند وجهی مینه سوتا واجد شرایط لازم برای کاربرد در پژوهش های روان شناختی و فعالیت های بالینی است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه MMPI، 2، پایایی، روایی، تحلیل عامل
  • ناصرشیربگی، آزاد همتی صفحه 49
    این پژوهش با هدف بررسی تغییرناپذیری ساختار عاملی مقیاس نگرش ریاضی فنما-شرمن، با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی (CFA) انجام گرفته است. بدین منظور از بین جامعه دانش آموزان پسر دوزبانه مقطع اول دبیرستان دو شهر تبریز و سنندج، با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی، 450 نفر انتخاب شده اند. به دلیل اینکه مقیاس 108 سوالی است، احتمال کمی داشت مدل 9 عاملی مقیاس، با داده ها برازش داشته باشد، به این علت از روش بسته بندی سوالات (IP) استفاده شده است. البته قبل از فرایند بسته بندی سوالات، برای هر یک از عوامل مقیاس با استفاده از روش آلفای کرانباخ، همسانی درونی بررسی شد، که برای کلیه این عوامل ضریب آلفا بیشتر از 91/0 به دست آمد. علاوه براین تک بعدی بودن هر یک از عوامل، که شرط دیگر بسته بندی سوالات بود، از طریق روش تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) بررسی و مورد تایید قرار گرفت. در نهایت 27 بسته سوال تولید شده و همراه با 9 عامل در آزمون مدل به کاربرده شد. جهت برآورد پارامترها، از ماتریس واریانس-کواریانس و روش برآورد بیشینه درست نمایی(ML) استفاده شده است. در نهایت با توجه به شاخص های به دست آمده از آزمون برازش مدل: (00/0 =P) 22/82=، 84/0= (NFI)، 81/0= (NNFI)، 063/0=(RMSEA)، می توان نتیجه گرفت که مدل 9 عاملی نگرش ریاضی فنما – شرمن برازش مطلوبی با داده های مورد بررسی داشته است.
    کلیدواژگان: مقیاس نگرش ریاضی فنما، شرمن، تحلیل عاملی تاییدی، بسته بندی سوالات، ساختار عاملی
  • اصغرمینایی، محمدرضا فلسفی نژاد صفحه 71
  • مصطفی نیکنامی، علی تقی پورظهیر، محمد غفاری مجلج صفحه 101
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی پایایی و روایی پرسشنامه نوآوری سازمانی امید و همکاران (2002)، در بین مدیران مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در شهر تهران می باشد. تعداد 308 نفر از مدیران مدارس مقاطع سه گانه ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در شهر تهران، به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای با رعایت نسبتها چندمرحله ای انتخاب شدند. در مجموع، یافته های پژوهش حاضر نشانگر پایایی و روایی مناسب پرسشنامه نوآوری سازمانی امید و همکاران (2002)، می باشند. همسانی درونی (آلفای کرونباخ) پرسشنامه کامل، 83/0 به دست آمده است که در واقع میزان قابل قبولی می باشد. این میزان آلفا، نشانگر پایایی نسبتا خوب این پرسشنامه می باشد. نتایج همبستگی بین مقیاس های پرسشنامه نوآوری سازمانی امید و همکاران (2002)، و همین طور با پرسشنامه کامل، نشان دهنده هم گرایی این پرسشنامه در سنجش پدیده ای واحد می باشد. همبستگی مثبت مقیاس های پرسشنامه نوآوری سازمانی امید و همکاران (2002)، با یکدیگر، نشان دهنده روایی هم گرای مطلوب پرسشنامه نوآوری سازمانی امید و همکاران می باشد. از این رو براساس یافته های یادشده، پرسشنامه نوآوری سازمانی امید و همکاران (2002)، در فرهنگ ایرانی قابلیت اجرا را دارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه نوآوری سازمانی امید و همکاران(2002)، پایایی، روایی، مدیران
  • فیروزه سپهریان صفحه 121
    هدف این پژوهش پاسخ به این سوال است که با توجه به تیپ های شخصیتی در تیپ شناسی انیه گرم و ویژگی های فرهنگی می توان یک ابزار مقدماتی تهیه کرد که در مطالعات گسترده تر بعدی جهت ساخت یک وسیله عینی و معتبر و روا برای ارزیابی تیپ های مختلف شخصیت انیه گرم از آن استفاده شود. تا چنین آزمونی به تواند اطلاعات مربوط به خصوصیات شخصیتی افراد را در اختیار متخصصین قرار دهد. بدین منظور ابتدا کلاس های آشنایی با تیپ شناسی انیه گرم برای آزمودنی ها و متخصصان به طور جداگانه برگزار گردید. براساس خصوصیات نه گانه تیپ های شخصیت در انیوگرم سوالاتی نوشته شد. ابتدا آزمون برای 20 نفر اجرا گردید. در اجرای مقدماتی برخی از سوالات حذف شدند یا تغییر یافتند. فرم نهایی همراه با شاخص تیپ شناسی انیه گرم ریزوهادسون همزمان برای 110 نفر اجرا گردید. در تجزیه و تحلیل سوالات انتخاب شده از روش های آماری کرویت بارتلت و کفایت نمونه برداری کیزر، مایر، اوکلین (kMO)، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس، ضریب همبستگی پیرسون، آلفای کرانباخ استفاده شد. یافته های این پژوهش آزمون اولیه ای را به دست داد که 50 سوال دارد و از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تیپ های شخصیت، تیپ شناسی انیه گرم، روایی، پایایی
  • فرهاد سراجی، مسیب یار محمدی واصل صفحه 135
    هدف این پژوهش تدوین و ارائه ابزار سنجش آمادگی ورودی یادگیرنده به دوره های الکترونیکی است. ویژگی های ورودی یادگیرنده الکترونیکی یکی از دروندادهای مهم محیط های آموزش الکترونیکی است که بر فرآیند و بروندادهای آموزشی تاثیر می گذارد. جامعه آماری این پژوهش شامل دو دسته؛ متخصصان یادگیری الکترونیکی کشور و کارآموزان پسر رشته های فنی- حرفه ای است. برای انتخاب نمونه از بین متخصصان یادگیری الکترونیکی از روش نمونه گیری ملاک محور و برای انتخاب نمونه از جامعه کارآموزان از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد. کارآموزان شرکت کننده در این پژوهش افرادی هستند که در تابستان 1388 در آموزشگاه های دولتی و آزاد زیر نظر سازمان آموزش فنی- حرفه ای کشور ثبت نام کرده اند. با مطالعه مبانی و پیشینه مربوط به آمادگی یادگیرنده الکترونیکی، پنج عامل و 37 گویه مربوط به آنها استخراج شد، برای تعیین روایی صوری و محتوایی به متخصصان ارسال گردید. داده های حاصل از این کار با استفاده از ابزارهای پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شد. تحلیل داده ها نشان داد که پنج عامل شناسایی شده از طرف متخصصان تایید و برخی از گویه ها به صورت جزئی یا کلی تغییر یافت. سپس برای تعیین پایایی ابزار پرسشنامه به صورت مقدماتی در بین 60 نفر از کارآموزان فنی حرفه ای توزیع و تحلیل شد. تحلیل همبستگی هر گویه با کل گویه ها (89/0) محاسبه شد و دو مورد از گویه ها که با کل گویه ها همبستگی کمتری داشتند، کنار گذاشته شدند. سپس پرسشنامه در بین 540 نفر از کارآموزان نمونه آماری توزیع و 412 پرسشنامه جمع آوری شد. نتایج تحلیل عاملی با استفاده از روش واریماکس و براساس آزمون اسکری بیانگر وجود پنج عامل (دسترسی و مهارت کار با رایانه و اینترنت، مهارت های ارتباطی و مشارکتی، ویژگی های شناختی، مهارت های فراشناختی، مهارت های خود رهیابی) درآزمون آمادگی ورودی یادگیرنده به دوره های الکترونیکی بود، که در مجموع بیش از 67/48 درصد از واریانس کل آزمون را تبیین کردند. همچنین تحلیل داده ها نشان داد که ضریب آلفای کرانباخ عامل اول (90/0)، عامل دوم (75/0)، عامل سوم (77/0)، عامل چهارم (83/0) عامل پنجم (82/0) و کل گویه ها معادل (92/0) است. تحلیل داده های حاصل از روش تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که پنج عامل شناسایی شده و گویه های مربوط به آنها با هم مرتبط هستند. براساس یافته های این پژوهش یادگیرنده داوطلب ورود به دوره های الکترونیکی باید؛ با کاربرد ابزارهای اینترنتی آشنا باشد، مهارت های شناختی و فراشناختی داشته باشد و از قدرت خود رهیابی و برقراری ارتباط الکترونیکی همزمان و ناهمزمان برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، یادگیرنده الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی، ویژگی های ورودی
|
  • Azadeh Bolooki, Ali Delavar, Esmail Mam Sharifi Page 1
    he present research aims to investigate the role of motivational and attitudinal components on math achievement and compile a structured model for first year high school students in Urumiyeh city. The sample group comprised 300 first year high school students in Orumiyeh city. In order to gather data and determine the level of participant's math achievement, their math scores of the first semester was used. In analyzing data, method of analysis route, using LISREL software, the effects of direct and indirect effects and general self-concept variables, father' education level of mathematics, interest in mathematics, parental support and gender stereotyping were discussed. The results showed that the role of self-concept variables, father' education level, parental support and the importance of mathematical on math achievement was meaningful. Further, the self-concept variables and the education of his father's direct progress with mathematical lesson was significant.The other results in this research for index fit and proper research with data was considerable.
  • Masoud Hosseinchari, Hossain Davoudi, Haydar Ali Hooman, Hassan Pasha Sharifi Page 31
    he present research is mainly focused on how to standardize and prepare a short form for MMPI-2 questionnaire among Iranian university students. The sample consists of 3578 college students (1763 male and 1815 female) at different educational levels (AA, BA, MA, and PhD) from eight provinces, who were selected via multistage cluster sampling procedure. An Iranian and shortened version of MMPI-2 consisting of 370 questions was used. To investigate the construct validity of Iranian Shortened Version of MMPI-2, and to evaluate its reliability the principal components factor analysis and Oblimin oblique rotation was used. Results showed that Cronbach's Alpha coefficient as an index of reliability was 0.84 at first. This coefficient was increased to 0.96 through the omission of some questions with a weak co-efficient correlation. Among the remaining 156 questions, thirteen factors were extracted using factor analysis, Oblimin oblique rotation, skewing diagram and explained variance percentile. These factors, as a whole, explained 40.15 percent of the total variance of the variables. The naming of the factors was according to the original MMPI-2 including: Psychasthenia (PT), Frequency (F), Hypomania (Ma), Schizophrenia (Sc), Correction (K), Hypochondriasis (Hs), Hysteria (Hy), Paranoia (Pa), Depression (D), Lie (L), Psychopathic deviate (Pd), Social introversion-extroversion (Si), and Masculinity-Femininity (Mf). General findings indicate that the shorted form of MMPI-2 qualifies psychometric properties for clinical use and research activities in Iranian culture, especially in university settings.
  • Naser Shirbaigi, Azad Hemmati Page 49
    his study examined the psychometric properties of a Persian translation of the Fennema-Sherman Mathematics Attitudes Scales among a sample of 400 Iranian high school students. A structural equation modeling strategy via Lisrel 8 (with item parceling procedure) was employed in estimating parameters. In addition, confirmatory factor analysis was conducted to assess construct validity of the nine latent variables, with each latent variable measured by 12 observed variables. The results of this study indicate an acceptable fit between the proposed model and the observed data. From all the 108 items (measured variables), 91 items correlated with their respective factors at a reasonably strong level. In general, the Persian translation of the FSMAS has acceptable psychometric properties. The fit of the proposed confirmatory factor analytic model provides evidence for the scale’s construct validity. The sample used in the present study may be minimally representative of the general population and replication is needed.
  • A. Minaei, M. R. Falsafinejad Page 71
    ost commonly employed IRT models are based on three assumptions of monotonicity, unidimensionality and local/conditional independence. Monotonicity asserts that the higher the ability the higher the correct response probability. Local independence means that the response to any item is unrelated to any other item when trait level is controlled; and unidimensionality means that all items of test, measure only one trait or latent variable. Violating unidimensionality assumption may lead to a serious misestimation of items and persons parameters or standard errors. In addition, unidimensionality is necessary and important for clear interpreting of test scores and comparing persons, as well as for some psychometrics works such as test equating. Despite of importance of unidimensionality assumption in IRT models, there is no agreement among psychometricians concerning the definition and assessing of unidimensionality. Given the role and importance of local independence in defining and determining new methods for assessing test dimensionality, in this paper in addition doing a literature review on local independence and introducing several methods for assessing unidimensionality in dichotomous IRT models,we used NOHARM and DIMTEST methods to assess unidimensionality of a set of test data and both methods resulted in similar results. Given the present literature and results from NOHARM and DIMTEST, we maintain that researchers should now be starting to move from reporting heuristic indices such as "variance accounted for by the first factor" or "ration of first to second eigenvalue" and start implementing the new procedures that tackle these issues in a much more sophisticated manner such as, NOHARM, TESTFACT, DIMTEST, DETECT, H&R, and MSP.
  • Moustafa Nickname, A. Taghipour Zahir, Ali Dellavear Page 101
    he aim of this study is to study the of validity and reliability of the Questionnaire Assessing Organizational Innovation. The sample was a totall of 308 managers from educational administers in Tehran City. The results of this study showed that opportune reliability and validity for Questionnaire Assessing Organizational Innovation. The internal consistency coefficient (Chronbach, s alpha) for Questionnaire Assessing Organizational Innovation obtained 0.83. This was relatively high level of Chronbach. S alpha showed relatively high level of reliability. Correlation results among Questionnaire Assessing Organizational Innovation subscales showed convergence at measurement of single phenomenon. The positive correlation of the Questionnaire Assessing Organizational Innovation showed opportune convergent validity.
  • Firouzeh Sepehrian Page 121
    he purpose of this study was to prepare a primary scale which can be used in further extensive studies for preparing normative scale to assess enneagram personality types of Iranian university students in relation to native culture. To achieve this aim, at first, all subjects participated in enneagram training class for ten sessions and we deeply surveyed the Riso- Hudson enneagram. Then, questions based on native culture and enneagram theory were developed. This scale was administered to 20 university students. The results of this pilot study demonstrated that certain questions need be changed and some should be deleted. This scale and RHETI test were simultaneously administered to 110 university students. The subjects were randomly selected from Oromiyeh University. The data were analyzed using mean, standard deviation, Cronbach, s alpha, KMO, Bartlett, Confirmatory analysis, principal component analysis with Varimax rotation and Pearson correlation. The findings proved that this scale can have some useful applications.
  • Farhad Seraji, Mosayeb Yarmohammadi Vasel Page 135
    he purpose of this research is to develop ao instrument for learner's entrance readiness assessment to an e-learning course. The entrance characteristics of e-learner are one of the important inputs in e-learning environment that affects in process and product. The research population consists of the Iranian e-learning expertise and trainee boys that enrolled in the public and private Technical and Vocational Training Organization in summer, 1388. For the sample selection of among e-learning expertise, the criterion-centered sampling, and for trainees population, the multistage cluster sampling were used. With studying the background of research five factor and 37 items were extracted and sent to the iranian e-learning expertise to determine the content validity. The data were collected by questionnaire and interview. The results showed that the 5 determined factors by expertise were confirmed and some of the items were changed in details and general. Then to determine the reliability of the tool, the questionnaires were distributed among 60 technical and vocational trainees and analyzed. Correlation analysis with the total items showed (0/89) was calculated and two of the items had lower correlation with the total items. These two late items were omitted and the questionnaire was distributed among 540 trainees again and 412 questionnaires were gathered finally. Data analysis showed that Kranbakh alpha coefficient among items related to the first factor (0/90), and the related items to second factor (0/75), the items related to third factor (0/77),the related items to fourth factor (0/83) and related items to fifth factors (0/82) and total alpha coefficient Kranbakh items equal (0/92). The date analysis result in the factor analysis method showed that the five identified factors and the related items to them have correlation to.