فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال ششم شماره 18 (تابستان 1390)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال ششم شماره 18 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه غلامحسین قشقایی، عبدالله شفیع آبادی، باقر ثنایی صفحه 7
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی مشاوره گروهی بر اساس دو رویکرد واقعیت درمانی و فمینیستی بر تغییر هویت و عزت نفس زنان سرپرست خانوار انجام شده است. در این پژوهش از روش تحقیق نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان سرپرست خانوار کمیته امداد امام خمینی منطقه پنج تهران بود که به شکل تصادفی انتخاب شدند. پس از فراخوان حدود 80 زن سرپرست، پرسشنامه های هویت شخصی(ICQ) و عزت نفس کوپراسمیت(CSEQ)که ابزار سنجش این پژوهش بودند،به آن ها ارائه شد. نمونه ای به حجم 42 نفر از زنان سرپرست خانوار کمیته امداد امام خمینی (ره)، که پایین ترین نمرات پرسشنامه های سنجش را کسب کرده بودند به شکل تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. 14 نفر در گروه آزمایش با رویکرد واقعیت درمانی، 14 نفر در گروه آزمایش با رویکرد فمینیستی (1 نفر ریزش مشاهده شد) و 14 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. جلسات مشاوره گروهی برای گروه واقعیت درمانی 9 جلسه و برای گروه فمینیستی 10 جلسه تعیین و برگزار شد. پس از جمع آوری داده ها به منظور بررسی تاثیر مشاوره گروهی واقعیت درمانی و فمینیستی، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه اجرا و نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر دو مشاوره گروهی واقعیت درمانی و فمینیستی بر تغییر هویت زنان سرپرست خانوار تاثیرگذار بوده و لی تفاوت معناداری بین اثرگذاری این دو رویکرد بر هویت گروه ها دیده نشد.اگرچه در مورد مشاوره گروهی فمینیستی بر تغییر عزت نفس گروه ها تفاوت معنا داری مشاهده نگردید،اما مشاوره گروهی واقعیت درمانی بر عزت نفس گروه تاثیرگذار بود.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی گروهی، فمینیست درمانی گروهی، هویت، عزت نفس، زنان سرپرست خانوار
  • سیمین حسینیان، سیده منور یزدی، ملیحه طباطبایی صفحه 45
    صمیمیت عنصری ترکیبی، چند بعدی، پویا، تکاملی و یک مهارت و هنر است که مستلزم کسب مهارت ها و انجام رفتارهای خاص است. صمیمیت همچنین مستلزم برقراری ارتباط سالم بین همسران و انتقال درست مفاهیم و پیام ها، درک با همدلی و مشارکت در احساسات، افکار و نیازهای یکدیگر است. بنابراین آموزش و اصلاح مهارت های ارتباطی ممکن است منجر به افزایش صمیمیت شود.
    هدف این پژوهش نیز بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر صمیمیت زناشویی زنان متاهل بود.نمونه ی پژوهش متشکل از30 زن متاهل بود، که نمره پایینی در آزمون به دست آورده بودند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزار پژوهش نیز یکی پرسشنامه صمیمیت زناشویی(اولیاء، 1385) بودکه نه بعد صمیمیت (صمیمیت عاطفی، عقلانی، فیزیکی، اجتماعی، ارتباطی، مذهبی، روان شناسی، جنسی وکلی) را اندازه گیری می کرد، و دیگری برنامه آموزشی تدوین شده براساس نظریه میلر برای جلسات آموزشی گروه آزمایش بود.
    نتایج پژوهش نشان داد که در گروه آزمایشی پس از 8 جلسه آموزش، میزان نمره کل صمیمیت زناشویی و ابعاد آن تفاوت معناداری را نسبت به گروه کنترل ایجاد کرد.یعنی آموزش مهارت های ارتباطی باعث افزایش صمیمیت و ابعاد آن در گروه آزمایشی شد. براساس یافته های پژوهش می توان پیشنهاد نمود که آموزش مهارت های ارتباطی در مراکز مشاوره برای خانواده ها می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های ارتباطی، صمیمیت زناشویی، زنان متاهل
  • محمدعلی زکی صفحه 71
    آسیب شناسی اجتماعی یکی از رایج ترین و کاربردی ترین حوزه های تخصصی در جامعه شناسی است که با گذشت زمان بر میزان تولید دانش نظری و پژوهشی آن افزودهس می شود به گونه ای که انبوه اطلاعات پژوهشی در این حوزه بسیار مشهود و ملموس بوده و این تراکم اطلاعات، زمینه برخی از تحقیقات را فراهم می نماید.آسیب شناسی اجتماعی شامل انواع متنوعی است که از آن بین می توان به آسیب شناسی اجتماعی خانواده پرداخت که موضوع محوری تحقیق حاضر خواهد بود.
    فراتحلیل، مهم ترین روش برای خلاصه کردن تحقیقات انبوه، متنوع،گسترده و فراوان گذشته در زمینه موضوعی مشخص است.فراتحلیل روشی مناسب برای توسعه و انباشت دانش تلقی می شود.علاوه بر آن یکی از کارآمدترین شیوه های بررسی وضعیت کلی پژوهش، استفاده از علم سنجی با بررسی مقالات پژوهشی منتشر شده در نشریات علمی است. مطالعات علم سنجی، اندازه گیری کمی از تولیدات علمی است.
    با تاکید بر فراتحلیل و علم سنجی، تحقیق حاضر به سه موضوع مهم پژوهشی شامل، روند تحقیقات، الگوهای پژوهشی و گرایش های پژوهشی و تحقیقات آسیب شناسی اجتماعی خانواده در ایران طی سالهای 1380-1390 خواهد پرداخت.مقاله حاضر محصول پژوهشی با استفاده از تحلیل محتوا با رویکرد فراتحلیل و علم سنجی بوده که اطلاعات لازم با توجه به مقالات ثبت شده در مجلات پژوهشی در پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی تا پایان تابستان سال 1390(تعداد 134 مورد) جمع آوری گردیده است.
    نتایج نهائی تحقیق نشان داده که تحقیقات آسیب شناسی اجتماعی خانواده در ایران طی سالهای 1380-1390 روندی صعودی داشته و طی ده سال بررسی شده، بر تعداد تحقیقات مذکور افزوده شده است.الگوهای پژوهشی بر حسب سال نشر، تعداد نویسنده، همکاری علمی، نقش مردان و زنان نویسنده در مشارکت پژوهشی، حجم کمی مقالات، نوع مجله پژوهشی و توزیع جغرافیائی گزارش شده است. گذشته از انواع ده گانه فرعی تحقیقات، یافته ها بیانگر آن بود که بیشترین گرایش های پژوهشی به ترتیب اختصاص به موضوعات اصلی فرار از خانواده (دختران فراری و فرار ازخانه) (26 درصد)، خشونت در خانواده (خشونت علیه زنان و خشونت خانگی)(25 درصد) و اذیت و آزار در خانواده (کودک آزاری و همسر آزاری)(25 درصد)داشته و سایر موارد (طلاق، معاشرت با جنس مخالف، زنان سرپرست خانواده، فرزند سالاری و فقدان پدر) 24 درصد را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی خانواده، فراتحلیل، علم سنجی، مجلات علمی
  • روشنک خدابخش، کامران گنجی، رزیتا ذبیحی، مهرداد نادری فر صفحه 107
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل خانوادگی و شخصیتی بر فرار دختران از خانه می باشد. نمونه پژوهش عبارت بود از 30 دختر فراری شهر تهران و 30 دختر عادی مدارس راهنمایی و دبیرستان که به عنوان گروه همتا به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای بررسی ویژگی های خانوادگی و شخصیتی آزمودنی ها از پرسشنامه پژوهشگر ساخته و فرم 71 سوالی شخصیت سنج چندوجهی مینه سوتا (MMPI) استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری داده های پژوهش با استفاده از آزمون های مجذور خی و t گروه های مستقل انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین میزان فرار در سنین 16-18 سالگی اتفاق افتاده است. همچنین بین تمامی متغیرهای جمعیت شناختی به جز اعتیاد، و وضعیت دختران در سطح 5 درصد ارتباط معناداری وجود داشت.
    دختران فراری در مقیاس های افسردگی(D)، هیپوکندریا (Hs)، انحراف اجتماعی-روانی (Pd)، و پارانوئیا (Pa) در آزمون MMPI خیزک بالاتری داشتند. بدین ترتیب آنها دچار افسردگی و اندوه هستند، احساس گناه و تقصیر می کنند و نسبت به جسم و دردهای جسمانی خود اشتغال فکری دارند. اغلب این دختران فراری به خشم و نزاع با دیگران گرایش داشته و در ارتباط خود با افراد صاحب قدرت و مقام مشکل دارند. خشمگین، حق به جانب، حساس و بدگمان هستند. برای پیشگیری از بروز آسیب های روانی–اجتماعی نظیر فرار دختران از خانه، توسعه خدمات روانشناختی و مشاوره ضروری است.
    کلیدواژگان: دختران فراری تهران، احساس گناه، خشم، افسردگی، پارانویا، هیپوکندریا
  • فرهاد قربان دوردی نژاد، عبدالوهاب آقاصفی بروجن صفحه 139
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه تاثیر عامل جنسیت بر خودتنظیمی یادگیری زبان انگلیسی در میان دانشجویان ایرانی است. بدین منظور از همه دانشجویان ورودی سال تحصیلی 90- 1389 دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران که در درس زبان عمومی ثبت نام کرده بودند خواسته شد تا نسخه فارسی مقیاس خودتنظیمی تحصیلی ماگنو (2009؛ قربان دوردی نژاد، صالح و امام جمعه، 1390) را تکمیل کنند. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل تحلیل شدند. نتایج نشان داد که دختران و پسران دانشجو در زمینه خودتنظیمی در زبان انگلیسی تفاوت معناداری ندارند(05/0

    p 3.168- = (365) t) و کارگروهی (05/0< p 2.714- = (339.76) t) از پسرها برتر بودند. در انتها ارتباط یافته های پژوهش حاضر با تحقیقات قبلی تبیین شده است.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی در یادگیری، جنسیت، زبان انگلیسی، زبان آموزان ایرانی
  • فریده حمیدی، معصومه قیطاسی صفحه 159
    هدف از انجام این پژوهش تعیین رابطه ساده و چندگانه کمال گرایی، تعلل و مسئولیت پذیری در دانشجویان دختر و پسر مراکز تربیت معلم شهر اهواز بود. آزمودنی ها 200 نفر از دانشجویان مراکز تربیت معلم شهر اهواز بودند (100 دختر و 100 پسر)، که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری این پژوهش عبارتند از: مقیاس کمال گرایی اهواز (APS)، مقیاس تعلل شوارزر، اسمیتز و دی هل و مقیاس مسئولیت پذیری (CPI-RE). نتایج تحقیق با استفاده ازضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه نشان داد در گروه دانشجویان دختر بین تعلل و مسئولیت پذیری رابطه منفی، بین تعلل وکمال گرایی رابطه مثبت و بین کمال گرایی و مسئولیت پذیری رابطه منفی معنی دار وجود دارد. در گروه دانشجویان پسر بین تعلل و مسئولیت پذیری رابطه منفی و بین تعلل و کمال گرایی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد و بین کمال گرایی و مسئولیت پذیری رابطه منفی معنی دار وجود ندارد. همچنین در گروه دانشجویان دختر و پسر از میان متغیرهای پیش بین تنها کمال گرایی پیش بینی کننده برای تعلل دانشجویان می باشد و مسئولیت پذیری نقشی در پیش بینی سایر متغیرها ندارد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، تعلل، مسئولیت پذیری، دانشجویان تربیت معلم
  • موسی طیبی نیا، احمد محمدپور صفحه 189
    هدف از این مقاله که بر گرفته از یک طرح پژوهشی است، بررسی ابعاد حجاب و عفاف (آگاهی، باور و التزام عملی) و طراحی مدل معادلات ساختاری آن در بین دانش آموزان دختر دبیرستانی در استان همدان می باشد. روش مورد استفاده پیمایشی و تکنیک گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده که اطلاعات مورد نیاز آن از یک نمونه 1069 نفری از دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و طبقه ای تصادفی گردآوری شده است.
    مهمترین نتیجه این مطالعه آن است که رابطه دو سویه حجاب و عفاف یک رابطه مثبت و معنادار است؛ یعنی بر هم تاثیر گذاشته و از هم تاثیر می پذیرند. اما اثر مدل عفاف بر حجاب (74/0) بیشتر از اثر مدل حجاب بر عفاف (64/0) می باشد و شاخص های برازش آن قوی تر و مناسب تر می باشند. بر اساس نتایج تحلیل معادلات ساختاری مهمترین معرف متغیر مکنون عفاف، باور است و پس از آن به ترتیب، التزام عملی و آگاهی قرار دارند. همچنین معرف های متغیر مکنون حجاب به ترتیب اهمیت عبارت اند از: التزام عملی، باور و آگاهی.
    کلیدواژگان: حجاب، عفاف، آگاهی، باور، التزام عملی، مدل معادلات ساختاری
|
  • Fahimeh Gholam, Hossein Qashqaei, Dr. Abdullah Shafi Abadi, Dr. Baqer Sanaei Page 7
    The current study has been carried out to examine the impact of reality therapy and feminist therapy group counseling on changing the identity and self-esteem of female householders. To fulfill this, the quasi-experimental method with pre-test, post-test and control group was utilized. The sample included a group of female householders, living the fifth district of Tehran and supported by Imam Khomeini Relief Committee, who were randomly selected. Cooper Smith’s personal identity and self-esteem inventories were given to 80 female householders. A group of 42 subjects with the lowest scores were randomly put into three groups: fourteen subjects in the reality therapy experimental group, fourteen subjects in the feminist therapy experimental group (one case of subject loss was observed) and fourteen subjects in the control group. The reality therapy group had nine counseling sessions and the feminist therapy group had ten counseling sessions. The collected data were analyzed using one-way ANOVA and the follow-up Scheffé test. The findings indicated that both reality therapy and feminist therapy group counseling approaches impacted the identity and self-esteem of the female householders but no meaningful difference was observed between the effectiveness of these two approaches on the identity of the two groups. Although no meaningful difference was observed with regard to the effectiveness of the feminist therapy group counseling approach on the self-esteem of the two groups, reality therapy group counseling approach was effective on the self-esteem of the group.
    Keywords: reality therapy group, feminist therapy group, identity, self esteem, female households
  • Simin Hosseinian, Seyyedeh Monavvar Yazdi, Maliheh Tabatabaei Page 45
    Intimacy is a composite, multidimensional, dynamic and evolutionary construct. It is a skill and an art that requires specific behaviors and various abilities. Intimacy also requires good communication between spouses, sound transfer of concepts and messages, sympathetic understanding and sharing each other’s feelings, thoughts and needs. Therefore, instruction and development of communication skills may lead to increased intimacy.The current study probes into the impact of teaching communication skills on the marital intimacy of married women. The sample included 30 married women who had low scores on the test. They were randomly put into experimental and control groups. One of the research instruments was a marital intimacy inventory (Owlia, 2006) which measured nine aspects of intimacy (emotional, intellectual, physical, social, communicative, religious, psychological, sexual and general intimacy). The second instrument was an educational program developed on the basis of Miller's theory to train the experimental group.The findings indicate that following 8 training sessions, the scores of the experimental group on overall marital intimacy and its components showed a significant difference in comparison with those of the control group. This suggests that teaching communication skills led to an increase in intimacy and its various aspects in the experimental group. Based on the findings of the current study, it can be suggested that teaching communication skills in counseling centers can be useful for families.
    Keywords: teaching communication skills, marital intimacy, married women
  • Dr. Mohammad Ali Zaki Page 71
    Social pathology is one of the most common and practical specialized fields in sociology which thrives by the passing of time. Social pathology comprises a wide variety of topics one of which is family social pathology which is probed into in this study.Meta-analysis is the most significant method used to summarize the past, abundant, various and extensive studies on a particular topic. Meta-analysis is considered a suitable method for development and accumulation of knowledge. In addition, knowledge measurement is one of the most efficient methods used to evaluate the general status of research studies. This method is utilized to gauge the quantity of scientific production. Focusing on meta-analysis and knowledge measurement, the current study deals with three important research issues: the trend of research studies, patterns and tendencies of research studies and family social pathology studies in Iran in years 2001 – 2011. Following meta-analysis and knowledge measurement approaches, this study was carried out on the basis of content analysis method and the required data were collected from the research journals indexed in Jihad-e Daneshgahi Scientific Database until mid-2012.The findings indicated that family social pathology studies in Iran have constantly increased in years 2001 – 2011. The research patterns have been reported in terms of the year of publication, number of authors, scientific cooperation, the role of female and male authors in research partnership, the volume of essays, the type of research journal and geographic distribution. Beside the ten subsidiary types of research studies, the findings indicated that the main research tendencies were running away from home (runaway girls and running away from home) (26%), violence at home (violence against women and home violence) (25%) and harassment in the family (child abuse and spouse abuse) (25%) respectively and other cases (divorce, socializing with the opposite sex, female householders, pediarchy, loss of father) included 24% percent.
    Keywords: family pathology, meta, analysis, knowledge measurement, scientific journals
  • Dr. Roshanak Khodabakhsh, Dr. Kamran Ganji, Dr. Rozita Zabihi, Mehrdad Naderi, Far Page 107
    The aim of the present study is to investigate the influence of familial and personality factors on girls’ running away from home. The sample included 30 runaway girls from Tehran and 30 normal, female secondary and high school students from Tehran who were selected randomly as the paired group. A researcher-made inventory and the seventy-one-item form of Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) were utilized to study the familial factors and personality traits of the subjects. The collected data were analyzed by chi square and independent t-test. The results showed that girls between the ages 16 to 18 ran away from home more than others. Also, a meaningful relationship was observed between all demographic variables, except for addiction, and girls’ condition at 5% level. Depression, hypochondria, socio-psychological deviation and paranoia scales of MMPI test showed that runaway girls feel depressed and grieved, are guilt-ridden and blame themselves and are apprehensive about their body and physical pains. Most of these runaway girls tend to be quarrelsome and angry with others, have problems with those in authority, and are selfish, sensitive and suspicious. Development of psychological and counseling services is necessary for prevention of socio-psychological damages such as girls’ running from home.
    Keywords: Tehran runaway girls, feeling guilty, anger, depression, paranoia, hypochondria
  • Dr. Farhad Qorban Doroodi, Nezhad, Abdul, Vahab Aqa, Safi Boroujen Page 139
    The present study aims at investigating the role of gender in self-regulated English language learning among Iranian university students. To fulfill this, Magno’s (2009) Academic Self-regulated Learning Scale was administered to all the freshmen (no. 367) taking general English course at Shahid Rajaee Teacher Training University in 2010-2011 academic year. The data were analyzed through independent t-test. The results showed no significant difference between the boys and the girls in self-regulated English language learning (t (365) = -1.376, p > 0.05). However, in two subscales of learning responsibility (t (365) = -3.168, p < 0.05) and group work (t (339.76) = -2.714, p > 0.05), the girls outperformed the boys. The relationship between the findings of the current study and those of the previous research is explicated at the end.
    Keywords: self, regulation in learning, gender, English language, Iranian language learners
  • Farideh Hamidi, Masoomeh Qeytasi Page 159
    The purpose of this study is to find out the simple and multiple relationships between perfectionism, procrastination and acceptance of responsibility in male and female students of teacher education centers in Ahwaz. Two hundred subjects (100 girls and 100 boys) were selected on the basis of the simple random sampling method. The measurement instruments were Ahwaz Perfectionism Scale (APS); Schwarzer, Schmitz and Diehl procrastination scale, and CPI responsibility scale. The collected data were analyzed through Pearson correlation and multiple regression and the results showed a negative relationship between procrastination and acceptance of responsibility, a positive relationship between procrastination and perfectionism and a meaningful negative relationship between perfectionism and acceptance of responsibility among female students. Among male students, there is a negative relationship between procrastination and acceptance of responsibility, a positive relationship between procrastination and perfectionism, and a meaningful negative relationship between perfectionism and acceptance of responsibility. In both male and female groups, among the predicting variables, only perfectionism predicts procrastination among the students and acceptance of responsibility plays no role in predicting other variables.
    Keywords: perfectionism, procrastination, acceptance of responsibility, students of teacher education centers
  • Moosa Tayyebiniya, Ahmad Mohammadpour Page 189
    This article, extracted from a research project, looks into various aspects of hijab and efaf and development of their structural equations model among high school female students in Hamedan province. The research method utilized here is survey and the data collection instrument is a questionnaire. The subjects are a group of 1069 students who were selected by multi-phase cluster and stratified random sampling. The most significant result of this study is that the two-sided relationship between hijab and efaf is a positive and significant one; i.e., there is a reciprocal relationship between them. However, the impact of the efaf model on the hijab model (0.74) is more than the impact of the hijab model on efaf (0.64) and its fit indices are stronger and better. The results of our structural equations analysis suggests that ‘belief’ is the most significant and latent predictor of efaf and ‘practical commitment’ and ‘awareness’ are the two other predictors respectively. Also, the latent predictor variables of hijab are ‘practical commitment’, ‘belief’ and ‘awareness’ respectively.
    Keywords: hijab (veiling), efaf (chastity), awareness, belief, practical commitment, structural equations model