فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال هشتم شماره 25 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیمین حسینیان، سوگند قاسم زاده، طیبه تازیکی* صفحه 7
    سرطان سینه شایع ترین نوع سرطان در زنان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در میان آنان است که آثار منفی بسیاری بر ابعاد مختلف زندگی فرد و خانواده به جا می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی گروهی بر سلامت روان و کیفیت زندگی زنان مبتلابه سرطان سینه انجام شده است. بدین منظور از بین کلیه زنان مبتلا به سرطان سینه هر تهران، نمونه ای به حجم 30 نفر انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش طی هشت جلسه دو ساعته تحت آموزش قرار گرفت. برای ارزیابی وضعیت سلامت روان و کیفیت زندگی آنها از پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ) و کیفیت زندگی (IRQOL) و افسردگی، اضطراب و تنیدگی (DASS) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده های حاصل از دو گروه کنترل و آزمایش با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد برنامه مداخله معنادرمانی گروهی اثربخش بوده به طوری که در تمام حوزه های اندازه گیری شده تفاوت معناداری ایجاد کرده است. در مجموع نتایج نشان می دهد برنامه مداخله معنادرمانی گروهی به منظور بهبود سلامت روان و ارتقای کیفیت زندگی برای بیماران مبتلا به سرطان سینه اثربخش است.
    کلیدواژگان: مداخله معنادرمانی گروهی، سرطان سینه، سلامت روان، کیفیت زندگی
  • غلامحسین نیکوکار*، یاسر علیدادی تلخستانی، علی فرهادی، نسیم بهرامی خوشمهر صفحه 33
    این پژوهش به منظور بررسی عوامل موثر در میزان مشارکت زنان شاغل در احراز پست های مدیریتی در مدارس دولتی شهرستان مراغه انجام شده است. با توجه به الگوی مفهومی پژوهش، عوامل فردی، سازمانی و فرهنگی در میزان مشارکت زنان شاغل در احراز پست های مدیریتی موثرتشخیص داده شده اند. جهت تایید یا عدم تایید تاثیر عوامل فوق، داده های تحقیق بر مبنای پرسشنامه محقق ساخته و با نمونه ای 256 نفری از مدیران زن شاغل در مدارس دولتی شهرستان مراغه (درطول سال تحصیلی 1392-1390) جمع آوری شده برای تجزیه و تحلیل داده ها، ابتدا وجود رابطه بین متغیر مستقل و وابسته با استفاده از آزمون پیرسون ثابت و سپس با آزمون t تک نمونه ای و نیز آزمون رگرسیون سنجیده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، نشان دهنده تایید سه فرضیه اصلی است. به عبارتی عوامل فردی، سازمانی و فرهنگی در میزان مشارکت زنان شاغل در احراز پست های مدیریتی در مدارس دولتی شهرستان مراغه موثر است. درنهایت با توجه به نتایج تحقیق عوامل فرهنگی بیشترین تاثیر را در میزان مشارکت زنان شاغل در احراز سطوح مدیریتی دارند.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، سازمانی و فرهنگی، مشارکت زنان، احراز پست های مدیریتی
  • فریده حمیدی*، عباس موحدی نسب صفحه 63
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی مقایسه ای میزان هوش سازمانی مدیران در مدارس متوسطه دخترانه و پسرانه استان یزد به تفکیک جنسیت است. روش تحقیق، از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دبیران مدارس دوره متوسطه استان یزد، در سال تحصیلی91- 1390 بودند که از میان آنها 285 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه هوش سازمانی بود که پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ 97/0 تعیین شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار و...) و آمار استنباطی(آزمون tبرای مقایسه میانگین های مستقل) استفاده شد. یافته ها نشان داد که از دیدگاه دبیران تفاوت معناداری میان هوش سازمانی کل مدیران مدارس دوره متوسطه استان یزد به تفکیک جنسیت وجود ندارد و با تعمیم نتایج این پژوهش در مورد هوش سازمانی مدیران زن و مدیران مرد سازمان های موجود در جامعه و با توجه به اهمیت روزافزون مدیریت منابع انسانی و نقش تعیین کننده آن در انتخاب و انتصاب نیروی کار سازمان ها می توان گفت که پرسنل کارگزینی سازمان ها، بایستی اصل شایسته گزینی را سرلوحه برنامه های استخدامی خود قرار دهند و شایسته ترین افراد را بدون در نظر گرفتن جنسیت آنها، به منظور مدیریت سازمان ها برگزینند.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، مدیران مدارس، مدیران زن، مدیران مرد، مدارس متوسطه
  • روشنک خدابخش*، سیده منوره یزدی، محبوبه عباسیان صفحه 95
    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک دلبستگی در نوجوانان بزهکار و عادی و مقایسه آن با سبک دلبستگی والدین آنها است. روش پژوهش از نوع پس رویدادی و علی - مقایسه ای است. نمونه متشکل از 100 نوجوان بزهکار(75 پسر و 25 دختر) و 100نوجوان عادی(65 پسر و 35 دختر) و والدین آنهاست. روش نمونه گیری برای نوجوانان بزهکار از نوع در دسترس و برای گروه عادی از نوع خوشه ایتصادفی است. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه طرحواره ناسازگار اولیه یانگ(SQ-SF) و پرسشنامه سبک دلبستگی کولینز و رید(RASS) است. نتایج تحلیل فرضیه ها با استفاده از روش تحلیل واریانس دو عاملی نشان داد که بین طرحواره های ناسازگار و سبک دلبستگی والدین در نوجوانان بزهکار با نوجوانان عادی تفاوت معنادار وجود دارد(p<0/001). نتایج مطالعه حاضر همسویی با تحقیقات پیشین رابطه بین طرحواره های ناسازگار و سبک دلبستگی ناایمن در والدین را تایید می کند و نشان می دهد که والدین نوجوانان بزهکار طرحواره ناسازگار، سبک دلبستگی ناایمن بالاتری دارند. از این نتایج می توان برای توانمندسازی خانواده ها و جلوگیری از رفتارهای پرخطر در نوجوانان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگاراولیه، سبک دلبستگی، نوجوان، بزهکار، والدین
  • حسین حسینی جیردهی، غلامحسین رضایت، قدرت حاجی رستملو، قاسم قنبری خانقاه* صفحه 111
    یکی از راه های گسترش رویکرد فمینیسم لیبرال در جهان، استفاده از آموزش زبان انگلیسی است که فرهنگ انگلیسی به وسیله آن در میان زبان آموزان رواج می یابد. این تحقیق با هدف کشف نشانه های ترویج فمینیسم لیبرال در منابع آموزش زبان، با رویکردی فرهنگی، ابتدا ابعاد و مولفه های فمینیسم لیبرال را مشخص کرد. پس از آن، سه منبع از پرکاربرترین منابع آموزش زبان انگلیسی در ایران انتخاب شد و بخش هایی که نشانه های ترویج فمینیسم لیبرال در آنها آشکار بود، تحلیل محتوا شد. تحلیل ها براساس مولفه های فمینیسم لیبرال و فرهنگ ایرانی اسلامی رایج انجام شد. این تحلیل ها برای تایید در اختیار بیست خبره قرار گرفت و پس از اصلاحات نتیجه گیری شد. نتایج حاکی از این بود که دو بعد برابری (35/5 درصد) و توانمندی (30/5 درصد) در این منابع از بیشترین فراوانی برخوردار بودند. ابعاد آزادی (17/5 درصد) و حمایت قانونی (13/5 درصد) در مرتبه سوم و چهارم قرار داشتند. آمار سایر مولفه ها کمتر از 5 درصد و قابل چشم پوشی بود.
    کلیدواژگان: فمینیسم لیبرال، منابع آموزش زبان انگلیسی امریکایی، برابری، آزادی، توانمندی برابر
  • ام البنین چابکی* صفحه 139
  • منصوره نیکوگفتار*، میترا سادات نقبایی صفحه 161
    پژوهش حاضربا هدف بررسی تاثیر آموزش ابراز وجود بر بلوغ اجتماعی و ابراز وجود دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان انجام شد.
    پرسشنامه خود-گزارشی ابراز وجود (هرزبرگر، شان و کتز،1984) بر روی 211 دانش آموز پایه اول دبیرستان اجرا شد. 30 نفر از افرادی که بر پایه نمره های این آزمون پایین تر از میانه قرار داشتند به عنوان گروه هدف انتخاب و بر حسب انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. برنامه آموزش ابراز وجود به عنوان عملی مداخله ای برای 15 نفر از گروه آزمایشی طی ده جلسه نود دقیقه ای اجرا شد. به منظور سنجش بلوغ اجتماعی از مقیاس بلوغ اجتماعی رائو(رائو،1973) در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده های به دست آمده از طریق آزمون نمرات افزوده و t گروه های زوجی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج، تفاوت معناداری را بین نمره ابراز وجود و بلوغ اجتماعی پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش نشان داد.
    یافته های این پژوهش بیانگر آن است که آموزش ابراز وجود، موجب افزایش ابراز وجود و بلوغ اجتماعی دانش آموزان می شود و الگوهای مداخله ای ابراز وجود، قابلیت تغییر رفتار در سطوح مختلف از جمله دبیرستان های دخترانه را دارد.
    کلیدواژگان: ابراز وجود، آموزش ابرازوجود، بلوغ اجتماعی، نوجوانی
  • طیبه ابراهیمی* صفحه 177
    این مقاله بر آن است تا سیاست های اشتغال زنان، درنظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران را در مقایسه با حقوق بین الملل مورد بررسی قرار دهد. لذا در این راه به عملکرد سازمان بین المللی کار و سازمان ملل متحد در قلمرو اشتغال زنان و حمایت های حقوقی و بین المللی آن از طریق تهیه و تنظیم اسناد و معاهدات بین المللی و برگزاری کنفرانس های بین المللی حقوق بشر پرداخته است. همچنین قوانین بین المللی با قانون اساسی و قوانین عادی کشور ایران مقایسه شده و وضع سیاست های کلی و خاص اشتغال زنان، ازجمله زنان سرپرست خانوار و زنان خانه دار مورد توجه قرار گرفته و اثر سیاست گذاری های مکمل در ایجاد دگرگونی در نظام اشتغال زنان بررسی شده است. این تحقیق به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده وشیوه جمع آوری و تدوین آن به روش تحقیق کتابخانه ای است که با استفاده ازاسناد و مدارک قوانین ملی، سازمان ملل متحد، سازمان بین المللی کار، کتب، مقالات و غیره است. هدف از این تحقیق، شناخت سیاست های کلی اشتغال زنان و یافتن راهکارهایی دربرخورد با مسائل داخلی و بین المللی اشتغال زنان، موضع گیری مناسب و موثر در کنفرانس ها، امضا و انعقاد معاهدات بین اللملی خاص زنان است.
    کلیدواژگان: سیاست های اشتغال، زنان سرپرست خانوار، زنان خانه دار، تامین اجتماعی
|
  • Simin Hoseinian, Sogand Qasemzadeh, Tayebeh Taziki* Page 7
    Breast cancer is the most common cancer and the second leading cause of cancer deaths among women that leaves various negative impacts on different aspects of individual and family life. The present study aimed at examining the impact of group logotherapy on the mental health and quality of life of women suffering from breast cancer. To this end, a sample of 30 subjects was selected from among all the women with breast cancer in Tehran and randomly assigned into experimental and control groups. Then, the experimental group received training over eight two-hour sessions. To assess the mental health status and quality of life, the General Health (GHQ) Questionnaire, Quality of Life Questionnaire and Depression Anxiety Stress Scales (DASS) were utilized at the pre-test and post-test stages. The obtained data from both the experimental and control groups were analyzed using analysis of covariance. The results suggested that the group logotherapy intervention program was effective and it had led to significant differences in all areas of measurement. Overall, the results indicate the group logotherapy intervention program improves the mental health and quality of life of patients suffering from breast cancer.
    Keywords: group logotherapy, breast cancer, mental health, quality of life
  • Gholamhussein Nikukar*, Yaser Alidadi Talkhestani, Ali Farhadi, Nasim Bahrami Khoshmehr Page 33
    This research has been conducted to examine the factors influencing the employed women’s participation in taking management positions in Maragheh public schools. Based on the conceptual model of the research, individual, organizational and cultural factors were recognized influential in employed women’s rate of participation in taking managerial positions. To confirm or reject the impact of these factors, the research data were obtained by administering a researcher-made questionnaire on a sample of 256 subjects selected from among the female managers working in public schools of Maragheh (in 1390-1392 academic years). Then, to find out the relationship between the dependent and independent variables, the data were analyzed using the fixed Pearson test, the one-sample t-test and regression analysis. The results indicate that the three hypotheses are accepted. In other words, individual, organizational and cultural factors influence employed women’s rate of participation in taking management positions in Maragheh public schools. As a final point, we can say that, based the research results, cultural factors have the highest impact on employed women’s rate of participation in taking management positions.
    Keywords: individual, organizational, cultural factors, women's participation, taking managerial positions
  • Farideh Hamidi*, Abbas Movahhedi Nasab Page 63
    The aim of this study is to compare the rate of organizational intelligence of the principals of high schools for girls and boys in Yazd Province according to their gender. This is an applied research work and the method utilized here is causalcomparative. The population includes all the high school principals in Yazd Province in the academic year 1390-1391. A sample of 285 subjects was selected from this population on the basis of the relative stratified random sampling technique. The data collection instrument was an organizational intelligence questionnaire whose reliability was 0.97 according to Cronbach's alpha. To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation, etc.) and inferential statistics (t-test for comparison of means) were utilized. The findings indicated that from the viewpoint of school teachers, there is no significant difference between the female and male high school principals in terms of anorganizational intelligence. Considering the growing importance of human resources management and its decisive role in selecting and appointing work force of organizations and generalizing this finding to anorganizational intelligence of female and male managers in society, we can say that meritocracy needs to the main priority in the recruitment plans of the personnel departments of organizations so that they can select the most qualified individuals for management positions of organizations irrespective of their gender.
    Keywords: organizational intelligence, school principals, female principals, male principals, high schools
  • Roshanak Khodabakhsh*, Seyyedeh Monavvar Yazdi, Mahbubeh Abbasiyan Page 95
    The aim of the current study is to compare early maladaptive schemas (EMSs) and attachment styles in delinquent and normal adolescents and then to compare them with the attachment styles of their parents. The research method is causal-comparative (ex post facto) and the participants were 100 delinquent adolescents (75 boys, 25 girls), 100 normal adolescents (65 boys, 35 girls) and their parents. The sampling methods were availability sampling and cluster random sampling for delinquent adolescents and normal adolescents respectively. The data collection instruments were the short form of Yung’s Early Maladaptive Schema Inventory and Collin and Reed’s Attachment Style Scales. The results of the hypothesis analysis by means of the two-way ANOVA showed that there is a significant difference (p<0/001) between the EMSs and attachment styles of the parents of delinquent adolescents and those of normal adolescents. The results of the present study are in agreement with those of the previous research on the relationship between EMS and non-secure attachment style in parents and they suggest that the parents of delinquent adolescents with maladaptive schemas have higher non-secure attachment styles. These results can be used to assist families and prevent high-risks behaviors among adolescents.
    Keywords: early maladaptive schemas, attachment style, adolescent, delinquent, parents
  • Hussein Husseini Jirdehi, Gholam Hussein Rezayat, Qodrat Haji Rostamloo, Qasem Qanbari Khangah* Page 111
    One of the ways of disseminating liberal feminism is utilization of English language teaching through which English culture is spread among language learners. In order to find out the indicators of liberal feminism in English language teaching resources, the researchers, first, identified its dimensions and components following a cultural approach. Then, the three mostly used English language resources in Iran were selected and the contents of the parts containing clear indicators of liberal feminism were analyzed. The analyses were carried out on the basis of the components of liberal feminism and the common Islamic, Iranian culture. These analyses were presented to twenty experts to be confirmed. Then, the content analyses were revised and the final results were achieved. The results indicated that the two dimensions of equality (35.5 percent) and capability (30.5 percent) were the most frequent in the resources. Freedom (17.5 percent) and legal protection (13.5 percent) took up the third and fourth places in the table. Other dimensions had a frequency of less than 5 percent and were negligible.
    Keywords: liberal feminism, American English teaching resources, equality, freedom, equal capability
  • Ommolbanin Chaboki* Page 139
    This study aimed to investigate the relationship between the extent of using cultural tools of globalization (radio, television, satellite, the Internet and mobile phone) and the changes in the way Tehran residents spend their leisure time. The way people spend their leisure time is influenced by the culture and values which dominate every society. Today, the cultural tools of globalization have facilitated and accelerated the transfer of other cultures and caused the style of spending leisure to be influenced by other cultures rather than one’s own culture. Studying this phenomenon seems necessary since it impacts on the family and society. This descriptive-analytic study was carried out using the survey method. Using the multistage cluster sampling technique, 500 subjects were selected in Tehran and asked to complete a researcher-made questionnaire. For data analysis, SPSS software was utilized. The results suggest that Tehran residents’ way of spending leisure time is under the influence of globalization. It is moving away from Iranian- Islamic style and going towards modern Western style.
    Keywords: globalization, leisure, Iranian, Islamic style, Western style, family
  • Mansureh Nikugoftar*, Mitra Sadat Naqbaee Page 161
    The current study is aimed at examining the impact of assertiveness training on the social maturity and assertiveness of the first-grade high school girl students in Tehran. The Assertiveness Self-Report Inventory (Herzberger, Chan, and Katz, 1984) was administrated to 211 first-grade high school students. Thirty students whose scores on this test were lower than the median were selected as the target group and were randomly assigned into experimental and control groups. As an intervention program, the assertiveness training was administered to the 15 subjects of the experimental group over ten ninety-minute sessions. Rao’s Social Maturity Scale (Rao, 1973) was utilized to measure social maturity at the pre-test and post-test stages. The results of data analysis indicated a significant difference between the pre-test and post-test scores of the experimental group on assertiveness and social maturity. Thus, it can be said that assertiveness training program improves assertiveness and social maturity and assertiveness intervention models are capable of changing behavior including the behavior of female high school students.
    Keywords: assertiveness, assertiveness training, social maturity, adolescence
  • Tayyebeh Ebrahimi* Page 177
    This article is to analyze and compare women's employment policies in the Islamic Republic of Iran’s legal system with those of the international law. Hence, it delves into the performance of the ILO and the UN’s efforts in the area of women's employment and giving legal and international support to them through preparing international documents and treaties and holding international human rights conferences. It also compares the international law with the constitution and the ordinary laws of Iran and examines the general and specific policies of women’s employment, including those related to the employment of women as family breadwinners and housewives, and the impact of supplementary policymaking on changing women’s employment system. This is a descriptive-analytic study and the required data were collected from the documents on the Iranian national laws, the UN and ILO documents, books, articles, etc. The purpose of this study is to introduce general policies of women’s employment, find solutions to the internal and international issues of women’s employment and argue how appropriate and effective positions can be taken in conferences and specific international treaties on women can be concluded and signed.
    Keywords: employment policies, women as family breadwinners, housewives, social security