فهرست مطالب

فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده - سال یکم شماره 4 (بهار 1385)

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال یکم شماره 4 (بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 4
  • مقاله ها
  • صفحه 7
    در بررسی مقایسه ای محورهای دوازده گانه سند پکن، با فرازهایی از گفتار و نوشتار امام خمینی (ره) مطالبی به آن افزوده شده یا ترتیب ذکر بعضی محورها به دلیل اهمیت آنها در نگاه امام خمینی (ره) و اینکه امام در چنین قالبی تخصصی، مطالب تفصیلی زیادی ندارد یا در مقام بحث بر نیامده است، جابجا شده است.
    در واقع هریک از مقولات مطرح شده در اجلاسیه های بین المللی می تواند به مثابه نوعی طرح پرسش از امام باشد و تدوین دیدگاه یا پاسخ صریح و فتوا و حکم امام در قبال هریک از آنها می تواند به ارائه آموزه ای منسجم در بحث زنان کمک کند.
    نوشتار حاضر بر این روش استوار است که مسائل و شبهات مربوط به زنان را به مثابه پرسش در مقام امام، نوشتار و گفتارهای وی قرار دهد و آن را به نطق وادار کند و از آنها پاسخ می گیرد. بنابراین محورهای دوازده گانه موضوع بحث ماست. بنابراین هریک از محورهای دوازده گانه سند پکن بیان شده و سپس نظر امام و دیدگاه ایشان در مورد زنان نوعی آینده پردازی کرده اند و مواردی که از نظر ایشان در این سند نا دیده گرفته شده است نیز در آن آورده اند.
  • مصطفی مانیافر صفحه 33
    با نگاهی به رویدادهای تاریخی صدر اسلام مشاهده می کنیم که زنان دوشادوش مردان، در تمامی رویدادها و صحنه های مهم سیاسی و اجتماعی این دوره، از قبیل پذیرش دعوت پیامبر(ص) و حفظ و ترویج این آیین، حضور و مشارکت تعیین کننده ای داشته اند و در این راه از تحمل شکنجه تا شرکت در جبهه نبرد و بذل جان و مال خود و عزیزانشان دریغ نداشته اند و از این طریق نام خود را در کنار نام مجاهدان و شهدای این برهه از تاریخ، جاودانه ساخته اند و اسوه و الگویی برجسته برای زنان مسلمان در تمام اعصار و قرون تا امروز گردیده اند.
  • مارچل ماجن لیبیوف ترجمه: امیر ترابی صفحه 55
    در حالی که برخی از نویسندگان معتقدند پیشگامی فعالیت زنان پلیس، در زمان معاصر آغاز شده است یعنی حداقل از ابتدای قرن حاضر،بطور کاملا خاصی در آمریکا و بریتانیای کبیر، نفوذ و حضور زنان در آنچه که به طور کاملا سنتی به عنوان شغل خاص مردان شناخته شده، در سالهای 70 به وقوع پیوسته و در آن سالها این پیشگامی شروع شده است.
    در واقع قوانین مربوط به رفع تمامی شکلهای تبعیض (مثل مسائل نژادی، جنسی، مذهب و...) در را به روی زنانی که تمایل زیادی به حضور و ورود در مشاغل گوناگون داشته، باز کرده و عرصه را برای فعالیت تسهیل نموده است. اما به هر حال مشکلات و موانع و منازعات بسیاری در روش انجام این امر در میان زنان و مردان وجود دارد.
    این مقاله ادبی، مستندات عمده در مورد تحقیقات مرتبط با اشتغال زنان در فعالیتهای پلیسی کانادا را شکل داده و ارایه نمده که شامل یک ارزیابی و بررسی غیر احساسی در مورد مباحث تحقیقاتی وسیع و گسترده ای که با پیوستن اولیه زنان به خدمت نیروی پلیس سر و کار دارد، می باشد. همچنین در نوشتار مطالعات کتابشناسی دیگری که با این بحث ارتباط دارد، تکمیل و ارایه شده است.
  • سمیرا مهدی زاده صفحه 89
    زیستگاه زمانی ما عصری است که انسان اگر چه به مدد فن آوری و تکنولوژی بر طبیعت تسلط یافته و می تواند در آسمانها و دریاها سیر کند، اما در چگونه زیستن برروی زمین فرومانده است و برای چگونه اندیشیدن خود درمانده، ولی با این همه نوای امید بخش و تازه در این عصر، بوجود آمدن یک عطش ناب و نو نسبت دریافت حقیقت و معنا و جلوه های فرامادی جهان، بویژه در قشر عالم و روشنفکر، فراهم آمده است. بدیهی است وجود چنین نگرشهای اصیل و امید بخشی در نظامهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... اثر گذاشته و تلقی و تصور آحاد جامعه از نخبگان تا توده ها در معرض تغییر و تاثر از آن قرار می گیرد و بی شک در این میان، موضوع مهمی همچون وضع زنان اگرچه در متن وقایع اجتماعی، سرنوشت سایر اقشار جامعه را می یابد اما به عنوان یک موضع مستقل که هم جریان پذیر است و هم جریان ساز، می تواند در معرض تاثیرات خاص باشد. به همین دلیل نگاه جهان امروز به زنان یک نگاه معنی دار و همراه با قصد و غرض است تا جاییکه می توان گفت مسئله زنان یکی از مشخصه های عصر و زمانه ای است که ما در آن زندگی می کنیم. تهیه کندگان سند پکن که با دیدگاهی مبتنی بر فمنیسم و اومانیسمم به فهرست بندی نگرانی های زنان در سند پرداخته اند و در 12 محور نگران کننده آن را مطرح کرده اند. ما در این نوشتار ابتدا مقدمه ای از نحوه تدوین گزارش ملی و سپس نقدگونه ای بر جایگاه سند پکن مطرح کرده ایم و پس از آن به پیشرفتهای جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه نظام اسلامی در موضوع زنان، اشاره شد و در آخر نیز نتیجه گیری از کل مبحث مطرح شده در سند پکن را ارائه داده ایم.
  • فاطمه رئیسی صفحه 117
  • معرفی کتاب
  • معرفی طرح های تحقیقاتی
  • مائده بابایی صفحه 129