فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال سوم شماره 9 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • مقاله ها
  • لیلی قاسم زاده، مهرناز شهرآرای، علیرضا مرادی صفحه 7
    با همگانی شدن عرضه اینترنت در اوایل دهه نود میلادی، مسئله استفاده از این فناوری از حدود سال 1994 توجه روانشناسان را به خود جلب کرد. از آن زمان تا کنون، پدیده اعتیاد به اینترنت در کشورهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، هدف آن است که اولا میزان اعتیاد به اینترنت در میان دختران دبیرستانی شهر تهران بررسی شود، و ثانیا دختران معتاد و غیر معتاد در متغیرهای تنهایی، عزت نفس و مهارتهای اجتماعی مقایسه شوند. بدین منظور، 939 دختر دبیرستانی در سه پایه و سه رشته از پنج منطقه تهران (دو منطقه در شمال، دو منطقه در جنوب و یک منطقه در مرکز) به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به چهار مقیاس پاسخ دادند که عبارت بودند از، آزمون اعتیاد به اینترنت (IAT؛ یانگ،1998)، مقیاس تنهایی UCLA (راسل،1996)، آزمون عزت نفس رزنبرگ (1965) و مقیاس مهارت های اجتماعی (MESSY؛ متسون،1983). از این عده، 435 نفر کاربر اینترنت بودند، که از میان 14 نفر معتاد به اینترنت شناخته شدند. بنابراین نرخ شیوع اعتیاد به اینترنت در میان دختران دبیرستانی شهر تهران 2/3 درصد می باش. بر اساس مشخصات جمعیت شناختی، 14 کاربر معمولی(غیر معتاد) و 14 کاربر با گروه معتاد همراه شدند و مورد مقایسه قرار گرفتند. در نتیجه این مقایسه تفاوت معناداری بین تنهایی و عزت نفس سه گروه به دست نیامد. از تحلیل عاملی مقیاس مهارت اجتماعی، پنج عامل رفتارهای نوع دوستانه، ترس از رابطه با همسالان وبرتری طلبی تفاوت معناداری را نشان ندادند، ولی معتادان نسبت به دو گروه دیگر به طور معنادار رفتارهای نامناسب بیشتری نشان دادند و میزان سرکشی شان هم به طور معنادار از کاربران معمولی بیشتر بود.
  • زهرا سراجان صفحه 29
    زنان به عنوان جمعیتی تاثیر گذار بر مناسبات و جریان های فرهنگی، تربیتی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حتی انتظامی کشور واقعیتی انکار ناپذیر هستند و هر گونه بی توجهی یا نفی این نیروی عظیم، بدون تنش ها و کندی هایی را در حرکت طبیعی و منطقی جریان های اجتماعی در پی خواهد داشت از همین رو طراحان و برنامه ریزان جامعه و سازمان های موفق، بهره گیری از استعدادها و توانایی های این قشر عظیم را برای نیل به اهداف ملی و میهنی پیوسته مدنظر قرار می دهند. یکی از این سازمانها در کشور ما نیروی انتظامی است که وظیفه اصلی حفظ نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی را یکی از مهمترین و ضروری ترین نیازهای مردم است، بر عهده دارد.
    امروزه در سازمانها و موسسات بحث آموزش بسیار با اهمیت و ضروری محسوب می شود که هدف از آن افزایش مهارت ها و رشد و شکوفایی قوای نهفته در کارکنان و پرورش انسان ها در جهت نیل به اهداف و ماموریت های سازمان می باشد.
    پلیس زن به عنوان بخش تازه تاسیس نیروی انتظامی، نیاز مبرم به ترسیم الگوی تاثیر و تاثر این آموزش ها دارد که این خود مستلزم تبیین وضع موجود و امکان سنجی به معنای شناخت امکانات و توانمندی ها و راه حل هاست در غیر اینصورت ممکن است بدون شناخت صحیح وضع موجود و انتظارات از پلیس زن، اهدافی برای آن تدوین می شود که او را به مقصد اصلی که همان برقراری نظم و امنیت در جامعه و پشتیبانی از زنان و کودکان است، نرساند.
  • محسن حاجی زین العابدینی، عبدالرسول خسروی صفحه 61
    اینترنت گسترش فراوان و نفوذ بسیاری در زندگی روزمره فعالیت های علمی و پژوهشی جوامع امروزی پیدا کرده است. به اعتقاد صاحب نظران، اگرسه بعد اصلی فعالیت های اطلاع رسانی یعنیی تولید و نشر، سازماندهی و اشاعه اطلاعات را در نظر بگیریم و آنها را با محیط اینترنت منطبق کنیم، نتیجه می گیریم که اینترنت در بعد تولید و نشر اطلاعات بسیار قدرتمند تر از دو بعد دیگر یعنی سازماندهی و اشاعه اطلاعات شده است. دلیل این موفقیت، تسهیلات فراوان اینترنت برای تولید و افزون اطلاعات به آن است. به گونه ای که هرکسی در هر کجای جهان با هر دانشی قادر است سایتی طراحی کرده و اطلاعات مورد نظر خود را اعم از صحیح یا نا صحیح در آن وارد نماید. این سهولت در تولید اطلاعات باعث شده است که اطلاعات ضعیف و بعضا نادرست نیز در محتوای اینترنت راه پیدا کنند. همچنین از بعد امکانات و ویژگی های ظاهری سایت ها نیز مشکلات بسیاری در سایت های اینترنتی ملاحظه می شود. بر همین اساس،در این پژوهش با هدف ارزیابی سایت های تخصصی زنان در محیط اینترنت و ارایه الگویی برای طراحی این سایت، در قالب سیاهه وارسی (Check list) الگویی برای ارزیابی سایت های تخصصی زنان در محیط اینترنت که دارای رسم الخط فارسی هستند ارایه خواهد. با استفاده از سیاهه وارسی، کاربران، پژوهشگران و متخصصانی که از سایت هایی با موضوع زنان استفاده می کنند، قادر خواهند بود این منابع اطلاعاتی را ارزیابی کرده و از بین آنها سایت ای ارزشمند و علمی را تشخیص داده و مورد استفاده قرار دهند.
  • مارینا نوشیاری ترجمه: داود علمایی، حجت الله مرادی صفحه 83
    حضور زنان در نیروهای نظامی سابقه ایی طولانی دارد. اگر از مباحث طولانی و پایان ناپذیر گذشته در مورد این موضوع چشم پوشی کنیم، براحتی می توانیم با ابزار هایی علمی حاصل از پژوهشهای جامعه شناختی تجربی در مورد موضوع بحث کنیم. درباره این موضوع تا کنون تحقیقات بسیاری انجام شده است و سازماندهی بحث طولانی ورود زنان به نیروهای مسلح در زمینه های مختلف امکان پذیر است. در این مورد باید به چند پرسش زیر پاسخ داد:1-به چه دلایلی نیروهای مسلح مجبور هستند از وجود زنان استفاده کنند؟
    2-چگونه زنان در مشاغل نظامی استخدام می شوند و در همان شغل باقی بمانند؟
    3-مشکلات جنسیتی زنان در سازمان های نظامی کدام است؟
    4-حضور زنان در سازمان های نظامی باعث بروز چه مشکلاتی در عملکرد این سازمانها می شود؟
    5-زنان نسبت به حرفه نظامی و سازمان های نظامی چه نگرشی دارند؟
    6-زنان تا چه حد می توانند در محدوده فعالیت هایی نیروهای مسلح وارد شوند و چه فرصت هایی برای انجام ماموریت های حافظ صلح و انسان دوستانه برای آنها فراهم می شود؟
  • معرفی کتاب
  • جنسیت و نیروهای نظامی
    امیر میرزاعطاری صفحه 117
  • معرفی دفتر امور زنان سپاه
    مهدی زروندی صفحه 121
  • فراخوان
  • فراخوان شرکت در همایش زن، اتحاد ملی و انسجام اسلامی
    صفحه 133
  • چکیده انگلیسی
    سید سعادت حسینی صفحه 1