فهرست مطالب

مجله پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم
پیاپی 1 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقدمه
    صفحه 2
  • سپیده امیدواری صفحه 5
    یکی از انواع چهارگانه سلامت، سلامت معنوی است که ابزارهای مختلفی برای سنجش آن در مورد افراد و گروه های مختلف و بررسی ارتباط سلامت معنوی با دیگر انواع سلامت (جسمی، روانی و اجتماعی) ساخته شده است.
    علی رغم گستره عظیم پژوهش های انجام شده، مشکلات بسیاری همچون ابهام در تعریف سلامت معنوی، عدم توافق کلی بر مفاهیم اساسی مربوط به مساله، عدم تبیین مرزهای سلامت معنوی و معنویت، عدم دستیابی به ابزارهایی مناسب جهت سنجش سلامت معنوی (عدم طراحی صحیح سؤالات، سنجش دیگر حیطه های سلامت به جای سلامت معنوی، عدم اعتبار و پایایی برخی ابزارهای سنجش و...) و استفاده از نمونه های کوچک و غیر قابل تعمیم، همچنان به چشم می خورد.
    با توجه به نفس مساله، بنظر می رسد انجام پژوهش های متقن علمی مبتنی بر «منبع زلال معنویت»، از جمله اقداماتی است که ممکن است در پاسخگویی به مشکلات فوق کمک کند.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، معنویت، مذهبی بودن، ابزارها
  • محمدعلی خبری، سید حبیب الله آیت الهی، محمد طاووسی، سید حبیب الله لزگی صفحه 19
    قرآن حاوی گفتارهای ارزنده ای است که برخی در قالب قصه و سرگذشت بیان شده است. موضوع ها و داستان های قرآن مجید از وجوه گوناگون، همواره مورد توجه پژوهشگران در عرصه های مختلف قرار گرفته است.
    این مقاله به بررسی حکمت و زیبایی در قرآن، بر اساس وی‍ژگی های حکمت محور بودن قصه یوسف و جایگاه زیبایی شناسی قرآنی در این قصه می پردازد.
    این پژ‍وهش با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی قواعد حاکم بر حکمت و زیبایی در قرآن کریم پرداخته، این قواعد را با شخصیت یوسف (ع) در قرآن مقایسه می کند.
    نتیجه تحقیق حکایت از آن دارد که قصه حضرت یوسف (ع) یک قصه حکمت محور شناخته شده و با قواعد حکمت در قرآن مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، ویژگی های حکمت، قصه یوسف
  • فرزانه مفتون، اکرم جهانگیر، ژیلا صدیقی، مژگان کاربخش، فرانک فرزدی، شهناز خدایی صفحه 35
    قرآن کتاب آسمانی مسلمانان است که کل ابعاد حیات انسان را در بر می گیرد و طبیعتا درمان بیماری ها می تواند بعدی از ابعاد بیشمار آثار آیات قدسی قرآن باشد. حکیمان مسلمان در درمان بیماران از آیات الهی استفاده می کرده اند و در متون مذهبی و اعتقادی مسلمانان بر تاثیرات درمانی فاتحه الکتاب و سوره توحید، تاکید شده است. بر اساس این مستندات مذهبی متقن و باور عمیق به این آیات الهی، تاثیر آیات فاتحه الکتاب و توحید بر 12 بیمار مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروز(Multiple sclerosis) مطالعه شد. این پژوهش از نوع مطالعات مداخله ای بوده و نتایج قبل و بعد از مداخله مقایسه شده است. مداخله شامل قرائت سوره های فاتحه الکتاب و توحید برای بیماران و قراردادن دست های درمانگر بر سر بیمار و اعضاء درگیر بیماران به هنگام قرائت آیات مذکور بوده است. ارزیابی تاثیر مداخله بر بیماران بر اساس پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی ویژه این بیماران(ms Qol-54)انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بعد از مداخله، معیارهای سلامت جسمانی(P=0.04)، نشاط و شادابی (P=0.02) و مجموعه (خلاصه شده) سلامت جسمانی(P=0.01) در بیماران نسبت به قبل از مداخله دارای تفاوت معنی دار است. به طور کلی در صورت فراهم شدن زمینه مساعد جهت انجام گسترده تر این نوع پژوهش ها و بررسی کارایی این روش های درمانی، می توان از کاربرد این شیوه ها در قلمرو درمان های طب مکمل سود جست.
    کلیدواژگان: سوره فاتحه الکتاب و سوره توحید، کیفیت زندگی، بیماری مولتیپل اسکلروز
  • اکرم جهانگیر، فرزانه مفتون صفحه 39
    و ننزل من القرآن ماهو شفاء و رحمه للمومنین(1)و از قرآن، آنچه شفا و رحمت است برای مؤمنان، نازل می کنیمقرآن حکیم کلام وحی و معجزه حضرت محمد(ص) می باشد. در طب سنتی ایران پزشک، حکیم نامیده می شد. او که حکمت الهی می دانست، دعا و دارو را برای بهبود بیمارش ادغام می نمود به این صورت که پس از تجویز نسخه دست بر سر بیمار می گذاشت و در دل دعا می خواند دعایی که عبارت از آیات و اذکار قرآن مجید بود.
    می دانیم آیات و احادیث اسلامی گنجینه ای عظیم از دستورهای مربوط به دعا و شفاست. دعادرمانی در طب سنتی ما چهار رکن اساسی دارد:1. خواندن دعا با گذاردن دست بر سر بیمار2. تعویذ (دعای مکتوب)3. انتقال دعا به آب یا مواد خوراکی4. دعا از راه دورمحققی ژاپنی به نام دکتر ایموتو در گزارش خود که به صورت چهار جلد کتاب منتشر نموده می گوید: آب قابلیت نسخه برداری و حفظ اطلاعات دارد. آب اطلاعات را ضبط می کند و همچنان که در سراسر کره خاکی می چرخد اطلاعات را پخش می کند. آنگاه که صوت ایجاد می شود شنونده ای خبره وجود دارد که صدا را دریافت می کند وقتی نوشته ای به آب نشان داده می شود، آب آن را به صورت ارتعاش دریافت می کند و پیام را با شکل بخصوص ارائه می دهد. اکنون دیگر آب صرفا ماده نیست بلکه نیروی با ابهت حیات است.
    آیا نظرات او یکی از تحلیلات آیه 30 سوره انبیاء نیست:«وجعلنا من الماء کل شیء حی»این دانشمند که بخشی از تحقیقات خود را به آیه هایی از قرآن مجید اختصاص داده می گوید زیباترین و موزون ترین کریستال ها را در تصویر برداری از امواج قرآن دریافت کرده است.
    نتایج تکمیلی و مشابه در مطالعات سایر پژوهشگران نظیر «وستوم روی و حمیده بی طرف نشان داده شده است».
    اگر سلامت را نوعی نظم در دستگاه های مختلف بدن تعبیر کنیم، مسلما بیماری ضد آن یعنی اغتشاش و بی نظمی است. در این جا این سوال مطرح می شود که اگر دعا نظم دارد آیا نمی توان توجیه کرد که موج دعا بی نظمی بیماری ها را جایگزین می کند؛ زیرا بیش از 70 درصد محتویات جسم انسان آب است.
    کلیدواژگان: حکیم، سوره اسرا، قرآن، دعا درمانی، ماء، آب، ارتعاش
  • مجید محمودیان، ابوالقاسم خوش کنش، بهرام صالح صدق پور صفحه 43
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی با رویکرد قرآنی بر افسردگی دانشجویان صورت گرفته و روش تحقیق آن آزمایشی و با استفاده از گروه کنترل و اندازه گیری مکرر است.
    جامعه تحقیق یکصد و بیست نفر از دانشجویان علوم پزشکی و حجم نمونه آن 42 نفر با انتخاب تصادفی بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد آموزش مهارت های زندگی با رویکرد قرآنی و تمرینات کارگاهی آن بر متغیر وابسته افسردگی تاثیر داشته، بررسی داده های آماری نیز بیانگر معنی دار بودن تغییرات در شاخص افسردگی است.
    همچنین مشاهده می شودF به دست آمده در سطح 95% اطمینان برای متغیر مستقل معنی دار می باشد و در سطح 95% اطمینان برای پیش آزمون معنی دار بوده و برای پس آزمون اول معنی دار نیست؛ پس نتیجه می گیریم آموزش مذکور پس از انجام تمرینات بر متغیر وابسته تاثیر دارد و متغیر پیش آزمون و پس آزمون اول تبیین کننده تغییرات پس آزمون دوم(اندازه گیری مکرر) نیست.
    کلیدواژگان: قرآن، مهارت های زندگی، افسردگی
  • داوود سلیمانی صفحه 55
    مردم ابتدا امتی واحد بوده و بدون اختلاف می زیسته اند؛ ولی این امر دیری نپایید و به دلیل طبع مدنی و اجتماعی انسانها و وجود تفاوت هایی که مستند به خلقت انسان و قریحه استخدام در تصرف طبیعت و اوصاف و ویژگی های اوست، اختلاف در امت واحد شکل گرفته، طبقات اجتماعی به وجود می آید؛ در حقیقت تشریع دین و فلسفه بعثت انبیا نیز برای تعدیل و رفع اختلافات و هدایت قوا و استعدادهای انسان برای انتخاب مسیری است که به رشد و تعالی انسان و عدالت و انصاف اجتماعی بینجامد.
    انسان با داشتن فطرت الهی و وجود اهوا و غرایز و امیال گوناگون و با به دست آوردن امکانات مادی و اقتصادی، وجود طبقات را رقم می زند. شناخت این طبقات برای هدایت در مسیر درست ضروری ست؛ ولی از نظرگاه قرآن، بودن در طبقه ای و یا نبودن در طبقه دیگر فی نفسه دارای ارزش نیست، بلکه ارزش فرد یا طبقه، در گرو نحوه رفتارها، بینش ها، آگاهی ها و ایمانی است که وی در آن قرار داشته و گام می زند.
    کلیدواژگان: قرآن، جامعه شناسی، امت واحد، طبقات اجتماعی، اختلاف طبقاتی، منشا طبقات
  • مریم شاهواروتی، جملیه علم الهدی، ملیحه آشتیانی صفحه 63
    در این تحقیق تلاش گردیده نسبت به بررسی تفاوتهای جنسیتی از دو دیدگاه قرآن مجید و فمینیسم اقدام شود.
    در بیان دیدگاه قرآن مجید از تفسیر نمونه نوشته آیت الله مکارم شیرازی استفاده گردیده است.
    هدف از این تحقیق، ابتدا شفاف نمودن دیدگاه های مذکور در خصوص تفاوتهای جنسیتی و سپس ارائه پیشنهادهایی جهت طراحی ساختاری منطقی و کارآمد برای جامعه امروز است.
    این تحقیق امیدوار است ضمن اصلاح و بهبود باورهای نسبت به موضوع جنسیت و تفاوتهای جنسیتی، موجبات رشد و تعالی جامعه به ویژه زنان را فراهم آورد.
    روش این تحقیق، کیفی و با استفاده از متون مکتوب و منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: قرآن مجید، فمینیسم و جنسیت
  • بهزاد وثیق، محمدرضا پورجعفر صفحه 83
    در این مقاله، ابتدا با مطالعه پیشینه عناصر اصلی باغ اسلامی مانند درخت، آب و... در تمدنهای گذشته به حکمت این عناصر پرداخته می شود. پس از آن با مطالعه بر دیدگاه حکمت اسلامی در مورد عناصر مذکور در قرآن و نمونه های باغ اسلامی، به مفهوم حکمی بهشت نزدیک شده، سپس با جستجو در متن قرآن و توجه ویژه به سوره الرحمن، تفاسیر مربوط به این سوره مطالعه قرار می شود. می توان دریافت که حکمت عناصر باغ مانند نور و سایه، درخت و گیاهان، آب، غرفه، قصور و مانند آن را در نظم-بندی محکمی که بر اساس هندسه قدسی، علم الهی و محیطی که با اشارات و ذکر خود، انسان را به سعادت رهنمون سازد دانست.
    کلیدواژگان: سوره الرحمن، باغ، بهشت، حکمت، عناصر منظر
|
  • Sepideh Omidvari Page 5
    Objective(s)
    One of the four types of health is "spiritual health" for whose evaluation in different individuals and groups as well as examining its relationship with other types of health (physical, mental and social) various instruments have been presented. Despite conducting a considerable number of researches, still a large number of problems such as ambiguity in the definition of spiritual health, lack of consensus about basic concepts related to the problems, absence of specifying borders of spiritual health and spirituality, lack of suitable instruments for evaluating spiritual health (lack of appropriate questionnaires, evaluating other fields of health instead of spiritual health, lack of acceptable validity and reliability of some evaluation instruments, …), and using small and non‐generalized samples are faced.
    Conclusion
    Considering the nature of the problem, it seems that conducting sound scientific researches based on an intact source of spirituality is one of the measures which may play a role in resolving the mentioned problems.
  • M.A.Khabari Page 19
    Objective
    Quran contains precious utterances expressed in the forms of allegories or accounts. Quranic stories and subjects steadily have attracted the attention of researchers in various art arenas from different aspects.
    Method
    This article has explored the philosophy behind the aesthetic beauty of the story of the prophet Joseph in the Holy Quran. In this study we try to find the dominant parameters between philosophy and aesthetic in Quran, and comparing these parameters with the features of the character of the prophet Joseph.
    Conclusion
    The result of this study reveals that the story of Prophet Joseph is a theosophyoriented story which is consistent with the Divine philosophy embedded in Quranic Surahs.
  • Jahangir A., Maftoon F., Sadighi J., Karbakhsh M., Farzadi F., Khodai Sh Page 35
    Objectives
    The study aims to examine the effect of intercessory prayer on the lives of MS patients.
    Methods
    This before ‐ and ‐ a􀅌er study was performed on 12 MS pa􀆟ents admi􀆩ed to a health care clinic. The patients were told about the intervention and filled in the informed consent. Every week Hands – on and remote recita􀆟on of Hamd and Towhid surahs was performed for 8 consecutive weeks. Quality of life was measured before and after the trial with Multiple Sclerosis Quality of Life (MSQOL – 54). Wilcoxon signed ranks test through SPSS version 10 was used for non – parametric statistical analysis.
    Results
    The results showed a significant enhancement in the area of "physical health", "energy", and "physical health composite", P=0.04, P=0.02 and p= 0.02 respec􀆟vely. All of them also announced subjective improvement in their motivation and mood.
    Conclusion
    This study shows the effectiveness of intercessory prayer on some aspects of the quality of life in a chronic disease such as Multiple Sclerosis. Controlled studies with larger sample size and longer follow‐up period are recommended to support this effect.
  • Maftoon F., Jahangiri A Page 39
    Objective
    [17:82 Quran] We send down in the Quran healing and mercy for the believers. Quran is the holy book of Prophet Mohammad.In religious texts we frequently encounter with importance of Quran verses in treatment of diseases.The aim of this article is to study the scientific evidences in relation with sacred healing.
    Methods
    In this article we review the recent scientific findings on water and effects of words, especially Quranic verses.
    Results
    Emotto found that water reflects different responses to different words and sounds, observing frozen water crystals showed this difference. Hence the Quran produces one of the most beautiful and harmonized water crystals.[21:30 Quran] from water we made all living things. Would they believe?Rustom Roy & al found that water could memorize such effects.Bytaraf Hamideh, also concluded the effect of sounds and word on the tin, sugar candy and water crystals. In her studies it is shown one of the best harmonized crystals is produce by the religious sounds.
    Conclusion
    Holy Quran gives the knowledge that there is healing for believers. Recent scientific findings show the profound influence of words especially sacred ones and on the other hand the impressionability of water. About seventy percent of our body is water so it is clear that religious words such as Quranic verses could harmonize and heal the mind and the body.
  • Majid Mahmoodiyan, Abolgassem Khoshkonesh, Bahram S. Sadeghpoor Page 43
    Objective
    This research aims to find a new approach in life skills training through making use of Quranic teachings
    Methods
    Research method is experimental (controlled group). Samples: 120 students of medical universi􀆟es.
    Conclusion
    The study showed that practice and training have positive effects on depression.
  • Davood Soleimani Page 55
    Objective
    Origin of social classes and Quran is an issue which has been subject to sociology studies from one hand and its exploration in Quran on the other hand.This study which is an analytical survey of two scientific approaches of Quranic and socialclassifications regarding the origin of social classes is an interdisciplinary study.
    Method
    having reviewed and explored the literature of social classifications regarding the formation of social classes and Quranic verses and views of Quran scholars and interpreters, this article has analyzed findings with biblical and comparative approach to shed light on the roots and causes of formation of social classes.
    Results
    This survey reveals that external conditions such as social and economic conditions have had key roles in forming up tendencies and inclinations, and although economic factor hasn’t been the root cause of formation of social classes, the economic factor has been among the key elements of formation of social classes. Also studying Quranic verses and views of Quran scholars and interpreters reveals that despite the findings and views of several sociologists who have rejected the theory of society with no social class, there was an era in the history of mankind in which no social class was identifiable, as Quranic term of unified ummah in verse 213 of Surah Cow refers to it.The study also shows that the cause of formation of social classes is not just confined tosocial and economic situations, but rather many immaterial factors such as tendencies, inclination and individual features, beliefs as well as set of values have formed up social classes throughout the history.
    Conclusion
    There has been an era in social history of mankind in which human beings enjoyed a No‐class society, free from disputes and arguments common to sociology circles, which can be called “unified Ummah”. Outbreak of discrepancies, and subsequently formation of social classes have roots in man’s nature and tendencies. Although the role of external factors can not be ignored, but internal factors have been the root cause of formation of social classes in the societies.
  • Maryam Shahvarooti, Jamileh Alam Al‐Hoda, Maliheh Ashtiyani Page 63
    Objective
    In this research, efforts have been made to shed light on the gender differences from Quran and feminism viewpoints.TAFSIR NEMUNEH exegesis, written by ayatollah Makarem Shiraziy, has been used for explanation of Quran view point.
    Methods
    Qualitative method as well as good use of library sources employed to conduct the research.
    Conclusion
    The object of this research firstly explanation the mentioned viewpoints about sexuality differences and then suggestion for designing an extinct and efficient structure for today's society.
  • Behzad Vasigh, Mohammad R. Poorjafar Page 83
    Objective
    Islam has always portrayed the human status after death. This trend can be seen in several Islamic sources such as fundamental texts and theosophical manuscripts. Some of those are the verses about heaven and hell mentioned at the holy Quran occasionally. Surah Al‐Rahman has presented exquisite descriptions of paradise among other allegorical verses, in which we can find out basic elements of landscape architecture and garden design. At outset, this paper deals with the history of main elements of Islamic garden like tree and water in ancient culture and mythology. Thereupon, we also review the Islamic doctrine of paradise to realize the main concept and design features of it in Quran.
    Method
    Descriptive‐analytical method has been employed to conduct the study with a focus on verses of Surah Al‐Rahman, aiming to introduce the architectural concepts of Quranic verses.
    Conclusion
    The study indicates that Muslim architects have always tried to derive the landscape architecture and design criteria for their garden design from the verses of the holy Quran.