فهرست مطالب

مجله پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا شاهرودی، زهرا فیضی *، زهرا باقری صفحات 7-16
    خانواده به عنوان نهادی تاثیرگذار در جهت تعلیم و تربیت انسان، در سال های اخیر با شکل های جدیدی مواجه شده که ارائه تعریفی ثابت از آن ضروری است. از سویی بسیاری بر این عقیده اند که با شکل گیری نهادهایی همچون مدرسه، کارکردهای تربیتی خانواده توسط سایر نهادها صورت می گیرد و همین امر جایگاه و منزلت خانواده را کاهش می دهد. این در حالی است که خانواده نقش هایی دارد که نهادهای دیگر نمی تواند عهدهدار آنها باشد و نمی تواند جایگزین خانواده شوند. از این رو، مقاله حاضر با هدف شناسایی تعریف و کارکردهای تربیتی خانواده از منظر قرآن و روایات تدوین شد. روش بررسی در این تحقق، مطالعه اسنادی بوده و در شناسایی معنای خانواده از معناشناسی و در شناسایی کارکرد تربیتی خانواده از روش تحلیلی بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بر اساس آیات و روایات، خانواده متشکل از پیوند شرعی میان زن و مرد، فرزندان آنها و خویشاندی نسبی و سببی است. بر اساس همین منابع، خانواده دارای کارکردهایی است که در تربیت اخلاقی و تعلیم اعضای خانواده موثر است. همچنین به وجود محبت و مودت میان اعضای خانواده، استمرار ارتباط میان والدین و فرزندان و نوع ارتباط میان خانواده و فرزندان به گونه ای است که مشکلات و کاستی های ناشی از آموزش های مدرسه را برطرف کند. از سویی به دلیل انجام عملی بسیاری از موارد اخلاقی و دینی توسط خانواده، تاثیرگذاری آنها بر فرزندان بیش از مدرسه خواهد بود. در مجموع خانواده کارکردهای تعلیمی و تربیتی اخلاقی و دینی برای اعضای خود دارد که مدرسه نمی تواند جایگزین آن باشد.
    کلیدواژگان: خانواده، تربیت، تعلیم، قرآن، روایات
  • یحیی مهاجر *، محیا زنده دل صفحات 17-28
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی با رویکرد قرآنی (شاخه سلامت روان در روابط دختر و پسر) بر نگرش دختران دبیرستانی نسبت به رابطه دوستی با جنس مخالف صورت گرفت. به این منظور پژوهشی در قالب یک طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع دو گروهی همراه با پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دبیرستان های منطقه دو تهران بود. نمونه آماری شامل شصت دانش آموز بود که از میان دو پایه تحصیلی از یک مدرسه انجام شد؛ به این صورت که دو کلاس از پایه نهم و دو کلاس از پایه دهم به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. افراد گروه نمونه به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته (نگرش به ارتباط قبل از ازدواج) با سی سوال بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس مکرر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های زندگی با رویکرد قرآنی (شاخه سلامت روان در روابط دختر و پسر) بر متغیر وابسته نگرش دختران دبیرستانی نسبت به رابطه دوستی با جنس مخالف تاثیر داشته و بررسی داده های آماری نیز بیانگر معنی دار بودن تغییرات در شاخص نگرش دختران دبیرستانی نسبت به رابطه دوستی با جنس مخالف است.
    کلیدواژگان: قرآن، مهارت های زندگی، روابط دوستی، جنس مخالف
  • الهه هادیان رسنانی * صفحات 29-46
    یکی از مسائل مورد غفلت در خانواده که موجب آسیب دیدن تربیت دینی فرزندان در مقوله حیا و حجاب می شود، بی توجهی یا کم توجهی به حیا و حفظ آن در کودکان از همان ابتدای تولد و مسئله فرآیند بودن تربیت است. از دیگر عوامل آسیب زا در این زمینه؛ ناهماهنگی والدین با یکدیگر در خانواده، انتقال ندادن احساس ارزشمندی حجاب به فرزندان از طریق گفتمان خانواده و بی توجهی والدین به دوره های تربیتی فرزند (ذکرشده در روایات)، رسانه و معاشرت های خانوادگی نیز از جمله موارد دیگر است که بی توجهی در چگونگی برخورد با آن ها، موجب اثرات نامطلوب در امر تربیت دینی دختران در مقوله حیا و حجاب می شود. این مقاله به بررسی برخی از آسیب ها و راهکارهای قرآن و سنت جهت بهبود آن ها ارائه کرده است. این پژوهش از نوع کاربردی است و با هدف بررسی آسیب های مطرح در عوامل تربیت دینی دختران در مقوله حیا و حجاب در حوزه خانواده انجام شده است. تحقیق به روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ به این سوال است که «چه آسیب هایی بر تربیت دینی خانواده در مساله حیا و حجاب تاثیر نهاده و موجب شده است تا از فرصت کودکی که بهترین زمان برای آموزش و انتقال مفاهیم ارزشی به فرزندان است غفلت ورزیده شود و راهکارهای قرآن و سنت برای بهبود این مساله چیست؟».
    کلیدواژگان: حیا، حجاب، عوامل تربیت دینی، آسیب های تربیت دینی، قرآن و روایات
  • زهره جعفری فر *، زهرا نقی زاده صفحات 47-70
    در کشور ما، به اقتضای جایگاه خاص دین اسلام در فرهنگ مردم ایران و جایگاه ویژه قرآن در اعتقادات دینی، باید آموزش قرآن مورد توجه خاص همگان باشد تا شرایط لازم برای تحقق اهداف این درس فراهم آید. از این رو، درس قرآن، در بین دروس مختلف دوره های تحصیلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شاید بر اساس همین اهمیت است که تحقیقات زیادی پیرامون برنامه های آموزش قرآن و وضعیت موجود آن ها در مدارس کشور انجام شده است. پژوهش حاضر، بنا دارد تا با مروری بر پژوهش های پیشین مرتبط با برنامه های آموزش قرآن در مقطع تحصیلی ابتدایی، خلاها و شکاف های موجود در این تحقیقات را شناسایی و تحلیل کند. به منظور تحقق این هدف، از روش مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. بدین ترتیب، ابتدا مروری بر پژوهش های انجام شده در زمینه آموزش قرآن در مقطع تحصیلی ابتدایی صورت گرفت. پس از مرور اولیه این تحقیقات، حیطه های کار شده و حیطه های کار نشده (خلا ها) آن ها در سه بعد اهداف آموزش قرآن، روش تحقیق و جامعه آماری این تحقیقات شناسایی و استخراج گردیدند. بر اساس یافته های این پژوهش، به نظر می رسد در تحقیقات انجام شده، بیشتر بر روخوانی و روان خوانی به عنوان اهداف برنامه های آموزش قرآن در مدارس ابتدایی تاکید شده، و اهدافی مانند درک معنا و سبک زندگی در این تحقیقات کمتر مدنظر قرار گرفته اند. بسیاری از تحقیقات پیشین با روش های کمی انجام شده و تعداد کمی از این تحقیقات با استفاده از روش های تحقیق کیفی و بخصوص روش آمیخته (کمی-کیفی) اجرا شده اند. همچنین، نقش دانش آموزان و معلمان در تحقیقات پیشین بسیار پررنگ تر از نقش والدین، متخصصان تعلیم و تربیت و متخصصان علوم قرآنی است و بیشتر تحقیقات پیشین مورد بررسی در تحقیق حاضر، در مقاطع تحصیلی ابتدایی انجام شده اند، و مقاطع تحصیلی متوسطه اول و دوم در این تحقیقات تا حد زیادی نادیده گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: آموزش قرآن، پژوهش، خلا، مقطع تحصیلی ابتدایی
  • مهدی اسمعیلی صدرآبادی، محسن رفیع خواه *، آسیه استادی، زهرا نقی زاده، مهدی گنجور صفحات 71-84
    توجه به گستردگی علوم و ارتباط میان آنها موجب شده است تا در کنار تخصص گرایی، لزوم توجه به مباحث میان رشته ای بیش از پیش احساس شود. در همین راستا هدف این تحقیق تهیه فهرستی از منابع موجودمیان رشته ای در حوزه قرآن و سلامت بود تا علاوه بر حرکت در مسیر میان رشته ای، زمینه ای فراهم شود تا پژوهشگران علاقه مند به این حوزه بتوانند آثار و منابع مورد نیاز خود را به سهولت تهیه کرده و در انجام پژوهش از اتلاف وقت بپرهیزند. از همین روی با بررسی کتب و پایگاه های معتبر اینترنتی داخلی و خارجی از جمله «noormags»، «SID» ،«magiran»، «science direct»، «proQuest»، «Amazon» و... به تهیه فهرستی از کتب، مقالات، همایش ها و... به زبان های فارسی و غیرفارسی اقدام شد. امید است نتایج این پژوهش کارامد بوده و زمینه استفاده علاقه مندان را فراهم کند.
    کلیدواژگان: منبع شناسی، مطالعات میان رشته ای، قرآن، سلامت
  • سید محمد امیری، الهام معینیان صفحات 85-102
    آیات حکمی قرآن مجید، همواره منبع الهام بخش ادیبان و شاعران مسلمان پارسی زبان بوده است و هر کدام به فراخور آثارادبی، شناخت و بینش خود، از دریای بیکران معارف قرآنی بهره برده‏اند. سعدی شیرازی و سعدالدین وراوینی در آثارخود از مضامین گوهربار کلام الهی بهره برده‏اند وآیات قرآنی را همچون نگینی، زینت بخش سخن و کلام شیرین خود کرده اند تا به مدد احادیث نبوی، قصص و آیات الهی، خواننده را به شناخت اخلاقیات و ارزش های انسانی و انجام عمل نیک فراخوانند. «مرزبان نامه» و «گلستان» از آثار مهم ادب فارسی در قرن ششم و هفتم در نوع نثر فنی به شمار می روند و ازآنجا که یکی از خصیصه های مهم نثر این دوره، استفاده از آیات و احادیث است؛ لذا مقاله حاضر تلاش می‏کند با استفاده از روش توصیفی - تطبیقی، نحوه کاربرد تجلی آیات و احادیث در دو کتاب گلستان و مرزبان نامه را با ذکر نمونه های مختلف از آیات، احادیث، مضامین قرآنی، استشهادها و عبارت های عربی بیان کرده و شیوه های بروز و ظهور آیات و احادیث را در دو کتاب مذکور بررسی کند. یکی از نتایج پژوهش حاضر این است که سعدی و وراوینی به خوبی توانسته اند مضمون ها و عبارت های عربی را با نثر فارسی تلفیق دهند.
    کلیدواژگان: قرآن و حدیث، گلستان، مرزبان نامه، مضامین مشترک، عبارت های عربی
|
  • Mohammad Reza Shahroudi, Zahra Feizi *, Zahra Baqeri Pages 7-16
    Family as an effective institution in education and training of human being has nowadays been facing new forms that requires to present a fixed definition of it. Some people believe that by forming an institution like school the educational function of the family will be fulfilled and therefore the position and value of the family would be insignificant, though the family has some roles which no institution can undertake and take its place. Accordingly, this article aim to study the definition of “family” and its educational function in the Quran and Hadith. The research method applied in this article is documentary study and Semantics is used for the definition of “family” and for identification of family’s educational function, the analytical method is used. The results show that according to what Quran and Hadith says, family is formed by the lawful (allowed) relationship between husband and wife, their children and their causal and relative kinship. According to these sources family fulfills functions effective in moral education and training of its members. Also kindness and friendship between the family members and the continuity of relationship between parents and children and the type of the relationship between the family and the children reduces the problems and shortcomings stemming from the school teachings. Besides, as the family plays the practical role of the moral and religious actions, holds more effective influence on children in comparison to school. All in all the institution of family entails moral and religious functions in educating and training its members to the extent that school can never take its place.
    Keywords: Family, Training, Educating, Quran, Hadith
  • Yahya Mohajer *, Mahya Zendeh Del Pages 17-28
    The present research has been done in order to investigate the impact of teaching life skills based on Quran (branch of mental health in female and male relationships) on the high school girls’ attitude towards friendship with the opposite sex. For this purpose, a research was conducted in the form of a quasi-experimental plan with pre-test and post-test and follow-up test in two groups.
    The statistical population of this research consisted of all students of high schools existing in the second region of Tehran Municipality. The statistical sample included 60 students from two different levels in the same school, i.e. two class groups from the 9th level and two class groups from the 10th level were selected by accessible sampling. Samples were randomly assigned to the controlling group and the experimenting group. The instrument used for this test was a researcher made questionnaire (on the attitude towards building relationship before the marriage) consisting of 30 questions.
    Repeated measures analysis of variance was used to analyze data. The research findings showed that teaching life skills based on Quran (branch of mental health in female and male relationships) has had an impact on the variable of high school girls’ attitude towards friendship with the opposite sex. Besides, analyzing the statistical data indicates the significance of the changes in the index of high school girls’ attitude towards friendship with the opposite sex.
    Keywords: Quran, Life Skills, Friendship Relations with the Opposite Sex
  • Elham Hadiyan Rasnani* Pages 29-46
    One of the issues which has been neglected in the family and has paralyzed the religious upbringing of the children on the issue of modesty and hijab, is paying no attention or less attention to modesty and the failure to cultivate this belief in children at the very first days of birth and also to the periodical feature of upbringing in general. Other damaging factors in this area, are as follows: different way of thinking between parents in the family, failure in conveying a sense of value for hijab to the children by setting discourse in the family and failure in considering children’s upbringing course of time. Media and kinship relations are among other factors, whose ways of dealing be neglected, will lead to undesirable consequences in the religious upbringing of girls especially on the issue of modesty and hijab.
    This research tends to identify some of these damages in order to present solutions from Quran and Hadith for modifying the undesirable consequences.
    This study is practical in its kind and aims at investigating the proposed damages in the factors influencing the religious upbringing of the girls on the issue of modesty and hijab in the scope of the family. The method of the research is analytical-descriptive and aims at identifying damages that have influenced the religious upbringing of the family, on the issue of modesty and hijab and have led to neglect the time of childhood, which is counted as the best time for teaching and conveying valuable concepts of religion to children, and presenting modifying solutions from Quran and Hadith to resolve this issue.
    Keywords: Modesty, Hijab, Factors Influencing the Religious Upbringing, Damages of the Incorrect Methods in Religious Upbringing, Quran, Hadith
  • Zohre Jaafarifar *, Zahra Feizi Pages 47-70
    Due to the special status of the religion of Islam in the culture of the Iranians in our country and the special place Quran has in the religious doctrine, teaching Quran must be to everyone's attention so that the requirements for achieving the goals of this course is provided. Hence, among the various courses being held during the educational year, the course of Quran is of special importance. Thus it may be for the same importance that there has been done many research on programs on teaching Quran and their current position in the schools of the country. This study, intends to make a review of the preceding studies related to programs on teaching Quran focusing on elementary level and identify and analyze the existing gaps in these researches. In order to achieve this objective, library studies is used. Therefore, first a review of studies on programs on teaching Quran focusing on elementary level was made. After a primary review on these researches, the areas discussed and the areas not discussed (gaps) were identified, extracted and categorized including three aspects as follows: objectives of teaching Quran, research method and statistical population. Based on findings of this study, it seems that in the previous researches, there has been put more emphasis on reciting and reading as the objectives of programs on teaching Quran in elementary level and objectives like meaning comprehension and lifestyle are considered secondary. Many of the previous studies are done with quantitative methods and a few are implemented using qualitative research method, particularly the combined method (quantitative-qualitative). Moreover, in the previous research the role of students and teachers is highlighted in comparison to the role of parents, experts in educating and training and experts in Quranic sciences, hence most previous researches discussed in this study are conducted on the elementary level, and the first and second level of high school are considerably ignored.
    Keywords: Teaching Quran, Research, Gap, Elementary Level
  • Mahdi Esmaeili Sadrabadi, Mohsen Rafiekhah *, Asie Ostadi, Zahra Naqizade, Mahdi Ganjour Pages 71-84
    The expansion of sciences and the existing relation among them has caused us to feel the necessity of incorporating interdisciplinary subject matters into specializations of any kind, more than before. Therefore, this research is conducted to provide a list of the existing interdisciplinary sources in the area of Quran and Health, in order to make it possible to step into the way of interdisciplinary subject matters and pave the way for the interested researchers of this area, so that they may be able to provide the necessary sources with ease by spending the less time. Thus by studying the books and authentic foreign and domestic websites such as: “noormags”, “science direct”, magiran”, “SID”, “Amazon”, “ProQuest” and etc., we have provided a list of books, articles and conferences and etc. in Persian or any other languages. Hope that the result of this research would be useful and practical and it shall set good grounds for the interested researchers.
    Keywords: References, Bibliography, Interdisciplinary Studies, Quran, Health
  • Seyed Mohammad Amiri, Elham Moeinian Pages 85-102
    Narrative verses of the Holy Quran have always been a source of inspiration for Persian Muslim literates and poets and have benefited from the vast sea of Quran knowledge according to their literary works, their cognizance and insight. Sa’di Shirazi and Sa’d-al-din Varavini have used precious concepts of the divine word in their works and have used the verses of Quran as a gem to adorn their sweet sayings, so that by recalling the prophetic hadith, divine verses and stories, the reader will be guided to understand the Ethics and humane values, and will be encouraged do the good deeds. Marzban nameh and Golestan are of the most important works of Persian literature in the type of technical prose in the Sixth and Seventh century and since one of the important features of the prose of this period is the use of Quran verses and hadiths, this study by using descriptive- comparative method, investigates the frequency of Quran verses and hadiths applied in these two books; besides it presents various examples of verses, hadiths, Quranic themes and Arabic quotations and statements, and also studies the ways by which these verses and hadiths are shown in these two books. One of the results of this study shows that Sa’di and Varavini have been successful in integrating Arabic themes and statements with Persian prose.
    Keywords: Quran, Hadith, Golestan, Marzban nameh, Common Themes, Arabic Statements