فهرست مطالب

پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1391)

مجله پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی لطفی، نسیبه علمایی* صفحه 7
    ارتباطات انسانی در قرآن بر مبنای دو بافت تاثیرگذار شخصی و موقعیتی شکل میگیرند. میزان تاثیر این دو بافت نیز بسته به عناصر و اجزای ارتباط است. از اینرو در برخی از ارتباط ها، بافت شخصی و در برخی دیگر بافت موقعیتی اهمیت بیشتری مییابند. بهره گیری از بافت های موقعیتی و شخصی نیز به هدف شکل گیری ارتباطی موفق است که در آن انتقال پیام از سوی فرستنده به شکلی صحیح و کامل انجام می پذیرد و بیشترین اثر را در مخاطب برجای میگذارد. این مقاله با بهره گیری از آراء روانشناسان اجتماعی در زمینه ارتباط به تبیین خصوصیات انسانی و عوامل موقعیتی-وضعیتی موثر در ارتباطات میان فردی قرآنی، میپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، بافت موقعیتی، بافت شخصی، بافتهای تاثیرگذار در قرآن، ارتباط میان فردی در قرآن
  • سید مهدی مسبوق*، اعظم دریادل موحد صفحه 31
    ارتباط یک متن با متنهای دیگر از موضوعات مهمی است که مورد توجه پژوهشگرانی چون ژولیا کریستوا(ت1914)، رولاند بارت(ت 1915م)، ژنت(ت1930م)، و... قرار گرفته است. این نظریه به روابط بینمتونی می پردازد که باعث آفرینش متنی جدید میشوند. بر پایه این نظریه هر متنی بر اساس متونی که پیشتر خواندهایم معنا میدهد و استوار به رمزگانی است که پیشتر شناخته ایم.
    مفاهیم والای قرآن و احادیث نبوی و متن هنری آنها از دیرباز مورد توجه و اهتمام شعرای شیعه بوده است. از جمله آنان طلائع بن رزیک شاعر شیعی عصر فاطمی است که مفاهیم دینی با شعر او چنان ارتباط تنگاتنگ و عمیقی یافته که فهم دقیق آن نیازمند آشنایی با متن پنهان و شناخت چگونگی رابطه آنها با یکدیگر میباشد. پژوهش حاضر در پی آن است که چگونگی انتقال مفاهیم و تعابیر قرآنی و احادیث نبوی را به شعر شیعی طلائع بر اساس نظریه بینامتنی و در سه محور بینامتنی ترکیبی، واژگانی و مضمون مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: بینامتنی، قرآن، حدیث، اهل بیت(ع)، طلائع
  • حسین حسنی درگاه، عبدالله راز* صفحه 41
    در دوره های مختلف، متناسب با زمینه های فکری و معرفتی رایج، نوع نگاه مفسران و مخاطبان به متون عرفانی دیگرگون و متفاوت بودهاست. تعالیم و زبان سیال متون عرفانی همواره بر اساس نیازها و زمینه های روحی و تمایلات درونی پژوهشگران و مخاطبان، مورد تاویل و رمزگشایی قرار گرفته اند.
    برخی مفسران و پژوهشگران متون عرفانی، این متون را از منظر یک حقیقت یا زبان رمزی برتر نگاه کرده، تفاسیری مبتنی بر تحلیل رمزها یا بهعبارتی، رمزگشایی مفاهیم بنیادین زبان عرفانی ارائه کردهاند. پروفسور هانری کربن از جمله این افراد است؛ وی همواره سعی مینمود که علاوه بر بازنمایی و تفسیر مفاهیم کلیدی حکمت اسلامی ایرانی، با اتخاذ شیوه تحلیل مبتنی بر فلسفه پدیدارشناسانه، با گرایش به تاویل رایج در حکمت اسلامی، زبان رمزاندیشانه متون حکمی را کشف و تبیین نماید.
    در این مقاله، تلاش می شود با رویکردی توصیفی- تحلیلی، دیدگاه های کربن درباره رمز و رمزپردازی در متون حکمی ایرانی اسلامی، به شکل منسجمی صورت بندی گردد. از نظر کربن، متن وقتی به حقیقت اش بازگردانده می شود که نفس نیز در سیری صعودی به حقیقت خود -که انتقال از سطح نمودها و مجازهاست- بازگردد؛ نتیجه اینکه بر اساس فهم رمزاندیشانه از متون حکمی، تاویل نه فقط درک معنای نهفته متن در سطح افقی، بلکه صعود شخص موول به سطح وجودی جدید و دریافت آگاهیای از نوع این مرتبه وجودی جدید خواهد بود، که کربن از آن با اصطلاح «تاویل نفس» یاد کرده است.
    کلیدواژگان: هانری کربن، متون حکمی، رمز، تاویل نفس، خیال فعال
  • اعظم خطیبی* صفحه 55
    مقاله حاضر برای مقایسه معیارهای جامعه شناسی با معیارهای قرآنی در دسته بندی گروه ها، تعیین انواع گروه های موافق و مخالف با معیارهای قرآنی و ارائه راهکارهایی در جهت الگوبرداری نسل جوان از رفتارهای گروه های موافق با معیارهای قرآن، به مطالعه تطبیقی معیارهای گروه بندی در جامعه شناسی و قرآن کریم میپردازد.
    روش بررسی، توصیفی با رویکرد تحلیل محتوا و نمونه مورد مطالعه، 3جزء اول قرآن کریم است. نتایج بررسی نشان داد که معیار جامعه شناسی در دسته بندی گروه ها، بر عوامل اجتماعی تاکید دارد، در حالی که گروه بندی در قرآن کریم بر اعتقادات دینی و انتخاب راه و مسیر زندگی استوار است.
    براساس معیارهای قرآنی، گروه ها در یک دسته بندی کلی به دو گروه موافق و مخالف با اعتقادات دینی و راه الهی قرار میگیرند؛ همچنین هر یک از ایندو گروه، به چند زیرگروه دسته بندی میشوند.
    نتیجه آنکه آموزش ویژگی های رفتاری گروه های موافق با ارزشها و معیارهای قرآنی به نسل جوان مهمترین راهکار الگوبرداری برای آنهاست.
    کلیدواژگان: گروه های قرآنی، معیارهای قرآنی، معیارهای جامعه شناختی، رویکرد جامعه شناسانه
  • سمانه جهانی* صفحه 81
    جامعه شناسی خانواده یکی از رشته های تخصصی علم جامعه شناسی است که موضوع آن بررسی نهادهای خانواده، خویشاوندی و ازدواج، تاریخ تکوین، تحول و دگرگونی های حاکم بر هر یک از این نهادها و همچنین ارتباط نهادهای مذکور با سایر نهادهای اجتماعی جامعه و مطالعه اثرگذاری نهاد خانواده و تاثیرپذیری آن از سایر نهادهای جامعه میباشد. در این مقاله سعی بر آن است که با استفاده از روش اسنادی و با رویکردی توصیفی-تحلیلی، مباحث اصلی جامعه شناسی خانواده در قرآن کریم بررسی شود.
    در این نوشتار بیان ارزشها و اصول معنوی علم جامعه شناسی از منظر قرآن کریم مدنظر است و نتایج بهدست آمده حاکی از آن است که ابعاد مختلف و مباحث اصلی مطرحشده در جامعه شناسی خانواده در قرآن کریم به طور مبسوط بیان شده است. خانواده از دیدگاه قرآن کریم نهادی اخلاقی، معنوی، آسمانی و اجتماعی است که از جایگاه والایی در جامعه برخوردار میباشد و تاثیر شگرفی بر سایر اجزای نظام اجتماعی برجای میگذارد و به طور متقابل از آنها تاثیر میپذیرد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، خانواده، کارکردهای خانواده، ازدواج، خویشاوندی، طلاق
  • علی افسری* صفحه 101
    سرمایه اجتماعی یکی از مفاهیم مهم و کاربردی در بسیاری از علوم انسانی نظیر اقتصاد، مدیریت، علوم اجتماعی و علومسیاسی میباشد. در این تحقیق میخواهیم مفهوم سرمایه اجتماعی را که از سوی دانشمندان غربی مطرح و گسترش داده شده است، از دیدگاه اسلامی و با استفاده از تفاسیر قرآن کریم و سایر منابع اسلامی بررسی کنیم. با بررسی اصول اسلامی مانند وحدت، اخوت، عدالت، تعاون، مشورت، مصابره و مرابطه، تکافل اجتماعی و همین طور فضایل اخلاقی نظیر صداقت، وفای به عهد، حسن ظن، خوشرویی و... در مییابیم که اجرای اصول اسلامی در ابعاد فردی و اجتماعی بر انواع و سطوح مختلف سرمایه اجتماعی تاثیر زیادی دارد و علاوه بر آن به نظر میرسد که پیاده شدن این اصول موثرترین روشی است که میتواند سرمایه اجتماعی را به بالاترین سطح ممکن آن برساند. سرمایه اجتماعی اسلامی در بعد شناختی، بر اساس اصول وحدت و اخوت، و بسیاری از فضایل اخلاقی، و در بعد ساختاری بر اساس اصولی نظیر تعاون، مصابره و مرابطه، مشورت، تکافل اجتماعی، و جنبه اجتماعی بسیاری از دستورات اسلام شکل میگیرد. الگوی اسلامی مشارکت اجتماعی، اشکالات الگوهای غیر اسلامی را حل میکند و مشارکت اجتماعی با الگوی اسلامی میتواند تاثیر عمده ای بر رشد و توسعه جامعه اسلامی داشته باشد. گسترش و تعمیق اعتقادات و فرهنگ اسلامی و گسترش مشارکت اجتماعی مردم در امور مختلف، دو راه کار مهم برای افزایش سرمایه اجتماعی اسلامی می باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اصول اسلامی، مشارکت اجتماعی