فهرست مطالب

پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1392)

مجله پژوهشهای میان رشته ای قرآن کریم
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 8، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا پورجعفر*، ثریا رستمی، علی پورجعفر، محسن رستمی صفحه 7
    در این مقاله ابتدا با مطالعه باغهای ایرانی بویژه دوره اسلامی و بررسی خصوصیات کلی و فضای کالبدی آن(آب، گیاه و...) به بررسی عناصر باغ پرداخته شده است. سپس با بررسی و جستجو در متن قرآن بویژه سوره انسان و تفاسیر مربوط به آن (تفسیرالمیزان و تفسیر نمونه) عناصر بهشت قرآنی در عناصر باغ دولت آباد بازخوانی گردیده است. این بازخوانی از طریق تحلیل کالبدی- فضایی باغ دولت آباد و انطباق با مفاهیم قرانی صورت پذیرفته است.
    هدف از این مطالعه استخراج وجوه اشتراک نعمتهای باغ بهشت با عناصر باغ دولت آباد بوده و تکنیک مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات از طریق بازدید، برداشت میدانی و کتابخانه ای بوده و آنالیز اطلاعات جمعآوری شده بر اساس قیاس آنها از تفاسیر قرآنی بویژه تفسیر المیزان انجام گردیده است.
    نتایج به دست آمده نشان میدهد که عناصر موجود در باغ ایرانی در سوره انسان با عنوان نعمتهای بهشت قرآنی یاد شده است که این نعمتها بصورت عینی و ذهنی در هم در کالبد باغ و هم در باور طراح آن استعاراتی مادی و معنوی به جا نهاده است.
    کلیدواژگان: سوره انسان، بهشت قرآنی، نعمت، عناصر باغ دولت آباد
  • مرتضی قائمی، علی باقر طاهری نیا، یوسف فضیلت، مجید صمدی* صفحه 23
    خصایص صوتی هر زبان اولین بخش ماهیت همه زبانهای بشری را تشکیل میدهد و چون از نظر زبانشناسان، زبان در اصل صداهایی است که بشر برای انتقال مفاهیم ذهنی خود انتخاب کرده است، لذا مباحث آواشناختی را اولین گام برای تفسیر آن تلقی می کنند. قرآن، معجزه بزرگ الهی، از منظر اصوات، کلمات و ترکیب ها بی نظیر است و کوچکترین واحد صوتی، ارزش معنایی والایی دارد و مهمترین ویژگی اسلوبی قرآن این است که آواها تابع معانی و متناسب با اغراض آیات هستند و با توجه به حال و مقام، متنوع میگردند. این مقاله بر آن است تا خاصیت آوایی حروف به کاررفته در آیات قیامت را مورد کنکاش قرار دهد، چرا که در تصویرپردازی های آیات قیامت، آواهای برخاسته از چیدمان حروف، نقش به سزایی ایفا می کنند و به صدای واقعی پدیده ها و وقایع موجود در قیامت دلالت مینمایند؛ به عنوان مثال زمانی که از زلزله قیامت و شکسته شدن و فروریختن کوه ها سخن گفته میشود، حروفی چون «قاف» و «کاف» کاربرد بیشتری مییابند تا صداهای مهیب این حوادث قابل حس و قابل درک گردد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، قیامت، آوا، تصویر، حرکت
  • رضا سامه*، علی صداقت صفحه 39
    معماری پدیدهای در ارتباط با انسان است و میبایست متناسب با وی محقق شود، از این رو پرداختن به موضوع انسان به عنوان معرفت پایه در این دانش، امری انکارناپذیر مینماید. در این خصوص فهم مراتب معماری در ارتباط با مراتب وجودی انسان اهمیت بسیار می یابد.
    از سویی، از آنجایی که تعریف از انسان و تلقیات از وی گاه بسیار متفاوت مینماید، تفاوت در درک از معماری نیز بسیار طبیعی خواهد بود. از این منظر مقاله حاضر به شناخت ماهیت انسان مبتنی بر آموزه های قرآن مجید و حکمت اسلامی به عنوان نظام معرفتی حاکم بر پژوهش میپردازد و رابطه حاصل این شناخت را در ارتباط با معماری در درجات مختلف مورد بازشناسی قرار میدهد که این امر به مرتبه بندی معماری متناسب با ساختار وجودشناسانه انسان می انجامد.
    در این مقاله، ساختار وجودی انسان در سه ساحت طبیعت، غریزه و فطرت و در سه مرتبه وجودی جسم، روح و نفس ترسیم میگردد و معماری در تناظر با این ساحات و مراتب، سطح بندی می شود تا به مراتبی نظیر بنا، سرپناه، محیط، فضا و مکان دست یابد.
    کلیدواژگان: انسان، معماری، قرآن مجید، حکمت اسلامی
  • محمد جانی پور*، محمدرضا ستوده نیا صفحه 75
    مقوله «جهاد» به دلیل حساسیت و آثار گسترده ای که بر تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جوامع اسلامی و همچنین نظم نوین جهانی داشته، موضوع تحلیل های بسیاری قرار گرفته که در نتیجه آن، دیدگاه های مختلفی تولید و عرضه شده است. برخی آن را به مثابه اقدامی نظامی و همسان با قتال دانسته و برخی دیگر با رویکردی حداقلی، تنها جنبه های تدافعی جهاد را مدنظر قرار دادهاند.
    بررسی آیات قرآن کریم و گونه شناسی انواع مختلف جهاد در دین مبین اسلام نشان میدهد که این مفهوم همواره به مثابه راهبردی عام، مطلق و نرمافزاری در راستای تاسیس، تثبیت و تداوم سبک زندگی اسلامی مطرح شده و در این راستا مصادیق متعددی پیدا کرده است. شناسایی گونه های مختلف جهاد در قرآن کریم و راهبردهای مطرح شده ذیل آنها، موید این است که هدف خداوند متعال از تبیین این مفهوم، ایجاد تغییر در ماهیت انسان و به تبع آن، تغییر در جهان بینی و ایدئولوژی او به منظور تثبیت حضور افراد و جوامع اسلامی در مسیر هدایت و توحید و در نهایت ترسیم سبک زندگی توحیدی مبتنی بر اصل جهاد بوده است.
    در این مقاله ابتدا مبانی مفهومی تحقیق تعریف شده و پس از شناسایی گونه های مختلف جهاد در قرآن کریم و تبیین راهبردهای هر کدام، الگوی مطرح جهت نیل به سبک زندگی اسلامی طراحی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جهاد، سبک زندگی، جنگ نرم
  • امیر فتاحی*، سهراب مروتی، آمنه جوشن صفحه 93
    تعیین چشم انداز و طراحی افقهای روشن برای رشد و تعالی، نخستین و پایه ایترین گام در جهت تدوین معماری مطلوب هر سازمان و نهاد است. به رغم تلاش های فراوان در عرصه دستیابی به جایگاه مطلوب دانشگاه در کشور اسلامیمان و نیز بحث اسلامی سازی این نهاد مقدس، هنوز به نحو مطلوب به ترسیم چشم انداز این نهاد برمبنای آموزه های اسلامی پرداخته نشده است. در مقاله حاضر تلاش شده است با مروری بر سرفصل های مفهوم شناسی چشم انداز و دانشگاه اسلامی، ویژگی های بارز دانشگاه اسلامی و شاخص های چشم انداز دانشگاه اسلامی به تبیین این موضوع پرداخته شود و با تحلیل و بررسی آیات قرآن کریم، چشم انداز و سیمای شایسته این نهاد ترسیم شود. پژوهش حاضر، دانشگاه اسلامی را نهادی با سه مشخصه ذاتی یا مولفه بنیادین هویت علمی، جهت گیری اسلامی و هویت دینی، فایده مندی و خدمت گذاری معرفی میکند و با طراحی چشم انداز مطلوب آن، که متشکل از شاخص های دانایی، توانایی، نیکویی و زیبایی است، به الگوسازی و ترسیم پیکر و چارچوب اسلامیاش پرداخته است.
    کلیدواژگان: چشم انداز دانشگاه، دانشگاه اسلامی، آینده نگری
  • مریم عمیدی مظاهری، قاسم درزی صفحه 113