فهرست مطالب

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال ششم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 28
|
  • حسین وارسته مرادی، هدی خوش ظاهر، مهرداد بورچی صفحات 1-10
    این مطالعه به بررسی انواع حاشیه روی الگوی تراکم و تنوع پرندگان در پارک ملی گلستان می پردازد. پرندگان و متغیرهای محیط زیستی به فاصله شعاعی 25 متر از هر یک از 73 نقطه نمونه برداری بررسی گردیدند. برای تعیین تراکم پرندگان و همباشی جامعه پرندگان با متغیرهای محیط زیستی، به ترتیب از نمونه برداری فاصله ای و آنالیز تطبیقی متعارف استفاده شد. همباشی شاخص های تنوع پرندگان با متغیرهای محیط زیستی با استفاده از روش رج بندی مورد مطالعه قرار گرفت. مگس گیر سینه سرخ و سهره جنگلی در حاشیه مرتع و کمرکولی جنگلی در حاشیه کشاورزی بیش ترین تراکم و گونه های کبک و چکاوک کاکلی در حاشیه رودخانه و قرقاول در حاشیه جاده کم ترین تراکم در هکتار را داشتند. در حاشیه جاده پرندگانی نظیر توکا باغی، جیجاق، دارکوب باغی، دارخزک، دارکوب سیاه، چرخ ریسک پس سر سفید، چرخ ریسک بزرگ و چرخ ریسک سرآبی بیش ترین همبستگی مثبت را با تعداد درختان با قطر برابر سینه 20-50 سانتی متر، تعداد درختان با ارتفاع 10-20 متر، تراکم تاج پوشش درختان، عمق لاش برگ و تعداد درختان با قطر برابر سینه بیش از 100 سانتی متر داشتند. هم چنین، در حاشیه کشاورزی کمرکولی جنگلی، چرخ ریسک دم دراز، دارکوب خال دار کوچک، دارکوب خال دار بزرگ و دم سرخ همبستگی مثبتی را با پوشش سنگی زمین، تعداد درختان با قطر برابر سینه 50-100 سانتی متر و تعداد درختان با ارتفاع کم تر از 10 متر داشتند. نمایه غنای N2، شاخص تنوع شانون و تعداد گونه ها دارای بیش ترین مقدار عددی به ترتیب در حاشیه های جاده، کشاورزی، رودخانه و مرتع بودند. در مقابل، بیش ترین مقدار عددی شاخص یکنواختی گونه ای کامارگو به ترتیب در حاشیه مرتع، رودخانه، کشاورزی و جاده بود.
    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، تراکم، تنوع، جامعه پرندگان، حاشیه
  • سلطنت نجارلشگری، سهراب رضوانی گیل کلایی، ابوالقاسم کمالی، مهدی سلطانی صفحات 11-18
    ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) یکی از 9 زیر گونه قزل آلای قهوه ای در جهان و از گونه های مهم اقتصادی و در معرض خطر انقراض دریای خزر می باشد. در این مطالعه تنوع ژنتیکی ماهی آزاد دریای خزر با استفاده از روش ریزماهواره مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 225 عدد مولد ماهی آزاد از رودخانه های چشمه کیله و کرگانرود جمع آوری و DNA ژنومی با استفاده از روش استات آمونیوم استخراج شد. کیفیت و کمیت DNAهای استخراج شده با استفاده از روش های الکتروفورز افقی ژل آگارز 1% و اسپکتروفتومتری ارزیابی شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از 16 جفت آغازگر ریزماهواره انجام و محصولات تکثیر شده با استفاده از ژل پلی اکریل آمید 6% الکتروفورز و با روش نیترات نقره رنگ آمیزی شدند. باندهای DNA با نرم افزار Photo- Capt امتیازدهی شدند و پنج جایگاه چندشکلی تولید شد. میانگین هتروزایگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب 09/0±47/0 و 10/0±61/0 محاسبه شد و بیش تر جایگاه ها خارج از تعادل هاردی-واینبرگ بودند (0/001>P). نتایج آنالیز واریانس مولکولی نشان داد که اختلاف تنوع ژنتیکی بین و درون جمعیت ها معنی دار است (0/01>P). بنابراین بیش از یک جمعیت در رودخانه های مورد مطالعه وجود دارد که باید در بازسازی ذخایر مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Salmo trutta caspius، تنوع ژنتیکی، ریزماهواره
  • وحید یدالهی، مهدی شمسایی، مهران جواهری، حدیث عباسی، علی افسر صفحات 19-27

    این پژوهش با هدف بررسی اثر جایگزینی کنجاله گوار 60 درصد به جای کنجاله سویا بر شاخص های رشد وبقای ماهی قزل آلای رنگین کمان با 5 سطح جایگزین صفر، 25، 50، 75 و 100 کنجاله گوار به جای کنجاله سویا (به ترتیب معادل صفر، 3/88، 7/8، 11/63 و 15/5 درصد گوار در جیره) به صورت معادل پروتئینی با انرژی و پروتئین یکسان با 3 تکرار شامل 345 قطعه 2±82 گرمی Onchorhynchus mykissو زیست سنجی 15 روز یک بار از 5 نمونه در هرتیمار به مدت 60 روز صورت گرفت. در انتهای آزمایش وزن نهایی، افزایش وزن، میزان غذای مصرفی، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، بازده نسبی پروتئین، ضریب چاقی و درصد بازماندگی برای کل دوره آزمایش اندازه گیری و محاسبه شد که نتایج نشان داد این جایگزینی در تمامی شاخص ها به جز وزن اولیه موجب تفاوت معنی داری شده (0/05>p) و اختلاف معنی دار بین تیمارها در مقدار غذای مصرفی، افزایش وزن و درصدبازماندگی به روشنی مشهود است (0/01>P). بنابراین جهت دسترسی به راندمان بهینه تولید فرآوری مناسب کنجاله گوار اثرات ضدتغذیه ای آن را به حداقل رسانده و می تواند به عنوان یکی از منابع پروتئینی گیاهی جایگزین کنجاله سویا شود.

    کلیدواژگان: جیره غذایی، بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان، کنجاله گوار، شاخص های رشد و بازماندگی
  • اعظم الهامی راد، حمیدرضا رضایی، حسین وارسته مرادی، محمد کابلی صفحات 29-38
    نابودی زیستگاه ها به دلیل تغییرات سرزمین انتخاب زیستگاه توسط گونه های حیات وحش را با دشواری روزافزونی مواجه کرده است. در این میان زیستگاه های باز به دلیل دسترسی پذیری آسان بیش ترین تاثیرپذیری را داشته اند و پرندگان سرزمین های استپی یکی از در خطر انقراض ترین گروه ها در جهان می باشند. کوکر شکم سیاه از جمله پرندگان این نواحی است که با وجود این که به شدت تحت شکار و تخریب زیستگاه است تاکنون بسیار ناشناخته مانده است. پژوهش حاضر به یافتن زیستگاه های ترجیحی کوکر شکم سیاه با استفاده از روش رگرسیون منطقی، با تاکید بر تفاوت نقش بیوتوپ های مختلف در انتخاب زیستگاه کوکر شکم سیاه و اهمیت تغییر زیستگاه آن ها در منطقه شیراحمد سبزوار می پردازد. طبق نتایج این تحقیق مشخص شد انتخاب زیستگاه و نیازهای زیستگاهی کوکر شکم سیاه در مقیاس سیمای سرزمین اغلب با کشت زارهای باز همبستگی دارد. این پرنده از زیستگاه های جنگلی و درخت زارها دوری می کند و به مزارع کشت غلات دیم و کشت زارهای آبی در مراحل شخم خورده، بذرپاشی شده و پس از برداشت وابسته است (0/05>p).بنابراین حفظ و حمایت سیستم های کشاورزی سنتی و ایجاد آیش های منظم و حفظ تعادل در ایجاد کشت های فشرده و مکانیزه در منطقه که می تواند در حمایت از نسل این پرنده تاثیر به سزایی داشته باشد، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کوکر شکم سیاه، ارجحیت زیستگاه، رگرسیون منطقی، شیراحمد
  • طاهره ابراهیمی یزدان آباد، مژگان امتیازجو، پرگل قوام مصطفوی، زهرا صاحبی * صفحات 39-46

    این پژوهش با هدف تعیین مقدار وانادیوم و هم چنین تعیین حد مجاز مصرف بدون اثرات زیان بار ناشی از وانادیوم در ماهی Strongylura strongylura (چینگو)، صید شده از بهرگان واقع دربخش شمال غربی خلیج فارس، به عنوان یکی از پر مصرف ترین ماهیان خوردنی منطقه و مقایسه آن با استاندارد های بهداشتی موجود و نیز تاثیر آن ها بر سلامت شهروندان طراحی شد. تعداد 18قطعه ماهی باراکودا در زمستان 1389، در 3 گروه طولی (کوچک، متوسط و بزرگ) از منطقه بهرگان واقع در بندر بوشهر به صورت کاملا تصادفی صید، پس از جداسازی بافت عضله، غلظت وانادیوم موجود در این بافت را با استفاده از دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی اندازه گیری گردید. برطبق نتایج حاصل میانگین غلظت عنصر وانادیوم در بافت عضله1/14201 ±2/5091میکروگرم بر گرم وزن خشک به دست آمد. در این بررسی با توجه به استاندارد تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی(WHO)، به دلیل تجمع بالای وانادیوم در بافت عضله ماهی چینگو که یک گونه گوشت خوار می باشد، محدودیت مصرف شدید خصوصا در گروه های طولی بزرگ وجود دارد. براساس حد مجاز تعیین شده وانادیوم توسط سازمان بهداشت جهانی برای یک فرد بالغ (60 کیلوگرمی)، حداکثر مقدار مجاز مصرف عضله ماهی چینگو در گروه طولی بزرگ 354/6 گرم در هر هفته می باشد.

    کلیدواژگان: ماهی Strongylura strongylura، وانادیوم، بهرگان، خلیج فارس
  • عباسعلی حاجی بگلو، محمد سوداگر، سیدعباس حسینی، سیدمهدی جعفری صفحات 47-56
    در این آزمایش اثر سطوح مختلف عصاره اتانولی گیاه Corchorus olitorius روی عملکرد تولیدمثلی و برخی فاکتورهای رشد در ماهی دم شمشیری (Xiphophorus helleri) مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق عصاره اتانولی (70%) گیاه پس از استخراج با امواج مایکروویو، با استفاده از دستگاه روتاری تغلیظ و سپس به کمک دستگاه خشک کن انجمادی به عصاره پودری تبدیل شد. عصاره پودری به میزان 0 (شاهد یا تیمار 1)، 200 (تیمار 2)، 400 (تیمار 3) و 800 (تیمار 4) میلی گرم بر کیلوگرم جیره غذایی افزوده شد. ماهی ها به مدت 14 هفته، غذادهی شدند. نتایج نشان داد که شاخص گنادوسوماتیک، وزن نهایی مولدین، طول نهایی مولدین و درصد بقای لارو در تیمار 3 به طور معنی داری بیش تر از سایر تیمارها بود (0/05>P). کم ترین میزان هم آوری نسبی در تیمار 1 (شاهد) مشاهده شد، به علاوه هم آوری نسبی تیمار 1 با 2 و نیز تیمار 3 با 4 اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (0/05هم چنین طول و وزن لارو در تیمارهای 3 و 4 به طور معنی داری بیش تر از سایر تیمارها بود (0/05>P). مقدار ضریب رشد ویژه مولدین در تیمارهای 1 و2 به طور معنی داری (0/05>P) کم تر از تیمارهای دیگر بود. به علاوه عصاره فوق تاثیری بر روی نسبت های جنسی نداشت.
    کلیدواژگان: ماهی دم شمشیری، کورکوروس الیتوریوس، عملکرد تولیدمثلی، هم آوری نسبی، رشد
  • مصطفی بهره بر، هدایت یاورمقدم، احمد بهره بر، علی بهره بر صفحات 57-64
    در عصر حاضر برای رهایی از عوارض جانبی داروهای شیمیایی، استفاده از گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفته است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات هیدرو الکلی عصاره برگی گیاه پنج انگشت (Vitex agnus-castus) بر تستوسترون سرمی موش صحرایی نر انجام شد. به این منظور 45 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد چارلز ریور با وزن تقریبی 210 تا 250 گرم به سه گروه شامل گروه آزمایش1(20 میلی گرم عصاره)، گروه آزمایش2 (40 میلی گرم عصاره) و گروه شاهد (2 میلی لیتر آب مقطر) تقسیم شدند. عصاره گیری بر گ های گیاه با روش خیساندن انجام گردید. در مدت یک ماه عصاره خشک با دو دوز مزبور در دو میلی لیتر آب مقطر حل می شد و روزانه با سرنگ مجهز به نیدل دهانی- حلقی با دوزهای معین به گروه های آزمایش و همین حجم آب مقطر به گروه شاهد خورانده می شد. در پایان، موش ها با استنشاق اتر بی هوش و با شکافتن سینه آن ها، نمونه های خونی تهیه گردید. سطوح تستوسترون سرمی با روش ELISA اندازه گیری شد. داده ها با روش آنالیز واریانس یک طرفه و تست تکمیلی توکی با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت سرمی تستوسترون موش های صحرایی نر در هر سه گروه نسبت به هم دیگر تفاوت معنی داری داشت (0/05>P). هم چنین میانگین غلظت سرمی تستوسترون افزایش معنی داری را در گروه های آزمایش نسبت به گروه شاهد نشان داده است (0/05>p). ترشح تستوسترون در گروه آزمایش2 (دوز بالا) نسبت به گروه آزمایش1 (دوز پایین) کاهش معنی داری را نشان داده است (0/05>P). به طورکلی از یافته های تحقیق حاضر نتیجه گیری می شود که ترکیبات شبیه هورمون های جنسی موجود در عصاره گیاه پنج انگشت با اثر بر محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-بیضه از طریق سازوکارهای مولکولی یا بازخوردی وابسته به دوز، تغییرات چشمگیری را در ترشح تستوسترون سرمی موش های صحرایی نر سبب شده است.
    کلیدواژگان: گیاه پنج انگشت، Vitex agnus، castus، تستوسترون، عصاره هیدرو الکلی برگی
  • رقیه صفری، علی شعبانی، محمدرضا ایمانپور صفحات 65-76
    افزایش سطوح آلاینده هایی نظیر فلزات سنگین می تواند اثرات مخربی بر آبزیان، اکوسیستم های آبی و به طور غیرمستقیم زندگی انسان داشته باشد. اثر دوزهای تحت کشنده (Lc50 05/0، 1/0، 2/0) کلرید کادمیوم بر برخی شاخص های خونی استرس (گلوکز، هورمون کورتیزول و برخی آنزیم های کبدی) در تاس ماهی ایرانی طی چهارده روز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سطح آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) به طور معنی داری (0/05>P) طی چهار روز اول از 4/5±225/5 به 6/4 ± 262/7 IU/L افزایش یافت. این روند افزایشی در سطوح مختلف آلانین آمینوترانسفراز (ALT) (13±1-30/67±1/52) IU/L و لاکتیک اسید دهیدروژناز (LDH) (1271±17/78-1496±6/08)U/L نیز مشاهده شد. کاهش غیرمعنی داری (0/05P) تا روز چهارم و سپس روند کاهشی را تا روز چهاردهم نشان داد. بیش ترین میزان کورتیزول در روز اول در تمام غلظت های مورد مطالعه مشاهده گردید. نتایج این مطالعه حاکی از این است که شاخص های خونی استرس می توانند به عنوان پارامترهای موثری در پایش تغییرات اکوتوکسیکولوژی محسوب گردند.
    کلیدواژگان: تاس ماهی ایرانی، کلرید کادمیوم، گلوکز، کورتیزول
  • نسیم سادات حسینی مدنی، نرگس مورکی، امیرعلی انوار، حامد منوچهری صفحات 77-84
    این تحقیق به منظور تعیین سطح اپتیمم پروتئین در جیره غذایی ماهی زینتی گرین ترور و بررسی اثر آن بر روی عملکرد رشد و تغذیه ای صورت گرفت. برای این منظور 90 عدد ماهی با میانگین وزنی و طولی به ترتیب 0/20 ± 3/93 گرم و 0/26± 4/73 سانتی متر با استفاده از سه جیره آزمایشی ایزوکالریک و فرموله شده توسط نرم افزار Win Feed 2.8 حاوی سطوح 35، 40 و 45 درصد پروتئین در قالب 3 تیمار هر کدام با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در طول دوره ماهیان هر 21 روز یک بار زیست سنجی شدند و پس از گذشت 84 روز نتایج نشان دادند که ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی 45 درصد پروتئین از نظر میزان شاخص های رشد، میزان بازده پروتئین، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی و درصد بقاء در شرایط بهتری بودند و با ماهیان تغذیه شده با تیمارهای دیگر اختلاف معنی دار داشتند (0/05>P)
    کلیدواژگان: پروتئین، ماهی گرین ترور (Andinocara rivulatus)، پارامترهای رشد، پارامترهای تغذیه ای
  • معصومه معتمدی جویباری، همایون خزعلی صفحات 85-91
    سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولا با چاقی همراه است. گرلین نوروپپتیدی است که نقش کلیدی در متابولیسم ایفا می کند. در این مطالعه، بیان mRNA گرلین و گیرنده آن، توسط تکنیک real-time PCR در موش های صحرایی نرمال و موش های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیسیتک، جهت تعیین نقش گرلین در پاتوژنز سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    48 موش صحرایی ماده باکره نژاد ویستاربه دو گروه تقسیم شدند. در گروه 1، حیوانات تحت تزریق دورن عضله ای 0/4 میلی گرم استرادیول والرات، 60 روز قبل از روز آزمایش قرار گرفتند. حیوانات گروه 2 دست نخورده باقی ماندند. در روز آزمایش، حیوانات در هر گروه توسط تست واژینال اسمیر به چهار گروه (پرواستروس، استروس، دی استروس 1 و دی استروس2) تقسیم شدند. تخمدان ها جدا شده و میزان بیان گرلین و گیرنده گرلین توسط روش real-time PCR اندازه گیری شد. بیان mRNA گرلین در موش های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به طور معنی داری در فازهای دی استروس 1 و 2 پایین تر از موش های نرمال بوده اما در فازهای پرواستروس و استروس بالاتر بوده است. اما اختلاف معنی داری بین بیان گیرنده گرلین در موش های نرمال و مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دیده نشده است.
    کلیدواژگان: تخمدان پلی کیستیک، گرلین، گیرنده گرلین
  • گودرز جعفری، رامین مناف فر، صمد زارع صفحات 93-101
    افزایش بیوتکنولوژیک رشد، بقاء و مقاومت آبزیان در برابر استر س های محیطی، خصوصا در دوران لاروی، از جمله موضوعات تحقیقاتی مهم می باشد. افزایش سطح پروتئین های شوک حرارتی (HSP)یکی از این روش هاست زیرا می تواند جایگزین مناسبی برای استفاده از آنتی بیوتیک ها و واکسن ها باشد. در طی این تحقیق سعی شد تاثیر تغذیه آرتمیا با پروتئین های شوک حرارتی تحریک شده در مخمرهای تک سلولی و مقاومت آن در مقابل شرایط نامساعد محیطی بررسی شود. بدین منظور ابتدا مخمر تک سلولی در برابراسترس های محیطی شامل شوری و دمای بالا کشت داده شد. پس از اطمینان از افزایش سطح پروتین های شوک حرارتی مخمر توسط روش SDS-Page هر دو گونه مختلف آرتمیا با جیره های غذایی شامل مخمرهای تحریک شده و جلبک تک سلولی Dunaliella tertiolecta کشت داده شدند. 20 روز پرورش آرتمیا در تغذیه با این جیره غذایی در کنار تیمار شاهد نشان داد که تغذیه با پروتئین های شوک حرارتی می تواند بر میزان رشد آرتمیا به شدت تاثیر مثبت گذاشته و حتی آن را در برابر استرس های محیطی سخت مانند شوری 250 گرم در لیتر و دمای 34 درجه سانتی گراد مقاوم نماید (0/05>p).
    کلیدواژگان: آرتمیا، استرس، پروتئین های شوک حرارتی، رشد و بقاء، مخمر
  • زهرا حسین پورمحمدآبادی، منصوره ملکیان*، نورالله میرغفاری صفحات 103-111

    جیوه یکی از فلزات سنگین سمی و پایدار در محیط است که از طرق مختلف وارد بدن زیست مندان می شود. تجمع جیوه در بدن پرندگان آثار سوء متعددی هم چون سمیت نفرونی، آسیب به کلیه داشته و در نهایت می تواند به مرگ پرنده منجر شود. در مطالعه حاضر تجمع زیستی جیوه در 40 نمونه پرنده متعلق به سه راسته آبچکیک شکلان، گنجشک سانان و کبوترسانان در سه اندام کلیه، کبد و پردم در سه منطقه از استان اصفهان بررسی شد. میانگین مقادیر جیوه بر حسب ppb در پر دم، کبد و کلیه در پرندگان آبزی به ترتیب 4290، 3056 و 2704 و در اندام های مشابه در پرندگان غیرآبزی 770، 816 و 519 به دست آمد که این مقادیر در سطح 5 درصد به صورت معنی دار در پرندگان آبزی بیش تر بود. در پرندگان آبزی، پردم با میانگین جیوه ppb 4290بیش ترین و در بین پرندگان غیرآبزی، کبد با میانگین ppb 816/64 بیش ترین مقادیر را نشان دادند. اعضای راسته آبچلیک شکلان به طور معنی دار (0/0001>p) بیش ترین مقادیر جیوه را در سه اندام مورد بررسی نشان دادند. دو خانواده پرستوهای دریایی و کاکائیان تجمع جیوه بیش تری در مقایسه با سایر خانواده ها ثبت کردند. نتایج به دست آمده در پرندگان آبزی می تواند نشان دهنده ورود جیوه به زاینده رود از منابع مختلف باشد. بنابراین پایش و مدیریت فلزات سنگین در آب زاینده رود ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جیوه، پرندگان، زاینده رود، کبد، کلیه، پر
  • احمد نصرتی موفق، سکینه یگانه، سمیه سلطان زاده، علی رازگردانی شراهی صفحات 113-119
    این تحقیق به منظور بررسی سطوح مختلف پودر فلفل (Caspicum annum) در جیره غذایی ماهی زبرا (Danio rerio) بر شاخص های رشد و بازماندگی انجام شد.225 قطعه بچه ماهی زبرا (میانگین وزن اولیه 005/0±02/0 گرم) در 15 آکواریوم 6 لیتری به طور تصادفی (15 قطعه در هر تکرار) تقسیم شدند. در این تحقیق 4 تیمار غذایی، یک تیمار شاهد و برای هر تیمار 3 تکرار در نظر گرفته شد. تیمارهای غذایی با افزودن سطوح مختلف پودر فلفل (5/2، 5، 10و 15درصد) به جیره شاهد تهیه شد و بچه ماهیان به مدت 56 روز با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. دمای آب در طول دوره 3±22 درجه سا نتی گراد و pH برابر با 3/0±8/7 اندازه گیری شد. در پایان آزمایش، شاخص های رشد شامل افزایش وزن بدن (WG)، نرخ رشد روزانه (DGR)، نرخ رشد ویژه (SGR)، درصد افزایش وزن بدن (%BWG)، ضریب تبدیل غذایی (FCR)، شاخص وضعیت (CF) و بازماندگی بررسی شد. هیچ تفاوت معنی داری در میان تیمارها از نظر شاخص های رشد مورد بررسی و بازماندگی وجود نداشت (05/0
    کلیدواژگان: پودر فلفل (Caspicum annum)، ماهی زبرا (Danio rerio)، شاخص های رشد، بازماندگی
  • فهیمه عزیزی*، مجیدرضا خوش خلق، حسین رحمانی، مسعود ستاری، حسین انوری فر صفحات 121-134
    این مطالعه به منظور بررسی فاکتورهای پویایی جمعیت ماهی خیاطه Alburnoides sp. در رودخانه تجن ساری که سد شهید رجایی در آن جا احداث گردیده، طراحی شده است. در مجموع طی 9 ماه نمونه برداری، 621 قطعه ماهی که 508 قطعه آن مربوط به ایستگاه بالادست و 113 قطعه آن مربوط به ایستگاه پایین دست سد بود، توسط دستگاه الکتروشوکر صید گردیدند. میانگین طولی ماهیان صید شده بر حسب میلی متر در بالادست سد 95/11±12/49 و در پایین دست سد94/11±94/52 و میانگین وزنی نمونه ها بر حسب گرم در بالادست سد 69/2±30/3 و در پایین دست سد 96/2±92/3 به دست آمد. طول ماهیان خیاطه دو ایستگاه اختلاف معنی داری نشان داد (05/0(P≤ درحالی که وزن و فاکتور وضعیت تنها در جنس نر بین دو ایستگاه اختلاف معنی داری داشتند (05/0.(P≤ ماهیان ماده ایستگاه بالادست در 4 گروه سنی +0 تا +3 سال و سایر نمونه ها (ماهیان نر ایستگاه بالادست و ماهیان نر و ماده ایستگاه پایین دست) در 3 گروه سنی +0 تا +2 سال قرار گرفتند. نسبت جنسی نر: ماده در ایستگاه بالادست 1/9:42/57 و در ایستگاه پایین دست 7/3:38/61 بود که نشان دهنده غالب بودن جنس ماده در هر دو ایستگاه می باشد. الگوی رشد تنها در جنس نر ایستگاه دوم ایزومتریک و بقیه موارد آلومتریک مثبت بودند و مقدار فاکتور وضعیت همواره بالای 2 به دست آمد.
    کلیدواژگان: ماهی خیاطه، پویایی جمعیت، پارامترهای رشد، برتالنفی، فاکتور وضعیت، رودخانه تجن
  • مریم مروتی، محمود کرمی، محمد کابلی، زهرا روستا، محمد جواد شرکایی صفحات 135-149
    قوچ ومیش (Ovis orientalis) گونه ای از راسته زوج سمان و خانواده گاوسانان (Bovidae) است. انواع زیرگونه های آن طبق لیست قرمز IUCN در رده حفاظتی آسیب پذیر قرار دارند. پناهگاه حیات وحش دره انجیر یکی از بهترین و امن ترین زیستگاه های این گونه در مرکز ایران است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر برحضور قوچ و میش ها با استفاده از روش MAXENT طی سال های 1391 لغایت 1392 برای فصول زمستان (دوره سرما)، بهار (دوره بره آوری)، تابستان (دوره گرما و کم آبی) و پاییز (دوره جفت گیری) انجام شد. متغیرهای زیست محیطی مورد استفاده در مدل سازی برای چهار فصل شامل ارتفاع، شیب، جهت، فاصله ازمنابع آب، جوامع گیاهی، فاصله ازجاده (آسفالت،خاکی) و فاصله ازمعادن بود. نتایج به دست آمده (از نرم افزار مکسنت) نشان می دهد مهم ترین عامل موثر برحضور قوچ و میش ها به عنوان یکی ازمهم ترین منابع غذایی برای گونه یوزپلنگ آسیایی (شدیدا در معرض انقراض) در منطقه، در فصل زمستان، بهار، تابستان و پاییز، متغیر شیب است. براساس پیش بینی صورت گرفته (با استفاده از نرم افزار مکسنت)، نواحی شمالی، مرکزی و جنوب شرقی پناهگاه حیات وحش دره انجیر با بیش ترین احتمال قوچ و میش همراه است که مطلوب ترین زیستگاه گونه و طعمه خواران وابسته به آن (یوزپلنگ آسیایی) در طول چهار فصل محسوب می شود. از نتایج این مطالعه می توان در اجرای اقدامات حفاظتی ومدیریتی جهت افزایش زیستگاه های مطلوب در استان یزد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: قوچ و میش، مدل سازی مطلوبیت زیستگاه، حداکثر آنتروپی، Maxent، پناهگاه حیات وحش دره انجیر
  • تهمینه سلطانی، احمد سواری، نسرین سخایی، بابک دوست شناس، عبدالمجید دورقی صفحات 151-159
    این تحقیق به منظور جداسازی و شناسایی مدوز خانواده های Aequoreidae و Dipleurosomatidaeدر سواحل بحرکان (خلیج فارس) انجام گردید. نمونه های زئوپلانکتونی با استفاده از تور پلانکتونی (300 میکرومتر) از 6 ایستگاه و در تیر، شهریور، آبان، دی و اسفند 1389 و اردیبهشت 1390 جمع آوری گردیدند. فاکتورهای محیطی مانند شوری، pH، دما و اکسیژن محلولاندازه گیری شدند. در این تحقیق 6 گونه مدوز شناسایی گردید. Aequorea forskalea، Aequorea sp.، Dipleurosoma sp.1، Dipleurosoma sp.2 و Cuvieria sp.برای اولین بار از آب های ایرانی خلیج فارس گزارش گردیدند. بیش ترین تراکم مدوزها در تیر ماه (56/2 ±97/60 فرد در 10 مترمکعب) و کم ترین میزان آن در دی ماه (76/0 ±01/2 فرد در 10 مترمکعب) ثبت شد. نتایج حاصل از آزمون همبستگی نشان داد فاکتور دما موثرترین عامل در پراکنش و تراکم مدوزها می باشد (01/0P<).
    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، مدوز، ریخت شناسی، بحرکان، خلیج فارس
  • سید علیرضا میرکریمی، سیامک یوسفی سیاه کلرودی، فرهاد فرودی صفحات 161-166
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر گلرنگ بر رنگ پوست و لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان به اجرا در آمد. بدین منظور تعداد 240 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان در محدوده وزنی 10±230گرمی در قالب طرح کاملا تصادفی در 12 واحد آزمایشی با 4 تیمار و 3 تکرار و در هر تکرار 20 قطعه، به مدت 45 روز طی ماه های خرداد تا مرداد 1392 در ایستگاه تحقیقاتی خجیر مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت. جیره گروه های آزمایشی شامل شاهد، پنج، ده و پانزده درصد گلرنگ بود.
    به منظور انجام آزمایش های رنگ سنجی از پوست و گوشت ماهیان قزل آلای رنگین کمان در روز 45 از هر تکرار 2 ماهی به صورت تصادفی صید گردید و قسمتی از عضله پشتی به همراه پوست بریده شد و پس از 24 ساعت فریزکردن براساس سهشاخص L* (روشنایی)، a* (قرمزی) و b* (زردی) به وسیله دستگاه رنگ سنج 400- MINOLTA CR مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده از رنگ سنجی، عضله پشتی، اختلاف معنی داری بین شاخص های L*، a* و b* نسبت به تیمار شاهد نشان نداد)05/0(P>. رنگ سنجی پوست بیانگر وجود اختلاف معنی داری در تیمار 10% گلرنگ با سایر تیمارها در مورد شاخص روشنایی بود (05/0 P≤). در رابطه با شاخص های قرمزی و زردی، تیمار 15% گلرنگ به ترتیب افزایش و کاهش غیرمعنی داری را نسبت به گروه شاهد بروز داد)05/0(P>. این آزمایش نشان داد که استفاده از سطوح مختلف گلرنگ می تواند در تغییر رنگ گوشت و پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان موثر باشد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، گلرنگ، گوشت، پوست
  • هایده طبسیان*، بهروز بهروزی راد صفحات 167-176

    پرندگان به عنوان گونه های غالب اکوسیستم های شهری با افزایش جاذبه های پارک و تامین رضایت استفاده کنندگان آن ها را بیش از پیش به محیط های طبیعی جلب می کنند. بنابراین جذب و حفاظت پرندگان در پارک های شهری می تواند یکی از اهداف مدیران در این مناطق باشد. هدف این مقاله بررسی انگیزه های استفاده کنندگان و سنجش دانش زیستی آن ها نسبت به پرندگان در پارک های شهر مشهد بود. تحقیق حاضر به روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه بوده است و داده هایپژوهش در طی پرسش گری از بین 100 نفر از بازدیدکنندگان پارک های ملت و پردیس قائم در شهر مشهد در دو فصل تابستان و پاییز 1390 جمع آوری شد. در این تحقیق که 53% زن و 47% مرد مشارکت داشتند مشخص شد که 55% بازدیدکنندگان تا حدودی با نام پرندگان آشنایی دارند و تماشای طبیعت 40% و تماشای پرندگان 14% از علاقه مندی آن ها را در پارک های ملت و پردیس قائم تشکیل می داد. نتایج آزمون کای اسکوار نیز نشان داد که بین شغل افراد با سن، جنس و میزان تحصیلات آن ها و روزهای مراجعهبه پارک در سطح 5 درصد، رابطه معنی داری وجود دارد و شناخت افراد از پرندگان و هدف از آمدن به پارک رابطه معنی داری با جنس، سن، میزان تحصیلات و شغل افراد نداشت. بنابراین نیاز به افزایش فضای سبز و فراهم کردن مطالب برای بازدیدکنندگان با هدف حفاظت از پرندگان و اهمیت برنامه ریزی های مدیریتی در افزایش آگاهی های استفاده کنندگان نسبت به پرندگان در پارک های شهری افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: پرندگان، میزان آگاهی، بازدیدکنندگان، پرسشنامه، شهر مشهد، پارک ملت، پارک پردیس قائم
  • سمانه معصومی، شهلا جمیلی، حسن نیک نژاد، علی ماشینچیان صفحات 177-185
    تحقیق فعلی با هدف اثر سمی نانونقره بر گلبول قرمز خون و بافت کبد ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio)مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از نانونقره با اندازه های 10-50 نانومتر و با غلظت های 10، 25، 50 و100 میکروگرم بر لیتر استفاده شد. در روش Neutral Red Retention Assay (NRR)، تغییرات سلولی با استفاده از میکروسکوپ نوری در فواصل زمانی 15، 30، 60، 90، 120، 150 و180 دقیقه پس از افزودن Neutral Red (NR) به گلبول قرمز و هم چنین تغییرات هیستوپاتولوژیکی بافت کبد با استفاده از میکروسکوپ مجهز به دوربین فیلم برداری و رایانه در مقایسه با گروه شاهد انجام شد ونتایج ثبت گردید. نتایج به دست آمده از آزمایشات نشان داد که در غلظت 10 میکروگرم بر لیتر، اثر سمی نانونقره پس از افزودن NR بر گلبول قرمز خون مشاهده نشد اما در غلظت25 میکروگرم بر لیتر، تغییراتی مبنی بر تخریب سلولی دیده شد که با تغییر غلظت از 25 به 50میکروگرم بر لیتر تخریب سلول گلبول قرمز خون افزایش یافت به طوری که در غلظت 100میکروگرم بر لیتر، لیز کامل سلولی دیده شد. در بررسی اثر نانونقره با غلظت 10میکروگرم بر لیتر بر بافت کبد ماهی کپورمعمولی اثر سمی نسبتا خفیفی دیده شد و با تغییر غلظت نانونقره از 10به 25، 50 و 100میکروگرم بر لیتر، منجر به افزایش نسبی ضایعات سلولی در کبد شد. براساس یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت، شدت اثرات سمی نانونقره بر گلبول قرمز خون و بافت کبد ماهی کپورمعمولی رابطه مستقیم با افزایش غلظت نانونقره و مدت زمان مواجهه با آن دارد.
    کلیدواژگان: Neutral Red (NR)، NRR، نانونقره، ماهی کپورمعمولی (Cyprius carpio)
  • فرزانه قیطاس پور، عباس متین فر، منصوره غلامی صفحات 187-193
    تحقیق حاضر به منظور بررسی میزان تاثیرپذیری اندازه غده پینه آل مولدهای صافی ماهی لکه سفید (Siganus sutor) در برابر شدت و دوره های نوری مختلف انجام گرفت. بدین منظور ماهیان در 9 تیمار، تحت شرایط نوردهی مصنوعی با سه نوع دوره و شدت نوری شامل (D8: L16، D12: L12، D16: L8 و 1000، 2000، 3000 لوکس) به انضمام یک تیمار شاهد (نور طبیعی) در مدت 60 روز، در موسسه تحقیقات اکولوژی خلیج فارس واقع در بندرعباس قرار گرفتند. در پایان دوره، غدد پینه آل استخراج و اندازه و حجم آن ها توسط استرئومیکروسکوپ تعیین گردید. بررسی ها نشان دادند که بیش ترین حجم پینه آل در تیمار شاهد بوده اما اختلاف معنی داری با گروه های تحت نوردهی مشاهده نشد (0/05
    کلیدواژگان: غده پینه آل، دوره نوری، شدت نوری، صافی ماهی لکه سفید (Siganus sutor)
  • سارا حق پرست، رسول قربانی، محمد جواد وثاقی صفحات 195-208
    نقش و اهمیت زئوپلانکتون ها در زنجیره غذایی و هرم اکولوژیک اکوسیستم های تالابی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. از آن جایی که تالاب گمیشان تحت تاثیر پیش روی و پس روی آب دریا قرار دارد، تنوع، تراکم و پراکنش مکانی فون زئوپلانکتونی می تواند بر چرخه مواد در این اکوسیستم تاثیرگذار باشد. لذا در تحقیق حاضر، تنوع و فراوانی فون زئوپلانکتون و عوامل محیطی تاثیرگذار بر آن ها در چهار ایستگاه (مصب گمیشان، زهکش، بندر ترکمن، و سایت میگو) در بهار و تابستان 1390 مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور مقایسه شاخص های تراکم، تنوع و یکنواختی میان بخش های مختلف ایستگاه های مورد مطالعه انجام شده و از آنالیز افزونگی (RDA) جهت تعیین ارتباط و اثر عوامل محیطی بر تراکم گروه های مختلف زئوپلانکتونی استفاده شد. گروه های زئوپلانکتونی شناسایی شده شامل دوکفه ای ها (Pyrgulidae، Scurbicularidae، Cardiidae، و Mytilidae)، کالانویدا، اوستراکودا، فورامینیفورا، نماتودها، شیرونومیده، و گاماریده بودند. در اکثر مقایسات بین بخش های مختلف در هر منطقه نمونه برداری در فصول مورد مطالعه (بهار و تابستان) اختلاف معنی داری از لحاظ شاخص های (J، N، H، λ، S، d) مشاهده نشد (05/0P>). نتایج حاصل از آنالیز افزونگی (RDA) نشان دهنده تفاوت میان ایستگاه های مختلف نمونه برداری از لحاظ پارامترهای فیزیکوشیمیایی تاثیرگذار بر فراوانی زئوپلانکتون ها در هر یک از فصول بهار و تابستان بود.
    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، تنوع و فراوانی، عوامل محیطی، تالاب گمیشان
  • پردیس پهلوانی، صابر وطن دوست، رسول قربانی صفحات 209-219
    این تحقیق از12 مرداد ماه سال 1389 تا 30 تیر 1390 در رودخانه بابلرود استان مازندران بر روی گونه سیاه ماهی جنس gracilis Capoeta capoetaانجام گرفته است.نمونه برداری ها به صورت ماهانه با استفاده از الکتروشوکر صورت گرفت و در مجموع 307 عدد سیاه ماهی صید گردید.متغیرهای طول کل، طول چنگالی، طول استاندارد، وزن بدن، سن، جنسیت، وزن گناد و قطر تخمک اندازه گیری و ثبت شدند. برای تعیین سن از فلس ها استفاده گردید.میانگین طول کل در جنس ماده 62/136میلی متر با انحراف معیار 68/28 و در جنس نر 45/130 میلی متر با انحراف معیار 38/26 بوده است.میانگین وزن کل در جنس ماده 13/40 گرم با انحراف معیار 47/25 و در جنس نر 52/28 گرم با انحراف معیار 16/14 به دست آمد. نمونه ها به گروه های سنی (4،3،2،1،0) تعلق داشتند. بیش ترین تعداد (2/51 در صد) به گروه سنی (3) تعلق داشت. از307نمونه صید شده نسبت جنسی ماده به نر 1به 5 بوده است. میانگین قطر تخمک 85/0میلی متر با انحراف معیار 66/0 بوده است. میانگین هماوری مطلق و نسبی انحراف معیار 2968 و 15/70 با انحراف معیار 53/30 به دست آمد. میانگین GSI برای ماهیان ماده 53/3 با معیار انحراف معیار 98/3 و برای ماهیان نر 11/4 با انحراف معیار 77/3 بود.میانگین ضریب چاقی یا ضریب کیفیت یا CF در ماهیان ماده 41/1 با انحراف معیار 17/0و برای ماهیان نر 27/1 با انحراف معیار 84/1به دست آمد.
    کلیدواژگان: تولیدمثل، سیاه ماهی capoeta capoeta gracilis، بابلرود
  • میلاد شکری، محمدرضا احمدی، حسین رحمانی، احسان کامرانی صفحات 221-230
    ارزیابی زیستی 80 کیلومتر از رودخانه تجن براساس ساختار جمعیت بی مهرگان کفزی و شاخص BMWP به صورت ماهانه از مهر 1390 تا شهریور 1391 انجام گردید. نمونه برداری از بی مهرگان کفزی به وسیله نمونه بردار سوربر (به مساحت 1/0 مترمربع و چشمه تور 60 میکرون) در 6 ایستگاه با 3 تکرار انجام شد. نمونه های صید شده در فرمالین 4% تثبیت و به آزمایشگاه منتقل شد.
    بی مهرگان کفزی شناسایی شده به کمک کلید شناسایی معتبر متعلق به 32 جنس، 30 خانواده و 12 راسته بودند. ترکیب جمعیت بی مهرگان کفزی نشان داد، لارو حشرات آبزی در همه ایستگاه ها غالب بود و گروه های حساس به آلودگی (EPT[1]) جمعیت غالب را در ایستگاه های 1، 3، 4 و 6 تشکیل می دهند که نسبت به سایر ایستگاه ها دارای تفاوت معنی داری می باشد (05/0≥p)، براساس طبقه بندی شاخص BMWP ایستگاه های مطالعاتی در 3 طبقه کیفی خوب، متوسط و بد قرار گرفتند و حداکثر مقدار این شاخص در فصل بهار، در ایستگاه 1 و حداقل آن در ایستگاه 5، در فصل تابستان می باشد. حداکثر فراوانی بی مهرگان کفزی در فصل زمستان در ایستگاه 3 که با سایر ایستگاه ها دارای اختلاف معنی داری می باشد (05/0≥p)، و حداقل آن در ایستگاه 5 در فصل زمستان مشاهده گردید. ترکیب جمعیت بی مهرگان کفزی، شاخص های فراوانی، درصد EPT و BMWP نشان دادند که ایستگاه های 5، 6 و 2 در وضعیت کیفی مناسبی قرار ندارند.
    کلیدواژگان: بی مهرگان کفزی، ترکیب جمعیت، شاخص BMWP، رودخانه تجن
  • مهرداد شیرین آبادی، عباس متین فر، ابوالقاسم کمالی، همایون حسین زاده صحافی صفحات 231-240
    در تحقیق حاضر، اثرات تغییر در مدت زمان تابش روزانه نور بر سطح رسیدگی جنسی صافی ماهی لکه سفید، Siganus sutor مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 100 عدد ماهی بالغ (طول کل: 12/2±4/306 میلی متر؛ وزن بدن: 45/8±5/401 گرم) از سواحل صخره ای جزیره لاوان صید شد. ماهیان با تراکم 5 عدد و سه تکرار بصورت تصادفی درون تانک های 300 لیتری جای گرفتند و به مدت 60 روز در فصل پیش از تخمریزی تحت تاثیر سه دوره نوری 8، 12 و 16 ساعت با شدت نور ثابت 2000 لوکس پرورش یافتند. پس از اتمام دوره نوردهی، میانگین شاخص گنادی-بدنی برای سه تیمار مذکور در جنس ماده به ترتیب 34/0± 03/2، 0± 83/5 و 80/0± 39/10 درصد و در جنس نر به ترتیب 43/0± 15/8، 52/1± 91/13 و 41/0± 56/14 درصد محاسبه شد که اختلاف حاصل میان طول روز 8 و 16 ساعت در هر دو جنس معنی دار بود (P < 0/05). از نظر بافت شناسی، تخمدان ماهیان ماده متناسب با افزایش طول روز به ترتیب در مراحل 3، 4 و 5 رسیدگی جنسی قرار داشتند اما بیضه های ماهیان نر در تمام تیمارها به مرحله 5 رسیده بودند. در نظر قرار دادن مجموع این نتایج ثابت می کند که در هر دو جنس صافی ماهی لکه سفید، روند بلوغ تحت تاثیر طول روز بوده و در شدت نور 2000 لوکس با تغییرات افزایشی آن رابطه مستقیم برقرار می کند؛ بطوری که بالاترین سطح رسیدگی جنسی در ماهیانی مشاهده می شود که تحت طولانی ترین مدت زمان تابش روزانه نور (16 ساعت) قرار گرفته بودند.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، بیضه، تخمدان، صافی ماهی لکه سفید، Siganus sutor، طول روز
  • مرضیه جعفری نعیمی، احسان کامرانی، احمد نوری، تهمینه آناهید صفحات 245-248
  • جواد عمارلو، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر صفحات 249-255
|
  • Hossein Varasteh Moradi, Hoda Khoshzaher, Mehrdad Boorchi Pages 1-10
    This study focuses on the different edge types affecting bird density and diversity in Golestan National Park. Birds and environmental variables were detected within a 25 m radius of each of 73 sampling points. To determine the bird species density and their association with environmental variables, distance sampling method and canonical correspondence analysis was performed respectively. To determine the association of bird diversity indices with environmental variables, the canonical correspondence analysis were performed. Red breasted Flycatcher and Chaffinch, and Nuthatch had the highest density in rangeland and agriculture edges respectively; meanwhile, Chukar and Crested Lark, and Pheasant had the lowest density in river and road edges respectively. At the road edge, Song Thrush, Jay, Syrian Woodpecker, Treecreeper, Black Woodpecker, Coal Tit, Great Tit, and Blue Tit had the positive correlation with the number of trees with dbh 20-50 cm, the number of trees between 10 to 20 m in height, canopy cover, litter depth, and the number of trees with dbh more than 100 cm. Moreover, at the agriculture edge, Nuthatch, Long-tailed Tit, Lesser Spotted Woodpecker, Great Spotted Woodpecker, and Common Redstart showed positive correlation with stone cover, the number of trees with dbh 50-100 cm, and the number of trees with height of less than 10 m. The number of dominant species (N2), Shannon diversity index, and the number of species had the highest values at the road, agriculture, river, and rangeland edges respectively. In contrast, Camargo evenness index had the highest value at the rangeland, river, agriculture, and road edges respectively.
    Keywords: Bird community, Density, Diversity, Edge, Golestan National Park
  • Saltanat Najjar Lashgari, Sohrab Rezvani Gilkolaei, Abolghasem Kamali, Mahdi Soltani Pages 11-18
    Caspian brown trout (Salmo trutta caspius) is one of the nine subspecies of brown trout (Salmo trutta) in the world and is one of the economically important species and endangered in the Caspian Sea. In this study, the genetic diversity of the Caspian brown trout was investigated using microsatellite method. For this purpose, 225 specimens of adult Caspian brown trout were collected from Cheshmeh Killed and Kargan Rud rivers and genomic DNA was extracted using Ammonium Acetate method. The quality and quantity of the extracted DNA was assessed using a horizontal electrophoresis in 1% agarose gel and spectrophotometry methods. The Polymerase Chain Reaction (PCR) was performed using 16 pairs SSR primers and the amplified products were vertical electrophoresis using 6% polyacrylamide gel and were stained using silver nitrate method. DNA bands were scored using Photo- Capt software and produced five polymorphic loci. The mean observed and expected heterozygosity was calculated 0.47±0.09 and 0.61±0.10 respectively and more loci were out of Hardy- Weinberg equilibrium (P<0.001). Analysis of molecular variance (AMOVA) showed significant differences in genetic diversity between and within populations (P<0.01). So there is more than one population in studied rivers that should be considered in restructuring reserves.
    Keywords: Salmo trutta caspius, Genetic diversity, microsatellite
  • Vahid Yaddolahie, Mehdi Shamsaie Mehrgan, Mehran Javaheri Baboli, Hodeis Abbasi Ghadikolaei, Ali Afsar Pages 19-27

    This study investigated by the aim of 60 percent guar crumpled replacement by soy from 345 number of fry Onchorhynchus mykiss Growth and survival indexes by mean weight (82±2 gr) in 5 doze and three replicated (0,25,50,75 and100%) equal to(0,3.88,7.8,11.63 and 15.5% guar crumpled as an protein equivalent within same amount of energy and proteins of diet. Biometries have done from five samples of each treatment once fifteen days till 60 days of study. At The End of test by meager and calculated of final and, increasing weight, amount of diet as fed, food concentration ratio(FCR),special growth rate(SGR), protein efficiency ratio (PER), condition of fattening(CF) and survival rate(SR) results showed; there is significant difference for all growth index except initial weight by replacing guar crumpled in the diet (P>0.05). There is high significant difference in amount of diet as fed, weight increasing and survival rates between treatments brightly (P<0.01). So on, to achieve the useful providing efficiency by the suitable process guar crumpled had less amount of anti feeding effects and could be replaced by soy crumpled as a herbal protein resource.

    Keywords: Diet, Fry rainbow trout, Guar crumpled, Growth, survival indexes
  • Aazam Elhami Rad, Hamid Reza Rezaei, Hossein Varasteh Moradi, Mohammad Kaboli Pages 29-38
    Wildlife habitat selection has been increasingly run into difficulty because of habitats destruction resulted from land changes. Because of easy accessibility, the open habitats have been widely influenced by land changes. The steppe land birds are listed as one of the most endangered species groups in the world. The Black-bellied Sandgrouse (Pterocles orientalis) is one of these species that while suffering from intensive habitat destruction and hunting, there is no enough information about its population ecology within its distribution area. In this survey, Black-bellied Sandgrouse preferred habitats has been studied using logistic regression, with an emphasis on the differences in role of biotopes in habitat selection and importance of habitat change in Shirahmad wildlife refuge.The results highlighted that habitat selection and habitat needs of Sandgrouse is often associated with open farmlands in landscape scale (p< 0.05). This bird avoids from forest and woodland habitats and prefers dry cereal fields and fallows, stubbles and ploughs. Therefore keep and support of traditional agricultural systems and creating fallow regular and balance control of intensive and mechanized cultivation creating in the region that could be have important effect on support the bird generation, is recommended.
    Keywords: Black, bellied Sandgrouse, Habitat preference, Binary logistic regression, Shir Ahmad
  • Tahereh Ebrahimi Yazdan Abaad, Mojgan Emtiazju, Pargol Ghavam Mostafavi, Zahra Sahebi Pages 39-46

    This study was carried out to determinate the acceptable intake without harmful effects due to vanadium in muscle tissue of Strongylura strongylura (Chingo) as the most consumed fish from Bahragan of Persian Gulf and to compare it with global health standards and it`s effects on human. In this research, in winter 1389, 18 samples of Chingo fish in 3 longitudinal group (small, medium and large) from Bahragan area, fishing platform Bahragansar was randomly hunted. Prior measuring of vanadium concentrations in muscle tissue by Atomic absorbtion (Model: 220z, varian-Austrailia) was measured. According to results, the mean concentration of Vanadium in muscle tissue was 2.5091± 1.14201 µg/g w.d. According to the World Health Organization (WHO) intake of Strongylura strongylura (carnivorous species) due to high accumulation of Vanadium, it`s consume is highly limited specially in long length groups. Considering permissible limit of Vanadium determined by World Health Organization (WHO), for an adult person weighted 60 kg, the maximum permissible consumption limit of Strongylura strongylura in big longitudinal group is tantamount to 6.354g.

    Keywords: Strongylura strongylura, Vanadium, Bahragan, Persian Gulf
  • Abbasali Hajibeglou, Mohammad Sudagar, Seyed Abbas Hoseini, Seyed Mehdi Jafari Pages 47-56
    In the present study the effect of different levels of ethanol extract of Corchorus olitorius on reproductive performance and some growth factors in Xiphophorus helleri were studied. Ethanol extract (70%) of plant extracted with microwave and concentrated using the rotary-evaporator. The extract was then powderd using the freez-dryer. The prepared extract was incorporated with the artificial feeds at concentration of 0.0 (A), 200 (B), 400 (C) and 800 (D) mg kg-1 of dry diet and fed to fish for a period of 14 weeks. The results showed that Gonadosomatic index, the weight of female broodstock, length of female broodstock and fry survival was significantly higher in group 3 as compared to other groups (P<0.05). Relative fecundity was lowest in group A. The results of the relative fecundity showed that there was no significant difference (P>0.05) between group A and B and also between C and D. The length and weight of fry in groups 3 and 4 were significantly higher than other groups (P<0.05). The gonadosomatic index was found lower in group 1 and 2 as compared to other groups. Moreover, no significant differences in the sex ratio were observed within the experimental groups (P>0.05).
    Keywords: Xiphophorus heller, Corchorus olitorius, Reproductive performance, Relative fecundity, Growth
  • Mostafa Bahrebar, Hedayat Yavar Moghadam, Ahmad Bahrebar, Ali Bahrebar Pages 57-64
    Nowadays, to get rid of the side effects of chemical drugs, the use of medicinal plants is taken into consideration. Therefore, the present study examined the effects of the hydroalcoholic leaf extract of Vitex (Vitex agnus-castus) on the serum testosterone levels in male rats. For this purpose, 45 adult male Charles river strain rats with weight approximately about 210 to 250 g were divided to 3 groups including first experimental group (20 mg/day extract), second experimental group (40 mg/day extract), and sham group (2 ml distilled water/day). Extraction was performed using maceration method. For one month, dried leaf extraction, with two doses were dissolved in 2 ml of distilled water daily then given to groups of experimental rats by oral syringe with needle-gag doses and distilled water alone was given to sham group. At the end, the animal was anaesthetized by inhalation of ether and the blood was taken off from its heart. Serum concentration of testosterone was measured by ELISA. Data were analyzed using One Way ANOVA, Tukey test and SPSS Software. Results of this study were showed that serum levels of testosterone in the male rats in all three groups (sham, experimental 1 and experimental 2) in comparison to each other, had a significant difference (P<0.05). Tukey test analysis was showed that mean serum concentration of testosterone increased significantly in both experimental groups (1 and 2) in compared with sham group and decreased in the experimental group 2 (high dose) in compared with experimental group 1 (low dose) (P <0.05). By findings of this study concluded that sex hormone-like compounds present in the extract of Vitex (V. agnus-castus) were influenced on the hypothalamic - pituitary -gonad axis through dose dependent molecular or feedback mechanisms which a significant changes were caused in the serum levels of testosterone in the male rats.
    Keywords: Vitex agnus, castus, Testosterone, Hydro, Alcoholic Leaf Extract
  • Roghieh Safari, Ali Shabani, Mohammad Reza Imanpour Pages 65-76
    The increasing levels of pollutants like heavy metals has destructive impact on aquatic organisms, ecosystems and indirectly on human life. The effect of sub lethal doses of CdCl2 (0.05, 0.1and 0.2 LC50) on some blood parameters of stress were investigated in Juveniles of Acipenser persicus during 14 days. The Result showed that the level of Aspartate Aminotransferase (AST) increased significantly (P<0.05) from 225.5±4.5 to 262.7±6.4 IU/L during the first 4 days. This trend was also observed in Alanin Aminotransferase (ALT) (13±1- 30.67±1.52 IU/L) and Lactate dehydrogenase (LDH) (1271±17.78-1496±6.08 U/L). A non-significant decrease was observed in the three aforesaid parameters from day 4 up to day 14 (P>0.05). Comparatively, the increased level of AST, ALT and LDH were found to be more at higher dose (0.2 LC50) than that of other sub-lethal doses. Glucose level showed a significant increase (P<0.05) up to day 4 and then indicated a moderate decrease up to day 14. The highest level of cortisol revealed on day 1 in the all studied treated dosages. Results showed that biochemical parameters can use as a promising biomarker for Cd contamination monitoring in Acipenser persicus.
    Keywords: Persian sturgeon (Acipenser persicus), Cadmium chloride, Glucose, Cortisol
  • Nasim Sadat Hosseini Madani, Narges Mooraki, Amir Ali Anvar, Hamed Manuchehri Pages 77-84
    This research was conducted to define the optimum dietary protein level on the growth performance and nutritional parameters Green terror (Andinocara rivulatus). In this regard, 90 Green terror fish with average weight and length of 3.93±0.20 (g) and 4.73±0.26 (Cm) were used. The hypotheses were studied with three tests isocaloric ration containing 35, 40 and 45% protein each with three replications formulated with software Win feed 2.8. Along the period, the fish were biometry every 21 days to compare their growth rates at each treatment, and after 84 days Results showed that the fish fed with 45% protein level had better growth performance, PER, FCR, condition factor and survival rate specification, and they showed statistically significant differences with the other protein treatments (P<0.05).
    Keywords: Protein, Green terror(Andinocara rivulatus), Growth performance, Nutritional parameters
  • Masoumeh Motamedi Joibari, Homayoun Khazali Pages 85-91
    Polycystic ovary syndrome (PCOs) is an endocrine disease that is related to obesity and major metabolic syndromes. Ghrelin is a neuropeptide that plays a key role in metabolism. In this study, we compared the expression of ghrelin and GHS-R mRNA by Quantitative Real-time PCR method in PCOs induced by intramuscular injection of Estradiol valerat (EV) rats versus normal rats in order to determine the role of ghrelin in pathogenesis of PCOs. 48 intake female wistar rats were divided in 2 groups. In group 1, rats received an i.m. injection of 0.4 mg EV in 2 ml oil, 60 days before study day to induce PCOs. Rats in group 2 were remained intact. In study day, rats in each group divided (proestrous, estrous, diestrous1 and diestrous2) by vaginal smear test. Ovaries were isolated then Ghrelin, and ghrelin receptor expressions were assayed by Quantitative Real Time PCR. ghrelin mRNA expression in PCOs rats was significantly lower than normal rats in distrours 1 and 2 but was significantly increased in proestrous and estrus versus normal rats. Also there is no cyclic pattern of Ghrelin expression in rats with PCOs. There is no detectable change in GHS-R1a in normal and PCOs rats.
    Keywords: Polycystic Ovary syndrome, ghrelin, ghrelin receptor
  • Godarz Jafari, Ramin Manaffar, Samad Zare Pages 93-101
    Biotechnological enhancing of growth, survival and tolerance of aquatic animals against to environmental stress, especially at larval stage of animals, is one of the important research topics. Stimulation of heat shock proteins is one the alternatives which can be exchanged with antibiotic and vaccines consumption. The present research aimed to study the effect of feeding of Artemia with HSP stimulated in unicellular yeast against environmental stresses. The study was conducted with stimulating of HSP with high salinity and temperature stresses. After ensuring of up-regulation the HSP in the yeast by SDS-Page methods, both species of Artemia were fed by the yeast and unicellular algae Dunaliella tertiolecta. 20 days culture period using this food revealed the positive effect of HSP on growth and stress tolerance of Artemia at environmental sever stresses of 250 g/l and 34°C (p<0.05).
    Keywords: Artemia, HSP, Growth, Stress, Survival, Yeast
  • Zahra Hosseinpour, Mohamadabadi, Mansoureh Malekian, Noorollah Mirghaffari Pages 103-111

    Mercury is a toxic heavy metal and is stable in the environment which can enter the living organisms through various ways. Bioaccumulation of mercury in birds has several impacts including nephron toxicity, kidney lesions and can lead to bird death. In the current studybioaccumulation of mercury was investigated in kidney, liver and tail feathers of 40 birds collected at three sites in Isfahan province belonging to three bird orders: Charadriiformes, Passeriformes and Columbiformes. Mercury level in tail feather, liver and kidney of aquatic birds averaged at about 4290, 3056 and 2704 ppb respectively and significantly (p < 0.05) higher than the mercury amount in the same organs (770, 816 and 519 ppb) of terrestrial species. In aquatic birds, tail feather with the average amount of 4290 ppb and in non aquatic birds, liver with the average of 816.64 ppb showed the highest amount of mercury. Charadriiformes had significantly (p = 0.0001) higher amount of mercury in their organs compared to the other two orders. Among the bird's families, Sternidae and Laridae showed significantly higher amount of mercury in their organs. The results can be an indicative of mercury presence in the Zayandehroud River, therefore it is necessary to monitor and manage heavy metals in the river.

    Keywords: mercury, birds, Zayandehroud, liver, kidney, feather
  • Ahmad Nosrati Movafagh, Sekineh Yeganeh, Somayeh Soltanzadeh, Ali Razgardani Sharahi Pages 113-119
    This study was conducted to investigate the effect of different levels of Red Pepper (Caspicum annum) in the diet of Zebrafish (Danio rerio) on the growth performance and survival. 225 zebra fish (average initial weight 0.02 ± 0.005 g) were randomly divided in 15 aquarium (15L) and triplicate groups. Practical-type diets containing 0(control diet), 2.5, 5, 10 and 15% red pepper were fed to zebra fish for 56 days. At the end of the experiment was evaluated the growth parameters such as weight gain (WG), daily growth rate (DGR), specific growth rate (SGR), percentage body weight gain (% BWG), feed conversion ratio (FCR), condition factor (CF) and survival. Result was showed no significant difference among all treatments on the growth parameters and survival of zebra fish (P>0.05), although the highest contents of final weight and growth performance were observed in fish fed 5% red pepper (P>0.05).
    Keywords: Red Pepper (Caspicum annum), Zebra fish (Danio rerio), Growth parameters, survival
  • Fahime Azizi *, Majidreza Khoshkholgh, Hossein Rahmani, Masoud Sattari, Hossein Anvarifar Pages 121-134
    This study was designed to evaluate population dynamic in the Tajan river and investigation Shahid-Rajaei dam effects upon Alburnoides sp.. A total 621 fish specimens during 9 month were collected by electeroshocker set that 508 individual related to up stream station and 113 individual related to down stream station. The mean fork length and weight of this species in upstream was 49.11± 11.95 cm, 3.29 ±2.69 gr and in downstream was 52.94± 11.93 cm, 3. 92 ±2.96 gr, respectively. Univariate analysis (One-Way ANOVA) of length between two stations showed significant differences while weight and condition factor only in male showed significant differences (P≤0.05). The age of the female samples in upstream of the dam in 4 class ranged from 0+ to 3+ years while other (male in upstream, male and female in downstream) samples in 3 class ranged from 0+ to 2+ years. Sex rate of male: female in up- and down stream were 57.9:42.1 and 61.3:38.7, respectively that shown female were dominant in two stations. We observed an isometric growth pattern in males caught in downstream and positive allometric in the rest of fishes andValue of condition factor in both stations were above of 2.
    Keywords: Alburnoides sp, Population dynamics, Growth parameters, Bertalanffy, Condition factor, Tajan River
  • Maryam Morovati, Mahmoud Karami, Mohammad Kaboli, Zahra Rousta, Mohammad Javade Shorakaei Pages 135-149
    Ovis orientalis is a species from the Artiodactyla order and the Bovidae family. The subspecies of Ovis orientalis are classified as Vulnerable (VU) on the IUCN Red List. Dare Anjir wildlife refuge is the best and safest habitats of this species in the center of Iran. The present study is done with the aim of determining the effective factors in the presence of Ovis orientalis using MAXENT during 2012 to 2013 for seasons winter (cold period), spring (lambing), summer (hot and dry period) and autumn (mating period). Environmental factors used in model for three seasons are elevation, Slope, aspect, distance to water resources, distance to plant communities, distance to roads (soily and asphalted) and distance to mines. Results (with used MAXENT Software) show that the most important factor in the presence of Ovis orientalis as one of the most important food resources for Acinonyx jubatus (Asiatic Cheetah) (Critically Endangered) in the study area, in winter, spring, summer and autumn is slope. According to the prediction (with MAXENT Software), north, center and south east areas of Dare Anjir wildlife refuge which are the most suitable habitat for Acinonyx jubatus (Asiatic Cheetah) and its dependent predators for three seasons have the most probability of presence of ovis. The result of the present study could be used in performing conservation and management for increasing suitable habitats in Yazd province.
    Keywords: Ovis orientalis, Habitat Desirability Modeling, Maximum Entropy, Maxent, Dareh Anjir, Wildlife Refuge
  • Tahmineh Soltani, Ahmad Savari, Nasrin Sakhaee, Babak Doostshenas, Abdolmajid Dowraghi Pages 151-159
    This study was done on Hydromedusae in Bahrakan coasts due to identification and calculated of Hydromedusae density. Zooplankton samples collected by plankton net (300μm) from six stations in July, August, October of 2010 and December, February, April of 2011. Environmental parameters such as salinity, pH, temperature and dissolved oxygen were measured. In this study 6 species were identified. Aequorea forskalea, Aequorea sp., Dipleurosoma sp.1, Dipleurosoma sp.2 and Cuvieria sp. are the first report in the Iranian waters of the Persian Gulf. The medusae density was the highest in July (60.97 ± 2.56 N/10m3) and lowest in August (2.01 ± 0.76 N/10m3). The result of Correlation showed that the distribution of medusaes has more correlated with temperature (P<0.01).
    Keywords: Zooplankton, Cnidarian medusa, morphology, Bahrakan, Persian Gulf
  • Seyed Alireza Mirkarimi, Siamak Yousefi Siahkalroodi, Farhad Foroudi Pages 161-166
    This study aimed to evaluate the effects of safflower on skin color and rainbow trout carcasses were implemented. For this purpose was researched a total of 240 fishes ranged in weight from 230±10 gr as a completely randomized design with 4 treatments, 3 replicates and 20 pieces per replicate for 45 days in Khojier station research on June to August 2013. Diets were included a control group, five, ten and fifteen percent of safflower. To perform for colorimetric tests of rainbow trout skin and meat 2 fishes at day 45 randomly caught and a piece of the meat with skin was removed and after 24 hours of freezing, L*(brightness), a*(redness) and b*(yellowness) parameters were evaluated by Minolta CR-400 colorimetric device. In the Colorimetric Results showed that between dorsal muscle parameters L *, a * and b * treatments on compared to control were non-significant difference) P>0/05). The skin colorimetric showed brightness indicator a significant difference in 10% of safflower treatment compared with other treatments (P≤0/05). In conjunction with redness and yellowness indices, treated with 15% safflower showed non-significant increase and decrease, respectively, compared to the control group (P>0/05). This experiment showed that the use of different levels of safflower can be effective in changing the skin color of the rainbow trout.
    Keywords: Rainbow trout (Onchorhyncus mykiss), Safflower (Carthamus tinctorius), Meat, skin
  • Hayedeh Tabasian, Behrouz Behrouzirad Pages 167-176

    Birds as the dominant species in urban ecosystems by increasing the attraction of the park and the satisfaction of its visitors are more attracted to the natural environment, therefore, attracting and protecting birds in urban parks can be one of the objectives of the managers in this area. The purpose of this paper is to examine the motivations of visitors and assessment of avian awareness in Mellat and Pardis parks in Mashhad city. The present study was done by using a questionnaire survey (survey study) and data were collected from 100 visitors in during in the city of Mashhad in the summer and autumn of 2011.In this study, 53% female and 47% male participants and indicated that, 55% of them were somewhat familiar with birds also nature watching was 40% and bird watching was 14% of their favorites in Mellat and Pardis parks. Chi-square test results in 5% level showed there is a significant relationship between occupation and age, sex and level of education and the coming days to visit the park and knowledge of the birds and the coming to the park had no significant differences between gender, age, education and occupation. Thus need to increase green space and provide the content for visitors with the importance of bird conservation and planning and management in raising visitors awareness of birds in urban parks began to rise.

    Keywords: Birds, awareness, Visitor, Questionnaire, Mashhad city, Mellat Park, Pardis Park
  • Samaneh Masoumi, Shahla Jamili, Hassan Niknejad, Ali Mashinchian Pages 177-185
    The present study was performed to determine toxic effects of nanosilver on Red Blood Cells (RBC) and liver tissue of common carp (Cyprinus carpio). In this study, nanosilver with 10-50 nm in size and concentration of 10, 25, 50 and 100 microgram per liter (PPM) is used. Cellular changes of RBC were studied in Neutral Red Retention Assay (NRR) technique using light microscope at the intervals of 15, 30, 60, 90, 120, 150, and 180 minutes after addition of Neutral Red (NR) to the RBC. Simoultaneously, histopathological changes of the liver tissue were also studied using microscope equipped with a camera and computer. The results were compared with a control group and recorded. The results indicated that the nanosilver with 10 PPM concentration has no toxic effects after the addition of NR on RBC, but in concentration of 25 PPM, cell damage was observed. By changing the concentration of 25 PPM to 50 PPM, destruction of red blood cells increased, so that in the 100 PPM concentration, cell lyses was prominent. Nanosilver with 10 PPM concentration had shown relatively mild toxic effects on liver tissue, while shifting the concentration of nanosilver from 10 PPM to 25, 50 and 100 PPM, resulted in increased liver tissue damage. It may be concluded that, severity of toxic effects of nanosilver on fish RBC and the liver tissue are directly related to increased nanosilver concentration and duration of exposure.
    Keywords: Neutral Red (NR), Neutral Red Retention Assay (NRR), nanosilver, common carp (Cyprinus carpio)
  • Farzaneh Qeytaspour, Abbas Matinfar, Mansouerh Gholami Pages 187-193
    This research carried out to study the effects of light intensity and photoperiod on the size of pineal gland of siganus sutor. Nine experimental treatments of artificial lighting conditions including of three different photoperiods (16L/8D), (12L/12D), (8L/16D) and three levels of light intensity including 1000, 2000 and 3000 lux arranged. Natural light sued for control treatment and duration of experiment was 60 days, and research carried out in Persian Gulf Ecological Fisheries Research Center in Bandar Abbas. At the end of study, pineal organs extracted and size and volume of gland measured by using stereomicroscope. The results showed that, volume of control treatment was higher than other treatments, but the difference was not significant (P>0.05).
    Keywords: Pineal organ, Photoperiod, Light intensity, Siganus sutor
  • Sarah Haghparast, Rasul Ghorbani, Mohammad Javad Vesaghi Pages 195-208
    The role and importance of zooplankton in food chain and ecological pyramid of Wetland ecosystems has been remarkably considered. As Gomishan Wetland is affected by the increasing and decreasing of water level, the diversity, density and spatial distribution of zooplankton fauna could influence on the ecosystem cycling of matter. Hence, in the present study, the diversity, density and spatial distribution of zooplankton fauna inhabiting in the Wetland at four stations (Gomishan Estuary, Zehkesh, Bandar Torkman, and Shrimp site) in spring and summer 2011. To do so, comparisons of density, diversity and evenness indices amongst different locations of the studied stations were conducted and RDA analysis was used to investigate the relationship and effect of environmental factors on density of zooplankton taxa. The identified Zooplankton taxa included bivalvia (Pyrgulidae, Scrubicularidae, Cardiidae, and Mytilidae), Calanoida, Ostracoda, Foraminifera, Nematode, Chironomidae, and Gamaridae. For most of comparisons, indices of N, S, d, J, H, λ showed no significant difference (P>0.05) amongst various locations of each sampling station in the studied seasons (spring and summer). Results of RDA analysis showed a difference amongst various sampling stations in affecting physicochemical parameters on zooplankton density at each seasons.
    Keywords: Phytoplankton, Zooplanktons, Gomishan Wetland, Density, distribution
  • Pardis Pahlavani, Saber Vatandoust, Rasul Ghorbani Pages 209-219
    This research was carried out on Capoeta capoeta gracilis, from August 2010 to July 2011.in the Babolrood river of Mazandaran province. The sampling was done monthly and samples were collected by Electroshoker. In total 224 numbers of this kind were caught. Total length,forka length, standard length, body weight, age, sex, gonad weight, and ovum diameter were measured and recorded. Fish scales were used for the determination of age. Total length mean was 146.29 Ml with the standard deviation of 22.79, and 130.76 with the standard deviation of 22.29 in the female and male sex respectively. Total weight mean was 42.63 with the standard deviation of 20.75, and 30.79 with the standard deviation of 16.56 in the female and male sex respectively. Samples belonged to the age groups (0, 1, 2, 3, 4). Most of them (%39.7) belonged to the age group (3). Ovum diameter mean was 0.76 mm with the standard deviation of 0.57in tajan river, were 3603 and 65.56 with the standard deviation of 2796 and 36.7 respectively. The GSI mean was %3.1 with the standard deviation of 3.53, and %3.29 with the standard deviation of 7.21 in the female and male sex respectively. The mean of fatness coefficient or quantity coefficient or CF value was 1.26 with the standard deviation of 0.11, and 1.33 with the standard deviation of 0.91 in the female and male sex respectively.
    Keywords: Capoeta capoeta gracilis, reproduction, Babolrood River, Mazandaran Province
  • Milad Shokri, Mohammad Reza Ahmadi, Hossein Rahmani, Ehsan Kamrani Pages 221-230
    Bioassessment of the Tajan River with using of BMWP index and population structure of macro invertebrates has been done every month in six research stations with three times in each station at a distance of about 80 km from September 2011 to August 2012. Sampling Invertebrates was done by surber sampler (with an area of 0.1 square meters and with 60µ mesh net), and macro invertebrates were indentified belonging to 32 genera, 30 families, 12 orders and 5 classes. Population structure of macro invertebrates showed that aquatic insect´s larvae dominated among identified in all stations, and sensitive taxa to pollution (EPT) was dominant in stations 1, 3, 4 and 6 respectively, that have significant increase than other stations (p≤0.05). Based on BMWP Index results, research stations are classified in 3 qualitative categories, good, moderate and poor. This index has maximum value at station1, in spring season and has minimum value at station 5, in summer season. The maximum abundance of macro invertebrates there was at station 3, in winter season that has significant increase than other stations (p≤0.05), also the minimum of this index was observed at station 5, in winter season. Population structure macro invertebrates and abundance, %EPT and BMWP indices indicated that stations 5, 6 and 2 are not in an appropriate condition qualitatively.
    Keywords: Benthic invertebrates, Population structure, BMWP index, Tajan River
  • Mehrdad Shirinabadi, Abbas Matinfar, Abolghasem Kamali, Homayoun Hosseinzadeh Sahhafi Pages 231-240
    In this study, the effects of photoperiod alternation on the maturational progress of the white spotted rabbit fish (Siganus sutor) were investigated. A hundred adult fish (total length: 306.4 ± 2.12 mm; body weight 401.5 ± 8.45 g) were caught from Lavan Island. They were divided in 300 l tanks (n = 5) and exposed to tree different day length including 8, 12 and 16 h combined with constant 2000 lux light intensity with three replicates during prespawning season. After 60 days, the GSI mean values were 2.03± 0.34%, 5.83± 0% and 10.39± 0.80%, respectively, for females and 8.15± 0.43%, 13.91± 1.52% and 14.56± 0.41%, respectively, for males according to photoperiods. These results showed significant differences between fishes were reared under 8 h and 16 h photoperiods (P<0/05). In the case of gonad histology, the maturity stages of ovaries along with photoperiod increasing were 3, 4 and 5; whereas testes of males reared in all treatments reached to stage 5. These results clear that increasing of light duration from 8 h to 16 h in combination with 2000 lux light intensity have positive relation with the gonadal progress of white spotted rabbit fish in both sexes. Thus, rearing of fish fewer than 16 h day length obtains the highest level of sexual maturity.
    Keywords: histology, Ovary, Photoperiod, Siganus sutor, Testis, White spotted rabbit fish
  • Golnaz Sayyadzadeh, Hamid Reza Esmaeili, Saber Vatandoust Pages 241-244
    The south sisorid catfish, Glyptothorax silviae is an endemic species that has been described from Jarrahi River, Khuzestan province. This species is distributed in west and southwest of Iran including Tigris-Eupherat and Persian Gulf basins. During a study on morphology of 14 collected G. silviae from Saimareh River, Lernaea sp. parasites were observed in the skin at pectoral fins and gills of eight specimens. The prevalence of this ectoparasite was 57.14%. This is the first report on the infection of Glyptothorax silviae with Lernaea which is aparasitic copepod found on the skin and gills of freshwater fishes and has been widely translocated with cultured fish species throughout the various freshwater of the world. Since Glyptothorax silviae is an endemic species, this discovery may provide useful information in conservation of south sisorid catfish and prevent prevalence of this parasite.
    Keywords: Catfish (Glyptothorax silviae), Anchor worm (Lernaea sp.), Saimareh River, Ilam province
  • Marzieh Jafari Naemi, Ehsan Kamrani, Ahmad Noori, Tahmineh Anahid Pages 245-248
    This study was done to assess the nutritional value of snapping shrimp species Alpheus lobidensof the east coast of Hormozgan Province. Sampling was done during the winter and 50 g of living samples were transmitted to the laboratory for measuring the protein, fat, and ash indexes. Analysis of snapping shrimp body composition revealed that 81.22±0.6% protein, 11.48±0.3% fat and 7.28±0.3% ash in dry weight that it had more protein to other live foods used in aquaculture (rotifers, Artemia nauplii, adult brine shrimp, daphnia and mysid) and was comparable to adult Artemia nauplii and mysid. Given the need for protein in shrimp, %23-57 and %40-60 of marine fish, therefore they can be a suitable live food for a period of shrimps and some of marine fish larvae and freshwater fish life.
    Keywords: Snapping shrimp, Nutritional value, protein, lipid, Fish larvae, Shrimp
  • Javad Amarloo, Abbas Esmaili Sari, Nader Bahramifar Pages 249-255
    Balance between benefits and risks of fish consumption, today has become one of the most important public health issue. This is partly because of concerns about dangerous compounds such as PCBs and mercury contamination of fish. Fish Allowable Consumption Rate is used as a way to balance the risk of fish consuming with health benefits which are provided by a diet containing seafood. In present study, total mercury concentration in muscle of Pike (Esox lucius), Common Carp (Cyprinus carpio) and Perch (Sander lucioperca), were measured to determined the Allowable Consumption Rate and compare mercury level with threshold level proposed by EPA, WHO, FAO and FDA. For this purpose, 20 samples of each species in different sizes were caught from Anzali wetland in February 2011. After measuring length and weight of samples, the Mercury concentration was determined using an advance mercury analyzer according to ASTM D-6722. The average of mercury concentration in Pike, Common Carp and Perch was 334.47, 208.81 and 127.28 µg kg-1 wet weights respectively. Mercury in muscle of Pike was more than EPA threshold level (300 µg kg-1). A positive significant correlation was observed between mercury concentration and weight and length of fish (p<0.05). The Allowable Consumption Rate for consumers with different body weights was obtained using EPA methodology and shown that consumption of fish species, especially Pike, is associated with limitations.
    Keywords: Mercury, Consumption Rate, Muscle, Anzali Wetland
  • Mohsen Ranjbaran, Farzad Sotohian Pages 257-264
    Behavioral activities of the mudskipper were observed in the intertidal zone around Qeshm island Coast, south of Iran. Intertidal zone is broad, and comprise of creeks, muddy flat and vegetated by mangro veudy area which are hospitable for the mudskippers. Different types of biogenic activities are observed such as crawling, pellet making, grazing and burrowing. The crawling activity is part of movement of the mudskipper from one burrow to another burrow and pellet making activity is part of burrow modification. The grazing activity is feeding on the surface mud after receding of tide and exposure of the tidal flat by left and right movement of the front part of the body. In the muddy sediments mudskipper produced circular to oval rimmed muddy lumps as surface expression around the burrows and further produced funnel shape depression and downward extended cylindrical holes, while in the runnels burrows are usually small and simple. In all, behavioral structure produced by the mudskipper marks the combined activity of dwelling, feeding and grazing.
    Keywords: Mudskipper, Tidal flat, Burrow, Crawling, Qeshm Island, Iran