فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال هشتم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال هشتم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/06
  • تعداد عناوین: 29
|
  • علی رضایی، محمد کابلی*، سهراب اشرفی، حسن اکبری صفحات 1-8
    پلنگ ایرانی یکی از بزرگ ترین زیرگونه های پلنگ در دنیا محسوب می شود که در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت در معرض خطر انقراض CR معرفی شده است. امروزه جمعیت پلنگ ایرانی در فلات ایران به شدت کاهش یافته و به جمعیت های لکه لکه و منزوی از یکدیگر تبدیل شده است. منطقه حفاظت شده کوه بافق در میان فلات مرکزی ایران یکی از خشک ترین زیستگاه های پلنگ ایرانی است که جمعیت مطلوبی از این گونه را هم چون یک جزیره حفظ کرده است. از آن جایی که اغلب گوشت خواران به واسطه رژیم غذایی شان محدود شده اند بنابراین مطالعه آشیان بوم شناختی پلنگ در این زیستگاه جهت برنامه ریزی حفاظتی از این گونه بسیار حیاتی و جالب توجه می باشد. تاکنون مطالعه ای بر روی آشیان بوم شناختی این زیرگونه صورت نگرفته است. در این مطالعه از روش تجزیه سرگین برای شناسایی طعمه های مصرف شده توسط پلنگ استفاده گردید و با استفاده از دو شاخص لوینز و شانون- وینر پهنای آشیان بوم شناختی غذایی پلنگ محاسبه شد. این مطالعه در طی چهار فصل از تابستان 1391 تا تابستان 1392 به طول انجامید و 127 نمونه سرگین مورد مطالعه قرار گرفت. در مجموع 11 آیتم غذایی در نمونه های سرگین پلنگ شناسایی شد که در این بین کل و بز و سپس قوچ و میش بیش ترین فراوانی حضور73/23 و 20/47 را در رژیم غذایی پلنگ تشکیل می دهند. هم چنین جوندگان نیز فروانی حضور 3/15 قابل توجهی در رژیم غذایی پلنگ دارند. این مطالعه نشان داد که دام اهلی (بز و شتر) نیز مورد تغذیه پلنگ قرار گرفته اند و این امر می تواند تهدیدی جدی برای حفاظت از این گونه در آینده به شمار رود. در منطقه حفاظت شده کوه بافق پهنای آشیان بوم شناختی غذایی پلنگ با استفاده از نمایه لوینز و شانون- وینر به ترتیب 0/11 و 0/48 محاسبه شد. به نظر می رسد که دو عامل تنوع و تراکم پایین طعمه های بالقوه و هم چنین دسترسی پذیری بالای طعمه ترجیحی کل و بز باعث کاهش پهنای آشیان اکولوژیک پلنگ در منطقه حفاظت شده کوه بافق شده است.
    کلیدواژگان: پلنگ ایرانی، پهنای آشیان بوم شناختی، تجزیه سرگین، منطقه حفاظت شده کوه بافق، رژیم غذایی
  • راضیه دوره گر زواره *، سیما فاخران اصفهانی، علیرضا سفیانیان، محمودرضا همامی صفحات 9-16
    بسیاری از مناطق حفاظت شده که از نظر اکولوژیکی دارای ارزش بالایی هستند به دلیل شدت آشفتگی های انسانی در امان نبوده اند. پارک ملی خجیر نیز تحت تاثیر آشفتگی ها وتعارضات شدیدی قرار گرفته است. بهترین راه برای به حداقل رساندن آسیب های ناشی ازحضور انسان، بهسازی اکولوژیکی تشخیص داده شده است. هدف اصلی این مطالعه تعیین معیارها و زیرمعیارهای لازم و سپس تعیین اهمیت آن ها نسبت به یکدیگر جهت الویت بندی مناطق نیازمند به بهسازی اکولوژیکی بوده است. پس از بررسی منطقه و برداشت اطلاعات لازم و هم چنین مطالعه مراجع علمی مرتبط، معیارهای مهم شناسایی و با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی ساختار حل مسئله شکل گرفت. در ادامه پایگاه داده ها شامل لایه های معیار تشکیل شد. به منظور کسب اهمیت معیارها که در دو گروه اصلی بیوفیزیکی و آشفتگی ها جای گرفتند، با استفاده از پرسشنامه نظر کارشناسان خبره گردآوری گردید و داده های به دست آمده در نرم افزار Expert choice مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. معیار آشفتگی ها با وزن 0/712 از اهمیت بیش تری نسبت به معیار بیوفیزیکی برخوردار بود که نشان از اثر مهم آشفتگی ها در تصمیم گیری ها می باشد.
    کلیدواژگان: بهسازی اکولوژیکی، پارک ملی خجیر، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، معیار
  • بتول اصغری اسفدن *، سعید زره داران، یوسف جعفری آهنگری، سعید حسنی، الیاس لطفی صفحات 17-22
    تقویت سیستم ایمنی در جلوگیری از تلفات و افزایش راندمان تولید موثر است. راه های مختلفی برای بالا بردن کارایی سیستم ایمنی وجود دارد و تحقیقات زیادی هم در این زمینه صورت گرفته است. بدین منظور در تحقیق حاضر با استفاده از اطلاعات مربوط به تعداد سلول های خونی از قبیل هتروفیل، لیمفوسیت، منوسیت، بازوفیل و ائوزینوفیل، 196 بلدرچین ژاپنی (98 عدد جنس ماده، 98 عدد جنس نر) در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان، تیترآنتی بادی برعلیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) پیش بینی شد. پس از تهیه محلول SRBC، در روز 28 دوره پرورش مقدار 0/5 میلی لیتر محلول 5 درصد SRBC به عضله سینه تزریق شد و هفت روز بعد در روز 35 دوره ی پرورش، خون گیری از سیاهرگ گردنی جهت شمارش سلول های خونی و تیترآنتی بادی برعلیه SRBC انجام شد. تیترآنتی بادی از روش هماگلوتیناسیون جهت بررسی همبستگی بین میزان پیش بینی شده تیترآنتی بادی و میزان اندازه گیری شده در واقعیت انجام شد. حدود 0/1 میلی لیتر خون جهت تهیه گسترش بر روی لام استفاده شد، گسترش با متانول 99/5 درصد تثبیت و در مجاورت هوا خشک شده و بعد از رنگ آمیزی با گیمسای رقیق شده و شستشو، آماده شمارش شد. باتوجه به نتایج حاصل از این تحقیق، افزایش معنی داری درنسبت هتروفیل به لیمفوسیت در جنس ماده نسبت به جنس نرمشاهده شد (0/05 >P). برآورد تیترآنتی بادی کل، تیتر آنتی بادی مقاوم به مرکاپتواتانول (IgG) و تیترآنتی بادی حساس به مرکاپتواتانول (IgM) با استفاده ازمعادله رگرسیونی خطی چندگانه براساس تعداد سلول های خونی در جنس نر و در جنس ماده انجام شد. هم چنین همبستگی بین میزان برآورد شده و واقعی برای انواع تیتر آنتی بادی در دوجنس مثبت و معنی دار به دست آمد (0/05 >P ).
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، سلول های خونی، گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، تیترآنتی بادی
  • طیبه امجدیان*، فرح فرخی، مسعود قنبری، مظفر خزاعی صفحات 23-34
    با کسترش تولید و کاربرد دستگاه های مولد امواج الکترومغناطیسی و به ویژه پیدایش و استفاده همگانی از دستگاه های تلفن همراه،مسئله خطرات احتمالی این امواج به طور فزاینده ای توجه محققین را در حوزه های مختلف زیست شناسی و پزشکی به خود معطوف کرده است و نگرانی گسترده ای از احتمال اثرات سوء امواج مایکروویو ساطع شده از تلفن های همراه وجود دارد. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر امواج تلفن های همراه با دو فرکانس 950 مگاهرتز و 915 مگاهرتز بر بافت بیضه و پروستات در رت های نر بالغ می پردازد. این مطالعه به روش تجربی بر روی 21 سر رت نر بالغ نژاد ویستار با وزن 200-250 گرم انجام شد حیوانات به طور تصادفی به 3 گروه 7 تایی شاهد، گروه مواجهه با فرکانس 950 مگاهرتز و گروه مواجهه با فرکانس 915 مگا هرتز تقسیم شدند. در کلیه گروه ها قطر خارجی و داخلی (لومن) لوله های سمینیفر و ضخامت اپیلیوم و ضخامت تونیکا آلبوژینه اندازه گیری شد و ضریب تمایز لوله ای و ضریب اسپرمیوژنز در لوله های سمینفر بیضه و ضخامت مجاری ترشحی پروستات بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون واریانسیک طرفه و تستتوکی و به وسیله نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شدند. هیچ گونه اختلاف معنی داری بین وزن موش ها و بیضه ها در بین گروه ها مشاهده نشد و قطر لوله های سمینیفر و ضخامت اپیتلیوم و ضخامت تونیکا آلبوژینه در گروه های آزمایش در مقایسه با شاهد کاهش معنی داری داشت (0/05>P) و هم چنین ضریب تمایز لوله ای و ضریب اسپرمیوژنزو ضخامت اپیتلیوم مجاری پروستات در گروه آزمایش در مقایسه با شاهد کاهش معنی داری داشت. (0/05>P). نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان می دهد که مواجهه با امواج تلفن های همراه باعث کاهش وزن پروستات شده و می تواند قطر لوله های سمینیفر، ضخامت اپیتلیوم و ضخامت تونیکاآلبوژینه را در بافت بیضه کاهش دهد و ضخامت مجاری پروستات را نیز کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، بیضه، پروستات، موش صحرایی نر
  • ملیحه طالب الحسینی*، همایون خزعلی صفحات 35-44
    ارتباط نزدیکی بین متابولیسم و محور تولیدمثلی هیپوتالاموس-هیپوفیز- گناد وجود دارد و اغلب هورمون های پپتیدی کنترل کننده متابولیسم در تنظیم محور تولیدمثل نیز نقش مهمی دارند. گالانین پپتیدی است که در هسته های هیپوتالاموس بیان می شود و در کنترل تغذیه، شناخت، وضعیت روانی و تولیدمثل درگیر می باشد. در مطالعه حاضر اثر تزریق درون بطن مغزی گالانین بر میزان بیان ژن LH، میانگین غلظت LH و تستوسترون مورد بررسی قرار گرفت. بیست و پنج راس موش نر نژاد ویستار در 5 گروه (هر گروه 5 راس) سالین، گالانین(0/63 نانومول)، گالانین (1 نانومول)، گالانتید و گالانین+گالانتید از طریق بطن سوم مغز دریافت کردند. 30 و 60 دقیقه پس از تزریق خون گیری انجام شد. 4 ساعت پس از تزریق غده هیپوفیز خارج و میزان βLHmRNA جهت بررسی بیان هورمون لوتئینه کننده (LH)توسط پی سی آر نیمه کمی اندازه گیری شد. غلظت سرمی هورمون LH و تستوسترون توسط کیت رت و با استفاده از روش رادیوایمنواسی اندازه گیری شد. گالانین باعث افزایش معنی دار(0/05>p) میانگین غلطت LH و تستوسترون در مقایسه با سالین گردید. تزریق گالانین +گالانتید باعث افزایش معنی دار میانگین غلطت LH و تستوسترون در مقایسه با سالین و گالانتید نگردید. میزان بیان βLHmRNA توسط گالانین در مقایسه با سالین افزایش یافت. در تزریق گالانین+گالانتید افزایش معنی داری در بیان βLHmRNA در مقایسه با سالین و گالانتید مشاهده نگردید. گالانین نقش مهمی در کنترل هورمونی محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد دارد. گالانین احتمالا ترشح و بیان LH را از طریق مکانیسم های مستقیم و غیر مستقیم تنظیم می کند.
    کلیدواژگان: گالانین، LH، تستوسترون، بیان LHmRNA
  • فاطمه فرج الهی*، وحید نجاتی صفحات 43-50
    براساس گزارشات اخیر فواید روغن جوانه گندم به ویتامین E بالا و خواص آنتی اکسیدانتی آن نسبت داده شده است . لذا این مطالعه به منظور بررسی اثر آن بر فاکتورهای تولید مثل پس از القاء PCOS [1] در موش انجام شد. در این مطالعه 36 موش سوری ماده باسیکل جنسی منظم به 4 گروه 9 تایی:شاهد ، شاهد درمان،PCT،[2] PCO[3] تقسیم شدند. در گروه های PCT ،PCOجهت القاءPCOS تزریق زیر پوستی هورمون استرادیول والرات با دوز 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن انجام شد. گروه های شاهددرمان وPCTبه مدت 63 روز میزان 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن روغن را از طریق گاواژ دریافت کردند. در پایان 3±60 خون گیری از قلب انجام و سطح سرمی هورمون ها ی استروژن، پروژسترون به روش الایزا تعیین شد. تخمدان ها خارج شده و پس از برش های بافتی توسط میکروسکوپ مورد مطالعه قرار گرفتند. افزایش معنی داری در میزان استروژن و کاهش پروژسترون در گروه PCO دیده شد(0/05>p). پروژسترون در گروه های درمان شده و وزن تخمدان ها در گروه PCO نیز افزایش معنی داری یافت (0/05>p)، در گروه PCT(PCO درمان شده با جوانه ، کاهش یافته بود. هم چنین کاهش و افزایش معنی داری در میزان فولیکول های کیستیک، جسم زرد و گراف در PCTنسبت به PCO یافت شد (0/05>p).
    کلیدواژگان: استروژن، پروژسترون، پلی کیستیک، فولیکوژنز، موش
  • سیدسجاد حجازی صفحات 51-56
    دارچین گیاهی با نام علمی سیناموموم زینالیکوم می باشد و یکی از مهم ترین آن ها افزایش میل جنسی می باشد. هدف از این مطالعه اثر عصاره هیدروالکلی دارچین بر تغییرات هیستومورفومتری بیضه و محور هورمونی هیپوفیز- گنادی در موش سوری بود. 30سر موش سوری نژاد بالبی سی با وزن تقریبی 25 الی 30 گرم در گروه شاهد و تیمار دارچین به طور تصادفی تقسیم شدند. به موش های مورد مطالعه در این گروه، عصاره هیدروالکلی دارچین با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرمبه صورت داخل صفاقی (یک روز درمیان) به مدت یک ماه تزریق شد. موش های گروه شاهد با دوز مشابه سرم فیزیولوزی تزریق شدند. میزان سطح هورمون های هیپوفیز- گنادی در گروه های مختلف اندازه گیری شد. داده ها به صورتمیانگین±انحراف معیاربیان شدند و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماریآزمون تی بین دو گروه انجام گرفت. عصاره هیدروالکلی دارچین به طور معنی داری باعث افزایش هورمون هایLH ، FSH و تستسترون شد (0/05>p). ازدیگر نتایج به دست آمده، افزایش تراکم سلول های لایدیگ و گسترش عروق خونی در فضاهای بینابینی و زیر کپسول در گروه مداخله ای دارچین بود. از این رو می توان نتیجه گرفت که این عصاره محرک خوبی برای اسپرماتوژنز است.
    کلیدواژگان: بیضه، تستسترون، دارچین، موش سوری
  • سید نادر آلبوشوکه، مجتبی طهمورث پور *، محمدرضا نصیری صفحات 59-64
    هدف این پژوهش بررسی و تعیین توالی نوکلئوتیدی 7 ژن tRNA در ژنوم میتوکندری مرغ بومی خراسان و شناسایی جهش های احتمالی در آن بود. بدین منظور پس از نمونه گیری و استخراج DNA از خون، این بخش از ژنوم با استفاده از آغازگرهای اختصاصی تکثیر و در پلاسمید pTG19-T در سویه DH5α باکتری اشیریشیاکولای همسانه سازی گردید. در نهایت پلاسمید نوترکیب از یک کلونی نوترکیب استخراج و پس از خالص سازی توالی یابی شد. نتایج هم ردیفی نوکلئوتیدی این توالی شباهت 100درصد با توالی مشابه در ژنوم نوکلئوتیدی مرغ مرجع (مرغ اهلی با شماره دسترسیx52392.1) را نشان داد. به علاوه در این مطالعه مشخص گردید که مرغ بومی خراسان در توالی های نوکلئوتیدی این 7 ژن با سایر نژاد های گونه مرغ اهلی شباهت 99 درصد دارد. درمقایسه توالی قطعه تولید شده با توالی مشابه در مرغ مرجع، هیچ گونه جهش نوکلئوتیدی مشاهده نشد. ترتیب ژن های tRNA موجود در این قطعه توالی یابی شده، درست مشابه ترتیب این ژن ها در توالی ژنومی میتوکندری مرغ مرجع و به صورت tRNATrp، tRNAAla، tRNAAsn، tRNACys، tRNATyr، ژن COX1، tRNASer، tRNAAsp و ژن COX2 بود.
    کلیدواژگان: همسانه سازی، توالی یابی، tRNA، مرغ بومی خراسان
  • مهتاب یزدانیان، محمد کابلی*، محمود کرمی صفحات 69-74
    زیستگاه به عنوان یکی از مهم ترین عوامل در حفاظت از گونه ها مطرح است و از این رو شناخت ویژگی های زیستگاهی برای تحقق برنامه های حفاظتی امری اجتناب ناپذیر است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل بوم شناختی کوچک مقیاس موثر در استفاده از زیستگاه افعی البرزی (Vipera ebneri) در رشته کوه های البرز انجام گرفته است. نمونه برداری در طی فصول فعالیت گونه در دو سال متوالی 1392-1391 به انجام رسید و تعداد 31 پلات حضور و 33 پلات عدم حضور به ابعاد 12 12 متر برداشت شد. نتایج حاصل از تحلیل آماری براساس روش رگرسیون منطقی دوتایی نشان داد که دامنه هایی با پوشش گیاهی متراکم و پر ازسنگ که در فاصله متناسبی از منابع آبی قرار گرفته اند، مهم ترین متغیرهای تاثیرگذار در انتخاب زیستگاه مطلوب افعی البرزی هستند. نتایج این مطالعه می تواند از طریق شناسایی عوامل موثر در پراکنش گونه، موجب حفظ جمعیت های باقیمانده افعی البرزی و حفاظت از زیستگاه های کلیدی آن شود.
    کلیدواژگان: زیستگاه، عوامل بوم شناختی کوچک مقیاس، استفاده از زیستگاه، افعی البرزی (Vipera ebneri)، رشته کوه های البرز، رگرسیون منطقی دوتایی
  • محمود مهرافروز مایوان*، معصومه شایان مهر صفحات 79-84
    در این تحقیق بندپایان راسته شبه عقرب ها و جورپایان خاکزی و تغییرات جمعیت آن ها به مدت یک سال در خاک جنگل سمسکنده به عنوان بخشی از جنگل های خزری شمال ایران طی زمان های مختلف مورد مطالعه قرار گرفت (1392-1391). نمونه برداری ها از خاک جنگل و به فاصله هر دو ماه یک بار توسط آگر انجام گردید. به منظور تعیین حضور این بندپایان در سطح یا عمق خاک، نمونه های جمع آوری شده به سه بخش شامل خاک برگ، لایه 3-0 سانتی متر و لایه 6-3 سانتی متر زیر خاک برگ تقسیم گردید و بندپایان این سه لایه با استفاده از گرما در قیف برلیز استخراج گردید. بررسی ها نشان داد که چهار گونه از شبه عقرب ها و دو گونه از جورپایان در خاک جنگل سمسکنده حضور دارند. سه گونه از گونه های شبه عقرب های یافت شده برای اولین بار برای فون استان مازندران گزارش می شود. هم چنین بررسی تغییرات جمعیت بندپایان نشان داد که شبه عقرب ها و جورپایان در لایه خاک برگ (در سطح 1% معنی دار) و در ماه مهر بیش ترین جمعیت را دارند در حالی که جمعیت آن ها در لایه 6-3 سانتی متری و در دو ماه آذر و فروردین به کم ترین حد می رسد.
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیت، جنگل خزری، جورپایان، شبه عقرب، فون
  • شهلا نعمت الهیان، علی طرفه، معین الدین مواج پور، سید حسین حسینی مقدم، علیرضا صیداوی* صفحات 85-94
    هفت هیبرید تجاری کرم ابریشم موجود در کشور با چهار هیبرید تجاری وارداتی، در بهار سال 1392 پس از تفریخ در مزارع پرورشی شرکت سهامی پرورش کرم ابریشم ایران، مرکز تحقیقات کرم ابریشم کشور، و نوغان داران منتخب در شهرستان لنگرود پرورش داده شدند. کلیه مراحل پرورشی، با نظارت کارشناسان و تکنسین های شرکت سهامی پرورش کرم ابریشم ایران و مرکز تحقیقات کرم ابریشم کشور انجام شد. پس از اتمام دوره پرورش، پیله های تولیدی جمع آوری گردید و برای صفات تولیدی مورد رکوردگیری قرار گرفته و در نهایت با یکدیگر مقایسه شدند. با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل آمای، اثر هیبرید در همه مکان های پرورشی معنی دار بود، که نشان دهنده عملکرد متفاوت هیبریدها در مکان های پرورشی مختلف بود. از نظر وزن پیله تولیدی هر ده هزار لارو در تمامی مکان های پرورشی، هیبرید خارجی Baiyue*Qiufeng، بیش ترین و هیبرید داخلی 104*103 کم ترین عملکرد را داشت (0/01>P). تفاوت آماری عملکرد سایر هیبریدهای خارجی با دیگر هیبریدهای داخلی معنی دار نبود (0/05P). هم چنین تمام هیبریدهای خارجی به غیر ازHaoyue Jinysong از نظر درصد قشر پیله، ضعیف تر از هیبریدهای داخلی بودند (0/05>P). از نظر درصد پیله های خوب، تمامی هیبریدهای خارجی نسیت به هیبریدهای داخلی به غیر از 32*31 و 31*32، عملکرد بالایی داشتند (0/01>P). درشت ترین پیله ها متعلق به هیبریدهای Haoyue*Jinysong و 32*31 و ریزترین پیله ها به هیبریدهای 31*32، Qiufeng*Baiyue و Xianghui4532*Furong932تعلق داشت (0/01>P).
    کلیدواژگان: کرم ابریشم، پیله، هیبرید داخلی، هیبرید خارجی
  • فاطمه تاج بخش، اصغر عبدلی، حسن رجبی مهام، ایرج هاشم زاده سقرلو *، بهرام کیابی صفحات 95-104
    در این مطالعه که به منظور مقایسه ریخت شناسی گاوماهی عمق زی (Gobiidae: Ponticola bathybius) در سواحل جنوبی دریای خزر انجام شده است، در مجموع 185 قطعه ماهی از سه منطقه بندر انزلی (64 عدد)، سلمان شهر (61 عدد) و میانکاله (60 عدد) به وسیله صید پره در اسفند 1392 و فروردین ماه سال 1393 جمع آوری گردید. 17 نقطه نشانه (Landmark) روی سمت چپ بدن ماهی انتخاب شد و 135 فاصله بین نقاط به روش تراس مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد نه صفت شمارشی نیز شمارش شدند. آزمون DFA بر روی صفات ریخت شناسی نشان داد که افراد سه نمونه جمعیتی از هم مجزا می باشند (0/05>P)، به طوری که در روش گروه بندی Jacknifed، افراد به طور میانگین با صحت 68% به جمعیت های خود منتسب شدند. آزمون NPMANOVA بر روی صفات شمارشی نیز بیان گر جدایی سه نمونه جمعیت از یکدیگر می باشد (0/05 کلیدواژگان: گاوماهی عمق زی، صفات ریخت شناسی، نقطه نشانه، سیستم تراس، دریای خزر
  • نرگس زارعی، سهیل ایگدری*، مظاهر زمانی فرادنبه، غلامرضا نادری صفحات 105-112
    این مطالعه با هدف بررسی رابطه طول بدن گونه سیاه ماهی (Capoeta gracilis) (با انتخاب دو محدوده طولی بزرگ تر از 11 سانتی متر و کوچک تر از 11 سانتی متر) و فاکتورهای مهم زیستگاه شامل ارتفاع (متر)، عمق (سانتی متر)، عرض (متر)، سرعت جریان (متر بر ثانیه)، قطر متوسط متوسط سنگ غالب بستر (سانتی متر) و دمای آب (سانتی گراد) در رودخانه طالقان به اجرا درآمد. دامنه ویژگی های زیستگاهی انتخابی این گونه در دو گروه طولی با توجه به میزان در دسترس بودن هر طبقه از فاکتورهای زیستگاهی مطالعه به دست آمد. با توجه به نتایج، زیستگاه انتخابی دو گروه طولی سیاه ماهی در رودخانه طالقان با یکدیگر متفاوت بودند. نتایج نشان داد که زیستگاه انتخابی گروه طولی دارای طول کل بیش تر از 11 سانتی متر دارای ویژگی های چون ارتفاع بیش تر (0/05>p)، عرض بیش تر (0/01>p)، سرعت جریان بیش تر (0/01>p)، سنگ های بستر نسبتا درشت تر و دمای کم تر (0/01>p) می باشد. زیستگاه انتخابی گروه طولی با طول کل کم تر از 11سانتی متر دارای ویژگی هایی چون ارتفاع کم تر (0/05>p)، عرض کم تر (0/01>p)، سرعت جریان کم تر (0/01>p) و دمای بالاتر (0/01>p) می باشد. وجود شرایط زیستگاهی مناسب در رودخانه طالقان باعث شده است که این رودخانه زیستگاه بسیار عالی برای گروه های سنی مختلف سیاه ماهی باشد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت، فاکتورهای زیستگاهی، سیاه ماهی، طالقان
  • منا ایزدیان، حسین ذوالقرنین *، سیدمحمدباقر نبوی، آریا اشجع اردلان، سیامک یوسفی سیاه کلرودی صفحات 113-120
    کلاد Neogastropoda یکی از راسته های زیررده Caenogastropoda از رده شکم پایان می باشد. خانواده هایی از این کلاد در آب های جنوبی ایران حضور دارند که در این بررسی برای اولین بار به مقایسه های فیلوژنی آن ها و نیز تخمین زمان اشتقاق آن ها پرداخته شد. به این منظور نمونه برداری در سال های 1392 و 1393 در سواحل صخره ای خلیج فارس صورت گرفت. DNAنمونه ها پس از شناسایی مورفولوژیک، استخراج شد، قطعه ژنی زیر واحد I سیتوکروم اکسیدازI (COI) و S rRNA16 تکثیر و سپس توالی یابی گردید. با استفاده از نرم افزارهایPAUP و BEASTآنالیزهای فیلوژنی انجام شد و درخت های فیلوژنی Maximum Parsimony و Bayesianرسم گردید. در مجموع تعداد 7 توالی COI و 3 توالی S16 متعلق به 4 گونه از این کلاد به دست آمد که این توالی ها برای اولین بار از منطقه شمالی خلیج فارس گزارش می شوند. نتایج نشان داد که اعضاء کلاد Neogastropoda حاضر در خلیج فارس، در اواسط دوران ائوسن [1] اشتقاق یافته اند، به طوری که قدمت نیای مشترک کلاد Neogastropoda در این مطالعه در حدود 47 میلیون سال پیش تخمین زده شد. هم چنین بررسی ها کلاد Neogastropoda را یک کلاد مونوفیلتیک معرفی کرد.
    کلیدواژگان: Neogastropoda، سیتوکروم اکسیداز I، فیلوژنی، اشتقاق، خلیج فارس
  • فریدون عوفی *، شهرام دادگر، مهناز ربانی ها صفحات 121-128
    فسیل ماهیان ایران که از ناحیه البرز (مرکزی) شامل استان های تهران، البرز و مازندران، زاگرس (میانی و جنوبی) شامل استان های کرمانشاه، کردستان، همدان، ایلام، لرستان، چهارمحال بختیاری، خوزستان و هم چنین مناطق مرکزی غربی و جنوبی شامل استان های کرمان، اصفهان، فارس و یزد جمع آوری گردیده بود، با هدف بازنگری و اصلاح گونه شناسی و مشخص نمودن دوره زمانی فسیل شدن (Taphonomy) و دیرینه شناسی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. مجموعه نمونه های فسیلی ماهیان مورد مطالعه شامل صفحات استخوانی، دندان، اسکلت (جمجمه و ستون مهره) و فلس در قالب چهار رده طبقه بندی ماهیان صفحه استخوانی (Placoderms) ، غضروفی (Chondrichthyans) ، استخوانی (Osteichthyans) و فلس و شعاع های سخت (Acanthodians) شناسایی و کدبندی گردیدند. از تعداد 125 نمونه فسیلی، تعداد 37 گونه متعلق به 21 خانواده شناسایی شده که نمونه های متعلق به سه خانواده Gonostomatidae، Clupeidae و Dussumieriidae به ترتیب بیش ترین فراوانی فسیل ماهیانرا داشته اند. عمده ترین مناطق پراکنش آن ها در ناحیه زاگرس میانی بوده است. کلیه نمونه ها از گروه فسیل های دریایی در سازندهای رسوبی و آهکی زاگرس یافت شده اند. به لحاظ قدمت نمونه ها، قدیمی ترین مربوط به دوره Mesozoic با 250-200 میلیون سال در سازند بنگستان، و جوان ترین مربوط به دوره Tertiary با 5-2 میلیون سال در سازند مکران بودند.
    کلیدواژگان: فسیل ماهیان، دیرینه شناسی، سازند زمین شناسی، جغرافیای زیستی، نواحی البرز و زاگرس و فلات مرکزی، ایران
  • سید مرتضی حسینی *، سیدعباس حسینی، محمد سوداگر صفحات 129-136
    استفاده از منابع پروتئین گیاهی به جای پروتئین حیوانی در جیره ماهی، می تواند به کاهش هزینه غذا و رفع محدودیت های دسترسی به پروتئین حیوانی کمک نماید. با این حال، اثر استفاده از منابع گیاهی بر ماهی باید بررسی گردد تا مشخص شود چه تاثیری بر فیزیولوژی ماهی دارند. در این تحقیق، اثر سطوح مختلف تورین و متیونین جیره بر شاخص های بیوشیمیایی سرم خون تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus, Borodin, 1897) تغذیه شده با جیره حاوی سطوح بالای پروتئین گیاهی (آرد سویا و گلوتن گندم) ، مطالعه شد. به این منظور، دو آزمایش مجزا انجام شد. در آزمایش اول، ماهیان با جیره های حاوی 1/6-0/05 درصد تورین و 0/84 درصد متیونین تغذیه شدند. در آزمایش دوم، ماهیان با چهار جیره آزمایشی حاوی سطوح مختلف تورین (0/04 و 0/15 درصد) و متیونین (0/7 و 0/92 درصد) تغذیه شدند. پس از شش هفته تغذیه با جیره های فوق، سطوح گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، پروتئین کل، آلبومین و گلبولین سرم خون ماهیان در تیمارهای مختلف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تورین باعث کاهش سطوح سرمی کلسترول و تری گلیسرید گردید. هم چنین، کمبود تورین یا متیونین جیره باعث افزایش سطح گلوکز سرم گردید. تورین و متیونین به طور معنی داری بر سطوح پروتئین کل، آلبومین و گلبولین سرم ماهیان تاثیر گذاشت (0/05<P). نتایج حاکی از این است که تورین و متیونین اثر متقابلی بر خصوصیات بیوشیمیایی سرم تاس ماهی ایرانی دارند.
    کلیدواژگان: تاس ماهی ایرانی، تورین، متیونین، سرم خون
  • شهرام فرقانی * صفحات 137-144
    خانواده پنائیده شاخص های مهمی از ذخایر میگو در سواحل خلیج فارس به حساب می آیند که ذخایر لاروی و تلاش صیادی (SPUE) در سال های 93-1391، هم چنین حداکثر تولید پایدار (MSY) و شاخص حداکثر برداشت واقعی (MCY) در دوازده سال گذشته در سواحل شمال غرب خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس فراوان ترین گونه های لاروی پنائیده قابل شناسایی شده میگوی خنجری (Parapenaeopsis stylifera) با 1806 عدد و کم ترین مقدار از Penaeus میگوی ببری سبز (P. semisulcatus) به تعداد 181 عدد از کل نمونه های برداشت شده را شامل بوده که متوسط تراکم لاروی در ده مترمربع در طول سال 250 عدد در واحد سطح مشاهده گردید، از طرف دیگر با به دست آوردن میانگین شاخص تلاش صیادی بر حسب کیلوگرم بر ساعت (5/57) و میانگین حداکثر برداشت واقعی با دستور کادیما در دوازده سال گذشته (1637/99 تن در سال) و مقایسه آن با متوسط صید (1560/17 تن در سال) در طول زمان ذکر شده علی رغم هماهنگی بین میانگین های این دو شاخص، به دلیل عدم توزیع نرمال هنوز کاهش خط صید با ضریب 0/87 در طول دوازده سال گذشته مشاهده گردید (0/01>p).
    کلیدواژگان: ذخایر، میگو، سواحل شمال غرب، خلیج فارس
  • مهرنوش دریا *، میرمسعود سجادی، ایمان سوری نژاد، لیلا مرحمتی زاده صفحات 145-152
    نقش کلیدی کرم پرتار Perinereis nuntia در رسیدگی جنسی میگوهای خانواده پنائیده، اهمیت دست یابی به تکنیک زیستی تکثیر و پرورش اقتصادی این گونه را در آبزی پروری آشکار می نماید. در تحقیق حاضر اثر چهار تیمار شوری مختلف شامل سطوح شوری 0، 10، 20 و 35 قسمت در هزار بر میزان رشد و درصد بازماندگی این گونه از کرم پرتار در یک دوره پرورشی سه ماهه بررسی شد. تعداد 480 کرم پرتار با میانگین وزن اولیه 0/020± 0/409 گرم در قالب 4 تیمار سطوح مختلف شوری و 3 تکرار، با جیره غذایی جلبک سبز انترومورفا flexuosa (Enteromorpha) Ulva به مدت 12 هفته پرورش داده شدند. نتایج آزمایش بیانگر تاثیر معنی دار سطح شوری آب بر میزان وزن نهایی و درصد بازماندگی کرم پرتار بود (0/05>P). درتیمار شوری صفر قسمت در هزار در پایان دوره آزمایشی تمامی کرم ها تلف شدند. در شوری های 20 و 35 قسمت در هزار وزن نهایی و درصد بازماندگی بیش تری نسبت به تیمار شوری 10 قسمت در هزار دیده شد (0/05>P). با توجه به بیش تر بودن وزن نهایی و درصد بازماندگی در شوری های 20 و 35 قسمت در هزار می توان بسته به شرایط کارگاه و توان دسترسی به آب شور،آب با شوری 20 تا 35 قسمت در هزار را جهت پرورش کرم پرتار Perinereis nuntia پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: کرم پرتار Perinereis nuntia، شوری، جلبک سبز، پرورش، بازماندگی
  • رضوان موسوی ندوشن *، منیر غیاث آبادی صفحات 153-164
    این مطالعه اولین و تنها بررسی انجام شده بر روی دریاچه گهر در ایران بوده که در توالی ماهانه از اردیبهشت ماه 1389 تا اردیبهشت ماه 1390 صورت گرفته است. دریاچه گهر تنها دریاچه مرتفع کوهستانی ایران به فرم Patenoster یا دانه تسبیحی است که در قلب منطقه حفاظت شده اشترانکوه در استان لرستان واقع شده است. هدف از این مطالعه معرفی زئوپلانکتون های راسته کلادوسرا در دریاچه تالابی گهر کوچک (دریاچه اول) بود. به دلیل عمق کم و غلبه گیاهان آبزی در تمام سطح دریاچه، جهت نمونه برداری هم از میان فضاهای بازتر و هم از کناره های گیاهان آبزی، 100 لیتر آب توسط تور پلانکتون گیر 30 میکرون فیلتر گردید. براساس نتایج به دست آمده 14 گونه کلادوسر شناسایی گردید. کلادوسرهای شناسایی شده متعلق به 2 خانواده و 6 جنس و شامل گونه های Simocephalus expinosus var. ،Simocephalus expinosus،Simocephalus vetulus ،Chydorus sphaericus ،Chydorus faviformis، Chydorus latus،Ceriodaphnia reticulata ، Alona quadrangularis، Alona affinis، Alona gutata، Alonella diaphana،Alonella sp. ، Scapholeberis kingi و Pleuroxus hamulatus بودند.
    کلیدواژگان: کلادوسرا، دریاچه دانه تسبیحی، غنای گونه ای، دریاچه گهر کوچک، گیاهان غوطه ور
  • شادی افتخارمعنوی *، رحیم پیغان، مهدی سلطانی، مسعود قربانپورنجفی، آرش قلیانچی لنگرودی صفحات 165-174
    باکتری آئروموناس هیدروفیلا یک باکتری گرم منفی و متحرک است که به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب و زئونوز در ماهیان گرمابی مطرح است. وقوع میزان بالای مرگ و میر در ماهیان، خسارات اقتصادی و مقاومت باکتریایی از عوامل اصلی پیدایش روش های جدید مانند واکسیناسیون علیه آئروموناس هیدروفیلا محسوب می شوند. با توجه به مطالعات اخیر پروتئین غشای خارجی OmpTS فاکتور حدت باکتری آئروموناس هیدروفیلابوده و نظر به اهمیت سپتی سمی های باکتریایی ناشی از آئروموناس هیدروفیلا بررسی بیوانفورماتیکی و ساختاری این پروتئین در راستای ایمن سازی ماهی ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه باکتری آئروموناس هیدروفیلا جدا شده از کلیه تاس ماهی ایرانی (Acipenser persicus) بیمار با استفاده از آزمایش های بیوشیمیایی از جمله اکسیداز، کاتالاز، TSI، SIM، آسکولین، نیترات و هیدرولیز قند ها، مورد بررسی قرار گرفته و یک جفت پرایمر اختصاصی از OmpTS طراحی شده و محصول واکنش زنجیره ای پلیمراز جهت تایید تعیین توالی گردید. به منظور دسترسی به اطلاعات بیش تر در مورد ساختار و خصوصیات این پروتئین درخت تکاملی و ساختار های این پروتئین (اول، دوم و سوم) رسم گردیدند. آزمایش های بیوشیمیایی و تعیین توالی محصول PCR موید باکتری آئروموناس هیدروفیلا جدا شده از کلیه تاس ماهی ایرانی بوده و براساس درخت تکاملی OmpTS باکتری آئروموناس هیدروفیلا بیش ترین شباهت را به A. aquariorum و کم ترین شباهت را به A. diversa دارد. بررسی های ساختاری OmpTS بیان گر پایداری این پروتئین درشرایط آزمایشگاهی می باشد. به علاوه جایگاه های فعال این پروتئین بین اسیدآمینه های 340-102 می باشد. پیش گیری مناسب برای جلوگیری از وقوع عفونت ها خصوصا عفونت های باکتریایی گرم منفی در صنعت آبزی پروری ضروری بوده از طرفی مطالعه ای در زمینه بیوانفورماتیکی بر روی OmpTS صورت نگرفته ولی با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، پروتئین غشای خارجی OmpTS کاندید مناسبی برای ایمن سازی ماهی علیه آئروموناس هیدروفیلا مطرح است.
    کلیدواژگان: تاس ماهی ایرانی، آئروموناس هیدروفیلا، پروتئین غشای خارجی OmpTS، مطالعه بیوانفورماتیک
  • محمد اتفاق دوست *، حمید علاف نویریان، بهرام فلاحتکار صفحات 175-186
    در یک آزمایش تغذیه ای، تاثیر جیره غذایی با سه سطح پروتئین (35، 40 و 45 درصد) و سه سطح چربی (5، 10 و 15 درصد) در مدت 56 روز به منظور تعیین سطح مناسب پروتئین و چربی در تغذیه میگوی رودخانه ای شرق (Macrobrachium nipponense) بررسی شد. برطبق این آزمایش، 405 عدد میگو با میانگین (± انحراف معیار) وزن 0/04± 1/40 گرم شمارش و در 27 مخزن شیشه ای توزیع و چهار بار در روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تقابل بین پروتئین و چربی تفاوت معنی داری را در همه شاخص های رشد ایجاد کرد (0/05 >P). میگوهای تغذیه شده با تیمار 45 درصد پروتئین و 5 درصد چربی بالاترین شاخص های رشد، بازده و ارزش پروتئین و چربی تولیدی و کم ترین ضریب تبدیل غذایی را نشان دادند. با افزایش پروتئین جیره درصد رطوبت بدن کاهش و پروتئین افزایش یافت (0/05 >P) ولی بر چربی بدن تاثیر معنی داری نداشت (0/05 <P). نتایج این پژوهش نشان داد که میگوی رودخانه ای شرق در سطوح 45 درصد پروتئین و 5 درصد چربی بهترین کارایی را دارد.
    کلیدواژگان: رشد، تغذیه، آنالیز لاشه، میگوی آب شیرین
  • امیرحسین کرم یار *، عباس متین فر، مهدی شمسایی، قاسم غریبی صفحات 187-194
    سطح تکنولوژی پرورش میگو که از آن به سامانه های پرورش میگو یاد می شود، عمدتا به تراکم لارو، سطح مزرعه، توان سرمایه گذاری پرورش دهنده و میزان محصول وابسته است. بنابراین انتخاب سامانه مناسب پرورش با توجه به توان تولید، حجم سرمایه گذاری لازم و شاخص های بازگشت سرمایه و سودآوری بسیار حائز اهمیت خواهد بود. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه دو سیستم گسترده و نیمه متراکم پرورش میگو وانامی (Litopenaeus Vannamei) از نقطه نظر میزان رشد، بازماندگی، نرخ رشد ویژه و تولید در دوره پرورشی 110 روز و معرفی گزینه برتر با توجه به جنبه فنی و اقتصادی می باشد. در این تحقیق پست لاورهای 12 به ترتیب با تراکم 10 و 30 عدد در مترمربع دراستخرهای سیستم گسترده و نیمه متراکم ذخیره سازی شدند. تغذیه میگوها در سیستم گسترده مبتنی بر کودهی و تولیدات طبیعیاستخر (غذاهای زنده) و در سیستم نیمه متراکم بر مبنای غذای فرموله شده بود. میانگین طول، وزن، بازماندگی، نرخ رشد ویژه و تولید در سیستم گسترده به ترتیب 96/3 میلی متر، 7/33 گرم، 65/53%، 4/99، 560 کیلوگرم در هکتار و در سیستم نیمه متراکم به ترتیب 129 میلی متر، 15/3 گرم، 87/23%، 5/56، 4082 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج تحقیق نشان دادند که با توجه به پارامترهای اندازه گیری شده سیستم نیمه متراکم بر سیستم گسترده برتری دارد و مقایسه نتایج بین دو سیستم در آزمون T مستقل نشان دهنده اختلاف معنی داری است (0/05>P).
    کلیدواژگان: بازده تولید، میگوی وانامی (Litopenaeus Vannamei)، سیستم گسترده، سیستم نیمه متراکم
  • حمید رمضانی *، حسن فضلی، محمود حافظیه صفحات 195-200
    بررسی استفاده از مکمل گیاهی اشتهاء آور تولیدی شرکت مهندسی بهار زمرد فام قومس در غذای پلت شده به منظور افزایش وزن ماهی کپورمعمولی در مرحله پرواری در پژوهشکده اکولوژی دریای خزر در سال 1393 انجام شد. تعداد 186 عدد ماهی کپور پرورشی با میانگین وزنی 126/3 گرم در 3 تیمار با 3 تکرار، در 9 حوضچه فایبرگلاس به مساحت تقریبی 16 مترمربع (و با عمق مفید و تقریبا ثابت 0/6 متر) تقسیم گردید و به مدت 8 هفته تحت تغذیه با سه جیره غذایی (پلت رایج در بازار با مکمل صفر درصد (شاهد) و پلت رایج در بازار واجد مکمل گیاهی اشتهاآور (1%) و پلت رایج در بازار واجد مکمل گیاهی اشتهاآور (2%) قرار گرفتند. بررسی ها نشان داد که وزن اکتسابی در جیره بامکمل 0% (پلت رایج در بازار) برابر با 51/6 گرم و برای جیره با مکمل 1% برابر با 49/3 گرم و برای جیره با مکمل 2% برابر با 57/6 گرم بوده است. نرخ رشد نسبی نیز برای مکمل 0% برابر 39/03 گرم و برای مکمل 1% برابر 40/03 گرم و برای مکمل 2% برابر 48/65 گرم بوده است. اختلاف معنی داری بین میانگین های وزن نهایی سه تیمار دیده نشد (0/05<p) و بیش ترین وزن به دست آمده در تیمار سوم (مکمل 3%) مشاهده گردید که با دو تیمار دیگر اختلاف معنی دار نداشت (0/05<p). با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که مکمل گیاهی اشتهاآور منجر به تفاوت معنی داری در شاخص رشد، تغذیه، ضریب تبدیل غذایی و رشد اختصاصی ماهی کپورمعمولی نگردید.
    کلیدواژگان: پلت، کپورماهی، مکمل گیاهی اشتهاآور
  • مهرداد عادلیان *، محمدرضا ایمان پور، وحید تقی زاده، محمد مازندرانی صفحات 201-206
    آنزیم ها می توانند اثرات فاکتورهای ضد تغذیه ای را از بین ببرند و سبب بهبود عملکرد رشد ماهی شوند. هدف از این پژوهش، به کارگیری مولتی آنزیم کمین در جیره غذایی و بررسی اثرات آن بر فاکتورهای رشد و برخی از پارامترهای بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بوده است. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در پنج تیمار و سه تکرار انجام شد و مولتی آنزیم (کمین®، هرنتالز، بلژیک) در 5 سطح 0، 250، 500، 750 و 1000 میلی گرم بر کیلوگرم غذا، به جیره غذایی اضافه شد و به مدت 8 هفته به ماهی ها جیره های آزمایشی داده شد و فاکتورهای رشد شامل: افزایش وزن (WG) ، نرخ رشد ویژه (SGR) ، ضریب تبدیل غذایی (FCR) ، درصد افزایش وزن بدن (WGP) ، شاخص وضعیت (CF) و راندمان پروتئین (PER) مورد بررسی قرار گرفت. از فاکتورهای بیوشیمیایی خون میزان آلبومین، کلسیم، گلوکز و پروتئین کل اندازه گیری و بررسی شد. تیمارهای مختلف در شاخص وضعیت (CF) تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند (0/05<P). اما در افزایش وزن (WG) ، نرخ رشد ویژه (SGR) و ضریب تبدیل غذایی (FCR) ، سطوح آنزیمی 500، 750 و 1000 (میلی گرم بر کیلوگرم) با گروه شاهد تفاوت معنی داری داشتند (0/05>P). کلسیم در سطح آنزیمی 500 (میلی گرم بر کیلوگرم) با گروه شاهد دارای تفاوت معنی داری بود (0/05>P) اما در پروتئین کل، آلبومین و گلوکز، سطوح مختلف آنزیمی با گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشتند (0/05<P).
    کلیدواژگان: شاخص های رشد، فاکتورهای بیوشیمیایی خون، مولتی آنزیم کمین، ماهی کپورمعمولی (Cyprinus carpio)
  • سعید مشکینی، یعقوب قیاسی * صفحات 207-214
    هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر عصاره سیر و عصاره سرخارگل بر برخی از پاسخ های دفاعی غیراختصاصی در ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. برای این منظور، تعداد 1050 قطعه ماهی با وزن متوسط 5±47 گرم، به صورت کاملا تصادفی در قالب هفت تیمار به ترتیب زیر تقسیم شدند: تیمار یک (گروه شاهد) ، تیمار دو (عصاره سیر 5/0%) ، تیمارسه (عصاره سیر 1%) ، تیمار چهار (عصاره سرخارگل 5/0%) ، تیمار پنج (عصاره سرخارگل 1%) ، تیمار شش (عصاره سیر 5/0 %+ عصاره سرخارگل 5/0%) و تیمار هفت (عصاره سیر 1 %+ عصاره سرخارگل1 %). ماهیان به مدت 30 روز به ترتیب با جیره های فوق تغذیه شدند و سپس به مدت 15 روز دیگر فقط غذای تجاری دریافت کردند. نتایج نشان داد که میزان فعالیت لیزوزیم در روزهای 15 و 30 تیمارهای 3 و 7 به طور معنی داری (0/05>P) بالاتر از تیمار شاهد بود، اما در روز 45 این اختلاف معنی دار نبود. از لحاظ میزان فعالیت کمپلمان در روزهای 15 و 30 در تیمارهای 3 و 7 به طور معنی داری بالاتر از سایر تیمارهای مورد آزمایش بودند و در روز 45 تیمار 3 با سایر تیمارها به جز با تیمار 6 اختلاف معنی داری (0/05>P) داشت. از لحاظ میزان ایمنوگلوبولین تام سرم در روز 15 مطالعه تیمار 3 با سایر تیمارها به جز با تیمار 7 اختلاف معنی داری داشت و در روز 30 تیمارهای 3 و 7 با سایر تیمارها اختلاف معنی دار (0/05>P) داشتند. هم چنین در روز 45 تیمار 3 با دیگر تیمارهای آزمایشی به جز با تیمار 6 اختلاف معنی داری داشت (0/05>P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که استفاده از عصاره سیر و سرخارگل باعث بهبود پاسخ های دفاعی در ماهیان قزل آلای رنگین کمان می گردد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، عصاره سیر، عصاره سرخارگل، پاسخ های دفاعی
  • اسماعیل کاظمی *، ابوالحسن راستیان نسب، حبیباللهگندمکار، جواد مهدوی، رقیه محمودی صفحات 215-222
    باکتوسل نخستین پروبیوتیک مجاز در آبزیان می باشد که در سال 2009 در اتحادیه اروپا به ثبت رسیده است. این پروبیوتیک با ایجاد تغییرات مفید در جمعیت میکروبی روده و تولید اسیدلاکتیک منجر به بهبود رشد، تولید و بازماندگی انواع ماهی و میگو می گردد. بدین جهت تحقیقی جهت مقایسه اثرات سه دز متفاوت پروبیوتیک باکتوسل حاوی باکتری Pediococcus acidilactici بر شاخص های رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در قالب 4 گروه،گروه اول: دز 1گرم پروبیوتیک باکتوسل در 10 کیلوگرم جیره غذایی ،گروه دوم: دز 2 گرم پروبیوتیک باکتوسل در 10 کیلوگرم جیره غذایی ، گروه سوم: دز 3 گرم پروبیوتیک باکتوسل در 10 کیلوگرم جیره غذایی و گروه شاهد: غذای کنسانتره بدون پروبیوتیک با 3 تکرار در هر تیمار، تغذیه ماهیان با میانگین وزنی 400 گرم به مدت 4 هفته انجام گرفت. در پایان نرخ ضریب تبدیل غذایی (FCR) برای تیمارهای 1 الی 4 به ترتیب (0/84، 0/78، 0/82 و 1/47) به دست آمد که اختلاف معنی داری را با هم نداشتند (0/05<P). هم چنین در بررسی فاکتور نرخ رشد ویژه (SGR) تیمارهای 1 الی 4، ارقام (1/4، 1/5، 1/4 و 0/96) به دست آمد که کم ترین مقدار مربوط به گروه شاهد و با بقیه تیمارها اختلاف معنی داری داشت (0/05>P). در بررسی فاکتور طول کل ((Total Length ماهی های تغذیه شده در 4 گروه اختلاف معنی داری به دست نیامد (0/05<P). نتایج این آزمایش نشان دهنده این است که افزودن پروبیوتیک Pediococcus acidilactici جیره به میزان 2گرم پروبیوتیک در 10 کیلوگرم جیره دارای اثرات مثبت بر شاخص های رشد در ماهی قزل آلای رنگین کمان می باشد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، باکتوسل، قزل آلای رنگین کمان، تغذیه، Pediococcus acidilactici
  • محسن فراهانی، سیامک یوسفی سیاه کلرودی *، فرهاد فرودی صفحات 223-228
    با هدف بررسی اثر چغندر لبویی (به عنوان منبع رنگدانه گیاهی) بر تغییر رنگ گوشت و پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان آزمایشی با 4 تیمار و 3 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. بدین منظور 240 قطعه ماهی (20 قطعه در هر واحد آزمایشی) به مدت 45 روز در شرایط استاندارد پرورش داده شدند. گروه های آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون چغندر لبویی) و تیمارهای تغذیه ای با 5، 10 و 15 درصد چغندر لبویی بودند. برای سنجش میزان تغییرات رنگ گوشت و پوست در روز 45 آزمایش 2 قطعه ماهی از هر یک از تکرارها به صورت تصادفی انتخاب و کشتار شدند. پس از برش قسمتی از گوشت به همراه پوست در ناحیه جانبی بدن و 24 ساعت سرماگذاری، شاخص های رنگ سنجی براساس سه معیار L * (روشنایی) ، a* (قرمزی) و b* (زردی) به وسیله دستگاه رنگ سنج 400–MINOLTA CR مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین گروه های آزمایشی از نظر تاثیر بر رنگ گوشت و پوست وجود نداشت (0/05<P). هرچند که از نظر عددی بالاترین میزان شاخص قرمزی گوشت و پوست مربوط به گروه 10 درصد چغندر لبویی بود و بیش ترین مقدار شاخص زردی و روشنایی در گروه بدون چغندر لبویی مشاهده شد. ولی از طریق محاسبه E∆ (میزان انحراف رنگ) در پوست، نتایج نشان داد که جیره 10 درصد چغندر لبویی نسبت به گروه های دیگر اختلاف معنی داری داشته است (0/05>P). هم چنین در گوشت در سطح P-value (سطح احتمال) اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/05>P).
    کلیدواژگان: چغندر لبویی (Beta vulgaris)، رنگ سنجی، ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
  • یونس گلعلی پور، حسین خارا *، محمود محسنی صفحات 229-236
    تحقیق حاضر به منظور مقایسه اثر سطوح مختلف چربی جیره غذایی بر برخی از شاخص های خونی - بیوشیمیایی وآنزیم های کبدی بچه تاس ماهی سیبری (Acipenser bearii) به مدت 12 هفته طراحی و اجرا گردید. بدین منظور تعداد 120عدد بچه ماهی تاس ماهی سیبری با میانگین وزنی 0/33±15/6 گرم در 12 مخزن فایبرگلاس 500 لیتری (به تعداد 10 عدد در هر تانک) توزیع شدند. چهار جیره غذایی محتوی سطوح متفاوت چربی 10، 15، 20 و 25 درصد (به عنوان سطوح پایین، بهینه، بالا و خیلی بالا) با پروتئین یکسان (45 درصد) فرموله شدند. ماهیان در طول دوره پرورش، به صورت دستی 3 بار در روز تا حد سیری تغذیه شدند. برطبق نتایج شاخص های خونی (گلبول قرمز، گلبول سفید و هموگلوبین) ، بیوشیمیایی (گلوکز و لیزوزیم) و آنزیم های کبدی(GOT و (GPT ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی چربی 15 درصد، به طور معنی داری نسبت به ماهیان تغذیه شده با چربی 20 و 25 درصد چربی بهبود یافت. با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان اذعان نمود، افزایش سطح چربی در جیره بچه تاس ماهی سیبری تا سطح 15 درصد سبب بهبود و تقویت بسیاری از شاخص های خونی و بیوشیمایی می گردد.
    کلیدواژگان: چربی، فاکتورهای خونی، آنزیم های کبدی، تاس ماهی سیبری، Acipenser barii
  • عبدالحسین جانگران نژاد *، رحیم پیغان، حسین نجف زاده ورزی، علی شهریاری صفحات 237-242
  • |
    • Ali Rezaei, Mohammad Kaboli *, Sohrab Ashrafi, Hasan Akbari Pages 1-8
      Leopard population has declined sharply during the past 100 years. Persian leopard (Panthera pardus), categorized as Endangered in IUCN Red List of Threatened Species is the largest felid in Iran following the extinct12 Persian lion (P. leo persica) and Caspian tiger (P. tigris virgata). In order to determine the diet and food habits of the Persian leopard in one of its most important habitat in central Iran, Bafgh protected Iran a two–year study (2012-2013) was conducted. The results of this study, which included analysis of 127 Leopard scats, showed that wild sheep (Capra aegagrus), with a frequency of occurrence of 73.23% is the major prey of the Persian leopard in Bafgh protected area, followed by wild sheep (Ovis orientalis), with a frequency of 20.47%. This study revealed that livestock (domestic goat and camel) fed by Persian leopard that can a serious threat for the Persian leopard in close future. Trophic niche breadth of Persian leopard in Bafgh protected area using Levin’s index 0.11 and Shannon-Winner 0.48 was calculated. Two factors that causes decline of trophic niche breadth of this species includes low density of potential prey and high food availability of wild goat.
      Keywords: Trophic niche breath, Persian Leopard, Scat analysis, diet, Bafgh protected area
    • Raziyeh Dorehgar Zavareh, Sima Fakheran, Alireza Soffianian, Mahmoud Reza Hemami Pages 9-16
      Human activities and habitat fragmentation in protected areas and ecological sensitive regions can have negative impacts on wildlife populations. Khojir National Park is among one of the most sensitive national parks in Iran, and is affected by frequent and intense disturbances in a human-dominated landscape. In recent years, ecological restoration has been highly recommended to reduce the negative impacts of human disturbances on natural ecosystems. The main objective of this study was determining the required criteria and their relative importance to assessment the ecological priority area in Khojir National Park in order to the conservation of biodiversity. For this purpose, after intensive literature review, and field visit, the most important criteria were identified and using Analytic Hierarchy Process (AHP), problem solving structure was formed, and then the database contains criteria layers was prepared. The criteria were divided into two main groups including 1) biophysical criteria, and 2) disturbances, and then criteria importance was obtained with poll from experts. The data analysis have been done by Expert Choice software. The results showed that disturbance criteria with 0.712 weight is more important comparing biophysical criteria for determining priority areas for ecological restoration and conservation planning in the study area.
      Keywords: Ecological Restoration, Khojir National Park, Criteria, Analytic Hierarchy Process
    • Batol Asghari *_Saeeid Zerehdaran_Yousef Jafari Ahangari_Saeeid Hasani_Elyas Lotfi Pages 17-22
      Improving immunity system is crucial in preventing losses and higher production yield. There are several approaches to develop immunity systemand a lot of investigations have been carried out in field. In this investigation, antibody titre against sheep red cells (SRBC) was predicted using data on the number of blood cells such as heterophile, lymphocyte, basophile, monocyte and eaosinophile from 196 Japanese quail (98 female and 98 male) in Research Center of Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources. 0.5 ml of SRBC (5%) solution was intramuscularly injected in the 28thday of growth. And in the 35th day blood sample was collected from cervical vein to count blood cells and antibody titre against SRBC. Antibody titre was conducted by haemaglutination method in order to study the correlation between the predicted antibody titre and the measured antibody titre. Nearly 0.1 ml blood was spreaded on lam which was fixed with methanol (99.5%) in air, and then was stained by gimsa followed by rinsing. Based on the results, a significant increase was observed in ratio of heterophil to lymphocyte in females compared to males (P
      Keywords: Japanese quail, leukocyte, red blood cell, antibody titer
    • Tayebeh Amjadian *, Farah Farokhi, Masoud Ghanbari, Mozafar Khazaei Pages 23-34
      The possible risks of radio-frequency electromagnetic fields for human body are a growing concern for our society. In the modern world, the increase of using cell phones is remarkable in all generations especially young people. There is tremendous concern regarding the possible adverse effects of cell phone microwaves.In the present study, the effect of cell phone microwaves (950MHz and 915MHz) ) on Histology of Testis and Prostate in male Rat. This experimental study was performed on 21 adult male Wistar rats (200-250 g). The animals were randomly assigned to three groups (n=7): i. control; ii. two-week exposure to cell phone-950 MHz simulated waves; iii.two-week exposure to cell phone-915MHz simulated waves;the weight of the rats and testicular in all of the groups were investigated and diameter of seminiferous tubules (STD) and epithelium and tunica albuginea thickness were measured ,and evaluation of spermatogenesis in testicular tissue was investigated, and thickness of epithelial secretory ducts of prostate was investigated. The results indicated that ,there was not significant difference between the weight of rats and testicular in different groups, and seminiferus tubuls thickness and epithelium and tunica alboginea thickness in the experimental groups had significant decrease. More seminiferous tubules at 950 MHz compared to the control group showed no differentiation index. (p
      Keywords: Cell phone waves, Testis, Prostate, Male Rat
    • Maliheh Talebolhosseini *, Homayoun Khazali Pages 35-44
      There is a close relationship between metabolism and hypothalamic- pituitary- gonadal axis (HPG) and most of the peptides or hormones involved in the controlling of metabolism play an important role in regulating reproductive axis activity. Galanin is a peptide which expressed in the hypothalamic nuclei and have been implicated in the control of feeding, cognitive performance, mood and reproduction. In the present study, central injection of galanin was investigated on amount of βLHmRNA expression in pituitary, mean serum LH and testosterone concentrations in rats. Twenty five male Wistar rats in 5 groups(n=5 in each group) received saline, galanin(.63nmol), galanin(1nmol), galantid(1nmol), galanin膩媞� via third cerebral injection at 07:00 - 08:00. Blood samples were collected at 30and 60 min following injections. Four hours after injection the pituitary gland was removed and amount of LHmRNA expression measured by quantitative PCR. Serum LH and testosterone concentrations were measured by using rat kit and the method of the radio-immunoassay(RIA). Galanin injection significantly (p
      Keywords: Galanin, LH, Testosterone, LHmRNA expression
    • Fateme Farajollahi*, Vahid Nejati Pages 43-50
      Based on recent reports the benefits of wheat germ oil have been attributed to high vitamin E and antioxidant properties. This study was performed to evaluate the effect on breeding factors in a PCOS female NMRI mice model.36 female mice with normal estrous cycles were divided into four groups: 1-control, 2-sham, 3-PCO, 4-PCT.To develop PCOS Estradiol valerate was administrated (0/2mg/kg/bw) by subcutaneous injection to the PCO and PCT groups. Sham and PCT received 0/2mg/kg/bw wheat germ oil orally by gavage for 63 days. At the end of experiment 60±3 and blood was collected by heart puncture for evaluation Serum levels of the hormones estrogen and progesterone were determined by ELISA. The ovaries were removed and the tissue sections were examined by microscopy. Significant increase in estrogen and progesterone decrease in the PCOS group (p
      Keywords: Estrogen, Folliculogenesis, Progesterone, Polycystic, Mice
    • Sajjad Hejazi Pages 51-56
      Cinnamon is a plant with a scientific name of Cinnamoum zeylanicum belongs to Lauraceae family. The herb has many curative effects important of which is the libido increase. The study aimed to evaluate the hydro-alcoholic effect of cinnamon extract on histomorphometric changes of testis and gonadal-pituitary hormonal axis in mice. Thirty Balb/C mice weighing 25-30 gr were divided into control and cinnamon treatment groups. Treatment group: the experimental mice of this group received 50 mg/kg hydro-alcoholic extract of cinnamon intraperitoneally for one month. Control group: the mice of this group received physiology serum injection with a similar dosage. The testis weight, testis capsule thickness, the number of spermatocytes, Leydig cells, increased seminiferous tubule diameter, and gonadal-pituitary hormone levels were measured in different groups. The results were explained as Mean±SEM and the statistical T-Test was used to analyze the data of the two groups. Hydro-alcoholic extract of cinnamon caused significant the increase of FSH, LH, and Testosterone(p
      Keywords: Cinnamon, Mice, Testis, Testosterone
    • Seyed Nader Albooshokeh, Mojtaba Tahmoorespur *, Mohammad Reza Nassiry Pages 59-64
      The aim of current study was to investigate the nucleotide sequence of seven tRNA genes in mitochondrial gene of Khorasan’s native chicken and identification of possible mutations in it. For performing it, this part of the gene was cloned using the specific amplification initiators and cloned in the plasmid pTG19-T vector in DH5α strain of E-Coli after the sampling and extracting the DNA from whole blood. Finally, the recombinant plasmid was extracted from a recombinant colony and the sequence of it was identified after the purification. The results of the nucleotide blast of this peer showed 100 percent similarity to the same nucleotide sequences of the Gallus Gallus domesticus with access number x52392. In addition to that, it was revealed that Khorasan’s native chicken shows a similarity of 99 percent to the other chicken breeds in nucleotide sequences of these seven genes. Also, no nucleotide mutation was observed while sequence comparison of the produced fragments to the similar sequence of Gallus Gallus. The order of tRNA genes in the sequence studied fragment was entirely identical to the mitochondrial genetic sequence of the Gallus Gallus and it was as follows: tRNATrp, tRNAAla, tRNAAsn, tRNACys, tRNATyr, COX1 gene, tRNASer, and tRNAAsp, and COX2 gene.
      Keywords: cloning, sequencing, tRNA, Khorasan's native chicken
    • Mahtab Yazdanian, Mohammad Kaboli *, Mahmoud Karami Pages 69-74
      Habitat is an important component of biodiversity conservation. Understanding the habitat characteristics to achieve conservation programs is inevitable. The present study was carried out with an aim to identifying microhabitat ecological factors effecting habitat use of Iranian Mountain Steppe Viper (Vipera ebneri) in Alborz Mountains. Sampling was carried out during spring and summer in 2012-2013. Ecological variables were measured in 31 presence and 33 absence plots of 12 ´ 12 m. Results of binary logistic regression analysis showed that hillsides with dense vegetation cover and decimetric stones at the appropriate distance from water sources, are the most important variables in habitat suitability of Iranian Mountain Steppe Viper in the area. The results of this study can fascilitate effective conservation of the remainig populations of Iranian Mountain Steppe Viper through determining factors limiting the distribution of this species as well as identifying and protecting its critical habitats.
      Keywords: Habitat, Microhabitat ecological factors, Habitat use, Iranian Mountain Steppe Viper (Vipera ebneri), Alborz Mountains, Binary logistic regression
    • Mahmood Mehrafrooz Mayvan*, Masoumeh Shayanmehr Pages 79-84
      In this study, fauna and population dynamics of Pseudoscorpions and Isopods in Semeskandeh forest (as Hyrcanian forest) soil was studied during one year in different seasons. For these reasons, samples from leaf litter (OL,F,H), the 0-3 cm and 3-6 cm of soil layer (Ah) were assessed in 2 month intervals during 1 year sampling (2012-2013). For Pseuodoscorpions fauna totally, 2 genus and 4 species belonging 2 families and 3 class were collected and identified. Also for Isopoda fauna totally, 2 genus and 2 species belonging 2 were collected and identified. Abundance of these Arthropods was highest in leaf litter in autumn and the lowest in deepest layer of soil in spring. Density of these Arthropods was highest in leaf litter in autumn and the lowest in deepest layer of soil in April and December.
      Keywords: Faunestics, Hyrcanian forest, Isopoda, population dynamics, Pseudoscorpions
    • Shahla Nematollahian, Ali Torfeh, Moeineddin Mavvajpour, Seyed Hossein Hosseini Moghadam, Alireza Seidavi* Pages 85-94
      Seven Iranian commercial silkworm hybrids and four non-Iranian imported commercial hybrids were hatched and reared during the spring 2013 in farms of Iran Silkworm Rearing Corporation, Iran Silkworm Research Center, and elected Langroodian farmers. All stages of rearing were conducted under supervision and inspection of experts and technicians of Iran Silkworm Rearing Corporation, and Iran Silkworm Research Center. After finishing of rearing stages, the produced cocoons was collected and recorded for productive traits and the obtained data were analysed and compared. From statistical analysis it is showed that the effect of hybrid was significant at all rearing sites, indicating different performance of hybrids various sites. For produced cocoon weight of ten thousand larvae at all sites, non-Iranian hybrid Baiyue Qiufeng had th higest performance, and the Iranian hybrid 103×104 had the lowest pewrformance (P0.05). For cocoon shell percentage trait, hybrids 32×31, 31×32, 103×104, and 104×103 had the highest performance respectively (P
      Keywords: Silkworm, Cocoon, Iranian hybrid, non, Iranian hybrid
    • Fatemeh Tajbakhsh, Asghar Abdoli, Hasan Rajabi Maham, Iraj Hashemzadeh Segherloo *, Bahram H. Kiabi Pages 95-104
      This study was undertaken with the aim of morphological comparison among deepwater goby, Ponticola bathybius populationsin the southern Caspian Sea. A total of 185 specimens were captured from Bandar-e-Anzali (64 specimens), Salmanshahr (61 specimens) and Miankaleh (60 specimens) using a long beach seine from March to April 2014. 17 landmarks were marked on the left side of body and then 135 interlandmark distances were analyzed using truss-based morphometric method. Also, nine meristic features were counted. Discriminant function analysis (DFA) on morphometric data showed separation among Bandar-e-Anzali, Salmanshahr and Miankaleh population groups (P
      Keywords: Deepwater goby, Morphological features, Landmark, Truss System, Caspian Sea
    • Narges Zarei, Soheil Eagderi *, Mazaher Zamani Faradonbe, Gholamreza Naderi Pages 105-112
      This survey was conducted to study the relationship between total length of Capoeta gracilis (with selection of two length ranges, including TL>11cm and TLC. gracilis were different in Taleghan River. The results also revealed that the length class with total length of more than 11 cm selects habitats with higher elevation (p
      Keywords: Suitability, Habitat factors, Capoeta gracilis, Taleghan River
    • Mona Izadian, Hossein Zolgharnein *, Mohammad Bagher Nabavi, Aria Ashja Ardalan, Siamak Yousefi Siahkalroodi Pages 113-120
      Neogastropoda is one of Caenogastropoda’s orders belongs to Gastropoda class. There are some families of this clade in the Persian Gulf. The phelogeny and divergence time of them have been studied for the first in the northern rocky coastal zones of Persian Gulf during years 2013 and 2014. After morphological identifications of species, DNA extraction, amplifying partial of cytochrome oxidase COI and 16S rRNA and sequencing procedure were done in the laboratory. In this study 7 COI and 3 16S sequencing belonging to 4 species were measured. Also, phylogeny analyses with drawing phylogeny trees of Maximum Likelihood, Maximum Parsimonyand Bayesian were done using MEGA6, PAUPand BEAST softwares. Results showed that the members of Neogastropods in the Persian Gulf have been divergent in middle Eocene; So that their common ancestor astimatedin about 47 million years ago. In addition Neogastropoda is a monophyletic clade.
      Keywords: Neogastropoda, Cytochrome Oxidase I, Phylogeny, Divergence time, Persian Gulf
    • Fereidoon Owfi *, Shahram Dadgar, Mahnaz Rabbaniha Pages 121-128
      Fish fossils of the Alborz (central) and the Zagros (central and southern) region, and some of the central plato from Iran has been collected, with the aim of identification and systematic revise and defining the period of the fossilized typology (Taphonomy) and paleontology was used. Fossil samples were including bone plates, teeth, skeleton (skull, spine) and fish scales into four categories Placoderms, Chondrichthyans, Osteichthyans and Acanthodians were identified and coded. Of the 125 fossil specimens, 37 species belonging to 21 families were identified which samples belonging to three families Gonostomatidae, Clupeidae and Dussumieriidae have the highest abundance of fossilized fish. The main distribution areas were in the central Zagros region. All samples of marine fossils from in sedimentary formations and limestone of Zagros had been found. The oldest examples were of the Mesozoic period, 250-200 million years old of Bangestan formation, and the youngest samples of the Tertiary Period, dating back 5.2 million years old of Makran formation.
      Keywords: Fish Fossils, Paleontology, Geo-formation, Zoogeography, Alborz, Zagros, Central Plato Zone, Iran
    • Seyed Morteza Hosseini *, Seyed Abbas Hosseini, Mohammad Sudagar Pages 129-136
      Application of plant protein resource rather than animal protein in fish diet can help to suppress the feed costs and to eliminate the limitation of animal protein availability. However, the effect of plant protein should be investigated on fish to determine any effect on whole physiology. The effect of dietary taurine and methionine was investigated in Persian sturgeon (Acipenser persicus) fed high plant (soybean meal, wheat gluten) diets. Two separate experiments were conducted. In the experiment 1, the fish were fed diets with constant methionine but 0.05-1.6 % taurine levels. In the experiment 2, the fish were fed with diets containing different methionine (optimal and sub-optimal) and taurine (low and high) levels. After six week feeding, serum glucose, cholesterol, triglyceride, total protein, albumin and globulin levels were determined. The results showed that taurine caused decrease in serum cholesterol and triglyceride levels in the fish. Also, shortage of either taurine or methionine resulted in increase in serum glucose. There was a significant effect of taurine and methionine on serum total protein, albumin and globulin levels (P<0.05). It is concluded that taurine and methionine had interaction effect on serum biochemical characteristics in Persian sturgeon. The possible mechanisms involving in the observed changes were discussed.
      Keywords: Persian sturgeon, taurine, Methionine, Serum
    • Shahram Forghani * Pages 137-144
      Penaeidae family is one of important index of shrimp stores in the Persian Gulf that has been studied the larva stores and fishing effort (SPUE) between 2012-14, also studied maximum of sustainable production (MSY) and the index of maximum of real withdrawal (MCY) on twelve years ago in the northwest casts of Persian Gulf. According to this the most abundant species that identified from penaeid larva are consist of Prapenaeopsis stylifera 1806 number and lowest number of Penaeus is P.semisulcatus (green tiger shrimp) consist of 181 number of total samples that be taken that average of larval density in 10 m² observed 250 number in surface unit in during the year, on the other hand by obtaining the average index of fishing effort in terms of kilograms per hour (Kg/h) 5.57 and the average of the maximum real withdrawal with KADIMA order in the last twelve years (1637.99 ton per year) and it’s comparison with capture average (1560.17 ton per year) in during mentioned period despite the harmony between averages of this two index, still decrease of liner trend of capture was observed with coefficient 0.87 because of lack of normal distribution during the last twelve years (P<0.01).
      Keywords: Reserves, Penaeid, Prawn, Northwest, Persian Gulf
    • Mehrnoosh Darya *, Mir Masoud Sajjadi, Iman Sourinejad, Leila Marhamatizadeh Pages 145-152
      The vital role of polychaete Perinereis nuntia in Penaeid shrimp sexual maturation shows the Importance of biotechniques and economical culture of this species in aquaculture. In the present study, the effect of four different salinity treatments, 0, 10, 20 and 35 ppt on growth and survival rate of Perinereis nuntia was examined in a three months experimental period. A number of 480 polychaetes with average initial weight of 0.409 ± 0.020 g were cultured with Enteromorpha green algae Ulva(Enteromorpha) flexuosa diets for 12 weeks. The results indicated significant effect of water salinity on final weight and survival rate of P. nuntia. Final weight and survival rate of polychaetes cultured at 20 and 35 ppt, were significantly higher than polychaetes cultured at 10 ppt (P<0.05). All polychaetes cultured at 0 ppt (fresh water) died. The results of the present study showed that P.nuntia has the optimal growth and survival rate at 20 and 30 ppt. therefore; depending on the condition of hatcheries and availability of sea water, its recommended that cultured at 20-30 ppt this species.
      Keywords: Polychaete Perinereis nuntia, Salinity, green algae, culture, survival
    • Rezvan Mousavi Nadushan*, Monir Ghiasabadi Pages 153-164
      Gahar Lake is located in the center of the protected area of Oshtorankooh in Lorestan province. This lake is a unique high-mountain lake "Paternoster or Lord's Prayer" with two water body connected by a stream. There is not any research and published study about limnology, biology and taxonomic composition of its organisms. This study is the first one and a part of a complete investigation on planktonic community and trophic status of GaharLake. SmallGaharLake is a shallow water body and submerged macrophytes have covered entire the lake. So this study was conducted to introduce cladoceran species composition of small macrophyte dominant lake. Zooplankton assemblage was sampled from open waters and near macrophytes using a 30 micron net, filtering 100 liter water, during a period of 1 year from Ordibehesht 1389 to Ordibehesht 1390 (except 3 months of ice period) The Cladoceran taxa composition of small Gahar Lake revealed 14 species. These species belong to 2 families and 6 genera including: Simocephalus expinosus var.? , Simocephalus expinosus , Simocephalus vetulus , Chydorus sphaericus , Chydorus faviformis, Chydorus latus Ceriodaphnia reticulata , Alona quadrangularis Alona affinis, Alona gutata, Alonella diaphana, Alonella sp., Scapholeberis kingi, and Pleuroxus hamulatus.
      Keywords: Cladocera. Paternoster Lake, Species Richness, Small Gahar Lake
    • Shadi Eftekharmanavi *, Rahim Peyghan, Mehdi Soltani, Masoud Ghorbanpor, Arash Ghalyanchi Langrodi Pages 165-174
      Aeromonas hydrophila, a mobile gram-negative bacteria, is widely considered as an opportunistic and zoonotic bacteria of warm-water fish pathogens. The high incidence of fish mortalities, economic losses, and bacterial resistance have highlighted the need to develop new strategies such as vaccination for prevention and treatment against A.hydrophila. In regards to recent studies, OmpTS a virulence factor located in outer membrane of A.hydrophila. Due to importance of bacterial septicemia, molecular and stractural bioinformatic study of OmpTS to immunization of fish is neccessary. In this study, A.hydrophila isolated from the kidney of infectious Acipenser persicus were examined by biochemical tests e.g. Oxidase, Catalase, TSI, SIM, Asculin, Nitrate and Sugar tests. Dedicated primers were designed based on OmpTS gene, then PCR products were used for DNA sequencing. Finally, the phylogenetic tree and protein structures (first, second and third) were prepared for further information about structure and characteristic of OmpTS. Biochemical tests and DNA sequencing confirmed A.hydrophila isolated from the kidney of infectious Acipenser persicus. Based on phylogenetic tree reports, OmpTS of A.hydrophilasis more similar to A.aquariorumand lessto A.diversa. Structural analysis of OmpTS indicated its stability under laboratory handling conditions. In addition, active sites of OmpTS was attributed to the sequence between 102-340 amino acids. Adequate preventive measures in order to avoid the serious consequences of water infections especially with gram-negative bacteria should be employed in Aquaculture industry. On the other hand there are no bioinformatic data on the OmpTS. Our results demonstrated that OmpTS gene can be potentiated to immunization of fish against A.hydrophila infection.
      Keywords: Acipencer persicus, Aeromonas hydrophila, OmpTS, Bioinformatic study
    • Mohammad Ettefaghdoost *, Hamid Alaf Noveirian, Bahram Falahatkar Pages 175-186
      A feeding trial with three protein levels (35, 40 and 45%) and three lipid levels (5, 10 and 15%) was conducted to evaluate the optimum protein and lipid ratio of Oriental River Prawn (Macrobrachium nipponense). According to this research, 405 prawns,with mean (± SD) weight of 1.40 ± 0.04 g were distributed in 27 glass aquaria and were fed four times daily. Results showed that interaction between protein and lipid significantly affect on all of the growth indices (p<0.05). Prawns fed the diet containing 45% protein and 5% lipid showed the highest growth rate, protein and lipid efficiency ratio and protein and lipid productive value and the lowest feed conversion ratio. Increasing dietary protein levels reduced body moisture and protein content increased but had no significant effect on lipid percent (p>0.05). The results of this research showed that Oriental River Prawn shows the best performance at level of 45% protein and 5% lipid.
      Keywords: growth, Feeding, Carcass analysis, Oriental river prawn
    • Amirhosein karamyar *, Abbas Matinfar, Mahdi shamsai, Ghasem Gharibi Pages 187-194
      Level of shrimp culture technology which called culture system, related to density of larvae in pond (stocking density), the investment capacity of farmer and shrimp production. Hence the system chosen according to production capicity, the volume of investment required, return on investment and profitability factors will be important.The aim of the present study was to compre of extensive and semi-intensive farming of L. vannamei in terms of growth, survival, specific growth rate and production in the period of 110 days (period culture), with approach of technical and economic aspects.In this study, shrimp post larve a(PL12) stocked with density of 10 and 30 PL /m2, respectively, in extensive and semi-intensive ponds. In extensive system, shrimp feeding was based on fertilization and natural production of pond (live food) and in semi-intensive pond based on formulated diet. Average length, weight, survival rate, specific growth rate and yield in the extensive system was 96.3 (mm), 7.33 (gr), 65.53%, 4.99, 560 (kg/ha) and in semi-intensive, 129 (mm), 1.53 (gr), 87.23%, 5.56, 4082 (kg/ha), respectively.the results of this research showed that off measured factors have higher value in semi-intensive culture than extensive method .and in Comparision between tow systems , T-test showed significant difference (P<0.05).
      Keywords: Production efficiency_Litopenaeus vannamei_Extensive system_Semi - intensive system
    • Hamid ramezani *, Hasan Fazli, Mahmud Hafezeiye Pages 195-200
      The main goal of the current study is to evaluate the impact of dietary herbal appetizer(produced by Gomes Company) on the growth performance of growth out common carp. This project was conducted at Caspian Sea research institute of ecology from 2013 to 2014. Totally 186 common carps with an average weight of 126.3 g were randomly distributed to 9 fiberglass tanks with area and depth of 16m2 and of 0.6 m. The experiment lasted for eight weeks and the fish were fed by three different diets as follows: 1. Commercial pellet contained no herbal additive (control diet) 2. Commercial pellet contained 1% herbal appetizer and 3. Commercial pellet contained 2% herbal appetizer. The results showed that common carp weight gains for diet 1, 2 and 3 were 51.6, 49.3 and 57.6g respectively. The estimated growth rate was 39.03g for control diet, 40.03g for 1% inclusion of the additive and 48.65g for 2% inclusion of the additive. Results also showed that inclusion of the additive did not change statistically average final weight (p>0.05). A larger weight gain was observed at 2% additive inclusion although this was not statistically different with other treatments (p<0.05). In conclusion, with regard to the observed results, herbal appetizer administration cannot improve growth, feed conversion rate and weight gain in common carps.
      Keywords: Dietary herbal, pellet, Common carp (Cyprinus carpio)
    • Mehrdad Adelian*, Mohammad Reza Imanpoor, Vahid Taghizadeh, Mohammad Mazandarani Pages 201-206
      Enzymes can eliminate the effects of antinutritional factors and to improve fish growth performance. The purpose of this study was to investigate the utilizing Kemin multi-enzyme in the diet and its effects on growth factors and some biochemical parameters in common carp (Cyprinus carpio). The experiment was conducted in completely randomized design with five treatments and three replications and multi-enzyme (Kemin®, Herentals, Belgium) at 5 levels of 0, 250, 500, 750 and 1000 mg per kg of food, was added to the diet and given the experimental diets to fishes for 8 weeks and growth factors, Weight gain (WG), specific growth rate (SGR), feed conversion ratio (FCR), Weight growth percent (WGP), Condition factor (CF) and Protein efficiency ratio (PER) were studied. Blood biochemical factors albumin, calcium, glucose and total protein were measured and evaluated. Different treatments of (CF) were not significantly different from each other (P> 0.05), But (WG), (SGR) and (FCR), the enzyme levels of 500, 750 and 1000 (mg / kg) were significantly different from control group (P <0.05). Calcium in enzyme levels of 500 (mg / kg) was significantly different from control group (P <0.05), but total protein, albumin, and glucose were not significantly different between enzyme levels (P> 0.05).
      Keywords: Growth Factors, Biochemical factors, Kemin multi enzymes, Common carp (Cyprinus carpio)
    • Saeid Meshkini, Yaghoub Ghiasi * Pages 207-214
      The aim of this study was to investigate effect of Garlic extract and Echinacea extract on some non-specific immune responses in Rainbow Trout. For this purpose, 1050 pieces of fish with mean weight 47±5 g, the randomly to 7 treatments separated were divided as follows: First treatment (control), second treatment (0/5% Garlic extract), third treatment (1% Garlic extract), fourth treatments (0/5% Echinacea extract), fifth treatment (1% Echinacea extract), sixth treatment (0/5% Garlic extract + 0/5% Echinacea extract), and seventh treatment (1% Garlic extract + 1% Echinacea extract). The fishes were fed for 30 days to arrange the treatments and were given for 15 days only commercial food. The results showed that lysozyme activity on 15th and 30th days in third and seventh treatments significantly (P<0.05) was higher than the control treatment, but this difference was not significant at 45th day. In terms of Complement activity on 15th and 30th days in third and seventh treatments significantly were higher than other treatments, and at 45th day third treatment had a significant difference with other treatments except sixth treatment (P<0.05). In terms of Total Serum Immunoglobulin levels at 15th day of third treatment was a significant difference with other treatments except seventh treatment, at 30th day, third and seventh treatments had significant difference with other treatments (P<0.05). Also at 45th day, third treatment had a difference with other treatments except sixth treatment (P<0.05). So the, can be concluded that use of Garlic and Echinacea extract improves immune response in Rainbow Trout.
      Keywords: rainbow trout, garlic extract, Echinacea extract, Immune response
    • Esmaeil kazemi *, Abolhasan Rastian nasab, Habaib allah Gandomkar, Javad Mahdavi, Roghieh Mahmodi Pages 215-222
      The commercial probiotic(Bactocell, ) in aquaculture were permitted and registered in 2009 in Europe. The probiotic with beneficial changes in the intestinal microbial population and lactic acid production leades to improved growth and survival of fish and shrimp production. In this study, the influence of, Pediococcus acidilactici, supplementation was investigated on growth parameters and food efficiency in rainbow trout. All experiments were triplicated and designed in three different administrations of probiotic to the diet in order to study the comparative effects of three different doses Bactocell probiotics on some rainbow trout growth factors during 4 week in experimental treatments : In the first group, 1 g Probiotic Bactocell was added to 10 kg fish food. In the second group, 2 g probiotic Bactocell was supplemented to 10 kg food. In the third group, 3 g probiotics Bactocell was added to 10 kg ration and in control group, concentrate food with no probiotic-supplemented was used. Initial fish weight was 400 g. Based on results, FCR rate of all treatments, respectively(0.84, 0.78, 0.82 and 1.47) obtained with no significant difference (P>0.05).The specific growth factor (SGR) of probiotic treated groups were 1.4,1.5and 1.4 respectively and significantly different(P<0.05) from that of control group(0.96,the lowest amount).Finaly, mean fish total length in all groups wasn,t significantly different (P> 0.05). The results indicate that dietary probiotic Pediococcus acidilactici to 2 g per 10 kg of diet has positive effects on the growth of rainbow trout.
      Keywords: probiotics, Bactocell, rainbow trout, Diet, Pediococcus acidilactici
    • Mohsen Farahani, Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Farhad Foroudi Pages 223-228
      Investigated the effects of beet (as a source of plant pigment) on rainbow trout skin discoloration experiment in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replicates were performed. For this purpose, 240 fish (20 pieces per experimental unit) were reared for 45 days under standard conditions. Experimental groups included a control treatment (no beets) and nutritional treatments with 5%, 10% and 15% were beets. For measuring changes in skin color on the 45th day in Experiment, 2 pieces of fish from each replicate were randomly selected and slaughtered. After a side cut on the part of the body with the skin and also making cold for 24 hours, based on three criteria colorimetric parameters L * (brightness), a * (redness) and b * (yellowness) colorimetric device 400-MINOLTA CR were evaluated. Results were shown significant differences between experimental groups, there were no effects on the skin and flesh color (05/0 <P). Although numerically the highest rates of red meat and skin index was for 10% beet group and the highest value of yellow and brightness index was for no beets group. Although by calculation ΔE (the deviation of color) in the skin, the results were shown that 10% beet group had more significant differences than the other groups (P <0/05). And also there was a significant difference (P <0/05) in the flesh which was in P-value level (probability level)
      Keywords: Red beet (Beta vulgaris), Chromatography, Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss)
    • Younes Golalipour, Hossein Khara*, Mahmoud Mohseni Pages 229-236
      The present study has been carried out for the purpose of effects of different levels of dietary lipid levels on liver enzymes and blood hematological and biochemical parameters in juvenile Siberian sturgeon (Acipenser bearii) for 12 weeks. For this reason 120 juvenile Siberian sturgeon (15.6 ± 0.33g; mean ± SD) were distributed to 12 tanks, each containing 10 fishes. Four experimental diets with the same protein (45 %) and 4 fat levels 10, 15, 20 and 25 percent (as low, optimum, high and high level) was formulated. They were fed three times daily. During the breeding period, fish fed diets containing 15% fat had better blood (RBC, WBC and Hb), biochemical (glucose and lysozyme) and liver enzymes parameters (GOT and GPT) significantly in comparison with fish fed with 20 & 25% lipid. Based on the results of this study we can say that increased levels of fat in the diets of juvenile Siberian sturgeon up to 15 percent, improved biochemical and blood hematological parameters.
      Keywords: Lipid, blood parameters, liver enzymes, Siberian sturgeon, Acipenser baerii
    • Abdolhossein Jangaran Nejad *, Rahim Peyghan, Hossein Najafzadeh Varzi, Ali Shahriyari Pages 237-242
      Florfenicol is used in aquaculture to treat bacterial infections. In this study, effect of florfenicol on some hematological and biochemical parameters was investigated. One hundred eighty healthy common carp with 50±10 g average weigh were divided at 3 groups (bath, oral, control). Bath and oral groups received 5 mg/l and 10 mg/kg of drug respectively, for 10 consecutive days and control group don’t receive any drug. Then, blood samples for hematological and biochemical estimation were collected at 1, 7 and 14 days after experimental period. Results showed that treatment of fish with bath and oral florfenicol administration for 10 days, significantly depressed hemoglobin, erythrocyte counts, mean corpuscular hemoglobin and mean corpuscular hemoglobin concentration compared with control group (p<0.05). The mean corpuscular volume and activity of AST, ALT and ALP enzymes were enhanced significantly with respect to the control group (p<0.05). According to the results of this research, it seems that the ten day period of florfenicol administration in common carp can decrease most of hematological parameters and increase activity of serum enzymes.
      Keywords: Florfenicol, Hematology, serum enzymes, Common carp