فهرست مطالب

پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سارا عبدالملکی، مسعود توحیدفر، رضا فتوت، غلام رضا صالحی جوزانی صفحات 1-10
    تنش های غیرزیستی از جمله خشکی و شوری اولین عامل کاهش محصول در دنیا بوده و در اغلب محصولات مهم زراعی باعث کاهش شدید تولید محصول می شود. استفاده از روش های مهندسی ژنتیک یکی از گزینه های موجود جهت افزایش تحمل گیاهان به تنش های غیرزیستی می باشد. در این تحقیق به منظور تولید گیاه گندم تراریخته متحمل به تنش های غیرزیستی، از روش تفنگ ژنی و وکتورp6U - Ubi - FVT1 استفاده شد. این وکتور حاوی ژن نشانگر باکتریایی استرپتومایسین و نشانگر گیاهی هیگرومایسین و ژن fld (فلاودوکسین) با منشاء سیانو باکتری می باشد. فلاودوکسین نقشی مشابه فردوکسین ایفا کرده و قادر است با جلوگیری از وقوع اغتشاشات در چرخه انتقال الکترون و ممانعت از تشکیل گونه های فعال اکسیژن، آسایش گیاه را فراهم کند. بدین منظور از کالوس های جنین زای ارقام بهار، لاین A، پیشتاز، 83 N - و ارقام پاییزه زرین و S-87 به عنوان بافت هدف برای تراریزش استفاده شد. نتایج نشان داد ریز نمونه کالوس جنین زا رقم بهار با 51/6% شاخه زایی و 35/3% ریشه زایی بیشترین باززایی را در مقایسه با سایر ارقام دارند. بیشترین درصد شاخه زایی، ریشه زایی مربوط به رقم بهار و کمترین آن مربوط به رقم زرین و S - 87 بود. در این تحقیق 36 بار بمباران با استفاده از تفنگ ژنی انجام شد و تعداد شش گیاه رقم بهار و یک گیاه رقم لاین A تولید شد. آنالیز PCR روی یک گیاه رقم لاین A و شش گیاه رقم بهار انجام شد. نتایج آزمایش وجود حداقل یک نسخه از ژن هدف را در ژنوم گندم یک گیاه رقم لاین A تائید کرد. بیشترین درصد تراریزش مربوط به رقم لاین A بود که این مقدار برابر با 007/0 بود در نهایت آزمون لکه گذاری تائید بیشتر تلفیق ژن را در گندم های تراریخته تائید کرد.
    کلیدواژگان: گندم تراریخته، مهندسی ژنتیک، تفنگ ژنی، fld، تحمل به تنش های غیرزیستی
  • هدی جعفری، حمید نجفی زرینی صفحات 11-21
    زعفران از جمله گیاهان بومی ایران بوده که دارای خواص دارویی و ادویه ای متعدد می باشد و به لحاظ اقتصادی در ایران و جهان حائز اهمیت است. به منظور بررسی تنوع و روابط ژنتیکی، الگوی پروتئینی 10 ژنوتیپ جنس زعفران شامل 6 ژنوتیپ وحشی و 4 ژنوتیپ زراعی با استفاده از الکتروفورز پروتئین های ذخیره ای کورم روی ژل پلی آکریل آم ید مورد بررسی قرار گرفت. دندروگرام و فاصله ژنتیکی ژنوتیپ ها مورد بررسی و محاسبه قرار گرفت. نتایج حاصل از الگوی پروتئینی 10 ژنوتیپ منتخب زعفران، حضور 25 باند پروتئینی را نشان داد که بیشترین تعداد باند (19 باند) در ژنوتیپ منطقه رشتخوار مشاهده شد. دندروگرام حاصل نشان داد که ژنوتیپ های مورد مطالعه به طور کلی در سه گروه قابل مطالعه هستند. ژنوتیپ های زراعی شامل مناطق رشتخوار، طرق، تربت، قائن و گناباد با فاصله ژنتیکی بیشتری از ژنوتیپ های وحشی در گروه متمایزی واقع شدند و دارای قرابت ژنتیکی بالایی (94 درصد) با هم می باشند. همچنین مشاهده شد ژنوتیپ گونه C. michelsonii با ژنوتیپ های زراعی دارای کمترین شباهت (15 درصد) نسبت به یکدیگر می باشند. گروه بندی ژنوتیپ ها با استفاده از روش تجزیه به مختصات اصلی، با نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایتا حدودی هم خوانی داشت. نتایج این تحقیق نشان دهنده وجود پتانسیل بالای تنوع ژنتیکی در بین ژنوتیپ های زعفران مورد مطالعه می باشد. مشاهده الگوی باندی متفاوت ژنوتیپ های زراعی نشان داد که کلون های زعفران زراعی رایج در ایران همگی از یک کلون منشا نگرفته اند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، زعفران، پروتئین های ذخیره ای، SDS، PAGE
  • سید عباسعلی اندرخور، ولی الله رامئه * صفحات 22-33

    به منظور بررسی ترکیب پذیری و قابلیت توارث صفات کمی و کیفی لاین های آفتابگردان، سه تستر و چهار لاین در قالب طرح تلاقی لاین- تستر تلاقی داده شدند. دوازده تلاقی حاصل به همراه والدها و شاهدها از جمله هیبرید آذرگل، رقم آلستا، ارو فل ور، SHF81-85 SHF81-90 و RF81-.54/1 مجموعا 25 تیمار در قالب طرح لاتیس در دو تکرار در ایستگاه تحقیقات زراعی دشت ناز متعلق به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در سال زراعی 1387 مورد ارزیابی قرارگرفتند. در این بررسی صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته، قطر طبق، وزن هزار دانه، درصد روغن و عملکرد روغن مورد بررسی قرار گرفت. برآورد قابلیت توارث خصوصی نسبتا بالا برای صفات وزن هزار دانه و عملکرد دانه نمایانگر اهمیت بیشتر اثرات افزایشی ژن ها در کنترل ژنتیکی صفات مزبور می باشد. تستر T2 (AF81-40) و لاین L1 (RF81-154/2) با برخورداری از قابلیت ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار برای صفات عملکرد دانه و عملکرد روغن در زمره والدهای مطلوب برای بهبود صفات فوق الذکر محسوب گردیدند. همچنین تستر T1 (AF81-178) با برخورداری از ترکیب پذیری منفی و معنی دار برای ارتفاع بوته والد مناسبی در جهت کاهش این صفت در تلاقی ها محسوب می شود. برآورد ترکیب پذیری خصوصی تلاقی ها نشان داد که تلاقی های AF81-222 × RF81-053/2، AF81-178 × R4 و AF81-178 × RF81-106/1 از ترکیب پذیری خصوصی مناسبی برای کاهش ارتفاع بوته برخوردار بودند. تلاقی AF81-40 × RF81-154/2 دارای ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی دار برای صفات وزن هزار دانه بوده است. تلاقی AF81-40 × RF81-154/2 علاوه برداشتن ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی دار برای عملکرد دانه و روغن از بالاترین مقادیر این صفات نیز برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، هیبرید، طرح لاتیس، قابلیت ترکیب پذیری عمومی، عملکرد دانه
  • اسماعیل حسن نتاج، مجید پور یوسف، نادعلی باباییان جلودار، همت الله پیردشتی، نادعلی باقری صفحات 34-48
    جهت تعیین مهم ترین خصوصیات م و رفولوژیک موثر بر عملکرد دانه برنج، آزمایشی در سال زراعی 1389 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. ژنوتیپ های مورد مطالعه شامل 27 لاین امیدبخش برنج و دو رقم والدینی شاهد به نام های سنگ طارم و دیلمانی بود. در این آزمایش صفاتی از قبیل ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، طول و عرض برگ پرچم، طول خوشه، تعداد خوش چه اولیه و ثانویه، طول و عرض دانه، تعداد کل دانه در خوشه، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی، محتوی کلروفیل، مساحت برگ پرچم، تعداد دانه پر در خوشه و عملکرد دانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ های برنج از نظر تمامی صفات مورد مطالعه دارای اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد بودند. در بین ژنوتیپ های مورد بررسی لاین های شماره 17 و 7 بالاترین عملکرد دانه (به ترتیب با 5/7 و 9/6 تن در هکتار) و تعداد هفت لاین از جمله لاین 10 کمترین عملکرد دانه (5/3 تن در هکتار) را به خود اختصاص داد. تجزیه همبستگی صفات نشان داد که عملکرد با ارتفاع بوته رابطه منفی و با تعداد پنجه بارور رابطه مثبت دارد. تجزیه خوشه ای، لاین های برنج مورد مطالعه را در سه گروه مختلف قرار داد که گروه سوم با سه لاین (لاین های2، 7 و 17) در گروهی جدا از شاهد یا متفاوت از والدین قرار گرفتند و از نظر عملکرد دانه از شاهد بهتر بودند. همچنین در مطالعه تجزیه علیت نشان داد که پنجه بارور دارای اثر مستقیم و بالا (394/0) و اثر غیرمستقیم مثبت از طریق سطح برگ پرچم (41/0) روی عملکرد دانه بود. این صفت نیز به دلیل معنی دار بودن همبستگی فنو تیپی آن با عملکرد دانه می تواند به عنوان دومین معیار گزینش مطرح باشد.
    کلیدواژگان: برنج، عملکرد، لاین امیدبخش، صفات مورفولوژیک
  • عبدالله حسین بابایی، سعید اهری زاد، سید ابوالقاسم محمدی، مهرداد یارنیا، مجید نوروزی صفحات 49-59
    به منظور ارزیابی 40 لاین جو از نظر صفات مورفولوژیک و زراعی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. بین لاین ها از نظر کلیه صفات به جز شاخص برداشت و تعداد پنجه نابارور اختلاف معنی دار وجود داشت که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی در بین لاین ها می باشد. لاین های 10، 13، 21، 22، 23، 25، 27 و 31 از نظر عملکرد و اکثر صفات ارزیابی شده برتر از سایر لاین ها بودند. بیوماس، تعداد پنجه بارور و نابارور، شاخص برداشت، ارتفاع بوته و طول سنبله با عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشتند. در تجزیه رگرسیون چندگانه، طول سنبله، طول ریشک، وزن هزار دانه، بیوماس و تعداد پنجه بارور در مدل نهایی باقی ماندند. تجزیه علیت براساس رگرسیون چندگانه برای عملکرد دانه انجام گرفت. بیوماس بیشترین اثر مستقیم مثبت و تعداد پنجه بارور از طریق بیوماس بیشترین اثر غیرمستقیم مثبت را بر عملکرد دانه داشتند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، تنوع ژنتیکی، جو، عملکرد دانه
  • طاهره ابراهیمی، غلامعلی رنجبر، قربانعلی نعمت زاده، غفار کیانی صفحات 60-68
    وجود رنگدانه های آنتوسیانین در برنج و سایر گیاهان عامل اصلی تولید ساقه ارغوانی رنگ محسوب می شود. درک درست از مسیر بیوسنتزی آنتوسیانین باعث توسعه ابزار قدرتمندی در زمینه بیولوژی مولکولی و ژنتیک برنج می شود. برای مطالعه الگوی تفرق ژن آنتوسیانین ساقه تعداد 123 تک بوته از جمعیت F2 حاصل از تلاقی 18-33 - DN / ندا A، مورد مطالعه قرار گرفت. تک بوته های F2 بر اساس رنگ ساقه مورد ارزیابی و طبقه بندی قرار گرفتند. تعداد بوته های رنگی (ارغوانی) 83 و تعداد بوته های بی رنگ 40 بوته مشاهده گردید و نسبت تفرق 1: 075/2 بدست آمد. آماره c 2 برای این نسبت تفرق برابر با 48/3 بود که اختلاف معنی داری را از نسبت تفکیک 3:1 نشان نداد. این نسبت موید کنترل تک ژنی برای صفت مذکور می باشد. مطالعات مولکولی با استفاده از 59 نشانگر مولکولی SSR، 28 درصد پلی مورفیسم بین والدین را نشان دادند. آنالیز لینکاژ انجام شده روی بوته های مغلوب جمعیت F2 نشان داد که ژن آنتوسیانین ساقه روی بازوی کوتاه کروموزم شماره 6 برنج واقع بود ه و با نشانگر RM253 همبسته می باشد که در فاصله 15 سانتی مورگان از ژن مورد نظر قرار دارد.
    کلیدواژگان: برنج، رنگدانه آنتوسیانین، رنگ ساقه، نشانگر های SSR
  • هادی مهدیخانی، محمود سلوکی، حسین زینلی صفحات 69-82
    بابونه یکی از مهمترین گیاهان دارویی در عرصه تجارت جهانی است که ناشی از کاربردهای فراوان آن در صنایع دارویی و بهداشتی است. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی توده های بومی بابونه با استفاده از آغازگرهای تصادفی و نیمه تصادفی، 16 توده بومی بابونه متعلق به گونه Matricaria aurea (Loefl.) Sch. Bip. که از نقاط مختلف کشور جمع آوری شده بود مورد استفاده قرار گرفت. 22 آغازگر تصادفی RAPD و 22 آغازگر نیمه تصادفی طراحی شده بر اساس مکان های هدف اینترون (IT) و اگزون (ET) با توالی های 15 و 18 جفت نوکلئوتیدی مورد استفاده قرار گرفت. دامنه تعداد نوارهای چند شکل تولیدی توسط آغازگرهای تصادفی بین 13-5 و توسط آغازگرهای نیمه تصادفی بین 21-6 بود. برای تعیین تشابه بین توده های بومی از ضریب تشابه جاکارد استفاده شد و گروه بندی توده های بومی به روش UPGMA با استفاده از نرم افزار NTSYS انجام شد. تجزیه خوشه ایبر اساس هر دو گروه آغازگرها، توده های بابونه را به سه گروه تقسیم کرد. بر اساس ماتریس تشابه در هر دو گروه آغازگرها، توده تبریز کمترین میزان تشابه را با سایر توده های بومی مورد مطالعه داشت. مقایسه آماری بین دو گروه آغازگر تصادفی و نیمه تصادفی نشان داد که اختلاف معنی داری بین دو گروه آغازگر از نظر تشکیل نوار و ایجاد چند شکلی وجود دارد. توانایی و کارآیی آغازگرهای نیمه تصادفی در ایجاد چند شکلی از آغازگرهای تصادفی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: بابونه، تنوع ژنتیکی، آغازگرهای نیمه تصادفی، RAPD، تجزیه خوشه ای
  • محمود ولی زاده، سید کمال کاظمی تبار، مارتن یونسما صفحات 83-97
    گل داوودی متعلق به خانواده چتریان بوده و دومین محصول باغبانی مهم در دنیا می باشد. اکثر ژنوتیپهای این گیاه به شته حساس بوده و آلودگی ها به طور جدی می توانند ارزش اقتصادی آن را تحت تاثیر قرار داده و همچنین باعث انتقال ویروسها به این گیاه که به صورت رویشی تکثیر می شود، می گردند. در این تحقیق به منظور القاء مقاومت به شته، دو ژنوتیپ 1581 و 4043 از گل داوودی با استفاده از آگروباکتریوم نژاد AGL0 حاوی ناقل دوگانه pBINPLUS حامل ژن اکوستاتین شقایق دریایی تحت کنترل راه انداز رابیسکو گل داوودی تراریخت شدند. به منظور بررسی اثرات زیان آور اکوستاتین بر رشد جمعیت شته هلو (Myzus persicae) و شته پنبه (Aphis gossypii)، ارزیابی زیستی غیرانتخابی و انتخابی با استفاده از دیسکهای برگی و همچنین گیاه کامل انجام شد. لاین تراریخت با بیشترین بیان اکوستاتین در qRT-PCR کمترین رشد جمعیت در شته هلو و بیشترین مرگ و میر در شته پنبه را نشان داد.
    کلیدواژگان: گل داوودی، تراریخت سازی، مقاومت به شته، راه انداز رابیسکو، ریزنمونه میانگره
  • سید جواد سیدی *، علیرضا نبی پور، سعید وزان صفحات 98-114

    به منظور ارزیابی شاخص های تحمل به خشکی در لاین های پیشرفته نخود، 49 ژنوتیپ با استفاده از طرح بلوک های ناقص در دو سطح آبیاری مناسب و محدود شده در ایستگاه تحقیقات دیم خراسان شمالی مورد بررسی قرار گرفتند. در هریک از دو محیط، برای هر ژنوتیپ صفات مورفولوژیک و فنولوژیک، عملکرد و اجزای آن اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس اختلاف معنی داری را بین ژنوتیپ ها در هر یک از دو محیط نشان داد. با بررسی شاخص های تنش خشکی و نتایج حاصل از تجزیه بای پلات لاین های FLIP 01-64C، SEL93TH24469 و FLIP 98-38C به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها و FLIP 93-255C به عنوان حساس ترین لاین شناخته شدند. همچنین تجزیه بای پلات نشان داد که شاخص های STI، GMP، HARM و MP بهترین شاخص های تحمل به خشکی بوده اند. تجزیه کلاستر بر اساس شاخص ها نیز ارقام را به سه گروه تفکیک نمود که بیشترین تحمل به خشکی مربوط به دومین خوشه بوده است.

    کلیدواژگان: نخود سفید، تحمل به خشکی، شاخص های تحمل، بای پلات، عملکرد
|
  • Sara Abdolmaleki, Masood Tohidfar, Reza Fotovat, Gholamreza Salehi Jozani Pages 1-10
    Abiotic stresses such as drought and salinity are the most important causes of sever reduction of the crop yields in the world that genetic engineering could improve the tolerance of crops to these stresses as one of the suitable and available solution. In this study to produce transgenic wheat which has the tolerant to abiotic stresses gene gun method and p6U-Ubi-FVT1 as vector was used. This vector has streptomycin and hygromycin marker and fld cyanobacteria offspring gene. Flavodoxin plays the same role of fredoxin which prevents the problems of electron transport system and active oxygene species formations. Embryogenic callus of Bahar, Line A, Pishtaz, N-83, Zarin and S-87 variety of Wheat were used for this study. Results showed embryogenic callus of Bahar variety by 6.51 percent of shooting and 3.35 percent of rooting has the most regenerating rate and Zarin and S-87 had the less regeneration ability in comparison of other variety. Gene bombardment was done 36 times and PCR analysis was done on 6 Bahar and 1 line A plantlets which proved the gene transferring in Line A plantlet. The highest amount of transgenes was by Line A variety which owned 0.007 percent. Also Dot blot analysis validates the gene transfer in the plantlet.
    Keywords: Transgenic Wheat, Genetic engineering, Gene gun, fld, Tolerant to abiotic
  • Hoda Jafari, Hamid Najafi Zarini Pages 11-21
    Saffron (Crocus sativa L.) is a native plant of Iran with various medical and food properties. It also has an important role in terms of economical issues in Iran. To determine the genetic relationship and polymorphism of Crocus species, protein patterns of 10 various saffron including 6 wild type and 4 cultivated genotypes were obtained using protein storage of corm by sodium dodysol solfate poly acril amid gel electrophoresis (SDS-PAGE). Dendrogram was plotted and genetic distance of ecotypes were calculated. The results of protein profile of 10 selected types have showed 25 protein bands with maximum in Roshtkhar ecotype. The results of dendrogram indicated that the ecotypes can be divided into 5 different groups. The crop ecotypes including Roshtkhar, Torogh, Estahban, Torbat, Gonabad and Ghaen showed more genetic distance from the wild ecotypes and were divided in a distinguished group with a higher genetic relationship (94%). There was a minimum similarity (15%) between ecotype of C. michelsonii and ecotype of Toroq among the ecotypes. The survey indicate high potential presence of genetic variation between Crocus species. Differences of observed banding pattern shows that saffron cultivate in Iran probably have not originated from a single clone.
    Keywords: Polymorphism, Saffron, Storage Proteins, SDS, PAGE
  • Seyed Abbas Andarkhor, Valiollah Rameeh Pages 22-33

    In order to evaluate combining ability and heritability of quantitative and qualitative traits in sunflower (Helianthus annuus L.) lines, three testers and four lines were crossed using line × tester fashion. The 12 F1 single cross combinations along with their parents and five checks including Azargol, Alestar, Euroflor, SHF81-85 and SHF81-90, totally 25 genotypes were planted in simple lattice design with two replications at Dashtenaz Agronomy Research Station in 2008. The traits including plant height, head diameter, lifecycle duration, grain yield, 1000 grain, weight, oil content and oil yield. Estimation high narrow sense heritability for 1000 grain, weight indicated the more importance of additive genetic effects for its genetic control. The tester T2(AF81-40) and line L1 (RF81-154/2) with significant positive general combining ability (GCA) effects for grain and oil yields were considered as suitable combiners for improving these traits. T1 (AF81-178) with significant negative general combining ability for plant height was suitable for decreasing this trait. The crosses including AF81-222×RF81-053/2, AF81-178×R4 and AF81- 178×RF81-106/1 had significant negative specific combining ability (SCA) effects for plant height were good combinations for improving this trait. The cross AF81-40×RF81- 154/2 had significant positive SCA effects for 1000-grain weight. This cross combination had also significant positive SCA effects for grain yield and oil yield and also high means value of these traits.

    Keywords: Sunflower, Hybrid, Lattice design, General combining ability, Grain yield
  • Esmaeil Hasan, Nataj, Majid Pouryousef, Nadali Babaeian, Jelodar, Hematolah Pirdashti, Nadali Bagheri Pages 34-48
    To determine the most important morphological characteristics affecting the yield of rice, experimental farm in 2010 at Sari of Agricultural Sciences and Natural Resources University based on a randomized complete block design with three replications were conducted. Studied genotypes were included 27 promising lines of rice and two parental varieties of rice, namely Sange Tarom and Daylamani. In this experiment, traits such as plant height, fertile tillers, flag leaf length and width, panicle length, number of primary and secondary spicklets, grain length and width, number of filled grains per panicle and grain yield were studied. Analysis of variance showed that rice genotypes were different (p< 0.01). Line7 and Line17 had the highest yield (7.485 and 6.952 ton/ ha) and 7 lines such as Line10 had the lowest yield (3.477 ton.ha-1) respectively. Correlation analysis showed that the yield negatively correlated with plant height (r = -0.35) and positively correlated with fertile tiller number (r = 0.22). Cluster analysis classified studied rice lines into three groups in which the third group with three lines (lines of 2, 7 and 17) in a separate group from controls parents. These lines had good performance in terms of grain yield and yield components. Mean while, path analysis indicated that fertile tiller had a significant direct (0.394) and indirect (0.41) effects via leaf area on grain yield. Therfore, this trait along with plant height could be recommende for selection of rice promising lines.
    Keywords: Rice, Yield, Promising lines, Morphological traits
  • Abdoallah Hosein Babaeei, Saeed Aharizad, Seyed Aboalghasem Mohammadi, Mehrdad Yarnia, Majid Norouzi Pages 49-59
    In order to evaluate morphological and agronomic traits in 40 barley lines, an experiment was conducted using completely randomized block design with three replications. Significant differences were observed among lines with respect to all the traits except harvest index and number of infertile tiller indicating high genetic diversity in the studied materials. Lines number 10, 13, 21, 22, 23, 25, 27 and 31 were superior considering grain yield and most of the measured traits. Significant and positive correlations were found between grain yield and biomass, number of fertile and infertile tiller, harvest index, plant height and spike length. In multiple regression analysis, spike length, awn length, 1000 grain weight, biomass and fertile tillers were entered in the final model. In the path analysis based on multiple regression analysis, grain yield was considered as dependent variable and number of fertile tiller, biomass, 100 grains weight, spike length and own length as independent variable. The highest direct and positive effect on grain yield was attributed by biomass and maximum indirect effect was observed for number of fertile litter via biomass.
    Keywords: Path Analysis, Genetic diversity, Barley, Grain yield
  • Tahereh Ebrahimi, Gholam Ali Ranjbar, Ghorbanali Nematzadeh, Ghaffar Kiani Pages 60-68
    Anthocyanin pigments are responsible for production of purple stem in rice. Proper understanding of anthocyanin pigmentation may lead to the development of a powerful tool in rice genetics and molecular biology. Segregation mode of stem anthocyanin gene is studied on 123 individual plants from an F2 population derived from Neda/DN-33-18 cross. Plants evaluated based on stem color as purple and colorless classes. Segregating of 83 purple to 40 colorless plants revealed that monogenic Mendelian inheritance governed on this trait. Molecular analysis using 59 microsatellite markers showed that 17 (28%) were polymorphic between parents. Linkage analysis on recessive individuals from F2 population showed that the stem anthocyanin gene has associated with SSR marker RM253 located on short arm of chromosome 6 in rice genome.
    Keywords: Rice, Stem color, Tagging, SSR markers
  • Hadi Mehdikhani, Mahmood Solouki, Hossein Zeinali Pages 69-82
    Chamomile is one of the important medicinal plants in commerce that has many applications in drug and sanitary industries. In order to evaluate the genetic diversity of different chamomile landraces (Matricaria aurea (Loefl.) Sch. Bip.) based on random and Semi-random primers, 16 landraces that collected from different areas of Iran were selected. Twenty-two random primers for RAPD marker and Twenty-two semi-random primers from IT (intron-targeting) and ET (exon-targeting) primers with 15-mer and 18- mer were used in this study. Genetic similarity between landraces was estimated using Jaccard's similarity coefficient. Cluster analysis was conducted with UPGMA method using NTSYS-pc ver 2.02 software. The number of polymorphic bands generated by random primers varied from 5-13 and varied from 6-21 for semi-random primers. According to the cluster analysis on both random and semi-random primers, 16 populations were classified into three groups. Based on similarity matrix, Tabriz landrace had minimum similarity with other landraces. Compare between random and semi-random primers showed that semi-random primers had more ability in produce polymorphism.
    Keywords: Chamomile (Matricaria aurea (Loefl.) Sch. Bip.), Genetic diversity, Semi, random primers, RAPD, Cluster analysis
  • Mahmoud Valizadeh, Seyed Kamal Kazemitabar. Marten A. Jongsma Pages 83-97
    Florist's chrysanthemum (Chrysanthemum morifolium Ramat.) belongs to the Asteraceae family and represents the second most important floricultural crop in the world. Most genotypes are sensitive to aphids and infestations can seriously affect the economic value and cause transmission of viruses into this vegetatively propagated crop. The result of artificial diet bioassay showed that equistatin is readily toxic when digested by two tested aphids (Acyrthosiphon pisum, most susceptible and Aphis gossypii) and showed moderate growth inhibition of the peach-potato aphid Myzus persicae. We transformed genotypes 1581 and 4043 using Agrobacterium tumefaciens strain AGL-0 containing the binary vector pBINPLUS carrying the sea anemone equistatin gene under the control of the chrysanthemum RbcS promoter to induce aphid resistance. Leaf disk choice and non-choice as well as whole plant bioassays were carried out to analyze deleterious effect of SAE on population growth of both peach aphid Myzus persicae and cotton aphid Aphis gossypii. Transgenic line with highest expression of SAE in qRT-PCR showed the lowest population growth (about half of control population) in peach aphid and highest mortality (2.75 times of control) in cotton aphid.
    Keywords: Florists chrysanthemum (Chrysanthemum Morifolium Ramat.), Transformation, Aphid resistance, RbcS promoter, Internode explants
  • Seyed Javad Seyedi, Ali Reza Nabipour, Saeed Vazan Pages 98-114

    In order to assess the drought stress indices in chickpea elite lines, forty-nine genotypes were evaluated using an incomplete block arrangement in two well watered and deficit irrigation conditions including 60 and 120 mm evaporation based on class A pan at the Northern Khorasan Rain- Fed Research Station. Different phonological and morphological traits, as well as yield and its components were recorded. Analysis of variance indicated significant differences among the genotypes. The results of drought stress indices and biplot analysis suggested that genotypes SEL93TH24469, FLIP 01-64C and FLIP 98-38C were the most tolerant lines and FLIP 93-255C was the most susceptible one. Biplot analysis also showed that HARM, GMP, STI and MP selection indices were the best to identify drought tolerant genotypes. Cluster analysis separated the genotypes into three groups. Genotypes in cluster II had highest tolerance to drought stress.

    Keywords: Chickpea (Cicer arietinum L.), Drought tolerance, Tolerance indices, Biplot, Yield